'Kom in opstand!'

Een Facebook-actie waarmee truckers opgeroepen worden om op vrijdag 7 maart de snelwegen te blokkeren begint steeds meer de vorm aan te nemen van een algemene oproep tot opstand tegen de Nederlandse regering en de Europese Unie vanwege de vele wetten en regels, de hoge belastingen en buitenlandse concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

In eerste instantie richtte de organisatie zich op truckers die te lijden hebben onder de zware concurrentie van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Doordat die tegen veel lagere lonen werken is er voor de Nederlandse chauffeurs minder werk en staan hun salarissen onder druk.

Maar langzamerhand worden er veel meer onderwerpen betrokken bij het initiatief en vindt de actie ook buiten truckerskringen brede steun. Al meer dan 35.000 keer werd de aankondiging van de acties op Facebook gedeeld.

Eerder organiseerde een actiegroep al een petitie om de Tweede Kamer te laten debatteren over een  referendum over verdere afdracht van bevoegdheden aan Europa. Dit debat volgde, maar het idee om een referendum te organiseren kreeg toen onvoldoende steun.