Kristoff wint op Champs-Élysées, eindzege Thomas

De laatste etappe van de Tour de France is gewonnen door Alexander Kristoff. De Europees kampioenvan UAE-Emirates won in Parijs op Champs-Élysées de massasprint. John Degenkolb werd tweede, voor Arnaud Démare.

De gele leiderstrui van Geraint Thomas kwam zoals verwacht in de laatste rit niet meer in gevaar. Tom Dumoulin finisht als tweede en is daarmee de eerste Nederlander in 28 jaar die op het eindpodium staat van de Tour de France.

De eerste zeventig kilometers deden de renners het rustig aan. Team Sky ging met de champagne-glazen op de foto, terwijl andere renners op hun gemak een praatje met de collega's. Bij het opdraaien van de Champs-Élysées kreeg Sylvain Chavanel zijn ererondje. De 39-jarige Fransman van Direct Energie reed zijn achttiende Tour op rij en is daarmee recordhouder.

Nadat Chavanel werd teruggehaald ontstond er een sterke kopgroep van zes renners: Taylor Phinney (EF Education First), Silvan Dillier (AG2R-La Mondiale), Michael Schär (BMC), Damien Gaudin (Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert). Meer dan veertig seconden kregen ze niet van het peloton en in de laatste ronde werden ze teruggehaald.

Marco Mercato was de volgende die aanviel. De Italiaan die heel de Tour de France niet in beeld kwam probeerde het met nog vijf kilometer te gaan, maar werd al snel weer teruggepakt. Daarna was het de beurt aan een andere Italiaan Daniel Oss. Hij kreeg Yves Lampaert met zich mee. De Belgisch kampioen profiteerde eerst van het werk van Oss, waarna Lampaert alleen er vandoor ging. De Belg van Quick-Step Floors had bij het ingaan van de laatste kilometer een mooie voorsprong, alleen werd hij op 500 bijgehaald waarna Kristoff de beste in de sprint reed. De Noor won voor Degenkolb en Demare.

Kristoff wint op Champs-Élysées (Pro Shots / Action Images)
Kristoff wint op Champs-Élysées (Pro Shots / Action Images)

Thomas wint de Tour (Pro Shots / Action Images)
Thomas wint de Tour (Pro Shots / Action Images)