FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 december 2015

Messi wil 'fantastisch' jaar overtreffen

Vijf prijzen voegde Lionel Messi in 2015 toe aan zijn toch al rijk gevulde erelijst, maar zijn honger is nog lang niet gestild. "We hebben een fantastisch jaar achter de rug", zei de Argentijnse superster, die het jaar woensdag met FC Barcelona afsloot met een klinkende zege op Real Betis (4-0). "Het wordt lastig om dit jaar te verbeteren, maar we gaan dat wel proberen."

Messi leidde de Catalaanse ploeg naar de 'dubbel' in Spanje (landstitel en Copa del Rey), winst van de Champions League, Europese Supercup en het WK voor clubs. Niemand die eraan twijfelt dat de 28-jarige Argentijn op 11 januari in Zürich voor de vijfde keer de Gouden Bal mag ophalen als beste voetballer ter wereld. Messi behoort samen met ploeggenoot Neymar en Cristiano Ronaldo, de laatste winnaar, tot de drie overgebleven kandidaten.

Messi wil 'fantastisch' jaar overtreffen
Messi wil 'fantastisch' jaar overtreffen (Foto: ANP)

Advies Koeman: "Geniet met mate"

Wat trainer Ronald Koeman betreft, mogen de spelers van Southampton zich de alcohol flink laten smaken tijdens de jaarwisseling. "Ze kunnen gerust een glas wijn of champagne nemen, geen probleem. Eén glas? Ach, vijf of zes, dat maakt ook niet uit. Het zijn sterke, jonge spelers. Maar ze weten ook dat ze hun rust moeten nemen", zei Koeman donderdag op zijn laatste persconferentie van dit jaar.

Southampton speelt zaterdag in de Premier League tegen Norwich City. Koeman heeft zijn manschappen daarom het advies gegeven: geniet, maar wel met mate. "Ze weten dat ze oudejaarsavond kunnen vieren met hun familie, maar wel op een normale manier. Op nieuwjaarsdag moeten ze weer trainen en reizen we naar Norwich. Het is een zware periode voor de ploeg. De jongens weten best wel hoe je oud en nieuw op een normale manier viert."

Advies Koeman: geniet met mate
Advies Koeman: geniet met mate (Foto: ANP)

Van Gaal prijst fans van ManUnited

Louis van Gaal is verguld met de steun die hij nog altijd voelt bij Manchester United, ondanks de teleurstellende prestaties van zijn ploeg. De Nederlandse manager noemde de fans van de Engelse topclub donderdag zelfs de beste die hij ooit heeft meegemaakt. "Bij alle clubs waar ik heb gewerkt, heb ik moeilijke periodes meegemaakt. De beste supporters zitten bij Manchester United, want zelfs in deze zware tijd hebben ze nog applaus over voor de spelers. Dat is fantastisch", zei Van Gaal donderdag.

De 'Mancunians' maakten maandag tegen Chelsea een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij, al had iedereen in Manchester op meer gehoopt dan een punt (0-0). "We hebben veel van zulke wedstrijden gespeeld, bijna altijd zijn we de bovenliggende partij", zei Van Gaal, die zijn elftal weer te veel kansen zag missen. "Het was wel fantastisch dat we tegen Chelsea onder deze druk zo konden voetballen."

Voor ManUnited wacht zaterdag de confrontatie met 'angstgegner' Swansea City, waarvan het de laatste drie competitieduels steeds verloor.

Van Gaal prijst fans van ManUnited
Van Gaal prijst fans van ManUnited (Foto: ANP)

Slachtoffers bij brand Dubai

Bij de evacuatie vanwege de grote brand in een torenflat in Dubai is donderdagavond een persoon aan een hartaanval bezweken en zijn er vijftien mensen lichtgewond geraakt. Dit zeggen de autoriteiten in Dubai op de website van de regering van het emiraat.

De plaatselijke autoriteiten hadden eerder gemeld dat er geen gewonden waren gevallen en dat de brand vrijwel onder controle is.

Toch slachtoffers bij brand Dubai
Toch slachtoffers bij brand Dubai (Foto: ANP)

Vuurwerkverkoop weer in de lift

De Nederlanders geven weer meer geld uit aan vuurwerk. Dit jaar is voor naar schatting 65 miljoen euro aan onder meer rotjes en vuurpijlen gekocht. Maar het gaat om voorlopige cijfers. "Mogelijk schiet dit bedrag nog door naar 67 miljoen", zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland donderdag.

"We hebben sterk de indruk dat er weer een opgaande lijn te zien is", vervolgt Groeneveld. De afgelopen twee jaar bleek na precieze telling dat met oud en nieuw voor 63 miljoen de lucht in was gegaan. Het hoogtepunt beleefde de handel in 2009 met 74 miljoen.

Dat er nu weer een stijging is, komt volgens Groeneveld deels doordat het economisch weer wat beter gaat en deels doordat mensen meer geld uitgeven aan siervuurwerk en zogeheten jeugdvuurwerk als kleine fonteinen en knetterballetjes. "We zijn hier heel blij mee."

Vuurwerkverkoop weer in de lift
Vuurwerkverkoop weer in de lift (Foto: ANP)

Lokale bestuurders hopen op doorstart V&D

Plaatselijke gemeentebestuurders en winkelmanagers hopen dat de filialen van V&D in hun gebied straks een doorstart maken. Dat blijkt uit een rondgang langs regionale media. Veel winkels blijven voorlopig nog even open. Op de laatste dag van het jaar werd het bedrijf failliet verklaard.

Een vestigingsmanager van V&D in Groningen laat weten dat de winkel in de stad voorlopig openblijft. In Drenthe (met onder meer filialen in Assen, Emmen en Meppel) zijn de winkels nog twee maanden open, zegt de bedrijfsleider uit Meppel.

Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede gaat ervan uit dat de V&D op het lijstje staat van warenhuizen die straks een doorstart maken. En ook uit Arnhem en Nijmegen zal het concern niet volledig verdwijnen, denken wethouder Ben van Hees (Nijmegen) en de binnenstadsmanager van Arnhem.

Lokale bestuurders hopen op doorstart V&D
Lokale bestuurders hopen op doorstart V&D (Foto: ANP)

Villarreal in spoor van Spaanse top drie

Villarreal sluit het kalenderjaar af als nummer vier van de Primera División. De gele brigade van trainer Marcelino Garcia Toral nestelde zich donderdag achter FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid door een zwaarbevochten overwinning op Valencia: 1-0. Aanvoerder Bruno Soriano maakte na ruim een uur spelen uit een vrije trap het enige doelpunt in stadion El Madrigal. Hij schoot zijn ploeg daardoor naar de vierde plaats, met drie punten minder dan Real en vijf punten achterstand op Barcelona en Atlético.

De nieuwe trainer Gary Neville wacht ondertussen nog altijd op zijn eerste overwinning met Valencia. De Engelsman debuteerde begin december met een nederlaag in de Champions League en moest vervolgens in de Primera División genoegen nemen met remises tegen Eibar en Getafe. Valencia staat op de tegenvallende tiende plaats.

Villarreal in spoor van Spaanse top drie
Villarreal in spoor van Spaanse top drie (Foto: ANP)

Monfils zegt af voor Hopman Cup

Frankrijk moet het in de Hopman Cup doen zonder Gael Monfils. Een beenblessure hindert de toptennisser, die zich donderdag afmeldde voor het officieuze WK voor gemengde landenteams, dat op 3 januari begint in het Australische Perth.

Kenny de Schepper vervangt Monfils. Hij vormt een team met Caroline Garcia. "Ik had er echt naar uitgekeken om voor de eerste keer deel te nemen aan de Hopman Cup", verklaarde Monfils, de nummer 24 van de wereld. "Ik wens Kenny en Caroline veel succes toe en ik hoop dat ze de trofee mee naar huis kunnen nemen."

In de Hopman Cup treden dit jaar naast Frankrijk ook Australië (met twee teams), Tsjechië, Duitsland, Groot-Brittannië, Oekraïne en de Verenigde Staten aan. Serena Williams, de nummer één van de wereld bij de vrouwen, zal uitkomen voor het Amerikaanse team. Andy Murray, de nummer twee bij de mannen, tennist voor de Britten.

Monfils zegt af voor Hopman Cup
Monfils zegt af voor Hopman Cup (Foto: ANP)

Enorme fik in hotel in Dubai

Een grote brand is donderdagavond uitgebroken in het Address Downtown Hotel in het centrum van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het hotel staat in het centrum van de stad niet ver van de hoogste wolkenkrabber ter wereld, de Burj Khalifa.


Toen het circa 300 meter hoge hotel in brand vloog, verzamelden zich net talrijke mensen in het centrum van Dubai om het nieuwe jaar in te luiden. Het brandende pand telt bijna tweehonderd hotelkamers en naar schatting meer dan zeshonderd appartementen.

Livestream:


brand dubai hotel
brand dubai hotel

Luis Enrique geeft Barcelona 2015 een 9

Terugkijken doet trainer Luis Enrique van FC Barcelona liever niet. Toch heeft zijn ploeg een topjaar achter de rug, waarin het liefst vijf hoofdprijzen pakte. Voor de afsluitende wedstrijd van dit kalenderjaar, woensdag tegen Real Betis, toonden de Catalaanse sterren vol trots al hun bekers aan het publiek in Camp Nou. "Het was een heel goed jaar, ik geef er een 9 voor", zei Luis Enrique, nadat zijn elftal 2015 in stijl had afgesloten met een klinkende zege (4-0). "Maar alles kan nog beter."

Barcelona veroverde afgelopen seizoen in eigen land de 'dubbel' (landstitel en beker) en won ook de Champions League. Dit seizoen volgden winst van de Europese Supercup en het WK voor clubs. "Maar ik blijf niet hangen bij herinneringen uit het verleden", benadrukte Luis Enrique. "Het jaar 2015 is geweest, we richten ons nu volledig op 2016. Daarin willen we weer de beste zijn. De verschillen tussen de Europese topclubs zijn heel klein, we moeten heel hard blijven werken om iedereen te kunnen verslaan."

Luis Enrique geeft Barcelona een 9
Luis Enrique geeft Barcelona een 9 (Foto: ANP)

Buikvirus velt golfer Schwartzel

Voor golfer Charl Schwartzel en zijn familie zijn de feestdagen uitgelopen op een complete mislukking. Een mysterieus buikvirus zorgde ervoor dat bijna iedereen ziek werd. De bekende Zuid-Afrikaanse golfer, in 2011 winnaar van de Masters, moest een paar keer worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen. De hervatting van de Europese Tour, volgende week in eigen land, komt daarom te vroeg voor Schwartzel.

De 31-jarige golfer meldde zich donderdag met pijn in het hart af voor het Zuid-Afrikaans Open, dat van 7 tot en met 10 januari wordt gespeeld. "Ik ben bijzonder teleurgesteld dat ik niet kan meedoen. Iedereen weet hoe graag ik dit toernooi wil winnen. De afgelopen jaren was ik er al vaak dichtbij en gezien mijn goede vorm beschouwde ik mezelf als een belangrijke kanshebber", zei de teleurgestelde Schwartzel.

Buikvirus velt golfer Schwartzel
Buikvirus velt golfer Schwartzel (Foto: ANP)

Doelman Betis onbestraft voor 'aanslag' Messi

De Spaanse voetbalbond heeft donderdag besloten de gele kaart te schrappen die doelman Antonio Adán van Real Betis kreeg in de uitwedstrijd tegen FC Barcelona. De aanvoerder van de bezoekers uit Sevilla ging woensdagavond op de bon toen hij in het strafschopgebied hard botste met Lionel Messi. Adán kwam zijn doel uit om een voorzet weg te stompen en knalde daarbij met zijn lichaam vol op het hoofd van de Argentijnse superster, die een tijdje aangeslagen op het gras bleef liggen.

De scheidsrechter beoordeelde dat als een 'aanslag'. Hij gaf Barcelona een penalty en bestrafte de doelman met geel. Op tv-beelden was te zien dat Adán weliswaar wild uitkwam, maar eerst de bal raakte en daarna pas op Messi knalde. De Spaanse bond besloot daarom de gele kaart te schrappen. De strafschop werd gemist door Neymar, maar in de rebound ging de bal er alsnog in. Het leidde een kansloze avond voor Betis in (4-0).

Doelman Betis onbestraft voor 'aanslag' Messi
Doelman Betis onbestraft voor 'aanslag' Messi (Foto: ANP)

Moyes: "Geef Van Gaal de tijd"

Louis van Gaal heeft steun gekregen uit onverwachte hoek. David Moyes, de ontslagen voorganger van de Nederlandse coach bij Manchester United, vindt dat Van Gaal moet blijven."Hij verdient meer tijd. Het is werk in uitvoering bij hem. Van Gaal heeft topspelers uit andere competities gehaald en uit eigen ervaring weet ik dat spelers uit het buitenland tijd nodig hebben om zich aan te passen", aldus Moyes, die onlangs opnieuw werd ontslagen, nu bij de Spaanse club Real Sociedad.

Moyes volgde in 2013 clubicoon Alex Ferguson op als manager van ManUnited. Ferguson leidde de Engelse club 26 jaar, Moyes werd na tien maanden al weggestuurd wegens tegenvallende prestaties. Van Gaal ligt dit seizoen zwaar onder vuur; zijn sterrenformatie verloor al menig duel. "Ik hoop dat de club Van Gaal blijft steunen. Toen ik daar kwam, verkeerde ik in de veronderstelling dat Manchester United altijd zijn managers steunt, zelfs als het minder gaat. Dat je tijd krijgt om zaken recht te zetten. Althans, dat dacht ik."

Moyes: geef Van Gaal de tijd
Moyes: geef Van Gaal de tijd (Foto: ANP)

Bility blijft uitgesloten van voorzittersverkiezing FIFA

Musa Hassan Bility blijft uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing bij wereldvoetbalbond FIFA. De Liberiaan ging zonder succes in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS. Het panel van drie arbiters, onder wie voormalig KNVB-voorzitter Henk Kesler, oordeelde donderdag dat Bility terecht is uitgesloten van de verkiezing die op 26 februari wordt gehouden.

De voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond kwam niet door de zogeheten integriteitscontrole heen. Het verkiezingscomité van de FIFA maakte daarom op 12 november bekend dat Bility niet mag meedoen aan de verkiezing, net als de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini. Bility tekende beroep aan bij sporttribunaal CAS. Hij werd vorige week in Zwitserland verhoord, maar de Liberiaan kon Kesler en de twee andere panelleden niet op andere gedachten brengen.

Bility blijft uitgesloten van FIFA-verkiezing
Bility blijft uitgesloten van FIFA-verkiezing (Foto: ANP)

Pools parlement keurt mediawet goed

Het Poolse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de Poolse regering meer macht geeft over de staatsmedia van het land. De aangepaste wet laat de huidige regering van premier Szydło nieuwe voorzitters van de radio- en TV-stations benoemen. Hiernaast wordt het aantal leden van de Raden van Toezicht verminderd, en het huidige management, benoemd onder de vorige regering, wordt de laan uit gestuurd.

De regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid ageert dat de media onder het huidige management niet voldoende doet om het land één te maken, en dat ze propaganda voor de huidige oppositie uit. De oppositie is echter bang voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de media. Vice-voorzitter van de EU-Commissie Frans Timmermans heeft in een brief aan de Poolse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken ook zijn zorgen hieromtrent geuit, maar de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Waszczykowski zei woensdag dat hij zo'n brief nog niet heeft ontvangen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat nieuwe wetten in Polen de aandacht trekken van de EU-Commissie. De wet moet nog door de Poolse Senaat, en langs de Poolse president, maar daar Recht en Rechtvaardigheid een meerderheid heeft in de Senaat, en de president levert, wordt verwacht dat dit geen probleem is.

Eddy Zoëy: Ik heb een boehoehoe-hoete!

Eddy Zoëy baalt als een stekker. Hij sluit het jaar af met een vervelende financiële tegenvaller die diep in de tonnen op zijn bankrekening gaat snijden. De televisiemaker ontving op oudejaarsdag vier enveloppen met verkeersboetes van in totaal maar liefst 600 euro. In een filmpje op zijn website laat hij weten dat hij er bepaald niet van gecharmeerd is dat de boetes uitgerekend op oudejaarsdag op de mat vallen.

Zoëy kreeg de boetes omdat hij twee maanden geleden te hard reed toen hij een dagje met zijn kinderen op stap was. Hij nam zijn kinderen begin november mee naar onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Een duur uitje, zo blijkt nu.

"Het is bijna twee maanden later. Ik heb dus klaarblijkelijk ergens in Alphen aan den Rijn en in de buurt van Zoeterwoude op zowel de heen- als de terugweg ergens waar ik 70 mocht rijden, 90 gereden. Ik heb alleen nergens gevoeld dat ik, waar dan ook, echt te hard heb gereden'', vertelt de wegpiraat geïrriteerd. "Effe zo vlak voor het nieuwe jaar. Met de hartelijke groeten van CJIB uit Leeuwarden."

Tja Eddy, ook jij moet je gewoon aan de regels houden.

Eddy Zoëy baalt van boetes op oudjaarsdag
Eddy Zoëy baalt van boetes op oudjaarsdag (Foto: BuzzE)

Bill Cosby duikt onder

Bill Cosby is woensdagavond na zijn voorgeleiding op het vliegtuig gestapt naar de Amerikaanse staat Massachusetts. De 78-jarige komiek heeft daar een groot landgoed waar hij goed afgesloten van de buitenwereld is. Dat meldt Daily Mail donderdag. De krant heeft foto's van zijn vertrek met zijn privévliegtuig waarop te zien is hoe hij zijn advocaat, Monique Pressley, gedag zegt.

Cosby is aangeklaagd wegens aanranding van Andrea Constand. Hij zou haar in 2004 gedrogeerd en misbruikt hebben in zijn huis in een voorstad van Philadelphia. Advocate Pressley liet donderdag in een interview met Today weten dat haar cliënt onschuldig is en dat ze verwacht dat hij zal worden vrijgesproken. Ze sprak van een schijnvertoning en liet weten dat een schikking er niet in zit. "Hij is sterk en houdt de moed erin. We gaan er alles aan doen om hem bij te staan", aldus Pressley.

Het is voor het eerst dat Cosby wegens seksueel misbruik strafrechtelijk is aangeklaagd. De afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen Cosby beschuldigd van seksueel wangedrag en geweld. Hij heeft altijd ontkend en begon deze maand een rechtszaak tegen zeven vrouwen wegens smaad.

Bill Cosby duikt onder
Bill Cosby duikt onder (Foto: BuzzE)

Maleisië: "Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd"

Als het aan Maleisië ligt bestaan Israëlische zeilers en zeilsters niet. Althans, dat blijkt uit de belachelijke voorwaarden die het land - fan van Palestina -stelde aan de Israëli's om mee te mogen doen aan het WK zeilen voor de jeugd in Langkawi. Het leidde er uiteindelijk toe dat windsurfers Yoav Omer en Noy Drihan, net als hun coach Meir Yaniv, door de Israëlische bond niet naar het WK gezonden konden worden. 

Het toernooi begon dinsdag en duurt nog tot en met zondag, maar zal het zonder Israël moeten doen, doorgaans een sterk land in het windsurfen. De Maleisische zeilbond lijkt overigens zeker geen blaam te treffen: zij begonnen half oktober de visumprocedure voor de Israëlische ploeg, maar kregen twee weken later te horen dat de aanvraag geweigerd werd. Er bleken wel mogelijkheden voor discussie te zijn met de Maleisische overheid, hoewel ook dat weer erg lang duurde. Pas op 30 november - inmiddels nog geen maand voor het WK - kon men in gesprek gaan met de autoriteiten. Dat hielp echter niks, want de uitslag bleef hetzelfde: geen visum, want het zou uiteraard levensgevaarlijk zijn om een visum te verstrekken aan twee surfende tieners uit Israël. 

Hoewel in veel landen die graag moeilijk doen over een visum wel uitzonderingen gemaakt worden in dergelijke situaties - deelname aan een WK bijvoorbeeld - wilde Maleisië daar nog steeds niet aan. De Maleisische zeilbond liet nog maar eens zien dat zij de Israëli's zeker wél wilden verwelkomen en ging zelfs met de zaak naar het kabinet. Na nog wat gesprekken en inspanningen van de nationale zeilbond werd er dan toch een aanbod op tafel gelegd, die door de Maleisiërs aan hun Israëlische collega's werden voorgelegd. Het bestond uit een reeks vrij belachelijke voorwaarden waar surfers Omer en Drihan net als hun coach aan moesten voldoen:

1. Het Israëlische team zou mee mogen doen aan het WK, maar wel op volledig anonieme basis.
2. Het team zou uit moeten komen als een team van wereldzeilbond ISAF, niet als Israël.
3. Alleen met indirecte vluchten via Singapore naar Langkawi mochten ze het land in. Het team zou deze tickets inderdaad geboekt hebben.
4. De teamleden mochten geen enkele vlag, naam, logo, kleur of wat dan ook gebruiken - op kleding, accessoires of zelfs de surfboards - die erop zouden duiden dat ze stiekem toch voor Israël uitkwamen. Zelfs een Israëlische tattoeage of een blauw-witte haardos zou niet toegestaan worden.
5. Als een van de teamleden een gouden medaille zou winnen was het absoluut ondenkbaar dat het Israëlische volkslied gespeeld zou worden. 

De Israëlische zeilbond besloot dan maar thuis te blijven en niet af te reizen naar een land dat er alles aan deed om twee jonge surfers van hun droom af te houden. "We laten ons niet op deze manier vernederen en we gaan er dan ook serieus naar kijken om hier een zaak over aan te spannen tegen ISAF (organisator van het toernooi, red.) en Maleisië. We zullen dit samen met ons Olympisch Comité gaan doen", liet Gili Amir weten als voorzitter van de Israëlische zeilbond. Maleisië zegt overigens dat de visa niet geweigerd werden omdat ze de Israëli's niet wilden verwelkomen, maar omdat de twee landen geen diplomatieke betrekkingen hebben en een visum dus onmogelijk zou zijn. 

Haagse agent voor rechter om mishandeling

Een Haagse agent moet zich voor de rechter verantwoorden voor mishandeling tijdens een aanhouding in juli 2013. De politieman zou tot drie keer toe pepperspray in het gezicht van het slachtoffer hebben gespoten.

Ook verdenkt justitie hem ervan dat hij, terwijl hij de handboeien vasthield, het slachtoffer op de neus heeft gestompt of geslagen. De man staat volgende week woensdag terecht bij de rechtbank Den Haag.

Haagse agent voor rechter om mishandeling
Haagse agent voor rechter om mishandeling (Foto: ANP)

Cavendish neemt Rio serieus

Mark Cavendish maakt serieus werk van zijn olympische ambitie. De Britse spurtbom wil zich bij de werelbeker baanwielrennen medio januari in Hongkong plaatsen voor de Spelen in Rio. De winnaar van 26 Tour-etappes en oud-wereldkampioen op de weg mikt op het allroundonderdeel omnium.

Cavendish bindt de strijd aan met Ed Clancy en Jon Dibben om het olympisch startbewijs. "Gevoelens spelen geen rol. We hebben een luxe probleem", aldus bondscoach Heiko Salzwedel van de Britse baanequipe. "Het is waarschijnlijk makkelijker om olympisch kampioen te worden dan de kwalificatie te winnen."

Cavendish maakte als baanrenner furore voordat hij zich bij de sprintelite op de weg vestigde. Hij won twee keer de wereldtitel in de koppelkoers. De renner van het eiland Man volgt dezelfde weg als Theo Bos. De sprinter uit Hierden, die in het verleden vijf wereldltitels op de baan veroverde, wil ook proberen in Hongkong een olympisch startbewijs te bemachtigen.

Cavendish neemt Rio serieus
Cavendish neemt Rio serieus (Foto: ANP)

V&D failliet verklaard

Warenhuisketen V&D is zojuist failliet verklaard. Zojuist ontvingen we een persbericht van die strekking. Volgens het bedrijf betekent dit niet dat V&D en La Place verdwijnen.

"Samen met de curatoren, en onze medewerkers werken wij hard aan een zo goed mogelijke doorstart".

De 62 winkels en restaurants van de warenhuisketen blijven voorlopig nog wel open, maar door het faillissement verliezen de ruim 10.000 werknemers van de noodlijdende warenhuisketen hun baan, zo meldt het RTL NieuwsHet is nog onduidelijk hoeveel van hen uiteindelijk aan de slag kunnen blijven. Curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck spreken nog steeds met potentiële kopers over een doorstart, waarbij delen van V&D kunnen blijven bestaan. Het UWV betaalt vanaf morgen het salaris van het personeel.

Klanten van V&D kunnen hun cadeaubonnen tot nader order niet inwisselen. De keten raadt mensen aan om de bonnen te bewaren en de berichtgeving op de website in de gaten te houden.

Winkels V&D nog zeker twee maanden open (Foto: ANP)

'Veiligheid mag Unox niet worst wezen'

Bij de massale nieuwjaarsduik in Scheveningen, georganiseerd door Unox, zorgt de Reddingsbrigade Nederland voor veiligheid. Maar de worstfabrikant faciliteert tevens kleinere nieuwjaarsduiken elders met soep en mutsen waar geen gekwalificeerd toezicht is.

Hierop heeft directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland donderdag gewezen op BNR Nieuwsradio. Zo'n 20 procent van de duiken is zonder toezicht, schat hij. Unox zou die beveiliging moeten opnemen in de criteria voor het verstrekken van soep en mutsen, vindt hij. De Reddingsbrigade heeft op sommige plaatsen onvoldoende capaciteit en wordt elders niet eens benaderd. "Wij maken ons altijd zorgen als mensen 's ochtends in al hun enthousiasme het koude water in duiken. Dat is toch een risico", aldus Van Mourik.

'Veiligheid mag Unox niet worst wezen'
'Veiligheid mag Unox niet worst wezen' (Foto: ANP)

Berlijn stopt simpele asielprocedure Syriërs

Duitsland schaft een vereenvoudigde asielprocedure voor Syriërs af. Vanaf 1 januari wordt elk geval weer uitvoerig nagegaan, meldden Duitse media donderdag.

Dit maakt de procedure voor vluchtelingen uit Syrië en een aantal andere landen aanzienlijk langer. Het Federaal Migratiebureau gaat voor er een beslissing wordt genomen, eerst de herkomst, de vluchtroute en de opleiding van de asielzoeker tegen het licht houden.

Dit is in beginsel een normale gang van zaken, maar die werd sinds eind 2014 niet meer toegepast op mensen die vermoedelijk uit Syrië en enkele andere landen komen. De vluchtelingenstroom werd zo groot dat er voor mensen uit die landen een snelle procedure kwam. Ze zouden vermoedelijk toch worden toegelaten. Daarbij vervielen ook persoonlijke vraaggesprekken met kandidaten en feitelijk kreeg een Syriër vrijwel automatisch asiel.

Berlijn stopt simpele asielprocedure Syriërs
Berlijn stopt simpele asielprocedure Syriërs (Foto: ANP)

Vaginaluidspreker stimuleert baby in de buik

Het is bekend dat muziek belangrijk is voor de ontwikkeling van ongeboren baby's. Maar door de buikwand komen geluiden alleen maar gedempt over. Een gynaecologische kliniek in Spanje heeft daarom iets ontwikkeld waardoor de foetus de muziek veel directer kan horen: een speakertje vermomd als tampon en gemaakt van siliconen.

De zwangere vrouw kan de Babypod gebruiken als gewone tampon en het apparaatje aansluiten op haar muziekspeler. Het geluidsniveau staat op maximaal 54 decibel, wat gelijk staat aan het volume van achtergrondmuziek of een gesprek op gedempte toon. De foetus zal reageren met lachjes en mond- en tongbewegingen, zegt de kliniek, behalve als hij slaapt.

Warriors zonder Curry onderuit

Golden State Warriors heeft woensdag (plaatselijke tijd) voor de tweede keer dit seizoen een nederlaag geleden in de Amerikaanse NBA. De basketbalploeg uit Oakland ging zelfs tamelijk hard onderuit bij Dallas Mavericks: 91-114. De Warriors speelden echter zonder hun absolute vedette Stephen Curry. De man die goed is voor gemiddeld 30 punten per wedstrijd, bleef aan de kant met een beenblessure.

De speler die het gemis van Curry moest opvangen, was niet in goede doen. Klay Thompson maakte slechts 10 punten. Voor de Mavericks was J.J. Barea op dreef met 23 punten. De Duitse vedette Dirk Nowitzki noteerde 18 punten.

De Warriors behielden ondanks het verlies de koppositie in de NBA.

Alle uitslagen:
Charlotte - LA Clippers 117 - 122
Orlando - Brooklyn 100 - 93
Boston - LA Lakers 104 - 112
Toronto - Washington 94 - 91
Chicago - Indiana 102 - 100 (na verlenging)
Minnesota - Utah 94 - 80
Dallas - Golden State 114 - 91
San Antonio - Phoenix 112 - 79
Portland - Denver 110 - 103
Sacramento - Philadelphia 105 - 110

Warriors zonder Curry onderuit
Warriors zonder Curry onderuit (Foto: ANP)

2015 dodelijkste jaar voor vluchtelingen

Voor bootvluchtelingen die de Middellandse Zee probeerden over te steken richting Europa is dit jaar is het dodelijkste jaar gebleken. Meer dan 3770 mensen verloren het leven tijdens de overtocht, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. In 2014 stierven 3270 bootvluchtelingen tijdens de oversteek.

April was de zwartste maand. Toen verdronken bijna 1250 migranten. Zeker 800 van hen kwamen om toen hun overvolle boot zonk voor de kust van Libië.

Wereldwijd overleden 5350 vluchtelingen, de meeste dus op de Middellandse Zee. In Zuidoost-Azië kwamen minstens 800 migranten om het leven en in Mexico en aan de Mexicaans-Amerikaanse grens zeker 330.

2015 dodelijkste jaar voor vluchtelingen
2015 dodelijkste jaar voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Sankoh weg bij Roda, Buijs komt

Roda JC neemt per direct afscheid van aanvoerder Gibril Sankoh. De verdediger uit Sierra Leone maakt volgens de club uit Kerkrade gebruik van de clausule in zijn contract om tussentijds te vertrekken. De 32-jarige Sankoh verkast naar China, waar hij een overeenkomst voor twee seizoenen heeft getekend bij Meizaou.

Sankoh speelde ruim vijf seizoenen voor FC Groningen en zocht toen het buitenland op. Hij voetbalde achtereenvolgens voor het Duitse Augsburg en het Chinese Henan Jianye. Sinds deze zomer speelde Sankoh als aanvoerder van de Limburgse club.

Roda ziet ook Richmond Boakye vertrekken. De Ghanese huurling van Atalanta Bergamo liet de clubleiding weten dat hij zich niet gelukkig voelt in Kerkrade en keert terug naar de Italiaanse club.

Jordy Buijs verlaat sc Heerenveen en tekent een nieuw contract bij Roda JC. De clubs maakte de transfer van de 27-jarige verdediger donderdag bekend. Buijs stond nog tot het einde van het seizoen onder contract bij de Friese club, maar het het laten ontbinden.

Buijs doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte bij De Graafschap zijn entree in het betaalde voetbal. Na vier seizoenen in Doetinchem kwam hij drie jaar lang uit voor NAC Breda. Sinds het seizoen 2014-2015 speelde Buijs bij sc Heerenveen en kwam in totaal vijftien keer in actie.

Technisch directeur Ton Caanen van de Limburgers: "We zijn tevreden dat Jordy ons per direct komt versterken. Hij is een speler die ervaring heeft in de eredivisie, het Nederlands voetbal kent en direct inpasbaar is in ons elftal."

Buijs van Heerenveen naar Roda JC
Buijs van Heerenveen naar Roda JC (Foto: ANP)

'Nationale aftelmoment' in teken van Europa

Het 'nationale aftelmoment' bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam staat op oudejaarsavond in het teken van Europa. In de grote vuurwerkshow zijn artistieke verwijzingen naar Europa verwerkt en de vlaggen van de 28 landen van de Europese Unie zijn gehesen. Nederland bekleedt per 1 januari namelijk het voorzitterschap van de EU.

Op de Oosterdokskade in het centrum van Amsterdam kunnen in een afgesloten gebied zo'n 10.000 mensen terecht voor het aftelmoment, dat na de oudejaarsconference van Herman Finkers rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO1. Net als voorgaande jaren worden bezoekers gecontroleerd en mogen ze geen glas en vuurwerk meenemen.

Na het aftellen gaat er 1200 kilo vuurwerk de lucht in, boven de masten van een replica van het VOC-schip dat bij het museum ligt afgemeerd. Op het nabijgelegen Marineterrein begint over enkele dagen de eerste vergadering in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

'Nationale aftelmoment' in teken van Europa
'Nationale aftelmoment' in teken van Europa (Foto: ANP)

Dave Grohl eert Lemmy met Motörhead-tattoo

Dave Grohl heeft een tatoeage laten zetten als eerbetoon aan de overleden Motörhead-frontman Lemmy Kilmister. Op de linker pols van de 46-jarige voorman van de Foo Fighters prijkt het Ace of Spades-logo van de Engelse heavy metalband. Dat blijkt uit een foto op Instagram van de tatoeëerder uit Las Vegas die het inktplaatje zette, schrijft Page Six.

Ian Kilmister, zoals Lemmy eigenlijk heet, overleed op 28 december op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, twee dagen nadat de diagnose was gesteld. De oprichter en frontman van Motörhead had op Tweede Kerstdag te horen gekregen dat hij kanker had en overleed korte tijd later thuis in Los Angeles. Na zijn overlijden maakte de band bekend ermee te stoppen. "Lemmy was Motörhead", zei drummer Mikkey Dee woensdag in een interview met de Zweedse krant Expressen. "We gaan niet meer op tournee en er komen ook geen albums meer uit. Maar het merk overleeft en Lemmy zal voortleven in de harten van al zijn fans."

De Foo Fighters plaatsen ook een eerbetoon aan Lemmy op Facebook. "We hebben een vriend en een legende verloren. Onze harten zijn gebroken, RIP Lemmy."Grohl en Lemmy waren goede vrienden en deelden verscheidene keren het podium samen. Zo speelden ze in 2010 nog samen de hit Ace of Spades uit 1980.

Dave Grohl eert Lemmy met Motorhead-tattoo
Dave Grohl eert Lemmy met Motorhead-tattoo (Foto: BuzzE)

Bootvluchtelingen steken over in winterkou

Ongeveer 3600 vluchtelingen zijn donderdag overgebracht naar het vasteland van Griekenland. Het gaat om mensen die in de afgelopen dagen van Turkije waren overgestoken naar eilanden als Samos, Chios en Lesbos. De meesten komen uit Syrië en willen door naar West-Europa.

Griekenland en de Europese grensbewaking Frontex maken zich zorgen. In Griekenland is de winter begonnen. Het stormt en op Lesbos komt het kwik overdag maar net boven het vriespunt. "Wie nu probeert over te steken, maakt een grote fout", aldus een officier van de Griekse kustwacht.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde woensdag dat meer dan een miljoen vluchtelingen dit jaar zijn overgestoken naar Europa. Van hen maakte 80 procent ging van Turkije naar Griekenland. Ongeveer 150.000 vluchtelingen maakten de oversteek naar Italië. Enkele tienduizenden proberen vanuit Turkije de landgrenzen met Bulgarije en Griekenland over te steken.

Bootvluchtelingen steken over in winterkou
Bootvluchtelingen steken over in winterkou (Foto: ANP)

'Grote kans dat booslim discriminatiezaak wint'

Volgens advocaat Danny Snijders is het recht om overal te mogen bidden zeer sterk. De eigenaar heeft wel het recht om gedragsregels en eisen aan kleding op te stellen, echter moet dat wel 'redelijk' zijn. In Nederland is er vrijheid van godsdienst, je mag hier geloven in wat je wilt, legt de advocaat uit aan Omroep Brabant.

Of er van booslim Bilal Salam ook 'redelijkheid' verwacht mag worden ten aanzien van de ongelovige omgeving is niet over gesproken. Volgens de directie van de speeltuin waren er kinderen en ouders die een onbehaaglijk gevoel kregen van de biddende in burka gehulde booslima's, dat was ook de reden tot aanspreken. Op dit moment ligt de klaagzang van booslim Bilal bij het Openbaar Ministerie in Breda waar een expert in discriminatiegehuil de zaak onderzoekt.

Booslim Bilal laat weten dat het niet alleen om het bidden gaat maar ook om de eis dat de drie schoonzussen de sluiers af moesten doen en dat de eigenaar de booslimmode te extreem vond voor in een speeltuin.

FOK! Wat een jaar: showbizz volgens Juicyhil

Voordat 2016 gaat beginnen, kijken we eerst nog terug op het jaar 2015 wat onze geliefde celebrities dit jaar hebben gedaan voor jouw vermaak.

In maart werden we gezegend met het verlaten van Zayn Malik uit de boyband One Direction. Hij ambieerde toch een eigen solocarrière en stelde daarmee een grote groep puberende meisjes teleur. Maar volgens een aantal tweets die hij de wereld in heeft gestuurd, zou zijn vertrek uit de band niet geheel in goed overleg zijn geweest. Helaas is de band met de vier overgebleven leden toch nog verder gegaan.

Op de radio hebben dit jaar wat opmerkelijke verschuivingen plaatsgevonden, vooral met betrekking tot de publieke zender 3FM. Zo heeft Gerard Ekdom in maart bekendgemaakt zijn middagshow op 3FM in te ruilen voor een ochtendshow op de Radio 2, waarmee hij in oktober begon. Ook Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn bij 3FM vertrokken hebben de Coen & Sander show meegenomen naar het commerciële Radio 538. Ze namen de plek in van Ruud de Wild, die sindsdien van de Nederlandse radio is verdwenen.

In april stond een groot aantal fanaten al te wachten voor een Brits ziekenhuis, maar op 2 mei beviel Kate Middleton dan toch eindelijk van een zusje voor de in 2013 geboren George. Het prinsesje kreeg de naam Charlotte Elizabeth Diana.

Het meest vermakelijke nieuws dit jaar kwam echter van de 65-jarige oud-atleet Bruce Jenner. De beste man kwam in april uit de kast als transgender tijdens een tv-interview. Op 1 juni liet hij ook weten sindsdien officieel vrouw te zijn, waarbij hij, pardon het is nu zij, op dezelfde dag als Caitlyn met een uitdagende foto op de cover van het blad Vanity Fair verscheen.

Zoals gewoonlijk slaat Amerika weer door in zijn compassie of juist tegenstand. Zo werd Jenner geëerd met de Arthur Ashe Award, een prijs voor mensen die sport een warm hart toedragen, en staat daarmee in het rijtje van prominenten zoals Muhammed Ali en Nelson Mandela. Daarnaast ontving ze ook van tijdschrift Glamour een prijs voor de vrouw van het jaar, waarmee niet iedereen het geheel eens was. In een recent verschenen editie van tijdschrift Star Magazine zou Jenner echter spijt hebben van de transformatie en de mannelijkheid weer terug willen. Volgens hun bron was het vrouw-zijn altijd al een wens maar viel de realiteit toch tegen. "Ze wilde altijd al weten hoe het zou zijn om een vrouw te zijn. Maar nu ze een vrouw is, toch de oude Bruce te missen die tenminste niet dagelijks uren voor de spiegel hoefde te staan." Dit lijkt overigens zeer onwaarschijnlijk en is al reeds ontkend door een woordvoerder van Jenner.

Juni stond in het teken van de breuk tussen Ben Affleck en Jennifer Garner, die dezelfde maand precies tien jaar getrouwd waren. Redenen voor de breuk waren zijn vermoedelijke affaire met de oppas van hun drie kinderen. Daarnaast kwam zijn gokverslaving ook al tussenbeiden.

De in augustus met Khloe Kardashian gescheiden Lamar Odom heeft zijn vrijgezelle leven goed kunnen vieren. In oktober werd hij bewusteloos aangetroffen in een suite van een bordeel in Nevada. De basketballer had voor 75.000 dollar twee dames gekozen om daar een nacht mee te feesten. Tijdens die nacht werden er ook verschillende verdovende middelen uitgewisseld zoals cocaïne. Vooralsnog ligt Odom nog steeds in het ziekenhuis en blijft Khloe Kardashian hem helpen bij zijn herstel.

In 2014 stonden we als Nederland nog op de tweede plek op het Eurovisie Songfestival, maar dit jaar kwamen we met Trijntje Oosterhuis niet eens de finale in. Het nummer werd al niet erg goed ontvangen door Nederland, maar de gebruikelijke rellen voorafgaand aan het songfestival deden de act de das om. Zo kon de gekozen designerjurk voor het optreden niet de goedkeuring van het volk krijgen en werd het optreden ook niet erg goed ontvangen. In 2016 gaat Douwe Bob ons vaderland vertegenwoordigen in Zweden.

Het goede nieuws dit jaar kwam uit onverwachte hoek, want Gordon gaat stoppen met zingen. Hij vond dat hij op z’n hoogtepunt moest stoppen, dus heeft hij besloten om zich meer te gaan richten op zijn andere kwaliteiten. Wat die dan ook mogen zijn.

'49 euro per persoon aan knallers en pijlen'

Vuurwerkliefhebbers geven deze jaarwisseling naar verwachting zo'n 49 euro per persoon uit aan knallers en sierpijlen. Dat is iets meer dan vorig jaar. Wel zijn er minder vuurwerkkopers dan twaalf maanden terug, blijkt uit een online enquêteonderzoek van ING.

De bank peilde het koopgedrag van tienduizenden mensen. Vanaf dinsdag mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Maar het mag pas donderdagavond worden afgestoken. Knallen mag acht uur lang, van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Onderzoeksbureau Q&A constateerde eerder deze maand ook al dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn om vuurwerk aan te schaffen. Dit lijkt alleen amper gevolgen te hebben voor de vuurwerkbranche. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) denkt dat er in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar zal worden aangeschaft. Vorig jaar ging er voor 65 miljoen euro de lucht in. Uit de voorverkoop blijkt dat knalvuurwerk dit jaar wat minder populair is en siervuurwerk juist wat meer wordt gekocht.

'49 euro per persoon aan knallers en pijlen'
'49 euro per persoon aan knallers en pijlen' (Foto: ANP)

China bouwt tweede vliegdekschip

China is een tweede vliegdekschip aan het bouwen. Dat is in eigen land ontworpen, aldus het ministerie van Defensie in Peking donderdag. Het is niet bekend wanneer het schip moet gaan varen.

China heeft al een vliegdekschip, de Liaoning. Tot 2030 overweegt China in totaal zes of zeven extra vliegdekschepen te laten bouwen. Dat zou van China een geduchte concurrent maken voor de Verenigde Staten.

China heeft grensruzies met verscheidene landen in de regio. Zo claimt China vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee. Het gebied is belangrijk, omdat er waarschijnlijk veel olie en gas te vinden is.

China bouwt tweede vliegdekschip
China bouwt tweede vliegdekschip (Foto: ANP)

Kans op regen tijdens jaarwisseling

De kans is groot dat het tijdens de jaarwisseling in een deel van Nederland regent. Volgens het weerbureau weeronline.nl moeten de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant er rekening mee houden dat het bij het afsteken van het vuurwerk niet droog is.

In het westen van Friesland, Flevoland, Utrecht, het westen van Gelderland en het oosten Noord-Brabant is het om middernacht nog wel droog, maar daar volgt ook al vrij snel regen. In het oosten komt de regen pas na 1 uur 's nachts.

2016 begint volgens het weerbureau droog. Op nieuwjaarsdag gaat de zon volop schijnen. De meeste nieuwjaarsduiken kunnen dus rekenen op goede omstandigheden. Met watertemperaturen van een graad of negen wacht de deelnemers een relatief 'warme' duik. Waarschijnlijk is het water niet eerder zo warm geweest.

Kans op regen tijdens jaarwisseling
Kans op regen tijdens jaarwisseling (Foto: ANP)

Bill Cosby behoudt ster op Walk Of Fame

Bill Cosby komt steeds verder in het nauw, maar zijn ster op de Walk Of Fame in Hollywood blijft hoe dan ook liggen. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De beroemde komiek ligt al meer dan een jaar onder vuur wegens tientallen aanklachten van vrouwen die claimen gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn door de ster. Daarom verwijderde Disney al een buste van Cosby uit een van zijn pretparken, in Philadelphia werd een muurschildering weggehaald en ook eredoctoraten werden ingetrokken.

Maar de ster op de beroemde Walk Of Fame blijft, ook als Cosby schuldig wordt bevonden nadat hij deze week eindelijk kon worden gearresteerd na een klachtenregen die meer dan een jaar aanhield. "We hebben de vraag gehad of we van plan zijn de ster van Bill Cosby te verwijderen en het antwoord is nee", meldt Leron Gubler, directeur bij de Hollywood Chamber Of Commerce. "Als er eenmaal een ster wordt bijgelegd, wordt die beschouwd als een historisch deel van de Walk. Daarom hebben we nog nooit een ster verwijderd."

Bill Cosby behoudt ster op Walk Of Fame
Bill Cosby behoudt ster op Walk Of Fame (Foto: BuzzE)

'Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar'

Het aantal mensen dat is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar is dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar. Dat meldt de vergelijkingssite Zorgkiezer.nl donderdag.

Vorig jaar wisselden 1,1 miljoen mensen van zorgverzekering. Volgens de vergelijkingssite was het aantal overstappers tot aan de kerst ruim 20 procent lager dan andere jaren. "Dat komt omdat het thema minder leeft. De zorgpremie steeg met slechts 3 euro en er waren geen grote wijzigingen zoals de 'vrije artsenkeuze' discussie vorig jaar. Daarnaast zijn verzekeraars terughoudender met marketingacties en reclame op tv", zegt Peter Ruys van ZorgKiezer.

De afgelopen jaren buitelden zorgverzekeraars over elkaar heen om consumenten in de laatste dagen van het jaar met cadeautjes en last minute acties te verleiden tot een overstap.

'Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar'
'Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar' (Foto: ANP)

2016 is begonnen

Het is 2016. Midden in de Grote Oceaan althans. De bewoners van landen als Samoa en Kiribati mochten als eersten het nieuwe jaar begroeten.

Om 11.00 uur Nederlandse tijd was het daar middernacht en begon 1 januari. In de komende paar uur knallen het vuurwerk en de champagnekurken in Tonga, Fiji, Nieuw-Zeeland en Australië.

En nog eventjes het klokje rond en dan zijn we zelf alweer aan de beurt. koffie

2016 is begonnen
2016 is begonnen (Foto: ANP)

Microsoft waarschuwt klanten na regeringshack

Microsoft zal zijn klanten voortaan expliciet waarschuwen als 'regeringshackers' het lijken te hebben gemunt op hun Outlook-account of clouddienst. Het bedrijf waarschuwde al voor cyberaanvallen, maar breidt dat nu uit. Een aanval van iemand met staatssteun "kan geavanceerder en langduriger zijn dan aanvallen van cybercriminelen en anderen", aldus Microsoft-vicepresident Scott Charney.

Microsoft volgt concurrent Google, dat zijn klanten al inlicht. Zo waarschuwde Google de Amerikaanse ex-diplomaat William Stanton onlangs dat staatshackers hadden geprobeerd zijn Gmail-account te kraken. Google noemde geen land, maar Stanton denkt dat China er achter zit, omdat hij afgezant in Taiwan was.

George Lucas geen fan van nieuwe Star Wars-film

George Lucas heeft in een interview van bijna een uur zijn visie op de nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens, gedeeld. Ook praatte hij met Charlie Rose over de overname door Disney en zijn betrokkenheid bij de nieuwe film.

"Ze hebben voor de retroweg gekozen, een die ik niet wilde kiezen met mijn films. Ik wilde er zeker van zijn dat al mijn films uniek waren en dat er in elke nieuwe film ook echt daadwerkelijk nieuwe dingen zaten, nieuwe ruimteschepen en nieuwe planeten". De weg die Disney is ingeslagen kan Lucas dus niet waarderen. Ook zijn betrokkenheid bij de nieuwe film was miniem: "ik heb ze diverse verhalen aangeboden, ook als vervolg op mijn eerdere kinderen (de films, red.). Ze besloten om deze niet te gebruiken en dat het ook beter was als ik niet betrokken was bij het proces"

De geestelijk vader van Star Wars verkocht zijn Lucasfilm in 2014 voor 4 miljard dollar aan Walt Disney Enterprises. Het was toen niet duidelijk wat Lucas' rol zou blijven bij het maken van de films. "Ze wilden iets voor de fans maken, dat hebben ze misschien wel gedaan. Maar die retromanier is niets voor mij". De film heeft inmiddels de grens van 1 miljard dollar gepasseerd en is kandidaat om de koning van de boxoffice, Avatar, van de troon te stoten.

George Lucas geen fan van nieuwe Star Wars-filmGeorge Lucas geen fan van nieuwe Star Wars-film

Surtees krijgt Britse onderscheiding voor zijn verdiensten

Racelegende John Surtees wordt uit naam van de Britse koningin Elisabeth geëerd met de titel Commander of the Order of the British Empire. De naam van de inmiddels alweer 81-jarige Brit staat op de zogenaamde New Years Honour-list. Surtees valt deze eer ten deel vanwege zijn grote verdiensten voor de Britse racerij. De oud-coureur geldt als de enige racer ooit die zowel op twee als op vier wielen wereldkampioen is geworden.

In 1952 debuteerde Surtees in de 500CC-motorklasse. Drie jaar later won hij zijn eerste race, waarna hij in 1956 voor de eerste maal wereldkampioen werd. In de jaren '58, '59 en '60 regeerde hij op zijn Augusta met harde hand en greep drie titels op rij. Als regerend wereldkampioen stapte hij over naar de Formule 1. In 1964 versloeg hij in zijn Ferrari landgenoot Graham Hill en werd met één punt voorsprong ook op vier wielen wereldkampioen. Een kunststukje dat nooit meer herhaald zou worden.

Eind 1972 nam Surtees definitief afscheid als coureur, maar bleef als teameigenaar actief in de racerij. In 1978 viel de Surtees Racing Organisation echter wegens financiële problemen uit elkaar. Surtees bleef via zijn racende zoon Henry betrokken bij de autosport. Tijdens een F2-race op Brands Hatch in 2009 kwam Henry (18) bij een zwaar ongeval echter om het leven. Sindsdien zet Surtees zich via de Henry Surtees Foundation in voor het goede doel, waarmee hij onder meer slachtoffers van ernstige ongevallen steunt.

Sinds de dood van drievoudig wereldkampioen Sir Jack Brabham is John Surtees de oudste nog in leven zijnde wereldkampioen Formule 1. Surtees zal voor de onderscheiding een kruis omgehangen krijgen en voortaan de letters CBE achter zijn naam zien. 

   

Wat betekent taks 2016 voor mijn portemonnee?

De veranderingen van de inkomstenbelasting die met het nieuwe jaar ingaan zijn erg ingewikkeld. Daarom heeft overheidsplatform Wijzer in geldzaken een tool op zijn website gezet met de naam 'Wat betekent dit voor mij?'.

Daarmee kunnen Nederlanders eenvoudig een persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee zij rekening moeten houden. De meeste mensen gaan er honderden euro's per jaar op vooruit, maar er zijn ook groepen voor wie het voordeel maar enkele tientjes is. Er zijn er ook die in 2016 meer belasting gaan betalen.

Het is volgens Wijzer in geldzaken lastig om te bepalen wat de precieze impact is van de belastingveranderingen. Dit komt omdat er zowel wijzigingen zijn in de schijven als in de heffingskortingen. Naast de inkomstenbelasting verandert nog een flink aantal andere regelingen.

Wijzer in geldzaken is opgezet door het ministerie van Financiën. Partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap werken hierin samen.

Ontvoerd duo nog spoorloos

Het duo dat dinsdag werd ontvoerd uit een garagebedrijf in Breda, is nog spoorloos. De politie heeft woensdagavond laat na twee tips een inval gedaan in een gebouw in Chaam. Maar de 18-jarige jongen uit Sprundel en een 42-jarige man uit Schoondijke werden daar niet aangetroffen.

"We hebben diverse tips binnengekregen. Naar aanleiding van twee tips zijn we in Chaam op zoek gegaan naar de mannen, maar ze zijn daar helaas niet aangetroffen", aldus de woordvoerder van de politie.

De politie gaat ervan uit dat het gaat om een 'criminele' ontvoering. "We denken dat ze gebruikt worden als drukmiddel tussen criminelen. We zijn nog aan het onderzoeken wat de band is tussen de twee en de criminelen."

Ontvoerd duo nog spoorloos
Ontvoerd duo nog spoorloos (Foto: ANP)

Jason Derulo uit de kleren

Jason Derulo heeft zich naakt op de foto laten zetten, zo laat hij zien op Instagram. Op de foto is de zanger helemaal naakt te zien, met zijn handen bedekt hij zijn geslachtsdeel.

Vermoedelijk is de foto gemaakt voor zijn nieuwe single. "Naked komt eraan", schrijft hij bij de foto. Vorige week maakte hij die aankondiging ook al, toen bij een selfie vanuit de fitness. Derulo is een fervent sporter die veel tijd doorbrengt in de sportschool.

 

#Naked coming soon

Een foto die is geplaatst door Jason (@jasonderulo) op29 Dec 2015 om 11:36 PST

Jason Derulo uit de kleren
Jason Derulo uit de kleren (Foto: BuzzE)

Grote brand in appartementencomplex Sittard

In een appartementencomplex aan de Clotildestraat in Sittard heeft in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand gewoed. Rond 02.50 uur werd door de brandweer het sein 'brand meester' gegeven.

De brand ontstond in een appartement, gelegen in het midden van het complex. De woning is volgens een woordvoerster van de brandweer uitgebrand. Tien appartementen zijn ontruimd. "De bewoners van de tien appartementen kunnen vannacht niet terug naar huis. De woningen hebben rook- en roetschade. Dat moet eerst worden schoongemaakt", aldus de woordvoerster. Een deel van de bewoners kan bij familie terecht. Voor degenen voor wie dat niet mogelijk is, wordt overnachting geregeld. De woordvoerster kon nog niet zeggen wanneer de mensen hun huis weer in kunnen.

Drie bewoners raakten lichtgewond. Ze zijn door ambulancepersoneel nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis.

Volgens de woordvoerster bestaat het complex uit drie woonlagen met in totaal dertig appartementen.

Grote brand in appartementencomplex Sittard
Grote brand in appartementencomplex Sittard (Foto: ANP)

Winnaars boxsets!

Er is in grote getalen meegedaan, velen van jullie wilden die boxsets koste wat het kost te pakken krijgen. Op deze Oudjaarsdag zijn nu de winnaars bekend en dit zijn de gelukkigen:

The Hobbit:
bogaards
made
Teresia

Harry Potter:
Bombvis

Arrow:
DJKoster
Batman
t-980474

Friends:
elstim

Game of Thrones:
Ton76

Vampire Diaries:
fleuril

Gefeliciteerd aan alle winnaars, de boxen zijn reeds naar jullie toegestuurd! Niets gewonnen? Niet getreurd, er komen nog veel toffe acties aan op FOK!

Dode en gewonden op booreiland na grote golf

Een enorme golf in de Noordzee heeft woensdag aan een persoon op een boorplatform voor de kust van Noorwegen het leven gekost. Twee anderen raakten gewond. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Dat meldde het Noorse staatsoliebedrijf Statoil, uitbater van het gasveld Troll.

Het beschadigde drijvende booreiland van China Oilfield Services werd daarop deels ontruimd. Bijna 50 van de 106 werknemers op het platform werden geëvacueerd. Het platform kon op eigen kracht het vasteland bereiken. Noorwegen had woensdag de hele dag al te kampen met stormachtig weer.

"De zee was tijdens het ongeluk woest. De golven waren wel 14 meter hoog en daarnaast waren er windsnelheden van 25 tot 30 meter per seconde. De wind verhinderde dat een helikopter op het booreiland kon landen. Mensen moesten omhoog getakeld worden", aldus Noorse autoriteiten tegen persbureau Reuters.

De productie in Troll, het grootste gasveld van Noorwegen, kon doorgaan.

Dode en gewonden op booreiland na grote golf
Dode en gewonden op booreiland na grote golf (Foto: ANP)

ConTel eist compensatie om 'gratis' mobieltje

Telecomproviders als KPN, T-Mobile en Vodafone moeten consumenten die een mobiel abonnement hebben aangeschaft met een 'gratis toestel' gaan compenseren. Dat vindt de stichting ConTel, die een meldpunt is begonnen waar gedupeerden kunnen aankloppen.

Het AD berichtte donderdag dat zich al meer dan honderd mensen hebben gemeld. De claim die de telecomproviders boven het hoofd hangt zou in de honderden miljoenen kunnen lopen, aangezien volgens een schatting zeker twee miljoen Nederlanders zo'n 'AfzetAbbo' hebben afgesloten.

ConTel beroept zich op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2014. Daaruit bleek dat de 'gratis' telefoons bij een abonnement eigenlijk een vorm van koop op afbetaling betreft. De toestelwaarde is verwerkt in de abonnementsprijs. Consumenten betaalden dus eigenlijk elk maand te veel, aldus ConTel donderdag.

ConTel eist compensatie om 'gratis' mobieltje
ConTel eist compensatie om 'gratis' mobieltje (Foto: ANP)

Vliegtuig maakt noodlanding door turbulentie

Een Canadees vliegtuig heeft woensdag vanwege heftige turbulentie een noodlanding moeten maken op de internationale luchthaven van Calgary. Volgens Canadese autoriteiten zijn 21 mensen gewond geraakt. Dat meldden Canadese media. Het vliegtuig was opgestegen in China.

Rond 15.15 uur Canadese tijd landde het vliegtuig veilig in Calgary. Volgens een woordvoerder van de brandweer waren drie brandweerauto's ter plaatse om de gewonden uit het toestel te halen. Ook waren ambulances en de politie aanwezig. De gewonden zijn direct naar het ziekenhuis gebracht. Acht mensen zijn niet levensbedreigend gewond. Dertien anderen worden in het ziekenhuis uit voorzorg nagekeken. De gewonden hebben voornamelijk rug- en nekklachten.

De Boeing 777, met vluchtnummer 88, was op weg van Shanghai naar Toronto. Het vliegtuig vervoerde 332 passagiers en 19 bemanningsleden. Onderzoek moet uitwijzen wat de turbulentie heeft veroorzaakt.

Vliegtuig maakt noodlanding door turbulentie
Vliegtuig maakt noodlanding door turbulentie (Foto: ANP)

Vlucht eindigt tegen politiebureau

Een poging van een Duitser om aan de politie te ontkomen, is op een opvallende plek geëindigd. De 25-jarige man botste in de nacht van woensdag op donderdag uitgerekend tegen het hek van een politiebureau. Hij raakte lichtgewond en werd gearresteerd.

Agenten zagen de man rijden op een snelweg in de buurt van de stad Oldenburg en besloten hem te controleren. De man gaf echter gas en reed "met hoge snelheid en roekeloos"door de bebouwde kom. Tien politieauto's waren betrokken bij de jacht op de man. Uiteindelijk kwam zijn Mercedes bij het politiebureau tot stilstand. In de kofferbak zagen agenten waarom hij niet wilde worden gecontroleerd: er lag een kilo marihuana.

Vlucht eindigt tegen politiebureau
Vlucht eindigt tegen politiebureau (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: oud & nieuw!

Een heel jaar hebben we moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover! Het is weer oud en nieuw. De dag waarop men KNALLEN MAG! Zelf ben ik niet zo gek van vuurwerk, zit al tegen het plafond als er iemand met knalerwten aan de gang gaat. Mij zul je dus ook niet tot nauwelijks buiten zien vandaag. Voor degene die vanavond hun vakantiegeld de lucht in willen schieten: heel veel plezier en geniet ervan! Vergeet niet om een paar mooie foto's te maken voor me  

Het lijkt qua weer een vrij tam uiteinde te worden. In de loop van de dag is het vrijwel overal droog, het westen en noorden kunnen nog een enkele bui verwachten. De temperatuur ligt rond de 9 graden. In de avond klaart het flink op, behalve in het westen, daar kan rond middernacht een bui vallen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig boven land, tot vrij krachtig aan de kust. 

Zon op: 08.48 uur
Zon onder: 16.37 uur

Ik luid het jaar uit met een foto van qltel en Rewimo van hun vakantie in de USA. We kijken hier naar een eenzaam stukje Route 66 in New Mexico. 

Route 66 in New Mexico (Foto: qltel)
Route 66 in New Mexico (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* in 1954 werd de eerste oudejaarsconference door Wim Kan uitgezonden op de Nederlandse radio. 

* In 1472 werd door de gemeente Amsterdam een verbod uitgevaardigd op sneeuwballen gooien: "Neymant en moet met sneecluyten werpen nocht maecht noch wijf noch manspersoon".

* In 1974 werd de laatste in gebruik zijnde kolenmijn van Nederland, de Oranje-Nassau I in Heerlen, gesloten. 

* In 2015 wens ik jullie allemaal een goed uiteinde, een veilige jaarwisseling en een goede start van 2016! Tot volgend jaar !! 

WK Darts: Klaasen stunt in episch duel met uitschakeling Taylor

Jelle Klaasen heeft in een zeer spannend duel Phil Taylor verslagen op het wereldkampioenschap darts. In Londen het werd het 4-3 na voor The Cobra. Het duel tussen de wereldkampioen uit 2006 Klaasen en de zestienvoudigwereldkampioen Taylor ging zeer gelijk op. De 31-jarige darter uit Goor was uiteindelijk in de verlening te sterk voor The Power.


Klaasen mocht aan de partij beginnen en de eerste vijf sets gingen met de pijlen mee. Het werd 2-2 in set zes en in de beslissende leg kreeg Klaasen één pijl om via dubbel achttien de partij te beslissen. Hij deed het echter niet, waardoor Taylor op 3-3 kwam. Een beslissende set was nodig.

Taylor opende de beslissende set met een 126-finish. Beide spelers hielden vervolgens hun leg, waardoor het 2-1 stond. Klaasen kon in het vierde leg de leiding overnemen en verlenging forceren. Via een 100-finish was het Klaasen die in de lead bleef. Na een sterke leg met onder andere 180 en 125 kwam hij op 71 uit. Direct was het raak. Klaasen stuurt Phil Taylor naar huis. 

Klaasen neemt het in de kwartfinales op tegen de Engelsman Alan Norris, die eerder op de avond de als 22e geplaatste Welshman Mark Webster 4-1 versloeg.

Speelgoedvliegtuig maakt islamitische herrie

Ouders keken deze week raar op toen ze batterijen in het kerstcadeau van hun kind stopten. De op afstand bestuurbare F-16, die was aangekocht bij Amazon, maakte namelijk niet de gebruikelijke vliegtuiggeluiden maar speelt een islamistisch gebed af.

De Amerikaan Bjorn Thorpe had zo'n speelgoedvliegtuig voor zijn 3-jarige neefje gekocht, maar keek raar op toen hij het 'moslimgejammer' hoorde in plaats van een brullende vliegtuigmotor. "Ik heb alle respect voor andere religies, maar het heeft niets te zoeken in een stuk kinderspeelgoed".

Nadeem Israr, de president van de islamitische gemeenschap van Whatcom County, heeft bevestigd dat het om het gebed gaat dat tijdens de pelgrimstocht naar Mecca wordt gebruikt. Amazon heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Caitlyn Jenner schikt met Prius-bestuurder

Caitlyn Jenner heeft een schikking bereikt met een van de automobilisten die betrokken was bij het door haar veroorzaakte auto-ongeluk in februari. Dat meldt TMZ.

Caitlyn reed op een snelweg in Los Angeles met haar Escalade eerst tegen een Lexus aan, waardoor die op een Hummer op de andere weghelft klapte. De bestuurder van de Lexus, Kim Howe, kwam te overlijden. Vervolgens botste de realityster, die toen nog Bruce heette, op een Prius.

De bestuurder van de Prius, Jessica Steindorff, raakte gewond bij de crash en haar auto was flink gehavend. Met deze vrouw heeft de 66-jarige Jenner nu geschikt. Anonieme bronnen zeggen tegen TMZ dat haar verzekeringsmaatschappij de schade heeft vergoed. Ze hoefde zelf niks te betalen.

Caitlyn wordt niet vervolgd voor het dodelijke ongeval, omdat er geen sprake was van crimineel gedrag. Wel lopen er nog twee rechtszaken tegen haar. De bestuurder en passagiers van de Hummer en de twee stiefkinderen van Howe hebben de voormalige atleet aangeklaagd.

Caitlyn Jenner schikt met Prius-bestuurder
Caitlyn Jenner schikt met Prius-bestuurder (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een jaar: onrustig volgens Harry

2015 was het jaar wat zich kenmerkt door veel onrust en instabiliteit. Dit werd veroorzaakt door islamitische terreur in Frankrijk tegen Charlie Hebdo en later dit jaar de aanslagen in Parijs. Zo ook het wegkijken door politici die zich er alles aan lieten gelegen zijn om de aanslagen vooral niet in verband met de islam en moslims te brengen. Maar ook het knagen door AFA en klaagnegers aan de nationale Nederlandse cultuur en gewoontes zoals Sinterklaas en de eis tot een verbod van de film over Michiel de Ruyter gaven onrust in de samenleving.

Het was ook het jaar waarin de nabestaanden van de Marokkaanse overvallers naar goed islamitisch gebruik een podium kregen om de doodgeschoten overvallers als slachtoffer en de juweliersvrouw als moordenares neer te zetten. Het weerwoord tegen jammerende moslims komt verassend genoeg van moslim en burgemeester Ahmed Aboutaleb die stelt dat als het je niet aanstaat in Nederland je maar moet oprotten. Het jaar waarin Geert Wilders zijn oproep tot minder Marokkanen te komen deed en dat hij dat wel wilde regelen. Het jaar waarin de massa-immigratie van immigranten en hun misdragingen in Nederland en andere Europese landen steeds duidelijker zichtbaar en intensiever wordt. Het jaar waarin de media en BN'ers niet schuwen om de dood van een kleuter voluit te misbruiken voor pro illegale immigranten propaganda nadat die zelfde dode kleuter eerder de dood in gedreven was door zijn papa die in het veilige Turkije geen gratis nieuw gebit kreeg. Het jaar waarin Erdogan met succes de EU chanteerde met mensenhandel en een koehandel deed die hem miljarden en visumvrij reizen binnen de EU voor Turken oplevert. Tevens gaat het vuur onder de toetredingsgesprekken van standje waakvlam naar halfhoog.

Ook was er een leuk spelletje 'doet ie het of doet ie het niet' rond een Griekse exit uit de EU. Één griek deed in ieder geval wél een exit, maar dan uit het leven. Demis Roussos overleed op 25 januari.

Begin 2015 deed ook de verwarde Tarik Z. een poging Achtuurjournaal te kapen. Wat Tarik precies wilde is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel duidelijk werd dat het mediapark nog steeds een bijzonder brakke beveiliging heeft. Ook de protocollen rond onverwachte situaties voldeden niet, met als resultaat dat NPO-zenders die in tijden van nood als noodzender moeten functioneren dat dus niet doen.

Het jaar waarin in het zelfbenoemde beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog een recordaantal VVD'ers van hun post vielen, waarin onder andere premier lachebek de eerste Mark Rutte er alles aan deed om de onderste Oekraïense MH17-stenen onder te houden door te traineren, saboteren en vaag te zijn over de onderzoeksresultaten van een incompetent onderzoek naar die aanslag op Oekraïense grond. Waarin VVD'er René Leegte de stommiteit beging om in de trein openlijk de minachting van de VVD voor de door aardbevingen getroffen Groningers te laten horen. Ook demonstreerde PvdA'er en toen nog minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dat een cursus dramatisch acteren geen weggegooid geld is als je hoger op de Brusselse carrièreladder wilt komen.

Maar er waren ook de Haagse rellen en plunderingen rond de dood van Arubaan Mitch Henriquez die door de plunderaars en anarchisten als excuus werd gebruikt om hun lusten te botvieren. Daar liet burgemeester Van Aartsen zien net zo'n slap figuur te zijn als Cohen tijdens de Amsterdamse rellen om de Marokkaan Bilal. Die Marokkaanse rellschoppers ging het ook toen niet zo zeer om de dode Marokkaan maar meer om het wij-zij gevoel van relschoppers tegen de politie.

2015 was ook het jaar dat de Nederlandse reputatie van bruggenbouwers afbrokkelde door het incompetente gepruts met een brugdeel in Alphen waardoor het brugdeel op bewoonde niet ontruimde huizen kon vallen. Een grote ravage was het gevolg en het was aan puur geluk te danken dat de enige dode een hond was.

Verder was Volkert van der Graaf weer bezig met Nederland te sarren door met hulp van het kabinet leuke selfies te laten maken. Dat was wel een overtreding van zijn voorwaarden voor vervroegde invrijheidsstelling, maar dat was niet zo erg. Ard van der Steur kent tenslotte niemand die is doodgegaan aan wat foto's.

Met al dat gepruts en gekonkel was het in ieder geval een goed jaar voor de PVV in de peilingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.