Diniz neemt met fenomenale snelwandelrace revanche na olympisch poepdrama

Yohann Diniz heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen laten kronen tot nieuwe wereldkampioen op de 50 kilometer snelwandelen. De Fransman liep een werkelijk fenomenale race en vernietigde het hele deelnemersveld, waarin hij bijna iedereen op een ronde zette - niet verkeerd, aangezien één ronde twee kilometer lang is.

De wedstrijd begon relatief rustig, maar na een kleine drie kilometer vond Yohann Diniz het welletjes geweest. De Fransman trok ten strijde en liep een mooie voorsprong bij elkaar. Overigens niet gelijk reden tot juichen voor zijn fans: op de Olympische Spelen ging het vorig jaar net zo, tot Diniz ruzie kreeg met zijn maag, wat leidde tot een broek vol spetterpoep, bruine sponsen om het schoon te maken, meerdere keren op de grond vallen en een wonderbaarlijke achtste plaats aan de finish. De Mexicaan Horacio Nava liep een stuk mee met Diniz, maar moest ook al vrij snel weer lossen.

Na vijftien kilometer had Diniz inmiddels een uitstekende voorsprong van anderhalve minuut te pakken, met een alsmaar kleiner wordende groep achter zich aan - nog tien man hadden de aansluiting bij de achtervolgers. De Fransman bleef het tempo goed opschroeven, waardoor hij na twintig kilometer op schema lag voor een prima tijd in de 3:38 uur. Zijn voorsprong was inmiddels gegroeid naar ruim twee minuten op de groep waar nog acht man over waren, twee daarvan met een waarschuwing op zak.

Op de Spelen ging het vorig jaar nog helemaal fout voor Diniz (Pro Shots/Action Images)
Op de Spelen ging het vorig jaar nog helemaal fout voor Diniz (Pro Shots/Action Images)

Diniz liet geen enkel teken van zwakte zien en rondde de eerste helft van de wedstrijd af in 1:48.24 uur, drie minuten sneller dan het achtervolgende groepje, waar Håvard Haukenes inmiddels moest lossen. Op weg naar de 35 kilometer werd Chocho bij de achtervolgers op scherp gezet: de Ecuadoriaan kreeg een tweede waarschuwing, bij drie is het einde verhaal. 

Voor Chocho kwam dat einde niet veel later: hij kreeg een derde waarschuwing, net als Haukenes, en beiden lagen eruit. Voor Diniz was de eerste waarschuwing inmiddels ook een feit, maar met een voorsprong van ruim vier minuten viel niet te verwachten dat hij veel risico zou nemen. De Fin Aleksi Ojala moest ondertussen lossen en zo waren er nog vijf man over die streden om het zilver: de Japanners Hirooki Arai en Kai Kobayashi, de Chinees Yu Wei, de Ecuadoriaan Claudio Villanueva en de Canadees Evan Dunfee.

Op weg naar de 40 kilometer werd de aanval geopend door de twee Japanners, waardoor Yu moest lossen en Villanueva en Dunfee aan de bak moesten om bij te blijven. Diniz bleef maar versnellen en ging inmiddels zo hard dat hij zelfs op weg was naar de tweede tijd ooit, vooral door een verschroeiend snelle vijf kilometer richting de 40. Dunfee en Villanueva zagen de twee Japanners ondertussen aan de horizon verdwijnen, op weg naar zilver en brons.

Die strijd om zilver en brons werd nog erg spannend, want de Oekraïner Igor Glavan zette de turbo aan. Na 30 kilometer lag hij nog anderhalve minuut achter de groep met de Japanners, met een paar kilometer te gaan had hij bijna iedereen uit de voormalige achtervolgende groep opgeraapt en kreeg hij ook de twee Japanners in het vizier. 

Het goud van Diniz kwam uiteraard niet meer in gevaar. Ruim voor de finish bond hij al een Franse vlag om zijn nek en na een weergaloze 3:33.11 uur - de tweede tijd ooit - kwam hij als wereldkampioen over de finish. De veteraan kon zijn emoties nauwelijks bedwingen, want na vele jaren pakte de wereldrecordhouder op zijn 39e dan eindelijk zijn eerste mondiale titel.

Glavan kon zijn opmars niet voltooien en kwam tekort om het Japanse duo bij te houden. Het was Arai die acht minuten na Diniz als tweede over de streep kwam, voor Kobayashi. De Oekraïner kwam als vierde over de finish, net als in 2013 en net als twee jaar geleden.