EU wil totale controle over Europese voertuigen

De Europese Unie heeft naar aanleiding van een commissie een voorstel opgesteld. Dit voorstel houdt in dat nieuwe auto’s een noodstopsysteem moeten krijgen. 

De politie zou op afstand het voertuig kunnen uitschakelen vanuit een meldkamer. Diverse burgerrechtengroepen zijn tegen dit systeem om het voertuig te kunnen stoppen.

Het voorstel voor de invoer van het verplichte noodstopsysteem is onderdeel van het ENLETS-programma (pdf). Dit programma beslaat een periode van zes jaar. In deze periode geeft de COSI-commissie een aantal adviezen om de samenwerking tussen alle Europese federale politiekorpsen te verbeteren. Deze plannen zijn tot nog toe geheim gebleven toen ze openbaar werden gemaakt door Statewatch, een burgerrechtengroepering.

Volgens de initiatiefnemers van Statewatch zou het systeem binnen vijf jaar moeten verschijnen in nieuwe auto’s. Fabrikanten worden dan verplicht mee te werken. De COSI-commissie wil dit systeem zodat gevaarlijke achtervolgingen tot het verleden gaan behoren. Volgens Statewatch komen de vrijheden van de burgers in het geding, de kans op misbruik en fouten is te groot volgens hen.