'Boeren willen vernieuwing in de landbouw'

De Nederlandse boeren en boerinnen willen vernieuwing en meer oog voor de natuur. Dit meldt Trouw dinsdag op basis van opinieonderzoek onder 2287 boeren, dat het dagblad heeft laten uitvoeren door agrarisch onderzoeksbureau Geelen.

In een grote enquête kregen boeren uit verschillende sectoren vragen over hun eigen welzijn, de landbouwsector en hun verwachtingen van de toekomst. Het merendeel verlangt naar hervormingen in de landbouw. Tachtig procent wil overstappen op natuurlijke landbouwmethoden en bijna de helft wil dat zelfs binnen tien jaar doen. Dat is in de ogen van de boeren niet alleen beter voor het milieu, maar ook winstgevender. Van de ondervraagde boeren was op het moment 6 procent biologisch.

Uit de rondvraag bleek ook dat 90 procent zich niet goed vertegenwoordigd voelt door landbouworganisaties en evenmin door de politiek. Minister Carola Schouten (Landbouw) krijgt het rapportcijfer 6,4. Driekwart vindt dat het vak twintig jaar geleden aantrekkelijker was.

Professor Han Wiskerke van de universiteit in Wageningen, die het onderzoek begeleidde, zegt in de krant dat de resultaten het begin kunnen zijn van nieuw landbouwbeleid.

'Boeren willen vernieuwing in de landbouw'
'Boeren willen vernieuwing in de landbouw' (Foto: ANP)