Regenspecialist wint Moto3 op zeiknatte Sachsenring

Motorcoureur Khairul Idham Pawi heeft op de Sachsenring een drijfnatte Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen. De jonge Maleisiër is weinig bijzonders als het droog is, maar op een natte baan is hij door helemaal niemand te kloppen. Zo won hij eerder in Argentinië al een vergelijkbare race.

Bo Bendsneyder kende vanaf de vierde plek een superstart en schoof gelijk op naar de tweede plaats, achter Enea Bastianini en voor Andrea Locatelli. Het duurde niet langer dan een ronde voor de jonge Nederlander de aanval opende en met succes: voor het eerst in vele jaren reed een Nederlander aan kop van een grand prix. Bastianini viel hem aan, maar Bendsneyder sloeg gelijk terug en hield de leiding nog een ronde vast. Op dat moment kende hij een slechte exit in een van de laatste bochten, waarna hij gelijk terugzakte naar achteren in de kopgroep. 

De man die de grootste indruk maakte was ondertussen de Maleisiër Pawi. Eerder in het jaar reed hij in een natte Argentijnse Grand Prix het hele veld aan puin en dat hij in de regen nauwelijks te kloppen is bleek ook in het begin van deze race: Pawi vertrok vanaf plek twintig en lag binnen twee ronden in de top-5, waarna hij na vijf ronden zelfs de leiding overnam. Alleen de Japanner Hiroki Ono kon enigszins in de buurt van Pawi blijven, terwijl Bendsneyder ondertussen terugviel naar de elfde plek.

Na tien ronden reden Pawi en Ono gezamenlijk weg van het veld, tot de Japanner bijna onderuit ging en met flink wat stuntwerk nog overeind kon blijven. Hij viel terug naar plek vijf en dus lag Pawi onbedreigd op kop. Bendsneyder zakte inmiddels terug naar plek zestien, buiten de punten. Achter Pawi had Locatelli de tweede plek nog altijd in handen, voor de zeer knappe derde plek van John McPhee. 

Richting de helft van de race was het voor Ono dan toch echt afgelopen, terwijl ook Andrea Migno en de andere Maleisische regenspecialist, Adam Norrodin, onderuit ging. Toch ging het voor Pawi niet helemaal vlekkeloos: bij het aanremmen voor bocht één schoot hij even rechtdoor het grind in, maar zijn voorsprong was zo enorm dat nummer twee Locatelli er vermoedelijk niet eens iets van gezien heeft. Per ronde bleef Pawi seconden pakken op de rest en dus was zijn voorsprong na zijn uitstapje in het grind nog altijd meer dan tien seconden.

In het laatste deel van de race gebeurde in de strijd om de voorste posities niet al te veel meer. Pawi bleef foutloos en reed onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen, waarmee hij zijn dominantie in de regen onderstreepte. Locatelli hield zijn tweede plek vast, voor Bastianini die Jakub Kornfeil en Fabio di Giannantonio achter zich zag eindigen. Bendsneyder eindigde de race op de twaalfde plek.