Nederland niet naar EK 2016

Het Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016. De ploeg van Danny Blind had nog een strohalm om zich voor de eindronde te plaatsen, maar verloor in eigen huis met 2-3 van Tsjechië. Concurrent Turkije won thuis met 1-0 tegen IJsland en plaatste zich rechtstreeks voor het eindtoernooi.

Oranje moest in eigen huis winnen van de Tsjechen en startte fel met mogelijkheden voor Anwar El Ghazi en Wesley Sneijder. De Tsjechen namen echter al snel het initiatief over en spleten regelmatig de Nederlandse defensie open. Pavel Kaderábek tekende na een kleine 25 minuten de 0-1 aan door in de korte hoek doelman Jeroen Zoet te passeren. Nog voor rust stond ook Josef Sural vrij voor de keeper en ook hij wist het net te vinden: 0-2.

Doelman Zoet werd tweemaal in de korte hoek geklopt (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Dit was het sein voor Blind om in te grijpen en nog voor rust Van Persie te brengen voor Riedewald. Niet lang hierna ging Marek Suchy in de fout door Depay neer te halen. De Tsjech kon met rood vertrekken. Toch wist Oranje niet van de overtal situatie te profiteren. Sterker nog, Van Persie kopte na 66 minuten spelen een Tsjechische vrije trap in eigen doel.

Met de moed der wanhoop ging het Nederlands elftal op zoek naar doelpunten, maar verder dan een kopgoal van Huntelaar en een goal van Van Persie kwam het niet. Wel had het team mogelijk nog recht op een strafschop nadat Van Persie ten val was gebracht, maar nog zou dit niet genoeg zijn geweest om zich te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Hierdoor is Oranje voor het eerst sinds 1984 niet aanwezig bij een Europese eindronde.

Huntelaar baalde na afloop van de uitschakeling van Oranje (Pro Shots/Ronald Bonestroo)