Noorse langlaufers verrassend verslagen in sprint

In het Zwitserse Davos vonden zondag de sprints in vrije stijl plaats in de World Cup langlaufen, maar verrassend genoeg pakte Noorwegen zowel bij de vrouwen als de mannen niet de zege. Zweden en Italië mochten juichen, terwijl Noorwegen 'slechts' twee podiumplekken veroverde.

De finale bij de vrouwen ging tussen de Amerikaanse Sophie Caldwell, het Zweedse duo Hanna Falk en Stina Nilsson en het Noorse trio Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla en Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Caldwell kwam er totaal niet aan te pas en ook Falk kon zich niet in de eindsprint mengen. Bij het ingaan van de laatste bocht had Falla de leiding, voor Østberg, maar het was juist Nilsson die met een gigantische versnelling langszij kwam. In de allerlaatste meters verschalkte ze Falla, die nog wel Østberg voor kon blijven. Het was de eerste individuele World Cup-zege ooit voor Nilsson, die in januari wel een teamsprint won met Ida Ingemarsdotter. 

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen stonden er 'slechts' twee Noren in de finale. Sondre Turvoll Fossli en Havard Solas Taugbøl werden vergezeld door de Fin Martti Jyhlhä, de Rus Sergey Ustiugov, de Italiaan Federico Pellegrino en Baptiste Gros uit Frankrijk. Ruim voor de finish probeerde Tossli er tussenuit te gaan, maar hij werd voor de laatste bocht weer bijgehaald. Op het rechte stuk ging Pellegrino er voorbij, maar in de laatste centimeters kwam ook Gros nog voorbij de Noor. De Fransman pakte zo met de tweede plek zijn tweede World Cup-podium ooit, nadat hij bijna twee jaar geleden al eens een derde plek haalde. 

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)