CD: Youp van 't Hek - Schreeuwstorm

SubheaderVoor diegene die weer geen kaartje kon bemachtigen,
Voor diegene die de uitzending op TV probeerde te luisteren,
Voor diegene die teleurgesteld was na een van zijn vorige shows
Voor diegene de de cd nog niet heeft gekocht maar twijfelt.
Youp van 't Hek is weer terug dus laat het weeralarm maar weer afgaan, vals of niet, de kans op een Schreeuwstorm is zeer aanwezig. Want dat is naast de titel ook een zeer terechte naam voor zijn meest recente show. Youp gaat weer eens ouderwets te keer en laat alle knallers van vroeger nog eens langzaam de revue passeren. De grabbelende parkinghomo's gaan overdekt en de relatiegeschenkenbusiness is nog altijd booming. Ook de dood is zoals altijd ruimschoots aanwezig als Youp zich weer eens afvraagt hoe ze Oma zullen omleggen. Hij let weer eens ouderwets op zijn woorden, maar alleen vraag je je dan wel af waarop hij dan precies let.

Bekend
Youp van 't Hek is een van Nederlands bekendste cabaretiers wat wel blijkt uit de macht die hij heeft, of welke hem, terecht of niet, wordt toegekend. Denk maar eens aan de pratende kut, het Ikea stapelbed of de vele rouwadvertenties. Voor het gemak laten we Buckler maar even links liggen, iets wat heel Nederland al heeft gedaan na één van zijn shows. Sinds 1973 staat hij geregeld op de planken en vanaf 1984 draaide hij zijn eerste soloprogramma. De echte klapper kwam in 1989 toen hij de oudejaarsconference deed. Naast het cabaret schrijft en zingt Youp ook liedjes. In 1983 verscheen er bijvoorbeeld "De eerste officiële Nederlandse echtscheidings cd". Ook schrijft Youp wekelijks zijn columns in het NRC. De bundelingen hiervan bereiken steevast hoge verkoopcijfers.
Subheader
Die kleine dikkerd met de bril

Jolijt
Zoals gezegd lijkt Youp van 't Hek weer zijn oude vertrouwde ritme te hebben gevonden in deze voorstelling. Zonder het beeld erbij mis je natuurlijk de echte interactie tussen de kleine dikkerd en zijn publiek, maar echt missen doe je het niet. De eerste weken speel je het nog af op je iPod of cd-speler, daarna verschijnt het net als Scarlatti bij Youp in je hoofd, naast al die andere fantastische fragmenten zoals "video honger" of zijn "Grand Café op de zolder". Toch vreemd dat er zoveel mensen zijn die zeggen dat ze hem niet kunnen uitstaan. Ondanks de vele optredens in grote zalen als Carré zijn de kaartjes gemiddeld een uur na start van de verkoop al uitverkocht. De keren dat Youp in een niet uitverkochte zaal staat, zijn de keren dat hij zelf als publiek van een voorstelling geniet.

Label: CNR Records Releasedatum: 21 december 2007
Waardering: