Klusjesman eist twee ton van De Hond

Maurice de HondDe klusjesman van de in 1999 vermoorde Jacqueline Wittenberg en zijn vriendin eisen een schadevergoeding van in totaal 200.000 euro van Maurice de Hond. In een uitvoerige campagne beschuldigde de opiniepeiler sinds december vorig jaar de klusjesman van de moord.

De vriendin zou de Deventenaar hebben gedekt. Behalve de schadevergoeding vragen de klusjesman, M. de J., en zijn vriendin de rechter een verbod aan De Hond op te leggen om hen verder nog in woord of geschrift in verband te brengen met de geruchtmakende moord. Van de twee ton is 150.000 euro gekwalificeerd als smartengeld. De Honds advocaat Peter Plasman noemt dit bedrag "in Nederlandse verhoudingen buitensporig hoog".

De Hond zegt "blij" te zijn met de gedane vorderingen "omdat hierdoor voor het eerst een rechter de vele aanwijzingen tegen M. de J. in relatie tot de moord op de weduwe Wittenberg voorgelegd krijgt en moet wegen." De opiniepeiler is er nog steeds van overtuigd dat hij het bij het rechte eind heeft en dat hij onderbouwd heeft aangetoond dat de klusjesman de dader is.

De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. In november dat jaar arresteerde de politie haar executeur-testamentair, fiscaal-jurist Ernest Louwes. Na een grillige rechtsgang werd hij uiteindelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel.

In januari van dit jaar wist De Hond het Openbaar Ministerie (OM) te bewegen nog eens naar de zaak te kijken. Volgens het OM leidde dat hernieuwde onderzoek alleen maar tot meer sporen die in de richting van Louwes wijzen. De Hond noemt het nieuwe onderzoek een "doofpotoperatie" van het OM. Momenteel wordt nog aanvullend onderzoek verricht.

De advocaat van de klusjesman, Jan Vlug, deed eerder dit jaar aangifte tegen De Hond wegens smaad dan wel laster. Het OM wacht eerst de resultaten van het aanvullend onderzoek af alvorens het besluit De Hond al dan niet te vervolgen.

De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, diende recentelijk een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad in. Hij vroeg minister Donner van Justitie Louwes de beslissing hierop in elektronisch huisarrest te laten afwachten. De bewindsman heeft over dit verzoek nog geen besluit genomen.