Contagion

Eens in de zoveel tijd komt er weer een film uit met een aantal grote namen erin. Meestal zijn het de romantische komedies als Valentine's Day en New Year's Eve met veel bekende gezichten. Maar ook Contagion bevat een aantal grootheden uit de filmindustrie: onder anderen Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrouw en Kate Winslet krijgen te maken met een dodelijk virus.

In de film volgen we een razendsnelle verspreiding van een dodelijk virus. Een aantal dagen na de besmetting volgt de dood. Terwijl de pandemie groeit is de hele medische wereld bezig om een geneesmiddel te vinden en de angst onder de bevolking zo laag mogelijk te houden. Aan de andere kant zien we de bevolking zelf die probeert om te gaan met het virus. Een totaalbeeld van een maatschappij die langzaam inzakt door het virus.

In de meeste 'virusfilms' volgen we het verhaal vanuit de angstige bevolking, waaronder DoomsdayThe Happening en 28 Days Later. Dit in tegenstelling tot Contagion, waar voor het grootste gedeelte aandacht wordt gegeven aan de regering en de gezondheidsorganisaties. Dankzij de originele insteek zorgt het er wel voor dat het tempo laag ligt en er weinig actie in voorkomt. Daartegenover staat wel dat we een interessant kijkje in de keuken krijgen in het hoe om te gaan met een grootschalig virus.

Ondanks het gebrek aan actie hangt er de gehele film wel een griezelige sfeer, vooral goed opgezet door de toffe horrorachtige soundtrack. In blu-raykwaliteit komt die soundtrack nog beter uit de verf en zijn de beelden van de verlaten omgevingen prachtig om te zien. Een tip is om het geluid hard aan te zetten, zodat de creepy sfeer nog beter wordt.

Contagion is verre van de standaard virusfilm. Verwacht dus geen bloederige beelden of enorme chaos onder de bevolking (op één scène na), maar een interessante vertelling over hoe om te gaan met een dodelijk virus. De grote acteurs leveren allemaal een goede acteerprestatie, maar de griezelige sfeer is de echte kracht van een aardige film. 


Extra's

The reality of Contagion (11:29)
Hoe groot is eigenlijk de kans dat een soortgelijk virus uit de film in het echt zal plaatsvinden? Een aantal deskundigen geven antwoord op die vraag en cast en crew vertellen over de opnames. Ondanks dat het virus niet echt realistisch is, zijn de situaties die gebeuren in Contagion dat wel. 

The Contagion detectives (4:57)
Zoals in de eerste extra al duidelijk werd zijn de situaties die worden geschetst in de film realisitsch. De acteurs kregen medewerking van echte deskundigen om het gedrag en de situaties zo goed mogelijk weer te geven. 

How a virus changes the world (2:01)
Een grappige infographic over hoe we om moeten gaan met dergelijke virussen en over hoe een virus zich kan verspreiden.