Kingsman: The Secret Service

Van Matthew Vaugh (Kick-Ass, X-Men: First Class) komt weer een film gebaseerd op een stripserie van Mark Millar (Kick-Ass) waarin het spionnengenre eens onder de loep genomen wordt. Met een sterrencast die ondersteund wordt door veel nieuwkomers hebben we hier wederom de ingrediënten die Kick-Ass tot een succes maakten. Worden de ingrediënten hier weer samengevoegd tot een niet te versmaden hoofdgerecht?

Kingsman screenshot

De film verhaalt over geheim agent Harry Hart (codenaam: Galahad) gespeeld door Britse gentlemen Colin Firth. Zijn collega binnen de Kingsman wordt vermoord tijdens een missie. Volgens de traditie selecteert iedereen een nieuwe potentiële agent. Harry kiest voor Eggsy (relatieve nieuwkomer Taron Egerton), de zoon van een oud-collega. Terwijl Eggsy een zware training ondergaat onderzoekt Harry Hart een mysterieus plan dat Valentine (Samuel L. Jackson) wil uitvoeren.

De film steekt in eerste instantie de draak met alle spionnenfilms zoals we die kennen en dan James Bond in het bijzonder. Waar James Bond met de tijd meeging en meer afstapte van de idiote plannen van gestoorde supercriminelen omarmt deze film die oude stijl weer. Alle clichés uit die films komen dan ook langs, inclusief Valentine die alle facetten van een klassieke Bond-crimineel in zijn spectrum heeft. Miljardair, een soort internationele Steve Jobs, compleet met slissende tongval. Hilarisch om naar te kijken, zeker met Mr. Jackson in de hoofdrol.

Kingsman screen 2

Verder is de actie ook meeslepend. Deze bevat meer visuele gore dan je zou verwachten, tot ontploffende hoofden aan toe. Het wordt redelijk keurig in beeld gebracht, maar hier en daar word je toch verrast. Deze actie wordt rustig opgebouwd zodat de kijker eerst kan wennen aan een universum met aristocraten als superspionnen. Op het eind mag regisseur Vaughn dan eindelijk helemaal los en hij laat dan ook alles op je los. Een ongelooflijk knap gefilmde vechtscène in een kerk is een van de hoogtepunten, maar de grote climax (jaja, in een geheime grot) laat je glunderen in je bioscoopstoel van genot.

Kingsman screen 3

Heerlijk was om in deze film voor het eerst in jaren weer Mark Hamill (Luke Skywalker uit Star Wars) weer eens in goede conditie op het scherm te zien. 'tuurlijk Is hij oud geworden, maar deze film liet ons zien dat hij weer op zichzelf lijkt. Een goede opwarmer voor de nieuwe Star Wars later dit jaar. Ook Michael Caine is vanouds als leider aanwezig met hier en daar een verrassend accent. Uitblinker is nieuwkomer Sofia Boutello die als Gazelle (met scherpe messen als benen) een mysterieuze maar interessante indruk achter zich laat. Van haar gaan we zeker meer horen. Als laatste moet de altijd goede Mark Strong genoemd worden, die dit keer niet de schurk hoeft te spelen en als een soort Q een leuke rol neerzet.

De film is een lekker ouderwets verstand op nul actiespektakel waarbij voldoende te lachen valt. Simpelweg ouderwets genieten!