Sportjaar 2015: juli & augustus

5. WK zwemmen, 8 maal zilver voor Nederland

Het WK zwemmen in Kazan kleurde voor Nederland zilver. Met maar liefst acht zilveren medailles was het misschien een wat tegenvallend toernooi voor de oranje-ploeg. Vooral voor Femke Heemskerk viel het toernooi tegen, ze kreeg weer te maken met de psychische problemen waar ze eerder mee kampte. Lichtpuntjes waren de uitstekende prestaties van de openwaterzwemmers en de waterpolodames die zich weer aan de wereldtop meldden.

Een overzicht van de Nederlandse medailles, als je op de titels klikt krijg je de volledige berichten:

WK-zilver voor zwemmer Weertman op 10 km
De Nederlandse zwemmer Ferry Weertman heeft zilver gewonnen op de 10 kilometer openwaterzwemmen van de WK in het Russische Kazan. Weertman bouwde zijn race op zoals aangekondigd. Hij begon in de staart van het veld en rukte langzaam op naar voren.

Van Rouwendaal pakt zilver op 10 km
Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zilver gewonnen op de 10 kilometer bij de WK in Kazan. Ze kwam in de eindsprint net te kort tegen Aurelie Muller die het goud won.

De Nederlandse estafettedames (Pro Shots / Insidefoto)
De Nederlandse estafettedames (Pro Shots / Insidefoto)

Gedeeld zilver openwaterzwemmers op WK
Marcel Schouten, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal hebben samen met Brazilië zilver gewonnen bij het team event op het WK zwemmen in open water. Het Nederlandse trio zwom de 5 kilometer in 55.31,2, exact dezelfde tijd als de Brazilianen. Alleen titelverdediger Duitsland was sneller: 55.14,4.

Van Rouwendaal zwemt naar WK-zilver 400 vrij
Sharon van Rouwendaal heeft op de 400 meter vrije slag voor een kleine verrassing gezorgd door het zilver te pakken. Achter de ongenaakbare Katie Ledecky (3:59,13) pakte Van Rouwendaal al vroeg de tweede plek en die stond ze niet meer af.

Zilveren medaille 4x100 meter estafettedames
De Nederlandse estafettevrouwen hebben een zilveren medaille behaald op het WK zwemmen in Kazan. Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk eindigden op de 4x100 meter in 3.33,67 en waren daarmee ruim wee seconden langzamer dan de Australische dames (3.31,48).

Sharon van Rouwendaal (Pro Shots / Insidefoto)
Sharon van Rouwendaal (Pro Shots / Insidefoto)

Net geen wereldtitel gemengde vrije slag estafette
De gemengde 4x100 meter vrije slag estafette heeft net geen gouden medaille opgeleverd voor de Nederlandse zwemmers. Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk kwamen 0,05 seconden tekort voor de eerste wereldtitel op dit onderdeel.

Zilveren medaille voor Kromowidjojo op 50 vrij
Ranomi Kromowidjojo heeft voor Nederland de achtste (en laatste) zilveren medaille behaald op het WK zwemmen in Kazan. De titelverdedigster werd op de 50 meter vrije slag verslagen door Bronte Campbell, die met 24,12 Kromowidjojo 0,10 seconden voorbleef.

Waterpolosters verliezen WK-finale
De Nederlandse waterpolosters hebben nagelaten de kroon op een prachtig WK te zetten. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest in de finale in Kazan buigen voor de Verenigde Staten: 4-5 (1-0, 1-2, 1-3 en 1-0). Daardoor moest het verrassende Oranje, met de tieners Laura Aarts en Maud Megens als nieuwe boegbeelden, genoegen nemen met zilver, net als in 1986, 1994 en 1998. De wereldtitel uit 1991 blijft voorlopig de enige.

Het waterpoloteam met de zilveren medaille (Pro Shots / Insidefoto)
Het waterpoloteam met de zilveren medaille (Pro Shots / Insidefoto)