FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 september 2017

Tweets worden twee keer zo lang

Twitter, van oudsher bekend om zijn berichten van 140 tekens, gaat breken met die traditie. De maximale lengte wordt verdubbeld naar 280 tekens. Het begint met een test op kleine schaal, maar het is de bedoeling dat over een tijdje iedereen er gebruik van kan maken.

Volgens Twitter hebben gebruikers moeite om hun boodschap in 140 tekens kwijt te kunnen. Dat leidt tot proppen, of 'cramming', zoals Twitter het noemt. Belangrijke woorden worden geschrapt of twitteraars besluiten hun boodschap maar niet te plaatsen.

Dat proppen gebeurt volgens Twitter bij mensen die schrijven in bijvoorbeeld het Engels, het Nederlands of het Russisch, waar elke letter één teken kost. In het Japans, het Chinees en het Koreaans staat één Twitter-teken gelijk aan een lettergreep of zelfs een heel woord. Die gebruikers houden daardoor zelfs ruimte over in hun tweet. Bij een op de elf Engelstalige tweets had de gebruiker alle 140 tekens nodig, tegenover slechts een op de 250 Japanse tweets.

"In landen waar de gebruikers al hun gedachten kwijt kunnen, wordt dan ook extra vaak getweet", zegt Twitter. Omdat Japanse, Koreaanse en Chinese tweets geen ruimtegebrek hebben, krijgen zij niet de 280 tekens.

De uitbreiding moet gebruikers stimuleren om meer op het platform te zetten. Dat kan adverteerders lokken. Twitter groeit nog wel, maar het gaat beleggers niet snel genoeg. Het medium heeft te maken met hevige concurrentie van nieuwkomers als Snapchat en Instagram.

Dat Twitter altijd een maximum van 140 tekens hanteerde, komt doordat het platform is gebaseerd op sms. Die berichten kunnen maximaal 160 tekens lang zijn. Twitter gebruikte 140 daarvan voor de boodschap en reserveerde de overige twintig tekens voor de gebruikersnaam.

Tweets worden twee keer zo lang
Tweets worden twee keer zo lang (Foto: ANP)

CL: Uitslag Napoli - Feyenoord

Feyenoord heeft in het tweede groepsduel in de Champions League opnieuw een forse nederlaag moeten slikken. De Rotterdammers gingen in Italië tegen Napoli met 3-1 onderuit. Sofyan Amrabat redde in de blessuretijd van de tweede helft de eer voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord moest het stellen zonder de geblesseerde Eric Botteghin en zag ook Michiel Kramer en Jan-Arie van der Heijden afhaken. In het hart van de defensie stonden Renato Tapia en Jeremiah St. Juste en zij hadden het lastig tegen Napoli. De Rotterdammers kwamen in de beginfase goed weg toen Tapia in de fout ging tegen Dries Mertens en de bal niet op de stip ging.

Niet veel later was het wel raak voor Napoli toen Jens Toornstra balverlies leed en Lorenzo Insigne koelbloedig Brad Jones passeerde. De doelman was in het verdere verloop van de eerste helft goed bij de les en voorkwam meerdere goals van de Italianen die al wat gas terug hadden genomen. Feyenoord stelde er alleen een schotje van Jean-Paul Boëtius tegenover.

Na rust probeerde Feyenoord met nieuwe energie de wedstrijd ten goede te laten keren, maar na een fout van Kevin Diks kon Mertens eenvoudig de 2-0 maken. De Rotterdammers kregen via Steven Berghuis en Karim El Ahmadi goede mogelijkheden, voordat de bal in de 67e minuut op de stip ging. Berghuis slalomde door de defensie van Napoli en kwam Faouzi Ghoulam op zijn pad tegen. Toornstra mocht aanleggen vanaf elf meter, maar schoot te slap in.

Het werd nog erger, want na balverlies van Tapia kon José Callejón snel erna de 3-0 maken. Berghuis kreeg een kwartier voor tijd de kans op de 3-1, maar stuitte op medespeler Tonny Vilhena, waarna Pepe Reina de bal op kon rapen. Lichtpuntjes in de slotfase waren er wel, want verdediger Sven van Beek maakte na lang blessureleed zijn rentree en Amrabat maakte in de extra tijd van de wedstrijd nog de 3-1.

Op 17 oktober gaat het verder voor Feyenoord. Dan wacht in het derde groepsduel Shakhtar Donetsk, een wedstrijd die gewonnen moet worden, anders zijn de Rotterdammers kansloos voor Europese overwintering. De Oekraïners gingen dinsdagavond ook onderuit: door goals van Kevin de Bruyne en Raheem Sterling was Manchester City in eigen huis met 2-0 te sterk.

Feyenoord ook kansloos tegen Napoli (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Feyenoord ook kansloos tegen Napoli (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Geen stemming over afschaffing Obamacare

Een laatste poging Obamacare af te schaffen is in het Amerikaanse Congres gestrand. De Republikeinen zijn er niet in geslaagd voldoende steun te krijgen voor het betreffende wetsvoorstel. Verscheidene senatoren hebben gezegd dat het niet in stemming zal worden gebracht.

"We hebben gewoon geen tijd meer", liet senator Ron Johnson weten. Zijn Republikeinse partijgenoot Pat Roberts stelde dat de hervorming van de gezondheidszorg, een verkiezingsbelofte van presidentskandidaat Donald Trump, "in enige vorm" op een later moment aan de orde zal komen.

Alle plannen een eind te maken aan Obamacare hebben het tot dusver niet gered. De krappe meerderheid van de Republikeinen in de Senaat (52-48) bleek telkens funest. Afvalligen, onder wie John McCain, stemden met de Democraten tegen.

Geen stemming over afschaffing Obamacare
Geen stemming over afschaffing Obamacare (Foto: ANP)

Apple geeft eerste update voor iOS 11 vrij

Een ruime week na de release van iOS 11 heeft Apple de eerste update voor het nieuwe besturingssysteem vrijgegeven. iOS 11.0.1 moet korte metten maken met een keur aan bugs die de afgelopen dagen aan de oppervlakte zijn gekomen.

Dat Apple zo snel al met een update komt, is opmerkelijk. Voor het vrijgegeven van iOS 11, afgelopen week, heeft Apple namelijk met een uitgebreid testprogramma gewerkt. Duizenden Apple-fans, techliefhebbers en ontwikkelaars hebben in de maanden voorafgaand aan de release al met het systeem kunnen werken. Zo'n testtraject moet er voor zorgen dat een besturingssysteem op het moment van lanceren vrijwel vrij is van schoonheidsfouten. Kennelijk zijn er toch nog een hoop bugs achtergebleven in iOS 11.

Aan iOS 11.0.1 zijn geen nieuwe functies toegevoegd, daarvoor moeten iOS-gebruikers vermoedelijk wachten tot iOS 11.1.

Apple geeft eerste update voor iOS 11 vrij
Apple geeft eerste update voor iOS 11 vrij (Foto: BuzzT)

Basketballers Donar één stap verwijderd van Champions League

De basketballers van Donar hebben zich dinsdag geplaatst voor de derde en laatste kwalificatieronde voor de Champions League. In het Deense Aarhus werd gewonnen van de Bakken Bears, waarmee de 78-80 nederlaag in Groningen ongedaan gemaakt werd.

Donar begon furieus en stond al snel met 1-15 voor, maar de Bears kwamen terug en namen in het tweede kwart zelfs de leiding over, wat voor een 48-41 ruststand zorgde. De Groningers lieten zich niet kennen en begonnen met twaalf punten op rij aan het derde kwart, die ze leidend afsloten. In het laatste kwart vochten de Bears zich weer terug naar 73-73, maar Donar was in de slotminuten te sterk en boekte een mooie 83-91 overwinning.

Op 29 september en 2 oktober speelt Donar in de laatste kwalificatieronde tegen Estudiantes, de nummer elf van de Spaanse competitie van vorig seizoen.

Halep hard onderuit in Wuhan

Tennisster Simona Halep heeft een forse nederlaag geleden. In de eerste ronde van het WTA-toernooi in Wuhan ging de mondiale nummer twee hard onderuit tegen de Russin Daria Kasatkina.

Halep plaatste in de eerste game al een break, maar daarna sloeg de pas 20-jarige Kasatkina keihard terug: vier keer op rij nam ze Halep's service over en ondanks een break door de Roemeense was dat genoeg voor setwinst. De nummer 31 van de wereld was in set twee duidelijk de sterkere en won met 6-2, 6-1.

Gemeente Huissen gooit geld weg: Scooterwerend hek? Ik rij er wel omheen

"Zonde van het geld", en "te bizar voor woorden". Bewoners uit het Gelderse Huissen zijn niet te spreken over enkele scooterwerende hekjes die de gemeente heeft geplaatst. 

De hekken zouden het bruggetje aan de Wegenschouw in de Huissense wijk Loovelden veiliger moeten maken. In de praktijk zorgt de ietwat vreemde constructie vooral voor verwarring.

In de foto onderaan dit artikel is duidelijk te zien dat de hekken er eigenlijk voor niets staan. De scooters zouden vanaf het fietspad moeten slalommen om bij het bruggetje te komen. Een ambtenaar die waarschijnlijk het uitje naar de desbetreffende locatie heeft gemist zag de naastgelegen weg over het hoofd. 

Wijkbewoner Richard, die in het comité zat dat de gemeente hierover adviseerde, is er niet over te spreken. De gemeente heeft volgens hem het advies niet overgenomen. "Nee, totaal niet. Dit slaat nergens op. Het zijn stalen hekken geworden terwijl we houten hekken hadden gevraagd. En het moet scooterwerend zijn, maar je kunt er gewoon omheen."

De gemeente heeft inmiddels ook door dat er iets niet in de haak is. "We roepen bewoners dan ook op ons hun ideeën en klachten door te geven, zodat we er wat aan kunnen doen. Binnenkort zullen we weer met het wijkplatform om de tafel gaan om erover te spreken."

Saudische vrouwen mogen autorijden

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft dinsdag bekendgemaakt dat het verbod voor vrouwen een auto te besturen wordt opgeheven. Het conservatief-islamitische vorstendom was nog het enige land ter wereld waar dat niet mocht. Vrouwen kunnen met ingang van juni 2018 hun rijbewijs gaan halen.

Werkgroepen van verschillende ministeries zijn al geformeerd om de uitvoering van het koninklijke decreet te regelen. Ze brengen volgens het officiële Saudische persbureau SPA binnen dertig dagen verslag uit.

Saudische vrouwen mogen autorijden
Saudische vrouwen mogen autorijden (Foto: ANP)

Klusjesman in Amsterdam vindt iets opmerkelijks onder de keukenvloer

Een klusjesman in Amsterdam overkwam dinsdagochtend wel iets opmerkelijks. Nee heren, geen pikant geklede dame die de deur opent, maar een heus vuurwapen onder de keukenvloer.

De klusjesman kwam voor renovatiewerkzaamheden. Toen hij onder de keuken keek, zag hij tot zijn grote verbazing een revolver liggen. Hij bedacht zich niet en belde de politie. Een vuurwapenexpert stelde uiteindelijk vast dat het om een echt vuurwapen ging.

Wie de eigenaar van het wapen is, is onbekend. Het pand werd verhuurd aan verschillende mensen.

Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces

Terreurverdachte Salah Abdeslam wil aanwezig zijn bij de rechtszaak over de schietpartij in Brussel waarbij vorig jaar maart drie politiemensen gewond raakten. De 28-jarige Fransman zit nu in een cel in Frankrijk voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs van november 2015.

De Brusselse rechtbank bepaalde vorige maand dat Abdeslam ook in België terecht moet staan. Hem wordt poging tot moord in een terroristische context en verboden wapenbezit ten laste gelegd, evenals medeverdachte Soufien A. Het proces in België begint in december. Abdeslam moet nog wel een nieuwe advocaat kiezen.

De twee waren een week voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 betrokken bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst. Een Belgisch-Frans politieteam werd toen vanuit een pand beschoten met een kalasjnikov. De Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd werd vervolgens doodgeschoten door een politiescherpschutter, maar Abdeslam en A. ontkwamen. Het duo werd drie dagen later opgepakt in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het Belgische gerecht heeft de schietpartij in januari al gereconstrueerd.

Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces
Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces (Foto: ANP)

John Travolta als maffiabaas in eerste trailer van Gotti

De eerste trailer van Gotti is verschenen waarin John Travolta de beruchte maffiabaas John Gotti Sr. zal spelen. Naar verwachting verschijnt het misdaaddrama vanaf 21 juni 2018 in de Nederlandse bioscopen.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Gotti. John Gotti was hoofd van de maffiafamilie Gambino, die in zijn tijd de grootste en machtigste misdaadorganisatie van het land was. Bekend als de 'Dapper Don' maakte John's flamboyante en uitgesproken persoonlijkheid hem tot een van de meest bekende gangsters van de 20e eeuw. Hij overleed in 2002 aan de gevolgen van kanker terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat.

Gotti wordt geregisseerd door Kevin Connolly (Entourage) en de cast zal naast Travolta onder andere bestaan uit Kelly Preston, Stacy Keach, Pruitt Taylor Vince, Megan Leonard, Spencer Lofranco en Lydia Hull.

NFI-medewerkster manipuleerde eigen bloedmonsters

Een 38-jarige medewerkster van het NFI is maandag door de Rijksrecherche aangehouden. Ze wordt ervan verdacht dat ze haar eigen bloedmonsters heeft gemanipuleerd om te verdoezelen dat zij met te veel alcohol op achter het stuur heeft gezeten.

De vrouw werd in oktober 2016 en februari 2017 door de politie met haar auto langs de kant gezet waarna een blaastest volgde. In beide gevallen gaven de apparaten aan dat zij te veel gedronken had om nog te mogen rijden. Bij deze gelegenheden vroeg de vrouw zelf om een tegenonderzoek. Voor dat tegenonderzoek moest bloed worden afgenomen. Dat werd in maart en april 2017 onderzocht door het NFI. De resultaten van dat onderzoek gaven een onverklaarbare lagere waarde aan dan te verwachten was op grond van de uitslagen van de ademanalyseapparaten.

Dit was aanleiding om een Rijksrecherche-onderzoek te starten.Daaruit kwam naar voren dat de vrouw vermoedelijk haar eigen bloedmonsters gemanipuleerd heeft. De Rijksrecherche heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de vrouw - buiten de monsters van haar eigen bloed - andere monsters gemanipuleerd zou hebben. Ze heeft vermoedelijk uitsluitend uit privébelang gehandeld.

Sessions keurt gedrag NFL-spelers af

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft het gedrag van verscheidene spelers in de National Football League (NFL) gehekeld. Zij protesteerden tegen racisme door te knielen of de armen ineen te haken tijdens het spelen van het volkslied voor aanvang van de wedstrijd. Sessions zei dat hoewel hun recht op vrije meningsuiting is gegarandeerd, ze zouden moeten worden veroordeeld wegens het getoonde gebrek aan respect voor het vaderland.

Sessions hield dinsdag een toespraak op een juridische faculteit in Georgetown. Hij zei dat atleten die ervoor kiezen te demonstreren terwijl de nationale hymne ten gehore wordt gebracht een "grote fout" maken met een actie die "de betrokkenheid die we hebben met deze natie ondermijnen".

President Donald Trump riep de NFL al op de bewuste spelers te schorsen. Strafvervolging zit er niet in. "Maar door zo'n provocerende daad te stellen, kunnen ze een afkeurende reactie verwachten. De president heeft het recht hen te veroordelen en ik zou dat ook doen", aldus Sessions.

Sessions keurt gedrag NFL-spelers af
Sessions keurt gedrag NFL-spelers af (Foto: ANP)

Nederlandse achten in herkansing op WK roeien

Op de derde dag van de WK roeien in Florida hebben zowel de mannenacht als de vrouwenacht zich niet direct weten te plaatsen voor de finales. De mannenacht werden vierde in hun serie en de vrouwen zouden derde worden in hun serie. Alleen winst was genoeg voor directe plaatsing. Beide boten krijgen nog wel een kans in de herkansingen voor een plek in de finale.

Ook de dubbeltwee bij de mannen plaatste zich niet direct voor de volgende ronde. Bram Schwarz en Nikke van Sprang werden vijfde in hun serie en moeten zich via herkansingsronde proberen te plaatsen voor de halve finale.

In de herkansing van de twee-zonder haalden Bo Wullings en Lex van den Herik het niet. Het duo werd vierde en dat was niet voldoende voor een plaats in de halve finale. Het koppel moet het nu doen met een plaats in de C-finale.

OM wil motorclub Satudarah verbieden

Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook motorclub Satudarah laten verbieden. Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf.

Binnenkort zal bij de civiele rechter een verzoek worden ingediend voor een verbod, kondigde de woordvoerder aan. Eerder is een identiek verzoek ingediend om motorclub Bandidos te verbieden. De rechter in Utrecht zal die zaak volgende week behandelen.

Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos en Satudarah in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

Tweeklapper

Motorclub Satudarah is verdachte in een groot strafrechtelijk onderzoek. De aankondiging van het verbod komt op de dag dat drie zeer prominente leden werden gearresteerd wegens deelname aan een criminele organisatie.

Advocaat Erik Thomas van Satudarah zegt dat de aankondiging niet als een verrassing komt. "Dit is de grote tweeklapper. Ze willen de club zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aanpakken, dat mag duidelijk zijn. We gaan nadenken hoe we hier op moeten reageren", liet hij in een korte reactie weten.

Hells Angels

Satudarah werd eerder al verboden in Duitsland. In Nederland is het tot nog niet eerder tot een verbod gekomen. In 2009 mislukte een poging van het OM om een chapter van de Hells Angels te verbieden. De Hoge Raad bepaalde dat er geen bewijs was dat alle leden en dus de afdeling crimineel was.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.

OM wil ook motorclub Satudarah verbieden
OM wil ook motorclub Satudarah verbieden (Foto: ANP)

Ajax wint in Youth League, Feyenoord speelt gelijk

Feyenoord onder 19 heeft het eerste punt in de UEFA Youth League binnen. Na de 0-2 nederlaag bij Manchester City speelden de jongelingen dinsdagmiddag in Napels gelijk tegen Napoli: 2-2.

Gianluca Gaetano zette de thuisploeg na een kwartier op voorsprong, Pio Schiavi verdubbelde de score kort voor rust. Feyenoord gaf echter niet op en na dik een uur spelen zorgde Daudé van der Kust voor de aansluiting. Lutsharel Geertruida trok de stand in blessuretijd gelijk en zorgde voor het eerste punt voor de Rotterdammers.

Ajax komt in de Youth League uit in de play-offfase. Hierin spelen 32 teams, waarvan acht zich plaatsen voor play-offs tegen de acht nummers twee uit de groepsfase. De Amsterdammers nemen het op tegen het Zweedse Hammarby, wat in Stockholm voor rust geen goals opleverde. Dat veranderde in de tweede helft: Jurgen Ekkelenkamp trof in twee minuten tijd twee keer doel, Ché Nunnely deed er een schepje bovenop en Ryan Gravenberg zorgde voor de 0-4 eindstand.

Op 17 oktober komt Hammarby naar De Toekomst voor de return.

Volleybalsters overtuigend naar kwartfinale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich op het EK volleybal geplaatst voor de kwartfinale. In Baku was Oranje in de tussenronde met 3-0 (25-18, 25-8, 25-21) duidelijk te sterk voor Kroatië. Nederland speelt donderdag tegen Italië om een plek in de halve eindstrijd.

De ploeg van bondscoach Jamie Morrison moest de tussenronde spelen, nadat het tweede was geworden achter Servië. In de eerste twee sets hadden de volleybalsters geen moeite met Kroatië. In de derde set kwam Oranje nog met 6-0 achter, maar Nederland zou dat snel herstellen en halverwege de set hadden ze alweer een voorsprong. De volleybalsters zouden uiteindelijk de set met 25-21.

In de kwartfinale neemt Nederland het op tegen Italië. Die wedstrijd wordt donderdag om 16.00 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Cowboys herpakken zich en kloppen Cardinals

Na de stevige nederlaag bij de Denver Broncos hebben de Dallas Cowboys zich maandagavond prima herpakt in de NFL. Quarterback Dak Prescott leidde zijn mannen naar een 17-28 overwinning op bezoek bij de Arizona Cardinals.

De Cowboys wonnen de eerste wedstrijd zonder grote moeite van de New York Giants, maar gingen vorige week met 42-17 hard onderuit tegen de Broncos. Dat bleek een incident: Prescott tekende zelf voor de eerste touchdown, nadat hij zich met een mooie snoekduik over twee man lanceerde.

Wide receivers Dez Bryant en Brice Butler ontvingen een pass van Prescott en maakten er allebei een touchdown van. Ezekiel Elliott gooide de boel vijf minuten voor tijd, bij een 17-21 voorsprong, in het slot met nog een touchdown: 17-28. 

Blu-ray: Life

De nieuwste sciencefiction-horror van regisseur Daniel Espinosa zou zich maar al te graag in het rijtje willen voegen van klassiekers zoals Alien (1979) en The Thing (1982). Life mist echter de originaliteit die deze films zo populair maakten. Desondanks is het een vermakelijke thriller met hoge amusementswaarde die de angst voor buitenaards leven goed in beeld weet te brengen.

'Sobral eerste op wachtlijst voor donorhart'

Salvador Sobral, de Portugese zanger die in mei het Eurovisie Songfestival won, staat eerste op de wachtlijst voor een donorhart. Hij zou ieder moment geopereerd kunnen worden als er een geschikt hart is, schrijft de Portugese boulevardkrant Correio da Manhã.

Sobral ligt sinds vorige week op de intensive care in een ziekenhuis in de stad Carnaxide, niet ver van Lissabon. De 27-jarige zanger kampt al langere tijd met hartproblemen. Zijn conditie is volgens de krant nu stabiel.

Tijdens het Songfestival in Oekraïne, waar hij als winnaar uit de bus kwam met het nummer Amar pelos dois, was al duidelijk dat het niet goed ging met Sobral. Zo liet hij de repetities door zijn zus doen. Begin deze maand gaf de zanger aan dat het slechter met hem ging en dat hij zijn carrière op een laag pitje moest zetten vanwege zijn gezondheidsproblemen.

'Sobral eerste op wachtlijst voor donorhart'
'Sobral eerste op wachtlijst voor donorhart' (Foto: BuzzE)

Dopinglab Parijs voorlopig geschorst

Het antidopinglab van Châtenay-Malabry in Frankrijk is door wereldantidopingautoriteit WADA voorlopig geschorst. Het lab in een van de voorsteden van Parijs heeft fouten gemaakt bij het verwerken van stalen van bodybuilders, waardoor de stalen vervuild raakten.

"Na de ontdekking van problemen wat de analyses betreft is de voorlopige schorsing opgelegd", aldus een kort statement van WADA. Het lab testte vorig jaar ruim dertienduizend stalen, maar voorlopig zullen er dus even geen nieuwe tests uitgevoerd worden, tot het WADA groen licht geeft.

Het lab bij Parijs stond in de jaren 1990 en 2000 bovenaan in de antidopingwereld, onder meer door de ontwikkeling van de eerste epo-test. Het is een klap voor de Franse sportautoriteiten, die pas twee weken geleden officieel de Olympische Spelen van 2024 aan Parijs toegewezen zagen worden.

Start marathon van Rotterdam voortaan op Erasmusbrug

De marathon van Rotterdam start vanaf de volgende editie op de Erasmusbrug in plaats van op de Coolsingel. Na de start gaan de lopers over de brug naar de zuidoever van de Nieuwe Maas. Net als in voorgaande edities blijft de Coolsingel wel de finishplaats.

De eerstvolgende marathon van Rotterdam vindt plaats op zondag 8 april 2018.

Gbagbo blijft vastzitten in afwachting proces

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag hebben een verzoek om voorlopige vrijlating van de voormalig president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, afgewezen. Gbagbo, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, blijft in detentie omdat er "vluchtgevaar" is.

Gbagbo's verdedigingsteam had om voorlopige vrijlating gevraagd, maar de rechters stellen dat er onvoldoende "concrete en solide" voorwaarden zijn, die Gbagbo's voortdurende aanwezigheid bij het proces zouden verzekeren.

Gbagbo wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moorden en verkrachtingen, in het West-Afrikaanse land na de presidentsverkiezingen van 2010. Hij had de verkiezingen verloren, maar weigerde plaats te maken voor de huidige president Alassane Ouattara. Tijdens dat tot april 2011 durende conflict zijn ongeveer 3000 mensen gedood. Ivoorkust leverde Gbagbo in 2011 aan het Strafhof uit.

De 72-jarige Gbagbo is het eerste voormalige staatshoofd dat terechtstaat voor het ICC. Een einde van het proces dat in januari 2016 begon, is nog niet in zicht.

Gbagbo blijft vastzitten in afwachting proces
Gbagbo blijft vastzitten in afwachting proces (Foto: ANP)

Niet knielende NFL-speler blijkt goudmijn voor club

De shirtverkoop van Pittsburgh Steelers-speler Alejandro Villanueva is maandag tot enorme hoogten gestegen. American footballspeler Villanueva viel op, omdat hij zondag als enige speler van zijn team tijdens het spelen van het volkslied uit de kleedkamer kwam, terwijl de rest achterbleef in de kleedkamer.

 
Voormalig army ranger Villanueva (Bron: Youtube) 

De boomlange speler stond eenzaam net buiten de tunnel met zijn hand op het hart, terwijl de rest van zijn team volgens afspraak in de kleedkamer achterbleef. Na deze actie behoort het shirt van Villanueva tot de meest verkochte artikelen in de NFL-winkel. De Steelers besloten zelfs een dameslijn voor hem te introduceren, een unicum voor een offensive linesman.

'Ik geloof niet dat knielen een effectief protest is tegen een land die je alle mogelijkheden geeft en daarbovenop nog zestien miljoen dollar als salaris. En dat terwijl er zwarten in Afghanistan en Irak sterven voor minder dan twintigduizend dollar', aldus Villanueva in een eerder interview over de protesten.

Villanueva is een veteraan die, sinds hij in 2010 toetrad tot het Amerikaanse leger, al driemaal in Afghanistan diende waarna hij professioneel american football ging spelen. Hij speelt sinds 2014 voor de Steelers en verlengde onlangs zijn lucratieve contract voor vier jaar.

Teleurgestelde coach en snelle excuses Villanueva
De hoofdcoach van de Steelers, Mike Tomlin, klonk voor de wedstrijd verzoenend. 'Wij doen vandaag niet met het volkslied mee, niet om respectloos te zijn, maar om onzelf aan deze discussie te onttrekken. We willen niet dat spelers moeten kiezen in deze discussie, vandaar dat we onzelf niet zullen laten zien op het veld.'

Na afloop van de wedstrijd klonk Tomlin dan ook teleurgesteld over de actie van Villanueva. 'Zoals ik eerder zei wilde ik honderd procent deelname, we moeten ons niet laten verdelen. We moeten respectvol zijn, tegenover ons team, maar man, wat een verdeeldheid deze tijd.'

Villanueva was na de wedstrijd razendsnel met zijn, misschien wel voorgeschreven, excuses. 'Ik stond daar alleen, maar dat kwam omdat ik geen tijd had om andere spelers mee te vragen. Ik had alleen toestemming aan de leiding gevraagd. Ik heb er nu voor gezorgd dat coach Tomlin hier niet goed uitkwam en dat spijt me. Ook dat het team een slechte beurt maakt en ook dat spijt me. Ik wl mijn excuses hiervoor aanbieden.'

De 30-jarige voormalig militair was opmerkelijk schuldbewust. 'Onbewust heb ik een fout gemaakt en ik hoop dat het hele team begrijpt en accepteert dat het me spijt. De discussie die tegenwoordig gevoerd wordt zorgt voor verhitte reacties van fans en spelers en dat is erg oneerlijk tegenover iedereen in deze organisatie.'


Villanueva na de wedstrijd (Bron: Youtube)

Macron pleit voor Europees interventiemacht

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag in Parijs gepleit voor een Europese interventiemacht met eigen budget voor optredens bij internationale conflicten. Bovendien moet er volgens hem een Europese dienst burgerbescherming komen die direct inzetbaar is bij natuurrampen.

Macron schetste in de Sorbonne-universiteit een soeverein, verenigd en democratisch Europa. "De opbouw daarvan is de enige weg. Een fragieler Europa wordt vandaag de dag overspoeld door golven van globalisering." De hervormingsgezinde president zei dat het Europees leger het komende decennium gestalte moet krijgen. Dat moet gepaard gaan met de ontwikkeling van een gezamenlijke, strategische doctrine. Hij stelde voor de nationale strijdkrachten alvast open te stellen voor militairen uit de andere lidstaten. Frankrijk is bereid het voortouw te nemen.

Macron toonde zich in zijn toespraak over de toekomst van Europa ook voorstander van een pan-Europees asielbureau om de procedures voor de opvang van vluchtelingen in de verschillende landen te versnellen en op elkaar af te stemmen. In dat plan past ook gemeenschappelijke financiering voor de integratie en training van geaccepteerde asielzoekers. Bovendien moet Europa meer gaan doen aan ontwikkelingshulp. "We mogen Afrika niet langer zien als bedreiging maar als partner."

Macron pleit voor Europees interventiemacht
Macron pleit voor Europees interventiemacht (Foto: ANP)

Flipperen met Sonic in Sonic Forces

Vandaag onthult SEGA een nieuwe trailer van Sonic Forces. De blauwe egel rent zich weer rot in een flipperkastwereld.

De video toont hoe Classic Sonic sprint door Casino Forest, een stage die knipoogt naar de iconische Casino Night Zone uit eerdere Sonic-games. Het bos bevat flipperkastachtige levelontwerpen, compleet met bumpers, flippers en fruitmachines.

Sonic Forces is gemaakt door het team dat je eerder Sonic Colors en Sonic Generations bracht. Het spel laat spelers de snelle actie beleven als Modern Sonic, over platformen sprinten als Classic Sonic, en nieuwe gadgets gebruiken met hun eigen aangepaste Hero-personages.

Sonic Forces komt op 7 november uit op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

Finn legt uit wat Star Wars: Battlefront 2 is

Electronic Arts heeft een trailer met de naam 'This is Star Wars Battlefront II' online gezet waarin John Boyega, beter bekend als Finn uit Star Wars, de volledige game-ervaring onthult waarin je je als speler komend najaar kunt laten meeslepen.

Of je nu als je favoriete legendarische held het slagveld domineert in multiplayer-gevechten met tot 40 spelers, een starfighter bestuurt in ruimtegevechten, of in de laarzen van commandant Iden Versio stapt in het Star Wars-verhaal dat voor deze game is geschreven, er is voor ieder wat wils in Star Wars Battlefront II.

De game biedt meer diepgang en mogelijkheden tot progressie dan het eerste deel met 5 unieke multiplayermodi die passen bij elke speelstijl, 18 locaties uit alle drie de tijdperken uit de Star Wars-films, het nieuwe class-systeem waarin je uit verschillende soorten personages kiest, Battlepoints en het vernieuwde Star Card-systeem.

Star Wars Battlefront II komt 17 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Contador: "Schorsing één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis"

Alberto Contador heeft in een interview teruggeblikt op zijn carrière. De Spanjaard zette na de Ronde van Spanje, waarin hij vijfde werd, een punt achter zijn profloopbaan. Hoewel hij officieel zeven grote rondes achter zijn naam heeft, telt hijzelf ook de geschrapte eindzeges in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 mee. Mijn schorsing is nog steeds één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis, zo vertelde hij in het interview op de Spaanse radio.

De Spanjaard heeft altijd beweerd dat hij geen doping heeft gebruikt en bij zijn positieve test gaf hij het eten de schuld. "De organisator van de Ronde van Castilla y Leon was die avond in de Tour en bracht een bezoek aan ons hotel. De kok suggereerde dat hij voor ons een lekker stuk vlees in de pan kon leggen, dat hij net had gekocht. Samen met drie ploeggenoten at ik ervan."

"Dat was één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis”, verklaarde Contador aan het Spaanse radiostation Onda Cero. "Ik onthoud vooral het werk dat ik deed in aanloop naar de Tour 2010 en de Giro 2011. Maar ook de reacties van de mensen die me tijdens die periode steunden. Ik schenk geen aandacht wat er toen in de kranten is verschenen. Ook al zal ik dat gevoel altijd blijven meedragen, het was één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis", aldus de Spanjaard op de radio.

In het interview gaf ook aan wanneer hij exact de knoop doorhakte om te stoppen met wielrennen op het hoogste niveau. "Eigenlijk dacht ik er nog aan om door te doen tot de Giro in 2018. Maar toen viel ik tweemaal in de negende rit van de Tour en verloor ik de kans op een goed eindklassement. Dat was de druppen en toen nam ik de beslissing om ermee op te houden."

Contador nog altijd oneens met dopingschorsing (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Contador nog altijd oneens met dopingschorsing (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

'Fokke en Sukke' beste politieke prent

De beste politieke prent van het afgelopen jaar is er eentje van Fokke en Sukke. Makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol is dinsdag de Inktspotprijs toegekend.

De winnende prent heet Aanslagen en toont vaste personages Fokke en Sukke bij de radio, die terroristische aanslagen meldt alsof het de dagelijkse fileberichten zijn. De tekening verscheen op 28 juli vorig jaar in NRC Next en NRC Handelsblad.

De prijs, een bronzen beeldje van kunstenares Carla Daalderop, werd uitgereikt door juryvoorzitter Claudia de Breij in Nieuwspoort in Den Haag. De winnende prent en het beste werk van andere politieke tekenaars zijn daar enige tijd nog te zien.

De oogst van afgelopen jaar telde vooral veel prenten over de Amerikaanse president Trump, vluchtelingen, de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie.

'Fokke en Sukke' beste politieke prent
'Fokke en Sukke' beste politieke prent (Foto: ANP)

Blinker: "Feyenoord moet met twee spitsen spelen"

Regi Blinker vindt dat Giovanni van Bronckhorst het elftal van Feyenoord moet omgooien voor de Champions League-wedstrijd tegen Napoli.

"De laatste wedstrijden is gebleken dat Feyenoord het zonder spits Nicolai Jörgensen lastig heeft. Voor de wedstrijd tegen NAC Breda vond ik dat Michiel Kramer nog een kans verdiende, zodat hij zich in ieder geval kon laten zien", vertelt de voormalige aanvaller in gesprek met NUsport.

Feyenoord verloor afgelopen weekend in eigen huis van NAC: "In die wedstrijd was iedereen onder de maat. Dat betekent dat er tegen Napoli voor een systeem met twee spitsen moet worden gekozen, waarbij Kramer het slachtoffer wordt." Kramer miste in het duel met NAC een strafschop.

Blinker denkt dat Feyenoord zich op plaats drie in de poule moet gaan richten, die naast Manchester City en Napoli wordt volgemaakt door het Oekraïnse Shakhtar Donetsk. Volgens de oud-Feyenoorder zal het de ploeg wel helpen dat het al een Champions League-wedstrijd in de benen heeft. "Als Jerry St. Juste bijvoorbeeld weer speelt, denk ik dat hij een stuk rustiger is dan tegen City doordat hij nu een Champions League-wedstrijd achter de rug heeft. Het is afwachten hoe de nieuwe jongens zich bij Feyenoord op dat vlak ontwikkelen."

Bertens en Hogenkamp snel uitgeschakeld

Kiki Bertens is uitgeschakeld op het WTA-toernooi in het Chinese Wuhan. In de tweede ronde verloor de Nederlandse tennisster met 6-4, 6-4 van de Amerikaanse Varvara Lepchenko.

In de eerste set liet Bertens zich bij de stand 4-4, 40-40 behandelen aan een pijnlijke linkerenkel. De nummer dertig speelde nog wel verder met tape aan haar enkel, maar zou de eerste set toch inleveren.

In de tweede set kwam Bertens nog op een 2-0 voorsprong, maar daarna zou Lepchenko, de nummer 76 van de wereld, vier games op rij pakken. In het vervolg van de tweede behield de Amerikaanse haar voorsprong van twee games en zou ook de tweede set met 6-4 winnen.

In Tashkent verloor Richel Hogenkamp haar eerste ronde partij tegen Aleksandra Krunic, die als zesde geplaatst is in de Oezbeekse hoofdstad. De Russische was met 7-6 (5), 6-0 voor de Nederlandse, die vorige week nog de halve finale wist te halen in het WTA-toernooi Seoul.

Bryan Cranston naar verluidt in Uncharted-verfilming

Naar verluidt zal Bryan Cranston, bekend van zijn hoofdrol in de hitserie Breaking Bad, een belangrijke ondersteunende rol krijgen in een verfilming van de populaire Uncharted-games. De actiegames volgen de avonturen van Nathan Drake, die heel de wereld rond reist om oude mysteries te ontrafelen en schatten te zoeken. Drake wordt hierbij geholpen door vaderfiguur en mentor Sully.

De film zal de focus hebben op het leven van een jongere Nathan Drake, waarvoor Tom Holland (Spider-Man: Homecoming) al is gecast, en zal midden 2018 worden opgenomen. Het is mogelijk dat Cranston de rol van Sully op zich zal nemen, maar waarschijnlijker is dat de ster van Breaking Bad een mysterieuze schurk zal vertolken aangezien Holland al eerder namen als Jake Gyllenhaal en Chris Pratt heeft genoemd als potentiële kandidaten voor de rol van de charismatische mentor.

Uncharted film
Drake en Sully in Uncharted 4: A Thief's End

Cummings wint eerste etappe in Ronde van Toscane

Stephen Cummings heeft de eerste rit van de Giro della Toscana op zijn naam geschreven. De nationaal kampioen van Groot-Brittannië was na een etappe van 181,8 de snelste van een kopgroep. Cummings is ook de eerste leider in de Ronde van Toscane. Vorig jaar was de Italiaan Daniele Bennati de beste in de Italiaanse koers.

Cummings was de beste van een kopgroep van vier renners. Egan Bernal werd tweede voor de Belg Frederick Backaert. Ook Vicenzo Nibali was mee met de kopgroep en zou als vierde over de streep komen. Sonny Colbrelli, ploeggenoot van Nibali, zou de sprint winnen van het peloton.

De SP in Hoorn is aan het muiten

Grote onenigheid in een Noord-Hollandse afdeling van een partij die de gelederen normaal gesproken altijd krampachtig gesloten houdt: de fractie van de Socialistische Partij in Hoorn hebben het vertrouwen opgezegd in afdelingsvoorzitter Yvonne Kostelijk.

Enige dagen geleden werd bekend dat de SP in Hoorn niet mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De SP is een 'actiepartij', maar volgens het bestuur liet de lokale afdeling in Hoorn zich te weinig op straat zien. De fractievoorzitter aldaar, Mathé van Stralen, leverde via de media stevige kritiek op die beslissing:"We zijn niet alleen een actiepartij meer, maar inmiddels ook een bestuurspartij. Ron Meyer kan die omslag moeilijk maken, en met hem het hele hoofdbestuur."

Dat schoot bij de opperste Sovjets in Amersfoort in het verkeerde keelgat. Roemer noemt de kritiek 'opgeklopt', partijvoorzitter Ron Meyer spreekt van 'een grijsgedraaide plaat'. Beiden liggen wakker van de negatieve berichtgeving over de partij, die volgens de Dordrechtse afdelingsvoorzitter overigens ligt aan de 'kapitalistische media'. Alle sprekers staan, niet geheel verrassend, achter het standpunt dat je als afdeling zichtbaar moet zijn om je plek bij de verkiezingen te verdienen.

Bij de Partijraad in datzelfde Amersfoort afgelopen week, een tweemaandelijkse gewichtige bijeenkomst waar de ruim 150 afdelingsvoorzitters de successen van de eigen gelederen komen prijzen en het vol enthousiasme met de partijtop eens zijn, spreekt Kostelijk nogmaals haar ongenoegen over Van Stralen uit. 

Ze noemt hem een 'ongeleid projectiel' voor wie ze graag "een niettang had gehad om zijn mond dicht te nieten".  Verder claimt ze zonder met haar ogen te knipperen dat 'de hele afdeling Hoorn op één man na' achter de partijtop zou staan (er is één Hoorns SP-lid geroyeerd). De fractie denkt daar duidelijk anders over, vindt dat haar uitspraken niet kunnen, en worden daarbij gesteund door wethouder Nel Douw. Ze hebben het vertrouwen in Kostelijk opgezegd. Wat dat betekent voor de toekomst van de Socialisten in Hoorn is nog niet bekend.

Marinier 5B schoot op een bewegende deken

Marinier 5B weet veertig jaar na dato nog redelijk wat hij heeft gedaan tijdens de bevrijding van de trein die Molukse jongeren in 1977 hadden gekaapt. Voor de rechtbank in Den Haag vertelde hij dat hij op een deken heeft geschoten die hij zag bewegen.

Daaronder lag treinkaper Max Papilaja, zo bleek achteraf. 5B herkende de deken en de situatie op de foto die hem dinsdag werden getoond. De marinier schoot destijds vanuit het gangpad waarin hij stond. Hij had als taak om als eerste de trein binnen te stappen en daarna meteen de eerste coupé in de treinwagon binnen te gaan. Dat mislukte, omdat volgens hem de deuren klem zaten. Die waren vlak daarvoor door de precisieschutters kapotgeschoten, meende hij.

Toen hij de coupédeuren niet open kreeg, zag hij door het kapotte raampje een deken bewegen. Hij richtte op de banken en schoot door de deur heen een salvo af. Dat gebeurde in een fractie van een seconde, zei hij. De persoon onder de deken had hem niet aangekeken, zei hij, maar hij wist niet wat hij of zij aan het doen was.

Tweede coupé

Daarna ging 5B door naar de tweede coupé. Die kreeg hij ook niet open maar hij zag niets bewegen en schoot dus ook niet, zei hij. Wat andere collega´s achter hem deden, weet hij niet, verklaarde hij. Zelf liep hij door naar de machinistenruimte en heeft daar gewacht tot de actie over was.

Nabestaanden van Papilaja en de vrouwelijke kaper Hansina Uktolseja hebben de Staat gedaagd, omdat ze denken dat zij zijn doodgeschoten terwijl ze al gewond en weerloos waren. Dat is tegen de regels. Net als twee andere oud-mariniers maandag zei ook 5B dat er geen geheime instructie was gegeven om alle treinkapers sowieso te doden. Een anonieme melding van die strekking deed hij af als "pure onzin".

Marinier 5B schoot op een bewegende deken
Marinier 5B schoot op een bewegende deken (Foto: ANP)

Sagan komt dit seizoen niet meer in actie

Peter Sagan komt dit seizoen niet meer in actie. Het wereldkampioenschap in Bergen was voor de Slovaak zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Sagan werd in Noorwegen voor de derde keer op rij wereldkampioen en focust zich nu op de geboorte van zijn eerste kind.

"Wat mijn plannen zijn? Ik ga naar huis. Daar wil ik eerst van genieten", zei Sagan op een persconferentie dinsdag. "Ik ben altijd aan het reizen gedurende het seizoen. Ik wil het thuis op orde hebben voor de komst van de baby." De verwachting is dat het eerste kindje van Sagan in oktober of november ter wereld komt.

Over het nieuwe seizoen wou de renner van Bora-Hansgrohe nog niet hebben. "Laat me eerst van deze overwinning genieten. Of ik liever San Remo of Roubaix wil winnen? Dat zien we volgend jaar wel."

De drievoudig wereldkampioen keek nog wel even terug op de wedstrijd van afgelopen zondag. "Het was een onvoorspelbare wedstrijd. Ik voelde me niet heel erg goed. Na de laatste klim probeerde ik in de eerste groep te zitten. Ik dacht eerlijk gezegd dat de race beslist was, toen Julian Alaphilippe een gat sloeg. Maar uiteindelijk keerde de groep toch terug."

Derde druk boek VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes

Het boek van Ybeltje Berckmoes is al toe aan de derde druk. De voormalig VVD-parlementariër doet in Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn een boekje open over het doen en laten binnen de liberale fractie.

"Het is een opzienbarend boek, maar zo'n run hadden we niet verwacht", stelt uitgever René van Praag. "Dat je als uitgever je drukker alweer moet bellen op de dag van verschijnen, maak je niet vaak mee. Natuurlijk blijven we bijdrukken." Van Praag wil niet zeggen uit hoeveel exemplaren de oplagen bestaan. Op Bol.com was het boek dinsdagmiddag niet meer verkrijgbaar.

Ybeltje Berckmoes-Duindam was de afgelopen 24 uur in talloze radio- en televisieprogramma's te zien en te horen met haar verhaal. In 2011 belandde zij in de Tweede Kamer, waar zij de reputatie kreeg als het 'minst zichtbare Kamerlid'. Desondanks mocht zij bij de verkiezingen in 2014 terugkeren in de VVD-fractie.

Over haar jaren in de fractie heeft zij een openhartig boek geschreven. Diverse VVD-kopstukken, zoals fractieleider Halbe Zijlstra, komen er in haar bekentenissen niet goed vanaf. De partij zelf weigert te reageren op de publicatie van Berckmoes.

Derde druk boek VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes
Derde druk boek VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes (Foto: ANP)

Kamer akkoord met bevriezen eigen risico

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar niet en blijft daardoor op 385 euro staan. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd. De Eerste Kamer buigt zich later dinsdag over de wetswijziging, die in gang werd gezet door de aanstaande coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Door het bevriezen van het eigen risico stijgt de zorgpremie wel extra volgend jaar, met ongeveer een tientje. Bij een debat maandag liepen de gemoederen hoog op. De aanstaande oppositie kwam met drie voorstellen om het eigen risico te verlagen, de extra stijging van de zorgpremie te voorkomen en om de koppeling tussen de zorgkosten en het eigen risico uit de wet te halen. Maar de toekomstige regeringspartijen vinden het te kort dag voor zulke "fundamentele veranderingen" in het zorgstelsel.

Uiteindelijk gingen de meeste oppositiepartijen met gezonde tegenzin akkoord met de wetswijziging. Alleen DENK stemde tegen.

Kamer akkoord met bevriezen eigen risico
Kamer akkoord met bevriezen eigen risico (Foto: ANP)

Need for Speed heet je welkom in Fortune Valley

Challenges, customization, verborgen collectibles, politie-achtervolgingen, clasns, een grote open wereld en uiteraard veel racegeweld. Een nieuwe trailer voor Need for Speed Payback laat precies zien wat je van de game mag verwachten. Bekijk de beelden hieronder en bepaal zelf of je de nieuwe insteek ziet zitten.

Need for Speed Payback lanceert 10 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Pre-order je de game, krijg je gratis toegang tot het 'Platinum Car Pack', wat een aantal auto's en customization items toevoegt aan je collectie.

Online loeren achter toonbank kaaswinkel

Online kaas kopen en toch van de kaasboer live, persoonlijk uitleg krijgen over de kaas. Kaan's Kaaswinkel uit Alkmaar heeft deze week - naar eigen zeggen - 's werelds eerste 'stream store', een mix tussen een webwinkel en een fysieke winkel.

Met een webcam is te zien wat er in de winkel in de Alkmaarse Koorstraat gebeurt. Gestelde vragen worden door het personeel op camera beantwoord en ook de klanten in de winkel zijn gewoon in beeld. Een belangrijk verschil met een gewone webwinkel: als er een klant binnenloopt in Alkmaar, dan moet de onlineklant op zijn beurt wachten.

Andere verschillen zijn er ook. Online zijn er maar acht kaassoorten te bestellen, terwijl in de winkel veel meer keuze wordt geboden. Voor klanten uit het verre buitenland is het overigens pech hebben. De streamingwinkel is alleen open als de gewone winkel dat ook is.

De online winkel is een samenwerking met ABN AMRO. De bank noemt het een "experiment met een knipoog", bedoeld om de aandacht te vestigen op het hebben van een online aanwezigheid voor kleine winkeliers. Met de streaming winkel wil ABN dan ook laten zien hoe je online klanten persoonlijke interactie kan bieden en echt kan betrekken bij je winkel.

Online loeren achter toonbank kaaswinkel
Online loeren achter toonbank kaaswinkel (Foto: ANP)

'Ajax houdt vertrouwen in Keizer'

Marcel Keizer hoeft in ieder geval niet op korte termijn te vrezen voor zijn baan. De clubleiding behoudt voorlopig het vertrouwen in de coach.

De Telegraaf schreef maandag dat de leiding de positie van de trainer tegen het licht houdt en voegt daar nu aan toe dat de directie 'vertrouwen blijft houden'’ in Keizer. De coach zal komende zondag dus gewoon in de dug-out zitten tegen sc Heerenveen. "Zoals vaker bij Ajax beginnen de panelen te schuiven als het wat minder gaat, maar vooralsnog zal dat niet ten koste van Keizer gaan", klinkt het.

Na het duel met Heerenveen gaat de Ajax-directie overigens wel vergaderen over de positie van Keizer en de oefenmeester kan zichzelf dus een goede dienst bewijzen als hij wint van Heerenveen. Ajax gaat niet alleen evalueren over Keizer, maar ook over Edwin van der Sar. Hij is algemeen directeur, maar heeft ook een bepalende rol in het technisch hart. Die functies zouden niet langer te verenigen zijn. Als lid van het technisch hart valt Van der Sar direct onder de verantwoordelijkheid van de directie, dus onder de verantwoordelijkheid van zichzelf.

Ajax kijkt terug op een teleurstellende start van het seizoen. De recordkampioen liet in de competitie punten liggen tegen Heracles Almelo, ADO Den Haag en Vitesse, werd in de voorrondes voor Europees voetbal verslagen door OGC Nice en Rosenborg BK, verloor diverse belangrijke spelers en raakte Abdelhak Nouri tot overmaat van ramp op noodlottige wijze kwijt. De tegenstander van komende zondag, Heerenveen, staat op de tweede plaats en heeft vier punten meer dan de Amsterdammers.

James Cameron start productie van Avatar-sequels met een budget van 1 miljard dollar

Het staat al een tijdje op de planning, maar regisseur James Cameron is vandaag officieel begonnen met de vier(!) vervolgen van zijn blockbuster Avatar (2009) die hij achter elkaar zal schieten.

Het is niet alleen ongekend in aantallen om vier films achter elkaar te schieten - Peter Jackson deed dit 'slechts' met drie films met de Lord of the Rings-trilogie - maar het zal ook de duurste filmshoot ooit zijn met een collectieve begroting van meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar. Voor elke filmmaker zou dit bedrag schrikbarend hoog zijn, maar niet voor Cameron, die maarliefst twee van de winstmakende films ooit heeft geregisseerd: Avatar en Titanic, en daarnaast ook nog de populaire sequels Terminator 2: Judgment Day en Aliens op zijn cv heeft staan.

Het eerste vervolg van Avatar zal 18 december 2020 verschijnen, de volgende een jaar later en de laatste twee zullen hun opwachting maken in december 2024 en 2025.

James Cameron avatar
James Cameron bij de première van Avatar in 2009 (foto: NME.com)

Kreupele gedetineerde neemt de benen

Een ogenschijnlijk kreupele gevangene in een rolstoel heeft in Duitsland de benen genomen nadat hij voor onderzoek naar een ziekenhuis was gebracht.

Gezegd werd dat de 45-jarige gedetineerde maar zeer beperkt zijn benen kon bewegen. Daarom werd hij in een rolstoel van de gevangenis in Kaisheim naar Donauwörth gebracht voor onderzoek van zijn rug.

In de kliniek kreeg de man bezoek van zijn moeder. Toen een justitiemedewerker hem kwam opzoeken, trof die in de ziekenkamer alleen de moeder aan en een verlaten rolstoel.

"Klaarblijkelijk was de man spontaan genezen", zei de politie, die nu bekijkt of de moeder haar zoon heeft geholpen.

Kreupele gedetineerde neemt de benen
Kreupele gedetineerde neemt de benen (Foto: BuzzO)

Petry stapt helemaal uit AfD

Partijvoorzitter Frauke Petry heeft haar vertrek uit de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) aangekondigd. "Het is duidelijk dat deze stap moet volgen", zei ze dinsdag in Dresden. Petry werd afgelopen zondag namens de AfD rechtstreeks gekozen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar ze liet maandag al weten geen plaats te nemen in de AfD-fractie.

Petry is nu co-voorzitter van de AfD, samen met Jörg Meuthen. Tussen de twee botert het volgens Duitse media op persoonlijk vlak al langer niet. Petry treedt ook terug als fractievoorzitter van de AfD in de deelstaat Saksen. Bij de Bondsdagverkiezingen won de AfD 12,6 procent van de stemmen. De partij komt daarmee voor het eerst in het federale parlement. Met 93 zetels vormt zij de op twee na grootste fractie.

Petry stapt helemaal uit AfD
Petry stapt helemaal uit AfD (Foto: ANP)

Rusland dreigt met afsluiten Facebook

Facebook dreigt in Rusland te worden geblokkeerd. Volgens de lokale toezichthouder Roskomnadzor houdt het bedrijf achter de dienst zich nu niet aan de Russische regels over dataopslag.

Buitenlandse internetbedrijven als Facebook moeten volgens de Russische wet gegevens van Russische gebruikers in Rusland opslaan. "De wet geldt voor iedereen", zei het hoofd van de dienst.

Eind vorig jaar werd LinkedIn al geblokkeerd in Rusland. Internetgiganten als Google en Alibaba gingen wel overstag. Twitter heeft de toezichthouder om uitstel gevraagd om te kunnen uitzoeken of het de moeite loont om lokale servers op te tuigen.

Rusland probeert zijn afhankelijkheid van buitenlandse technologiebedrijven te verminderen. Zo wordt gewerkt aan een alternatief voor WhatsApp speciaal voor ambtenaren. Ook wordt de Russische communicatie-infrastructuur versterkt.

Rusland dreigt met afsluiten Facebook
Rusland dreigt met afsluiten Facebook (Foto: BuzzT)

Releasedatum van vervolg horrorfilm 'It' aangekondigd

De nieuwe verfilming van Stephen King's boek It die deze maand in de bioscopen verscheen, heeft al veel records verbroken. Een vervolg is daarom aangekondigd om voort te borduren op het succes van de horror-thriller, en deze staat gepland voor 6 september 2019. Verwacht wordt dat regisseur Andy Muschietti (Mama) terug zal keren en het script weer geschreven zal worden door Gary Dauberman (o.a. Annabelle, The Nun).

IT 2017 2

De horror It doet het wereldwijd fantastisch en heeft al meer dan 478 miljoen Amerikaanse dollars opgebracht. Hiermee verbrak het zelfs een legendarisch record van The Exorcist, waarmee It nu de titel in handen heeft van R-rated horrorfilm met de grootste box-office allertijden.

Het verhaal van het geroemde boek van Stephen King is bekend; in het stadje Derry, Maine, verdwijnen er een aantal mensen op mysterieuze wijze. Een groepje jonge kinderen krijgt te maken met hun grootste angst wanneer ze oog in oog komen te staan met de kwaadaardige clown Pennywise. De clown staat al eeuwenlang bekend om dood en verderf. Zal het deze kinderen lukken om het kwaad uit hun woonplaats te verdrijven?

It is op dit moment nog te zien in de Nederlandse bioscopen, met in de hoofdrollen onder andere Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Wyat Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer en Nicholas Hamilton.

Drie bestuursleden Satudarah opgepakt

De politie heeft dinsdag drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah aangehouden en 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzocht. De Satudarah-leiders worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel.

Het gaat om twee mannen van 40 en 37 jaar in Tilburg en een van 48 jaar in Maastricht. De doorzoekingen vonden plaats in Enschede, Tilburg, Zaandam, Maastricht, Oss, Rotterdam, Zoetermeer, Kamerik, Zevenhuizen, Amstelveen en Weert. Bij deze doorzoekingen is beslag gelegd op 750 gram mdma, een shotgun, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’ s, 10 kostbare horloges en een grote hoeveelheid documenten en digitale gegevensdragers, zoals computers en mobiele telefoons.

Aan de actie werd deelgenomen door 200 politiemensen, 9 rechters-commissarissen en 16 officieren van justitie. De politie werkt in het onderzoek nauw samen met de FIOD.

Minderjarigen opgepakt op verdenking misbruik

Vijf jonge Tilburgers zijn dinsdagmorgen opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van een 24-jarige vrouw. In haar aangifte laat de vrouw weten dat ze in Tilburg door de groep jongens een langere periode geregeld is misbruikt en dat dit pas stopte nadat ze was verhuisd. Vier van de verdachten zijn minderjarig.

Tijdens het politieonderzoek kwamen de twee jongens van vijftien en drie van zestien, zeventien en achttien jaar in beeld als mogelijke verdachten. Zij zijn thuis of op school opgepakt. De politie verdenkt ze ook van het stelen van spullen van de vrouw.

De politie houdt er rekening mee dat nog meer verdachten worden opgepakt.

Update 13.20 uur
Volgens Omroep Brabant heeft de jonge vrouw in februari al aangifte gedaan van het misbruik.

Minderjarigen opgepakt op verdenking misbruik
Minderjarigen opgepakt op verdenking misbruik (Foto: ANP)

Bloedvergieten in de laatste DLC van Nioh

Vanaf vandaag is de nieuwe en laatste uitbreiding van Nioh, genaamd Bloodshed's End, beschikbaar op de PlayStation Store voor ‎9,99 of gratis voor Season Pass-eigenaars.

Bloodshed's End pakt het verhaal op waar de tweede DLC, Defiant Honor, eindigde. Bloodshed's End levert een conclusie aan de bloederige Sengoku-periode en beëindigt William zijn verhaal. Hiernaast komt er ook een Abyss-modus. Dit is een missie met oneindigd levels en een baasgevecht aan het einde van iedere level. Spelers starten ook met vier debuffs en kunnen vier optionele gebieden in een level afmaken om deze debuffs weg te halen. Na het verslaan van een baas kun je bepalen of je stopt of verder gaat. De loot wordt ook steeds beter met iedere level. Om dit nog gezelliger te maken kun je co-op doen met nog twee andere spelers. Verder worden er nieuwe wapenvaardigheden, Ninjutsu en Onmyo-spreuken toegevoegd.

Bekijk hieronder de launch-trailer.

Torchlight-ontwikkelaar lanceert Hob vandaag

Runic Games, bekend van Torchlight 1 en 2, lanceert Hob vandaag. Deze nieuwe game is totaal anders dan Torchlight. Hob is een avontuurspel met puzzels en lichte combat die het voraal van de sfeer moet hebben. Je speelt als de mechanische Hob die de eveneens mechanische wereld moet repareren.

De game is uitgekomen voor PS4 en pc. Bekijk de launchtrailer hieronder.

Langer wachten op Nederlanderschap wankelt

De verlenging van de naturalisatietermijn van vijf naar zeven jaar wankelt. De PvdA laat weten dat de fractie in de Eerste Kamer tegen het voorstel gaat stemmen. Het hangt nu op de steun van 50PLUS.

Vorig jaar juni stemden de sociaaldemocraten in de Tweede Kamer nog wel in met de verlenging. ,,Het stond in het regeerakkoord maar is geen wens van ons", laat Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA weten.

De verlenging is wel een wens van coalitiepartner VVD. De liberalen zien de termijn voordat buitenlanders in aanmerking komen voor het Nederlanderschap liefst verdubbelen naar tien jaar.

In de Eerste Kamer wordt het wetsvoorstel dinsdag besproken met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Naast de PvdA twijfelt ook 50PLUS. Die partij steunde net als de PvdA het voorstel wel in de Tweede Kamer. Zonder steun van de ouderenpartij strandt het in de Eerste Kamer.

Langer wachten op Nederlanderschap wankelt
Langer wachten op Nederlanderschap wankelt (Foto: ANP)

Toro Rosso vervangt Kvyat per direct door Gasly

GP2-kampioen Pierre Gasly zal aankomend weekend in Maleisië zijn Formule 1-debuut maken. De Fransman vervangt de onderpresterende Daniil Kvyat bij Toro Rosso, zo heeft het team bevestigd. Kvyat wordt minstens twee races aan de kant gezet door het team na een teleurstellend seizoen, waarin de Rus slechts vier punten bij elkaar wist te rijden, ten opzichte van de 48 punten van teamgenoot Carlos Sainz. De crash in Singapore zou de spreekwoordelijke druppel zijn geweest.

"Ik wil iedereen bedanken voor deze mooie kans en dan met name Red Bull, Toro Rosso en Dr. Helmut Marko. Dit is een geweldige kans voor mij en ik voel dat ik er klaar voor ben", zei Gasly over de wissel. "Als derde rijder probeerde ik me al optimaal voor te bereiden en ik zal dan ook mijn uiterste best doen om de komende races met Toro Rosso goed te presteren."

Gasly werd al langer genoemd als kandidaat voor een Toro Rosso-zitje vanaf Maleisië. Niet als vervanger van Kvyat, maar als die van de mogelijk naar Renault vertrekkende Sainz. Toen die wissel niet door kon gaan omdat Palmer niet wilde vertrekken, zocht het team een andere oplossing.

Volgens teambaas Franz Tost was het geen gemakkelijke beslissing, maar wel eentje die bij het team past: "Dit team is door Red Bull opgericht om jong talent een kans te geven en dat is precies wat we nu doen met Pierre. Hij heeft met zijn titel in de GP2 en sterke races in de Japanse Super Formule laten zien dat hij dit verdiend. Deze rijderswissel geeft ons de kans om voor het seizoen 2018 een betere keuze te maken."

Kvyat zal nog wel aan het team verbonden blijven
Kvyat zal nog wel aan het team verbonden blijven

Klassieke Mario & Luigi-actie in Superstar Saga-launchtrailer

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions is een 3DS-remake van de 2003 GBA klassieker. Het komt op 6 oktober uit en vandaag hebben we alvast de launchtrailer. In de eerste Mario & Luigi-game vechten de broers in de Beanbean Kingdom tegen Fawul. Bovendien is de stem van Peach gestolen en is het hun taak om die te herstellen.

De game komt met een nieuwe modus genaamd Bowser's Minions. Hierbij probeert Captain Goomba en een leger volgelingen Bowser te redden.


Drie Israëliërs gedood in nederzetting

Een Palestijnse schutter heeft bij een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever drie Israëliërs doodgeschoten en een vierde zwaar verwond voordat hij zelf werd doodgeschoten.

De 37-jarige man stond met andere Palestijnen in de rij om in Har Adar naar zijn werk te gaan, toen hij de aandacht van bewakers trok. Hij haalde een pistool tevoorschijn en begon van dichtbij te schieten, zei de politie. Twee beveiligers en een paramilitaire politieman werden gedood, een vierde Israëliër raakte zwaargewond.

De uit het nabijgelegen dorp Beit Suriq afkomstige schutter had een werkvergunning. Zo'n vergunning wordt pas afgegeven na goedkeuring door Israëlische bezettingsmacht. Volgens inwoners van de nederzetting werkte de man als schoonmaker. Een van hen zei dat hij huwelijksproblemen had en speculeerde dat hij de aanslag wellicht had beraamd in het besef dat hij die niet zou overleven.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël als straf de woning van de man zal vernielen en eventuele werkvergunningen van familieleden zal intrekken. De radicale Palestijnse organisatie Hamas claimde dat de aanslag een "natuurlijk antwoord"was op Israëlische bezettingsmaatregelen rond de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

Drie Israëliërs gedood in nederzetting
Drie Israëliërs gedood in nederzetting (Foto: ANP)

Klopp onder de indruk van Promes

Liverpool gaat dinsdag in de Champions League op bezoek bij Spartak Moskou. Hoewel de Engelsen favoriet zijn, waakt Jürgen Klopp voor onderschatting.

"Spartak is een erg sterke en ervaren ploeg die vorig seizoen zeer succesvol was. Ze hebben dit seizoen wat problemen gehad met blessures en dan wordt het voor ieder team moeilijk. Het is een voetballende ploeg met ervaring, dus we zullen er klaar voor moeten zijn. Het wordt moeilijk om er te winnen", zo wordt Klopp geciteerd door Engelse media.

De Duitser hoeft zijn verdedigers waarschijnlijk niet te waarschuwen voor Quincy Promes, want de aanvaller kampt met een heupblessure en deed zaterdag ook al niet mee tegen Anzhi Makhachkala (2-2). "Hij is een goede speler, een erg goede speler", zo reageerde Klopp op de vraag of hij interesse heeft om de 25-jarige Promes over te nemen van Spartak.

"Meer valt er niet over te zeggen. Wij hebben al heel veel goede spelers. Promes is erg goed in de één-tegen-één-situatie en is snel, dus als hij er niet bij is, is dat een aderlating voor Spartak. Maar hij is niet de enige goede speler van Spartak. We hebben Spartak geanalyseerd zonder Promes in het team omdat hij er de vorige keer (tegen Anzhi, red.) ook niet bij was", aldus Klopp. Promes maakte tot dusverre 52 doelpunten voor Spartak.

'Opleidingsniveau moet rol spelen bij AOW'

Het opleidingsniveau zou een rol moeten spelen bij de vaststelling van de AOW-gerechtigde leeftijd, omdat laagopgeleiden gemiddeld minder profiteren van de opgebouwde oudedagsvoorziening. Dat zegt accountantsbureau KPMG, dat spreekt van subsidiëring van hoogopgeleiden door laagopgeleiden.

Enerzijds beginnen mensen met een lagere opleiding gemiddeld eerder met werken. Vaak zijn zij al op 16-jarige leeftijd aan het werk, terwijl dit bij hoogopgeleiden rond de 25 jaar ligt, aldus KPMG. Daarmee betalen zijn dus tot wel tien jaar langer meer aan de premie. Anderzijds ligt de levensverwachting van laagopgeleiden lager en daarmee de tijd dat zij van de voorziening gebruik mogen maken.

KPMG legt uit dat iedereen die in Nederland woont, in de vijftig jaar die voorafgaan aan de AOW-leeftijd jaarlijks 2 procent van het recht op AOW opbouwen. Dat hoogopgeleiden vaak meer verdienen en meer afdragen speelt volgens KPMG in deze kwestie minder een rol omdat de premie wordt gefinancierd volgens een omslagstelsel. Daardoor dragen de werkenden van nu de premie af.

'Opleidingsniveau moet rol spelen bij AOW'
'Opleidingsniveau moet rol spelen bij AOW' (Foto: ANP)

Drie Feyenoord 'fans' aangehouden in Napels

In Napels zijn drie 21-jarige supporters van Feyenoord aangehouden omdat ze met stenen naar Italiaanse agenten zouden hebben gegooid. Feyenoord speelt dinsdagvond en uitwedstrijd tegen Napoli in de Champions League. Supporters van de club uit Rotterdam zijn niet welkom in het stadion, na eerdere ongeregeldheden in Rome.

Toch is er een onbekend aantal fans naar Napels gereisd. Veel supporters hadden al een reis geboekt toen nog onbekend was dat ze niet welkom waren. Feyenoord heeft de eigen aanhang verzocht om in ieder geval niet naar de wedstrijd in Stadio San Paolo te komen. De Rotterdamse club deed die oproep op verzoek van de lokale politie en de Europese voetbalbond UEFA.

Napoli houdt dinsdagavond zware toegangscontroles bij het stadion. Iedere bezoeker aan de wedstrijd moet een identiteitsbewijs laten zien. Nederlanders die toch een kaartje hebben bemachtigd, mogen het stadion niet in. Ze lopen zelfs het risico te worden aangehouden en een boete te krijgen. Feyenoord heeft maandag tijdens een overleg met Napoli, de politie en de UEFA nogmaals haar ongenoegen over de gang van zaken kenbaar gemaakt.

Drie fans van Feyenoord aangehouden in Napels
Drie Feyenoord 'fans' aangehouden in Napels (Foto: ANP)

Orkanen kosten volleyballers WK-kans, bond grijpt in

In de Caraïben is het weer even rustig, wat noodweer betreft, maar orkanen Irma en Maria hebben hun sporen nagelaten. Zo ook in de lokale sportwereld, want Cuba en Puerto Rico hebben zich terug moeten trekken van het Noord- en Midden-Amerikaans volleybalkampioenschap.

Cuba moest zich van het in de VS georganiseerde toernooi terugtrekken nadat de Amerikaanse ambassade in Havana gesloten werd wegens schade door Irma. Puerto Rico volgde, dat ligt min of meer in puin nadat het een voltreffer van Maria te verwerken kreeg. 

Voor de volleyballers leek dat bijzonder zuur te worden, het kampioenschap was immers de enige kans om zich voor het WK te plaatsen. De lokale volleybalbond NORCECA heeft zich echter coulant getoond: in overleg met wereldvolleybalbond FIVB werd ingegrepen en werden de regels wat aangepast.

Aanvankelijk zouden de vijf beste landen bij de mannen zich voor het WK plaatsen, dat is teruggebracht naar de beste drie. In november wordt dan nog een toernooi georganiseerd, waar Cuba en Puerto Rico dan hopelijk wel aan mee kunnen doen. Daar zijn dan nog twee tickets te verdienen.

Volgende maand spelen de vrouwen het kampioenschap, waar zes WK-tickets te verdelen zijn. Cuba speelt in de groep in Canada en lijkt gewoon mee te kunnen doen, Puerto Rico speelt op de Dominicaanse Republiek en is vooralsnog ook van de partij.

Leden Satudarah aangehouden bij actie politie

Bij een actie van de politie zijn dinsdagochtend verschillende leden van motorclub Satudarah aangehouden. Bronnen melden dat ten minste drie clubleden zijn gearresteerd, onder andere in Tilburg maar ook op andere plekken in het land. De beschuldigingen zijn nog niet duidelijk.

De politie wil alleen kwijt dat er een actie gaande is in een strafrechtelijk onderzoek. De politie komt later op dinsdag met meer informatie.

Leden Satudarah aangehouden bij actie politie
Leden Satudarah aangehouden bij actie politie (Foto: ANP)

Wilders wil oud-Kamerlid Taverne laten horen

PVV-leider Geert Wilders wil oud-Tweede Kamerlid Joost Taverne van de VVD laten horen tijdens het hoger beroep van de rechtszaak over Wilders' 'minder Marokkanen'- uitspraken. Aanleiding is het boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam, waarin staat dat Taverne het oneens was met de veroordeling van de PVV-leider door de rechtbank Den Haag vorig jaar.

Dat zou Taverne echter niet in een debat over de vrijheid van meningsuiting hebben mogen zeggen van de VVD-fractie, omdat dit Wilders voor de verkiezingen in de kaart zou kunnen spelen. Wilders noemt dit "schokkend".

Wilders laat aan het ANP laten weten dat hij met zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft overlegd en dat die het gerechtshof zal vragen om Taverne onder ede te horen. Volgens de PVV-leider is de mening van Taverne bijzonder relevant, omdat de VVD de regeringspartij is die zowel de premier als de minister van Justitie levert.

Boek van Berckmoes
In het boek van Berckmoes, als Kamerlid zelf onzichtbaar, staat dat Taverne vond dat de veroordeling "niet past in hoe de wet volgens de VVD geïnterpreteerd dient te worden". In een interne notitie voor de fractievergadering zou Taverne volgens Berckmoes hebben geschreven: "Nationaliteit is geen ras en daarom is er geen wettelijke grond op basis waarvan Wilders veroordeeld had mogen worden. Ook heeft de rechtbank betoogd dat een speech op een verkiezingsbijeenkomst zoals Wilders die hield, in het geheel geen bijdrage is aan het publieke debat in Nederland. Ik ben het daar niet mee eens."

Volgens Berckmoes kreeg niemand buiten de fractievergadering van de VVD die kritiek te horen, omdat toen Wilders vorig jaar hoog in de peilingen stond er "geen enkel woord mocht klinken dat ook maar een beetje positief was over Wilders."

Wilders wil oud-Kamerlid Taverne laten horen
Wilders wil oud-Kamerlid Taverne laten horen (Foto: ANP)

Zuid-Korea verwacht geen afzeggingen voor Olympische Spelen

Het Zuid-Koreaans Nationaal Olympisch Comité verwacht niet dat landen daadwerkelijk af zullen zeggen voor de Olympische Spelen van komende winter, gehouden in Pyeongchang. 

De spanningen zijn in de regio flink opgelopen, met name door het kleutergedrag van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse Grote Leider Kim Jong-un. De twee maken elkaar op het globale schoolplein constant uit voor stommerds en dat helpt niet bepaald.

De Franse sportminister Laura Flessel liet bijvoorbeeld al weten dat Frankrijk niet naar de Spelen komt als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dat werd overigens tegengesproken door de baas van het Franse NOC, Denis Masseglia, die afstand nam van Flessel's uitspraken.

"Ik weet dat er wat zorgen zijn rondom Noord-Korea", aldus Lee Kee-heung, president van het NOC van Zuid-Korea. "Toch zeggen ze niet dat ze zeker niet naar de Spelen komen. Ik verwacht dat iedereen uiteindelijk gewoon mee zal doen", zo klinkt het zelfverzekerd. 

Het Amerikaanse NOC gaf aan dat de voorbereidingen voor de Spelen gewoon doorgaan, terwijl de Oostenrijkers verwachten dat het politiek wel in orde komt. Nederland loopt achter de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité aan en gaat in principe dus ook gewoon naar Pyeongchang.

Bij de Verenigde Naties wordt gewerkt aan een soort diplomatieke 'olympische wapenstilstand'. Dat komt voort uit de oude Griekse Spelen, waarin de Griekse stadsstaten de wapens voor, tijdens en kort na de Spelen neerlegden. Zo kon de gaststad het evenement zonder zorgen organiseren en konden toeschouwers en deelnemers veilig naar het evenement en terug naar huis reizen.

Bosz wil ook Real Madrid overrompelen: "Het is mogelijk"

Peter Bosz staat dinsdag voor een volgende test als trainer van Borussia Dortmund. De coach is met zijn team in Duitsland tot nu toe oppermachtig.

Bosz hoopt ook in de Champions League zijn visitekaartje af te kunnen geven. Hij lijkt hoe dan ook geenszins van plan tegen de titelverdediger af te wijken van zijn doorgaans zeer offensieve spelopvatting. Hoewel de ex-coach van onder meer Ajax zich bewust is van de kwaliteiten van Real Madrid, wenst hij dinsdag voor eigen publiek vooral uit te gaan van eigen kracht.

Dortmund scoorde in zijn laatste drie competitieduels liefst veertien keer en hoefde zelf slechts één doelpunt te incasseren. "Het belangrijkste is hoe we het zelf doen", wordt Bosz in aanloop naar de ontmoeting met de Koninklijke geciteerd door diverse Duitse media. "Als we het goed doen, is het mogelijk op die manier te spelen. Als we het slecht doen, wordt het heel moeilijk tegen Real Madrid."

Dortmund ging in zijn eerste groepswedstrijd in het miljardenbal met 3-1 onderuit bij Tottenham Hotspur. Een nieuwe nederlaag zou funest zijn voor de overlevingskansen van de ploeg van Bosz in een poule met verder ook APOEL Nicosia, maar Mario Götze heeft hoop op een goede afloop. "Ons respect voor Real Madrid is groot en we weten dat ze de Champions League vorig seizoen gewonnen hebben, maar het is een nieuw seizoen", zo komt de aanvallende middenvelder inderdaad met een feit. "We spelen in eigen huis en verkeren in goede vorm. We zullen zeer zelfbewust voor de dag komen."

Kaartverkoop Mysteryland van start

Mysteryland begint dinsdag om 12.00 uur met de verkoop van een gelimiteerd aantal campingtickets en Weekend Earliest Bird-tickets tegen een gereduceerd tarief. De 25e editie van Mysteryland is in het weekend van 24 tot en met 26 augustus op het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

Dit jaar trok Mysteryland een recordaantal van ruim 100.000 bezoekers. De organisatie verwacht daarom voor de editie van 2018 een groeiende vraag naar tickets in een vroeg stadium.

Vooral de camping van het festival maakt een enorme groei door. Dit jaar kwam de helft van de 15.000 campingbezoekers uit het buitenland. In 2018 verwacht de organisatie maximaal 17.500 bezoekers uit tachtig landen aan te trekken naar de festivalcamping.

De organisatie is bezig met de programmering. Meer dan 250 artiesten treden op, verdeeld over zeventien podia. Daarmee is het Mysteryland het grootste dancefestival van Nederland.

Kaartverkoop Mysteryland begint
Kaartverkoop Mysteryland begint (Foto: BuzzE)

Viñales: "Marquez achterhalen wordt heel moeilijk"

Maverick Viñales heeft er niet veel vertrouwen meer in dat hij in zijn eerste seizoen bij Yamaha nog de wereldtitel in de MotoGP kan pakken. Zondag vertrok de Spanjaard nog van poleposition aan de Grand Prix van Aragón, maar hij eindigde als vierde. Marquez won de race, zijn vijfde van het seizoen, en staat 28 punten voor op Viñales, met nog honderd punten op het spel.

"Als we willen winnen, zullen we ons hele pakket moeten verbeteren. Race na race worden onze opties kleiner", aldus Viñales. "Ik werd zondag wakker met de gedachte dat ik ging winnen, maar ondanks dat ik 200 procent gegeven heb lukte dat niet. Vechten voor de titel wordt zo erg moeilijk, ik had achter geen grip. Als we de tractie en grip nu kunnen vinden, kunnen we vechten...als dat niet lukt, wordt het onmogelijk."

"We geven altijd alles wat we hebben, zowel ik als Yamaha, maar met het pakket wat we nu hebben is het moeilijk voor te stellen dat we bijna dertig punten goed kunnen maken." De MotoGP staat nu een kleine drie weken stil, alvorens we drie weken op rij races in het oosten te zien krijgen: Japan, Australië en Maleisië.

Van Bronckhorst wijkt tegen Napoli mogelijk af van systeem

Feyenoord is dinsdag op bezoek bij Napoli uit op eerherstel. Coach Giovanni van Bronckhorst is zich bewust van de underdogpositie van zijn team.

Feyenoord ging afgelopen zaterdag in de eigen Kuip met 0-2 onderuit tegen NAC. Het betekende voor de ploeg van Van Bronckhorst alweer de derde nederlaag in zijn laatste vier wedstrijden in alle competities. "Wij zijn niet de favoriet, zo eerlijk moet je zijn", wordt de oefenmeester daags voor het treffen met Napoli op een persconferentie geciteerd door RTV Rijnmond. "Zij zijn in Italië erg sterk. Wij moeten ons wapenen."

Ofschoon Van Bronckhorst weet dat een stunt nooit uit te sluiten valt, erkent hij de kwaliteiten van de Italiaanse opponent. De coach laat zijn elftal doorgaans spelen in een 4-3-3-systeem, maar mogelijk wijkt hij daar dinsdag in Stadio San Paolo vanaf. "Dat is goed mogelijk. Soms vraagt een tegenstander om een aanpassing", weet hij. "Napoli speelt mooi positiespel. Ik kijk daar graag naar. Maar morgen is het de tegenstander en gaan wij het ze moeilijk maken."

Extra aandacht zal bij Feyenoord ongetwijfeld uitgaan naar Dries Mertens, die in het verleden in de Eredivisie te bewonderen was als speler van FC Utrecht en PSV. Na zijn transfer naar Italië in 2013 maakte hij een heuse metamorfose door. "Wij kenden hem als buitenspeler, nu is hij één van de betere spitsen", legt Van Bronckhorst uit. "Behendig, snel, hij past hier."

Opnieuw miljoenen voor vrouwenfonds Ploumen

Opnieuw is er geld voor She Decides, het internationale fonds opgericht door minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dat zich richt op veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in ontwikkelingslanden. Het initiatief krijgt inmiddels steun van bijna zestig landen en heeft in totaal al 292 miljoen euro opgehaald. Dat zei Ploumen in het televisieprogramma Pauw. De Denen tekenden voor de meest recente gift: 21 miljoen euro.

Ploumen zelf maakte vorige week nog bekend dat ook het Nederlandse kabinet opnieuw de portemonnee trekt voor het vrouwenfonds: er gaat nog eens 4 miljoen euro van Nederland naartoe. Eerder gaf het kabinet al 25 miljoen aan het fonds. Ploumen richtte She Decides begin dit jaar op met als doel een bezuiniging van de Amerikaanse regering op gezinsplanning in arme landen te compenseren.

Opnieuw miljoenen voor vrouwenfonds Ploumen
Opnieuw miljoenen voor vrouwenfonds Ploumen (Foto: ANP)

Hooggerechtshof stelt zaak inreisverbod uit

Het Amerikaans hooggerechtshof behandelt de beroepszaak tegen het inreisverbod van president Donald Trump voorlopig niet. Op 10 oktober was een zitting gepland waarin de argumenten van de betrokken partijen zouden worden aangehoord. Hun is gevraagd een nieuwe afweging te maken nu de regering met een aangepaste derde versie is gekomen.

Het tijdelijk inreisverbod betrof inwoners van de overwegend islamitische landen Iran, Soedan, Jemen, Syrië, Libië en Somalië. Trump kwam daarna met verdere beperkingen om terrorisme in de VS tegen te gaan. Voortaan kunnen ook bezoekers uit Noord-Korea en Tsjaad een visum voor de VS vergeten.

Hetzelfde geldt ook nog steeds voor Iran, met uitzondering van studenten en deelnemers aan uitwisselingsprogramma's die na uitvoerige screening de VS wel in mogen. Ook Venezuela kreeg restricties. Bepaalde regeringsfunctionarissen en hun familieleden zullen worden geweerd.

Deskundigen denken dat Trump nu moeilijker juridisch aan te pakken is omdat inmiddels veel ervaring is opgedaan met screeningsonderzoek. Hij kan ook niet langer worden beschuldigd van discriminatie van alleen moslims.

Hooggerechtshof stelt zaak inreisverbod uit
Hooggerechtshof stelt zaak inreisverbod uit (Foto: ANP)

Linda de Mol ontvangt eerste kinderpostzegels

Circa 160.000 leerlingen uit de groepen zeven en acht gaan vanaf woensdag langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen. Presentatrice Linda de Mol ontvangt dinsdag de eerste exemplaren. Met de opbrengst van de kinderpostzegels en -kaarten wordt onder meer de naar haar genoemde foundation gesteund, die zich inzet voor de armste kinderen in Nederland.

Op de kinderpostzegels staan dit jaar afbeeldingen van de stripfiguren Jan Jans en de kinderen. Dat is een eerbetoon aan de tekenaar Jan Kruis, die in januari is overleden.

De kinderpostzegelactie bestaat al sinds 1924 en levert meestal miljoenen op. Toch daalt de opbrengst, omdat er steeds minder scholen en dus minder leerlingen aan meedoen. Vorig jaar leverde de actie 9,3 miljoen op, drie jaar eerder was dat nog 11,6 miljoen. 

Linda de Mol ontvangt de eerste zegels bij haar woning in Naarden uit handen van de twaalfjarige Luca.

Linda de Mol ontvangt eerste kinderpostzegels
Linda de Mol ontvangt eerste kinderpostzegels (Foto: ANP)

'Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen'

Ziekenhuizen rekenen nog altijd uiteenlopende prijzen voor dezelfde behandelingen. Het verschil kan honderden euro's bedragen, becijferde de Consumentenbond. "Zelfs binnen een ziekenhuis kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn."

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijsverschillen groot zijn. Zo is een via VGZ verzekerde man die zich laat steriliseren bij het Maasziekenhuis Pantein 184 euro kwijt, terwijl een patiënt met een zorgverzekering bij Menzis voor dezelfde behandeling 586 euro moet afrekenen bij het Erasmus MC. De kosten van een niersteenvergruizing variëren van 424 euro tot 1443 euro.n

Ook binnen ziekenhuizen lopen de prijzen soms uiteen. "Zo rekende MC Groep (met vestigingen in Flevoland) in 2016 voor een opname van meer dan vijf dagen bij een oogoperatie 1731 euro voor verzekerden bij DSW, maar liep de rekening als CZ-verzekerde op naar 3487 euro", aldus de bond, die streng oordeelt over dergelijke verschijnselen. "Zo'n prijsverschil voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis is gewoonweg niet uit te leggen."

Tarieven openbaar
De bond roept alle ziekenhuizen en verzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. "Als zij geen actie ondernemen, moet de toezichthouder NZa in actie komen en zorgen dat per 1 januari 2018 alle tarieven toegankelijk zijn", aldus de organisatie, die benadrukte dat drie grote zorgverzekeraars en zes ziekenhuizen al meewerken. Meer transparantie over tarieven moet consumenten in staat stellen prijzen beter te vergelijken.

Dat het anders kan, toont het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Die instelling vereenvoudigde de tarieven. "In plaats van negenhonderd prijzen hanteert het ziekenhuis er slechts drie voor bezoeken aan de polikliniek, ongeacht bij welke zorgverzekeraar je klant bent." De bond noemt dat een "interessante ontwikkeling".

'Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen'
'Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: dichte mist, wisselend bewolkt

Worden de bladeren, geel en krom, kijk naar uw kachel om.

Vandaag
Momenteel is het flink mistig, zeker rond het IJsselmeer kan het zicht flink beperkt zijn. Ook in delen van Brabant is het zich zeer slecht. Later op de ochtend is het op veel plaatsen bewolkt. In de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door en kan er vooral in het oosten een enkele bui ontstaan. De maximumtemperatuur komt in het noorden uit rond 16°C en in het zuiden rond 19°C. De zwakke tot matige wind waait uit oost- tot noordoostelijke richting. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:32
Zon onder: 19:30
Zonkracht: 3/1

Het is herfst! Clayton1 trok er vorige week op uit (Foto: Clayton1)
Het is herfst! Clayton1 trok er vorige week op uit (Foto: Clayton1)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

DSW verlaagt premie én eigen risico in 2018

Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie van de basisverzekering én, min of meer symbolisch, ook het verplichte eigen risico. De premie voor 2018 daalt met 6 euro per jaar naar 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro.

Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie. "Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet." Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

De hoogte van het eigen risico is overigens wettelijk bepaald. "Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken", aldus de directeur.

DSW is traditioneel de eerste die de nieuwe premie bekendmaakt.

DSW verlaagt premie én eigen risico in 2018
DSW verlaagt premie én eigen risico in 2018 (Foto: ANP)

'Hoop op overlevenden Mexico vervlogen'

De Mexicaanse autoriteiten zoeken nog drie dagen door naar mogelijke overlevenden van de verwoestende aardbeving die het land op 19 september trof. De kans dat nog iemand levend uit het puin wordt gehaald, is volgens de coördinator van de reddingsdiensten evenwel gering.

Reddingswerkers zoeken op meerdere plaatsen in Mexico-Stad naar vermiste mensen. In totaal zijn nog 43 personen spoorloos. "Ik kan op dit punt zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat nog iemand levend wordt aangetroffen", zei coördinator Luis Felipe Puente. Zeker 325 mensen overleefden het recente natuurgeweld niet.

Puente stelde dat de regering aan aanklagers heeft gevraagd een onderzoek te openen naar relatief nieuwe gebouwen die zijn ingestort tijdens de aardbeving. Het gaat onder meer om een school waar negentien kinderen en zeven volwassen omkwamen. Uit onderzoek moet blijken of de bouwvoorschriften zijn nageleefd.

'Nauwelijks meer hoop op overlevenden Mexico'
'Hoop op overlevenden Mexico vervlogen' (Foto: ANP)

Puerto Rico zit zwaar in de problemen

Het Amerikaanse eiland Puerto Rico zit volgens president Donald Trump "zwaar in de problemen" nu orkaan Maria er enorme schade heeft aangericht. Trump schreef in een serie tweets dat een oplossing moet worden gevonden voor de miljardenschuld waar de lokale autoriteiten mee zitten.

"Puerto Rico, dat al kampte met kapotte infrastructuur en een gigantische schuld, zit zwaar in de problemen", concludeerde Trump na de overtocht van Maria. "Een groot deel van het eiland is verwoest en ze staan voor miljarden dollars in het krijt bij Wall Street en de banken." Volgens Trump moet een oplossing worden gevonden voor die schuldenlast, die vele tientallen miljarden dollars bedraagt.

De president gaf aan dat het leveren van voedsel, water en medicijnen momenteel de hoogste prioriteit heeft. "Dat gaat goed", stelde hij. Een groot deel van Puerto Rico, waar zo'n 3,4 miljoen mensen wonen, zat vijf dagen na de storm nog steeds zonder stroom. Inmiddels hangt de eilandbewoners een nieuwe crisis boven het hoofd: een grote stuwdam dreigt te bezwijken.

Trump: Puerto Rico zit zwaar in de problemen
Puerto Rico zit zwaar in de problemen (Foto: ANP)

'Ja-kamp op voorsprong in Noord-Irak'

Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak tekent zich een grote meerderheid af voor het ja-kamp. De kiescommissie in Erbil schat op basis van de eerste stemmentellingen dat meer dan 90 procent van de kiezers heeft gekozen voor onafhankelijkheid.

De commissie maakte maandagavond bekend dat de opkomst volgens voorlopige cijfers 72 procent bedroeg. De definitieve uitslag van de niet-bindende volksraadpleging wordt naar verwachting binnen enkele dagen onthuld, maar veel inwoners van Erbil gingen na de stembusgang alvast de straat op om te feesten.

Als de kiezers het ja-kamp aan een meerderheid helpen, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de centrale regering in Bagdad. Premier Haider al-Abadi herhaalde in de nacht van maandag op dinsdag daar niet toe bereid te zijn. "We zijn niet klaar voor een discussie of een dialoog over de uitkomsten van dit referendum, omdat het ongrondwettelijk is", zei de Iraakse leider in een toespraak.

Abadi had al gewaarschuwd dat de internationale gemeenschap "of welke andere partij dan ook" de uitslag van de volksraadpleging niet zullen erkennen. Zo zijn ook buurlanden Turkije en Iran, die eveneens veel Koerdische inwoners hebben, fel tegen een onafhankelijk Koerdistan. In de regio wonen circa 30 miljoen Koerden.

De premier van de Koerdische Regionale Regering in Irak, Nêçîrvan Barzanî, probeerde eerder de nervositeit over de volksraadpleging weg te nemen. "Het referendum betekent niet dat we ons morgen afscheiden, noch gaan we nieuwe grenzen trekken", benadrukte hij. "Als het 'ja-kamp' wint, lossen we onze meningsverschillen met Bagdad op vreedzame wijze op."

'Ja-kamp op voorsprong in Noord-Irak'
'Ja-kamp op voorsprong in Noord-Irak' (Foto: ANP)

'Arrestaties om regenboogvlag bij concert'

De Egyptische politie heeft zeven mensen opgepakt die een regenboogvlag hadden meegenomen naar een rockconcert. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeggen dat de groep wordt verdacht van het promoten van "seksueel afwijkend gedrag", een eufemisme voor homoseksualiteit.

De arrestaties vonden plaats na een concert van de Libanese rockgroep Mashrou' Leila, waarvan de zanger openlijk homoseksueel is. Op camerabeelden was te zien dat de verdachten de regenboogvlag omhoog hielden, zeggen de bronnen.

Egyptenaren kunnen in principe niet strafrechtelijk worden vervolgd vanwege hun geaardheid. Toch worden in het conservatieve land regelmatig homoseksuelen opgepakt op op verdenking van bijvoorbeeld godslastering of immoreel gedrag. Het is nog onduidelijk of de zeven aangehouden concertgangers worden vervolgd

'Arrestaties om regenboogvlag bij concert'
'Arrestaties om regenboogvlag bij concert' (Foto: ANP)

Boswachters zijn geweld tegen collega's beu

Nederlandse boswachters zijn in actie gekomen tegen het geweld dat natuurbeschermers elders in de wereld treft. Ze bieden dinsdag de Tweede Kamer een petitie aan waarin Nederland wordt opgeroepen mee te werken aan de totstandkoming van een VN-verdrag dat bedrijven verplicht de rechten van burgers te respecteren.

"Geweld tegen natuurbeschermers is gebruikelijker dan we denken", zeggen de initiatiefnemers. In landen als Colombia en de Filipijnen zijn burgers steeds vaker slachtoffer als zij hun leefomgeving proberen te beschermen tegen grootschalige landbouw, mijnbouw of andere bedreigingen. Het geweld zou in 2016 aan zeker tweehonderd mensen het leven hebben gekost.

De boswachters vinden dat de regering een voortrekkersrol moet gaan spelen bij het tot stand brengen van het VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Ook moet het verdrag de overheid verplichten de mensenrechten van natuurbeschermers te beschermen "ook op plekken buiten Nederland waar Nederlandse bedrijven actief zijn."

De petitie is ondertekend door 30.000 burgers en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties.

Boswachters zijn geweld tegen collega's beu
Boswachters zijn geweld tegen collega's beu (Foto: ANP)

Onvoldoende steun voor intrekken Obamacare

De Amerikaanse Republikeinen lijken opnieuw onvoldoende steun te hebben om de zorghervorming van Barack Obama terug te draaien. De Republikeinse senator Susan Collins keerde zich maandag tegen een nieuw wetsvoorstel dat 'Obamacare' door een ander systeem moest vervangen.

Eerder maakten ook haar partijgenoten John McCain en Rand Paul al duidelijk het nieuwe plan niet te steunen. Doordat de Republikeinen een meerderheid van twee zetels hebben in de Senaat, konden ze zich geen derde afvaller meer veroorloven. Collins maakte haar bedenkingen eerder al duidelijk en zei maandag het wetsvoorstel niet te kunnen steunen.

De senator vertelde verslaggevers dat de regering alles uit de kast heeft gehaald om haar alsnog over de streep te trekken. "De president belde me vandaag. De vicepresident belde me afgelopen weekend in Maine. Minister Price belde me. De lijst van mensen die me niet hebben gebeld over dit wetsvoorstel is waarschijnlijk korter", grapte ze.

Onvoldoende steun voor intrekken Obamacare
Onvoldoende steun voor intrekken Obamacare (Foto: ANP)

Nederlandse darters verrassen positief en negatief op Winmau World Masters

In het befaamde Frimley Green is de Winmau World Masters van start gegaan, het op Lakeside na grootste toernooi bij dartbond BDO. Drie Nederlanders schopten het tot de achtste finales, maar dat waren wel juist de Nederlanders van wie het wat minder te verwachten viel.

Toon Greebe zorgde voor een prima prestatie door de als negende geplaatste Welshman Dean Reynolds met 3-1 uit te schakelen. Chris Landman rekende zelfs met 3-0 af met de als dertiende geplaatste Engelsman Scott Waites, terwijl Yoeri Duijster eveneens met 3-0 te sterk was voor de nummer vijftien van de plaatsing, de Engelsman Darryl Fitton. Martijn Kleermaker kwam tegen James Hurrell net tekort: 2-3.

De geplaatste Nederlanders deden het juist weer aanzienlijk minder goed. Willem Mandigers (als elfde geplaatst) ging met 2-3 onderuit tegen de Nieuw-Zeelander Mark McGrath, de als tiende geplaatste Wesley Harms was kansloos tegen de Schot Alan Soutar: 3-0. Richard Veenstra was tot slot als zevende geplaatst, maar dolf het onderspit tegen de Pool Krzyzstof Ratajski: 1-3.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.