Alle fondsen in het groen op Damrak

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag een stevige winst geboekt. De AEX won 2,6 procent op 394,49 punten. Daarmee deed de hoofdgraadmeter het een stapje beter dan de omringende beurzen.

In de AEX sloten alle fondsen hoger. Koplopers waren de fondsen die de afgelopen periode juist het meest onder druk stonden. Zo won Fugro 6,4 procent en ArcelorMittal, OCI en Randstad koersten meer dan vijf procent in het groen.

AkzoNobel eindigde de handelsdag 4,9 procent hoger nadat het voorbeurs met de cijfers over het derde kwartaal kwam. De cijfers van het chemieconcern werden gematigd positief ontvangen door analisten. Morgan Stanley sprak van 'geruststellende resultaten' waarbij met name de divisie Specialty Chemicals goed presteerde.

Met een dagwinst van 0,6 procent was Philips het slechtst presterende hoofdfonds. Na de kwartaalcijfers van maandag, die het fonds flink lager zetten, kreeg het dinsdag kritische analistenrapporten om de oren.

Ook in de AMX deden de in de afgelopen weken afgestrafte fondsen de beste zaken. BAM dikte 6,5 procent aan en USG People won 5,7 procent. Centenfonds Imtech was, samen met Accel en Exact, de enige daler. In aanloop naar het einde van de claimhandel woensdag, koerste Imtech bijna 22 procent lager op minder dan 0,02 euro. Accel en Exact leverden slechts 0,1 procent in.

Bij de kleinere fondsen viel de koerswinst van 12,8 procent voor Ordina op. Ballast Nedam koerste daarentegen meer dan 4 procent lager.