Bendsneyder ondanks crash 6e in Moto3-race vol valpartijen

Romano Fenati heeft op zeer overtuigende wijze de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. De Italiaan was veruit de beste op het natte circuit, waar de ene na de andere coureur tegen het asfalt ging: van de 31 coureurs haalden vijftien de finish niet. Bo Bendsneyder eindigde ondanks een val als zesde.

Op het regenachtige Misano kende Jorge Martin vanaf poleposition een prima start - de Spanjaard kreeg de pole nadat Enea Bastianini drie plekken terug werd gezet. Fabio Di Giannantonio sloot aan op plek twee, voor Joan Mir, Fenati en de prima vertrokken Bendsneyder.

Bastianini passeerde de Nederlander, maar ging al snel onderuit, waardoor Bendsneyder op plek vier lag - Di Giannantonio was wat teruggevallen. Na de openingsfase reden Fenati, Martin en Mir samen op kop, op vrij ruime afstand gevold door Bendsneyder, die op zijn beurt weer een klein gaatje naar de rest had.

Na vijf ronden was het voor Martin bijna klaar: de Spanjaard werd bijna van zijn motor geslingerd, maar bleef overeind. Ook Mir kwam vervolgens even buiten de baan terecht, waardoor Fenati een groot gat sloeg naar het duo, met Bendsneyder niet ver achter Martin en Mir. Dat duurde niet lang: de Nederlander ging stevig in de fout en viel terug naar plek twintig.

Binnen een ronde schoof Bendsneyder weer wat op, want John McPhee, Niccolo Antonelli en Jules Danilo schoven allemaal onderuit, net als Juanfran Guevara een ronde later vanaf de zevende plek. Ook daar bleef het niet bij, want nog eens een ronde verder ging Martin vanaf plek twee tegen het asfalt. 

De een na de ander maakte kennis met het asfalt en halverwege de race lag Bendsneyder op de tiende plek, drie seconden achter Albert Arenas en Tony Arbolino. Daarvoor was het gat groot: Arenas had vijftien tellen achterstand op de zevende plek van Nicolo Bulega. Fenati was ondertussen onaantastbaar en had een enorme voorsprong op Mir, die op zijn beurt ruim voor een door Di Giannantonio aangevoerd trio reed, met ook nog Aron Canet en Philipp Öttl.

Ayumu Sasaki hield het ook niet vol: de Japanner reed op een prima zesde stek, maar kwam net als vele anderen ten val. Dat gold met zeven ronden te gaan ook voor Arbolino en dus boekte Bendsneyder weer een plekje winst: negende, want Jakub Kornfeil had hem dan weer ingehaald.

Drie ronden voor het einde viel het doek voor Canet: de nummer drie in het WK schoof vanaf de vierde plek onderuit en probeerde uit alle macht zijn motor weer aan de praat te krijgen, zonder succes. Fenati reed ondertussen met enorme overmacht naar de zege, bijna een halve minuut voor Mir. Di Giannantonio eindigde ook op het podium, voor Öttl, Bulega en Bendsneyder, die in de laatste ronde Kornfeil nog pakte.