'Star Trek brengt mensen samen'

Met de terugkeer van Star Trek op televisie is er niet alleen weer een leuke wekelijkse dosis sci-fi voor tv-kijkers, er is ook weer ruimte voor verhalen die mensen bij elkaar brengen. Dat vindt de cast van de nieuwe serie Star Trek: Discovery.

Cast en crew van de nieuwe serie, die vanaf vandaag wereldwijd op Netflix te zien is, waren afgelopen juli op Comic-Con International in San Diego om met de pers te praten en de serie te presenteren aan het publiek in de beruchte Hal H.

"De oorspronkelijke verhalen, in de jaren 60, werden verteld in een tijd waarin er veel onrust was in de burgerrechtenbeweging," vertelde Jason Isaacs, die Captain Gabriel Lorca speelt. "Gene Roddenberry toonde een visie van een toekomst waarin de samenleving een manier heeft gevonden om verdeeldheid tussen mensen weg te nemen, in een tijd waarin de buitenwereld steeds meer verdeeld leek te raken. Voor mij zijn de gadgets heel erg leuk en de serie toont al die leuke dingen waar je op hoopt, maar wat echt telt is wat we uiten, wat we de volgende generaties tonen wat we kunnen worden als een planeet, wat er mogelijk is."

Star Trek: Discovery: Sonequa Martin-Green
Sonequa Martin-Green als Michael Burnham

"Dit is een verhaal van samenkomen, en begrijpen dat je één bent met al het leven," vindt Sonequa Martin-Green, bekend uit The Walking Dead en in Discovery te zien als First Officer Michael Burnham. "Het is een eer en een voorrecht om onderdeel te zijn van een verhaal dat mensen echt samen gaat brengen," voegde ze toe terwijl ze zichtbaar geëmotioneerd werd.

Producer Alex Kurtzman, die als schrijver en producer betrokken was bij de Star Trek-films van J.J. Abrams voordat deze serie in het leven werd geroepen, vindt de optimistische blik op de toekomst het definitieve kenmerk van hoe Star Trek-bedenker Gene Roddenberry de serie oorspronkelijk heeft opgezet, en benadrukt dat deze nieuwe serie die lijn wil doortrekken. "Zodra je dat verliest in je opzet, verlies je de essentie van wat Star Trek is", aldus Kurtzman. Kijkend naar actuele maatschappelijke vraagstukken, voegde hij eraan toe: "Star Trek toont ons het beste dat we kunnen zijn."

De nieuwe serie bestaat uit 15 afleveringen die zich afspelen in een tijd vóór de originele jaren 60-serie. Het is in die zin een soort prequel. De focus ligt op Martin-Greens personage Michael Burnham, die First Officer is in plaats van Captain. De keuze voor de First Officer als protagonist, in plaats van de traditionele kapitein van het schip, is volgens medebedenker Bryan Fuller om een beter perspectief te geven op de onderlinge relaties op het schip.

Star Trek: Discovery is een serie van het Amerikaanse streamingplatform CBS All Access, dat wekelijks een nieuwe aflevering toevoegt. Een dag later zijn die afleveringen buiten de VS te zien op Netflix. De première, die gisteravond ook op het Amerikaanse tv-kanaal CBS werd uitgezonden, bestaat uit twee afleveringen, die beide ook nu te zien zijn.