Sportjaar 2015: juli & augustus

6. Van der Breggen wint Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft de Giro Rosa gewonnen. In de slotetappe naar San Domenico di Varzo verdedigde de Nederlandse wielrenster met succes de roze leiderstrui, die ze veroverde in de tijdrit op de voorlaatste dag van de ronde. De laatste etappe in de Giro d'Italia voor vrouwen werd gewonnen door Mara Abbott uit de Verenigde Staten.

Van der Breggen werd in de laatste etappe tweede op de slotklim. Aan de voet van die klim spatte het peloton uiteen en viel een kopgroep van twaalf vrouwen vooraan uit elkaar. Van der Breggen moest op de weg naar boven de Amerikaanse oud-winnares van de wedstrijd, die toen nog de Giro d'Italia Internazionale Femminile heette, voor zich dulden.

De Nederlandse wielrenster van Rabo-Liv volgt met haar zege Marianne Vos op als eindwinnaar in de wielerwedstrijd. Zij was er niet bij vanwege een blessure. Van der Breggen fietste een constante ronde en werd al met al in tien etappes twee keer tweede, een keer derde en twee keer vierde. Alleen de individuele tijdrit wist ze met overmacht te winnen.

Van der Breggen werd eerder dit jaar al Nederlands kampioenschap tijdrijden. Op de Europese spelen in Bakoe werd ze derde op die discipline. In totaal boekte ze negen rit- of eindzeges dit jaar, waaronder de Omloop het Nieuwsblad en de Waalse Pijl. Vorig jaar werd ze derde in de Giro.

Beelden van de slotetappe van de Giro Rosa (Bron: YouTube/Giro Rosa)