Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper

Een flexibele AOW-leeftijd is voor het Rijk aanvankelijk duurder, maar over vijftig jaar goedkoper. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

Het CPB keek naar het voorstel van onafhankelijk (voormalig 50Plus-)Tweede Kamerlid Norbert Klein. Hij wil dat mensen maximaal twee jaar eerder of vijf jaar later dan de AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken.

Dat leidt aanvankelijk tot 400 miljoen euro jaarlijks aan extra uitgaven, maar rond 2060 is dat omgekeerd in 200 miljoen jaarlijks minder. Waarschijnlijk stoppen meer mensen eerder, en krijgen dan voor de rest van hun leven een lagere AOW dan als ze de uitkering later laten ingaan.

De vakcentrale FNV is een groot voorstander van een flexibele AOW, vooral voor mensen met een zwaar beroep. Eerder lieten ook PvdA en D66 zich positief uit over het plan. Ook de SP deed dat oorspronkelijk, maar wijzigde de koers later in 'AOW weer 65', net als de partij 50Plus.

De berekening van het Planbureau houdt overigens alleen stand als alle andere relevante omstandigheden gelijk blijven - iets waarvan we nu al kunnen stellen dat dat niet zo is.

Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper
Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper (Foto: ANP)