FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 januari 2018

Cologna neemt leiding Tour de Ski over voor eigen publiek

Langlaufer Dario Cologna heeft de derde etappe van de Tour de Ski gewonnen. De Zwitser was voor eigen publiek in het immer fraaie Lenzerheide de beste op de vijftien kilometer achtervolging in vrije stijl. 

De startvolgorde en de onderlinge afstanden waren gebaseerd op de stand in het algemeen klassement na twee etappes, waardoor Cologna een seconde na de Russische leider Sergey Ustiugov vertrok. Ustiugov en Cologna trokken even samen op, maar de Zwitser opende al snel de aanval en loste zijn concurrent. Cologna kwam uiteindelijk ruim zeventien seconden voor Ustiugov over de finish als winnaar, terwijl de jonge Rus Alexander Bolshunov zijn derde plek verstevigde.

Alex Harvey, specialist in de vrije stijl, rukte van plek negen op naar de vierde stek, terwijl de Fransman Maurice Manificat - eveneens een echte specialist - de snelste was op de ski's en van de 24e plek naar plaats tien kwam.

Bij de vrouwen veranderde niks aan de volgorde van de top-3. Ingvild Flugstad Østberg vertrok als eerste en kwam tien kilometer later als eerste over de streep, een kleine halve minuut voor landgenote Heidi Weng. De Amerikaanse Jessica Diggins hield haar derde stek vast, Krista Pärmäkoski uit Finland steeg van de achtste naar de vierde plek. De Oostenrijkse Terese Stadlober was de snelste op de dag en steeg van de 29e naar de twaalfde plaats.

De Tour de Ski verhuist nu naar Oberstdorf in Duitsland, waar woensdag etappe vier - een sprint in klassieke stijl - gehouden wordt.

Debutant Cross verplettert Taylor en is wereldkampioen darts

Rob Cross is de nieuwe wereldkampioen darts. Hij debuteerde op het PDC WK en won met 7-2 van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. 

Rob Cross mocht aan de partij beginnen en met overtuiging won hij de eerste eerste set met 3-1. Taylor won vooraf het bullen, maar liet Cross starten. In de tweede set begon Cross direct met een break en kwam 2-1 voor. In de vierde leg finishte hij met een tweede set met een 167-finish, net nadat Taylor 180 had gegooid om de druk erop te zetten. Cross stond 2-0 voor met 107 gemiddeld. Taylor bleef met 103 achter en ook zijn finishpercentage lag lager.

Ook in de derde set ging Cross vrolijk door met 3-0 en een 153-finish in de derde leg pakte hij de set (3-0). Taylor liet in set vier voor het eerst van zich horen. Hij opende met een 151-finish. Cross gooide een keer 127 niet uit, waardoor Taylor een break kon pakken door 50 uit te gooien. Een 80-finish van Taylor was voldoende om zijn eerste set te winnen en de achterstand te verkleinen tot 3-1. 

Set vier en Taylor stootte door met een bijna negendarter, alleen dubbel twaalf ging mis. Taylor verprutste zijn kansen op de dubbel, waardoor Cross alsnog in veertien pijlen de eerste leg kon pakken. Cross brak Taylor en een elfdarter zorgde ervoor dat de vijfde set met 3-0 maar de debutant ging (4-1). 

Cross ging in de zesde set gewoon door. Taylor kon nog 123 uitgooien om een leg te pakken, maar met 3-1 ging de zesde set naar Cross voor een 5-1 voorsprong. Ook de zevende set ging met 3-1 naar Voltage en had nog één set nodig om de titel te pakken. In set acht begon het even te haperen bij Cross. Taylor kon met 3-0 de set pakken en verkleinde de achterstand tot 6-2. 

In de negende set begon het bij Cross direct weer te lopen. Hij kwam 2-0 voor en met een 140-finish via twee keer triple 18 en dubbel zestien maakte Cross zijn sprookje compleet. 

Cross wint zijn eerste wereldtitel. (PDC)
Cross wint zijn eerste wereldtitel. (PDC)

Tiener raakt hand kwijt door vuurwerk

Een 14-jarige jongen uit Amsterdam raakte afgelopen middag zijn hand kwijt doordat hij met vriendjes met vuurwerk aan het spelen was. De andere twee, jongens van 10 en 11 jaar, raakten ook gewond.

De jongens bonden een hoeveelheid vuurwerk bij elkaar, waarna ze het aanstaken. Helaas voor het drietal ontplofte het explosieve bouwsel sneller dan ze gedacht hadden. De explosie was dusdanig hevig dat alledrie de jongeren gewond raakten. Ze zijn alledrie naar het ziekenhuis overgebracht. 

Politieman doodgeschoten in Iran

Een demonstrant heeft in Iran een politieagent doodgeschoten, meldde de politie maandag. Het zou de eerste dode onder de veiligheidstroepen zijn tijdens de al dagen durende onrust in het land. Het incident gebeurde in de stad Najafabad.

Het is al de vijfde dag van oproer, de ergste protesten sinds 2009. Sinds donderdag gaan mensen in Iran de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Aanleiding voor de protesten vormen onder meer corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang.

De politieman werd gedood toen een demonstrant het vuur opende met een jachtgeweer. Drie anderen raakten daarbij gewond.

'Politieman doodgeschoten in Iran'
'Politieman doodgeschoten in Iran' (Foto: ANP)

United en Liverpool boeken uitzege in Premier League

Manchester United is het jaar goed begonnen. Op Goodison Park was de ploeg van José Mourinho met 0-2 te sterk voor Everton. Eerder op de dag ontsnapte Liverpool aan puntenverlies op bezoek bij Burnley: 1-2.

Na een klein uur spelen opende Anthony Martial de score. De 22-jarige Fransman krulde de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied prachtig in de rechterbovenhoek. Tien minuten voor tijd zou Jesse Lingard de 0-2 op het scorebord zetten. De vleugelspeler trok vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal knap in de rechterbovenhoek. 

Voor Manchester United is het de eerste zege in vier competitieduels. Daarvoor speelde het drie keer gelijk tegen Leicester City (2-2), Burnley (2-2) en Southampton (0-0). United neemt door de zege de tweede plaats over van Chelsea in de Premier League. Chelsea heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Liverpool 
Bij Liverpool zou Sadio Mané na zestig minuten de openingstreffer maken tegen Burnley. Na balverlies kreeg hij de bal op de rand van de zestien. De aanvaller draaide knap weg bij de verdediger en schoot de bal hard achter de Burnley doelman.

Net voor tijd leek Liverpool de overwinning te verspelen. In de 87e minuut zou oud-AZ'er Johann Berg Gudmundsson de gelijkmaker van dichtbij binnen koppen. In de extra tijd zou Liverpool toch de overwinning pakken. In de laatste minuut van de extra tijd kopte Ragnar Klavan, een andere oud-speler van AZ, de 1-2 binnen.

Overige uitslagen Premier League:

Brighton & Hove Albion AFC Bournemouth 2-2
Leicester City Huddersfield Town 3-0
Stoke City Newcastle United 0-1

Manchester United boekt uitzege in Premier League (Pro Shots / Action Images)
Manchester United boekt uitzege in Premier League (Pro Shots / Action Images)

Schalke weet niets van vertrek Goretzka

Leon Goretzka heeft Schalke 04 nog niet verteld dat hij de club gaat verlaten, ondanks geruchten dat hij naar Bayern München vertrekt.

Het contract van de middenvelder in de Veltins Arena loopt komende zomer af en hij wordt in verband gebracht met verschillende Europese clubs, waaronder Liverpool en Juventus. Bayern München lijkt echter aan de haal te gaan met de 22-jarige Duitser, waarbij Marca en Sport Bild zondag het nieuws brachten dat hij ervoor gekozen had om in München te tekenen, in plaats van in Barcelona.

"Leon heeft ons nog niet verteld dat hij heeft besloten om ons te verlaten", vertelt Schalke's sportief directeur Christian Heidel in gesprek met Sport1. "Ik vertrouw Leon en zijn zaakwaarnemer, met wie ik zondag nog contact heb gehad."

Arsenal en Manchester United zouden ook geïnteresseerd zijn in Goretzka, die eerder al aangaf eind januari een beslissing te maken over zijn toekomst. "Ik moet voor mezelf uitzoeken wat de volgende stap zou moeten zijn. Ik moet een miljoen dingen overwegen."

"Ik ben een persoon die zeer nauwgezet is in dergelijke beslissingen. Ik neem alle scenario's door. Dus ik heb tijd nodig. Er is geen deadline, maar ik denk dat we ons in de laatste fase bevinden. De definitieve beslissing zal in januari worden genomen."

De twaalfvoudig Duits international speelt sinds de zomer van 2013 voor Schalke, dat hem destijds overnam van VfL Bochum. Goretzka speelde tot dusver 130 wedstrijden voor Schalke waarin hij negentien keer scoorde en dertien assists gaf.

Schalke weet niets van vertrek Goretzka (Pro Shots / Witters)
Schalke weet niets van vertrek Goretzka (Pro Shots / Witters)

Adebayor: "Ronaldo van ander niveau dan Messi"

Cristiano Ronaldo is in de ogen van Emmanuel Adebayor een betere speler van Lionel Messi. De spits speelde samen met Ronaldo bij Real Madrid.

"Voor mij is het altijd Ronaldo, omdat ik de kans had om met hem samen te spelen", vertelt Adebayor in gesprek met Hurriyet. "Hij heeft een heel andere mentaliteit. Vandaag de dag proberen jonge spelers zich dagelijks te ontwikkelen, Ronaldo probeert zich elke minuut te verbeteren."

"Hij is om acht uur op het trainingscomplex, terwijl de rest er om tien uur is. Hij werkt drie tot vier uur terwijl elke andere speler slechts een uur werkt. Hij is van een ander niveau. Zlatan Ibrahimovic is ook een geweldige voetballer. Lionel Messi is een van de besten, maar voor mij is Ronaldo de beste speler op aarde en dat zal nooit veranderen."

Adebayor, tegenwoordig actief bij Medipol Basaksehir, kwam tijdens zijn loopbaan uit voor clubs als Arsenal, Manchester City, Real Madrid en Tottenham Hotspur, maar toch is hij niet helemaal tevreden. "Ik heb gedroomd om voor Arsenal en Real Madrid te spelen en die dromen zijn uitgekomen."

"Misschien kan ik nog dromen over het winnen van de Ballon d'Or en kan dat ook uitkomen. Ik ben niet echt blij met mijn voetbalcarrière, maar ik kan er ook niet over klagen. Ik leef nog, dus ik kan blijven dromen."

De 33-jarige spits werkte tijdens zijn loopbaan met verschillende trainers en twee springen er bovenuit, in positieve en negatieve zin. "De slechtste coach waar ik ooit mee gewerkt heb was Roberto Mancini, ik vond zijn trainingsmethoden nooit leuk. De beste coach waar ik ooit mee gewerkt heb is zeker José Mourinho. Hij heeft een ongeëvenaarde passie."

Stoch wint ook 'Nieuwjaarsspringen' Garmisch-Partenkirchen

Schansspringer Kamil Stoch heeft maandag ook de tweede wedstrijd in de Vierschansentournee gewonnen. De Pool was in Oberstdorf al de beste en won op Nieuwjaarsdag ook de tweede wedstrijd, traditioneel gehouden in Garmisch-Partenkirchen.

Stoch was in de eerste ronde al de beste, maar de meeste indruk werd gemaakt door de 20-jarige Sloveen Tilen Bartol, die zich op de tweede plek nestelde. Junshiro Kobayashi uit Japan deed met plek drie eveneens volop mee, net als de Duitser Karl Geiger, de Noor Anders Fannemel en Geiger's landgenoot Richard Freitag, de nummer twee van Oberstdorf. Peter Prevc stond na één sprong op de zevende plek en liet eindelijk weer eens wat van zijn klasse zien.

In de tweede ronde liet Johann André Forfang zien wat hij kan: hij steeg van de zeventiende naar de negende plek. Prevc pakte de achtste plaats, Geiger viel terug naar plek zeven. Fannemel steeg naar plek drie, want hij passeerde Geiger, Kobayashi en Bartol, terwijl Freitag over de Noor heen wipte naar plek twee. Stoch was ongenaakbaar, sprong nog een keer ijzersterk en greep de zege.

In het klassement van de tournee behoudt Stoch uiteraard de leiding, maar het verschil met Freitag is nog niet al te groot. Plek drie is in handen van Stoch's landgenoot Dawid Kubacki, na plek drie in Oberstdorf goed voor de twaalfde stek in Garmisch.

Madonna 'shockeert' met okselhaarfoto

Madonna heeft haar dochter Lourdes weer eens in de schijnwerpers gezet door een foto op internet te plaatsen waarop de 21-jarige te zien is met een volle bos okselhaar. Het plaatje zorgt voor vele gemengde reacties onder de volgers van de zangeres. Velen vinden het zelfs 'shockerend'.

"We zijn klaar voor 2018", schreef de 59-jarige Madonna bij de foto van haar en Lourdes. Weinigen zullen echter oog hebben voor de omhelzing aangezien Lourdes haar armen omhoog houdt en zo haar ongeschoren oksels aan de wereld toont.

Madonna is zelf ook niet vies van een beetje okselhaar. In 2014 liet ze haar scheermesje ook een tijdje liggen en toonde ze het resultaat daarvan op Instagram. "Long hair, don't care", schreef ze er destijds bij.

Lourdes kwam zelf ook al eerder in het nieuws met haar ongeschoren oksels. Ook onder anderen Gigi Hadid, Paris Jackson en Miley Cyrus trokken zich eerder al niets aan van de vele negatieve reacties.

Zie je het onderstaande plaatje niet? Click dan hier.

Madonna 'shockeert' met okselhaarfoto
Madonna 'shockeert' met okselhaarfoto (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: nat nieuwjaar

Het is half tot zwaar bewolkt en in de zuidelijke helft van het land valt er regen. De temperatuur ligt rond 6°C. De zwakke tot matige wind komt uit uiteenlopende richtingen, later vanavond wordt de wind overal westelijk.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en trekken er enkele buien over het land. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C in het noordoosten en 6°C in het zuidwesten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Morgenochtend kan er nog een enkele bui voorkomen maar verder is het droog met geregeld zon. In de loop van de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en in de avond trekt er een zone met regen van zuidwest naar noordoost over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De westelijke wind is overwegend matig. In de middag wordt draait de wind geleidelijk naar zuid en neemt daarbij toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar kracht, mogelijk hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

DJMO bezocht een avondshow van Raveleijn in de Efteling (Foto: DJMO)
DJMO bezocht een avondshow van Raveleijn in de Efteling (even klikken voor vergroting)  (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Turkije zoekt snel toenadering tot Duitsland

De Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu wil nog deze maand een bezoek aan zijn Duitse collega brengen. En hij verwacht een "veel beter jaar 2018". Buitenlandse betrekkingen van de Turkse regering, onder leiding van de steeds meer autoritair optredende president Erdogan, hebben het afgelopen jaar forse schade opgelopen, onder meer de relaties met Duitsland en Nederland.

Ankara stuurt momenteel verzoenende boodschappen naar West-Europa. Cavusoglu zei tegen het Duitse persbureau DPA dat hij denkt dat Berlijn en Ankara bereid zijn de relatie te normaliseren. Cavusoglu noemde zijn Duitse collega Sigmar Gabriel "een persoonlijke vriend waarmee je het niet overal over eens hoeft te zijn". Gabriel heeft Cavusoglu uitgenodigd te komen praten in zijn thuis, de Nedersaksische plaats Goslar.

Cavusoglu waarschuwde wel dat zijn land zich niet laat bedreigen. Een van de knelpunten in de relatie is de gevangenhouding van de Duitse journalist Deniz Yücel. Hij zit al meer dan tien maanden vast in Turkije. Cavusoglu zei dat hij ook niet blij was dat er nog steeds geen aanklacht is geformuleerd, maar daar gaat de rechterlijke macht over.

Erdogan liet zich afgelopen week opvallend positief uit over de relatie met Nederland. ,,We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België", zei hij volgens de krant Hürriyet tegen journalisten. "Integendeel: de mensen die in de regeringen van die landen zitten, zijn mijn oude vrienden."

Turkije zoekt snel toenadering tot Duitsland
Turkije zoekt snel toenadering tot Duitsland (Foto: ANP)

Maaltijdbezorgers Deliveroo Haarlem staken

Een groep boze maaltijdbezorgers van Deliveroo in Haarlem legt op nieuwjaarsavond het werk neer. Tussen 17.00 en 20.00 uur leveren zij geen maaltijden aan huis, maar bakken ze oliebollen op de Grote Markt in Haarlem. De bezorgers protesteren zo tegen de plannen van het bedrijf om alleen nog maar met zzp'ers te werken en niet meer met vaste contracten.

De actie vindt plaats op een van de drukste dagen voor bezorgdiensten. Thuisbezorgd.nl verwacht dat maandagavond 50 procent meer maaltijden worden besteld dan op een normale dag. De organisatie zet dan ook extra bezorgers in. Ook bij de klantenservice worden meer medewerkers ingeschakeld.

Vakbond FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vakbond vindt dat de bezorgers recht hebben op een arbeidsovereenkomst, en wil dat de plannen om alleen nog zzp'ers in te zetten worden ingetrokken. Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong, verwacht dat ongeveer vijftig bezorgers uit Haarlem, gesteund door collega's uit Utrecht en Amsterdam, meedoen aan deze actie.

Maaltijdbezorgers Deliveroo Haarlem staken
Maaltijdbezorgers Deliveroo Haarlem staken (Foto: ANP)

Politie op zoek naar identiteit gewonde man

Op 29 december is in het water van de Rhijnauwensingel in Rotterdam Beverwaard een onbekende man aangetroffen. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en zijn toestand is momenteel nog steeds onverminderd ernstig. De recherche van de politie in Rotterdam-Zuid heeft de identiteit van de man nog niet kunnen achterhalen.

De politie heeft daarom een foto van hem verspreid met de vraag of iemand hem herkent aan de hand van zijn foto? Of herkent u de man in combinatie met de schoenen en de jas? Heeft u andere informatie die de politie helpt in het onderzoek? Helpt u dan de politie door te bellen naar 0900-8844 en te vragen naar de recherche van district Rotterdam-Zuid.

Politie op zoek naar identiteit gewonde man (Foto: Politie.nl)
Politie op zoek naar identiteit gewonde man (Foto: Politie.nl)

Politie op zoek naar identiteit gewonde man (Foto: Politie.nl)Politie op zoek naar identiteit gewonde man (Foto: Politie.nl)
Politie op zoek naar identiteit gewonde man (Foto: Politie.nl)

Darter Hamilton kiest voor BDO na verliezen tourkaart

Darter Andy Hamilton stapt over van de PDC naar de BDO. De Engelsman is uit de top-64 van de wereldranglijst bij de PDC gevallen en raakt per ingang van het nieuwe seizoen zijn tourkaart kwijt.

The Hammer plaatste zondag op Twitter een verklaring met uitleg waarom hij een voorlopig de overstap maakt naar de BDO. ”Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet zal meedoen aan de PDC Q-School in 2018. Ik moet eerst alles op een rijtje krijgen voordat ik weer ga deelnemen aan het intense programma.”

”In 2018 ga ik terug naar de basis. Meer oefenen, meer lokale wedstrijden spelen, zodat ik terugkeer op het niveau van tussen 2011 en 2014. Ik heb ook besloten deel te nemen aan een aantal BDO-toernooien. Ik wil mijn vertrouwen weer terugkrijgen, maar dat kan alleen als het darts minder intensief is.”

Hamilton wil met dit tussenjaar bouwen aan een stabiele basis, om in 2019 terug te keren bij de PDC. ”Dit is niet het einde van mijn tijd bij de PDC. Het is een pauze. In 2019 hoop ik terug te keren door middel van een frisse start, vol zelfvertrouwen en in optimale gezondheid. Soms moet je een stap terug zetten om er vervolgens weer twee vooruit te zetten.”

Hamilton haalde in in zijn tijd bij de PDC drie finales van majors. In 2007 stond hij in de finale van de Grand Slam of Darts en in 2013 van de UK Open. Het hoogtepunt de WK-finale van 2012. Toen verloor hij met 7-3 van Phil Taylor. Hamiltons beste positie op de wereldranglijst was vijfde. 

Lichaam vermiste Remon Bruinsma gevonden

Een voorbijganger heeft maandagmiddag een lichaam aangetroffen in het water van de Noordersingel in Leeuwarden. Na enkele uren politie-onderzoek bleek het te gaan om de sinds vrijdag 1 december vermiste Remon Bruinsma uit De Westereen.

Vanaf het moment dat hij werd vermist is er op meerdere plekken in en rondom Leeuwarden door verschillende huldiensten en vrijwilligers naar hem gezocht. Tijdens de zoektochten werd onder meer gebruik gemaakt van gespecialiseerde zoekteams. De vondst van het lichaam maandagmiddag werd gedaan vlak voorafgaand aan een nieuwjaarsduik in Leeuwarden. Die nieuwjaarsduik is geannuleerd.

Rutte 'op één lijn' met Kurz over Europa

Op de eerste dag van het nieuwe jaar is premier Mark Rutte in Wenen geweest voor overleg met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Rutte woonde op uitnodiging van Kurz het beroemde Nieuwjaarsconcert bij van de Wiener Philharmoniker in het concertgebouw van Wenen.

De regeringsleiders spraken onder meer over zaken als migratie en de monetaire unie. "We hebben een goed gesprek gehad waarin we onder meer hebben vooruitgeblikt op het Oostenrijkse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2018", aldus Rutte. Hij zegt dat ze "wat Europa betreft op veel punten op één lijn zitten".

"We willen allebei een Europese samenwerking die concrete resultaten levert, bijvoorbeeld op het gebied van migratie. We willen allebei een sterke monetaire unie, waarvan sterke lidstaten die goed economisch beleid voeren en hun financiële huishouding op orde hebben de basis vormen. En we willen allebei een moderne meerjarenbegroting, die de unie klaarmaakt voor het komende decennium." Volgens Rutte was de ontmoeting de start van een jaar waarin ze "intensief zullen samenwerken".

Vluchtelingenbeleid

Kurz wil het vluchtelingenbeleid voor de Europese Unie omgooien. Hij wil af van het systeem van herverdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten. Oostenrijk is in het tweede deel van dit jaar roulerend voorzitter van de EU.

De 31-jarige Kurz werd vorige maand de jongste regeringsleider van de Europese Unie. De voorman van de conservatieve ÖVP heeft een kabinet gevormd met de rechtspopulistische FPÖ.

Rutte 'op één lijn' met Kurz over Europa
Rutte 'op één lijn' met Kurz over Europa (Foto: ANP)

Hollywood-vrouwen in actie voor #metoo

Een groep van meer dan driehonderd bekende namen uit de Amerikaanse entertainmentindustrie hebben de handen ineen geslagen voor het gezamenlijke initiatief Time's Up naar aanleiding van de #metoo-kwestie. Het project, waar ook talloze schrijfsters, producers, regisseurs en scenaristen bij betrokken zijn, bestaat onder meer uit een fonds waarmee slachtoffers van seksueel misbruik financieel worden bijgestaan.

Onder anderen actrices Ashley Judd, Eva Longoria, Natalie Portman, Emma Stone en Reese Witherspoon hebben zich bij Time's Up aangesloten. Ook Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kate Hudson, Viola Davis, Alicia Vikander, Amy Poehler, Olivia Munn, Taylor Swift en Jessica Chastain steunen het project.

Het fonds is vooral bedoeld om gerechtskosten van slachtoffers te kunnen betalen. Het geld is bedoeld voor alle slachtoffers van seksueel ongepast gedrag of misbruik, niet alleen in de entertainmentwereld maar ook uit andere sectoren. Vaak zijn rechtszaken onbetaalbaar.

Op de eerste dag is al meer dan 13,4 miljoen dollar opgehaald. Het beoogde doel is 15 miljoen dollar.

Hollywood-vrouwen in actie voor #metoo
Hollywood-vrouwen in actie voor #metoo (Foto: BuzzE)

Van der Poel wint met grote overmacht GP Sven Nys

Op Nieuwjaarsdag heeft Mathieu van der Poel de GP Sven Nys gewonnen. Door de overwinning is Van der Poel zeker van de eindzege in het klassement van de DVV-trofee. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katie Compton.

Door de regen was het parcours in Baal veranderd in een modderpoel. In het eerste deel van de wedstrijd gingen Van der Poel en Wout van Aert samen aan de leiding en leken de twee kemphanen aan elkaar gewaagd. Echter halverwege de wedstrijd versnelde Van der Poel en kon de Belg niet volgen. De Nederlander reed vervolgens onbedreigd naar de finish en boekte zijn eerste zege in Baal. In de laatste ronde viel Van Aert bij het springen over de balken en even werd gevreesd voor een sleutelbeen maar de wereldkampioen kon zijn weg vervolgen. Op de finish had hij bijna een minuut achterstand. Op de derde plaats eindigde Corné van Kessel.

De wedstrijd bij de vrouwen was een prooi voor Katie Compton. De Amerikaanse versloeg onze landgenoten Annemarie Worst en Maud Kaptheijns.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL) op 57"
3. Corné van Kessel (NED) 1'36"
4. Toon Aerts (BEL) 1'37"
5. Laurens Sweeck (BEL) 1'52"
6. Kevin Pauwels (BEL) 2'59"
7. Tom Meeusen (BEL) 3'04"
8. Jens Adams (BEL) 3'22"
9. Gianni Vermeersch (BEL) 4'31"
10. Wietse Bosmans (BEL) 4'51"

Uitslag vrouwen
1. Katie Compton (USA)
2. Annemarie Worst (NED) op 48"
3. Maud Kaptheijns (NED) 57"
4. Sanne Cant (BEL) 1'02"
5. Nikki Brammeier (GBR) 1'04"
6. Laura Verdonschot (BEL) 1'10"
7. Ceylin Alvarado (NED) 1'18"
8. Kim Van de Steene (BEL) 1'50"
9. Ellen Van Loy (BEL) 1'51"
10. Loes Sels (BEL) 1'52"

3 mannen molesteren man in Bemmel

De politie doet onderzoek naar de mishandeling van een man in Bemmel. De man is met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis opgenomen. Het slachtoffer, een 49-jarige man uit Haalderen, liep rond 02.00 uur met zijn vrouw en twee kinderen (tienerleeftijd) over de Van Nispenlaan in Bemmel.

Ongeveer ter hoogte van de achterzijde van het Overbetuwe College waren drie jongemannen vuurwerk aan het afsteken. Op een gegeven moment gooiden de jongens vuurwerk in de richting van het gezin. De man maakte hier een opmerking over waarop hij direct hard werd geslagen. De man kreeg meerdere klappen tegen zijn hoofd.

Na de mishandeling vertrokken de mannen via het fietspad dat richting het Overbetuwe College en de Poeldrik loopt. Het slachtoffer werd bewusteloos achter gelaten. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. De man heeft behoorlijk letsel aan onder meer zijn hoofd opgelopen.

De politie is een onderzoek gestart naar deze zware mishandeling en is op zoek naar getuigen. Het zouden mogelijk drie getinte jonge mannen zijn geweest. Eén van hen zou een oranje jas of vest hebben gedragen.

Trump wil wisseling van de wacht in Iran

De Amerikaanse president Trump heeft zich maandag opnieuw gekeerd tegen de Iraanse machthebbers. Hij riep op tot een verandering van het regime dat volgens hem op alle fronten faalt en de bevolking onderdrukt. "Zij (de Iraniërs) hunkeren naar voedsel en naar vrijheid. De rijkdom van Iran wordt er net als de mensenrechten leeggeplunderd" twitterde Trump in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Hij keert naar eigen zeggen maandag (22.00 uur onze tijd) terug naar Washington. "Er is veel werk te doen, maar het wordt een fantastisch nieuwjaar", aldus Trump.

Sinds donderdag zijn er in talrijke Iraanse plaatsen betogingen. Ze hadden eerst vooral prijsverhogingen als thema, maar ontwikkelen zich tot een massaal protest tegen de conservatieve sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert.

Trump wil wisseling van de wacht in Iran
Trump wil wisseling van de wacht in Iran (Foto: ANP)

Sunny Bergman op lijst Sylvana's BIJ1

Documentairemaakster Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingt naar een plaatsje in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons maakte de kandidatenlijst van haar partij BIJ1 maandag bekend.

Sunny Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het zwartepietendebat. Ook schrijfster en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als de Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker, programmamaakster Anousha Nzume en Jazie Veldhuizen, een van de mensen die in 2016 werden opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet. Simons zelf wordt lijsttrekker.

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Toen ze daar vertrok richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Van de rechter moest de partij een andere naam gaan gebruiken omdat Artikel 1 al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De nieuwe naam werd BIJ1.

Sunny Bergman op lijst Sylvana's BIJ1
Sunny Bergman op lijst Sylvana's BIJ1 (Foto: ANP)

Gebruik marihuana in Californië legaal

In de Amerikaanse staat Californië is sinds maandag de verkoop van marihuana voor recreatief gebruik toegestaan. Tientallen winkels die marihuana verkopen zijn geopend in de staat, die 39,5 miljoen inwoners heeft.

Een meerderheid van de kiezers stemde in november 2016 voor het het legaliseren van marihuana voor recreatief gebruik. Inmiddels is het gebruik in zes Amerikaanse staten toegestaan. Naast Californië zijn dat Colorado, Washington, Oregon, Alaska en Nevada. Later dit jaar volgen Massachusetts en Maine.

Economen verwachten dat Californië jaarlijks 1 miljard dollar (835 miljoen euro) binnenkrijgt aan belasting op de marihuanaverkoop.

Gebruik marihuana in Californië legaal
Gebruik marihuana in Californië legaal (Foto: ANP)

Politie schiet op vluchtende verdachte in Roosendaal, man raakt gewond

Aan de Kalsdonksestraat in Roosendaal heeft de politie in de nieuwjaarsnacht op een man geschoten. Hij is daarbij gewond geraakt. De politie kreeg rond half vier een melding van dreiging met een vuurwapen bij de woning aan de Kalsdonksestraat. Toen de politie bij de woning aankwam sloeg de verdachte op de vlucht. Daarop loste een agent een waarschuwingsschot. De man bleef echter lopen en vluchtte een tuin in. Daar schoot een van de agenten op de verdachte. De verdachte is met onbekend letsel naar ziekenhuis gebracht.

Geweld tegen hulpverleners Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft twee personen aangehouden die zich tijdens de jaarwisseling tegen hulpverleners keerden. In totaal waren er vijf incidenten waarbij hulpverleners werden bedreigd of belaagd met zwaar vuurwerk, blijkt maandag uit het voorlopige beeld van de gemeente Amsterdam.

,,Dit soort incidenten gebeuren helaas elk jaar, maar elk incident is er één te veel", aldus onder meer het Openbaar Ministerie, politie en gemeente, die agressie tegen hulpverleners ,,volstrekt onacceptabel en schandalig" noemen.

Politie, brandweer, medewerkers op de ambulances en de gemeente geven aan dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Grote incidenten bleven uit en de sfeer op straat was gemoedelijk. Brandweerauto's en ambulances hadden het niet drukker dan vorig jaar. Van de 165 keer dat de brandweer uitrukte, gebeurde dat 24 keer voor een brandend voertuig. Zeventien auto's, twee vrachtwagens en vijf scooters brandden uit. De politie hield in totaal 43 mensen aan.

Geweld tegen hulpverleners Amsterdam
Geweld tegen hulpverleners Amsterdam (Foto: ANP)

Man beroofd van jas

Op oudejaarsavond werd op de Banckerstraat in Amersfoort een man beroofd van zijn jas. Rond 19.00 uur stond een 28-jarige man uit Leusden naar vuurwerk te kijken. Plotseling werd hij door twee personen vast gepakt. Ze sloegen het slachtoffer en namen hem mee naar een steeg. Daar kreeg hij nog meer klappen en de twee wilden geld. De man uit Leusden probeerde zich los te wurmen. Dit lukte uiteindelijk, maar daardoor raakte hij wel zijn jas kwijt. De twee verdachten renden weg en stapten even verderop in een auto.

De eerste verdachte heeft een lichtgetinte huidskleur, is ongeveer 20 jaar oud, is zo’n 1.85 meter lang met een normaal postuur. Hij droeg een zwartkleurige jas met capuchon met bontkraag en hij heeft een ringbaardje. De tweede verdachte heeft een donkergetint uiterlijk, is ongeveer 1.90 meter lang met een normaal postuur. Hij droeg een spijkerbroek en een donker groene jas. De recherche heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen. 

17-jarige opgepakt voor gooien vuurwerk naar politie

Afgelopen nacht heeft de politie in Naarden een 17-jarige knul aangehouden nadat hij vuurwerk gooide richting een politieauto. Rond 00.25 uur waren agenten op de Evert de Bruijnstraat.

Er waren meerdere meldingen gekomen dat een groep jeugd daar voor overlast zou zorgen met het afsteken van vuurwerk. Eén van hen vond het nodig om vuurwerk naar een politieauto te gooien waar een agent in zat. Deze jongen werd aangehouden.

'Mexicaanse belangstelling voor De Jong'

Luuk de Jong vertrekt in januari mogelijk bij PSV. De spits staat in de belangstelling van Club América, meldt De Telegraaf.

Technisch manager van PSV Marcel Brands en de De Jongs zaakwaarnemer Louis Laros werden onlangs op de hoogte gebracht van de interesse van het 'Real Madrid van Mexico'. Laros reageerde aanvankelijk sceptisch, maar vervolgens vond er een gesprek plaats tussen vader George de Jong en Hans Westerhof, ex-trainer van Club América.

Daarna voerde de 27-jarige spits een Skype-gesprek met de Mexicaanse clubleiding en het enthousiasme nam toe. De Mexicaanse grootmacht wil een bedrag van zeven miljoen euro betalen voor De Jong. Girondins Bordeaux wilde afgelopen zomer ook een dergelijk bedrag betalen, maar die transfer ketste af.

Mocht de veertienvoudig international vertrekken uit Eindhoven, dan heeft PSV in de persoon van Maximiliano Romero al een opvolger binnen. De achttienjarige aanvaller is per direct overgenomen van Vélez Sársfield. PSV was op een officieel bod van Club América, dat ook nog een persoonlijk akkoord moet bereiken met De Jong.

Rus uitgeschakeld in laatste kwalificatieronde Auckland

Arantxa Rus heeft zich niet weten te plaatsten voor het hoofdtoernooi van het WTA-toernooi in Auckland. De 27-jarige tennisster verloor in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi van de Slowaakse Viktoria Kuzmova: 6-4, 1-6 en 6-2.

Rus was de laatste overgebleven Nederlandse in het kwalificatietoernooi van Auckland. Bibiane Schoofs verloor in de tweede ronde van de kwalificaties van de als eerste geplaatste Jana Fett uit Kroatië, terwijl Richel Hogenkamp al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi verloor.

Balkon ingestort, drie gewonden

Een nieuwjaarstoast liep in Arnhem iets anders af dan gedacht. Op de Kastanjelaan was een groep van tien vrienden bijeen om samen oud en nieuw te vieren. Rond middernacht stonden vier van hen op het balkon toen deze het plotseling begaf. De jongeren vielen zo'n vier meter naar beneden. 

Drie van hen raakten hierbij gewond, een van de slachtoffers liep rugletsel op. De drie zijn overgebracht naar het ziekenhuis. 

Dode door brand in appartementencomplex

De politie is een onderzoek gestart na een brand in een appartementencomplex in Buren op maandag 1 januari. Hierbij is één persoon om het leven gekomen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vastgesteld.

De meldkamer kreeg omstreeks 05.45 uur de melding dat er een brand woedde in het complex aan de Concorde. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De brandweer trof in één van de appartementen een overleden persoon aan. Verder raakte niemand gewond.

Een aantal appartementen is ontruimd. Er zijn 8 mensen opgevangen in een verzorgingshuis in de buurt. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen. Tegen 7.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De politie is daarom een onderzoek gestart. Er wordt onder meer sporenonderzoek gedaan in het appartementencomplex.

Vrouw ernstig gewond na aanrijding

Bij een aanrijding op de A8, onder Oostzaan, zijn zondagavond drie personen gewond geraakt, van wie één ernstig. Omstreeks 18.30 uur kreeg de politie melding van de aanrijding. Ter plaatse bleek een personenauto met pech tot stilstand gekomen te zijn. De personenauto die daarachter reed, kon op tijd remmen en de 49-jarige uit Koog aan de Zaan afkomstige bestuurster zette haar alarmlichten aan.

Daarachter kwam echter een 27-jarige Amsterdammer aanrijden die de alarmlichten te laat opmerkte. Hij klapte in volle vaart achter op de auto van de vrouw. De vrouw uit Koog aan de Zaan raakte hierdoor bekneld in haar auto en moest door de brandweer worden bevrijd.  Zij werd ernstig gewond met spoed overgebracht naar het VUziekenhuis. Haar 40-jarige man, die als passagier naast haar zat, had wonderwel geen letsel. De Amsterdammer en zijn 28-jarige passagier werden met onbekend letsel overgebracht naar het OLVGasthuis.

IJsselmeer kouder dan de Noordzee

Doordat er maar weinig buien over land trekken is de kans groot dat het op verschillende plaatsen tijdens de nieuwjaarsduik droog blijft. Het zeewater is langs de westkust zo’n 7 graden en dat is vrij normaal. In het binnenland is het water vaak 6-7 graden. Een duik in het IJsselmeer is het koudst, het water is daar ongeveer 4,5 graden. De komende dagen is het wisselvallig en zacht. In het weekend zijn er minder buien en daalt de temperatuur naar 5-7 graden op zondag. ’s Nacht kan het een graadje vriezen.

De laatste tijd is het erg wisselvallig weer. Gisteren viel in De Bilt meer dan de halve maandsom op één dag met 39 mm. Ook de komende dagen kunnen we vaak regen verwachten. Juist vandaag is het tijdens de traditionele nieuwjaarsduik niet zo nat. Er trekken wel enkele buien over het land, maar er zijn ook genoeg droge perioden waarin de zon soms tevoorschijn komt. In Zeeland is de kans op regen met 60 procent het grootst.

Rond het middaguur staat er een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind en is het een graad of 8. Voor de toeschouwers bij de nieuwjaarsduik is het helemaal niet koud en vooral met wat zon is het genieten. Door de wind koelen de deelnemers, zodra ze uit het water stappen, snel af. Vooral aan de kust is het door een krachtige wind op het strand kouder dan in het water. De gevoelstemperatuur ligt op 2-4 graden in het noorden en in Zeeland, 5 langs de westkust en 6 in het zuiden.

Aan de westkust is het zeewater een graad of 7. Daarmee is het net een graadje warmer dan normaal. Ook de voorgaande jaren was het water net iets aan de warme kant. Begin 2017 was het wel erg koud met gevoelstemperaturen tussen -2 en -4 graden. In 2016 was het water met 9-10 graden het warmst sinds jaren. Dit kwam doordat december 2015 het warmst is verlopen in ruim 300 jaar. Voor een koude duik moeten we terug naar 2011. Toen was het zeewater amper 4 graden en daarmee was het de koudste duik van deze eeuw.

IJsselmeer kouder dan de Noordzee
Ook in het binnenland worden op talloze plaatsen nieuwjaarsduiken georganiseerd. Op veel plaatsen wordt door Rijkswaterstaat een watertemperatuur tussen 6 en 7 graden gemeten. In Zeeland is het water met 5 tot 6 graden wat frisser. Het water in de Waddenzee is wat kouder dan de Noordzee en schommelt rond 5,5 graden.

Wie het jaar juist wil beginnen met een extra koude duik moet het zoeken rond het IJsselmeer. Op dit moment worden temperaturen gemeten van 4,3 tot 4,7 graden en is daarmee de koudste plek van het land.

ME ingezet bij vechtpartij Utrecht

Bij een vechtpartij afgelopen nacht aan de Gietijzerstraat in Utrecht heeft de ME (Mobiele Eenheid) in moeten grijpen. Tijdens een surveillance zagen leden van de ME dat twee mannen op straat aan het vechten waren. Zij waren net uit een horecagelegenheid gezet. De agenten hebben het tweetal uit elkaar gehaald en weggestuurd.

Op dat moment kwamen nog meer mensen uit de horecagelegenheid en ontstond een grimmige sfeer. De groep begon met elkaar te vechten en moesten de ME’rs de mannen opnieuw uit elkaar halen. De agenten hebben hierbij hun wapenstok gebruikt. Een van de vechtersbazen, een man van 25 jaar uit Dronten, is aangehouden voor openbare dronkenschap en het niet opvolgen van instructies.

ME ingezet bij vechtpartij Utrecht (Foto: Stockfoto politie.nl)
ME ingezet bij vechtpartij Utrecht (Foto: Stockfoto politie.nl)

Vuurwerk veroorzaakt brand in zorgcentrum

Afgelopen nacht is een 77-jarige inwoner van een zorgcentrum aan de Johan van Oldebarneveltlaan in Zeist gewond geraakt bij een woningbrand. De brand ontstond rond 01.10 uur vermoedelijk door vuurwerk dat op het balkon is terechtgekomen.

De brand sloeg over naar de woning waar het slachtoffer lag te slapen. De brandweer heeft de man uit zijn woning gehaald. Hij is met lichte brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. De politie onderzoekt of er opzet in het spel is.

5 arrestaties na steekpartijen Den Haag

Agenten hielden in de nacht van 1 januari twee mannen aan in verband met een steekpartij in een woning aan het Groenewegje in Den Haag. Korte tijd later werden drie mannen aangehouden voor een steekpartij in een woning aan de Laakweg.

Groenewegje
Omstreeks 04.00 uur kregen agenten de melding dat er een ruzie gaande was in een woning aan het Groenewegje. In het portiek troffen de agenten een gewonde man aan. Hij bleek te zijn gestoken door een andere man die zich nog in de woning bevond. Ook deze man had een steekwond.

Beide mannen zijn in een ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen en aangehouden. Het betreft een 19-jarige man uit Zoetermeer en een 27-jarige man uit Leiderdorp.De aanleiding van de steekpartij is nog onbekend, de beide mannen zitten nog vast voor verhoor.

Laakweg
In een woning aan de Laakweg vond ook een steekpartij plaats. In deze woning troffen agenten een gewonde man aan. Dit slachtoffer kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden behandeld. Hier hield de politie drie mannen in de leeftijd van 50 en 38 jaar aann. Ook hier is de aanleiding nog onduidelijk. De mannen zitten nog vast voor verhoor.

Man is vuurwerk zat, wordt zelf opgepakt

Afgelopen nacht heeft de politie een 55-jarige Castricummer aangehouden omdat hij twee mannnen bedreigde terwijl zij vuurwerk aan het afsteken waren. 

Omstreeks 01.30 uur stond een 24-jarige man uit Castricum met een vriend vuurwerk te gooien voor een flat aan de C.F. Smeetslaan toen de verdachte vanaf zijn balkon begon te schreeuwen dat zij 'op moesten rotten'. Om zijn woorden kracht bij te zetten toonde hij iets dat op een vuurwapen leek waarmee hij op de vrienden richtte.

Ze konden op tijd wegduiken en belden de politie. De agenten hielden de man in zijn woning aan. Het vuurwapen bleek een luchtdrukwapen te zijn. Dit is in beslag genomen.

Vrouw verliest evenwicht en valt uit raam

In de nacht van zondag 31 december op maandag 1 januari viel een vrouw uit het raam van een bovenwoning aan de Langestraat in Amersfoort. De vrouw raakte hierbij ernstig gewond.

Rond 02.10 uur spoedden hulpdiensten zich naar de Langestraat. Een 26-jarige vrouw lag gewond op straat. Het bleek dat ze uit het raam van een bovenwoning was gevallen. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht en daar bleek ze meerdere botbreuken te hebben.

Omdat onduidelijk was wat er gebeurd was, verrichtte de Forensische Opsporing onderzoek in de woning. Ook spraken agenten met andere aanwezigen. Uit het onderzoek bleek geen sprake van opzet te zijn. De vrouw was vermoedelijk haar evenwicht verloren en door een openstaand raam gevallen.

Meerdere auto's in de fik gestoken

De politie en brandweer waren afgelopen nacht druk met meerdere autobranden. In Velsen-Zuid stond rond 21:45 uur een personenauto op de Velserbeek in lichterlaaie. Volgens de brandweeer zou er 'iets brandends' door een raam in de auto zijn gegooid. 

Rond 02:25 uur werd de politie bij een autobrand op de Middelzand in Julianadorp geroepen. Ook hier wordt rekening gehouden met brandstichting aangezien er volgens de politie geen 'directe technise oorzaak' was voor de brand. 

Rond 05:00 uur kwam er een melding binnen van een autobrand in Hoofddorp. Het voertuig aan de J.C. Beetslaan bleek bij aankomst al volledig vernield te zijn door het vuur. Ook hier bleek er geen technische oorzaak voor de brand aan te wijzen, waardoor de politie rekening houdt met brandstichting. 

In alle gevallen is de politie op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via het nummer 0900-8844. 

Man overvallen bij bushalte

De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die op maandagmorgen plaatsvond op de Van Heuven Goedhartlaan in Hoofddorp. Omstreeks 02.00 uur meldde zich een 35-jarige man uit Amstelveen bij de politie. Hij was overvallen bij een bushalte.

Hierbij werd hij bedreigd met (mogelijk) een vuurwapen door twee mannen. Hij moest onder andere zijn jas, portemonnee en GSM afgeven. Het slachtoffer raakte niet gewond bij de beroving.

De daders zijn negroïde mannen met een normaal postuur, een lengte van circa 1,75 en 1,90 meter en een leeftijd van ongeveer 20 jaar oud. Beiden hadden kort haar en droegen een zwarte jas en een donkere trainingsbroek. 

Jongeren vrijuit na waarschuwingsschoten

Zondagavond rond 20:00 uur zou een groep jongeren op de Brinkpoort in Rotterdam in de lucht hebben geschoten met een vuurwapen. Toen de politie ter plaatse kwam zagen de agenten een groep van zeker 10 personen zich opsplitsen en wegrennen. Omdat zij aan het signalement voldeden vermoedden zij dat dat het groepje was dat geschoten had.

De agenten namen geen enkel risico, omdat een vuurwapenmelding betrof. De jongeren, inmiddels nog met vijf, werden met een bijzondere tactiek, dus met getrokken wapens (BTGV) onder controle gebracht. De anderen wisten te ontkomen.

De jongeren hadden echter andere plannen. Zij weigerden de opdrachten van de agenten op te volgen. Daarom werden enkele waarschuwingsschoten gelost. Daarna konden zij worden gefouilleerd, maar er werd geen vuurwapen aangetroffen. De jongeren zijn niet aangehouden.

Jongeren vrijuit na waarschuwingsschoten (Foto: stockfoto Politie.nl)
Jongeren vrijuit na waarschuwingsschoten (Foto: stockfoto Politie.nl)

Kim Jong-un: knop voor kernwapens staat klaar

De Verenigde Staten kunnen nooit meer een oorlog beginnen tegen Noord-Korea, nu dat land de mogelijkheid heeft om het gehele vasteland van de VS te bereiken met nucleaire wapens. De heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag in zijn nieuwjaarstoespraak op de Noord-Koreaanse televisie gezegd.

"De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim Jong-un. "We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is."

Hoewel de Noord-Koreaanse leider benadrukte dat het van belang is om de spanningen in de regio terug te dringen, kondigde hij aan dat het land zich het huidige jaar zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten "voor inzetbaarheid".

Vreedzame oplossing
Kim vindt dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse schiereiland. Hij overweegt om een delegatie naar de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen.

"De deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen zal een goede mogelijkheid zijn om de eenheid van onze mensen te laten zien en we hopen dat de Spelen een succes worden", zei hij. "Diplomaten van beide landen moeten snel over die mogelijkheid praten".

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had al gezegd dat de deelname van Noord-Korea zal bijdragen aan de veiligheid van de Spelen van Pyeongchang. Hij had vorige maand voorgesteld dat de regeringen in Seoul en Washington grootscheepse militaire oefeningen uitstellen tot na de Spelen.

Kim Jong-un: knop voor kernwapens staat klaar
Kim Jong-un: knop voor kernwapens staat klaar (Foto: ANP)

Vrouwen aangerand met oud en nieuw Berlijn en Keulen

In Berlijn zijn bij feestelijkheden rond de Brandenburger Tor verscheidene vrouwen slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Volgens de politie ging het om geïsoleerde incidenten. Zeven mensen zijn aangehouden voor tien gevallen van seksueel misbruik. In Keulen meldden negen vrouwen zich vanwege aanranding.

In de Duitse hoofdstad was het grootste nieuwjaarsfeest van het land. Enkele honderdduizenden mensen kwamen erop af. Bij de Brandenburger Tor was een veiligheidszone speciaal ingericht, waar vrouwen terecht konden als ze zich onveilig voelden of waren lastiggevallen. De veilige segregatiezone werd bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

De maatregel was een reactie op de honderden aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. Volgens de politie zijn daar ook dit jaar negen vrouwen 'immoreel aangeraakt'. Drie verdachten zijn geïdentificeerd. Ook had een aantal vechtpartijen plaats. Volgens een woordvoerder waren in Keulen "ontzettend veel mensen"op de been, maar was het aantal incidenten vergelijkbaar met een normale stapavond.

Er waren vooral veel mannen met een 'voor de hand liggende migratieachtergrond', aldus Die Welt.

Vrouwen aangerand met oud en nieuw Berlijn
Vrouwen aangerand met oud en nieuw Berlijn (Foto: ANP)

Drie arrestaties na vondst doorgeladen vuurwapen

Agenten kregen rond 01.00 uur vannacht een melding dat op de Kerkhoflaan in Rotterdam een man met een vuurwapen zou lopen. Toen zij in de straat aankwamen zagen zij dat hij in de richting van een café liep. Maar voor hij daar was, bukte hij bij een daar geparkeerde auto.

De agenten hielden de man in de gaten toen hij het cafe in ging en keken en passant even onder de bewuste auto. Daar lag een doorgeladen vuurwapen. Dat werd uiteraard in beslag genomen en de agenten gingen het café in om de verdachte aan te houden.

Eenmaal binnen troffen zij ook de eigenaar van de auto. De twee werden aangehouden. Een andere bezoeker van het café bemoeide zich met de aanhouding, maar schatte daarbij zijn kansen een beetje verkeerd in. Omdat hij vervelend bleef en niet mee wilde werken, moest een politiehond hem op andere gedachten brengen. Dat lukte. Hij werd gebeten en aangehouden.

Acht ooggewonden oudejaarsnacht Rotterdam

Tijdens de jaarwisseling zijn acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. Zes van de acht patiënten hebben blijvend oogletsel opgelopen, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden. Welk blijvend letsel er daadwerkelijk is is niet bekendgemaakt.

Drie van hen waren kijkers die zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. De overigen waren onvoldoende zorgvuldig tijdens het afsteken. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril, ondanks de vele waarschuwingen en adviezen. In de meeste gevallen ging het om legaal vuurwerk, aldus het Oogziekenhuis na het opmaken van de eerste, regionale balans. Of dat vijf, zes of zeven van de acht gevallen betreft is niet bekendgemaakt. Ook cijfers elders in het land zijn nog niet bekend.

In de loop van de maandagochtend worden drie operaties uitgevoerd om schade aan de ogen te herstellen. Het Oogziekenhuis verwacht dat het aantal slachtoffers door doorverwijzingen nog zal oplopen.

Geen vuurwerkbril: al 10 ogen beschadigd
Geen vuurwerkbril: al 10 ogen beschadigd (Foto: ANP)

Man gewond door kogel in Capelle a/d IJssel

Een man iin Capelle aan den IJssel is het nieuwe jaar niet zo vrolijk begonnen. Hij raakte rond 03:15 uur gewond tijdens een schietpartij. Dit gebeurde in een woning aan de Constantijn Huygensstraat.

De politie kreeg een melding dat in er een woning was geschoten en dat even later twee personen waren gevlucht naar een andere woning in die straat. In de eerste woning werd een licht gewond slachtoffer aangetroffen. In de andere woning zaten de twee verdachten, een man en een vrouw. Zij zijn de woning ‘uitgepraat’ en aangehouden.

In de woning waar de verdachten naar toe waren gevlucht , waren vier minderjarige kinderen aanwezig. Zij zijn opgevangen door de oppas.

Man gewond tijdens schietpartij in Capelle a/d IJssel (Foto: stockfoto politie.nl)
Man gewond tijdens schietpartij in Capelle a/d IJssel (Foto: stockfoto politie.nl)

'Sfeer rond vuurwerkshows was tof'

De vuurwerkshows in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn tijdens oud en nieuw feestelijk verlopen. De sfeer was gemoedelijk en zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, laten de betrokken woordvoerders weten.

In Rotterdam kwamen 60.000 mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug. Vanuit binnen- en buitenland, aldus de woordvoerder. "De sociale cohesie was groot." Hij spreekt van "een gekke dag", omdat de wind lange tijd nog roet in het eten kon gooien. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het evenement goed te laten verlopen. "En dat is gelukt."

Ook in Amsterdam zijn geen incidenten geweest. "Het was heel gemoedelijk", zegt een woordvoerder van de betrokken organisatie. Zo'n 9000 mensen kwamen af op het vuurwerk op de kop van het Java-eiland en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie. Door de harde wind was de show wel aangepast. De zegsman benadrukt dat het thema Amsterdam Unite goed uit de verf is gekomen, met niet alleen vuurwerk, maar ook met muziek en een lasershow.

In Den Haag aanschouwden 15.000 mensen de vuurwerkshow bij de Hofvijver waar ook het Nationaal Aftelmoment plaatshad. Door de weersomstandigheden werd het vuurwerk in de wijk Laak en bij Scheveningen afgeblazen, maar in het centrum verliep de show "veilig".

'Gemoedelijke sfeer rond vuurwerkshows'
'Gemoedelijke sfeer rond vuurwerkshows' (Foto: ANP)

Tanker botst tegen booreiland op Noordzee

Een Portugese chemicaliëntanker is zondagavond op de Noordzee in aanvaring gekomen met een booreiland. Volgens de Kustwacht is er flinke schade aan de boeg van het schip en aan het booreiland, dat onbemand en niet meer in gebruik is. Er is geen sprake van een lekkage. De aanvaring was ten zuidwesten van Den Helder, ter hoogte van Callantsoog.

Voor het schip, dat voor anker is gegaan, en voor de bemanning, bestaat geen direct gevaar, meldt de Kustwacht op basis van een inspectie. Het schip de Elsa Essberger was onderweg van Antwerpen naar Malmö in Zweden. Bekeken wordt wat er met de tanker gaat gebeuren.

Tanker botst tegen booreiland op Noordzee
Tanker botst tegen booreiland op Noordzee (Foto: ANP)

Meer vuurwerkklachten op Groenlinksmeldpunt

Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn dit jaar meer al dan niet valse klachten binnen gekomen dan vorig jaar. Op oudejaarsavond stond de teller boven de 48.000 terwijl dat aantal rond de vorige jaarwisseling pas bij sluiting op 3 januari werd bereikt. Dat meldt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, woordvoerder van het meldpunt.

Belangrijkste oorzaak van de stijging is volgens hem dat de vuurwerkverkoop dit jaar een dag eerder is gestart omdat op oudjaarsdag de vuurwerkwinkels dicht waren vanwege de zondag. "Veel mensen hebben helaas niet gewacht met het afsteken van hun knallers tot oudejaarsavond. Dat heeft voor anderen een dag extra overlast veroorzaakt."

Dat lijkt een opvallende uitspraak omdat de teller tot oudejaarsdag lager stond dan voorgaande jaren. 

De meeste meldingen komen uit Rotterdam (1783), Den Haag (1426) en Amsterdam (1396). Verder komen de meldingen uit het hele land. Opvallend is het aantal klachten op de waddeneilanden en in kleine dorpen. Het meldpunt staat bekend om de eenvoud waarmee klachten kunnen worden ingediend. Na invoeren vind geen enkele verificatie plaats en dus kan iedereen eenvoudig valse meldingen doen door simpelweg een postcode en een niet-bestaand emailadres in te vullen.

Eerder kreeg het meldpunt te maken met valse meldingen en DDoS-aanvallen, volgens Bonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen. Een team van zo'n tien vrijwilligers houdt nu naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten, maar steekproeven tonen aan dat alle meldingen die door FOK! gedaan zijn om de betrouwbaarheid te testen gewoon werden ingevuld op de kaart.

Het aantal klachten staat overigens niet in verhouding tot het aantal knallers dat daadwerkelijk is afgestoken. Eén rotje kan natuurlijk tientallen klachten veroorzaken. Met 17 miljoen inwoners zijn 49000 klachten in een week verwaarloosbaar. En dan tellen we de valse meldingen gewoon mee.

Eerdere jaren bleek dat in sommige gemeenten zelfs ruim 97% van de klachten vals waren.

Meer vuurwerkklachten op meldpunt
Meer vuurwerkklachten op meldpunt (Foto: ANP)

De FOK!crew wenst jullie een ??? 2018!

Ook dit jaar hebben de FOK! crewleden een persoonlijke nieuwjaarswens voor jullie! 

Ik wens iedereen een supercalifragilisticexpialidocious gezond, gelukkig, gezegend maar vooral geil 2018 toe. Dat er maar veel geneukt mag worden het komende jaar!  ~ DJMO

Ik wens iedereen een fijn 2018 en ik hoop dat iedereen maar veel muziek zal luisteren! Oja, en iets met vrede op aarde. O+~ Dagoduck

Iedereen een mooi 2018 vol met geweldige archeologische vondsten en geschiedkundige hoogtepunten. ~ Cobra4
 
Alle aluhoedjes een complotrijk 2018 toegewenst ~ Lavenderr

Vanaf Olympus wens ik alle plebejers die ons vereren met een bezoek een gezond en gelukkig nieuw jaar toe, dat jullie ons ook in het nieuwe jaar weer mogen vereren met vele pageviews :P~ BasOne

Alle FOK!kers een fantastisch 2018 gewenst. En laten we elkaar voor de verandering eens met respect benaderen in plaats van te zoeken naar slechte bedoelingen van anderen die er niet zijn en het aanvallen van andersdenkenden. Zou de wereld een stuk gezelliger van worden ~ Danny


Ik wens alle Fokkers een beezonder goed 2018 toe. Dat alle reacties maar taalkundige hoogstandjes mogen zijn!
En denk eraan om af en toe het zolderraam open te zetten voor wat frisse lucht ~O>~ BartBee


FIPO 450!! STRAATFEEST!! ALLES!! Ben ik nog op tijd om iedereen een ontzettend fijn en gezond 2018 te wensen? ~ YokiKater
 
Namens mij en mezelf wens ik jullie een fantastisch 2018! ~ sneakydesert
 
De beste wensen voor 2018! Dat we ons in de bioscopen en op tv maar weer net zo mogen verwonderen als in 2017! ~ Roberto_BOZ
 
Beste wensen voor 2018. Dat het een mooi sportjaar mag worden.  ~ TargaFlorio

Fijne kerstdagen en op naar een geestelijk gezond(er) 2018 O+.  ~ Samzz
 
Dat ieders 2018 maar net zo fantastisch mag zijn als mijn laatste weken van 2017! En geniet van de kerstdagen en geef die brommende oom eens een extra knuffel ~ FredvZ
 
Ik wens alle fokkers een bijzonder mooi, liefdevol en bovenal gezond 2018 toe! ~ haags_kwartiertje

Vrede is leuk, vrijheid is beter. Ik wens jullie allemaal alle vrijheid toe.  ~ UIO_AMS

Ik wens iedereen veel beklagenswaardige gebeurtenissen toe ~ hugecooll

Vrolijk pasen ~ Moira

Ik wens jullie allemaal een paarsgepunt 2018. Persoonlijk kan het jaar voor mij al niet meer stuk ~ Djeez

Nou, maak er wat van hè  ~ ChipsZak.

Middels deze zeer originele post wens ik iedereen tof, gelukkig, voorspoedig, sportief, succesvol, gezond en tienvingerig 2017 toe! En maak er in 2018 ook wat van. Oja, vergeet niet vroeg op te staan begin februari. ~ Nattekat

Succes in 2018, dat al jullie wensen maar uit mogen komen. ~ qltel

Maak er iets moois van in 2018! Een ander doet het niet voor je, dus doe het gewoon maar zelf. ~ Rewimo
 
Dat het maar een fantastisch filmjaar mag worden! ~ daan1601

~ maily wenst jullie ammaal een superformiweldigeindefantakolosachtig 2018 .... en alles wat 2017 vergeten is ....
zij is gestopt met Facebook maar met Fok! wil het maar niet lukken ....
hooked@youall
O+
PS Fok! heeft de Kerst gehaald .... komop, komop, komopnou!!
 
Bij deze wil ik alle muziekgekken, filmfreaks, FOK!toen-fans, de gehele FOK!crew en uiteraard ook alle andere FOK!kers een prettig gestoord en vooral melomaan 2018 toewensen. Voor de rest wens ik iedereen minstens het dubbele van wat ze mij toewensen! ~ dekatophetspek
 
Ik wens iedereen een mooi en gezond 2018 toe met veel liefde. O+ ~ Amarantha

Ook namens mij iedereen de beste wensen voor 2018 ~ Emunator
 
Hallo lieve FOK!kers O+

Vanuit mijn zolderkamer wens ik alle users van FOK! een geweldige 2018 toe!
Dat we er met zn alle dit leuke forum blijven!

Ook wens ik alle FB hoeren een geweldig 2018, dat jullie nog jaren mogen verzuren in 2018!

Mijn liefjes van ONZ wens ik ook een prachtig 2018! Dat Dr.Mikey en _--_ heel lief voor elkaar zullen zijn in 2018.

De klagers van KLB wens ik in het nieuwe jaar veel geklaag, Over het vuurwerk, over het juist geen vuurwerk hebben en dat het godverdomme al 2018 is :r :')

En ik wens de rest van de FOK-crew een heel fijn 2018 toe, dat we dit met zn alle vol houden!

Oja, niet de mensen in KEL vergeten, jullie zullen wel nu allerlei dingen aan het doen zijn die uiteraard het daglicht niet kunnen verdragen :')2

en uiteraard alle Fa's en A's die dit zooitje ongeregeld een beetje sturen.

Bedankt voor 2017 en laten we er een mooi 2018 van maken :* ~ murp 


Veel mooie beloftes en muziekjes voor 2018.  ~ belsen

Ik wens iedereen (inclusief huisdieren - moest ik er inzetten van onze katten) een heel gelukkig 2018, gevuld met mooie foto's, fantastische reizen en dierbare herinneringen. Neem de mooie momenten nooit voor granted, en probeer nog net even wat extra lief te zijn naar de mensen in je leven.  ~ AlwaysHappy

Moge het voor eenieder een vunzig ende uiterst vuygh 2018 worden! \m/ ~ Drizzt_DoUrden

Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren meid! ~ Pharkus

Ik wens iedereen een heel fijn, gelukkig en gezond 2018 toe! ~ LPFAN

Ik wens iedereen een verrassend nieuw jaar toe *D ~ Bosbeetle

Ik wens iedereen een goed 2018, vol met sportieve hoogtepunten, spannende wedstrijden en meer van dat soort moois. ~ heywoodu

gr gr, Bep & Herman ~ Surveillance-Fiets

Iedereen een bedenkelijk 2018 toegewenst. (8> ~ Philosocles

新年快乐, 祝你新年健康快乐。 ~ RobertNL

Nou, ik moet nog even denken voor een nieuwjaarswens. ~ Embraer89
 
Dikke eieren! ~ borisz

Groetjes aan jullie voetjes en toedeloetjes en zie jullie op het slachtveld! ~ oscar.

Een mooi 2018! Enne, lief zijn voor elkaar, in games, online territoria en in het echt. ~ Puddington
 
Ik wens iedereen gewoon ouderwets veel succes in 2018 }) 
*stil*
*mooi*
*gezond*
*geluk*
*opgelost*
*slotje*
~ Yvonne 
 
Alle fokkers, crew en users, en net zo alle Nederlanders, inwoners van Nederland en expats, wens ik een heel goed 2018 toe!
Want hoe beter iedereen het heeft, hoe leuker het voor ons allemaal wordt 😊 Ook op FOK! ~ Iteejer
 
De beste wensen en alle goeds met veel spectaculair weer, alhoewel, voor elk wat wils is ook goed. Een goed jaar toegewenst! 😀 ~ Stephan5


In 2018 wordt ons millennium volwassen! Of trek ik nu 18 jaar oude kalenderdiscussies uit het stof? Anyway, zoals ieder jaar: veel geluk in het algemeen, plezier met de pret en veel sterkte met het onvermijdelijke ongeluk. En cheers, maak goede keuzes, bij twijfel vooral doen en slaap lekker. ~ Breuls

Groetjes en een poot van Max ~ timmmmm
De FOK!crew wenst jullie een ??? 2018!  (Foto: FOK!)
De FOK!crew wenst jullie een ??? 2018! (Foto: FOK!)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.