'Populisme bedreigt stabiliteit Europa'

De grootste bedreiging voor de stabiliteit in Europa is het oprukkende populisme. Dat heeft de Italiaanse premier Enrico Letta gezegd in een vraaggesprek dat dinsdag in de International New York Times verscheen. Letta houdt zijn hart vast voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei volgend jaar.

"We lopen het gevaar dat we het meest anti-Europese Europarlement uit de geschiedenis krijgen", waarschuwde de Italiaanse premier. De gevestigde pro-Europese partijen moeten minstens zeventig procent van de zetels winnen, anders wordt het nieuwgekozen parlement 'een nachtmerrie'.

De 47-jarige Letta, die in april aantrad als premier, wijst de assertievere opstelling van parlementariërs in de gehele westerse wereld op zichzelf niet af. "Na een periode waarin regeringen de toon aangaven zijn parlementen nu weer belangrijker geworden. Dat komt door de behoefte aan legitimiteit, aan mandaat van het volk, van het aan de publieke opinie ontleende gezag van de politiek. In het parlement ligt uiteindelijk de enige ware legimiteit."

Maar, tekent Letta aan, volksvertegenwoordigers zijn doorgaans niet erg besluitvaardig. "Daarom moeten we op het Europese niveau de groeiende rol van parlementen inpassen zonder het evenwicht te verstoren."

De strijd tegen het populisme kan volgens Letta niet worden afgedaan als van weinig belang of later zorg. Hij wees erop dat de rentetarieven voor Italiës staatsleningen stegen na het recente 'populistische' dreigement van oud-premier Silvio Berlusconi dat zijn senaatsfractie de regering ten val zou brengen. "Het gaat niet om de woorden, maar om het geld."