Dan Brown opent stek voor pseudo-intellectuelen

De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft in Amsterdam de Ambassade van de Vrije Geest geopend. Het nieuwe kenniscentrum presenteert zich als internationaal platform om het vrije denken te stimuleren via onder meer muziek, cultuur en spiritualiteit. Daarnaast dient het als café en studiecentrum. Het zou bovendien dienst moeten doen als huiskamer voor intellectuele en naar mag worden gevreesd ook voor pseudo-intellectuele Amsterdammers.

Brown is bekend van bestsellers als De Da Vinci Code en Inferno. Hij liet zich in zijn werk inspireren door de Bibliotheca Philosophica Hermetica die bestaat uit 25.000 boeken op het gebied van onder meer alchemie, mystiek en Westerse esoterie. Zaterdag werd het zestigjarig bestaan van de wereldberoemde bibliotheek gevierd, deels ondergebracht in het centrum. Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman kreeg er zaterdagavond de Frans Banninck Cocqpenning van de stad. Brown is zondagmiddag nog in Amsterdam voor een lezing en debat in Paradiso.

Directeur van de Ambassade van de Vrije Geest is Esther Ritman. Het nieuwe centrum, gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht, is vanaf november algeheel open voor het publiek.

Dan Brown opent Ambassade van de Vrije Geest
Dan Brown opent stek voor pseudo-intellectuelen (Foto: ANP)