Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verwacht 'een maand forse onderhandelingen' over de brexit. "We moeten nu wel eens voortgang boeken, het duurt allemaal erg lang. Maar niets is onmogelijk", zei hij in Brussel. Maandagmiddag hervatten de EU en het Verenigd Koninkrijk de gesprekken weer.

Eind oktober bepalen de EU-leiders op een top in Brussel of er 'voldoende voortgang' op de hoofdzaken is bereikt om ook over de toekomstige (handels)relatie te gaan praten. Die is van groot belang voor Nederland.

Volgens Koenders, die de top met zijn Europese collega's voorbereidt, heeft de Britse premier Theresa May in een toespraak vorige week meer aanknopingspunten gegeven. Zo stelt ze een overgangsperiode van ongeveer twee jaar voor. Ook over de eindafrekening probeerde ze de EU gerust te stellen, zonder daarbij concrete bedragen te noemen. "Dat is wel een punt", aldus Koenders. Ook vindt hij het nog 'volstrekt onduidelijk' hoe de rechten van de burgers na de brexit worden gegarandeerd. Wat er gebeurt met in het Verenigd Koninkrijk wonende Nederlanders is bijvoorbeeld nog niet bekend. Kortom, eigenlijk weet Koenders nog helemaal niks.

Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen
Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen (Foto: ANP)