Meer vuurwerkklachten op Groenlinksmeldpunt

Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn dit jaar meer al dan niet valse klachten binnen gekomen dan vorig jaar. Op oudejaarsavond stond de teller boven de 48.000 terwijl dat aantal rond de vorige jaarwisseling pas bij sluiting op 3 januari werd bereikt. Dat meldt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, woordvoerder van het meldpunt.

Belangrijkste oorzaak van de stijging is volgens hem dat de vuurwerkverkoop dit jaar een dag eerder is gestart omdat op oudjaarsdag de vuurwerkwinkels dicht waren vanwege de zondag. "Veel mensen hebben helaas niet gewacht met het afsteken van hun knallers tot oudejaarsavond. Dat heeft voor anderen een dag extra overlast veroorzaakt."

Dat lijkt een opvallende uitspraak omdat de teller tot oudejaarsdag lager stond dan voorgaande jaren. 

De meeste meldingen komen uit Rotterdam (1783), Den Haag (1426) en Amsterdam (1396). Verder komen de meldingen uit het hele land. Opvallend is het aantal klachten op de waddeneilanden en in kleine dorpen. Het meldpunt staat bekend om de eenvoud waarmee klachten kunnen worden ingediend. Na invoeren vind geen enkele verificatie plaats en dus kan iedereen eenvoudig valse meldingen doen door simpelweg een postcode en een niet-bestaand emailadres in te vullen.

Eerder kreeg het meldpunt te maken met valse meldingen en DDoS-aanvallen, volgens Bonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen. Een team van zo'n tien vrijwilligers houdt nu naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten, maar steekproeven tonen aan dat alle meldingen die door FOK! gedaan zijn om de betrouwbaarheid te testen gewoon werden ingevuld op de kaart.

Het aantal klachten staat overigens niet in verhouding tot het aantal knallers dat daadwerkelijk is afgestoken. Eén rotje kan natuurlijk tientallen klachten veroorzaken. Met 17 miljoen inwoners zijn 49000 klachten in een week verwaarloosbaar. En dan tellen we de valse meldingen gewoon mee.

Eerdere jaren bleek dat in sommige gemeenten zelfs ruim 97% van de klachten vals waren.

Meer vuurwerkklachten op meldpunt
Meer vuurwerkklachten op meldpunt (Foto: ANP)