Sportjaar 2015: juli & augustus

18. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in deze maanden. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van juli en augustus:

Hockeysters verliezen EK-finale na shootouts
De Engelse vrouwen hebben de Europese titel veroverd. In een spannende finale werd Oranje na het nemen van shoot-outs verslagen. Het Nederlands team had lange tijd het beste van het spel, maar gaf in het vierde kwart een geruststellend ogende 2-0 voorsprong uit handen.

Politieacties verstoren opening Eredivisie
Acties van de politie in de strijd voor een betere CAO zorgden ervoor dat vele wedstrijden niet door konden gaan in de eerste speelronde van de Eredivisie. Enkele wedstrijden werden toch gespeeld zonder politie of met de inzet van extra beveiligers. Dit zwengelde meteen de discussie aan over de hoeveelheid politieinzet bij voetbalwedstrijden. Besloten werd te gaan experimenteren met minder inzet van politie bij een aantal wedstrijden.

Adam Yates wint Clásica San Sebastián
Adam Yates heeft de grootste zege uit zijn nog prille carrière geboekt door de Clásica San Sebastián te winnen. De 22-jarige Brit van Orica-GreenEdge ontsnapte op de laatste klim van de dag en werd ondanks verwoede pogingen van onder anderen Bauke Mollema niet meer teruggehaald. Op de streep hield Yates na 219 kilometer koersen vijftien seconden over op de finishlijn in San Sebastián.

Golfer Zach Johnson wint The Open na play-off
Zach Johnson heeft in St. Andrews zijn tweede major in het golf gewonnen. De 39-jarige Amerikaan versloeg op The Open in een play-off over vier holes de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen (par) en de Australiër Marc Leishman (+2).

Het befaamde toernooi werd in Schotland geplaagd door slechte weersomstandigheden. Daardoor moest de vierde en laatste ronde naar maandag worden verschoven. Het was pas de tweede keer in de 144-jarige historie van The Open Championship dat de strijd om de Claret Jug na het weekeinde werd beslist.

Ferencváros straft geklungel Go Ahead Eagles af in Europa League
Het zeldzame avontuur van Go Ahead Eagles in Europa zit er na één rondje al weer op. De ploeg uit de Jupiler League ging in de return tegen Ferencváros in Hongarije met 4-1 onderuit. Het eerste duel in de eerste voorronde van de Europa League was vorige week in Deventer in 1-1 geëindigd. Voor de Eagles kwam Deniz Türüc in de extra tijd fraai tot scoren.

Go Ahead Eagles mochten, kort, Europa in (Pro Shots / Erik Pasman)
Go Ahead Eagles mochten, kort, Europa in (Pro Shots / Erik Pasman)

Cricketers kwalificeren WK Twenty20
De Nederlandse cricketers hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap Twenty20 cricket volgend jaar in India. In de play-offs van het kwalificatietoernooi werd Namibië verslagen met vier wickets. Het was een zeer spannende wedstijd waarbij Mudassar Bukhari vier ballen voor het einde de beslissende bal uit het veld sloeg.

Van der Breggen wint La Course op Champs-Élysées
Anna van der Breggen heeft La Course gewonnen, de vrouwenwedstrijd op de Champs-Élysées. De wielrenster van Rabo-Liv werd de opvolgster van haar ploeg- en landgenote Marianne Vos, die vorig jaar de eerste editie van La Course won.

Tienkamper Eaton breekt ultieme atletiekrecord op WK
De Amerikaanse atleet Ashton Eaton heeft op het WK atletiek in Beijing het wereldrecord op de tienkamp verbroken. De Amerikaan was op het slotonderdeel, de 1500 meter, zo'n driekwart seconde sneller dan wat hij nodig had: 4:17,52. Eaton mag zich daardoor wederom kronen tot de beste atleet ter wereld, zoals de kampioenen en recordhouders op de tienkamp doorgaans gezien worden.

Gedurende twee dagen sprintte Eaton naar 10,23 seconden op de 100 meter, sprong hij 7,88 meter ver, stootte de Amerikaan de kogel naar 14,52 meter en sprong hij 2,01 meter hoog. Hij sloot dag een af met een ongelooflijke tijd van 45,00 seconden op de 400 meter en begon dag twee met 13,69 seconden op de 110 meter horden. De discus werd door de superatleet naar 43,34 meter geworpen, bij het polsstokhoogspringen ging hij over 5,20 meter en de speer kwam na 63,63 meter op de grond. Met 4:17,52 op de 1500 meter kwam hij tot een totaal van 9045 punten, zes punten meer dan zijn in 2012 gevestigde record.

Verkerk in actie tijdens het WK (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Verkerk in actie tijdens het WK (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Verkerk wint brons op WK judo
Judoka Marhinde Verkerk heeft voor succes voor de Nederlandse ploeg op de WK in Astana gezorgd. Ze versloeg de Poolse Daria Pogorzelec in de strijd om het brons van de klasse tot 78 kilogram. Verkerk was enige judoka uit Nederland die een medaille wist te veroveren op het voor ons land dramatisch verlopen toernooi.

PSV wint strijd om de Johan Cruijff Schaal
PSV heeft voor de tiende keer de Johan Cruijf Schaal gewonnen. De traditionele strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in de Amsterdam ArenA werd door PSV vooral door effectief voetbal beslist. PSV had weinig kansen nodig voor de ruime zege: 3-0.

Einde carrière voor wonderpaard Totilas
De topsportcarrière van het paard Totilas is voorbij. Het dier zal vanwege een blessure niet meer deelnemen aan wedstrijden. "Totilas zal in de toekomst niet meer terugkeren in de sport. Hij kan nu rustig herstellen van zijn blessure." De vijftienjarige Totilas liep  bij de Europese kampioenschappen dressuur in Aken een botontsteking op. Het paard is daardoor vier tot vijf maanden uitgeschakeld. Na overleg met eigenaar Paul Schockemöhle is besloten om het paard niet meer de wedstrijdarena in te sturen.

Eindzege Eneco Tour voor Wellens
Tim Wellens heeft de Eneco Tour gewonnen. In de slotetappe van Sint-Pieters-Leeuw naar Geraardsbergen kwam de leidende positie van de renner van Lotto-Soudal niet meer in gevaar. De rit werd gewonnen door de Italiaan Manuel Quinziato. De renner van BMC sprong op zes kilometer voor de streep weg bij zijn medevluchters en reed solo naar de finish. Wellens won vorig jaar ook al de Eneco Tour. De Nederlander Wilco Kelderman eindigde als derde achter Wellens en diens landgenoot Greg van Avermaet in het eindklassement.