FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 augustus 2017

Trinidad & Tobago stunt met wereldtitel 4x400 meter, VS verslagen

Het wereldkampioenschap atletiek in Londen is afgesloten met een flinke verrassing op de 4x400 meter. Op de Olympische Spelen van 2012 na - toen het goud naar de Bahama's ging - wonnen de Amerikanen daarop al een kleine vijftien jaar alle mondiale titels, maar zondag werden ze verslagen.

De Amerikanen begonnen prima dankzij misschien wel de atleet met de mooiste naam op dit WK: Wilbert London III. De startloper van Trinidad, Jarrin Solomon, bleef goed in de buurt en gaf het stokje over aan Jereem Richards, de revelatie van het WK op de 200 meter. 

Richards begon relatief rustig, maar liet halverwege zijn fenomenale snelheid zien en sloot volledig aan bij de Amerikaan Gil Roberts. Bij de tweede wissel lagen de VS en Trinidad voorop, gevolgd door de Britten, die ruim op de derde plek lagen.

Machel Cedenio gaf de Amerikaan Michael Cherry sterk partij, waarna slotlopers Lalone Gordon en Fred Kerley het af moesten maken. De Amerikaan Kerley nam de kop, Gordon volgde, en bij het opkomen van het rechte stuk bleek dat Kerley niet meer over de benodigde kracht beschikte: Gordon kwam erop en erover en in 2:58,12 was er goud voor Trinidad & Tobago. Zilver was er voor de VS, de Britten konden juichen om het brons, net voor België.

Herverkiezingscampagne Trump begonnen

De herverkiezingscampagne voor Donald Trump is zondag 'officieel' begonnen met de eerste reclameboodschap op televisie. In het spotje van 30 seconden worden de Democraten aangepakt en wordt aangeprezen wat de Amerikaanse president tijdens zijn eerste zeven maanden in het Witte Huis allemaal heeft bereikt.

De uitzending ervan kwam uitgerekend op een moment dat Trump weer eens een lading kritiek over zich heen heeft gekregen wegens zijn reactie op de gebeurtenissen in Charlottesville. Zelf begon de president al meteen na zijn inauguratie over een tweede termijn in 2020.

Het nieuwe filmpje gebruikt dezelfde videobeelden, foto's en lettertype als een die eerder dit jaar werd uitgebracht door America First Policies. Dat is een politieke organisatie die in het geheim onbeperkt geld kan inzamelen en spenderen. Van een direct samenwerkingsverband met Trumps campagneteam kan geen sprake zijn. Dat is bij wet verboden.

In de tv-advertentie van zondag wordt Trump opgehemeld voor de banen die hij heeft gecreëerd en voor de stijging van de beursnoteringen. "Zijn vijanden willen niet dat hij succes heeft, maar Amerikanen zeggen 'laat president Trump zijn werk maar doen'."


Herverkiezingscampagne Trump begonnen
Herverkiezingscampagne Trump begonnen (Foto: ANP)

Zeker 46 doden door aardverschuiving India

Een aardverschuiving in India heeft aan zeker 46 mensen het leven gekost. De meesten zaten in twee streekbussen die door de modder- en stenenmassa werden meegesleurd de diepte in. Het ongeluk gebeurde in de buurt van Padhar in de noordelijke staat Himachal Pradesh.

Door een hevige wolkbreuk schoof over een breedte van 250 meter plotseling een stroom grond, rotsen en rommel over de weg. Behalve de bussen werden ook enkele andere voertuigen bedolven en huisjes zwaar beschadigd. "46 lichamen zijn geborgen", zei een reddingswerker tegen een verslaggever van The Times of India. Vijf passagiers zijn gered en naar een ziekenhuis gebracht.

Gevreesd wordt dat het dodental oploopt tot boven de vijftig. De zoekactie gaat maandag verder.

Zeker 46 doden door aardverschuiving India
Zeker 46 doden door aardverschuiving India (Foto: ANP)

Somalische rebellenleider geeft zich over

Voormalig rebellenleider sjeik Mukhtar Robow, ook bekend als Abu Mansur, heeft zich in Somalië overgegeven aan de autoriteiten. Volgens legerwoordvoerder Nur Mohamed heeft hij de banden met de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab nu definitief doorgesneden.

Robow was in het verleden de tweede man en de woordvoerder van al-Shabaab. Hij kreeg in 2013 ruzie en viel in ongenade. Sindsdien hield hij zich met een aantal gewapende getrouwen schuil in het oerwoud. Pogingen van zijn voormalige jihadistische vrienden hem te vermoorden of gevangen te nemen mislukten.

In juni werd bekend dat de Somalische regering onderhandelingen voerde met Robow om hem te bewegen over te lopen. De VS hadden voor zijn aanhouding 5 miljoen dollar uitgeloofd maar trokken die premie twee maanden geleden in. Ook haalden ze zijn naam na vijf jaar van de lijst met gezochte terroristen.

Het is onduidelijk wat er met Robow gaat gebeuren na aankomst in Mogadishu. Politieke analisten maken zich zorgen. Ze vinden dat hij voor de rechter moet worden gebracht, wil er ooit vrede kunnen komen.

Somalische rebellenleider geeft zich over
Somalische rebellenleider geeft zich over (Foto: ANP)

Tweehonderd aso-motorrijders op de bon geslingerd

De politie in Amsterdam heeft zondagmiddag tweehonderd motorrijders bekeurd wegens tal van verkeersovertredingen. De volgens de politie a-sociale motorrijders maakten deel uit van een groep van ongeveer duizend bikers die zich zondagmiddag na een oproep via sociale media hadden verzameld aan de Sloterweg voor een gezamenlijke tocht.

Ondanks waarschuwingen van de politie lapten de motorrijders tal van verkeersregels aan hun laars. Ze reden massaal door rood licht, reden over fietspaden, trottoirs en vluchtstroken of maakten zogenoemde wheelies, waarbij alleen op het achterwiel wordt gereden. Sommigen reden met onherkenbaar gemaakte kentekenplaat en zonder helm.

Tientallen motoragenten en agenten in burger in herkenbare en onherkenbare politieauto's hebben foto's en video-opnamen gemaakt van deze misdragingen. Bij de boosdoeners valt binnenkort een boete op de deurmat. Drie motorrijders moeten een rijproef doen, omdat getwijfeld wordt aan hun rijvaardigheid.

Motorrijders massaal op de bon geslingerd
Motorrijders massaal op de bon geslingerd (Foto: ANP)

Amerikaanse dames domineren 4x400m, weer Jamaicaans drama

De Amerikaanse vrouwen hebben op het wereldkampioenschap atletiek in Londen met overmacht het goud gewonnen op de 4x400 meter. Quanera Hayes, Allyson Felix, Shakima Wimbley en Phyllis Francis domineerden bijna van start tot finish.

Hayes liep een uitstekende 400 meter, maar het was vooral Felix die een enorm gat sloeg met de rest. Voor Wimbley en Francis was een enigszins degelijk optreden al voldoende om het goud binnen te harken en met 3:19,02 minuten lukte dat dan ook overtuigend.

Jamaica was de grote favoriet voor het zilver, wat een mooi afscheid zou zijn voor Novlene Williams-Mills. De 35-jarige Jamaicaanse stond klaar voor haar allerlaatste race na een bijzonder imposante carriére: met de 4x400 meterploeg pakte ze de wereldtitel in 2015, WK-zilver in 2005, 2007, 2009 en 2011, olympisch brons in 2004, 2008 en 2012 en olympisch zilver in 2016.

Dat mooie afscheid kwam er echter niet. Williams-Mills was de slotloopster bij de ploeg, maar kwam niet aan lopen toe: tweede loopster Anneisha McLaughlin-Whilby raakte kort na de wissel geblesseerd en kon niet verder. De weg lag zo open voor het Britse team, waarvoor slotloopster Emily Diamond de strijd om zilver besliste. Polen pakte daarachter het brons, door Frankrijk en Nigeria af te houden.

FOK! sportfoto-onderschrift week 32

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Dus ik neem lekker op snelheid die bocht, geeft die cocksucker van een Daniel me geen ruimte!"

De opgave van deze week:

Met de Spanjaard Sebastian Martos gaat het niet helemaal goed tijdens de steeplechase op het WK atletiek, wat is hier gebeurd of wat is er gaande? (Pro Shots / Action Images)
Met de Spanjaard Sebastian Martos gaat het niet helemaal goed tijdens de steeplechase op het WK atletiek, wat is hier gebeurd of wat is er gaande? (Pro Shots / Action Images)

Hoogspringgoud Qatar, zeldzame Syrische WK-medaille

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft eindelijk zijn eerste grote mondiale titel te pakken. De Qatarees - daadwerkelijk geboren in Qatar - is al jaren de beste hoogspringer ter wereld, maar kwam nog niet verder dan WK-zilver in 2013 en olympisch brons en zilver in 2012 en 2016.

In Londen lukte het voor Barshim dan eindelijk in een bijzonder matige finale. Dat lag overigens absoluut niet aan hem: zonder ook maar één foutpoging vloog de Qatarees feilloos over 2,35 meter en dat was goed voor het goud. Alleen de jonge Rus Danil Lysenko kon het hem enigszins moeilijk maken, maar hij bleef op 2,32 meter steken.

Het brons was er voor Majd Eddin Ghazal en dat was bijzonder: Syrië won slechts één keer eerder een WK-medaille in de atletiek. In 2015 won Ghazal als korporaal nog goud op de Militaire Wereldspelen, maar met 2,29 meter pakte hij nu zijn eerste echt grote medaille. 

Kiprop is wereldtitel na zes jaar kwijt, maar goud blijft in Kenia

Elijah Manangoi is de nieuwe wereldkampioen op de 1500 meter. De Keniaan was op het wereldkampioenschap atletiek de beste in de finale in Londen, waarmee hij de opvolger is van Asbel Kiprop - de wereldkampioen van 2011, 2013 en 2015.

Manangoi en landgenoot Timothy Cheruiyot namen al vroeg het heft in handen, terwijl Kiprop van achteren op kwam zetten. Zodra het drietal samen was sloegen ze een gat met de rest, want de Brit Chris O'Hare kon niet volgen. 

Het was de Noor Filip Ingebrigtsen die het gat moest dichten en dat deed hij ook, met de Spanjaard Adel Mechaal en de Bahreini Sadik Mikhou achter zich aan. Kiprop kwam ondertussen in de problemen en moest het tempo laten gaan, terwijl Manangoi en Cheruiyot er vandoor gingen.

In de laatste meters was het Manangoi die de sterkste was en in 3:33,61 het goud veroverde, vlak voor zijn jonge landgenoot Cheruiyot. Ingebrigtsen troefde Mechaal nog net af, terwijl de Tsjech Jakob Holusa zijn befaamde eindsprint net te laat inzette en als vijfde eindigde.

Semenya met supertijd naar wereldtitel 800 meter

Caster Semenya heeft zich na 2009 voor de tweede keer laten kronen als wereldkampioene op de 800 meter. De olympisch kampioene uit Zuid-Afrika was in de slotfase van de finale op het WK in Londen veruit de beste.

Francine Niyonsaba en Ajee Wilson namen vroeg in de strijd het initiatief, waarbij het tempo gelijk al erg hoog lag. Semenya keek het van een afstandje aan en schoof bij het ingaan van de laatste ronde naar voren.

In de laatste bocht werd duidelijk dat Niyonsaba, Wilson en Semenya om de medailles zouden strijden, maar een echte strijd om goud werd het niet: Niyonsaba en Wilson zaten stuk, Semenya gooide de turbo er nog eens overheen en raasde over de finish in 1:55,16 minuten, de gedeeld zestiende tijd ooit gelopen en weer een nieuw persoonlijk record voor de dominante vrouw op de 800 meter.

Het zilver was er voor Niyonsaba, net als op de Olympische Spelen van vorig jaar. Wilson veroverde het brons.

WK-brons voor Hassan op 5000 meter

Sifan Hassan heeft op het wereldkampioenschap atletiek in Londen dan toch een medaille te pakken. De Nederlandse slaagde er als mede-favoriete voor goud op de 1500 meter niet in op het podium te komen, maar op de 5000 meter was het wel raak.

Hassan begon dit keer voorin de groep, waar het tempo bepaald niet hoog lag. Na een dikke kilometer werd het tempo omhoog gegooid door de twee torenhoge favorietes: regerend wereldkampioene Almaz Ayana uit Ethopië en de Keniaanse Hellen Obiri.

Het duo liep zich al snel los van de rest, waar Hassan in een groep van vijf achtervolgsters liep. Die groep werd al snel aangevuld met de rest van het veld, want onder leiding van Susan Krumins-Kuijken kwam de derde groep er weer bij. 

Voorin was duidelijk dat Ayana en Obiri niet meer bijgehaald zouden worden. Ayana bleef het tempo bepalen, terwijl Obiri in tweede positie zat, azend op haar sterke eindsprint - ze komt immers van de 1500 meter.

Die sprint kwam er ook: één ronde voor het einde zette Obiri de turbo aan en daar kon Ayana al gelijk niks meer tegen doen. De Keniaanse snelde in 14:34,86 naar het goud, voor Ayana. Daarachter zorgde een schitterende sprint van Hassan ervoor dat ze iedereen uit haar kielzog liep en zo het brons veroverde.

Alpineskiër Maarten Meiners beantwoordt jullie vragen

Vorige week konden jullie vragen stellen aan alpineskier Maarten Meiners. Hieronder zijn antwoorden.

Waar train je? Doe je nog andere sporten (in de zomer bijvoorbeeld?)

Ik train het meeste in Oostenrijk, daar zijn vaak goede sneeuwomstandigheden en goede trainingspistes. Maar op dit moment ben ik in Nieuw-Zeeland omdat het in onze zomer, hier winter is! Fysieke training doe ik ook vaak in Innsbruck omdat ik daar ook in de winter woon vanwege de centrale locatie in de Alpen. In de zomer ook een prachtige omgeving om de bergen in te gaan, te voet of op de fiets. Als ik in Nederland ben, doe ik mijn trainingen bij een fitness in de buurt of ik ga kitesurfen in zee.

Doe je supplementair ook aan trainingen met gewichten om beter te kunnen presteren? Zo ja, wat zijn belangrijke oefeningen voor je?

Ja zeker, fysieke training is ontzettend belangrijk. Bij krachttraining zijn beenspieren en core stability belangrijk, oefeningen zoals squat, voorslaan, deadlift en leg press zijn belangrijk voor mij.

Foto: Niels Onderwater

Welke oefeningen vind jij het prettigst voor het verbeteren van de spritzigheid/lichtvoetigheid en balans voor slalom, zowel borstelbaan als sneeuw?

Snelheid vanuit je voeten is super belangrijk om snel te kunnen reageren en je lichaam goed aan te kunnen sturen. Er zijn ontzettend veel verschillende oefeningen, het beste is om steeds andere oefeningen te doen. Er zijn veel mogelijkheden met een speed ladder, slackline voor balans en verschillende sprongen.

Train je samen met de andere Nederlanders of is het ieder voor zich?

Ja, ik train op dit moment samen met Steffan Winkelhorst en Spike van der Haas.

(Tour)renners hebben nog wel eens een voorkeur. De Alpen ligt ze dan beter dan de Pyreneeën bijvoorbeeld. Geldt dat voor skiën ook? M.a.w. zit er qua loop van een berg verschil in verschillende gebieden?

Ja zeker, elke berg of piste heeft verschillende eigenschappen: denk aan de hellingshoek, egaal of juist veel overgangen of bochten. Maar ook de hoogte en hoeveelheid zon bepalen de sneeuwsoort. Op de verschillende continenten heb je ook te maken met ander soort natuuromstandigheden en daardoor ander soort sneeuw. Mijn voorkeur ligt vooral bij harde sneeuw en een middelstijle hellingshoek, bijvoorbeeld Alta Badia of Beaver Creek.

Vind je het kwalificeren voor de Olympische Spelen een reëel doel ?

Het NOC*NSF gaat alleen maar voor medailles voor de medaillespiegel en zet daarop in. Hierdoor zijn de eisen voor de Spelen vastgesteld op 1x top 8 of 2x top 16 tijdens een World Cup of WK. Samen met Duitsland zijn dit de zwaarste eisen ter wereld voor het alpineskiën. Desondanks zie ik het als moeilijk, maar zeker een haalbaar en reëel doel om dit te gaan halen in mijn carrière.


Foto: Niels Onderwater

Hoe financier je je sport?

Ik heb ondersteuning van de Nederlandse Ski Vereniging, NOC*NSF en mijn hoofdsponsor ERU Prestige geeft belangrijke ondersteuning om fulltime mijn sport te kunnen beoefenen.

Wie is je grote voorbeeld in de sport?

Ik ben niet iemand die een groot voorbeeld heeft maar ik kijk natuurlijk wel naar de wereldtoppers, zoals Marcel Hirscher (halve Nederlander).

Waarom zien we skiërs uit 'kleine' landen (niet-traditionele skilanden) vooral op de slalom en eventueel reuzenslalom, maar aanzienlijk minder op de snelle disciplines?

Voor de kleinere skilanden, met kleinere teams is het makkelijker om slalom en reuzenslalom te trainen. Voor de super-G en afdaling heb je een groter deel van de piste nodig en een stuk meer trainers omdat je soms niet de hele piste kunt overzien, dit maakt de speed disciplines duurder en dus lastiger voor de kleinere landen.

Proberen skiërs als Steffan Winkelhorst en jij de Nederlandse jeugd enthousiast te maken voor de sport, zodat er steeds weer nieuwe skiërs aankomen?

Ja, ik vond het vroeger zelf namelijk ook leuk om bij ‘de grote jongens’ te gaan kijken. Steffan en ik doen elk jaar met het NK mee om jonge skiërs te inspireren en ik geef daarnaast, vaak via sponsors, skiclinics in SnowWorld.

Groot-Brittannië is bepaald geen groot skiland, op de vooroorlogse jaren na, maar met Dave Ryding is er de laatste tijd toch best veel succes. Sterker nog, hij is inmiddels een van de beste slalomskiërs ter wereld. Is dat een soort inspiratie voor andere skiërs uit kleine landen?

Absoluut een groot voorbeeld! Uit Nederland is Nicolien Sauerbreij natuurlijk een groot voorbeeld met de eerste Nederlandse sneeuwmedaille, weliswaar in een andere sport. Je ziet hierdoor dat het mogelijk is en dat geeft vertrouwen.

En als bonusvraag: Wil je een Nederlandstalige wikipedia-pagina over jezelf? (Dan maak ik hem even.)

Ja leuk! mocht je nog informatie nodig hebben, hoor ik het wel.

Balkon van flat Roosendaal breekt af

Van een flat in Roosendaal is zondagmiddag een zijpaneel van een balkon afgebroken en terechtgekomen op het dak van een lagergelegen winkelcentrum. Uit voorzorg mogen bewoners van 22 appartementen van het complex aan de Laan van Brabant voorlopig hun balkon niet op, zei een woordvoerster van de gemeente.

Bij het incident zijn geen slachtoffers gevallen.

Het stuk beton van 1,5 bij 2 meter brak volgens de gemeente af door betonrot en een verkeerde ophanging, aldus de woordvoerster. Maandag wordt verder onderzoek gedaan. In elk geval tot die tijd mogen de bewoners van 22 appartementen hun balkon niet op. Uit voorzorg is ook de omgeving van de Beneluxflat afgezet.

Burgemeester Jacques Niederer liet weten "erg geschrokken" te zijn en dat een grondig onderzoek wordt ingesteld. "Veiligheid van de bewoners staat voorop. Zij zijn geen moment in gevaar geweest."

 

Hockeyers verliezen uitzwaaiwedstrijd van India

De band De Deurzakkers speelden in de rust in Waalwijk: ‘Het feest kan beginnen, want…’ En toen viel er een oorverdovende stilte, omdat de geluidsinstallatie er mee ophield. Het was zoals het Nederlands elftal hockeyde tegen India in hun laatste ontmoeting voor publiek, voordat het EK begint. Het was eerst hoopvol, maar het werd vooral slordig.

De dag begon zo liefdevol. Assistent Taco van den Honert – zelf vroeger een hockeyvedette – stond met een bidon water bij aangever Sander de Wijn, om na elke push van de verdediger het aangeefplekje op het droge kunstgras van de Katholieke Mixed Hockey Club (KMHC) Waalwijk hockeyclub van water te voorzien. Want in de topsport tellen de details, maar helaas bleken deze details zondag op en buiten het veld minder goed ingevuld.

De sproeiers functioneerden niet, waardoor de plaatselijke brandweer moest assisteren met het waterreservoir. Na drie kwartier vertraging stonden de teams van Nederland en India dan wel op het veld. Jubilaris Bob de Voogd kreeg een bloemetje voor zijn honderdste interland. Maar toen de volksliederen gespeeld moesten worden, haperde de geluidsinstallatie en werd dat onderdeel van de interland maar overgeslagen. Aan het einde van het eerste kwart klonk er een toeter, maar ook die bleek niet helemaal opgewassen voor het grote werk en stierf een snelle dood. De overijverige speaker hield er de moed in en ook Oranje liet zich in het begin niet van de wijs brengen door het kolderieke gebeuren in Waalwijk.

Mink van der Weerden pushte snel een strafbal binnen in deze wedstrijd van de Rabo Super Serie. Ondanks kansen op meer bleef het daarbij in het eerste kwart. Het feest kon nooit echt beginnen voor het Waalwijkse publiek, want vanaf het tweede kwart nam het jeugdige India – onder leiding van de Nederlanders Roelant Oltmans en Hans Streeder – het initiatief. Lalit Upadhyay dolde verdediger Floris Wortelboer en versierde een strafcorner, die werd binnen gepusht door Varun Kumar. Daarna kon India uitlopen naar een 1-4 voorsprong, omdat Oranje slordig acteerde en in het tweede en derde kwart vooral veel balverlies leed. Twee lichtpunten: verdediger Sander de Wijn was genoeg hersteld van zijn rugblessure om de hele wedstrijd mee te spelen. En Bob de Voogd wist in zijn honderdste interland op karakter de 2-4 en 3-4 te scoren.

Na de wedstrijd zochten de spelers van het Nederlands elftal elkaar nadrukkelijk op en werd er vooral in groepjes veel gepraat. Want waarom speelde het team een week voor eerste poulewedstrijd op het EK zo slordig? Betekende dat veel, of was het maar ‘een oefenwedstrijd’ die niets zegt over het werkelijke niveau van Oranje? De vraag stellen aan Sander de Wijn, betekende een hele lange stilte bij de verdediger. Hij was blij was dat hij weer kon spelen na een rugblessure die hem de afgelopen week aan de kant hield in drie wedstrijden in Barcelona, maar niet tevreden was over zijn niveau. "Bij vlagen ging het goed en makkelijk. Maar het was ook stroef", meende De Wijn, die blij is dat hij nog een kleine week heeft voordat het EK begint in Amsterdam met een poulewedstrijd tegen Spanje. "We weten hoe we willen spelen, maar we kunnen de conclusie trekken dat het er niet helemaal uitkwam zoals we zouden willen. We waren echt wat minder vandaag. Een beetje sloppy. Zowel in houding, als technisch. We moeten daar echt kritisch over zijn. Zelf miste ik toch wat ritme met het hockey. Mijn niveau was nog niet zoals het hoort te zijn."

Seve van Ass was zondag de aanvoerder in Waalwijk. In plaats van een duidelijke aanvoerdersband, had hij een stukje tape op zijn shirt, zodat het net leek alsof hij een rood-wit-blauwe aanvoerdersband droeg. Wie dé aanvoerdersband draagt op het EK is nog niet duidelijk. Dat kan een van de drie aangewezen leiders Mink van der Weerden, Billy Bakker of Van Ass zijn. Bakker droeg de band tijdens de HWL3 in Londen in juni. Middenvelder Van Ass was in zijn analyse in ieder geval een ware aanvoerder. Hij zocht vooral de positieve kanten. "Wij waren net niet scherp genoeg. Dus ik hoop dat we hier wat van leren. Maar dat we na zo’n voorbereiding toch goed begonnen en in het vierde kwart een betere houding hadden, was positief. Maar het blijft een raar fenomeen in de sport, zo’n laatste wedstrijd voor publiek voor een groot toernooi. Dat zijn vaak niet je beste wedstrijden."

HSV blundert in DFB Pokal, overige teams Bundesliga door

In Duitsland werd voor de meeste ploegen het seizoen geopend met de eerste ronde van de DFB Pokal. Van alle clubs in de Bundesliga slaat HSV de grootste flater. De ploeg uit Hamburg verloor met 3-1 van VfL Osnabrück uit de 3. Liga. De rest van de ploegen uit de Bundesliga zijn tot op heden door. 

Osnabrück speelde zelfs zeventig minutem met tien man, na een vroege rode kaart. De ploeg kwam desondanks 3-0 voor door treffers van Halil Savran, Marc Heider en Ahmed Arslan. Pas een kwartier voor het laatste fluitsignaal benutte Bobby Wood nog een strafschop voor HSV. Rick van Drongelen, overgekomen van Sparta, zat de hele wedstrijd op de bank bij HSV. Bij Osnabrück viel Jules Reimerink, oud-speler van onder meer VVV-Venlo en Go Ahead Eagles, in.

VfL Wolfsburg een minimalistische zege. De ploeg onder leiding van Andries Jonker won met 0-1 van FC Eintracht Norderstedt (IV). Nieuwkomer Ignacio Camacho maakte in de 59ste minuut met zijn hoofd het enige doelpunt. Borussia Dortmund en Bayern München zijn zonder moeite door naar de volgende ronde van de DFB-Pokal. Arjen Robben maakte zijn rentree bij de Rekordmeister. Het Borussia Dortmund van coach Peter Bosz was met 0-4 te sterk voor de amateurs van FC Rielasingen-Arlen (VI). Bayern München won met 0-5 bij Chemnitzer FC (III). 

Uitslagen DFB Pokal t/m wedstrijden zondag 15.30 uur

TuS Koblenz (IV) 2:3 (1:1) Dynamo Dresden (II)
Rot-Weiss Essen (IV) 1:2 (1:0) Borussia Mönchengladbach (I)
Karlsruher SC (III) 0:3 n. V. Bayer 04 Leverkusen (I)
Holstein Kiel (II) 2:1 (0:0) Eintracht Braunschweig (II)
VfB Germania Halberstadt (IV) 1:2 (0:2) SC Freiburg (I)

Chemnitzer FC (III) 0:5 (0:1) FC Bayern München (I)
Lüneburger SK Hansa (IV) 1:3 (1:2) 1. FSV Mainz 05 (I)
Leher Turnerschaft (V) 0:5 (0:2) 1. FC Köln (I)
SpVgg Unterhaching (III) 0:4 (0:1) 1. FC Heidenheim (II)
TuS Erndtebrück (IV) 0:3 (0:1) Eintracht Frankfurt (I)

1. FC Rielasingen-Arlen (VI) 0:4 (0:2) Borussia Dortmund (I)
SV Eichede (V) 0:4 (0:2) 1. FC Kaiserslautern (II)
FC Rot-Weiß Erfurt (III) 0:1 (0:0) TSG 1899 Hoffenheim (I)
SSV Jahn Regensburg (II) 3:1 (1:1) SV Darmstadt 98 (II)
Arminia Bielefeld (II) 1:3 n. V. (1:1, 0:0) Fortuna Düsseldorf (II)

Würzburger Kickers (III) 0:3 (0:0) Werder Bremen (I)
TSV 1860 München (IV) 1:2 (0:1) FC Ingolstadt 04 (II)
VfL Osnabrück (III) 3:1 (1:0) Hamburger SV (I)
Bonner SC (IV) 2:6 (1:1) Hannover 96 (I)
Sportfreunde Dorfmerkingen (VI) 0:5 (0:1) RB Leipzig (I)

1. FC Schweinfurt 05 (IV) 2:1 (0:1) SV Sandhausen (II)
SV Morlautern (V) 0:5 (0:2) SpVgg Greuther Fürth (II)
1. FC Saarbrücken (IV) 1:2 n. V. (1:1, 1:1) 1. FC Union Berlin (II)
FC Nöttingen (V) 2:5 (0:2) VfL Bochum (II)
Eintracht Norderstedt (IV) 0:1 (0:0) VfL Wolfsburg (I)

Nog te spelen

13.08.2017, 18:30 Uhr 1. FC Magdeburg (III) FC Augsburg (I)
13.08.2017, 18:30 Uhr Energie Cottbus (IV) VfB Stuttgart (I)
13.08.2017, 18:30 Uhr SV Wehen Wiesbaden (III) FC Erzgebirge Aue (II)

14.08.2017, 18:30 Uhr MSV Duisburg (II) 1. FC Nürnberg (II)
14.08.2017, 18:30 Uhr SC Paderborn 07 (III) FC St. Pauli (II)
14.08.2017, 18:30 Uhr BFC Dynamo (IV) FC Schalke 04 (I)

14.08.2017, 20:45 Uhr Hansa Rostock (III) Hertha BSC (I)

Herlings wint in Zwitserland

Zondag heeft Jeffrey Herlings de MXGP van Zwitserland gewonnen. In de eerste race finishte de 22-jarige motorcrosser op een teleurstellende zesde plaats maar dankzij winst in race twee ging de Grand Prix alsnog naar de Nederlander.

Voor Herlings was dit de derde MXGP-zege van het seizoen. Door de zege heeft de Brabander zijn tweede plaats in wereldkampioenschap versterkt. Glenn Coldenhoff had een teleurstellend weekend. De KTM-coureur werd slechts vijftiende en negende.

Lukaku blinkt uit bij debuut voor United

Manchester United heeft zondag dankzij een geweldig debuut van Romelu Lukaku gewonnen van West Ham United.

The Red Devils waren het aan de stand verplicht om iets te laten zien op Old Trafford. Het spel van United was in de beginfase stroperig, en erg voorspelbaar. Men liet na om met snelheid The Hammers te overrompelen. Niemand minder dan recordkaankoop Lukaku brak na een half uur de ban voor het elftal van José Mourinho. Op aangeven van Anthony Martial scoorde de Rode Duivel zijn eerste officiële Premier League-goal voor United.

Na rust ging Lukaku door met zijn specialiteit. In de 52e minuut was het Henrikh Mkhitaryan die de doelpuntenmachine bediende. Het zorgde ervoor dat West Ham meer en meer de verdedigende stellingen moest verlaten. In de slotminuten scoorden Paul Pogba en Martial nog een derde en vierde treffer voor United, met een vliegende start op de ranglijst tot gevolg.

'Jeremy Clarkson op het randje van de dood'

Jeremy Clarkson stond eerder deze maand aan het randje van de dood. De 57-jarige presentator van The Grand Tour onthult in zijn column voor de Sunday Times verder dat hij zich zo enorm verveelde in een Spaans ziekenhuis dat hij erover dacht om 'zichzelf van kant te maken'.

Clarkson werd begin deze maand opgenomen in een ziekenhuis op Mallorca met een longontsteking. En de situatie was behoorlijk ernstig. Na drie nachten vol spasmes stuurde de dokter hem naar het ziekenhuis. Daar kreeg hij te horen dat hij een week moest blijven. "De dokter zei: 'Als je niet doet wat ik zeg, ga je dood'."

Jeremy verveelde zich tijdens die week 'zo erg dat ik erover dacht om mezelf van kant te maken', aldus de presentator. "Ik lag in een kamer met niets anders aan de muren dan behang. En het meeste liet al los." Clarkson zegt dat het probleem met ziekenhuispatiënten is, dat ze uiteindelijk over niets anders dan hun medicijnen kunnen praten. "Verveling verandert ze in saaie mensen."

De autokenner kreeg bij zijn ontslag uit het ziekenhuis te horen dat hij nog twee maanden thuis moet herstellen. "Er is niets anders te doen in die twee maanden dan beter worden. En dat maakt alles nog erger, omdat ik alleen nog maar over mijn ziekte kan praten."

Jeremy Clarkson op het randje van de dood
Jeremy Clarkson op het randje van de dood (Foto: BuzzE)

Zoektocht vermiste Joey mogelijk uitgesteld

Het is nog onduidelijk of het team van de Nederlandse zoekhondenstichting Signi maandag in het gebied in Turkije kan gaan zoeken waar Joey Hofmann (21) uit Haaksbergen sinds 8 juli wordt vermist.

De Turkse politie wil met een team van specialisten maandag eerst zelf nog een heuvelachtig terrein naspeuren waar nog niet eerder is gezocht naar de vermiste Nederlander, zo hebben de Turkse autoriteiten zondag aan de Nederlanders laten weten.

Signi is weliswaar van harte welkom om naar Hofmann te komen zoeken, maar eerst willen de Turken hun eigen naspeuringen afronden in de heuvels nabij de plaats Narlikuyu. Het zoekteam maakt daar volgens een van de leden, Janette Kruit, geen probleem van. "We zijn het in Nederland niet anders gewend. Het is volstrekt logisch dat de politie eerst haar eigen zoektocht wil afmaken, waar al zo veel tijd en zweetdruppels in zijn gaan zitten", vertelde zij zondag, na aankomst van de drie zoekhonden en de eerste verkenningen in het gebied.

Overleg
Met de lokale autoriteiten en met een Nederlandse liaison van de politie is zondag in de Turkse badplaats Silifke overleg gevoerd over het plan de campagne. Mogelijk wordt het zoekhondenteam maandag al ingezet, maar zeker is dat niet. De gouverneur van het gebied heeft daarover het laatste woord.

Joey Hofmann is al ruim een maand spoorloos. Hij is het laatst gezien in gezelschap van een echtpaar, eveneens uit Haaksbergen. Hij zou hen helpen een huis te bouwen in Narlikuyu. Nadat zij op 8 juli uit elkaar gingen, is niets meer van hem vernomen.

Zoektocht vermiste Joey mogelijk uitgesteld
Zoektocht vermiste Joey mogelijk uitgesteld (Foto: ANP)

Erdogans AKP viert 16-jarig bestaan

De Turkse islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP viert maandag de zestiende verjaardag van haar oprichting. Tijdens de feestelijkheden op het terrein van een pretpark in de hoofdstad Ankara wordt een toespraak van partijleider en president Recep Tayyip Erdogan verwacht. Meer dan 6000 gasten zijn volgens mediaberichten uitgenodigd.

Erdogan stichtte de AKP in augustus 2001 met een aantal politici, onder wie Abdullah Gül, Erdogans voorganger als president. De AKP won de absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen in 2002 en is sindsdien aan de macht.

Erdogans AKP viert 16-jarig bestaan
Erdogans AKP viert 16-jarig bestaan (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

De Derby van het Noorden heeft in de Eredivisie geen winnaar opgeleverd. In een doelpuntrijk duel kwam FC Groningen in eigen huis tegen sc Heerenveen tot tweemaal toe terug van een achterstand: 3-3.

FC Groningen

3 - 3

sc Heerenveen

53' Veldwijk
82' Mahi (pen)
88' Mahi (pen)
  6' Thorsby
40' Ghoochannejhad
86' Thorsby
 
Gele kaart: Doan (FC Groningen), Thorsby, Van Aken (sc Heerenveen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.255
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik (Kane/83)
Reijnen
Larsen
Warmerdam
Drost
Bacuna
Jenssen
Doan (Van Weert/63)
Mahi
Veldwijk
  Hahn (Van der Steen/9)
Dumfries
Höegh
Van Aken
Woudenberg
Schaars
Thorsby
Kobayashi
Ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/83)
Zeneli (Rojas/72)

Van Bronckhorst onderstreept status

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zag dat zijn ploeg het lastig had tegen Twente, maar ging uiteindelijk met de zege aan de haal.

Omdat de Tukkers na de theepauze leeg waren gespeeld, hoefden de Rotterdammers uiteindelijk niet heel diep te gaan. Van Bronckhorst nam genoegen met de drie punten, en wijst op de matige start in het eerste bedrijf. “De winst was belangrijk, zeker in de eerste wedstrijd van het seizoen. Daarna komt het veldspel en wat we nog kunnen verbeteren. Als ik kijk, dan vond ik de eerste helft van de wedstrijd iets te statisch van onze kant”, laat de coach weten.

Door de landstitel merkt de keuzeheer op dat ploegen zich tot de puntjes voorbereiden. “Dat hoort bij onze status, daar zijn we trots op. Elke week moeten we wedstrijden winnen. De gunfactor was er vorig seizoen, de ploegen zijn uiterst gemotiveerd tegen ons nu.” De eindconclusie is een logische van Van Bronckhorst. “Het wordt moeilijker dan vorig jaar, dus we moeten er goed op voorbereid zijn.”

Tom Cruise gewond tijdens stunt

Tom Cruise is in Londen gewond geraakt tijdens opnamen voor de film Mission Impossible 6. De acteur deed zelf een van de stunts en raakte daarbij geblesseerd, meldt TMZ.

Tom sprong vanaf een stellage op een gebouw, maar dat ging mis. De 55-jarige acteur moest een flinke sprong maken en haalde de rand van het gebouw maar net. Hij kwam daardoor met zijn hele lichaam hard in aanraking met het gebouw.

Op een filmpje is te zien hoe Tom na zijn val weer opkrabbelt en hinkend wegstrompelt. Daarna is te zien dat hij duidelijk last heeft van zijn been. Omdat hij vastzit aan een veiligheidskoord, kunnen medewerkers hem met gemak weer van het gebouw halen. Onduidelijk is wat de precieze verwondingen zijn die Tom bij zijn mislukte stunt heeft opgelopen.

Tom Cruise gewond tijdens stunt
Tom Cruise gewond tijdens stunt (Foto: BuzzE)

Amerikaanse militairen gedood in Irak

Twee Amerikaanse militairen zijn tijdens een missie in Noord-Irak om het leven gekomen. Vijf anderen raakten gewond bij de missie op zondag, meldde de internationale coalitie voor de bestrijding van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De eerste berichten wijzen erop dat het incident niet is gebeurd tijdens direct contact met de vijand.

De Amerikaanse commandant van de coalitie, generaal Stephen Townsend, verklaarde dat de militairen zijn gestorven in de strijd tegen een "wrede vijand". Het IS-persagentschap Amaq deelde korte tijd later mee dat de militairen zijn gedood als gevolg van een raketbeschieting van de extremisten op een dorp in de buurt van de noordelijke Iraakse stad Tell Afar.

De Verenigde Staten leiden de internationale anti-IS-coalitie. Met Amerikaanse luchtsteun en militaire adviseurs op de grond, veroverde het Iraakse leger in juli IS-bolwerk Mosul. In het noorden van het land hebben de jihadisten nog de controle over een aantal gebieden.

Amerikaanse militairen gedood in Irak
Amerikaanse militairen gedood in Irak (Foto: ANP)

Dumoulin: Ditmaal telde alleen de winst

Tom Dumoulin kwam naar de BinckBank Tour met maar één doel. "Ik was al eens tweede en een keer derde. Ditmaal telde alleen de winst'', aldus Dumoulin na afloop van de etappe naar Geraardsbergen.

"Ik moet echt mijn ploeg bedanken. We hebben de afgelopen dagen heel aanvallend gereden en de koers gemaakt. Vandaag moesten we verdedigen", aldus de Nederlander tegenover de NOS.

"Bij de laatste passage van de Muur zat ik even niet mee met Wellens, maar toen reed Søren Kragh Andersen het dicht. Op de Bosberg zat ik weer in het wiel van Wellens en voelde ik dat ik beter was."

Dumoulin zou derde worden in de laatste etappe van BinckBank Tour, die werd gewonnen door Jasper Stuyven voor Philippe Gilbert.

"Een paar jaar geleden was ik hier heel nerveus voor", gaf de renner van Sunweb aan. "Je weet dat iedereen tegen je rijdt op zo'n slotdag. Dan is het zaak dat je rustig blijft."

"Ik heb best vaak slechte ervaringen gehad met het verdedigen van een klassement op de slotdag", vervolgde hij. "Dat was soms pech of slechte benen, maar ook teveel bezig zijn met randzaken als 'wat als...'. Het winnen van de Giro heeft daar zeker in geholpen."

Het volgende doel voor de Limburger zijn de twee wedstrijden in Canada, die voor de WorldTour meetellen. Dumoulin staat door zijn goede prestaties op de tweede plaats in de WorldTour ranking met een achterstand van 441 punten op de Belg Greg Van Avermaet.

Stand na BinckBank Tour

Rank Renner Natinaliteit Team Punten
1. VAN AVERMAET Greg  BEL  BMC RACING TEAM  2956
2.  DUMOULIN Tom  NED  TEAM SUNWEB   2515
3.  KWIATKOWSKI Michal  POL  TEAM SKY  2171
4.  VALVERDE Alejandro  ESP  MOVISTAR TEAM  2105
5.  MARTIN Daniel  IRL  QUICK - STEP FLOORS  2040
6.  SAGAN Peter  SVK  BORA - HANSGROHE  1944
7.  PORTE Richie  AUS  BMC RACING TEAM  1882
8.  GILBERT Philippe  BEL  QUICK - STEP FLOORS  1865
9.  FROOME Chris  GBR  TEAM SKY  1824
10  QUINTANA Nairo  COL  MOVISTAR TEAM  1711

'Onrust Noord-Korea blijft beurzen domineren'

Het sentiment op de aandelenmarkten zal ook komende beursweek voor een groot deel worden gedomineerd door de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Afgelopen week ging door die onrust wereldwijd al bijna 1000 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.

President Donald Trump en Pyongyang sloegen de afgelopen tijd steeds hardere oorlogsretoriek tegen elkaar uit. Inmiddels doen belangrijke spelers als Rusland en China pogingen om de crisis te bezweren.

Op het Damrak gaat het kwartaalcijferseizoen deze week verder, waarbij vooral woensdag en donderdag drukke dagen worden. Zo komen resultaten naar buiten van technologiebedrijf TKH, bouwer Heijmans, de producent van elektromagnetische componenten Kendrion, baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, veevoerproducent ForFarmers, verzekeraar NN Group, bodemonderzoeker Fugro en detacheerder Brunel.

Carlsberg
Elders in Europa staan kwartaalberichten op de agenda van onder andere brouwer Carlsberg. In de VS staan cijfers op de rol van onder meer doe-het-zelfketen Home Depot, fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems, supermarktgigant Wal-Mart en tractorbouwer Deere.

Op macro-economisch gebied wordt de week afgetrapt met gegevens over de Japanse economie en de winkelverkopen en industrie in China. Uit Europa komen deze week cijfers over bijvoorbeeld de industriële productie en inflatie in de eurozone, de groei van de economie van Duitsland en het eurogebied plus de Franse werkloosheid.

Macrocijfers VS
In de VS gaat het om bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen, cijfers over de woningmarkt, industrie en het consumentenvertrouwen. Verder publiceert de Federal Reserve de notulen van de beleidsvergadering in juli. Toen werd de rente onveranderd gelaten.

In Nederland wordt door het CBS informatie gemeld over onder meer de winkelverkopen, handel, werkloosheid en economische groei in het tweede kwartaal. Op woensdag presenteert het Centraal Planbureau (CPB) zijn verwachtingen voor de groei op de middellange termijn.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag voor de derde dag op rij met verlies door de spanningen rond Noord-Korea. De AEX eindigde 1,3 procent in het rood op 516,97 punten en leed daarmee een weekverlies van ruim 2 procent. Ook elders in Europa was het beeld negatief. Op Wall Street werden kleine winsten behaald op vrijdag.

'Onrust Noord-Korea blijft beurzen domineren'
'Onrust Noord-Korea blijft beurzen domineren' (Foto: ANP)

Camerasoftware Pixel 'gekraakt'

De Google Pixel staat bekend als een van de beste camerasmartphones van het moment en dat komt vooral door de software. Google heeft de Pixel van een speciale camera-app voorzien die de camera maximaal laat functioneren. De app is alleen voor de Pixel bestemd, maar op het XDA Developers-forum is iemand erin geslaagd de software te kraken.

Door de hack is de camera-app te installeren op alle smartphones met een Snapdragon 820-, 821- of 835-processor. Er zitten nog wel wat bugs in de software, maar de gemaakte foto's lijken op het eerste oog identiek aan foto's die met een echte Google Pixel zijn gemaakt.

De app is vrij eenvoudig te installeren en kan volgens Slashgear geen schade aanrichten. Het valt nog te bezien hoe lang de hack werkt, doorgaans steekt Google snel een stokje voor niet bedoelde aanpassingen van hun software.

Camerasoftware Pixel 'gekraakt'
Camerasoftware Pixel 'gekraakt' (Foto: BuzzT)

Witte Huis: Trump veroordeelt blanke racisten

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump "alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat" veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op "blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen".

Trump kreeg de nodige kritiek over zich heen omdat hij die niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade zondag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. "Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen".

Witte Huis: Trump veroordeelt blanke racisten
Witte Huis: Trump veroordeelt blanke racisten (Foto: ANP)

Lekkende vaten met drugsafval ontdekt

Bij Grashoek in het noorden van Limburg zijn zondagmiddag zo'n vijftig jerrycans met vermoedelijk drugsafval gevonden. Volgens de brandweer hebben enkele van deze vaten gelekt.

De gealarmeerde brandweer heeft de lekkage gestopt. De vaten werden vlak na 17.00 uur ontdekt. Wie de vaten in het buitengebied aan de Vliegert gedumpt heeft, is niet bekend.

In Limburg en het oosten van Brabant worden met de regelmaat van de klok vaten met drugsafval in de natuur gedumpt. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opruimen ervan en draaien op voor de milieuschade.

Lekkende vaten met drugsafval ontdekt
Lekkende vaten met drugsafval ontdekt (Foto: ANP)

Opnieuw protest tegen uitzetting kinderen

Honderden mensen, onder wie veel kinderen, hebben in Amersfoort gedemonstreerd tegen uitzetting van twee kinderen die in Nederland zijn opgegroeid. "Howick en Lili moeten blijven" riepen drie- tot vierhonderd klasgenoten, vrienden, kerkgenoten en andere betrokkenen. Ze hielden hartjes vast met daarop de tekst: "Klaas Dijkhoff, laat je hart spreken."

De demonstranten hopen dat de staatssecretaris gebruik zal maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning geeft. Hun laatste beroep tegen uitzetting naar Armenië werd vrijdag door de bestuursrechter afgewezen. Klasgenootjes van Howick en Lili betoogden vrijdag ook al op het Binnenhof tegen de uitzetting.

Volgens de organisatie Defence for Children, die zich ook met de zaak bezighoudt, zijn de kinderen van 11 en 12 jaar nog nooit in Armenië geweest. Ze logeren momenteel op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zit, niet wil prijsgeven.

Opnieuw protest tegen uitzetting kinderen
Opnieuw protest tegen uitzetting kinderen (Foto: ANP)

Teuns pakt rit- en eindzege in Noorwegen

Dylan Teuns heeft de slotrit en het eindklassement van de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. Voor de Belg van BMC is het alweer zijn derde eindzege in drie weken tijd. Eerder wist Teuns de Ronde van Wallonië en de Ronde van Polen te winnen.

Zeven renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Bernard Eisel, Tony Hurel, Kenny Molly, Dimitri Claeys, Ludvik Holstad, Pavel Brutt en Jon Soeveras Breivold. De kopgroep zou meer dan vijf minuten pakken op het peloton.

Op twintig kilometer werd Claeys als laatste vluchter ingerekend door Chetout, Grellier, Grivko, Bystrøm, Fossum Tiller en Plucinsky. De laatste twee konden het tempo in de laatste plaatselijke ronde niet volgen, waardoor er vier vooraan overbleven.

Op de laatste klim, drie kilometer van de streep, koos klassementsleider Teuns voor de aanval. De Belg van BMC zou snel bij de koplopers komen en liet die ook meteen achter. Ook vanuit het peloton kon niemand hem volgen, waardoor hij solo zou aankomen en zijn achtste zege pakte in drie weken tijd. Daarvoor won Teuns nog nooit een wedstrijd bij de profs.

Michel Kreder werd knap derde in het eindklassement van de Arctic Race of Norway.

Kodaline: 'Elk liedje is een verhaal'

'High Hopes' en 'All I Want' van de Ierse band Kodaline zijn inmiddels klassiekers geworden in filmtrailers en televisieseries. Ook zijn de heren graag geziene gasten op de Nederlandse festivalweides en deden dit jaar opnieuw Pinkpop aan, natuurlijk op de Main Stage. Wij spraken met hen over het nieuwe album dat er eindelijk aan zit te komen en wat belangrijk is om elke show leuk voor jezelf en voor het publiek te maken.

Colombiaans snelwandelgoud, Britten treuren om diskwalificatie

De Colombiaanse atleet Eider Arevalo is de nieuwe wereldkampioen op de 20 kilometer snelwandelen. Na een prachtige wedstrijd was de 24-jarige voormalig wereldkampioen bij de junioren de beste op The Mall in Londen.

De Britse medaillehoop, Tom Bosworth, nam al vroeg de leiding in de wedstrijd. Dat ging aanvankelijk prima an de kopgroep werd langzaam maar zeker wat uitgedund. Toch werd de Britse hoop al snel kleiner, want halverwege de wedstrijd kreeg Bosworth in korte tijd twee rode kaarten - bij drie is het einde verhaal en niemand anders in de groep had al een dergelijke waarschuwing.

De vraag was of Bosworth wel in de gaten had dat hij op scherp stond, want niet veel later opende hij volle bak de aanval. Dat was geen goed idee, want voor hij met de ogen kon knipperen was de derde rode kaart een feit en op The Mall, omgeven door vele Britse fans, werd hij in leidende positie uit de wedstrijd gehaald - wat begrijpelijk leidde tot flink wat emotie.

Vijf kilometer voor het einde bestond de leidende groep nog uit acht man, waaronder de pas 18-jarige Rus Sergey Shirobokov, de snelste man van het jaar, Wang Kaihua uit China en de Australiër Dane Bird-Smith. De Japanner Eiki Takahashi liet het op een groot toernooi weer eens niet zien: al vier jaar op rij is hij vroeg in het jaar in eigen land bloedsnel, een van de snelsten ter wereld zelfs, waarna het op een groot kampioenschap niet goed gaat.

Met de laatste kilometers in aantocht sloegen de Duitser Christopher Linke, de Colombiaan Arevalo en Shirobokov een gaatje naar de rest, maar daarachter gebeurde zeker iets interessants: Lebogang Shange uit Zuid-Afrika slingerde de motor aan, dichtte een gat van twintig seconden naar de vijf die achter het leidende trio aan liepen en sprong zelfs in een mum van tijd naar de kopgroep, die nu uit vier mannen bestond.

Linke moest de kop laten gaan, waardoor Arevalo, Shirobokov en Shange het leidende trio vormden, met de Braziliaan Caio Bonfim die vocht om aan te blijven haken. Toch bleek in de slotfase dat Shange teveel gegeven had om vooraan te komen, want hij moest als eerste van de vier afhaken.

Arevalo en Shirobokov bleven vlak voor Bonfim lopen en het was de Colombiaan die het goud won in 1:18.53 uur. De jonge Shirobokov kwam twee seconden later over de streep, negen seconden later gevolgd door Bonfim - die zo na zijn vierde plek op zijn thuis-Spelen toch een medaille pakte. Shange eindigde als vierde.

Uitslagen Eredivisie 13/08/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord won in eigen huis met 2-1 van FC Twente terwijl Excelsior met 1-2 te sterk was voor Willem II. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Feyenoord

2 - 1

FC Twente

 23' Jörgensen
 61' Berghuis
   37' F.Jensen
 
 Gele kaart: Toornstra, Haps, (Feyenoord), Kvasina, Thesker, F.Jensen, Laukart, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Diks (St.Juste/86)
Botteghin
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
Toornstra (Amrabat/71)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius
  Brondeel
Ter Avest
J.Andersen
Thesker
Trajkovski
v.d.Heyden (Laukart/62)
F.Jensen
Holla
George
Kvasina (Boere/86)
Gjorgjev (Buckley-Ricketts/75)

Willem II

1 - 2

Excelsior

 65' Sol    29' Wellenreuther (e.d)
 52' El Azzouzi
 
 Gele kaart: Peters, Azzaoui, Chirivella, (Willem II), Massop, Mattheij, Faik, (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.800
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Lachman
Peters
Tsimikas
Azzaoui (Calcan/84)
Chirivella
Crowley (Haye/70)
Heerkens
Coulibaly (Croux/59)
Sol
  Damen
Fortes
Mattheij
Faes
Massop
Vermeulen (Caenepeel/80)
Faik
Koolwijk
Elbers
El Azzouzi (Messaoud/ 69)
Bruins (Hadouir/85)

'Turkse Nederlander opgepakt in Turkije'

De Turkse politie heeft vorige week een Turkse Nederlander opgepakt tijdens de Turkse Supercupwedstrijd Besiktas-Konyaspor. Dat melden Turkse media.

Tijdens de wedstrijd hield Volkan Caliskan samen met zestien anderen een spandoek vast met de tekst 'Laat Nuriye en Semih leven!' Nuriye Gülmen en Semih Özakca zijn docenten die al ruim vijf maanden in hongerstaking zijn omdat zij hun baan terug willen. Zij zijn na de couppoging vorig jaar ontslagen en zitten inmiddels ook vast.

De oom van Caliskan bevestigt dat zijn neef vastzit in de Sincar-gevangenis in Ankara. Ook de andere zestien zijn opgepakt.

Volgens de Turkse media zijn de zeventien opgepakt omdat zij propaganda maakten voor een terroristische organisatie.

'Turkse Nederlander opgepakt in Turkije'
'Turkse Nederlander opgepakt in Turkije' (Foto: ANP)

Dagzege Stuyven, Dumoulin wint BinckBank Tour

Jasper Stuyven heeft de zevende en tevens laatste etappe in de BinckBank Tour gewonnen. Tom Dumoulin is de winnaar van het algemeen klassement.

Een negental renners, onder wie Tony Martin en Vivianti, gingen na zo'n 40 kilometer koersen, in de rit van Essen naar Geraardsbergen, op avontuur. Hun maximale voorsprong was zo'n twee minuten, maar daarna liep het langzaam terug.

Vlak voor de Muur van Geraardsbergen, die tweemaal helemaal moest worden bedwongen, zaten de klassementsrenners vooraan in het peloton. De voorsprong van de kopgroep was iets meer dan een minuut. Tijdens de beklimming viel het peloton helemaal uit elkaar, en van de kopgroep bleven alleen Martin en Viviani over.

Danny van Poppel en Van Aert waren inmiddels ook uit het peloton gesprongen en op jacht naar de twee koplopers. Bole van de oude kopgroep sloot zich bij hen aan. De drie slaagden er in zich aan te sluiten bij Martin en Viviani. Het peloton zat er zo'n twintig tellen achter en even later werden ze bijgehaald. Sagan sprong vervolgens weg en kreeg (weer) Tony Martin, Wellens en Stuyven mee. Dumoulin wist het gat echter te dichten. Het bleef onrustig in de groep van favorieten. Veel renners ontsnapten maar dat was tevergeefs want ze werden teruggepakt.

Stuyven ontsnapte op drie kilometer van de meet en hij wist wel een gat te slaan. Het was een kleine voorsprong maar de Belg wist de groep met favorieten voor te blijven. Dumoulin kwam als de nummer drie over de meet.

Ook Save the Children staakt hulp op zee

Na Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft ook hulpverleningsorganisatie Save the Children besloten de reddingsmissie voor migranten op boten in de Middellandse Zee voorlopig te staken.

Als reden noemt de organisatie "de onzekerheid die recente ontwikkelingen met zich meebrengen". Het schip Vos Hestia van de organisatie zal weer uitvaren "zodra er duidelijke veiligheidsgaranties zijn". Tot dat moment zal het schip afmeren op Malta.

Save the Children zegt zondag in een communiqué "met diepe wroeging" het besluit tot stillegging te hebben genomen. "Wij voelen de plicht om de veiligheid van ons team en de reddingsoperatie te waarborgen voordat we door kunnen met de missie zoals die ons voor ogen staat. De veiligheid van ons personeel en de bemanning staat voorop," aldus een deel van de verklaring.

Zaterdag nam AzG al eenzelfde besluit omdat de hulporganisatie denkt "niet langer veilig het werk te kunnen doen nu Libië met geweld dreigt tegen schepen van internationale hulpverleningsorganisaties".

Ook Save the Children staakt hulp op zee
Ook Save the Children staakt hulp op zee (Foto: ANP)

Snelwandelaarster 15 meter voor finish gediskwalificeerd in bronzen positie

De 20 kilometer snelwandelen bij de dames is op het wereldkampioenschap atletiek op opvallende wijze geëindigd. Een van de dames die op weg waren naar een medaille werd kort voor de finish uit de wedstrijd gehaald.

De wedstrijd ontwikkelde zich al snel tot een afvalrace: niemand opende de aanval, maar achteraan de groep vlogen de dames er bij bosjes af. Halverwege waren er nog tien over, waaronder alle drie Chinese favorietes en vrijwel alle andere voorname kanshebsters op de medailles.

Na 15 kilometer waren er nog zes dames over: Yang Jiayu en Lyu Xiuzhi uit China, Maria Guadelupe Gonzalez uit Mexico, Antonella Palmisano namens Italië, de Braziliaanse Erica de Sena en de Colombiaanse Sandra Arenas, die niet veel later moest lossen.

In de slotfase van de wedstrijd ging het tempo nog eens wat omhoog en Palmisano en De Sena konden het niet meer volgen. Gonzalez ging er zo met de twee Chinese dames vandoor en dat trio streed om de medailles.

Daar ging het echter fout voor Lyu: ze kreeg haar derde waarschuwing - die gegeven worden voor het met bloot oog zichtbaar met beide voeten tegelijk van de grond komen óf voor het buigen van de knie in een bepaald deel van de beweging - en kreeg zo het rode bordje te zien ten teken van diskwalificatie. Het leek er op alsof ze niet doorhad dat het voor haar was en dus liep de Chinese door, op weg naar de finish.

Op het laatste rechte stuk kreeg Lyu nog eens het bordje te zien, maar wederom weigerde ze te stoppen - of ze had het simpelweg niet door. Op 15 meter van de finish was de 'sprint' in volle gang en daar kwam een jurylid voor Lyu staan. De Chinese leek op weg naar brons, maar was daardoor definitief klaar en werd gediskwalificeerd.

Het goud ging in 1:26.18 uur naar de andere Chinese, Yang. Gonzalez pakte net als op de Olympische Spelen van vorig jaar het zilver, brons was er voor Palmisano. 

Manchester City begint seizoen met moeizame zege op promovendus

Manchester City is het nieuwe Premier League-seizoen met winst begonnen. De ploeg van coach Pep Guardiola rekende op bezoek bij Brighton & Hove Albion met de nodige moeite af met de promovendus. 

De thuisploeg hield bijzonder lang dapper stand, maar na zeventig minuten opende Sergio Agüero dan toch de score voor de Citizens. Vijf minuten later werd de score verdubbeld door een eigen goal van Brighton-verdediger Lewis Dunk, waarmee de 0-2 eindstand bereikt werd.

West Bromwich Albion begon het seizoen met een 1-0 thuiszege op Bournemouth, Southampton en Swansea kwamen niet tot scoren.

Tesla haalt 1,8 miljard op voor Model 3

Tesla heeft 1,8 miljard dollar opgehaald met het plaatsen van leningen bij investeerders. De fabrikant van elektrische auto's gaat dat geld vooral gebruiken om de productie van de nieuwe, betaalbaardere Model 3 op te voeren.

Vanwege de sterke vraag naar de obligaties met een looptijd van acht jaar kon Tesla 300 miljoen dollar meer ophalen dan eigenlijk was beoogd. Oorspronkelijk was Tesla van plan 1,5 miljard dollar binnen te halen met de leningen.

Voor de Model 3, waarvan onlangs de eerste exemplaren werden geleverd aan klanten, heeft het bedrijf meer dan 450.000 bestellingen. Met de Model 3 wil Tesla zich omvormen tot een autofabrikant die een groter publiek kan bedienen. Het voorbereiden voor de massaproductie van het nieuwe model kost echter veel geld. Afgelopen kwartaal gaf Tesla daarvoor bijna 1,2 miljard dollar uit.

Tesla haalt 1,8 miljard op voor Model 3
Tesla haalt 1,8 miljard op voor Model 3 (Foto: ANP)

Prachtige Grand Prix van Oostenrijk wordt prooi voor Dovizioso

Andrea Dovizioso heeft de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP gewonnen. De Italiaanse Ducati-coureur zegevierde in een prachtige race, waarin hij vooral streed met WK-leider Marc Marquez.

Jorge Lorenzo kende een prima start en nam op het 'rechte' stuk na de eerste bocht de leiding over van Marquez, gevolgd door Dovizioso, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Dani Pedrosa en Johann Zarco. Danilo Petrucci kende vanaf plek vijf een dramatische start en was voor de eerste bocht al een plek of zes kwijt.

Lorenzo sloeg vooraan een klein gaatje op zijn Ducati, terwijl Viñales de vijfde plek verloor nadat hij met zijn Yamaha een bocht miste en Zarco en Pedrosa langszij zag komen. Voorin werd Lorenzo al vrij snel weer bijgehaald door Marquez, waardoor we weer een treintje van zeven man hadden: Lorenzo, Marquez, Dovizioso, Rossi, Zarco, Pedrosa en Viñales. Daarachter reden Loris Baz en Andrea Iannone, terwijl Mika Kallio op een zeer knappe tiende plek rond reed.

Na tien ronden opende Marquez de aanval op Lorenzo, maar het was Dovizioso die op de andere Ducati de leiding pakte...één bocht, want enkele seconden later kwam toch Marquez weer binnendoor. De twee kemphanen vochten zich een beetje los van de rest, maar zeven ronden voor het einde kwam ook Pedrosa weer in de buurt.

Vijf ronden voor het einde was de situatie als volgt: Dovizioso en Marquez vochten alsof hun leven er van afhing om de leiding, Pedrosa zat er vlak achter. Daarachter reed Lorenzo eenzaam op de vierde plek, terwijl de Yamaha-coureurs Zarco, Viñales en Rossi om de vijfde plek streden. 

Marquez probeerde in de slotronde uit alle macht nog bij Dovizioso te komen en in de laatste bochtencombinatie trok de Spanjaard nog eens alle registers open. Een do or die-aanval mislukte, Dovizioso kon verdedigen en pakte zijn derde overwinning van het seizoen, voor de Honda-coureur. Diens teamgenoot Pedrosa maakte het podium compleet, voor Lorenzo, Zarco, Viñales en Rossi.

Uitslag PEC Zwolle - Roda JC

PEC Zwolle is het nieuwe seizoen in de Eredivisie uitstekend begonnen. In eigen stadion was in de eerste helft tegenstander Roda JC de bovenliggende partij, maar een goal van Marcellis op slag van rust hielp de thuisploeg in het zadel. Van Polen nam de Zwollenaren in de tweede helft op sleeptouw en zette zelf de 4-2 eindstand op de borden.

In een matige eerste helft probeerde de thuisploeg verzorgd en opbouwend voetbal te spelen, maar slaagde hier totaal niet in. Roda profiteerde van nonchalance en slordigheid aan Zwolse kant: nadat Mustafa Saymak de bal zomaar inleverde, kon de van Feyenoord gehuurde Simon Gustafson de score openen. Even later leek Roda op een gelijke manier op 2-0 te komen, maar de inzet kon worden geneutraliseerd door de bij PEC teruggekeerde keeper Boer. Op slag van rust kwam de thuisploeg enigszins tegen de verhoudingen in op gelijke hoogte toen Dirk Marcellis een corner langs keeper Hidde Jurjus kopte.

In de tweede helft ontbrandde de wedstrijd. Na een uur spelen kwam Zwolle voor het eerst op voorsprong toen Bram van Polen een voorzet gaf en Adil Auassar de bal snoeihard achter zijn eigen keeper ramde in een poging een doelpoging van PEC te verhinderen. Lang bleef deze voorsprong niet staan: bij een spaarzame uitbraak veroorzaakte Van Polen een strafschop die door Gufstafson benut werd. Dit was de eerste penalty die genomen werd door de Limburgers sinds 11 maart 2016 (!).

Hiermee leek de spanning terug in de wedstrijd, tot Saymak vier minuten later een diepe bal op waarde schatte en met een leep lobje over Hidde Jurjus lepelde. In de slotfase onderstreepte Van Polen zijn hoofdrol in deze wedstrijd door met een ogenschijnlijk houdbaar schot de eindstand van 4-2 op het bord te zetten.

In Zwolle worden de drie punten gekoesterd; vorig jaar werd de eerste wedstrijd pas gewonnen in de achtste speelronde. Roda likt de wonden, maar zal weten dat het net als vorig seizoen de punten vooral binnenshuis zal verdienen.

Van Polen in hoofdrol bij zege PEC Zwolle (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)
Van Polen in hoofdrol bij zege PEC Zwolle (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)

PEC Zwolle

4 - 2

Roda JC

45+1' Marcellis
53' Auassar (e.d.)
66' Saymak
74' Van Polen
  22' Gustafson
62' Gustafson (pen)
 
Gele kaart: , Gustafson, (Roda JC)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Van Polen
Saymak (Israelsson/ 90+1)
E.Bakker (Reijnders/90+1)
Thomas
Namli
Parzyszek (Nijland/76)
Mokhtar
  Jurjus
Kum (Auassar/46)
Ananou
Werker (Ndenge/70)
v.Peppen
Rosheuvel
Gnjatic
El Makrini
Paulissen (Van Velzen/63)
Gustafson
Vancamp

Vermiste Zweedse journaliste niet in duikboot

Van de na het zinken van een Deense privé-onderzeeboot vermiste Zweedse journaliste Kim Wall ontbreekt nog ieder spoor. De Deense politie zei volgens persbureau Ritzau dat bij een doorzoeking van de onderzeeër geen lichaam is aangetroffen.

De kapitein van de boot was zaterdag aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. Hij heeft alle beschuldigingen ontkend.

De achttien meter lange onderzeeboot was in de vroege uren van vrijdag bij Kopenhagen gezonken. Kapitein Peter Madsen zei dat hij de 30-jarige Zweedse de avond daarvoor op een klein eiland in het havengebied van Kopenhagen had afgezet.

De onderzeeboot is zaterdag uit het zeven meter diepe water gelicht. Zondag is het vaartuig doorzocht.

Vermiste Zweedse journaliste niet in duikboot
Vermiste Zweedse journaliste niet in duikboot (Foto: ANP)

Lepistö verslaat Vos in Vargarda

Lotta Lepistö heeft in Zweden de Crescent Vargarda op haar naam geschreven. In de sprint was de wielrenster van Cervélo-Bigla de snelste in de sprint voor de Nederlandse Marianne Vos. De Canadese Leah Kirchmann kwam als derde over de streep.

In de Zweedse WorldTour wedstrijd kozen elf rensters vroeg voor de aanval met daarbij drie Nederlandse rensters: Chantal Blaak, Sabrina Stultiens en Moniek Tenniglo. De kopgroep zou een maximale voorsprong van een kleine drie minuten op het peloton.

Op vijftig kilometer van de streep reden Stultiens, Blaak, Bronzini, Ryan en Spratt weg bij de rest van de kopgroep. Op dertig kilometer van de streep werden ze ook gegrepen door het peloton. Op het plaatselijke parcours van elf kilometer met daarin een klein klimmetje, waren er meerdere ontsnappingspogingen maar niemand kwam weg.

In de sprint leek Ellen van Dijk de sprint aan te trekken voor haar ploeggenote Kirchmann, maar de Canadese kwam nooit in aanmerking voor de zege. De Finse Lepistö bleek wel over snelle benen te beschikken en ging makkelijk over Van Dijk heen. Vos, de Europees kampioene, kwam nog het dichts in de beurt bij van Fins kampioene met een tweede plaats.

Morbidelli wint wederom in Moto2

Moto2-coureur Franco Morbidelli heeft zijn zevende overwinning van het seizoen binnen. De Italiaanse WK-leider zegevierde tijdens de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring.

Morbidelli nam bij de start de leiding over van polesitter Mattia Pasini, die achter hem aansloot. Thomas Lüthi worstelde zich er nog tussen, Alex Marquez kwam er achteraan. De race werd in bocht één al overspoeld door chaos, want meerdere coureurs gingen hard onderuit en zo werd het veld al redelijk uit elkaar geslagen.

Nadat het eerste strijdgewoel wat ging liggen moest Pasini de voorste drie wat laten gaan, waardoor Morbidelli, Marquez en Lüthi de kopgroep vormden. Achter Pasini probeerden ook Miguel Oliveira en Francesco Bagnaia nog aan te haken. Dat lukt een tijdje niet, tot Pasini met minder dan tien ronden te rijden bijgehaald werd.

Oliveira opende vervolgens de jacht op de voorste drie mannen en de Portugees leek alsmaar dichterbij te komen. Vijf ronden voor het einde was de aansluiting een feit, maar vooraan had Morbidelli dan weer een klein gaatje geslagen naar Lüthi, Marquez en de aangesloten Oliveira. Voor de Portugees duurde dat feestje niet lang: hij raakte de controle over zijn achterwiel kwijt en ging hard onderuit.

In de slotfase kwam de overwinning van Morbidelli niet meer in gevaar, terwijl Marquez naar de tweede plek reed. Lüthi completeerde het podium, voor Bagnaia en Pasini.

Unicum voor snelwandelaarster Henriques met WK-goud en dik wereldrecord

De Portugese atlete Inês Henriques heeft met groot vertoon van macht de eerste wereldtitel voor vrouwen gepakt op de 50 kilometer snelwandelen. Atletiekbond IAAF voegde dat onderdeel afgelopen maand hals over kop toe aan het programma, zonder ervoor te zorgen dat er een fatsoenlijk deelnemersveld aan de start kon staan, wat voor veel kritiek zorgde.

Henriques, eerder dit jaar met 4:08.26 goed voor het eerste wereldrecord bij de dames, nam zoals verwacht al vroeg de leiding, maar ze kreeg wel de Chinese Yin Hang met zich mee. De overige vijf dames gaven na vijf kilometer al bijna anderhalve minuut toe en na minder dan tien kilometer werd de eerste zelfs al uit de race gehaald: Erin Talcott had de regels drie keer overtreden en mocht inpakken. 

Na tien kilometer liepen Henriques en Yin nog altijd samen, met inmiddels een voorsprong van 2:20 minuten op de rest, terwijl ze in wereldrecordtempo onderweg waren. Dat veranderde in de vijf kilometer daarna niet en het tweetal liep in een tempo waarmee ze uit zouden komen op een drie minuten snellere tijd dan het wereldrecord - de rest lag ondertussen op vier minuten achterstand.

De dames leken geenszins van plan om het tempo wat af te zwakken, want ook na 25 kilometer liepen de twee ver onder het schema van het wereldrecord. Yang Shuqing uit China en de Amerikaanse Kathleen Burnett streden voor brons, maar wel bijna zeven minuten achter het leidende duo. Na dertig kilometer kwam Henriques door in 2:26.35 uur, op weg naar een verbetering van het wereldrecord van bijna vier minuten en vlak voor Yin, die het alsmaar moeilijker begon te krijgen. 

Na 35 kilometer leek het gedaan: Henriques liep stevig door, terwijl Yin bijna een minuut achterstand had. Negen minuten achter de Portugese leek Yang op weg naar brons, want Burnett moest lossen. Schijnt kan echter bedriegen, zo blijkt maar weer, want tien kilometer later was de Amerikaanse weer bijna terug bij Yang.

'Bijna' is het juiste woord: de op plek twee lopende Yin kwam van achteren opzetten om de twee op een ronde te zetten, en Yang kon perfect aansluiten bij haar landgenote. In perfecte harmonie liepen Yin en Yang zo samen weg bij Burnett, die haar kans op brons toch weer zag verdwijnen. 

Henriques kwam ondertussen absoluut niet meer in gevaar en met een dik nieuw werelrecord van 4:05.56 uur kwam de jubelende Portugese als eerste wereldkampioene op de 50 kilometer over de finish. Yin volgde ruim drie minuten later, Yang kwam op bijna een kwartier achterstand als derde over de finish, een minuutje voor Burnett.

Susan Randall en Nair da Rosa slaagden er niet in om binnen 4:17 uur aan de laatste ronde te beginnen en werden uit de wedstrijd genomen, waardoor slechts vier van de zeven dames de finish haalden. Randall was overigens de voornaamste drijfveer achter het overhaast toevoegen van dit onderdeel aan het WK-programma, met hulp van haar advocaat. Dat zij na 40 kilometer bijna drie kwartier achterstand had was dan ook een flinke flater.

Er moet 'uiteraard' wel gelijkheid zijn, dus ondanks het feit dat het deelnemersveld zwaar gemankeerd was, het onderdeel nog ontzettend jong is en nog geen vrouw zich serieus op de afstand gericht heeft kreeg Henriques voor haar wereldtitel de volle financiële prijs. Daar kwam ook nog eens het wereldrecord bij, het enige tijdens dit hele WK, waardoor zij opvallend genoeg de atlete is die het hoogste bedrag bij elkaar gesport heeft op dit WK.

Usher had geen tijd voor seks in hotel

Usher had in 2014 helemaal geen tijd om naar een hotel te gaan en daar seks te hebben met een bezoekster van een van zijn concerten. Dat heeft de rapper volgens TMZ aan mensen in zijn directe omgeving laten weten. Usher spendeerde volgens eigen zeggen al zijn vrije tijd om Grace Miguel voor zich te winnen.

Met zijn uitspraken reageert Usher op de aanklacht die Quantasia Sharpton tegen hem heeft ingediend. De vrouw beweert, net als twee anderen, dat Usher seks met haar had en verzweeg dat hij herpes heeft. Ze eist een flinke schadevergoeding. Eerder lieten bronnen aan TMZ al weten dat Usher zich Quantasia helemaal niet kon herinneren.

Grace Miguel was in 2014 de manager van Usher. De twee kregen inderdaad iets met elkaar en het stel is inmiddels getrouwd.

Mensen rond de rapper weten ook nog te melden dat Usher en Grace tijdens de tournee van 2014 weinig vrije tijd hadden. En op de momenten dat ze niet hoefden te werken, waren ze samen. Daarnaast was het tourschema heel strak. Usher zou niet eens tijd hebben gehad om uren weg te blijven. Bovendien liep het concert waar Quantasia in haar aanklacht over spreekt flink uit. Daardoor had Usher ver na middernacht nog enkele meet & greet-verplichtingen. Hij kon dus nooit op het tijdstip dat de vrouw in haar aanklacht noemt bij haar in het hotel zijn geweest.

Usher had geen tijd voor seks in hotel
Usher had geen tijd voor seks in hotel (Foto: BuzzE)

Man in Soest omgekomen door misdrijf

Een 57-jarige man die zaterdag dood werd aangetroffen in een woning in Soest is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

De politie vermoedde zaterdag al dat de man was omgebracht. Zondag is sectie op zijn lichaam gedaan.

Agenten kregen zaterdagmiddag een melding dat een man gewond in het huis lag. Toen ze daar aankwamen bleek hij al te zijn overleden. De recherche gaat verder met het onderzoek naar de toedracht. Zondag wordt ook een buurtonderzoek gedaan. Ook wil de politie in contact komen met mensen die iets hebben gezien.

Man in Soest omgekomen door misdrijf
Man in Soest omgekomen door misdrijf (Foto: ANP)

Onderzoek FBI naar rellen Charlottesville

De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI begint zondag, samen met de politie van de staat Virginia, een officieel onderzoek naar de rellen die vrijdag en zaterdag woedden in de straten van Charlottesville. Bij de rellen vielen een dode, meer dan 30 gewonden en werden vier mensen gearresteerd.

De 20-jarige James Alex Fields uit Ohio is gearresteerd en aangeklaagd wegens doodslag. De politie verdenkt hem van het doden van een demonstrant en vijfvoudige poging tot doodslag door met zijn auto op een groep mensen in te rijden.

De onlusten hebben de Amerikaanse president Trump met de eerste nationale crisis tijdens zijn ambt opgezadeld, schrijven Amerikaanse media zondag. Vriend en vijand beklaagden zich over de lauwe reactie van de president, die in zijn tweets weigerde de verantwoordelijken voor het geweld, volgens vele de extreemrechtse demonstranten, te veroordelen.

Onderzoek FBI naar rellen Charlottesville
Onderzoek FBI naar rellen Charlottesville (Foto: ANP)

Toestel KLM maakt voorzorgslanding in Italië

Een toestel van KLM dat zondagochtend op weg was naar Sardinië is uit voorzorg geland op de luchthaven in het Italiaanse Genua. Er waren problemen met de luchtdruk in het toestel. Volgens de KLM was er geen paniek aan boord en zijn de passagiers niet in gevaar geweest. "De landing is prima gegaan en alles is rustig verlopen", aldus een woordvoerder.

Tijdens vlucht KL941 ontstond er een technisch probleem. Er was een decompressie aan boord. De luchtdruk veranderde en de zuurstofmaskers kwamen naar beneden. "De passagiers hebben de maskers opgezet. Daarbij was geen sprake van paniek. Het vliegtuig is daarna uit voorzorg geland op het dichtstbijzijnde vliegveld. Dat was in Genua."

De KLM bekijkt nog hoe de passagiers verder zullen reizen naar hun eindbestemming.

Toestel KLM maakt voorzorgslanding in Italië
Toestel KLM maakt voorzorgslanding in Italië (Foto: ANP)

Diniz neemt met fenomenale snelwandelrace revanche na olympisch poepdrama

Yohann Diniz heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen laten kronen tot nieuwe wereldkampioen op de 50 kilometer snelwandelen. De Fransman liep een werkelijk fenomenale race en vernietigde het hele deelnemersveld, waarin hij bijna iedereen op een ronde zette - niet verkeerd, aangezien één ronde twee kilometer lang is.

De wedstrijd begon relatief rustig, maar na een kleine drie kilometer vond Yohann Diniz het welletjes geweest. De Fransman trok ten strijde en liep een mooie voorsprong bij elkaar. Overigens niet gelijk reden tot juichen voor zijn fans: op de Olympische Spelen ging het vorig jaar net zo, tot Diniz ruzie kreeg met zijn maag, wat leidde tot een broek vol spetterpoep, bruine sponsen om het schoon te maken, meerdere keren op de grond vallen en een wonderbaarlijke achtste plaats aan de finish. De Mexicaan Horacio Nava liep een stuk mee met Diniz, maar moest ook al vrij snel weer lossen.

Na vijftien kilometer had Diniz inmiddels een uitstekende voorsprong van anderhalve minuut te pakken, met een alsmaar kleiner wordende groep achter zich aan - nog tien man hadden de aansluiting bij de achtervolgers. De Fransman bleef het tempo goed opschroeven, waardoor hij na twintig kilometer op schema lag voor een prima tijd in de 3:38 uur. Zijn voorsprong was inmiddels gegroeid naar ruim twee minuten op de groep waar nog acht man over waren, twee daarvan met een waarschuwing op zak.

Op de Spelen ging het vorig jaar nog helemaal fout voor Diniz (Pro Shots/Action Images)
Op de Spelen ging het vorig jaar nog helemaal fout voor Diniz (Pro Shots/Action Images)

Diniz liet geen enkel teken van zwakte zien en rondde de eerste helft van de wedstrijd af in 1:48.24 uur, drie minuten sneller dan het achtervolgende groepje, waar Håvard Haukenes inmiddels moest lossen. Op weg naar de 35 kilometer werd Chocho bij de achtervolgers op scherp gezet: de Ecuadoriaan kreeg een tweede waarschuwing, bij drie is het einde verhaal. 

Voor Chocho kwam dat einde niet veel later: hij kreeg een derde waarschuwing, net als Haukenes, en beiden lagen eruit. Voor Diniz was de eerste waarschuwing inmiddels ook een feit, maar met een voorsprong van ruim vier minuten viel niet te verwachten dat hij veel risico zou nemen. De Fin Aleksi Ojala moest ondertussen lossen en zo waren er nog vijf man over die streden om het zilver: de Japanners Hirooki Arai en Kai Kobayashi, de Chinees Yu Wei, de Ecuadoriaan Claudio Villanueva en de Canadees Evan Dunfee.

Op weg naar de 40 kilometer werd de aanval geopend door de twee Japanners, waardoor Yu moest lossen en Villanueva en Dunfee aan de bak moesten om bij te blijven. Diniz bleef maar versnellen en ging inmiddels zo hard dat hij zelfs op weg was naar de tweede tijd ooit, vooral door een verschroeiend snelle vijf kilometer richting de 40. Dunfee en Villanueva zagen de twee Japanners ondertussen aan de horizon verdwijnen, op weg naar zilver en brons.

Die strijd om zilver en brons werd nog erg spannend, want de Oekraïner Igor Glavan zette de turbo aan. Na 30 kilometer lag hij nog anderhalve minuut achter de groep met de Japanners, met een paar kilometer te gaan had hij bijna iedereen uit de voormalige achtervolgende groep opgeraapt en kreeg hij ook de twee Japanners in het vizier. 

Het goud van Diniz kwam uiteraard niet meer in gevaar. Ruim voor de finish bond hij al een Franse vlag om zijn nek en na een weergaloze 3:33.11 uur - de tweede tijd ooit - kwam hij als wereldkampioen over de finish. De veteraan kon zijn emoties nauwelijks bedwingen, want na vele jaren pakte de wereldrecordhouder op zijn 39e dan eindelijk zijn eerste mondiale titel.

Glavan kon zijn opmars niet voltooien en kwam tekort om het Japanse duo bij te houden. Het was Arai die acht minuten na Diniz als tweede over de streep kwam, voor Kobayashi. De Oekraïner kwam als vierde over de finish, net als in 2013 en net als twee jaar geleden. 

Tupacs Hummer opnieuw onder de hamer

De Hummer die Tupac Shakur minder dan een maand voor zijn dood kocht, wordt opnieuw geveild. De persoon achter het winnende bod van vorige keer kan de peperdure terreinwagen niet betalen, meldt TMZ.

Vorig jaar mei werd de Hummer geveild voor 337.000 dollar, omgerekend ruim 300.000 euro. Dat was veel hoger dan de geschatte waarde volgens het veilinghuis. Die zette de wagen namelijk te koop voor 100.000 dollar (85.000 euro).

Na verschillende pogingen van veilinghuis RR Auctions om het geld te innen van de anonieme bieder, gaf de bieder zelf toe het bedrag toch niet te kunnen neerleggen. Daarom staat de Hummer opnieuw te koop. Opnieuw voor 100.000 dollar.

Tupacs Hummer opnieuw onder de hamer
Tupacs Hummer opnieuw onder de hamer (Foto: BuzzE)

Dodental noodweer Nepal loopt verder op

In Nepal zijn door noodweer zeker 47 mensen omgekomen. Twintig mensen raakten gewond. Duizenden mensen raakten hun huis kwijt. Veel plaatsen zijn afgesloten van de buitenwereld en bruggen en dammen in het land zijn beschadigd, aldus de Nepalese minister van Binnenlandse zaken.

8000 agenten en soldaten zijn zondag naar het getroffen gebied gestuurd om de reddingswerkzaamheden te ondersteunen. Het gebied wordt de laatste jarenregelmatig geteisterd door hevig natuurgeweld. Twee jaar gelezen vielen er ongeveer 9000 doden na een krachtige aardbeving.

Ook op andere plaatsen in Azie was het slecht weer. Onweersstormen raasden dit weekeinde over China, waardoor honderden vluchten op het drukke internationale vliegveld van Peking geannuleerd moesten worden.

Dodental noodweer Nepal loopt verder op
Dodental noodweer Nepal loopt verder op (Foto: ANP)

'Genoeg bewijs van oorlogsmisdaden Assad'

De commissie van de Verenigde Naties die belast is met de oorlog in Syrië heeft "genoeg bewijzen om de Syrische president Bashar al-Assad te veroordelen wegens oorlogsmisdaden."

Dat zegt het aftredend hoofd van de VN-commissie voor Syrië Carla Del Ponte (70) zondag in een gesprek met de Zwitserse krant SonntagsZeitung. Het is nog niet bekend wanneer Del Ponte terugtreedt.

Del Ponte kondigde vorige week haar aftreden aan als hoofd van de commissie. Ze is gefrustreerd over de weigering van de VN-veiligheidsraad om een speciaal tribunaal voor Syrië op te richten.

"Ik ben er van overtuigd dat er genoeg bewijs is tegen Assad. Daarom is het zo frustrerend dat de VN geen stappen zetten. Het voorbereidende werk is gedaan. Nu moeten er stappen worden gezet om een rechtbank en een aanklager te installeren", aldus Del Ponte in het vraaggesprek.

'Genoeg bewijs van oorlogsmisdaden Assad'
'Genoeg bewijs van oorlogsmisdaden Assad' (Foto: ANP)

'Te lang wachten verpestte Bolts laatste race'

Gisteren liep Usain Bolt bij het WK atletiek in Londen op de 4x100 meter estafette zijn allerlaatste race. En wat een triomftocht moest zijn, eindigde in mineur voor de Jamaicaan. Kramp in zijn linkerbovenbeen zorgde ervoor dat Bolt de finish niet haalde.

"De afgelopen weken zijn zwaar geweest, hopelijk herstelt hij snel" zo zei Kevin Jones, teamarts van de Jamaicaanse ploeg.

Yohan Blake, teamgenoot van Bolt, klaagde dat de finalisten van de 4x100 meter lang moesten wachten in de zogenoemde callroom voor hun race. Dit vanwege enkele ceremonies. "Dat duurde veel te lang. Usain zei ook al dat hij 'koud' was."

Overigens was de Amerikaan Justin Gatlin het daar mee eens. "We moesten te lang wachten. Het zou goed kunnen dat dat Bolts blessure heeft veroorzaakt."

Mir pakt 7e Moto3-zege van het jaar, Bendsneyder valt

Motorcoureur Joan Mir heeft zondag de Oostenrijkse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. Voor de Spanjaard was het al zijn zevende overwinning van het seizoen. De laatste keer dat iemand in de lichtste klasse zoveel races won was niemand minder dan Valentino Rossi, die de 125cc in 1997 domineerde.

Teamgenoten Gabriel Rodrigo en Juanfran Guevara hielden bij de start aanvankelijk de leiding vast, maar Aron Canet, John McPhee en Enea Bastianini kwamen al snel langszij. Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek zes en hield die positie vast, maar al snel opende hij volle bak de aanval en aan het eind van de eerste ronde nam de Nederlander de leiding in de race over.

Bendsneyer sloeg even een klein gaatje, terwijl daarachter Jorge Martin en Mir naar voren kwamen. Martin dichtte het gat met de Nederlander en ging er ook al snel voorbij. Ook Philipp Öttl en Andrea Migno kwamen zich voorin melden, Bendsneyder kreeg het even wat lastiger om voorin te blijven.

De Nederlander vocht om in de voorste groep te blijven, maar met een ronde of acht te gaan ging dat fout: hij verremde zich, knalde vol op McPhee en ging samen met de Schot onderuit. Niet veel later ging het ook voor Migno fout, want de Italiaan ging vanaf de tweede positie tegen het asfalt. 

Mir had de touwtjes ondertussen stevig in handen. De Spaanse WK-leider had een voor Moto3-begrippen ruime voorsprong van dik vier seconden, maar daarachter werd nog hard gevochten om de overige podiumplaatsen. Öttl hield iedereen daar af en pakte achter Mir de tweede plek, Martin troefde Livio Loi nog af en werd derde, voor de Belg.

DMX moet enkelband om na positieve drugstest

DMX krijgt een enkelband om. Dat oordeelde de rechtbank van New York nadat de 46-jarige rapper voor de zoveelste keer werd betrapt met drugs in zijn bloed.

De rapper, oftewel Earl Simmons, is sinds vorige maand op borgtocht vrij. Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating is dat hij regelmatig onderworpen wordt aan drugstesten. En dat gaat niet zo goed. Sinds zijn arrestatie op 13 juli is al vier keer cocaïne aangetroffen in zijn bloed, weet de New York Post.

DMX had zichzelf vorige maand aangegeven bij de politie. De Amerikaanse belastingdienst beschuldigt hem van het ontduiken van 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) aan inkomstenbelasting. De fiscus heeft hem hiervoor aangeklaagd. De rapper, oftewel Earl Simmons, was na een paar uur al op vrije voeten nadat hij een borgsom van een half miljoen dollar had betaald.

DMX moet enkelband om na positieve drugstest
DMX moet enkelband om na positieve drugstest (Foto: BuzzE)

Live eerbetoon aan Van Gogh's zonnebloemen

Vijf musea over de hele wereld brengen maandagavond een gezamenlijk, live eerbetoon aan de verschillende zonnebloemschilderijen van Vincent van Gogh. Op Facebook verzorgen ze vijf opeenvolgende livestreams over deze beroemde werken. Museumdirecteuren en conservatoren vertellen daarin rechtstreeks over de zonnebloemen die zij in hun eigen museum hebben hangen.

Van Gogh maakte in 1888 en 1889 een aantal versies van zijn zonnebloemschilderijen. Ze belandden in de National Gallery (Londen), het Van Gogh Museum (Amsterdam), de Neue Pinakothek (München), het Philadelphia Museum of Art (Philadelphia) en het Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio). Deze kunsttempels brengen, in genoemde volgorde, hun zonnebloemen maandag voor het voetlicht: vanaf 18.50 uur Nederlandse tijd tonen ze één voor één hun zonnebloemprogramma van elk vijftien minuten live via hun eigen Facebook-pagina. De voertaal is Engels.

Er zitten telkens vijf minuten tussen, zodat belangstellenden rustig naar de Facebook-pagina van het volgende museum kunnen overstappen. Het is de bedoeling dat de programma's ook later via Facebook te zien zullen blijven. Facebook maakte afgelopen week al een virtuele 'galerie', Sunflowers 360, waarin de vijf versies naast elkaar op zaal lijken te hangen. "Wij zijn enorm trots op deze mijlpaal, die perfect aansluit op de missie van het Van Gogh Museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh", aldus directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo en adviseur van het bestuur van het Van Gogh Museum, is er ook erg blij mee: "Elke generatie knoopt een nieuwe, hoogst persoonlijke band aan met deze werken. De virtuele galerie en de livestream vormen een nieuwe manier waarop kunstliefhebbers, vanuit alle windstreken, jong en oud, kunnen genieten van deze topwerken. Ik vind dit fantastisch!"

Live eerbetoon aan Van Gogh's zonnebloemen
Live eerbetoon aan Van Gogh's zonnebloemen (Foto: ANP)

IS-kopstukken dood na Amerikaans bombardement

Bij bombardementen van het Amerikaanse leger tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Afghanistan zijn volgens het leger van de Verenigde Staten zeker vier kopstukken van IS gedood.

De aanval vond afgelopen donderdag plaats, maar werd pas zondag bekendgemaakt. Belangrijkste slachtoffer van de aanval is volgens een zegsman van het leger Abdul Rahman, de emir van de provincie Kunar in het noordoosten van het land.

Naast hem werden nog drie IS-leiders uit het gebied gedood. Rahman is volgens de Amerikanen de derde emir van IS die binnen een jaar tijd in de regio door de Amerikanen is gedood.

"De dood van Rahman is de zoveelste klap die we uitdelen aan de leiding van IS", zei Generaal John Nicholson, de Amerikaanse militaire bevelhebber in Afghanistan. Nicholson zei verder dat het nog altijd het doel is om "IS voor het eind van dit jaar volledig te hebben uitgeschakeld."

IS-kopstukken dood na Amerikaans bombardement
IS-kopstukken dood na Amerikaans bombardement (Foto: ANP)

Arrestaties na vondst drugslab in Neede

De politie heeft in de Gelderse plaats Neede een drugslab ontdekt en twee verdachten aangehouden.

De politie kwam het lab zaterdag op het spoor na een melding over een mogelijke wietkwekerij. Ter plaatse troffen agenten in een afgesloten schuur een ruimte aan met flessen en vaten chemicaliën. Vermoedelijk werden in de schuur synthetische drugs gefabriceerd.

De politie hield in de buurt van de schuur een 27-jarige man uit Assen aan. Terwijl de politie nog bezig was met onderzoek, kwam er een auto aanrijden. Toen de bestuurder de agenten zag, liet hij zijn auto achter en maakte zich uit de voeten. Even later kon de tweede verdachte, een 54-jarige man zonder woon- of verblijfplaats, in het nabijgelegen Borculo worden aangehouden.

Op het erf en in de omgeving van de schuur vond de politie nog een een buks en een vuurwapen. Het drugslab wordt zondag ontmanteld.

Arrestaties na vondst drugslab in Neede
Arrestaties na vondst drugslab in Neede (Foto: ANP)

Politieauto onder de cocaïne na achtervolging

Een politieauto is tijdens een achtervolging op de A16 onder de cocaïne komen te zitten.

Agenten wilden zaterdagavond bij Breda een auto met een Frans kenteken controleren. Maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor en probeerde de politieauto van de weg te drukken. Ondertussen werden er zakjes met wit poeder uit het raam van de auto gegooid.

Dit bleek cocaïne te zijn. Een zakje brak open en de poeder kwam op de ruit en motorkap van de achtervolgende politiewagen terecht. De ruitenwissers moesten er volgens de politie aan te pas komen om het spul van de voorruit te krijgen.

De Franse auto kon in de buurt van Antwerpen in het Belgische Borsbeek worden klemgereden. De politie in België heeft twee Fransen aangehouden in hun auto vol met sporen van wit poeder. Ze zitten nog vast.

Politieauto onder de cocaïne na achtervolging
Politieauto onder de cocaïne na achtervolging (Foto: ANP)

Wegwerkzaamheden A10 West halverwege

De wegwerkzaamheden aan de A10 West in Amsterdam zijn halverwege. Het onderhoudswerk aan de buitenring in zuidelijke richting is volgens planning zondagavond klaar. De komende drie weken is de weg in noordelijke richting afgesloten, als de binnenring wordt aangepakt.

In de afgelopen drie weken is 23.000 ton asfalt weggefreesd en opnieuw aangebracht. Dat staat gelijk aan circa twintig olympische zwembaden vol. Er is daarnaast 33 kilometer belijning getrokken. Verder is bestrating in de bermen vervangen, evenals voegen in het wegdek. De matrixborden zijn vervangen en de regenwaterafvoer is verbeterd.

De buitenring gaat zondagavond gefaseerd open, te beginnen bij knooppunt De Nieuwe Meer tot aan de afslag Basisweg (S102). Om middernacht is de weg weer voor doorgaand verkeer open. Gelijktijdig begint Rijkswaterstaat dan met het afsluiten van de binnenring en bijbehorende toeritten in noordelijke richting. Hier wordt de komende drie weken groot onderhoud uitgevoerd.

Het verkeer wordt opnieuw omgeleid via de A4, A9, A5 en A10 Noord. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten tot en met zondag 3 september rekening te houden met drukte en extra reistijd die kan oplopen tot een half uur. In de stad staan tekstkarren die weggebruikers wijzen op de snelste omleidingsroute.

Wegwerkzaamheden A10 West halverwege
Wegwerkzaamheden A10 West halverwege (Foto: ANP)

Veel kijkers eredivisie en WK Atletiek

De eerste ronde van het seizoen 2017/2018 trok zaterdagavond veel televisiekijkers naar Studio Sport Eredivisie. Meer dan een miljoen mensen stemden om 22.20 uur af op NPO1 om onder meer te zien hoe Ajax onderuit ging bij Heracles Almelo en PSV in eigen huis AZ met 3-2 versloeg.

Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur trok volgens de Stichting KijkOnderzoek meer kijkers (1.538.000).

Bijna een miljoen kijkers zagen tijdens de uitzending van de WK Atletiek op NPO3 hoe de laatste race van Usain Bolt uitliep op een deceptie. De Jamaicaan raakte als slotloper op de 4x100 meter geblesseerd aan zijn bovenbeen en kon niet meer verder.

Ook de Nederlandse sprintvrouwen wisten in hun 4x100 meter finale geen succes te behalen. Het kwartet, onder aanvoering van wereldkampioene 200 meter Dafne Schippers, liep in een sterk bezette finale in het volle Olympisch Stadion van Londen naar de achtste en laatste plaats.

Veel kijkers eredivisie en WK Atletiek
Veel kijkers eredivisie en WK Atletiek (Foto: BuzzE)

Rattenplaag teistert Washington

Nee, dit is geen flauw woordgrapje richting de corrupte Amerikaanse politiek, maar een echt probleem. De Amerikaanse hoofdstad Washington wordt sinds afgelopen winter geteisterd door een rattenplaag. Dat meldt het hoofd van het bureau van burgemeester Muriel Bowser op basis van cijfers van een verdelgingsbedrijf.

Het aantal gevangen ratten nam in een jaar tijd met 65 procent toe. Zodra de zon in de stad ondergaat begint het ongedierteprobleem zichtbaar te worden en zijn overal in de stad ratten te zien. De hongerige beestjes hebben het vooral op vuilnisbakken met etensresten voorzien.

Volgens cijfers van Orkin, een bedrijf dat ratten bestrijdt, is Washington met stip gestegen naar de derde plaats van Amerikaanse steden met een rattenprobleem. Chicago (eerste) en New York voeren de lijst aan.

Hoewel het effectief bestrijden van ratten volgens de gemeente moeilijk is, is men toch optimistisch. Volgens Gerard Brown van het departement van Volksgezondheid is het probleem ontstaan door een ongewoon zachte winter. "Een weekje flinke vorst komende winter en de rattenpopulatie zal nagenoeg gedecimeerd zijn,"zegt hij.

Rattenplaag teistert Washington
Rattenplaag teistert Washington (Foto: ANP)

FOK!motor: de Brough Superior

Een paar jaar geleden schreef ik een aantal artikelen over een paar auto's, zoals de Corvair en de Capri. Ook zocht ik uit welke motoren Bertus en Tinus reden in het lied “Oerend hard” van Normaal (deel 1deel 2). In de tussentijd gebeurde er van alles, maar ik las heel veel over DE beroemdheid van de oude Britse motorwereld, George Brough. Inmiddels ben ik klaar voor het vertellen van het hele verhaal. Dat wordt een verhaal in afleveringen, want het is nogal wat, temeer daar vele tientallen jaren nadat de laatste Brough Superior op de weg kwam, er een hedendaags staartje aan wordt gebreid. Het is dus een vervolgverhaal geworden.

Svitolina laat niks heel van Halep, ook Wozniacki in finale

Tennissters Caroline Wozniacki en Elina Svitolina staan zondag in de finale van het WTA Premier 5-toernooi in Toronto. Wozniacki maakte hardhandig een einde aan het beste toernooi uit Sloane Stephens' loopbaan: de Deense won met 6-2, 6-3.

In de eindstrijd staat de nummer zes van de wereldranglijst tegenover Svitolina, één plek hoger genoteerd. De Oekraïnse liet geen spaan heel van de nummer twee van de wereld, Simona Halep. De Roemeense kon het nog geen uur volhouden tegen Svitolina, die met 6-1, 6-1 zegevierde. 

Man samoerait neef

Drank maakt meer kapot dan je lief is. In Duitsland is vrijdagavond een familiefeestje geëindigd in een bloedbad nadat een man zijn neef te lijf ging met een samoeraizwaard.

Het familiefeestje in de buurt van Keulen ging helemaal mis toen de twee mannen om nog onbekende reden ruzie kregen. Dat escaleerde in zulke mate dat de vermoedelijke dader (38) zijn neef met het zwaard aanviel. Het slachtoffer (48) stierf ter plekke.

Het is nog niet duidelijk waar het zwaard vandaan kwam. De dader is inmiddels in hechtenis genomen, hij liet zich zonder problemen oppakken.

Van Ginkel blij met inbreng nieuwkomer Lozano

PSV-middenvelder Marco van Ginkel was blij met het eerste Eredivisie-optreden van de Mexicaanse topaankoop Hirving Lozano.

Tegen AZ scoorde de Latijns-Amerikaan voor het eerst op het hoogste niveau in Nederland. Van Ginkel had graag gezien dat de productie van Lozano nog iets hoger had gelegen, gezien het aantal kansen. “Hij is erg gevaarlijk in de omschakeling, dat komt door zijn snelheid. Ook heeft hij een goede actie in huis. Toch had ie wel wat meer goals mogen maken”, vertelt de Chelsea-huurling in gesprek met FOX Sports.

Er bestaat volgens Van Ginkel niet echt een taalbarrière omdat Lozano zich niet alleen in het Spaans verstaanbaar kan maken. “Ik spreek een woordje Spaans. Links en rechts… hij verstaat wel een beetje Engels, dus komt wel goed.”

Zverev naar finale masterstoernooi Montreal

Tennisser Alexander Zverev heeft zich geplaatst voor de finale van het masterstoernooi van Montreal. In Canada was de Duitse nummer acht van de wereld te sterk voor de sensatie van het toernooi, de 18-jarige Canadees Denis Shapovalov.

Shapovalov had onder meer Juan Martin del Potro en Rafael Nadal uitgeschakeld, maar tegen Zverev kreeg de mondiale nummer 143 die kans niet. De Duitser zegevierde met 6-4, 7-5 en speelt zondag de finale tegen Roger Federer.

Menstruerende Nepalezen niet meer buitengesloten

De voorvechters voor vrouwenongelijkheid wereldwijd hebben weer een flinke klap te verwerken gekregen. Hindoes in Nepal mogen hun vrouwen niet meer verstoten als ze ongesteld zijn.

Chhaupadhi is een (verouderd) hindoeïstisch gebruik waar vrouwen die Satans baby krijgen worden afgezonderd en geïsoleerd omdat ze dan onrein zouden zijn. In Nepal is dit al verboden sinds 2005, maar veel Nepalezen trekken zich hier niks van aan. In het westen van het land houdt zo'n 95 procent zich zelfs nog aan de gebruiken en het verbod werd niet gehandhaafd. Daarom neemt het land nu verdere stappen.

Nepal heeft een wet aangenomen waarin het niet alleen verboden is, maar het ook actief aangepakt wordt en expliciet strafbaar wordt gesteld. De nieuwe wet is vanaf volgend jaar van kracht en overtreders riskeren een geldboete of drie maanden celstraf. 

Menstruerende Nepalezen niet meer buitengesloten
Menstruerende Nepalezen niet meer buitengesloten (Foto: ANP)

Zelfrijdende taxidienst in San Francisco

In het Amerikaanse San Francisco is een zelfrijdende taxidienst van start gegaan. Het gaat voorlopig alleen nog om een proefperiode voor medewerkers van het eigen bedrijf.

De startup Cruise heeft de dienst ontwikkeld. Het gaat om een on demand-taxidienst waar men, nu alleen nog werknemers van het bedrijf, via een app een taxi kan bestellen en zich naar een zelfgekozen locatie in San Francisco kan laten rijden. 

We moeten het beschouwen als een testfase en het is nog niet duidelijk wanneer de taxidienst voor het grote publiek toegankelijk is. Wel geeft de maker in een interview met Clean Technica aan dat het bedrijf de komende maanden het aantal auto's uit wil bouwen naar meer dan 100. 

Vooralsnog zit er wel nog altijd een bestuurder in de auto voor noodingrepen. Dit is overigens verplicht volgens de Amerikaanse wet, dus zegt weinig over de betrouwbaarheid van de software.

WK atletiek: Dag 10 - Het koningsnummer van de atletiek

Het is alweer de tiende en dus laatste dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen. Dat is natuurlijk jammer, maar we beginnen de dag wel aanzienlijk vroeger en dat doen we omdat het absolute koningsnummer van de atletiek op het programma staat: de 50 kilometer snelwandelen. De haters zullen heel voorspelbaar naar boven komen en men zal weer onterecht zeggen dat iedereen valsspeelt - dat is immers feitelijk onjuist - maar de echte liefhebbers hebben op deze dag gewacht. Natuurlijk zijn er vandaag nog veel meer mooie finales, maar dat is bijzaak. 

Nederlanders
Op de slotdag komen nog twee Nederlanders in actie: Sifan Hassan en Susan Krumins lopen de finale van de 5000 meter. Voor Krumins zou het zeer knap zijn als ze tot het einde bij de kop aan weet te haken, Hassan hoopt een serieuze gooi naar de medailles te doen en dat is allerminst onmogelijk.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
08:45 50km snelwandelen mannen Finale -
08:45 50km snelwandelen vrouwen Finale -
13:20 20km snelwandelen vrouwen Finale -
15:20 20km snelwandelen mannen Finale -
       
20:00 Hoogspringen mannen Finale -
20:10 Discuswerpen vrouwen Finale -
20:35 5000m vrouwen Finale Sifan Hassan Susan Krumins
21:10 800m vrouwen Finale -
21:30 1500m mannen Finale -
21:55 4x400m vrouwen Finale -
22:15 4x400m mannen Finale -

Finale 38: 50km snelwandelen mannen
De 50 kilometer kan een van de hoogtepunten van de atletiek zijn: meer dan eens is het meer dan drie uur lang spanning, wisseling van de kansen en toppers die compleet kapot gaan. Helaas moeten we wereld- en olympisch kampioen Matej Toth missen, want de Slowaak - met wie FOK!sport in 2015 nog een interview had - zit in de dopingproblemen. Een gouden kans dus voor de Australiër Jared Tallent, die tig zilveren en bronzen medailles heeft, naast olympisch goud van 2012 doordat een Rus uit de uitslag geschrapt werd. Helaas, Tallent heeft een hamstringblessure opgelopen en kan niet starten.

Er zijn vier voorname kandidaten voor het goud, hoewel op dit onderdeel altijd van alles kan gebeuren. Ten eerste is er wereldrecordhouder Yohann Diniz, de Fransman die vorig jaar op de Spelen tijdens de wedstrijd aan de schijt raakte. Hij is doorgaans óf heel goed óf ziek, zwak of misselijk. In het eerste geval wint hij, in het tweede geval eindigt hij buiten de medailles. De 39-jarige Ier Rob Heffernan heeft alle benodigde ervaring en Hirooki Arai won olympisch brons. Dat deed hij door de vierde man in ons lijstje, de immer sympathieke Canadees Evan Dunfee, te verslaan. Dunfee was dit jaar al sterk en zal zeker weer een poging wagen om voor het goud te gaan.

Buiten deze mannen zijn er nog een heleboel outsiders. Dat gaat van de Noor Håvard Haukenes tot de Oekraïner Igor Glavan en van de Chinees Yu Wei tot de Ecuadoriaan Andres Chocho. Hoe dan ook, dit wordt ruim 3,5 uur genieten.

Evan Dunfee aan de leiding op de Olympische Spelen in Rio (Pro Shots/Action Images)
Evan Dunfee aan de leiding op de Olympische Spelen in Rio (Pro Shots/Action Images)

Finale 39: 50km snelwandelen vrouwen
Bij de mannen kunnen we een topshow verwachten, bij de vrouwen lijkt het meer een flopshow te worden. Dit onderdeel werd op het laatste moment toegevoegd aan het WK, er was nauwelijks meer tijd voor vrouwen om zich te kwalificeren en dus zitten we met een startlijst van zeven dames opgescheept. Ze starten tegelijk met de mannen en mogen alleen door naar de finish als ze voor 4:17 uur de slotronde aanvangen. Als dat niet lukt krijgen ze overigens geen Did Not Finish achter de naam, maar een klassering, waardoor zelfs zonder te finishen goed prijzengeld geïnd kan worden.

Enfin, Inês Henriques uit Portugal zette vroeg in het jaar het eerste wereldrecord neer en dat is bijna een kwartier sneller dan een andere vrouw ooit heeft gelopen. Topfavoriete dus en de overige medailles gaan naar de VS, China en/of Brazilië. Niet zo vreemd, want die hebben respectievelijk drie, twee en één deelneemsters en meer zijn er niet.

Finale 40: 20km snelwandelen vrouwen
De Chinese Hong Liu is de regerend wereld- en olympisch kampioene en wereldrecordhoudster, maar sinds de Spelen van vorig jaar is ze niet meer in actie gekomen. Tijd voor een nieuwe naam dus en dat kan best een landgenote van Hong zijn. Bijvoorbeeld Lu Xiuzhi, vicewereldkampioene en goed voor brons op de Spelen. Ook haar landgenotes kunnen een gooi doen naar het goud, Chinese dames wandelen immers altijd snel.

Alles wat uit Rusland komt en ooit snelwandelprijzen won is inmiddels wel geschorst, tijd voor nieuwe Russinnen dus. Vandaag is dat Klavdiya Afanasyeva, 21 jaar en kersvers Europees juniorenkampioene. Maria Gonzalez Romero hoopt namens Mexico haar duivels te ontbinden, vorig jaar was dat goed voor olympisch zilver. Verder zijn er nog de Italiaanse Eleonora Giorgi en de Tsjechische Anezka Drohotova, of wellicht wordt het wel een outsider.

Finale 41: 20km snelwandelen mannen
Het is ietwat belachelijk dat de 20km op dezelfde dag is als de 50km, waardoor niemand kan dubbelen, maar goed. De Spanjaard Miguel Angel Lopez is regerend wereldkampioen en zou ook vandaag weer voor de medailles kunnen gaan. Olympisch kampioen Wang Zhen is er niet, maar China heeft een nieuw blik toplopers opengetrokken: vooral Wang Kaihua maakte eerder dit jaar grote indruk en is misschien wel de favoriet voor goud, hoewel hij wel debuteert in een dergelijke grote wedstrijd. Japan verschijnt met drie van de snelste mannen van het jaar aan de start, maar traditiegetrouw mogen we verwachten dat die op het WK weer eens totaal niet in de buurt van hun toptijden komen.

Dan kijken we naar andere mannen, zoals Eder Sanchez uit Mexico, of Erick Barrondo uit Guatemala - die vaker wel dan niet gediskwalificeerd wordt, dat is dan weer jammer. De Duitsers hebben met Christopher Linke een goed ijzer in het vuur, net als de Britten met Tom Bosworth. Tot slot is er weer een nieuwe, jonge Rus en deze Sergey Shirobokov is een zeer gevaarlijke klant voor de medailles.

Miguel Angel Lopez hoopt zijn wereldtitel te verdedigen, nadat hij in Rio de olympische wedstrijd moest verlaten (Pro Shots/Action Images)
Miguel Angel Lopez hoopt zijn wereldtitel te verdedigen, nadat hij in Rio de olympische wedstrijd moest verlaten (Pro Shots/Action Images)

Finale 42: Hoogspringen mannen
Hier mag het maar om één man gaan, normaliter. Mutaz Essa Barshim domineert dit seizoen en de Qatarees - ja, zowaar een échte Qatarees - is absoluut topfavoriet. Als Bohdan Bondarenko in topvorm is kan de Oekraïner het goud pakken, maar die vorm lijkt hij niet te hebben. Met Mateusz Przybylko heeft Duitsland een prima kanshebber, maar achter Barshim ligt het eigenlijk helemaal open.

Majd Eddin Ghazal hoopt een zeldzame Syrische medaille te winnen: Ghada Shouaa won in 1995 het goud op de zevenkamp, verder pakte Syrië nog nooit een medaille. De Britten hopen op Robert Grabarz, maar die heeft de vorm al tijden niet meer. Kortom, achter Barshim lijkt het anyone's game te zijn.

Finale 43: Discuswerpen vrouwen
Olympisch kampioene Sandra Perkovic is torenhoog favoriete voor goud, maar twee jaar geleden was ze dat ook en destijds verloor de Kroatische. De Cubaanse Denia Caballero was er te sterk voor Perkovic en ook vandaag is ze een uitdaagster. Het grootste gevaar komt van een andere Cubaanse, Yaime Perez, die Perkovic dit jaar twee zeldzame nederlagen toediende. 

Verder bestaat het veld louter uit outsiders, zoals de Australische Dani Stevens, de wereldkampioene van 2009. Nadine Müller is de Duitse hoop en daarnaast is het toch echt lastig om iemand te zien die serieus voor de medailles kan vechten, buiten misschien de ervaren Française Melina Robert-Michon.

Mutaz Essa Barshim verdient het met zijn oogstrelende techniek om eindelijk mondiaal goud te winnen (Pro Shots/Action Images)
Mutaz Essa Barshim verdient het met zijn oogstrelende techniek om eindelijk mondiaal goud te winnen (Pro Shots/Action Images)

Finale 44: 5000m vrouwen
Wereldkampioene Almaz Ayana hoopt na de tien ook de vijf kilometer te winnen. Op de Spelen probeerde de Ethiopische dat ook, maar daar stortte ze op de vijf kilometer helemaal in, resulterend in brons. Toch is ze ook nu favoriete, met onder meer vicewereldkampioene en landgenote Senbere Teferi als uitdaagster.

De Keniaanse Hellen Obiri is misschien wel de grootste concurrente van Ayana, maar als de wedstrijd niet al te snel is heeft ook de Nederlandse Sifan Hassan een goede kans om met een rappe sprint te winnen. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Shannon Rowbury, terwijl de Britse hoop op Laura Muir is gevestigd. 

Finale 45: 800m vrouwen
Olympisch kampioene Caster Semenya is de grote favoriete voor goud, wat na het brons op de 1500 meter een zeer knappe prestatie zou zijn voor de Zuid-Afrikaanse wereldkampioene van 2009, die sinds anderhalf jaar domineert. Francine Niyonsaba uit Burundi en Margaret Wambui uit Kenia zijn van de partij, zilver en brons op de Spelen, maar het grootste gevaar voor Semenya lijkt uit de VS te komen: Ajee Wilson is in supervorm en de oud-wereldkampioene bij de jeugd en junioren hoopt voor een daverende stunt te zorgen door het goud te pakken. 

Als de wedstrijd niet al te snel gemaakt wordt kan de Poolse Angelika Cichochka zich ook in de strijd mengen, in de halve finales liet ze een geweldige eindsprint zien. Lynsey Sharp moet de Britse eer redden, de Amerikaanse Charlene Lipsey is in goede vorm en de Canadese Melissa Bishop hoopt haar zieke coach te eren met een medaille.

Finale 46: 1500m mannen
Normaal gesproken is dit vanavond het terrein van de Kenianen. Olympisch kampioen Matt Centrowitz uit de VS faalde door blessureleed, Asbel Kiprop zal proberen om voor de vierde keer op rij wereldkampioen te worden. De lange Keniaan, net op tijd weer fit, krijgt wel zware concurrentie uit eigen land, want Elijah Manangoi en Timothy Cheruiyot zijn eveneens in goede vorm.

De jonge Noor Filip Ingebrigtsen hoopt op een wat langzame wedstrijd, zodat hij het in de sprint af kan maken, net als Jakub Holusa. De Tsjech liep in de halve finales een ongekend snelle sprint, dus men is gewaarschuwd. Alsadik Mikhou uit Bahrein liet dit jaar al zien over een goed eindschot te beschikken, Nick Willis heeft alle benodigde ervaring in dergelijke races en zou best een medaille kunnen pakken.

Asbel Kiprop gaat voor zijn vierde wereldtitel op rij, wat op een competitieve afstand als de 1500m een bizarre prestatie zou zijn (Pro Shots/Action Images)
Asbel Kiprop gaat voor zijn vierde wereldtitel op rij, wat op een competitieve afstand als de 1500m een bizarre prestatie zou zijn (Pro Shots/Action Images)

Finale 47: 4x400m vrouwen
In principe gaat dit tussen twee teams: de olympisch kampioenen uit de Verenigde Staten en de wereldkampioenen uit Jamaica. Met Phyllis Francis en Allyson Felix lijken de Amerikaanse dames de favorieten, zeker als Quanera Hayes zich heeft weten herstellen van haar slechte individuele optreden. Jamaica is in de breedte zeer sterk, maar heeft geen echte uitschieter in het team zitten en de vraag is of dat ze op gaat breken.

De Britse dames zijn de grote favoriet om het brons te pakken. Voor de top-2 komen ze normaliter simpelweg tekort, terwijl Botswana, Nigeria, Polen, Frankrijk en Duitsland in principe niet bij de Britse dames in de buurt moeten kunnen blijven.

Finale 48: 4x400m mannen
Op de Spelen van 2012 na wonnen de Amerikaanse mannen sinds 2004 elke olympische- en wereldtitel. Botswana leek dat nu toch echt te kunnen veranderen, maar in de series ging het helemaal fout, net als voor de enige andere echt grote uitdagers: Jamaica. Dan blijft er eigenlijk nog maar één land over om de Amerikanen te bedreigen en dat is Trinidad & Tobago. Met de bloedsnelle Jereem Richards - de revelatie van de 200 meter - en onder meer Machel Cedenio zou een stunt mogelijk zijn.

De strijd om brons ligt hier redelijk open en lijkt vooral tussen onze Belgische vrienden - drie keer Borléé en nog iemand - en de Britten te gaan, maar ook Polen en Spanje kunnen zich in die strijd mengen. Frankrijk en Cuba mogen blij zijn als ze bij de start van de slotloper nog in de race om brons zijn. 

'Berucht IS-lid trouwde Nederlandse in Syrië'

Een berucht Australisch lid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is in Syrië met een Nederlandse vrouw getrouwd en heeft bij haar twee kinderen. Dat heeft de IS-ronselaar zelf gezegd tegen de Turkse politie, melden onder meer The Guardian en The Herald Sun.

Neil Prakash, de meest gezochte terrorist van Australië, werd vorig najaar opgepakt toen hij met vervalste documenten de grens met Turkije overstak. De IS-strijder krijgt in de Turkse gevangenis bijstand van de Australische autoriteiten, in de hoop dat hij belangrijke informatie wil delen.

Prakash' kinderen hebben mogelijk recht op het Australisch staatsburgerschap. Hij zou echter geen idee hebben waar zijn vrouw en kinderen momenteel zijn.

Kobani
Ook zou hij tegen de politie hebben gezegd, dat hij IS de rug heeft toegekeerd nadat hij gewond raakte bij bombardementen op Kobani. Prakash was naar eigen zeggen zes maanden in Syrië op de vlucht, toen hij besloot naar Turkije te gaan.

De 27-jarige Prakash is geboren in Melbourne. Zijn familie komt uit Fiji en Cambodja. Hij is een van de zeker 110 Australiërs die zich bij IS hebben aangesloten. De identiteit van zijn vrouw is niet bekend.

Prakash werd eerder al eens dood verklaard na een Amerikaans bombardement op Mosul.

'Berucht IS-lid trouwde Nederlandse in Syrië'
'Berucht IS-lid trouwde Nederlandse in Syrië' (Foto: ANP)

Auto's vernield in Rotterdam

Vandalen vernielden afgelopen nacht 27 auto's die geparkeerd stonden aan de Bredenoord. Autospiegels moesten het voornamelijk ontgelden. De politie doet onderzoek. 

Direct is een buurtonderzoek gestart en is aan de benadeelden gevraagd aangifte te doen. Vanmorgen zijn camerabeelden veiliggesteld en bewonersbrieven verspreid. Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat het een groep jongeren betreft die rond 23.00 uur over de Bredenoord fietsten.

Mocht je hier toevallig meer over weten, dan wil de politie dit graag horen. Neem dan contact op met 0900-8844. Anoniem kan ook, via 0800-7000 of neem contact op via www.meldmisdaadanoniem.nl.

3700 sigarettenfilters opgeruimd van strand

Vrijwilligers hebben zaterdag van 500 meter strand tussen Scheveningen - Wassenaar 3733 sigarettenfilters opgeruimd. Deze schoonmaakactie, de zogenoemde Filter Challenge, was onderdeel van de jaarlijkse schoonmaakactie op de Noordzeekust, de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Stichting De Noordzee startte op dinsdag 1 augustus met de vijfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vanaf dat moment maken vrijwilligers twee weken lang verschillende stukken strand afvalvrij. In Zandvoort eindigt de actie dinsdag.

Stichting De Noordzee en TrashureHunt organiseerden zaterdag de opruimactie van de filters. Met deze etappe wil Stichting De Noordzee aandacht vragen voor de vervuiling op de Nederlandse stranden door peuken. Tijdens deze etappe deden 150 vrijwilligers mee. Zij haalden in totaal 607 kilo afval op.

3700 sigarettenfilters opgeruimd van strand
3700 sigarettenfilters opgeruimd van strand (Foto: ANP)

Daders aangehouden, slachtoffer kwijt

De politie is op zoek naar een vrouw die zaterdagmiddag 12 augustus rond 14.00 uur bij het Natuurmuseum aan de Spoorlaan in Tilburg werd beroofd van haar tas. Ze hielden zes verdachten aan en haar tas is terecht.

Vier mannen beroofden het slachtoffer van haar tas. Zij gaven de tas door aan twee handlangers. De dieven hadden echter niet gerekend met de alerte getuige die de politie belde en de mannen achternazat. Mede dankzij zijn hulp hebben agenten alle zes verdachten ingerekend. Ook de tas is terecht. Het slachtoffer was echter al weg. Zij wordt gezocht zodat de spullen aan haar kunnen worden teruggeven en zij aangifte kan doen.

De beschrijving van de vrouw diie gezocht wordt is: plm. 1.75 meter lang, tussen de  40 en 45 jaar met een Afrikaans uiterlijk. Ze droeg een witte heupjas en blauwe spijkerbroek. De vrouw is Engelstalig. De politie is op zoek naar de vrouw of mensen die haar kennen. Hebt u informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Ook kunt u uw melding doorgeven op WhatsApp op nummer 06 - 1220 7006.

FOK! Wat een weer: Perioden met zon

Wat augustus niet kookt, laat september ongebraden.

Goeiemorgen beste luitjes! Hoe maakt u het? Goed mag ik hopen.

Even alle gekheid op een stokje. Laten we eens even kijken naar het weer voor vandaag en de komende dagen. Maar voor we dat doen even een kleine samenvatting van de huidige zomer.

Ja, het begon zo fantastisch in juni. Veel zon, hoge temperaturen en droog weer. Dit leek de aanloop naar een heerlijke zomer. We moeten momenteel toch onze mening een beetje bijstellen. Voor de hitte-haters onder ons en die zijn zeker aanwezig onder de mensen, op de fora schreeuwden ze al moord en brand na juni. Voor hun valt er momenteel helemaal niets te klagen. Voor de échte zomer-liefhebbers, dus 30 graden en géén buien is het heel wat somberder gesteld. De maand juli was nat, behalve in het noordwesten, maar buien maakten toch het mooie weer een groot deel van het weerbeeld in ons land. Augustus doet het tot dus ver niet veel beter. Goed, er zijn zeker in de kustprovincies heel aardige momenten en is het droog, maar in het binnenland overheerst vaak de bewolking. 

De meeste en zwaarste buien bleven echter buiten onze landsgrenzen. Zeker in Duitsland kunnen ze inmiddels geen regendruppel meer zien. In ons land waren die zware buien vaak veel lokaler van karakter, al viel er donderdag in Barneveld nog 45 mm. Het waren meer actieve regenzones die het weerbeeld bepaalden in delen van het land.

Terug naar het heden. Gisteren was het over het algemeen een bewolkte dag. In de ochtend regende het op veel plaatsen, maar dat trok later weg. Toch bleven er steeds nog wel wat buien ontstaan. Het klaarde hier en daar wel even op, maar rond een uur of 6 passeerde er een nieuw buienlijntje van west naar oost. Daarna begon het pas echt wat beter op te klaren. Met 17 tot 19 graden was het niet echt aangenaam.

Afgelopen nacht klaarde het dan wel op diverse plaatsen op en ontstond er hier en daar dichte mist. 

Voor vandaag ziet het er helemaal niet slecht uit. Er zijn perioden met zon, maar ook stapelwolken. Droog kan ik het vandaag niet overal geven. Als er een bui valt heeft het oosten en zuiden daar de meeste kans op. Langs de kust vinden we de meeste zon.  Ook vandaag wordt het niet warmer dan maximaal 20 graden. 

Morgen wordt het nog zonniger en loopt het kwik op tot 23 graden.

Dinsdag wordt in het binnenland de warmste dag van de week met 25 graden of iets meer. Maar op de warmste plekken neemt dan de kans op een regen- of onweersbui toe. Zoals het er nu naar uit ziet echt met name in het zuiden en oosten en blijft het westen geheel droog bij 20 graden.

Woensdag is het overal droog met zonnige perioden en 21 graden als maximum.

Fijne zondag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:20
Zon onder: 21:08
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

408 Het Romeinse leger in Ticinum begint te muiten. Hierbij komen zeven officieren om het leven.
1847 Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
1960 De Centraal-Afrikaanse Republiek verklaart zich onafhankelijk van Frankrijk.
1992 Eerste dag van de linkshandigen wordt gevierd. (Schrijver dezes viert mee.)
2009 De bekende Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer Les Paul overlijdt.

Zonso4 (Foto: Stephan5)
Mooie zonsondergang van afgelopen week. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Reactie Trump valt niet in goede aarde

Amerikaanse politici hebben verbolgen gereageerd op de uitspraak van president Donald Trump over de onlusten in Charlottesville. Trump sprak van "geweld van vele kanten" en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Het kwam de president op kritiek te staan dat hij extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam had genoemd. Onder meer leden uit zijn eigen partij reageerden fel.

"Mr. President - we moeten het kwaad bij zijn naam noemen", liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. En volgens senator Marco Rubio is het "heel belangrijk voor het land" dat de president "gebeurtenissen omschrijft zoals ze zijn, een terreuraanval door #blankenationalisten".

"Er is maar een kant", twitterde tevens voormalig vicepresident Joe Biden.

Trump condoleerde op Twitter ook de familie van 32-jarige vrouw die om het leven kwam en die van de twee agenten die met een helikopter neerstortten.

Reactie Trump valt niet in goede aarde
Reactie Trump valt niet in goede aarde (Foto: ANP)

Britse regering eens over Brexit-overgangsperiode

Het Verenigd Koninkrijk wil dat er een "beperkte overgangsperiode" komt nadat het land de Europese Unie (EU) in maart 2019 officieel verlaat. Twee belangrijke ministers, Philip Hammond van Financiën en Liam Fox van Internationale Handel, pleiten daarvoor in de krant The Telegraph.

Ze zeggen er niet bij hoe lang zo'n transitieperiode wat hun betreft moet duren, maar vinden wel dat dit vooraf duidelijk moet zijn. Het mag geen "achterdeur zijn om toch in de EU te blijven", benadrukken de twee. De ministers vinden een overgangsfase nodig om het bedrijfsleven "meer zekerheid" te verschaffen.

Het voorstel duidt erop dat twee kampen binnen de Britse regering het nu eens zijn over de manier waarop de Brexit vorm moet krijgen. Hammond vertegenwoordigt de pro-Europese groep binnen de Conservatieve Partij van premier Theresa May, Fox geldt juist als een van de ferventste voorstanders van het Britse vertrek uit de EU.

Een eerder voorstel over een overgangsperiode van Hammond kwam op kritiek te staan van Fox. Dit leidde tot speculatie dat de Britse regering hopeloos verdeeld is over hoe de Brexit vorm moet krijgen, terwijl de tijd dringt. Er rest nog iets meer dan anderhalf jaar om tot een exit-akkoord met de EU te komen.

Britse ministers: overgangsperiode na brexit
Britse regering eens over Brexit-overgangsperiode (Foto: ANP)

Twee doden na helikoptercrash Charlottesville

Een politiehelikopter die vermoedelijk werd ingezet bij de protesten in de Amerikaanse stad Charlottesville is zaterdagavond even buiten de stad neergestort. Twee inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Het ongeval had plaats op zo'n tien kilometer ten zuidwesten van de stad, meldt The New York Times. De luchtvaartautoriteiten bevestigen de crash. Over de toedracht van het ongeluk is niets bekend. De politie doet onderzoek.

Op een foto is te zien hoe het achterste deel van de helikopter in een boom hangt.

Twee doden na helikoptercrash Charlottesville
Twee doden na helikoptercrash Charlottesville (Foto: ANP)

Dode in Soest mogelijk slachtoffer misdrijf

Een man die zaterdag dood gevonden is in een flatwoning in de Weegbreestraat in Soest, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie onderzoekt nog hoe de man is omgebracht.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of hij de bewoner van de woning was. De politie vond de man na een melding te hebben gekregen.

Man mogelijk omgebracht in woning in Soest
Dode in Soest mogelijk slachtoffer misdrijf  (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
review
Blu-ray: The Greatest Showman
review
Blu-ray: I, Tonya
special
Interview: Do over haar rol in Pieter Konijn
special
Mamma Mia! Here We Go Again-cast in Nederland
review
Ant-Man and the Wasp
©FOK.nl e.a.