Acht ooggewonden oudejaarsnacht Rotterdam

Tijdens de jaarwisseling zijn acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. Zes van de acht patiënten hebben blijvend oogletsel opgelopen, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden. Welk blijvend letsel er daadwerkelijk is is niet bekendgemaakt.

Drie van hen waren kijkers die zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. De overigen waren onvoldoende zorgvuldig tijdens het afsteken. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril, ondanks de vele waarschuwingen en adviezen. In de meeste gevallen ging het om legaal vuurwerk, aldus het Oogziekenhuis na het opmaken van de eerste, regionale balans. Of dat vijf, zes of zeven van de acht gevallen betreft is niet bekendgemaakt. Ook cijfers elders in het land zijn nog niet bekend.

In de loop van de maandagochtend worden drie operaties uitgevoerd om schade aan de ogen te herstellen. Het Oogziekenhuis verwacht dat het aantal slachtoffers door doorverwijzingen nog zal oplopen.

Geen vuurwerkbril: al 10 ogen beschadigd
Geen vuurwerkbril: al 10 ogen beschadigd (Foto: ANP)