Noorse langlaufers domineren World Cup

Noorwegen is al lang hét land dat de boel regeert in het langlaufen en de World Cup in het Zwitserse Davos was daarop zaterdag geen uitzondering. De vrouwen werkten een 15 kilometer vrije stijl af, bij de mannen stond er 30 kilometer op het programma in dezelfde stijl.

Bij de vrouwen was wederom geen kruid opgewassen tegen Therese Johaug. De Noorse wint op de sprints na tot nu toe alles in dit seizoen en doet dat met overmacht. Dit keer gaf ze landgenote Ingvild Flugstad Østberg maar liefst 1:10 minuten aan de broek. De strijd om plek twee was wel spannend, want Østberg bleef de derde Noorse Heidi Weng slechts vijf seconden voor. Op 0,2 seconden van Weng ging ook plek vier naar Noorwegen en wel dankzij Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Kari Øyre Slind maakte het Noorse feest compleet met plek vijf, haar beste World Cup-resultaat ooit. Kerttu Niskanen uit Finland was de eerste niet-Noorse, zij werd zesde.

Ook bij de mannen was het Noorwegen dat de klok sloeg. De heerser van de langlaufwereld bij de mannen won ook dit keer: de Noor Martin Johnsrud Sundby. De top-9 bestond slechts uit twee nationaliteiten: zes Noren en drie Fransen, die zich knap op plek twee (Maurice Manificat), vijf (Jean-Marc Gaillard) en zeven (Robin Duvillard) wisten te nestelen. De derde plek was voor Anders Gløersen, voor landgenoot Sjur Røthe. Petter Northug werd zesde.

Zondag staan in Davos de sprints in de vrije stijl op het programma, waarin met heats van zes naar de finale toegewerkt wordt. Vanaf 10.50 uur zal dit op Eurosport 2 te zien zijn en in het speciale forumtopic is een ieder van harte welkom om over de wedstrijden mee te praten.

Maurice Manificat op weg naar een knappe tweede plek (Foto: Getty)