FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 december 2017

Vuurwerkshow Amsterdam gaat door

De vuurwerkshow in Amsterdam wordt aangepast wegens de verwachte harde wind. Zo wordt tijdens de show op de Kop van Java meer vuurwerk vanaf de grond afgestoken en is de kraan waar vuurwerk wordt afgeschoten verlaagd van 60 naar 30 meter.

"Maar we blijven het weer de hele avond monitoren", zegt een woordvoerder. Mocht de wind bijvoorbeeld verder aantrekken, dan kan de show alsnog worden afgelast. Dat komt dan op de gemeentelijke website te staan.

Het Nationale Vuurwerk dat om middernacht wordt afgestoken op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam gaat gewoon door zonder al te veel aanpassingen. De organisatie houdt met windmeters continu de windkracht in de gaten. Ook de landelijke kindervuurwerkshow, aan het begin van de avond op de Holland Amerikakade in Rotterdam, gaat door.

Later in de middag wordt besloten of de vuurwerkshow in het centrum van Den Haag wordt aangepast of niet. Het Nationaal Aftelmoment wordt rechtstreeks vanaf de Hofvijver uitgezonden op NPO 1. "De gemeente wil op basis van de meest recente weersverwachtingen een besluit nemen over wat wel en niet kan", aldus een woordvoerder.

In België zijn onder meer in Brugge en de kustplaats Oostende de traditionele vuurwerkshows afgelast vanwege harde wind en regen.

Update 22:53
De Amsterdamse vuurwerkshow op de Kop van Java gaat middernacht definitief door. Dat heeft de gemeente laten weten.

Andere evenementen in de hoofdstad, zoals de kerstboomverbranding in Floradorp, gaan ook door. De gemeente roept mensen die zelf vuurwerk afsteken op extra voorzichtig te zijn vanwege de wind.

Vuurwerkshow Amsterdam vanwege wind aangepast
Vuurwerkshow Amsterdam vanwege wind aangepast (Foto: ANP)

Arsenal verspeelt late voorsprong bij West Brom

Arsenal heeft 2017 afgesloten met een teleurstellend gelijkspel bij West Bromwich Albion. Na een hectische slotfase werd het 1-1.


Arsenal verscheen op The Hawthorns zonder Mesut Özil aan de aftrap. Vanwege een lichte knieblessure maakte de Duitser geen deel uit van de wedstrijdselectie. The Gunners begonnen aanvallend en het eerste gevaar kwam van Alexandre Lacazette. Een van richting veranderd schot van de Fransman verdween net naast het doel.

Ook Alex Iwobi kreeg een goede kans op de openingstreffer. Zijn schot ging echter over en even later stuitte de 21-jarige aanvaller op doelman Ben Foster. De bezoekers zagen in de slotfase van de eerste helft Sead Kolasinac geblesseerd uitvallen. Hij werd vervangen door Ainsley Maitland-Niles.

Wenger verbreekt Premier League-record Ferguson

West Bromwich Albion, vooraf de hekkensluiter in de Premier League, leek ook na rust stand te houden. Arsenal creëerde opnieuw gevaar via Lacazette, maar echt veel grote kansen kregen de Londenaren niet. Toch werd het in de slotfase 0-1 via Alexis Sánchez. De Chileen schoot door de muur een vrije trap raak.

Het leverde Arsenal echter geen driepunter op, want scheidsrechter Mike Dean zag in de slotminuten een discutabele handsbal van Calum Chambers, die de bal van dichtbij tegen de arm kreeg. Jay Rodriguez maakte daarna van elf meter geen fout: 1-1.

Vermiste Fiona (43) mogelijk in Noord-Holland

Fiona Meiland, 43 jaar oud, wordt sinds 19 december vermist. Ze verbleef in een klooster in Heiloo waar zij op 19 december te voet vertrok. Zij is echter nooit teruggekeerd naar de instelling in Emmen waar zij woont. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat ze zich mogelijk in de kop van Noord-Holland bevindt. De telefoon die zij in gebruik heeft bevind zich in het gebied tussen Heiloo, Egmond aan Zee en Castricum. Nadere locatiebepaling is volgens de politie helaas niet mogelijk. 

Fiona heeft een beperking waardoor zij zich met een stok voortbeweegt. Het is volgens de politie aannemelijk dat zij zich nog in het aangegeven gebied bevindt en mogelijk onderdak heeft gekregen of zichzelf verstopt houdt. Gisterenavond en afgelopen nacht is de politie met man en macht op zoek geweest, maar heeft haar helaas niet aangetroffen. 

Ze roept mensen die iets weten over de verblijfplaats van Fiona op om zich te melden via het telefoonnummer 0800-6070 onder vermelding van het zaaknummer 17014304. 


Vermiste Fiona (43) mogelijk in Noord-Holland (Foto: Politie.nl)
Vermiste Fiona (43) mogelijk in Noord-Holland (Foto: Politie.nl)

WhatsApp heeft weer eens storing

Wie hoopt vanavond zijn nieuwjaarswens via WhatsApp te versturen zal het nodige geduld moeten opbrengen. De populaire messengerdienst ligt weer eens plat. Volgens de storingskaart op Allestoringen.nl lijken de storingen zich voornamelijk in Nederland voor te doen, hoewel ook in andere delen van Europa meldingen worden gedaan. 

WhatsApp lag de afgelopen maanden meerdere keren plat. De laatste keer was de storing vrij snel verholpen. Het is nog niet te zeggen hoe lang het duurt voor deze storing verholpen zal zijn. Mochten jullie de storingen bij WhatsApp zat zijn, dan is wellicht Signal een goede vervanger. 

Of we 2018 überhaupt nog gaan halen valt met het oog op deze storing nog te bezien, maar we wensen een ieder veel sterkte.

WhatsApp heeft weer eens storing (Foto: screenshot Allestoringen.nl )
WhatsApp heeft weer eens storing (Foto: screenshot Allestoringen.nl )

Woningen ontruimd om gaslek door vuurwerk

In het Groningse Hoogezand zijn negentig woningen ontruimd vanwege een gaslek dat is ontstaan doordat vuurwerk op straat in een rioolput is gegooid. In verschillende woningen bleek na de evacuatie gas naar binnen te zijn gekomen, onder meer via het riool, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het gaslek is aan de Pallas. De ontruimde woningen liggen aan die straat en aan de straat Mars.

Voor de geëvacueerde bewoners is opvang geregeld. De verwachting is wel dat zij de jaarwisseling in hun eigen huis kunnen vieren. Enexis heeft het lek inmiddels gedicht. De woningen worden geventileerd en er worden metingen verricht. Ook wordt het riool gespoeld om eventueel opgehoopt gas te verwijderen. "Het heeft flink geregend, dus er is al veel weggespoeld", aldus de woordvoerder.

Woningen ontruimd om gaslek door vuurwerk
Woningen ontruimd om gaslek door vuurwerk (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: winderige jaarwisseling

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen, al kan het soms ook even droog zijn. In de tweede helft van de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op enkele buien toe. Het is zacht met temperaturen van 9°C op de Wadden tot lokaal nog 14°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, langs de kust krachtig, 6 Bft. De wind neem aanvankelijk nog iets af om in de tweede helft van de avond weer toe te nemen.

Tijdens de jaarwisseling staat er veel wind en komen er enkele buien voor, in de kustprovincies is ook onweer en hagel mogelijk. De temperatuur ligt dan rond 7°C. Ook gedurende de rest van nieuwjaarsnacht blijven wind en buien prominent aanwezig. De zuidwestenwind neemt zelfs nog toe naar krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust. Aan de kust zijn zware windstoten tot 80 km/uur mogelijk.

Op nieuwjaarsdag kan er nog steeds een enkele bui voorkomen maar is ook de zon af en toe te zien. In de middag raakt het van het zuidwesten uit bewolkt en volgt er vooral in de zuidelijke helft van het land regen. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht af. In de loop van de middag draait de wind waarschijnlijk naar richtingen tussen zuid en oost. (Bron: KNMI)

Nederland
 

DJMO bezocht een avondshow van Raveleijn in de Efteling (Foto: DJMO)
DJMO bezocht een avondshow van Raveleijn in de Efteling (even klikken voor vergroting)  (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Agenten beschoten in Colorado, zeker 1 dode

Zeker één agent is om het leven gekomen door een schietpartij in de Amerikaanse staat Colorado. Vier andere politiemensen en twee burgers liepen ook schotwonden op. "De verdachte is neergeschoten en vermoedelijk dood", liet de politie in Douglas County op Twitter weten.

De schietpartij vond plaats in Highland Ranch, ten zuiden van Denver. De lokale politie meldde eerder te hebben gereageerd op een melding over een incident in huiselijke sfeer. The Denver Post berichtte dat agenten vervolgens vanuit een woning onder vuur zijn genomen. Daarop liet de politie weten een arrestatieteam in te zetten.

Lokale ziekenhuizen lieten de krant weten zeven slachtoffers te hebben binnengekregen. Zeker drie gewonden zouden niet in levensgevaar zijn. Over de toestand van de andere slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Het is nog onduidelijk of de verdachte uiteindelijk is neergeschoten door agenten.

Agenten beschoten in Colorado, zeker 1 dode
Agenten beschoten in Colorado, zeker 1 dode (Foto: ANP)

IJshockeyers Capitals winnen NHL-topper, Kings winnen enerverend duel

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Washington Capitals en de Los Angeles Kings vrijdagavond weer een zege bij kunnen schrijven.

De Capitals kregen in de Capital One Arena bezoek van de New Jersey Devils, een duel tussen de nummers twee en drie van de Eastern Conference. Het leverde een relatief simpele zege op voor de Capitals, die een beduidend hoger aantal schoten omzetten naar een 5-2 zege.

De Kings zijn volop in de strijd om de koppositie in de Western Conference. In de Rogers Arena in Vancouver kwamen ze vroeg op achterstand, maar Tyler Toffoli en Marian Gaborik draaiden dat in een minuut tijd om: 1-2.

De Canucks kwamen weer terug en Nic Dowd zette de thuisploeg zelfs op voorsprong, maar het mocht niet baten. Kyle Clifford tekende voor de gelijkmaker, Drew Doughty schoot de winnende treffer voor de Kings binnen: 3-4.

Uitslagen NHL vrijdagavond
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 3-4
Washington Capitals - New Jersey Devils 5-2
Florida Panthers - Montreal Canadiens 2-0
Ottawa Senators - Boston Bruins 0-5
Nashville Predators - Minnesota Wild 3-0
St Louis Blues - Carolina Hurricanes 3-2

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

Van Gerwen na WK-nederlaag: "Gruwelijk balen, kloten"

Darter Michael van Gerwen was na afloop van zijn nederlaag op het WK in Londen zwaar teleurgesteld. De Nederlander, regerend wereldkampioen, ging na een heroïsche partij en een beslissende leg met 6-5 onderuit tegen de Engelse debutant Rob Cross.

"Dit is gruwelijk balen, kloten", klonk het duidelijk toen Van Gerwen tegenover Arjan van der Giessen (RTL7) en diens camera stond. "Ik was gewoon beter, maar ik gooide mijn dubbels niet. Ik heb mijzelf tekort gedaan, want ik vind dat ik het had verdiend om te winnen."

Van Gerwen werd bij vlagen flink uitgejoeld door het (grotendeels Duitse) publiek, dat zich al het halve WK zeer slecht zit te gedragen. "Dan kun je daar wel moeilijk over doen, maar dat ligt niet aan mij. Deze nederlaag komt echt door mij, ik kan alleen mijzelf de schuld geven."

MVG zat lang vol vertrouwen dat hij het nog wel af kon maken. "Ik dacht dat ik er op een gegeven moment overheen kon denderen, maar dat gebeurde niet. Dan kom ik eindelijk op voorsprong, gooi ik het niet uit...ik baal ontzettend en kan het alleen mijzelf verwijten."

Manchester City weken zonder Gabriel Jesus

Manchester City won zondag niet van Crystal Palace, maar het ergste voor de gasten was dat Gabriel Jesus en Kevin De Bruyne geblesseerd raakten.

De Braziliaan liep op krukken toen hij Selhurst Park verliet. "Gabriel Jesus is geblesseerd en hij ligt er maximaal twee maanden uit", reageerde manager Pep Guardiola na de 0-0 in Londen. De Spanjaard weet nog niet hoe ernstig de blessure is van De Bruyne, die wel nog op eigen kracht kon lopen.

Manchester City leverde na achttien zeges op rij dus weer een keer punten in. Dat hadden er ook drie kunnen zijn als Ederson in de slotminuten niet de strafschop van Luka Milivojević had gestopt. "Onze tweede helft vond ik beter dan de eerste", aldus Guardiola. "Ederson heeft ons aan een punt geholpen."

Over de strafschop, die veroorzaakt werd door Raheem Sterling, liet de manager zich niet uit. "Ik heb het niet goed gezien."Guardiola gaf Crystal Palace ten slotte een compliment voor hun prestatie. Manchester City komt dinsdag alweer in actie, thuis tegen Watford.

Van Avermaet vol vertrouwen het nieuwe jaar in

Greg van Avermaet was in het voorjaar van 2017 erg sterk met zeges met zeges in Omloop het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem én Parijs-Roubaix. Toch hoopt de Belg van BMC het komende jaar nóg beter te doen: "Ik heb meer ervaring. Dat is het belangrijkste'', laat de Belg weten.

"Voor een klassieke renner (zoals Van Avermaet, red.) is dit (32 jaar, red.) de ideale leeftijd om wedstrijden te winnen'', vertelt de Belg tegen de Waalse zender RTBF. "De ervaring die ik heb opgedaan is echt een voordeel. Ik denk dat ik nu beter bewapend ben dan toen ik 28 jaar was.''

Ook de doelen voor komend jaar zijn duidelijk voor Van Avermaet. De Belg van BMC hoopt de wedstrijden in het voorjaar te winnen, waar hij afgelopen jaar net te kort kwam. En dan gaat het vooral om drie wedstrijden: Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, waarvan de eerste twee koersen de hoofddoelen voor de olympisch kampioen van Rio: "Die wedstrijden winnen is het meest belangrijk. In 2018 wil ik de wedstrijden winnen die ik nog niet heb kunnen winnen.''

Van der Haar last korte rustperiode in

Lars van der Haar komt aankomende week niet in actie. De Nederlandse veldrijder heeft heeft last van verhoogde waarden van het Epstein-Barrvirus, wat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Daarnaast heeft Van der Haar ook last van een ontwrichtte schouder. Die blessure liep hij afgelopen donderdag op bij de veldrit in Loenhout.

"De eerste dagen van het nieuwe jaar verblijft Lars in Spanje om even op adem te komen en in alle rust opnieuw op te bouwen naar de laatste twee belangrijke maanden van het cross-seizoen'', zo meldt zijn team Telenet Fidea Lions, de ploeg van Van der Haar.

Ook Klaas Vantornout zal de veldrit op 1 januari in Baal moeten missen. De Belg van Marlux-Napoleon Games heeft opnieuw last van zijn pols gekregen. De blessure liep hij op bij de veldrit in Namen, maar keerde afgelopen week weer terug. Dat blijkt nu te vroeg, zo laat de ploeg weten op hun website.

Vuurwerkshow in Den Haag afgelast

De vuurwerkshow in de Haagse wijk Laak is zondag aan het eind van de middag afgelast. Dat maakte de gemeente bekend. De reden is de harde wind. De risico's zijn te groot in verband met de ligging midden in de wijk en de nabijheid van bebouwing, staat in een verklaring.

Over de twee andere vuurwerkshows in Den Haag, op de Hofvijver en in Scheveningen, wordt later een besluit genomen. De show op de Hofvijver is live te zien op NPO1.

De vuurwerkshow in Laak was een initiatief van onder anderen bewoner Tom Nathans. De organisatie rekende op ongeveer 2000 bezoekers. "Teleurstellend. We hebben de wind steeds mee gehad wat dit project betreft, met alle medewerking van de gemeente. Maar de uitvoering heeft niet zo mogen zijn, de wind draaide, zogezegd", aldus Nathans. Volgend jaar doet de organisatie een nieuwe poging.

Burgemeester Pauline Krikke noemt het "ontzettend vervelend voor alle vrijwilligers in Laak die zich hard gemaakt hebben voor het initiatief van de vuurwerkshow, dat echt vanuit de bewoners zelf kwam. Ik ben vandaag bij ze langs geweest en heb ze persoonlijk bedankt voor hun inzet".

Vuurwerkshow Laak in Den Haag afgelast
Vuurwerkshow Laak in Den Haag afgelast (Foto: ANP)

Minder migranten overgestoken naar Italië

Het aantal migranten dat per boot arriveerde in Italië, is dit jaar fors afgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten dat het ging om ruim 119.000 personen, tegenover 181.000 in 2016.

Minister Marco Minniti (Binnenlandse Zaken) noemde het in een interview een "keerpunt" dat zijn regering besloot een akkoord te sluiten met de Libiërs. De internationaal erkende regering in Tripoli kreeg steun toegezegd in ruil voor hulp bij het aanpakken van de mensensmokkel. Het Noord-Afrikaanse land geldt als belangrijk vertrekpunt voor migranten die Europa willen bereiken.

Het akkoord is niet onomstreden. Mensenrechtenorganisaties stellen dat migranten zo stranden in een land waar ze worden blootgesteld aan ernstige misstanden, zoals dwangarbeid en seksueel geweld. De cijfers zijn vermoedelijk wel goed nieuws voor de Italiaanse regering. Migratie is een belangrijk verkiezingsthema in het land, waar de afgelopen vier jaar zo'n 600.000 migranten per boot arriveerden.

Minder migranten overgestoken naar Italië
Minder migranten overgestoken naar Italië (Foto: ANP)

Langlaufster Østberg haalt uit en neemt macht in Tour de Ski over

Langlaufster Ingvild Flugstad Østberg heeft de tweede etappe van de Tour de Ski gewonnen. De Noorse was veruit de beste op de tien kilometer klassieke stijl en nam de leiding in de Tour over van de Zwitserse Laurien van der Graaff, die vrijdag de eerste etappe won.

In de Biathlon Arena in het Zwitserse Lenzerheide stond geen maat op Østberg, die al vroeg de snelste tussentijden liet noteren en constant uit bleef lopen. Alleen landgenote Heidi Weng bleef relatief nog in de buurt, maar ze moest wel al ruim 25 seconden toegeven. In het klassement staat Weng nu tweede op 32 seconden.

De Amerikaanse Sadie Bjornsen eindigde als derde op 42 seconden. Dat was genoeg om op te schuiven naar plek vier in het klassement, landgenote Jessica Diggins - zevende op zaterdag - blijft haar nog net voor. Kerttu Niskanen (Duitsland), Anna Haag (Zweden) en Nicole Fessel (Duitsland) bleven ook nog binnen een minuut van de winnares.

Belg Bouchikhi wint Sylvestercross

Soufiane Bouchikhi is de winnaar geworden van de sylvestercross. De Belg, eerder al tweede werd in 2013 en derde in 2014, was in Soest duidelijk de sterkste in de cross die traditioneel op oudjaarsdag wordt gelopen.

Bouchikhi legde de 10,4 kilometer af 35 minuten en 8 seconden. Het podium was volledig Belgisch, want hij bleef zijn landgenoten Abdi Bashir(35.45) en Jeroen D'Hoedt (36.04) voor. Michel Butter was op de zesde plaats de beste Nederlander. Hij klokte 36.34.

Bij de dames, die een parcours van zes kilometer moesten afleggen, ging de zege naar Poolse Katarzyna Rutkowska: 22.42. Anna Holm uit Denemarken werd tweede (22.49), de Nederlandse Andrea Deelstra werd met een tijd van 23.00 derde.

Brand in Berlijns station Bahnhof Zoo

Op het Berlijnse station Bahnhof Zoo is rond half 2 vanmiddag brand uitgebroken. Deze ging gepaard met een stevige rookontwikkeling. Het station is ontruimd en het treinverkeer werd stilgelegd. Vijftien mensen moesten door de toegesnelde brandweer worden gered uit de gevarenzone.

Ze werden met behulp van rookmaskers geëvacueerd om rookvergiftiging te voorkomen. Volgens Bild is de brand ontstaan in een tussenruimte onder een plafond, tijdens verbouwingswerkzaamheden.

Een station verderop zijn reddingswerkers bezig ongeveer 250 inzittenden van een metrotrein te onderzoeken. De trein stond op Bahnhof Zoo ten tijde van het uitbreken van de brand en kreeg hierdoor veel rook binnen.

In het station zijn grote ventilators geplaatst om de rook te verdrijven. De brandweer controleert nog op smeulende materialen. Treinen kunnen inmiddels weer stapvoets passeren. Het metroverkeer ligt nog wel stil.

En de slechtste slogan van 2017 is.....

De Blauwe Tegel, de prijs die naar de jaarlijkse 'Slechtste slogan van het jaar' gaat, is dit jaar kat-in-het-bakkie voor Milse molen De Korenbloem uit uit Mill. Op de verpakking van hun worstenbroodjes prijkt 'Van kop tot kont, worst in de mond'.

De top drie bestaat verder uit 'Voor iedere gleuf een doos', van Moniss Verpakkingsmaterialen en 'Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft', Cat's kattenspeciaalzaak uit Amsterdam.

De leus van de worstenbroodjesverpakker kreeg ongeveer een derde van de stemmen. De nummers twee en drie kregen eenieder ongeveer een achtste de stemgerechtigden achter zich.

Winnaar Raymond Ligthart was zeer content over de uitslag: "Ik ben al mijn hele leven een worstenbroodjesfanaat, maar de meeste broodjes zijn niet goed gevuld. Vandaar onze slogan: het broodje zit helemaal vol met worst. Daar krijgen we veel reacties op, vrijwel altijd positieve". Tijdens de uitreiking vonden de met zakken meegenomen worstenbroodjes gretig aftrek bij het publiek, dat de veelbesproken vleesstaven dan ook gulzig naar binnen slobberde.

De eigenaresse van de dierenwinkel die op de derde plaats was geëindigd heeft aangekondigd om alles in het werk te stellen om volgend jaar op de eerste plaats te eindigen. "We gaan in ieder geval hard ons best doen en hebben er al een paar die in aanmerking komen. Met poezen en katers kun je veel kanten op", aldus een ietwat teleurgestelde Lioni Valentien.

De top tien van dit jaar ziet er als volgt uit:

  1. “Van kop tot kont, worst in de mond” (Worstenbroodjes van de Millse molen De Korenbloem)
  2. Voor iedere gleuf een doos (Moniss verpakkingsmaterialen)
  3. Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft (4 Cats kattenspeciaalzaak)
  4. Haring is caring (Visboer Vis en meer, op Camping Bakkum, Castricum)
  5. Wij zeggen geen chardo-nee tegen de borrel (Café Lokaal De Ruyter, Nijmegen)
  6. Wat knort mijn mage! 50 jaar Bram Ladage! (Patatproducent Bram Ladage, Rotterdam)
  7. EEN DOOS IS EEN DOOS IS NOOIT ZOMAAR EEN DOOS (Smurfit Kappa Van Dam golfkarton, Helmond)
  8. Goed dakonderhoud is geen pre maar een feit (Maarssen Onderhoudsbedrijf, Maarssenbroek)
  9. We make it transpossible. (Transportbedrijf H. Essers, België/Nederland)
  10. Wees geen domme gans, steun de Dierenambulance! (Dierenambulance Amsterdam)

Vuurwerk

Rotterdammer met vuurwapen aangehouden

Een waarschuwingsschot en de inzet van een politiehond waren in de nacht van zaterdag op zondag nodig om een 42-jarige Rotterdammer onder controle te krijgen en aan te houden. De man had een vuurwapen in zijn hand en thuis bij hem lag nog een vuurwapen met munitie. Hij kon rond 01:00 uur worden overmeesterd op de Stadionweg. 

Een agent, die op dat moment niet in dienst was, zag de verdachte lopen met in zijn ene hand een blik bier en zijn andere hand een vuurwapen. Direct waarschuwde hij zijn collega’s die naar de Stadionweg gingen. Ze wilden met een speciale vuurwapenprocedure de verdachte aanhouden.

In eerste instantie reageerde de 42-jarige hier niet op. Hierop loste de politie een waarschuwingsschot en bracht een politiehond de man onder controle door hem in zijn been te bijten. Later in de woning van de 42-jarige vond de politie nog een wapen. De recherche gaat verder met het onderzoek.

BGTV
De agenten maakten bij de aanhouding gebruik van de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BGTV). Daarbij bestaat de kans dat indien een verdachte de aanwijzingen van de agenten niet opvolgt, een agent zich genoodzaakt ziet zijn vuurwapen te gebruiken.

De video hieronder is ter illustratie van de 'benaderingstechniek gevaarlijke verdachten'. 

Manchester City sluit 2017 af met puntenverlies

Er is een einde gekomen aan reeks overwinning van Manchester City. Na negentien overwinning speelde de ploeg zondag gelijk tegen Crystal Palace.

Manchester City had het zondagmiddag lastig tegen Crystal Palace. De laagvlieger zakte terug op de eigen helft, zoals veel tegenstanders van Manchester City dit seizoen doen. Maar tegen de voorgaande tegenstanders wist Manchester City alsnog veel te creëren, en dat was zondag niet het geval.

Crystal Palace begon met Timothy Fosu-Mensah, Jaïro Riedewald en Patrick van Aanholt in de basis en met de Nederlanders hield de ploeg goed stand. Crystal Palace vocht voor iedere meter en kon Manchester City redelijk ver van de goal houden.

Het grootste gevaar kwam de eerste helft van Sergio Agüero, die al vroeg als vervanger van de geblesseerd geraakte Gabriël Jesus in het veld was gekomen. De aanvaller dribbelde vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal via Riedewald op de paal.

Tijdens de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Manchester City beschikte over het balbezit, Crystal Palace zakte in. Hierdoor konden de bezoekers amper uitgespeelde mogelijkheden creëren. Toch had Manchester City op voorsprong kunnen komen. Kevin De Bruyne kreeg twee keer ruimte om uit te halen, maar twee keer kon Hennessey redding brengen.

Hierdoor leek het bij 0-0 te blijven, maar in de slotfase kreeg Crystal Palace een opgelegde mogelijkheid om drie punten over te houden aan het duel. Wilfried Zaha ging gemakkelijk naar de grond in het strafschopgebied, waardoor Crystal Palace in de 91ste minuut een penalty kreeg. Milivojevic ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Ederson. Hierdoor bleef het alsnog bij 0-0.

'Geen demonstranten gedood door politie Iran'

Tijdens protesten tegen het Iraanse regime zijn in het westen van het land twee doden gevallen. De politie heeft er niets mee te maken, benadrukte de adjunct-gouverneur van de provincie Lorestan zondag in Iraans media.

Hij bevestigde de dood van twee mensen tijdens gewelddadigheden zaterdag in de plaats Dorud, circa 350 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran. Maar politie en andere ordediensten hebben geen schot gelost. Wel zijn er volgens de adjunct-gouverneur aanwijzingen dat buitenlandse agenten of jihadisten bij het geweld betrokken zijn.

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw betoogd tegen de regering die al bijna veertig jaar wordt gedomineerd door uiterst behoudende sjiitische geestelijken. Sinds donderdag zijn er protesten in heel Iran. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land heeft gewaarschuwd dat iedereen die wanorde schept of de wet overtreedt, een hoge prijs betaalt.

'Geen demonstranten gedood door politie Iran'
'Geen demonstranten gedood door politie Iran' (Foto: ANP)

Polman wint met Esbjerg bekerfinale Denemarken

Handbalster Estavana Polman heeft zaterdagavond de Deense beker gewonnen. Haar team Esbjerg won de finale met 31-20 van København Handbold, waar de Nederlanders Debbie Bont, Kelly Dulfer en Myrthe Schoenaker spelen.

Polman was in de halve finale al belangrijk geweest voor haar team door de winnende treffer te maken tien seconden voor tijd. Ook in de finale had de handbalster een belangrijke rol in de overwinning van haar team. Polman zou zeven treffers maken en alleen de Zweedse zou meer doelpunten maken met acht treffers.

Langlaufer Cologna brengt Zwitsers in vervoering met winst in Tour de Ski

Langlaufer Dario Cologna heeft de tweede etappe van de Tour de Ski gewonnen. De 31-jarige Zwitser was in Lenzerheide de beste op de vijftien kilometer klassieke stijl, waarop hij de regerend olympisch kampioen is. Het is de tweede Zwitserse World Cup-overwinning in eigen land ooit, nadat Toni Livers in 2007 een zege pakte in Davos.

Lang leek het erop dat de jonge Rus Alexander Bolshunov op zijn 21e verjaardag zijn grootste overwinning tot nu toe zou pakken. Halverwege had hij zo'n tien seconden voorsprong op Cologna's tijd, maar vanaf dat moment begon de Zwitser in te lopen en leek het er vooral op dat Bolshunov's krachten er langzaam doorheen zaten.

Na elf kilometer had Bolshunov de leiding nog, maar na 12,5 kilometer noteerde hij de vierde tussentijd. Cologna pakte de leiding over, maar leverde op zijn beurt tijd in op Alexey Poltoranin uit Kazakhstan. Aan de finish bleek de Zwitser echter precies genoeg over te hebben: hij was 0,6 seconden sneller dan Poltoranin. Op 13,1 seconden ging de derde plek naar de Noor Martin Johnsrud Sundby, omdat Bolshunov een kleine seconde achter hem eindigde.

Kramer met Verweij op olympische massastart

 De selectiecommissie van de KNSB maakte vandaag bekend welke schaatsers en schaatsters ons land gaan vertegenwoordigen op de komende Winterspelen.

Opvallend is het selecteren van Sven Kramer naast  Koen Verweij op de massastart. Kramer reed internationaal nog nooit de massastart. "Dit tweetal heeft meer chemie met elkaar dan welk ander tweetal ook. Ik denk hiermee het internationale veld te kunnen verrassen", zo zegt bondscoach Geert Kuiper.

Bij de vrouwen start naast Irene Schouten Annouk van der Weijden op de massastart.

KNSB wijst Verbij aan voor olympische 1.000 m

De KNSB heeft vandaag officieel bekend gemaakt welke schaatsers en schaatssters ons land gaan vertegenwoordigen op de Spelen van Pyeongchang.

De selectiecommissie heeft bij de heren Kai Verbij,die op het OKT geblesseerd raakte,het derde startbewijs toegewezen op de 1.000 meter. De nummer drie op die afstand, Thomas Krol,loopt daardoor de Spelen mis. Jan Blokhuijsen gaat nu als tiende schaatser mee naar Pyeongchang.

"Verbij is de afgelopen jaren toonaangevend geweest op de 1.000 meter", zo zegt Arie Koops, technisch directeur. Als Verbij niet kan starten in Korea vanwege zijn spierblessure, dan zal Hein Otterspeer worden toegevoegd aan de olympische ploeg.

Mannen

500 meter: Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens.

1.000 meter: Kjeld Nuis, Koen Verweij en Kai Verbij.

1.500 meter: Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest.

5.000 meter: Bob de Vries, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen.

10.000 meter: Sven Kramer, Jorrit Bergsma.

Massastart: Koen Verweij en Sven Kramer.

Verweij,Kramer,Blokhuijsen rijden in Pyeongchang de ploegenachtervolging.

Vrouwen

500 meter: Anice Das en Marrit Leenstra.

1.000 meter: Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Ireen Wüst.

1.500 meter: Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

3.000 meter:  Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Car.Achtereekte.

5.000 meter:  Annouk v.d.Weijden en  Esmee Visser.

Massastart:  Irene Schouten en Annouk v.d.Weijden.

Wüst,Van Beek,Leenstra en De Jong komen in Pyeongchang in aanmerking om de ploegenachtervolging te rijden.

Man pleegt zelfmoord met zoontje (4)

Op zaterdagavond 30 december zijn een 46-jarige man uit Zoetermeer en zijn 4-jarige zoon overleden na een sprong voor een trein op het spoor langs de Oude Deventerweg in Haarle.

Omstreeks 21.30 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke zelfdoding op het spoor aan de Oude Deventerweg. Enkele minuten later kwam er een melding van een vermissing van een man en zijn zoon vanuit een vakantiewoning op een bungalowpark in de omgeving.

Op het spoor troffen de gealarmeerde agenten twee lichamen aan. Uit onderzoek bleek dat de twee op het spoor omgekomen personen de twee vermisten betrof. De politie heeft de familieleden die in de vakantiewoning aanwezig waren opgevangen.

UFC 219: Nurmagomedov onnavolgbaar

Na veertien maanden keerde Khabib Nurmagomedov weer terug in de octagon. Zaterdagnacht in Las Vegas maakte de Rus duidelijk dat de lichtgewichtdivisie er weer een topkandidaat bij heeft, nadat hij de ijzersterke Braziliaan Edson Barboza gedurende drie ronden vernietigde.

Barboza wist eigenlijk al halverwege de eerste ronde dat het voor hem over was. Nurmagomedov kwam lekker aggressief uit z'n hoek en Barboza was niet bij machte om de ijzersterke Rus op afstand te houden. Toen beide vechters eenmaal op de grond waren beland, begon de pijnlijke afstraffing van Barboza pas goed.

Ellebogen, upper-cuts en hammer fists landden genadeloos op de weerloze Barboza, wiens kans op een overwinning al in de eerste ronde voorbij leek. Na het luiden van de bel voor het einde van deze eerste ronde, bleef Barboza dan ook nog enkele seconden nadenken over dit onverwacht grote krachtsverschil, terwijl Nurmagomedov trots naar zijn hoek marcheerde.

De tweede ronde verliep niet veel anders, maar in de derde ronde kon Barboza nog wat energie terugvinden en wist Nurmagomedov met een aantal mooie trappen te raken. Maar het venijn was uit de aanvallen gehaald door de feilloze tactiek van de Rus waarna hij Barboza weer willoos naar de grond sleepte. Na afloop waren alle juryleden het dan ook eens dat Nurmagomedov ongeslagen blijft na zijn vijfentwintigste professionele MMA-gevecht en een interim titelgevecht met Tony Ferguson of titelgevecht met Conor McGregor komt nu wel heel dichtbij.

'Ik denk niet aan die twee sukkels. Ik denk alleen maar aan mijzelf,' begon Nurmagomedov bescheiden aan het interview na afloop van het gevecht. 'Als de UFC aan mij vraagt tegen wie ik wil vechten, zeg ik Tony Ferguson. Hij is nu tienmaal ongeslagen en ik vijfentwintigmaal. Ik ben gedurende mijn hele carrière nog nooit verslagen. En McGregor, ik denk dat dat nog wel lang zal duren. Hij heeft nu zoveel geld. Hij moet dat eerst gaan uitgeven voordat we hem weer in de octagon gaan terugzien.'

Overige uitslagen UFC 219:
Cristiane “Cyborg” Justino verslaat Holly Holm na jurybesluit (49-46, 48-47 x2)
Khabib Nurmagomedov verslaat Edson Barboza na jurybesluit (30-25 x2, 30-24)
Dan Hooker verslaat Marc Diakiese na opgave door verwurging (guillotine choke) in ronde 3.
Carla Esparza verslaat Cynthia Calvillo na jurybesluit (29-28 x3)
Neil Magny verslaat Carlos Condit na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Michal Oleksiejczuk verslaat Khalil Rountree na jurybesluit (30-27 x3)
Myles Jury verslaat Rick Glenn na jurybesluit (30-27 x3)
Omari Akhmedov vs. Marvin Vettori eindigde onbeslist (28-28 x2, 29-28)
Matheus Nicolau verslaat Louis Smolka na jurybesluit (30-26 x2, 30-25)
Tim Elliott verslaat Mark De La Rosa na opgave door verwurging (anaconda choke) in ronde 2. 

Lekt Nike transfer Coutinho naar Barcelona?

Barcelona lijkt zich op te gaan maken voor de komst van Philippe Coutinho en Nike leek de aankoop van de speler van Liverpool te bevestigen.

Barcelona probeerde afgelopen zomer de Braziliaan al over te nemen van Liverpool, maar verschillende biedingen werden afgewezen. Het is geen geheim dat de Catalanen nog altijd geïnteresseerd zijn en het heeft er alle schijn van dat het in januari tot een transfer komt.

Nike, de kledingsponsor van Barcelona, leek de transfer via de online winkel te onthullen: "Philippe Coutinho is ready to light up Camp Nou. Get your 2017-18 FC Barcelona kit with the Magician's name on it. Act fast – free personalisation only available until 6 January", viel enige tijd te lezen op de website. 

Nike verwijderde de pagina enige tijd later en het valt nog te bezien of het een PR-blunder was of dat er sprake was van een hack. 

Barcelona bracht in de zomer naar verluidt een bod van 130 miljoen euro uit op Coutinho, maar dat bod werd door Liverpool afgewezen omdat de Engelsen op korte termijn geen geschikte vervanger kon vinden. De 32-voudig Braziliaans international speelde dit seizoen twintig wedstrijden voor the Reds en daarin was hij twaalf keer trefzeker en gaf hij negen assists.

Het is 2018!

Hier in Nederland hebben we net het laatste ontbijt van het jaar achter de kiezen, maar elders op de aardbol is het inmiddels 2018.

Om 11.00 uur Nederlandse tijd kon het vuurwerk de lucht in en mochten de glazen geheven worden in de Grote Oceaan. De eerste twee landen waar de kalender naar 2018 omgeslagen kan worden zijn, zoals te doen gebruikelijk, eilandstaten Samoa en Kiribati.

De Nieuw-Zeelandse Chathameilanden moeten nog een kwartiertje wachten, om 12.00 uur volgt met Nieuw-Zeeland het eerste 'grote' land ter wereld dat het nieuwe jaar in zal luiden. 

Voor hen die het interessant vinden is hier een lijst te zien met huidige tijden vanover de hele wereld. Op Hawai'i moet men vanaf de eerste landen die in 2018 zitten nog 24 uur wachten, op Amerikaans Samoa en het piepkleine Niue zelfs 25 uur. Het onbewoonde Baker Island betreedt 2018 nog een uur later als laatste.

Wij wensen de beste mensen in de Grote Oceaan alvast een gelukkig nieuwjaar!

De FOK!film-crew Top 5 van 2017

dfdHet is het einde van het jaar en ook FOK! doet mee aan de jaarlijstjes. We hebben aan ieder van onze filmredactieleden gevraagd wat hun persoonlijke favoriete films van 2017 waren. Uiteraard mag de grootste teleurstelling daarbij niet ontbreken! De favorieten lopen sterk uiteen en dat zal bij jullie, onze lezers, niet anders zijn. We zijn dan ook erg benieuwd naar jullie voorkeuren! Laat ze achter in de reacties.

Karsdorp: "Ik kan eigenlijk bijna alles doen"

Rick Karsdorp weet nog niet wanneer hij zijn rentree kan maken bij AS Roma, maar de rechtsback is positief over zijn herstel.

De rechtsback maakte afgelopen zomer voor veertien miljoen euro de overstap van Feyenoord naar Rome. Karsdorp begon het seizoen met een blessure en op 25 oktober maakte hij zijn debuut, maar in de wedstrijd tegen Crotone scheurde hij zijn kruisband af. 

"Ik kan eigenlijk bijna alles doen. Natuurlijk ga je niet meteen rennen als een malle, maar ik ben op de loopband en op de fiets te vinden", vertelt Karsdorp in gesprek met de NOS. "Ik pak af en toe een bal in de gym en dan ga ik hooghouden, dat is wel een goed punt. Maar wanneer ik weer naar buiten ga, durf ik niet te zeggen."

Karsdorp heeft in Kevin Strootman een ploeggenoot die hetzelfde meemaakte. "Hij was de eerste die ik belde, nadat ik mijn MRI had. Hij weet wat het is en ik kan altijd op hem terugvallen, vragen hoe hij in dat soort situaties reageert."

Warmste Oudejaarsdag ooit gemeten

Het is vandaag officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 10:00 uur 12,5 graden. Het record stond op 12,3 graden gemeten in 2006. Het warmst werd het tot dusver in Ell met 13,4 graden. Niet eerder was het op een van de KNMI-weerstations zo zacht op 31 december.

De temperatuur kan de komende uren nog iets verder oplopen en in het zuidoosten lokaal zelfs stijgen richting 15 graden! Vanavond daalt de temperatuur iets en rond de jaarwisseling is het 8 graden met kans op enkele buien.

Op de valreep noteren we het zesde officiële warmterecord van 2017 in De Bilt. Recordwarm was het dit jaar ook op 30 en 31 maart, 17 en 27 mei en 16 oktober. Het enige kouderecord (voor de maximumtemperatuur in De Bilt) noteerden we op 16 september.

Voor het gevoel niet bijzonder zacht
Door een stevige zuidwestenwind en buien voelt het vandaag minder warm aan dan de thermometers aanwijzen. De gevoelstemperatuur ligt momenteel tussen 5 graden in het noorden en 10-12 graden in het zuiden.

Tijdens de jaarwisseling voelt het op de Waddeneilanden aan als 3 graden, langs de westkust en in het noorden als 4 en in de rest van het land als 5 à 6 graden. Ondanks dat het zeer zacht is voor de tijd van het jaar is vanavond en vannacht een warme winterjas nodig.

Veel wind
In de kustgebieden staat rond middernacht een krachtige tot harde wind (6-7 Bft.) en in het binnenland waait het matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.). Bij het afsteken van vuurwerk moet hier rekening mee worden gehouden.

Het is belangrijk om vuurpijlen niet vanuit lege flessen te lanceren, maar om deze te verzwaren met zand of water. Nog beter is om de fles in te graven in een emmer zand of in de tuin. De flessen waaien daardoor niet om, wat de veiligheid vergroot.

De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Rond middernacht en in de Nieuwjaarsnacht is er kans op buien. Veel plaatsen zullen het droog houden tijdens de jaarwisseling, maar sommige regio’s zullen pech hebben en met regen te maken krijgen. Waar de buien vallen is op voorhand lastig aan te geven. Tijdens de Nieuwjaarsnacht neemt bij buien de kans op een klap onweer en hagel toe.

Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsdag verloopt onstuimig met enkele buien en een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind krachtig en voor het gevoel is het tijdens de Nieuwjaarsduik dan ook koud. De gevoelstemperatuur ligt dan op de stranden op 3 à 4 graden, terwijl de thermometer 7 à 8 graden aanwijst. Landinwaarts ligt de gevoelstemperatuur rond 5 graden. In de middag neemt vooral in het zuiden de kans op regen toe.

Rus naar laatste kwalificatieronde Auckland, Schoofs verliest

Arantxa Rus heeft nog één overwinning nodig om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van WTA-toernooi in Auckland. Bibiane Schoofs verloor in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi.

Rus was in de tweede ronde van de kwalificaties in drie sets te sterk voor de als vijfde geplaatste Japanse Risa Ozaki: 6-3, 2-6 en 6-1. In de laatste ronde van de kwalificaties in Auckland neemt de Nederlandse op tegen Viktoria Kuzmova. De Slowaakse schakelde in haar tweede ronde de als vierde geplaatste Britse Naomi Broady uit, 6-2 en 6-4. Kuzmova is de nummer 138 van de wereldranglijst, Rus staat twee plaatsen hoger.

Schoofs moest in de tweede ronde van de kwalificaties in Auckland haar meerdere erkennen in Jana Fett. De 21-jarige tennisster uit Kroatie, nummer één van de plaatsingslijst in het kwalificatietoernooi., won met 7-5, 6-1 van de Nederlandse.

Bij het WTA-toernooi in het Chinese Shenzhen heeft Lesley Kerkhove zich niet weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Ze ging in de laatste ronde van de kwalicaties met 6-2, 6-0 onderuit tegen de Russin Anna Blinkova.

Australië verslaat Canada in Hopman Cup

Thuisland Australië heeft haar eerste wedstrijd gewonnen in de Hopman Cup, het tennistoernooi voor landenteams van één man en één vrouw. In Perth waren Daria Gavrilova en Thanasi Kokkinakis te sterk voor Eugenie Bouchard en Vasek Pospisil uit Canada.

Gavrilova had het niet al te moeilijk met Bouchard en opende met een 6-1, 6-4 zege. Kokkinakis had het vervolgens lastiger met Pospisil, maar in drie sets sleepte hij de overwinning uit het vuur: 6-4, 3-6, 6-3. In het dubbelspel deed het Canadese duo nog iets terug, wat in de groepsfase mogelijk later van belang kan zijn: 4-3 (1), 4-3 (4).

Bertens verliest in eerste ronde Brisbane

Kiki Bertens is het tennisseizoen begonnen met een nederlaag. De nummer 31 van de wereld verloor in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Brisbane met 6-1, 6-2 van de Kroatische Ana Konjuh.

Konjuh kwam in de eerste gelijk met 5-0 voor. Bertens pakte nog wel een game, maar de set ging met 6-1 naar de nummer 44 van de wereldranglijst. In de tweede set kwam Bertens nog wel op 0-1, maar daarna liep de Kroatische uit naar een 5-1 voorsprong. In de zevende game wist Bertens nog wel haar service te houden. Bij een 5-2 stand serveerde Konjuh de wedstrijd uit, ondanks dat Bertens nog drie breakpunten kreeg in de achtste game.

Ter voorbereiding op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat halverwege januari begint, doet Bertens volgende week mee aan het toernooi in Sydney.

Klopp heeft geen idee over contractduur Van Dijk

Jürgen Klopp tast in het duister over de contractduur van Virgil van Dijk, die zich op 1 januari speler van Liverpool mag noemen.

Liverpool neemt de centrale verdediger voor 84,5 miljoen euro over van Southampton. De club heeft tot dusver geen medelingen gedaan over de lengte van zijn contract. Van Dijk zag zijn nieuwe club zaterdagmiddag vanaf de tribune met 2-1 winnen van Leicester City.

"Het is niet zo belangrijk, ik weet niet hoe lang het contract zal zijn", vertelt Klopp in gesprek met de BBC. "Mijn gok is misschien vijf of zes jaar? Ik weet het niet, maar we hebben alle tijd om te praten."

De 0-1 van Jamie Vardy werd gemaakt na een defensieve fout van Joël Matip. Klopp weigert echter te stellen dat de komst van Van Dijk ervoor moet zorgen dat zijn al aanwezige verdedigers zenuwachtig worden.

"Kijk, dat is een onderdeel van het profvoetbal. De echt goede spelers zullen altijd met de andere spelers concurreren voor een plek en dat zal je altijd helpen. We kunnen het seizoen niet ingaan met twee centrale verdedigers en zeggen: 'er gebeurt hopelijk niets'. De derde is logisch en als je een vierde hebt is het nog beter."

"Geen enkele speler hoort een heel seizoen te spelen en een club als Liverpool moet reageren op een situatie waarin een paar van de spelers misschien niet op hun topniveau zitten of geblesseerd zijn. Dat is wat we gedaan hebben."

Bjarne Rykkje bondscoach Noorse allrounders

Bjarne Rykkje verlaat Lotto-Jumbo en wordt de nieuwe coach van de Noorse allroundploeg. De huidige assistent van Jac Orie is de opvolger van Sondre Skarli, die na de komende Winterspelen stopt.

De inmiddels 39-jarige Rykkje werd in 1998 Nederlands kampioen bij de junioren en won brons op de WK voor junioren. Op het NK afstanden in 2004 won Rykkje brons op de 1.500 en de 5.000 m, hij brak echter nooit echt door.

Politie achterhaalt 15 nieuwe relschoppers G20

De Duitse politie heeft op basis van tips 15 nieuwe verdachten kunnen identificeren die zich in juli tijdens de top van de G20 in Hamburg schuldig maakten aan geweld, plunderingen en andere criminele praktijken. Eerder deze maand publiceerde de politie foto's van mensen die bij het geweld betrokken waren. Dat leverde tot nu toe 228 tips op, meldt de Duitse omroep NDR.

Acht geïdentificeerde verdachten gooiden in juli oner meer flessen en stenen naar agenten. De andere zeven maakten zich schuldig aan plunderingen. Ze zijn officieel nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Tijdens de rellen in Hamburg werd door dit tuig onder meer geplunderd en brandgesticht, hetgeen zo'n 12 miljoen euro aan schade veroorzaakte. In de Noord-Duitse havenstad waren de leiders van de twintig grootste economieën bijeen. Daar kwamen ongeveer 12.000 antiglobalisten op af, van wie er maar liefst 1500 geweld gebruikten om aan te tonen hoezeer ze deugen.

25 mensen zijn voor hun aandeel tijdens de onlusten al berecht. In 2018 volgen nog meer dan honderd zittingen, waaronder al vrij snel het hoger beroep van de 21-jarige Nederlandse asociale antifa-relschopper Peike S. (imagesearch). De rechter veroordeelde hem in augustus tot een gevangenisstraf van twee jaar en zeven maanden wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, ernstige landvredebreuk en verzet tegen zijn aanhouding. De straf van S. was een stuk zwaarder dan de officier van justitie had geëist, namelijk één jaar en negen maanden.

Bij de rellen raakten ruim 500 politieagenten gewond.

Politie achterhaalt 15 nieuwe relschoppers G20
Politie achterhaalt 15 nieuwe relschoppers G20 (Foto: ANP)

Opnieuw plagiaatclaim voor Uptown Funk

Mark Ronson en Bruno Mars worden voor de zoveelste keer beschuldigd voor plagiaat bij het schrijven van hun hit Uptown Funk. Het vrouwelijke raptrio The Sequence claimt zelf dat het nummer opvallend veel lijkt op hun single Funk You Up uit 1979.

Het trio, dat een aanklacht tegen Ronson en Mars bij de rechtbank heeft ingediend, schrijft dat Uptown Funk 'significante en substantiële compositionele elementen deelt' met hun hit Funk You Up, weet TMZ.

Ronson en Mars zijn al een aantal keren eerder beschuldigd van plagiaat voor Uptown Funk. De laatste claim was in september, toen ze een eis van 150.000 dollar schadevergoeding aan hun broek kregen van een platenmaatschappij die claimt dat het nummer een kopie is van het nummer More Bounce to the Ounce van Zapp.

The Sequence eist een onbekend bedrag voor het vermeende plagiaat. Mark Ronson en Bruno Mars wilden niet reageren op de aanklacht.

Oordeel zelf.

Uptown Funk:
 

Funk You Up:

En voor de goede orde ook nog

More Bounce to the Ounce:

En? Plagiaat ja of nee?

Debutant Cross klopt Van Gerwen in bizarre wedstrijd en staat in WK-finale

Het wereldkampioenschap darts zit er voor Michael van Gerwen op. De Nederlandse wereldkampioen ging in de halve finales onderuit tegen Rob Cross, na een wedstrijd die de boeken in zal gaan als een van de meest onvergetelijke wedstrijden ooit. Voor debutant Cross is het uiteraard zijn eerste WK-finale: een jaar geleden stond hij nog in de pub te spelen en voor zijn werk stopcontacten te plaatsen. 

Het duel begon niet zo spetterend, maar al heel snel ging het niveau omhoog. Van Gerwen had vooral veel moeite om de dubbels te gooien en daar profiteerde Cross van door set één te pakken. De Nederlander gaf een 2-0 voorsprong in set twee weg, maar hij herstelde zich net op tijd en trok de stand gelijk. Dat Cross in set drie gelijk gebroken werd leek hem niet te deren, want via een elfdarter en een twaalfdarter werkte hij zich in rap tempo naar de setwinst: 2-1.

Even leek Van Gerwen in set vier een 2-0 voorsprong niet te verzilveren, maar op 2-2 zorgde hij via dubbel 20 toch nog voor de 2-2 stand in sets. Wederom ging de volgende set naar een vijfde en beslissende leg en die kende een heerlijk einde: Cross gooide een 161-finish en pakte daarmee de 3-2 voorsprong. Set zes leek er wat Van Gerwen betreft meer op en in korte tijd trok hij de stand via een 3-0 set weer gelijk.

Het leek een wake-up call voor Cross, die in rap tempo op 2-0 kwam, maar zijn kans om de set te pakken liet liggen. Een leg later deed hij het echter wel: Voltage gooide 126 uit en kwam op een 4-3 voorsprong. Het bleef heen en weer gaan, want de volgende set ging dan weer in drie legs naar Van Gerwen.

De negende set zorgde weer voor een stukje vuurwerk, want Van Gerwen kwam beter in zijn spel, maar Cross hield het hoofd ontzettend koel. De twee kwamen zo weer eens bij een beslissende leg uit: Cross gooide sterk, maar Van Gerwen stond na negen darts op dubbel 16 en gooide het uit, om zo op 5-4 in sets te komen.

Via een 83-finish kwam Cross op 2-0 in de tiende set, waarna hij bij 2-1 'zijn' leg als kans had om er een beslissende set uit te slepen. Dat kostte de nodige moeite, maar op zijn vijfde setdart lukte het dan eindelijk en dus moest er een elfde en beslissende set aan te pas komen om de ware thriller te beslissen.

Van Gerwen brak Cross gelijk in set elf, maar liet een sloot darts liggen om op 2-0 te komen, waardoor Cross terug kon breken. De volgende twee legs werden verdeeld en dus ging het duel de verlenging in. Cross kwam op 3-2 en mocht op 90 aanleggen voor de wedstrijd, maar de bullseye ging mis, waarna Van Gerwen dubbel 18 gooide: 3-3.

De gemiste matchdart leek Cross weinig pijn te doen en hij kwam gelijk weer op 4-3, gevolgd door 4-4 door MVG. Cross miste dubbel 16 om op 5-4 te komen twee keer, Van Gerwen profiteerde en plaatste op een mogelijk beslissend moment de break. Die kon hij niet verzilveren, want de Nederlander liet maar liefst vijf matchdarts liggen en zag Cross op 5-5 komen: een beslissende leg was nodig.

Cross won het gooien richting bulls-eye en mocht dus beginnen aan de laatste leg. Daarin mocht de Engelsman zich op 140 richten voor de wedstrijd, die op dubbel 16 mis ging. Van Gerwen miste vervolgens zelf nog een handvol darts voor de wedstrijd en dit keer maakte Cross het af: dubbel 16 ging erin en WK-debutant Cross plaatste zich voor de finale.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)

FOK!Kerstprijsvraag: 31 december

De laatste dag van dit jaar, en daarmee komt er ook een einde aan deze reeks. Onze gulle sponsers hebben ons overladen met games en andere goodies waarvan ik graag af wil. Hoe je dit wint? Nou, heel gemakkelijk.

Na 30 prijsvragen heb ik geen vragen meer over, dus we gaan het makkelijk maken: geef aan welke console je hebt en win een lootbox!

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door EA, Koch Media en Ubisoft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.