Turkije dreigt over Iraakse Turken

Turkije grijpt militair in het noorden van Irak in als de Iraakse-Turkse minderheid daar wordt bedreigd. Hier dreigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, maandag mee.

De meeste Iraakse Turken wonen in en rond Kirkuk, bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad. Koerdische strijders namen de stad in 2014 in. Toen trokken de Iraakse troepen zich er terug, tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat.

De Koerdische regioregering houdt maandag een referendum over de vraag of Iraaks Koerdistan onafhankelijk moet worden. De Turkse regering heeft in een reeks dreigementen dezer dagen opnieuw duidelijk gemaakt, een aparte Koerdische staat in Noord-Irak onaanvaardbaar te vinden.

De Iraakse Turken of Turkmeense Iraki's vormen bijna 10 procent van de bevolking van ruim 37 miljoen mensen in Irak. Het is na de Koerden (13,5 procent van de bevolking) de grootste minderheid in het land. De Iraakse Turken zijn afstammelingen van mensen die tijdens het Ottomaanse Rijk vanuit het huidige Turkije naar Kirkuk zijn gekomen.

Turkije dreigt over Iraakse Turken
Turkije dreigt over Iraakse Turken (Foto: ANP)