Cd Review Within Temptation - Mother Earth

De Nederlandse band Within Temptation staat de laatste tijd volop in de aandacht. Na een lange tijd van hard werken lijkt het grote publiek hen ontdekt te hebben en is de single Ice Queen, van de reeds in 2000 verschenen cd Mother Earth, een grote hit. Aan de biografie is te zien dat de band al lang bezig is:


Biografie
Within Temptation is in 1996 opgericht door Robert Westerholt en Sharon den Adel. In 1997 kwam de eerste cd Enter uit. De aandacht die Within Temptation door deze cd op zich vestigde leidde al na vier zaaloptredens tot een uitnodiging voor Dynamo Open Air, een van de grootste festivals in Nederland.
In 1998 ging de stroom optredens door. Naast festivals in België, Tsjechië en Duitsland was net als in 1997 Dynamo in Nederland geïnteresseerd. Ditmaal stond Within Temptation op het hoofdpodium geprogrammeerd. Uiteraard werden ook weer veel Nederlandse zalen plat gespeeld. De lovende recensies waren niet van de lucht en het aantal vaste fans groeide snel. Tot nu toe ging Enter al meer dan 60.000 x over de toonbank.
In dit jaar werd een mini-cd opgenomen, The Dance.

In 1999 werd een adempauze ingelast. Het onverwachte succes van de twee voorgaande jaren had ervoor gezorgd dat er nogal wat activiteiten van de bandleden op een laag pitje werden gezet. Opleidingen konden worden afgemaakt en er werd een eigen studio gebouwd.

2000 zou een belangrijk jaar voor Within Temptation worden. Niet alleen stond de band, naast de zaaloptredens, geboekt voor grote festivals als Waterpop, Bospop en Lowlands, ook werd hard gewerkt aan de release van het nieuwe album dat dan in december van dat jaar uitkwam: Mother Earth. Toen was het hek pas echt van de dam.
Mother Earth werd o.m. 'Cd van de maand' bij het Oor, Aardschok en Music Maker!. Mother Earth werd uitgebracht in een dubbelverpakking samen met een cd-rom met video fragmenten, band-software en een extra track.
Het eerste live optreden op TV werd ook een feit: op 7 december in het programma "FF wat anders".

In 2001 zorgde het succes van Mother Earth voor vele hoogtepunten. De eerste single werd in januari uitgebracht, Our Farewell. Naast een clubtour door Nederland van 40 optredens met regelmatig in de voorverkoop uitverkochte zalen werd Within Temptation geboekt voor een optreden op Pinkpop, het festival hoogtepunt voor de band tot dan toe. Ook stonden ze weer geboekt voor Dynamo. In juni van dit jaar kwam de single Ice Queen uit.

Dit jaar heeft de band opgetreden in Parijs voor een uitzinnig publiek. Een tour door Frankrijk eind maart 2002 is het gevolg. In september van 2001 stond Within Temptation als 'headliner'geboekt op een groot festival in Mexico-City. Naar aanleiding van het succes op dit festival is de band benaderd voor een Zuid-Amerika tour in de tweede helft van 2002.

Momenteel is de band weer druk bezig met het schrijven van nummers voor de volgende cd. Naar verwachting zal deze uitkomen in de tweede helft van 2002.
Within Temptation bestaat, naast de genoemde Robert Westerholt (gitaar en zang) en Sharon den Adel (zang), uit Jeroen van Veen (bas), Ivar de Graaf (drums), Martijn Spierenburg (keyboards) en Ruud Jolie (gitaar).


De CD Mother Earth is dus al een behoorlijk tijdje uit, maar staat momenteel weer volop in de belangstelling door het plotselinge grote succes van Ice Queen. De verwachting is dat er van dit album nog zeker één single uit zal komen.