'De paus is een ketter'

Niemand minder dan paus Franciscus, het hoofd van de katholieke kerk, wordt in een open brief beschuldigd van het verspreiden van ketterij. De paus is een relatief vooruitstrevende man, die vooral veel moeite doet om de eeuwenoude doctrines binnen de kerk enigszins te verenigen met het moderne leven.

Zo maakte Franciscus het bespreekbaar dat gescheiden en hertrouwde mannen en vrouwen de communie mochten ontvangen. Ook zou hij 'ketterse standpunten' innemen op onder meer het gebied van het huwelijk en moraliteit. Enige vooruitstrevendheid en betrokkenheid bij de minder bedeelden - waar Franciscus ook om bekend staat - schiet de nodige conservatieven binnen de katholieke wereld in het verkeerde keelgat en enkele tientallen van hen hebben de brief dan ook ondertekend.

De geestelijken en geleerden die de brief ondertekenden spreken van een moedige daad 'die ons tijdperk kan veranderen', iets wat volgens hen al sinds 1333 niet meer gebeurd is. Volgens historici klopt het wel dat het al honderden jaren geleden is dat een paus werd beschuldigd van ketterij, maar men moet het belang van de brief volgens hen ook niet overschatten.

De ondertekenaars zijn vooral leden van een oerconservatieve groep, die zich enkele decennia geleden al van de katholieke kerk afgescheiden hebben. Paus Franciscus zocht eerder zelfs nog toenadering tot die groep, maar die hebben daar naar het schijnt weinig zin in. Het Vaticaan en de paus zelf hebben overigens nog niet gereageerd en men verwacht ook niet dat dat snel zal gebeuren. Binnen veruit het grootste deel van de katholieke gemeenschap is Franciscus juist zeer populair en ook buiten de kerk staan veel mensen zeker niet negatief tegenover de hervormingsgezinde man.

Voor wie overigens echt helemaal niks te doen heeft en zin heeft in 25 kantjes aan zwaar theologisch gezwets, de brief aan de paus is hier te vinden.