'Trump door god gekozen'

Roger Waters schreef ooit al 'What God wants, God gets', iets waarmee hij de spijker op de kop lijkt te slaan. Maar liefst 28 procent van de Amerikanen is namelijk van mening dat de almachtige, doch ietwat jaloerse en kleinzerige schepper niet alleen zijn hand heeft gehad in een doelpunt tegen Engeland in 1986, maar ook een belangrijk aandeel heeft gehad in de verkiezing van Trump als president van het machtigste land ter wereld,

Het onderzoek, uitgevoerd door het Public Religion Research Institute (PRRI) vroeg Amerikanen naar de mogelijke rol die het superwezen met de naam Jahweh gespeeld zou hebben tijdens de laatste verkiezingen. Men deed dit langs religieuze en politieke lijnen.

De blanke, evangelische protestanten zijn het meest overtuigd van de voorkeur van god. Een logische keuze natuurlijk; de tegenstrever van Trump was immers een vrouw. God en zijn aanhangers zijn erg duidelijk over de taak die vrouwen te vervullen hebben en de leider van een groot land zijn is daar niet eentje van. 57 procent van de witte, immer boze mannen zijn ervan overtuigd dat de hoogste rechter ook hier doorslaggevend was.

Iets minder goed deden de niet-blankes van hetzelfde geloof het: 47 procent denkt hetzelfde. Aanhangers van de Mainline Church hebben wat minder vertrouwen in de Heer. 22 procent van hen denkt dat god ook een hokje rood heeft gekleurd. Bij de Kathozieken kwam dit percentage tot 21. Van de Amerikanen die niet aan een kerk gebonden zijn, gelooft toch nog 7 procent dat een man met een baard van zijn wolk kwam om de verkiezingen te beïnvloeden.

Verder kwam naar buiten dat 45 procent van de Republikeinen gelooft dat de Heiland Amerika opnieuw 'great' wil maken. 18 procent van de Democraten onderschrijft die mening.