[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Duitse kampioenschapsleider domineerde met de Red Bull in Montreal de gehele race. Fernando Alonso pakte met zijn Ferrari de tweede positie, voor Mercedes-rijder Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel startte de race op circuit Gilles Villeneuve vanaf poleposition en kende een goede start, voor Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Mark Webber. De als derde gestarte Valtteri Bottas viel in de openingsfase enkele plaatsen terug, waarbij hij de vijfde stek aan Fernando Alonso moest laten. Giedo van der Garde kende een goede start en klom vanaf plaats 21 op naar de zeventiende stek.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Hamilton die op zijn beurt een kleine voorsprong op Rosberg had. Jean-Eric Vergne slaagde er in de zesde ronde in om Bottas te passeren voor de zesde positie. Sutil probeerde mee te gaan, maar Bottas verdedigde zich ferm, waarna Sutil spinde. De Duitser kon verder, maar viel terug naar de dertiende positie, achter Felipe Massa die na de crash van gisteren posities probeerde goed te maken. De Braziliaan was nog niet klaar met inhalen, want hij passeerde al snel Sergio Perez en Nico Hülkenberg.

Na ruim tien ronden volgden de eerste stops, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Van de leiders was Hamilton de laatste die stopte. De Brit stopte pas na negentien ronden, wat de leiding weer aan Vettel gaf, voor de Mercedes-coureur. Rosberg had verder hierachter Webber in zijn nek hijgen, terwijl Alonso het gaatje met dit duo langzaam dichtte. Daarachter lag Vergne zesde, voor Paul di Resta, Romain Grosjean, Sutil en Massa. Het gevecht tussen de laatste twee was stevig.

Webber draaide halverwege de race de duimschroeven bij Rosberg aan en passeerde de Duitser na dertig ronden om zo de derde plaats te pakken. Alonso volgde meteen door in de tweede DRS-zone de Duitser te passeren. Rosberg pitte gelijk hierna, maar verloor geen positie, omdat Vergne ruim achter het leidende vijftal reed. Räikkönen reed ver in het achterveld en zag zich na 34 ronden op een ronde gezet worden.

Van der Garde was na de goede start teruggevallen naar de laatste plaats en kende halverwege de wedstrijd een aanrijding met Webber die hierbij een deel van zijn voorvleugel verloor. Het kwam Van der Garde op een stop-and-go-penalty te staan. Webber maakte in de 41e ronde een klein foutje, waarna Alonso hem in de tweede DRS-zone kon passeren.

Van der Garde werd de eerste uitvaller van de dag nadat zijn voorvleugel eraf gereden werd door Sauber-coureur Hülkenberg. De Duitser viel hierna ook uit met problemen. Vooraan pitten de toppers nogmaals, waarbij Vettel een voorsprong van vijftien seconden op Hamilton behield. De Brit lag op zijn beurt zeven tellen voor op Alonso die jacht maakte op de Mercedes. Met nog tien ronden te gaan had de Spanjaard het gat gedicht, waarna Alonso de Brit met behulp van DRS snel in wist te halen. Voor Gutierrez zat de race enkele ronden voor het einde erop nadat hij in bocht 2 in de muur belandde.

Na zeventig ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Alonso en Hamilton. Webber werd vierde, voor Rosberg. Vergne pakte op een ronde achterstand een fraaie zesde positie, voor Di Resta, Massa, Räikkönen en Sutil die genoegen moest nemen met het laatste punt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:32:09.143
2 Fernando Alonso Ferrari +14.408
3 Lewis Hamilton Mercedes +15.942
4 Mark Webber Red Bull +25.731
5 Nico Rosberg Mercedes +1:09.725
6 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
7 Paul di Resta Force India +1 Ronde
8 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
9 Kimi Räikkönen Lotus +1 Ronde
10 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
11 Sergio Perez McLaren +1 Ronde
12 Jenson Button McLaren +1 Ronde
13 Romain Grosjean Lotus +1 Ronde
14 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso +2 Ronden
16 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
17 Jules Bianchi Marussia +2 Ronden
18 Charles Pic Caterham +3 Ronden
19 Max Chilton Marussia +3 Ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +7 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Sauber +25 Ronden
DNF Giedo van der Garde Caterham +27 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 132
2 Fernando Alonso Ferrari 96
3 Kimi Räikkönen Lotus 88
4 Lewis Hamilton Mercedes 77
5 Mark Webber Red Bull 69
6 Nico Rosberg Mercedes 57
7 Felipe Massa Ferrari 49
8 Paul di Resta Force India 34
9 Romain Grosjean Lotus 26
10 Jenson Button McLaren 25
11 Adrian Sutil Force India 17
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
13 Sergio Perez McLaren 12
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
15 Nico Hulkenberg Sauber 5
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 201
2 Ferrari 145
3 Mercedes 134
4 Lotus 114
5 Force India 51
6 McLaren 37
7 Toro Rosso 20
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0