Uitslag Grand Prix van Hongarije

Sebastian Vettel heeft de Hongaarse Grand Prix gewonnen. Hij leidde de hele grand prix en leek samen met teamgenoot Kimi Raikkonen op weg naar een 1-2, totdat laatstgenoemde uitviel. Achter Vettel werden Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo tweede en derde voor Red Bull. Max Verstappen haalde ook een prachtig resultaat, doordat de Nederlander minder problemen kende dan andere coureurs in snellere auto's wist hij knap vierde te worden. Lewis Hamilton liep vier punten uit in het kampioenschap op Nico Rosberg, zij werden zesde en achtste.

Bij de start gebeurden er meteen vreemde dingen. Vettel en Raikkonen kwamen van de tweede en derde rij naar plaats 1 en 2 terwijl Rosberg slechts tevreden moest zijn met de derde plaats. Hamilton kwam op de vierde plaats terecht, maar hij verloor deze plaats toen hij door de grindbak moest. Hij zakte terug naar de tiende plaats.

Achter de top 3 wist Valtteri Bottas op te klimmen naar de vierde plaats, voor een goed gestarte Nico Hulkenberg en de Red Bulls. Verstappen viel terug naar de dertiende plaats. Felipe Massa lag negende, maar omdat hij ervoor zorgde dat er een extra opwarmronde nodig was kreeg hij een straftijd van vijf seconden.

Ricciardo kwam voorbij aan Nico Hulkenberg en Bottas en Hamilton zowel aan Massa als Sergio Perez. Hierna kwamen de pitstops, waarbij Massa flink verloor door zijn tijdstraf en op de 17e plaats terecht kwam. Verstappen kwam zijn teamgenoot voorbij door de stop. Pastor Maldonado liet ook wat van zich horen door Perez van de weg af te duwen. Hamilton kwam door de pitstops terecht op de vijfde plaats, net voor Bottas. Romain Grosjean kreeg nog een straf van vijf seconden voor een unsafe release bij zijn pitstop. Voor Lotus was het sowieso een slechte dag, want Maldonado kreeg een drive through voor zijn aandeel in het incident met Perez

Het spannendste gevecht op de baan na de stops was dat tussen Ricciardo en Hamilton op plaatsen vier en vijf.  Het duurde een rondje of vijf voordat Hamilton er voorbij wist te komen. Verstappen was intussen naar plaats 9 geklommen en zat net achter Kvyat. Hamilton kwam ook dichterbij aan Rosberg, terwijl Kvyat weer een stuk sneller bleek dan Verstappen rondom de tweede pitstop. De toppers stopten allemaal wat later. Raikkonen had op dat moment een probleem met de MGU-K unit in zijn auto, terwijl Hulkenberg zijn voorvleugel verloor en hard crashde in de eerste bocht. Hierdoor stopten alle resterende toppers, aangezien de Virtual Safety Car situatie van kracht werd. Uiteindelijk kwam er toch de 'echte' safety car naar buiten.

Achter de safety car waren de beide Ferraris nog altijd de leiders voor de twee Mercedessen. Daarachter lagen Ricciardo, Bottas, Verstappen op een zevende plaats, Kvyat, Sainz en de beide McLarens. Bij de herstart maakte Hamilton een grote fout toen Ricciardo hem probeerde in te halen. Daarna ging hij wijd en kon ook Kvyat hem inhalen, terwijl Bottas zijn band werd gesneden door Verstappen in het hele gevecht. Hierdoor moest Bottas met een lekke band de pits in. Raikkonen bleek nog steeds problemen te hebben terwijl hij ingehaald werd door Rosberg en Ricciardo. Verstappen kwam uiteindelijk ook voor Hamilton, toen de Brit de pits in ging voor een nieuwe neus. Kimi Raikkonen viel even later ook weg na een pitstop om zijn motor te resetten. Hamilton kreeg vanwege de botsing ook nog een drive through.

Na al dit was de top 10 bestaand uit Vettel, Rosberg, Ricciardo, Kvyat, Verstappen, Sainz, Alonso, Button, Massa en Grosjean. Verstappen bleek achteraf toch een foutje te hebben gemaakt: Hij had te hard gereden achter de safety car in de pitstraat. Hij moest hiervoor een drive through nemen. Hij bleef wel voor op de nummer 6, inmiddels Alonso, die net als Grosjean en Button Sainz hadden ingehaald. Ook Maldonado en Ericsson leken hem in te gaan halen. Maldonado moest echter nog twee drivethroughs inlossen nadat hij te snel reed en inhaalde achter de safety car. De twee Saubers stegen daardoor naar plaats 9 en 10, maar Hamilton lag er net achter en haalde Felipe Nasr in voor een punt. Ook Ericsson en Button werden snel slachtoffer van dejacht naar punten van de kampioenschapsleider.

Het grote drama was echter nog niet voorbij. Ricciardo probeerde Rosberg in te halen en dat ging uiteindelijk mis. Ricciardo verloor zijn voorvleugel terwijl Rosberg zijn band lek reed. Ricciardo kon net op de derde plaats terug komen terwijl Rosberg op plaats 10 terecht kwam. Ook Kvyat kreeg nog een straf van tien seconden.

Hamilton probeerde op dat moment naar plaats zes te komen door Grosjean in te halen terwijl Rosberg op plaats 9 terecht kwam door Ericsson in te halen. De Duitser haalde ook Button nog in voor plaats 8. In deze volgorde reden ze naar de finish. Sebastian Vettel kon uiteindelijk onbedreigd naar de finish en won zijn tweede grand prix voor Ferrari. Kvyat en Ricciardo behaalden een mooi resultaat voor Red Bull door 2e en 3e te worden. Daarachter werd Verstappen vierde, voor Alonso, Hamilton, Grosjean, Rosberg, Button en Ericsson. Door dit resultaat staat Hamilton 21 punten voor op Rosberg in het wereldkampioenschap.

Uitslag

Plaats Coureur Constructeur Verschil
1. S. Vettel Ferrari 1:46:09.985
2. D. Kvyat Red Bull +5.748
3. D. Ricciardo Red Bull +25.084
4. M. Verstappen Toro Rosso +44.251
5. F. Alonso McLaren +49.079
6. L. Hamilton Mercedes +52.025
7. R. Grosjean Lotus +58.578
8. N. Rosberg Mercedes +58.876
9. J. Button McLaren +1:07.028
10. M. Ericsson Sauber +1:09.130
11. F. Nasr Sauber +1:13.458
12. F. Massa Williams +1:14.278
13. P. Maldonado Lotus +1:15.142
14. V. Bottas Williams +1:20.228
15. R. Merhi Manor +2 ronden
16. W. Stevens Manor +3 ronden
17. C. Sainz Jr. Toro Rosso +9 ronden
18. K. Raikkonen Ferrari +12 ronden
19. S. Perez Force India +15 ronden
20. N. Hulkenberg Force India +26 ronden