Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht

Voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem is vanwege seksueel misbruik een celstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk geëist tegen een 31-jarige militair van de landmacht. Hij zou oktober vorig jaar op een kazerne een vrouwelijke collega seksueel hebben misbruikt.

De twee belandden samen in bed, na een feestje waar veel werd gedronken op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, de oude luchtmachtbasis De Peel. De militair wordt ervan verdacht dat hij de vrouw heeft verkracht terwijl ze nauwelijks bij bewustzijn was. Twee andere militairen maakten er foto's en een filmpje van.

"Mijn cliënt spreekt niet tegen dat er seksuele gedragingen zijn geweest, maar ontkent dat sprake was van verkrachting", aldus advocaat Sébas Diekstra. "De vrouw was wakker en zocht ook zelf toenadering." Diekstra noemt het "een bizarre eis" en dringt aan op vrijspraak omdat er onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt zou zijn.

De vrouwelijke militair heeft bij zedenrechercheurs een aantal verklaringen afgelegd. Ze heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan van seksueel misbruik, maar haar commandant wel. De twee andere militairen zijn ontslagen. "Voor mensen die zoiets doen is natuurlijk geen plek bij Defensie", zei een woordvoerder hier eerder over.

De militaire rechtbank in Arnhem doet op 9 oktober uitspraak.

Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht
Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht (Foto: ANP)