Nieuw onderzoek OM in Deventer moordzaak

Icoon MisdaadHet Openbaar Ministerie (OM) gaat nieuw onderzoek doen naar de moord op Jacqueline Wittenberg. Dit nadat opiniepeiler Maurice de Hond nieuwe informatie heeft aangeleverd. De Hond verrichte samen met twee particuliere rechercheurs onderzoek naar de zogenoemde Deventer moordzaak.

De weduwe Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. Twee maanden later werd Ernst Louwes uit Lelystad gearresteerd als verdachte. Louwes trad toentertijd op als executeur-testamentair van de miljoenenerfenis van de echtgenoot van Wittenberg, die in 1996 overleed. Na vele slopende rechtszaken werd hij in januari 2004 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Louwes heeft altijd ontkend de moord te hebben gepleegd, en sinds eind 2005 maakt ook Maurice de Hond zich sterk voor zijn onschuld. Hij meeent dat politie en justitie in het onderzoek naar de moord in de greep van een "tunnelvisie" zijn geweest. De Hond opende een website en loofde een beloning van 10.000 euro uit voor "tips over tunnelvisie/fouten in het justitiële onderzoek".

Het onderzoek van De Hond wijst in de richting van een andere verdachte, M. de J. Deze man, die klusjesman was bij het echtpaar Wittenberg, was al eerder in beeld als potentiële verdachte, maar leek over een sluitend alibi te beschikken. De Hond zegt er echter zeker van te zijn dat zijn alibi niet klopt. Het onderzoek van De Hond heeft nu geleid tot de komst van een zogenoemd oriënterend vooronderzoek. Dit zal zeker enige weken in beslag gaan nemen.