Dutch Comic Con 2018: de groei is er nog niet uit

De popcultuur-scene is in Nederland nog niet aan het einde van zijn groei. Dat is de conclusie die mag worden getrokken na een bezoek aan de vierde editie van Dutch Comic Con in Utrecht. Het is niet de enige comic con in Nederland, maar wel degene die met het serieus uitbreiden van het evenement pogingen doet de concurrentie voor te blijven.

Het jaarlijkse evenement in de Jaarbeurs, dat afgelopen herfst ook een 'winter edition' organiseerde, viel ook dit jaar weer op door de uitgebreide mogelijkheden voor de bezoeker om zich te vermaken. De beurs was verspreid over meerdere hallen en elke hal, ruim ingedeeld en nergens te druk om je kont te keren, had een eigen thema. Hierdoor konden gamers zich verschansen in de ene hal, terwijl koopjesjagers de gebruikelijke exposantenstands afstruinden op zoek naar koopjes in de andere. Een goede zet dit jaar was de combinatie van het uit de VS afkomstige comic con-concept met de oer-Nederlandse Stripdagen, toch een beetje de Nederlandse equivalent van een comic con. De Stripdagen namen hun eigen hal in en boden ruimte voor de bekende Nederlandse en Europese strips, waardoor deze feitelijk beter vertegenwoordigd waren dan de comics van Marvel en DC, die slechts bij een handjevol verkopers te vinden waren.

In de VS worden comic cons door de media-industrie vaak ingezet om films en tv-series te promoten. Niet voor niets is Comic-Con International in San Diego jaarlijks een media-circus; het hoge bezoekersaantal trekt film- en tv-studio's en hun sterren aan om de nieuwste projecten onder de aandacht te brengen. De schaal is natuurlijk een stuk kleiner in ons land, maar toch waren er interactieve activaties voor Avengers: Infinity War, Solo: A Star Wars Story en Ready Player One, naast de vertoning van de nieuwe FOX-miniserie Deep State (en afleveringen van melkkoe The Walking Dead) in een eigen 'FOX theater'.

Waar een Nederlandse (of überhaupt Europese, want dit valt ook op bij evenementen in bijvoorbeeld Londen) comic con zich nog steeds niet kan ophijsen aan de Amerikaanse collega's is de aanwezigheid van bekende film- en tv-makers. Studio's brengen hun sterren niet naar Utrecht en dus moesten fans het doen met een handjevol namen. Daar zaten 'actuele' acteurs tussen, zoals Once Upon A Time's Emilie de Ravin of Arrow's Katie Cassidy, maar ook de zoveelste Nederlandse verschijning voor Dwight Schultz, die nog immer actief is als acteur maar alleen herkend wordt door zijn rol in het 35 jaar oude The A-Team. Een klein San Diego-tintje was er in het panel met Michiel de Ruyter- (en Inhumans, maar daar hebben we het maar niet over) regisseur Roel Reiné, die dit jaar zijn nieuwe film Redbad uitbrengt en daarover kwam praten. Het is voor Nederlandse comic cons niet gebruikelijk dat een aankomende film een dergelijke exclusieve aanwezigheid heeft. Wel is het weer typisch dat de aanwezigheid van Reiné ook leidde tot een panel over de Starz-serie Black Sails, waar hij slechts één aflevering voor heeft geregisseerd.

Het aantal panels, Q&A-sessies, publieksquizzen en andere bijeenkomsten op de beurs is ook toegenomen. Niet langer is er maar één podium waar de speciale gasten hun Q&A doen of cosplayers een optreden mogen geven, zoals enkele jaren terug het geval was. Op meerdere plaatsen in de verschillende hallen waren grotere of kleinere podia waar verschillende onderwerpen werden besproken met gasten en het publiek. Hiermee komt Dutch Comic Con meer in de buurt van het bijeen brengen van gelijkgestemden zoals buitenlandse cons dat doen. Met sessies over game design of schrijversworkshops onderscheidt het evenement zich van vergelijkbare beurzen die vinden dat een handjevol verkopers en een podium met een B-ster het label 'comic con' waardig zijn.

Dutch Comic Con, dat dit jaar de naam 'Heroes Dutch Comic Con' is gaan voeren, heeft duidelijk een groei doorgemaakt en lijkt nog niet uitgegroeid. Nog steeds worden fanclubs met een eigen stand gezien als attractie en worden (bekende) cosplayers uitgenodigd om het gebrek aan echte sterren enigszins goed te maken. Er is ook een klein gebrek aan voldoende aanbod van Amerikaanse comics, en überhaupt lijkt het aantal verkopers niet bijzonder sterk toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Dutch Comic Con is daarom voornamelijk uitgebreid in beleving en verder de breedte in gegaan. Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar er mag nog een klein beetje aan het concept geschaafd worden om boven het idee van een 'poldercon' uit te groeien.

De volgende editie van Dutch Comic Con, nu zonder het label 'winter edition', is op 24 en 25 november. Wie niet zo lang kan wachten kan het bij de concurrentie proberen; de eerstvolgende Comic Con in de RAI Amsterdam is op 1 en 2 september.

Dutch Comic Con 2018: Deadpool on stage
Deadpool op het main stage van Dutch Comic Con