FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 mei 2017

Tieners maken rietje tegen verkrachtingsdrugs

Drie Amerikaanse tienermeisjes hebben, zoals natuurlijk iedereen, bijzonder weinig zin om verkracht te worden. De pientere scholieres gingen daarom de strijd aan met de zogenaamde verkrachtingsdrugs - middelen die in de drankjes van, doorgaans, meiden gedaan worden waarna de dader hen verkracht.

Victoria Roca, Susana Cappello en Carolina Biagorri uit Florida lieten zich van een slimme kant zien. Als onderdeel van een project op school kwam het drietal op de proppen met een handig rietje. Daarin zit een klein stripje wat bewerkt is met chemicaliën - niet schadelijk, nemen we voor het gemak maar even aan - die het stripje blauw maken als drugs zoals Rohypnol of ketamine in een drankje aanwezig zijn.

De drie slimme dames zijn bezig om een patent aan te vragen voor hun ontwerp en hopen de rietjes daarna aan onder meer café's en restaurants te kunnen slijten. Ze geven daarbij aan zelf ook wel te snappen dat ze niet ineens alle verkrachtingen gaan voorkomen, maar ze hopen wel dat het aantal van zulke gevallen wat omlaag gehaald kan worden.

De dames leggen hun uitvinding uit (Bron: YouTube)

Sampaoli nieuwe bondscoach Argentinië

Jorge Sampaoli wordt de nieuwe bondscoach van Argentinië en volgt de ontslagen Edgardo Bauza op bij de Zuid-Amerikanen.

Sevilla, waar Sampaoli één seizoen werkzaam was, heeft bevestigd dat er een overeenkomst is bereikt en dat Sampaoli de nieuw bondscoach van Argentinië wordt. Hij leidde Sevilla in zijn ene seizoen naar de vierde plek in de Primera Division.

De laatste weken nam de speculatie over de toekomst van de Argentijn bij Sevilla toe. Na de laatste competitiewedstrijd tegen Osasuna noemde hij de baan als bondscoach van Argentinië zijn droombaan.

"Sevilla en de Argentijnse voetbalbond (AFA) hebben in beginsel een overstemming bereikt voor het vertrek van Jorge Sampaoli als trainer van de club, zodat hij bondscoach van Argentinië kan worden", luidt het statement van de club.

Stephen Belafonte eist alimentatie van Mel B

Stephen Belafonte is blut en dat komt allemaal door de negatieve verhalen rondom zijn scheiding van Mel B. Hij eist dan ook partneralimentatie van de voormalig Spice Girl. Dat blijkt uit rechtbankpapieren in handen van TMZ.

Stephen claimt in de papieren dat hij geen rooie cent meer heeft en gedwongen bij vrienden moet slapen sinds hij uit de woning van Mel B is getrapt. Belafonte zegt niet welk bedrag hij maandelijks wil zien van Mel B, maar wel dat hij gewend is aan een 'comfortabele, luxueuze levensstijl' en dat geld 'nooit een rol' speelde.

Maar nu heeft hij een schuld van 60.000 dollar (53.500 euro) op zijn creditcard en zegt hij dat hij geen geld kan verdienen door alle negatieve publiciteit rondom de scheiding. Mel B zegt namelijk dat ze jarenlang is mishandeld door Stephen en dat Belafonte een jarenlange affaire had met hun kindermeisje.

Belafonte beweert dat Mel B rond de 250.000 dollar (223.000 euro) per maand verdient. En daar wil hij dus ook een deel van. Ook eist hij 200.000 dollar (178.500 euro) voor advocaatskosten en 55.000 dollar (49.000 euro) voor accountantskosten.

Stephen Belafonte eist alimentatie van Mel B
Stephen Belafonte eist alimentatie van Mel B (Foto: BuzzE)

Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio

Het budget voor de opvang van vluchtelingen in de regio en noodhulp gaat met in totaal 80 miljoen euro omhoog. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag bekendgemaakt.

Het kabinet heeft besloten tot de verhoging tijdens het overleg over de voorjaarsnota. Ploumen noemt het "erg belangrijk voor de mensen die zwaar te lijden hebben onder conflicten en natuurrampen". De minister zegt dat er bij de besteding van het geld extra aandacht zal zijn voor de positie van vrouwen en meisjes.

Voor de opvang van vluchtelingen in de regio komt 40 miljoen euro extra beschikbaar. Dit geld zal ook worden gebruikt om hulp te geven bij de terugkeer naar het land van herkomst.

Mensensmokkel
Ploumen geeft als voorbeeld de situatie in Libië. Daar zijn veel migranten gestrand, waar ze ten prooi vallen aan mensensmokkelaars. Voor deze migranten wordt opvang geregeld en een begeleide terugkeer naar het land herkomst. Daarmee krijgen ze een alternatief voor de gevaarlijke overtocht naar Europa. Daarnaast zijn er voor onder meer vluchtelingen in Uganda en Kenia programma's voor onderwijs en werk.

Voor noodhulp groeit het budget ook met 40 miljoen. Dat geld zal onder meer worden gebruikt voor medische hulp en voedsel in Jemen en Noord-Nigeria.

Lot
"Als je om je heen kijkt, dan is het duidelijk dat we mensen niet aan hun lot kunnen overlaten", aldus Ploumen. De vluchtelingenstroom en de oorzaken daarvan noemt zij "een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd".

Het totaalbedrag voor noodhulp komt nu op 160 miljoen euro, nadat het eerder al was verhoogd van 57 miljoen naar 120 miljoen. De verhoging is nu mogelijk doordat er vorig jaar minder vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen dan verwacht.

Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio
Miljoenen voor opvang vluchtelingen in regio (Foto: ANP)

Ploegmaten Dumoulin zorgen zelf voor breuk in peloton

Het was lang niet duidelijk hoe de breuk ontstond in de negentiende etappe van de Giro d'Italia. Eerst werd er gemeld dat het door een plaspauze van Tom Dumoulin kwam, later gaf Dumoulin toe dat hij te ver van achteren zat in het peloton. Nu blijkt dat Sunweb zelf de breuk veroorzaakte.

Dat is te zien op beelden van Il Processo Alla Tappa, het napraatprogramma van de RAI. Op de beelden is te zien dat de ploegmaten in de afdaling doortrokken, terwijl Dumoulin achterin het peloton aan het praten was met verschillende renners. Pas nadat de breuk ontstaan was nam Movistar samen met Bahrein Merida het tempo over.

Na afloop van de finish nam Dumoulin de schuld op zich. "Ik maakte een beginnersfout door aan het begin bij een afdaling helemaal achterin te zitten", aldus de Nederlander tegenover de NOS.

De beelden

Nederlanders vast in Spanje voor drugssmokkel

Twee Nederlanders zijn deze week aangehouden in het zuiden van Spanje, omdat ze met hun zeilboot bijna twaalf ton hasj vervoerden. Het Spaanse persbureau Europa Press meldde vrijdag dat de boot met de Nederlanders ongeveer 70 zeemijl ten zuidoosten van Cabo de Gata in de provincie Almería was gesignaleerd.

De Nederlanders trokken met hun boot de aandacht van een patrouillerende helikopter van de douane. Nadat de medewerkers van de douane de grote hoeveelheid hasj hadden aangetroffen, sleepten ze de boot naar de haven van het plaatsje Almerimar.

Nederlanders vast in Spanje voor drugssmokkel
Nederlanders vast in Spanje voor drugssmokkel (Foto: ANP)

Michelisz snelste in kwalificatie WTCC op Nürburgring

Honda-coureur Norbert Michelisz heeft de snelste tijd neergezet in de kwalificatie voor de hoofdrace van het World Touring Car Championship op de Nürburgring-Nordschleife. Op plaats twee eindigde op zestiende seconde de Nederlander Nicky Catsburg en op plaats drie Rob Huff. Vanwege de reverse grid mag de Argentijn Néstor Girolami vanaf pole vertrekken in de eerste race.

Op het 25 kilometer lange circuit reed de Hongaar Michelisz een tijd van 8:38,072 minuten. In een poging zijn eerdere rondetijd te verbeteren kreeg Catsburg last van vibraties en moest daardoor zijn ronde afbreken. Op dat moment was de Volvo-coureur op weg om de tijd van Michelisz te verbeteren. Tom Coronel reed de zevende tijd.

Beide races worden morgen vanaf 11.20u live uitgezonden door Eurosport 1.

Uitslag kwalificatie
1. Norbert Michelisz (HON) 8:38.072
2. Nicky Catsburg (NED) +0.608
3. Robert Huff (GBR) +1.469
4. Tiago Monteiro (POR) +2.130
5. Thed Björk (SWE) +2.924
6. Tom Chilton (GBR) +4.284
7. Tom Coronel (NED) +5.321
8. Mehdi Bennani (MAR) +5.461
9. Esteban Guerrieri (ARG) +5.617
10. Néstor Girolami (ARG) +6.558

Ariana wil terug naar Manchester, vriend zegt optredens af

Ariana Grande heeft voor het eerst sinds zij op de dag van de terreuraanslag in Manchester twitterde dat ze 'gebroken' was, weer van zich laten horen. De 23-jarige zangeres meldt dat ze terugkeert naar Manchester voor een benefietconcert.

"Er is niets dat ik of iemand anders kan doen om de pijn die jullie voelen weg te nemen", aldus Ariana in een lange brief die ze postte op Twitter. "Ik heb de hele week constant aan mijn fans en jullie allemaal gedacht. De manier waarop jullie hiermee zijn omgegaan, maakt mij trotser dan jullie ooit zullen weten."

Het popidool zegt dat zij en haar fans niet moeten 'terugdeinzen' voor terreur. "We zullen niet stoppen of in angst leven. We laten ons niet verdelen. We laten haat niet winnen." Sterker nog: "ons antwoord moet zijn dat we nog meer samenkomen, elkaar helpen, elkaar meer liefhebben, luider zingen en nog aardiger en onbaatzuchtiger zijn dan voorheen."

(tekst gaat verder onder de tweet) 


Benefietconcert
Daarom heeft Ariana besloten om terug te keren naar Manchester "om tijd door te brengen met mijn fans en om een benefietconcert ter geven ter ere van de slachtoffers en om geld op te halen voor de slachtoffers en hun families."

Zodra er meer bekend is over de details van het concert zegt Grande dit gelijk te delen met haar fans. "We gaan door ter ere van degenen die we zijn verloren, hun naasten, mijn fans en iedereen die is getroffen door deze tragedie. Ze zijn voor altijd in mijn gedachten en mijn hart en ik zal aan ze denken bij alles wat ik doe voor de rest van mijn leven."


Partner zegt optredens af
Mac Miller heeft zijn shows voor komend weekend gecanceld. De 25-jarige rapper maakt waarschijnlijk tijd vrij om zijn vriendin bij te staan. Hij zou eigenlijk moeten optreden op muziekfestivals in Washington en Minnesota. ''Soundset en Sasquatch, ik ga niet optreden dit weekend. Bedankt voor jullie begrip. Ik kom terug. Liefde voor altijd'', twitterde de rapper.

Eerder deze week werd Miller gezien op het vliegveld van Florida om Ariana op te halen. Het was een emotioneel weerzien, weet New York Daily News. Verschillende bronnen melden dat Grande moeite heeft met slapen en dat Miller niet van haar zijde wijkt.

Ariana Grande keert terug naar Manchester
Ariana Grande keert terug naar Manchester (Foto: BuzzE)

Bertens treft Tomljanovic, Haase tegen De Minaur op Roland Garros

Kiki Bertens moet het in de eerste van Roland Garros opnemen tegen de Ajla Tomljanovic, de nummer 309 van de wereld. De 24-jarige Australische stond 47ste op de wereldranglijst, maar is na een schouderoperatie ver weggezakt. Dankzij een beschermde status is ze rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Richèl Hogenkamp die zich via het kwalificatietoernooi zich geplaatst moet het in de eerste ronde opnemen tegen Servische Jelena Jankovic. De voormalig nummer één van de wereld staat momenteel op plek 61 van de wereld.

Ook Quirine Lemoine wist zich te plaatsten voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 25-jarige tennisster speelt in de openingsronde tegen Amerikaanse Catherine Bellis.

De winnares van dit duel speelt in de tweede ronde tegen de winnares van het duel Bertens - Tomljanovic.

De enige Nederlandse man in het hoofdtoernooi, Robin Haase, speelt in de eerste ronde tegen Alex de Minaur. De achttienjarige Australiër is met een wildcard toegelaten en geldt als een groot talent. Mocht Haase het duel winnen, dan speelt de Nederlander mogelijk tegen Rafael Nadal. De Spanjaard speelt in de eerste ronde tegen de Fransman Benoît Paire.

Maanrotsverzameltasje Neil Armstrong kan 4 miljoen dollar opleveren

Het grote veilinghuis Sotheby's heeft in juli een bijzonder voorwerp in de aanbieding. Een heus maanrotsverzameltasje zal geveild worden en de hoop is dat men er enkele miljoenen dollars voor kan vangen.

Het gaat niet om zomaar een maanrotsverzameltasje, maar om het enige echte maanrotsverzameltasje waar astronaut Neil Armstrong, zoals de naam misschien doet vermoeden, maanrotsen mee verzamelde. In de Mare Tranquillitatis, de 'zee der rust' op de maan, schepte Armstrong in 1969 wat kleine rotsen en dergelijken in het tasje, om dat mee terug naar de aarde te nemen.

Eenmaal veilig terug op aarde gaf Armstrong het tasje aan een laboratorium in Houston, waar men de rotsen eruit haalde en vervolgens elk spoor van het maanrotsverzameltasje verloor. Uiteindelijk kwam het terecht op een online veiling van de US Marshals, maar het was volledig verkeerd gelabeld. Door de nodige administratieve rompslomp, wat niet helemaal goed verliep, dacht men dat het maanrotsverzameltasje van de Apollo 17 was, die drie jaar na Armstrong en co naar de maan ging.

Apollo 17 had weliswaar maanrotsverzameltasjes aan boord, maar die werden uiteindelijk niet gebruikt om maanrotsen in te verzamelen. Om een lang verhaal kort te maken: advocate Nancy Lee Carlson kocht een collectie 'ruimtespullen', inclusief het tasje, via de veiling voor een schamele 995 dollar. 

Na haar aankoop liet Carlson het tasje opsturen naar NASA om het te laten testen. Daar ontdekte men dat het om Armstrong's maanrotsverzameltasje ging en prompt weigerde de ruimtevaartorganisatie om het voorwerp terug te sturen naar mevrouw Carlson. Pas na een slepende rechtszaak wees een rechter het tasje toch toe aan Carlson, die hem nu bij Sotheby's gaat verkopen.

Daar is NASA dan weer niet blij mee. "Het maanrotsverzameltasje zou publiekelijk tentoongesteld moeten worden en niet ergens in een of andere privéverzameling moeten verdwijnen", aldus woordvoerder William Jeffs. "Het tasje staat voor de ontknoping van een generatie van nationaal werk, inclusief de astronauten die hun leven geriskeerd hebben om de belangrijkste prestatie van de mensheid voor elkaar te krijgen", aldus Jeffs.

Alle maanrotsverzameltasjeverzamelaars opgelet: op 20 juli gaat het onder de hamer, precies 48 jaar na de landing van Apollo 11. Een leuk detail is overigens dat er nog altijd maanstof in het tasje zit. Sotheby's hoopt minimaal twee miljoen en mogelijk tot vier miljoen dollar te vangen voor het maanrotsverzameltasje.

Lemoine maakt Grand Slam-debuut na zege op Rus

Quirine Lemoine is de derde Nederlandse tennisster in het hoofdtoernooi van Roland Garros. Lemoine versloeg vrijdag in de derde en beslissende kwalificatieronde haar landgenote Arantxa Rus in drie sets: 2-6, 7-6 (3) en 6-3. De wedstrijd duurde meer dan twee uur.

Lemoine overleefde overigens op 2-6, 4-5 twee wedstrijdpunten van Rus. De 25-jarige speelster uit Woerden stond nog nooit in het hoofdschema van een Grand Slam. Lemoine speelt in de eerste ronde van Roland Garros tegen de Amerikaanse Catherine Bellis.  De winnares van Lemoine-Bellis staat in de tweede ronde mogelijk tegenover Kiki Bertens. De als achttiende geplaatste Wateringse ontmoet de Australische Ajla Tomljanovic.

Eerder op de middag wist Richel Hogenkamp zich al te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Zij treft nu in de eerste ronde de Servische routinier Jelena Jankovic. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er drie Nederlandse speelsters in het hoofdtoernooi van Roland Garros staan.

Turkije heft Duits bezoekverbod deels op

Turkije heeft zijn bezwaren tegen bezoek van Duitse parlementariërs aan Duitse militairen in Turkije deels laten varen. Duitse parlementsleden mogen hun landgenoten in de NAVO-basis in Konya bezoeken. De luchtmachtbasis Incirlik is voorlopig nog taboe.

De parlementariërs kregen vrijdag van de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie te horen dat ze naar Konya mogen. Het is voor het eerst in bijna acht maanden dat Duitse parlementsleden Duitse militairen mogen bezoeken in Turkije.

Turkije weigerde de parlementariërs toe te laten vanwege het Duitse besluit om Turkse officieren asiel te verlenen. Duitsland dreigde donderdag zijn troepen terug te trekken van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik als Duitse parlementariërs die niet mogen bezoeken. Turkije heeft het verbod voor die basis nog niet opgeheven.

Turkije heft Duits bezoekverbod deels op
Turkije heft Duits bezoekverbod deels op (Foto: ANP)

G7 eensgezind over terrorismebestrijding

Als antwoord op de aanslag in Manchester hebben de leiders van zeven belangrijke geïndustrialiseerde landen een gezamenlijke verklaring ondertekend over terrorismebestrijding. "Dit is een krachtige boodschap van vriendschap, nabijheid en solidariteit met Groot-Brittannië", zei de Italiaanse premier Paolo Gentiloni vrijdag tijdens de G7-top in Taormini op Sicilië.

De deelnemers deden een beroep op internetproviders en sociale media de inspanningen extremistische content te weren "substantieel" op te voeren. "We hebben unaniem vastberadenheid getoond door te gaan met vechten tegen terrorisme en die strijd nog te versterken."

Over het klimaatakkoord van Parijs was geen eensgezindheid. De Amerikaanse president Donald Trump lag als enige dwars. Hij voelt zich niet gebonden aan de afspraken uit 2015. Pogingen hem te overreden mislukten. Gentiloni was niettemin optimistisch. "Alle anderen hebben bevestigd dat ze volledig achter het akkoord staan. We zijn ervan overtuigd dat na interne overwegingen de VS zich er ook toe willen verplichten."

Gentiloni vertelde dat er progressie is geboekt ten aanzien van de buitenlandse handel, maar aan een communiqué moet nog worden gewerkt. Trump deed de voorbije maanden de alarmbellen rinkelen bij de G7-bondgenoten door zijn protectionistische - "America first" - agenda. "Op het belangrijke thema van de wereldhandel moeten we de slotverklaring nog vormgeven, maar het komt mij voor dat de openhartige discussies gemeenschappelijke standpunten hebben opgeleverd waarmee we verder kunnen."

G7 eensgezind over terrorismebestrijding
G7 eensgezind over terrorismebestrijding (Foto: ANP)

Munt uit 1640 voor 160.000 euro verkocht

Een munt uit 1640 is vrijdag bij een veiling van de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) voor 160.000 euro verkocht. De MPO repte van een nieuw wereldrecord, omdat in Nederland en in het buitenland nooit zoveel geld is neergeteld voor een Nederlandse munt.

De geveilde munt is het enig bekende exemplaar van een zogenaamde 'portugalozer'. Dat is een gouden dukaat die de stad Deventer in 1640 had geslagen. "Voor de aanmunting van dergelijke munten had de Staten-Generaal geen toestemming gegeven", aldus een woordvoerder van de MPO. "Toen werd ontdekt dat deze munten clandestien waren geslagen, werd de productie vrijwel direct verboden. Daarom zijn er maar weinig exemplaren van de munt gemaakt." De MPO kon niet zeggen wie de portugalozer heeft gekocht.

Het vorige recordbedrag dat voor een Nederlandse munt werd betaald, dateert van vorig jaar. Een zilveren gulden uit 1867 werd toen op een veiling afgehamerd op circa 105.000 euro.

Munt uit 1640 voor 160.000 euro verkocht
Munt uit 1640 voor 160.000 euro verkocht (Foto: ANP)

Concert KISS in Manchester gecanceld

Het optreden van KISS komende dinsdag in de Manchester Arena gaat niet door. De Amerikaanse rockband laat dat in een verklaring op zijn website weten.

"We zijn kapot van de gruwelijkheden die zijn begaan tegen onschuldige slachtoffers in Manchester. Helaas kunnen we niet optreden in de Manchester Arena op 30 mei. We kijken altijd uit naar deze shows en onze lokale fans, maar gezien de recente gebeurtenissen lijkt een afgezegd rockconcert niet erg belangrijk", aldus Paul Stanley, Gene Simmons, Eric Singer en Tommy Thayer.

De mannen vervolgen: "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers en de inwoners van Manchester in deze moeilijke tijd. We staan achter jullie en we bidden voor jullie."

Eerder moest Take That concerten op 25, 26 en 27 mei afzeggen, omdat het stadion nog altijd is gesloten na de terreuraanslag op 22 mei. Bij de bomaanslag na een concert van Ariana Grande kwamen 22 mensen om het leven.

KISS zegt concert in Manchester af
Concert KISS in Manchester gecanceld  (Foto: BuzzE)

Boasson Hagen klopt Boom in sprint Tour des Fjords

Lars Boom is tweede geworden in de derde rit van de Tour des Fjords. De Nederlander werd in de geklopt door Edvald Boasson Hagen. De Noor van Dimension Data was na 180 kilometer de snelste in de massasprint. Andre Looij van Roompot - Nederlandse Loterij werd vijfde in de sprint.

In het algemeen klassement blijft Dries van Gestel aan de leiding staan. De Belg van Sport Vlaanderen - Baloise heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 21 seconden op Boasson Hagen. De Nederlander Timo Roosen staat op plek drie met een achterstand van 24 seconden op de Belg.

Brändle de snelste in tijdrit Ronde van België

Matthias Brändle heeft de tijdrit in de Ronde van België gewonnen. De renner van Trek-Segafredo was over 13,4 kilometer duidelijk de snelste. Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin werd tweede op veertien seconden van de Zwitser.

Sylvain Chavanel en Wout van Aert klokte dezelfde tijd als Martin. In het klassement neemt Van Aert de leiderstrui over van Philippe Gilbert. In het algemeen klassement heeft de veldrijder een voorsprong van tien seconden op Martin en elf op Brändle.

Dumoulin: "Ik had gewoon slechte benen"

"Ik had gewoon slechte benen", aldus Tom Dumoulin na de finish tegenover de NOS. De Nederlander heeft nu een achterstand van 38 seconden op Nairo Quintana en staat op plek twee in het algemeen klassement.

Vroeg in de etappe nam Nairo Quintana en Vicenzo Nibali een minuut op Dumoulin doordat de Nederlander van Sunweb te veel naar achteren zat. "Het was een beginnersfout dat ik achterin het peloton zat. Ik zat te keuvelen Dat was echt een stomme actie. We moesten hard rijden om terug te komen, dat was een onnodige inspanning."

"Als je dan ook nog slechte benen hebt wordt het een moeilijk verhaal in de finale."

"Dumoulin was wel tevreden over zijn ploeggenoten. "Mijn team heeft me een paar keer gered met mijn slechte benen", aldus Tom Dumoulin. "Anders was het nog slechter geweest..."

Bauke Mollema was een van de gesprekspartners van de rozetruidrager. Zo kwam ook de Nederlander van Trek-Segafredo in de groep van Dumoulin terecht. "Het ging heel rustig, het was een ontspannen koers", aldus Mollema.

"Ineens hoorde ik dat iemand een gat had laten vallen en toen gingen Nibali en Quintana vooraan natuurlijk volle bak rijden. Voor we het doorhadden was het verschil al een minuut. Het was onoplettendheid, er was geen plaspauze. We zaten gewoon te slapen."

Bertens finaliste in Nürnberg na opgave Doi

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de finale van het WTA-toernooi in Nürnberg. De Nederlandse (WTA-19) won op het Duitse gravel de eerste set tegen Misaki Doi (WTA-64) en zag vervolgens haar opponente opgeven.

Vorig jaar zegevierde Bertens al in Nürnberg en een herhaling lijkt er dit keer weer in te zitten. De Nederlandse pakte al snel een break voorsprong en breidde deze later in de set nog een keer uit, waardoor ze deze met 6-2 won. In set twee pakte Doi de eerste game voor de Japanse met een rugblessure opgaf.

In de finale treft Bertens de Tsjechische Barbora Krejcikova die via de kwalificaties het toernooi binnen was gekomen. De nummer 254 van de wereld was de Roemeense Sorana Cirstea (WTA-67) verrassend met 6-4, 4-6 en 6-0 de baas. Bertens en Krejcikova troffen elkaar al tweemaal in 2015. Op gravel was de Nederlandse de beste, op hardcourt de Tsjechische.

Patiënteninfo VUmc gestolen

Een USB-stick en een personal computer met gegevens van bijna 2000 patiënten bij het VUmc zijn deze week gestolen. Er stonden familienamen en geboortedata op, maar in een paar honderd gevallen ook gegevens van laboratoriumonderzoek. Er is aangifte gedaan bij de politie, meldt het Amsterdamse ziekenhuis.

Een medewerker van Roche Diagnostics Nederland, een biotechnologiebedrijf, kwam de apparatuur van het lab opnieuw inregelen. Daarbij kwamen de gegevens per abuis op zijn computer en zijn USB-stick. Die nam hij weer mee in zijn auto, waarin later werd ingebroken.

De patiënten hebben excuses gekregen. Er is niet alleen aangifte gedaan bij de politie, maar ook een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat wettelijk verplicht is. VUmc en Roche Diagnostics hebben nieuwe regels afgesproken.

Patiënteninfo VUmc gestolen
Patiënteninfo VUmc gestolen (Foto: ANP)

Landa wint eindelijk rit in Giro d'Italia, Quintana nieuwe leider

Mikel Landa heeft de negentiende etappe gewonnen. De Spanjaard van team Sky was bergop de beste voor zijn medevluchters Rui Costa en Pierre Roland. In de groep van de favorieten was Thibaut Pinot de beste. Tom Dumoulin is zijn leiderstrui kwijt aan Nairo Quintana.

Al snel na de start kozen drie renners de aanval. Later zouden er nog dertien aansluiten bij het drietal. De zestien kregen de ruimte van het peloton tot dat de ploegen van Quintana en Vicenzo Nibali het tempo verhoogde in het peloton.

Op dat moment zat Dumoulin achterin in het peloton samen met de andere Nederlanders Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Al snel was het peloton in stukken gebroken, waardoor Dumoulin met zijn ploeg moest achtervolgen. Het verschil tussen de twee pelotons was al snel een halve minuut.

In het voorste peloton zaten ook nog de ploegen van Ilnur Zakarin en Thibaut Pinot die voorin mee zaten. De samenwerking was goed tussen de ploegen FDJ, Katusha - Alpecin, Movistar en Bahrain Merida.

In het tweede peloton kwam de samenwerking van de Nederlandse ploegen. Trek-Segafredo, Sunweb en LottoNL-Jumbo werkte goed samen en konden de achterstand beperken tot één minuut. Met nog honderd kilometer te gaan moest de Sella Chianzutan beklommen worden.

In beide groepen hadden de knechten van de kopmannen al hun werk gedaan, waardoor de kopmannen zelf moesten achtervolgen. Onder leiding van Adam Yates, die ook in de achtervolgende groep zat werd het gat dicht gereden. Net onder de top van de klim kwamen de groepen weer bij elkaar.

Toen de groepen bij elkaar waren viel het helemaal stil in het peloton.Toen zou er een groep van zes man wegrijden met onder meer Rui Costa en Pierre Roland. Later zou er ook nog een groep van twaalf renners aansluiten bij het zestal. Bij de twaalf was ook bergtruidrager Mikel Landa aanwezig. De achttien kreeg 12 minuten cadeau, waardoor de vluchters mochten strijden voor de dagzege.

Luis Leon Sanchez begon samen met Rudy Molard aan de slotklim met een kleine voorsprong. Costa was de eerste die de oversteek kon maken. Landa maakte ook de sprong naar voren en liet al snel zijn andere medevluchters achter zich en zou uiteindelijk de etappe winnen.

Movistar begon met een strak tempo aan de klim, al snel moest de Nederlander Dumoulin een gat laten. Simon Geschke ploegmaat van Dumoulin kon door zijn hulp weer terugkomen, maar toen Bahrein Merida het tempo overnam van Movistar moest de rozetruidrager echt afhaken bij de groep van de favorieten. Ook Kruiswijk moest op dat moment lossen.

In de groep van de favorieten was Pinot de eerste die in de aanval ging. De Fransman van FDJ kreeg meteen een mooi gat en zou ook als eerste eindigen van de favorieten. In de achtergrond was het steekspel tussen Nibali en Quintana, waarvan Zakarin en Domenico Pozzovivo kon profiteren.

Aan de finish kon de rekening opgemaakt worden. Dumoulin verloor ruim een minuut op Quintana en heeft nu 38 seconden achterstand in het algemeen klassement. Nibali volgt op 43 seconden, terwijl Pinot op 53 seconden staat. Mollema blijft op plek zeven staan op 2.48 van Quintana. Kruijswijk is gezakt naar een tiende plaats.

Vrouw troggelt Vodafone 773 telefoons af

Een vrouw die bij Vodafone 773 telefoons had afgenomen zonder te betalen, is vrijdag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Een man die de telefoons inkocht voor zijn telefoonwinkel en weer doorverkocht, kreeg wegens heling twaalf maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.

De 44-jarige vrouw uit Nijmegen bestelde de abonnementen met gratis telefoons in ruim een jaar tijd. Ze gebruikte steeds verschillende namen, adressen en identiteitsnummers.

Volgens de rechtbank wist de man van de telefoonwinkel dat de vrouw Vodafone had opgelicht. Met het verkopen van de apparaten maakte deze 28-jarige Nijmegenaar ongeveer 60.000 euro winst. Dit bedrag moet hij terugbetalen aan de Staat.

De officier van justitie had eerder tegen beiden een gevangenisstraf van elf maanden geëist. De man kreeg echter een hogere straf omdat hij een professionele verkoper is en van hem juist verwacht wordt eerlijk handel te drijven, aldus de rechtbank. Bij de straf van de vrouw is rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden.

Vrouw troggelt Vodafone 773 telefoons af
Vrouw troggelt Vodafone 773 telefoons af (Foto: ANP)

Britneynummer bejubelt lichaam Katy Perry

FOK! gonsde nog dagen na van het rumoer en de schrik toen Miley Cyrus afgelopen week claimde dat Katy Perry's 'I Kissed a Girl' over de Disneyster geschreven is. Deze week is er opnieuw verbijsterend nieuws: een Britneynummer blijkt over Katy Perry te gaan.

Het nummer 'Hold It Against Me' is volgens de schrijfster van het liedje, Bonnie Mckee, een ode aan 'het lekkere lichaam' van Katy Perry. Het nummer werd in 2011 uitgebracht op het zevende album van Spears, Femme Fatale (red.: beter dan de albums erna, maar slechter dan In the Zone (2003) en Blackout (2007)).

De tekst bezingt een übergeyle verboden liefde tussen twee in damesliefde geïnteresseerde mevrouwen: "If I said my heart was beating loud, If we could escape the crowd somehow, If I said I want your body now, would you hold it against me?"

Oftewel: zou je er, gezien de omstandigheden, wellicht al dan niet iets tegen hebben, wanneer ik mijn lichaam tegen het jouwe duw? In het Engels werkt de tekst vanzelfsprekend wat beter. 

Of Britney, de inmiddels 35-jarige personificatie van zuidelijk Amerikaanse white trash, het ook echt eens is met de link tussen de tekst en de zangeres Katy Perry is irrelevant. Ze wordt geacht haar mond te houden, te playbacken en te dansen en wordt al bijna 20 jaar verder zo kort mogelijk gehouden door management en ouders. Wel mag ze af en toe een leuke foto van haar hondjes of kinderen op Instagram zetten. 

Het nummer 'Hold It Against Me' werd in 2011 uitgebracht op single en wist in Nederland tot op plek 20 in de Top 40 te komen. In andere landen, waaronder de VS, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Canada, Finland, Denemarken en Wallonië kwam het op één.

Of er een link is tussen de hete lyrics en de voornamelijk ijzige landen waar het nummer een hit werd, zou het onderwerp van een totaal overbodig maar wellicht best interessant sociologisch onderzoek kunnen zijn.

Overigens bleek de Cyrus-aantijging aangaande 'I Kissed a Girl' niet erg waarschijnlijk: toen Perry het op 23-jarige leeftijd schreef, was Miley nog niet eens 12 jaar oud.

Asscher: GroenLinks moet weer aan tafel

VVD, CDA en D66 moeten weer met GroenLinks om de tafel om te onderhandelen over een nieuw kabinet. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft dat vrijdag aan informateur Edith Schippers laten weten. Het gesprek vond telefonisch plaats omdat Asscher verhinderd was naar Den Haag te komen.

De PvdA-leider reageerde op uitlatingen van GroenLinks-leider Jesse Klaver eerder op de dag. Klaver verklaarde na een gesprek met Schippers dat hij bereid is opnieuw te onderhandelen als het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 een stap in zijn richting doet. VVD-leider Mark Rutte wil juist dat Klaver zonder voorwaarden vooraf gaat praten, zei hij na zijn onderhoud met Schippers.

Asscher vindt dat beide kampen moeten bewegen. "Zo werkt dat in onderhandelingen', zei hij via een woordvoerder.

Dat de PvdA zelf aan de onderhandelingstafel plaatsneemt is volgens Asscher ,,niet aan de orde".

Asscher: GroenLinks moet weer aan tafel
Asscher: GroenLinks moet weer aan tafel (Foto: ANP)

Polen: morning-afterpil alleen nog op recept

Donderdag nam het Poolse parlement een controversiële wet aan, waardoor morning-afterpillen voortaan niet meer bij de drogist gehaald kunnen worden maar uitsluitend nog op recept van de dokter. Dat schrijft Politico.

Vrouwenrechtenorganisaties en de oppositie in het parlement zijn woedend, maar vergeefs. Als de wet wordt aangenomen door de senaat zal de maatregel vanaf augustus gelden.

Volgens de regering hebben vrouwen juist baat bij een moeilijker te verkrijgen morning-afterpil, omdat ze op deze manier eerst een check van een dokter krijgen voordat ze de pil gebruiken.

Abortus en andere soorten van eventuele vruchtafdrijving zijn in het bijzonder katholieke Polen erg controversieel. Alleen in het eveneens katholieke Ierland heeft een nog strengere abortuswetgeving: daar is het namelijk nog steeds verboden, als enige land in de EU.

LEGO-helden in beweging in Marvel Super Heroes 2

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag de officiële aankondigingstrailer uitgebracht voor LEGO Marvel Super Heroes 2, met daarin natuurlijk veel Marvel-superhelden en -schurken uit verschillende tijdperken en werelden.

Helden genoeg in deze game, waaronder personages uit Guardians of the Galaxy, Groot, Rocket Raccoon, Star-Lord, Gamora en Drax, plus Doctor Strange, Doctor Octopus, Green Goblin, Spider-Gwen, Spider-Man Noir, Spider-Man 2099, Captain America, Thor, Hulk, Hawkeye, Iron Man, Ms. Marvel, Ant-Man, Captain Marvel, Kang de Veroveraar en nog veel meer. Spelers nemen het op tegen tijdreiziger Kang de Veroveraar in een gevecht in de wereld van Chronopolis, van het oude Egypte en het Wilde Westen naar Sakaar en New York City in 2099.

LEGO Marvel Super Heroes 2 is vanaf 14 november 2017 verkrijgbaar voor PlayStation4, Xbox One en pc. Het spel wordt voor de feestdagen uitgebracht voor Nintendo Switch.

Far Cry 5 onthuld

Na een paar dagen geteased te hebben is Far Cry 5 zojuist eindelijk onthuld in de vorm van een trailer.

De speler zal aan de slag gaan als de nieuwe 'sheriff in town' in Hope County, Montana. Kort na je aanstelling zal een cultgroep genaamd 'Project at Eden's Gate' je dorpje proberen over te nemen. De speler zal de groep bevechten op boerderijen, bos- en berggebieden en kan daarbij gebruik maken van onder andere muscle cars, trucks en watervliegtuigen. Net zoals in Far Cry 4 is het mogelijk de open wereld van Far Cry 5 in je eentje, of met een vriend te verkennen. Buiten dat, zal de speler ook in staat zijn groepen soldaten in te huren, of het lokale wild tegen je vijanderen in te zetten. Ook is er een map editor bevestigd, dus zeer waarschijnlijk zal Far Cry 5 ook een multiplayer-mode bevatten.

Het is nog wel even wachten op Far Cry 5, de game wordt op 27 februari 2018 in de winkels verwacht. PlayStation 4-spelers zullen bij aankoop een gratis ingame skin-pack krijgen.

'Ariana had slachtoffers moeten bezoeken'

Piers Morgan heeft zich niet geliefd gemaakt bij de fans van Ariana Grande. De Britse presentator vindt dat de Amerikaanse zangeres de slachtoffers van de aanslag in Manchester had moeten bezoeken.

Piers reageerde op een tweet van Katy Perry over het bezoek dat koningin Elizabeth donderdag aan de slachtoffers van de aanslag bracht. Katy prees Elizabeth en "haar vriendelijke hart". "Helemaal mee eens", twitterde Piers. "Het zou mooi zijn geweest als Ariana Grande was gebleven en hetzelfde had gedaan."

Maandagavond vond een zelfmoordaanslag plaats na het concert van Ariana in Manchester. 22 fans van de zangeres kwamen om, tientallen anderen raakten gewond. Ariana was naar eigen zeggen "gebroken" en vloog naar haar familie in de Verenigde Staten. De komende anderhalve week treedt de 23-jarige zangeres niet op.

Geen kind
Piers' opmerkingen werden hem niet in dank afgenomen door Ariana's fans. De presentator verweerde zich kranig. Zo stelde hij dat "een 23-jarige geen kind is" toen hij op Ariana's leeftijd werd gewezen. Toen een van de fans twitterde dat Ariana "waarschijnlijk zelf ook getraumatiseerd is", reageerde Piers: "waarschijnlijk niet zo veel als de slachtoffers".

"Als de koningin de slachtoffers op kan komen zoeken in het ziekenhuis, dan kan ook de ster voor wie ze een kaartje hebben gekocht dat", vond Piers. "Ik had verwacht dat ze zou blijven om de slachtoffers op te zoeken en hen en de nabestaanden een hart onder de riem te steken."

'Ariana had slachtoffers moeten bezoeken'
'Ariana had slachtoffers moeten bezoeken' (Foto: BuzzE)

The Culling komt ook naar Xbox One

The Culling was al enige tijd beschikbaar voor de pc. Er nu is nu bekend geworden dat de game ook beschikbaar zal zijn op Xbox One. Op 2 juni zal het spel beschikbaar zijn. Of de game ook naar andere systemen gaat komen is op dit moment nog niet duidelijk.

Op een afgelegen eiland heb je met 16 deelnemers 25 minuten om wapens te vinden, te maken en daarmee je vijanden uit te schakelen. De battle-royale game doet het op steam nog niet heel goed.


 

 

 

VS trekken boetekleed aan om lekken

De Amerikaanse regering neemt de "volledige verantwoordelijkheid" op zich voor het uitlekken van informatie over het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. Dat zei de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) vrijdag tijdens een bezoek aan Londen.

De Britse autoriteiten reageerden deze week onthutst toen met de VS gedeelde informatie over het onderzoek uitlekte via Amerikaanse media. De politie in het Verenigd Koninkrijk stopte vanwege de lekken zelfs enige tijd met het delen van de informatie met de Amerikanen.

Tillerson trok daarom vrijdag het boetekleed aan. "We nemen de verantwoordelijkheid op ons en uiteraard betreuren we dat het heeft plaatsgevonden"', zei de bewindsman in het bijzijn van zijn Britse collega Boris Johnson. Tillerson benadrukte dat zijn regering "het vrijgegeven van informatie waar dat niet gepast is"veroordeelt.

VS trekken boetekleed aan om lekken
VS trekken boetekleed aan om lekken (Foto: ANP)

Opnieuw kernreactor in België stilgevallen

Opnieuw is een kernreactor van de centrale in het Belgische Doel uitgevallen. Reactor vier werd vrijdagochtend handmatig uitgeschakeld omdat ongepland onderhoud moest worden gepleegd, meldt uitbater Engie Electrabel.

Dinsdagavond viel reactor drie automatisch uit door een probleem met een stoomklep in het niet-nucleaire deel van de reactor. Die reactor draait inmiddels weer. Nummer vier wordt zaterdag weer op het net aangesloten, verwacht het energiebedrijf.

De kerncentrale bij Antwerpen ligt net over de Nederlandse grens. De levensduur van beide Belgische centrales, ook die in Tihange onder Maastricht, is verlengd tot 2025. In de buurlanden heerst flinke ongerustheid over de veiligheid.

Opnieuw kernreactor in België stilgevallen
Opnieuw kernreactor in België stilgevallen (Foto: ANP)

In hete auto achtergelaten baby sterft

Is het in Ierland een keer warm, is er meteen een tragedie te betreuren. Metro meldt dat een zeven maanden oud meiske uren in een auto opgesloten zat en in de zonnige hitte kwam te overlijden.

Het voorval gebeurde in de gemeente Tipperary. Donderdag werd het boven de 25 graden in het West-Britse land. Een vader die zijn meisje naar de kinderopvang moest brengen vergat dat te doen omdat hij werd afgeleid door een telefoongesprek. Pas na uren op zijn werk besefte hij dat dochterlief nog in de auto zat.

Het was toen al te laat. Toen de hulpdiensten arriveerden reageerde het meisje niet meer. Hoewel ze naar het ziekenhuis werd gebracht, moest ze daar worden doodverklaard.

De Ierse media melden dat er onderzoek naar de omstandigheden wordt gedaan en stelt dat de ouders maar één kind hadden. Ze zijn 'totaal van slag', schrijft Metro.

Hogenkamp overtuigend naar hoofdtoernooi Roland Garros

Richèl Hogenkamp heeft vandaag het hoofdtoernooi bereikt van de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros. De Doetinchemse versloeg in de derde en beslissende kwalificatieronde de Britse Heather Watson in twee sets: 6-0 en 6-3.

Hogenkamp opende ijzersterk tegen de Britse en trok de eerste negen games naar zich toe. Daarna kwam Watson nog terug tot 3-3 in de tweede set, maar vervolgens won Hogenkamp weer drie games op rij. De 25-jarige Hogenkamp maakt haar debuut op het hoofdtoernooi van Roland Garros. Aan alle overige Grand Slams nam ze al wel eenmaal deel, met een tweede ronde op Wimbledon en de US Open als beste prestaties.

Hogenkamp kent een goede reeks. Ze heeft nu veertien wedstrijden op een rij gewonnen en is opgeklommen naar de 105e plaats op de wereldranglijst. 

Nederland heeft dit jaar sowieso drie speelsters in het hoofdtoernooi van Roland Garros. Kiki Bertens is geplaatst op Roland Garros. Uit het kwalificatietoernooi komt ook nog de winnares van de partij tussen Arantxa Rus en Quirine Lemoine. Beide speelsters komen later vandaag in actie.

Richel Hogenkamp naar hoofdtoernooi Roland Garros. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Richel Hogenkamp naar hoofdtoernooi Roland Garros. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Rowland pakt zijn eerste F2 overwinning in hoofdrace Monaco

Oliver Rowland heeft in Monaco zijn eerste overwinning in de Formule 2 en voorloper GP2 gepakt. De DAMS-coureur profiteerde optimaal van de safety cars en was snel genoeg om zonder problemen de leiding vast te houden. Nyck de Vries kende een sterke dag en wist op te klimmen van de elfde naar de zevende plek.

Het was een chaotische race. Charles Leclerc begon zijn thuisrace van pole en wist na de start de leiding stevig in handen te houden. De voorsprong op achtervolger Rowland bedroeg zes seconden toen de eerste safety car van de dag de baan werd opgestuurd naar aanleiding van het stilvallen van Nicholas Latifi in de tunnel. Terwijl de top buiten bleef, waagden enkele anderen waaronder Nyck de Vries de gok door vroeg naar binnen te gaan.

Leclerc kwam de baan weer op als vierde en zette snelle rondetijden neer. Zijn kans op een overwinning nam echter drastisch af toen de safety car wederom de baan op kwam naar aanleiding van een crash tussen Robert Visoiu en Louis Delétraz. Terwijl Leclerc tijd verloor achter de safety car, konden zijn achtervolgers wel al direct naar binnen duiken. Leclerc kwam als vierde de baan weer op, waardoor Rowland de leiding over nam. Achter de safety car bleek de ophanging van de DAMS van Leclerc beschadigd bij de pitstop, waardoor de Monagask moest opgeven.

In het kampioenschap gaat Leclerc nog altijd aan de leiding met 77 punten, maar Rowland komt door zijn overwinning rap dichterbij en heeft nog maar drie punten achterstand. Artem Markelov is derde met 52 punten. Zaterdagmiddag om 16:10 is de sprintrace.

Fans smeken Bieber concerten te cancellen

De fans van ons aller idool Justin Bieber smeken hem om zijn geplande concerten in het Verenigd Koninkrijk af te gelasten. Dat schrijft Reuters.

"We willen dat hij veilig is", stelt een van de fans. Bieber speelt onder andere in juli in het Londense Hyde Park. De voor nieuwe aanslagen bange fans tweeten Biebers manager en bekenden, en vallen hen ook lastig op Instagram.

Anderen reageren weer laconiek dat Bieber juist méér moet touren in het VK, 'eventueel terwijl hij tekeningen maakt van Mohammed.' Ook vermoeden sommigen dat het voorkomen van Bieberconcerten mogelijk 'het einddoel van de terroristen' is.

Politie ruilt VW in voor Mercedes

Het lijkt erop dat de politie de Volkswagen inruilt voor Mercedes. De aanbesteding zit in de eindfase, zegt een woordvoerster van de Nationale Politie vrijdag.

Om de opdracht definitief te maken, moeten nog een paar stappen worden gezet. Zo moet er een 'proof of concept' worden afgelegd, wat inhoudt dat Mercedes een testauto levert die volgens de specificaties van de politie is ingericht. Daarmee worden praktijkproeven gedaan.

Volgens De Telegraaf zijn bij de Duitse autofabrikant 2300 auto's van de B-Klasse en 600 Vito-bussen besteld. De politiewoordvoerster kan die aantallen niet bevestigen. Ook kan ze niet zeggen welk bedrag met de vervanging van het wagenpark gemoeid is of wanneer de gunning definitief wordt.

Corruptiezaak
Rond de inkoop van de Volkswagens speelde de afgelopen jaren een corruptiezaak. Importeur Pon bleek tussen 2001 en 2011 politie- en Defensiepersoneel te hebben omgekocht, allemaal mensen die betrokken waren bij wagenparkbeheer of aanbesteding van dienstauto's. Pon heeft de zaak vorig jaar voor 12 miljoen euro geschikt. Twee politiemensen en vier ambtenaren van Defensie worden strafrechtelijk vervolgd.

Volkswagen dong overigens bij deze aanbesteding weer mee, evenals BMW, Mini (ook van BMW), Opel en Peugeot.

Politie ruilt VW in voor Mercedes
Politie ruilt VW in voor Mercedes (Foto: ANP)

Facebook koppelt Instant Articles aan rivalen

Uitgevers die hun artikelen publiceren in de Instant Articles van Facebook, kunnen die straks simpel doorplaatsen via AMP van Google en het Apple News Format voor iOS. Facebook koppelt zijn eigen dienst aan die van de grootste concurrenten. Het moet Instant Articles aantrekkelijker maken.

De extensie van Facebook Instant Articles is op het platform GitHub geplaatst. Instant Articles vertaalt de codes van de eigen artikelen automatisch in de juiste codes voor AMP en Apple News.

Instant Articles verloor vorige maand een paar belangrijke gebruikers, waaronder Forbes en The New York Times. Andere belangrijke media, zoals Bloomberg, The Wall Street Journal en Vice, kijken de kat uit de boom. Ze vonden dat het gebruik van Instant Articles te weinig opleverde.

Facebook koppelt Instant Articles aan rivalen
Facebook koppelt Instant Articles aan rivalen (Foto: BuzzT)

Traoré hoopt op Chelsea: "Maar dat bepaal ik niet"

Bertrand Traoré heeft zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax gespeeld. De aanvaller gaat voor zijn kansen bij Chelsea.

In Londen kon Traoré dit seizoen niet op speelminuten rekenen, waardoor een tijdelijke overstap naar Ajax het beste leek voor beide partijen. Het huurcontract van de buitenspeler loopt deze zomer af, waardoor hij vertrekt bij Ajax.

Het is echter nog de vraag of hij terugkeert naar Chelsea. "Ik hoop dat ik daar kan terugkeren, maar ik ben niet degene die dat bepaalt", vertelde Traoré in gesprek met De Telegraaf. "Mourinho liet mij twee jaar geleden debuteren in de Europa Cup bij Chelsea. Nu stond ik tegenover hem. Hij kwam na de finale nog naar me toe."

De aanvaller is toe aan een nieuw avontuur, maar heeft het naar zijn zin gehad in Amsterdam. "Ik heb een prachtig jaar gehad bij Ajax. We hebben deze finale verloren, maar we hebben het tot aan de finale geweldig gedaan met deze ploeg. We speelden altijd om aan te vallen", aldus Traoré.

Het is dus nog niet duidelijk in welk shirt Traoré volgend seizoen speelt. Olympique Lyon zou hem graag permanent willen overnemen, maar tot een akkoord kwam het nog niet.

'Beter opletten bij luchtaanvallen in Syrië'

Bij luchtaanvallen in Syrië moeten militairen zorgvuldiger te werk gaan, aldus de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vrijdag. Volgens Zeid Ra'ad al-Hussein vallen er veel te veel burgerdoden bij aanvallen op Islamitische Staat. Naar eigen zeggen doet hij een beroep op alle militairen die in het gebied actief zijn, zoals de coalitie onder leiding van de VS.

"Het toenemende aantal burgers dat bij luchtaanvallen in Deir al-Zor en Raqqa om het leven is gekomen, suggereert dat er onvoldoende voorzorgsmaatregelen bij de aanvallen worden genomen", merkte de Hoge Commissaris ontstemd op.

De reactie van Zeid Ra'ad al-Hussein volgt op een onderzoek van de Amerikaanse strijdkrachten, waarvan de resultaten donderdag bekend werden. Toen bleek dat in maart meer dan honderd burgers zijn gedood door een Amerikaanse luchtaanval op een gebouw in de Iraakse stad Mosul. De luchtaanval was gericht tegen twee scherpschutters van IS. Zowel de VS als hun Iraakse bondgenoten wisten niet dat er burgers aanwezig waren in het gebouw.

'Beter opletten bij luchtaanvallen in Syrië'
'Beter opletten bij luchtaanvallen in Syrië' (Foto: ANP)

Tankink stapt af in Giro

Bram Tankink heeft de Giro d'Italia met nog twee bergetappes en een tijdrit te gaan moeten verlaten. De 38-jarige wegkapitein van LottoNL-Jumbo heeft teveel last van een ribblessure, die hij bij een valpartij in de achtste etappe opliep. 

Voor de immer sympathieke Tukker is opgeven iets wat hij niet vaak doet. De Giro van dit jaar was zijn zeventiende grote ronde en alleen bij zijn debuut - de Vuelta a España van 2002 - en de Tour de France van 2010 haalde hij de finish niet. De Tank was daarnaast hard op weg om voor de tiende keer dik in de bovenste helft van het klassement van een grote ronde te eindigen.

'Boerkaverbod goed voor inname vitamine D'

De Britse populistische partij UKIP is al langer voorstander van een verbod op het dragen van boerka's. Partijleider Paul Nuttall kwam donderdag met een nieuwe, originele reden: de vrouwtjes krijgen op die manier meer vitamine D binnen.

Het op een persconferentie vrijgegeven nieuwe programma van UKIP noemt boerka's 'onmenselijk' en stelt dat "zulke kleding bewijs van geweld verbergt, de kansen op de arbeidsmarkt verkleint en de inname van de vitamine D van de zon voorkomt."

Nuttall geeft aan dat het verbod niet als anti-islamitisch moet worden opgevat, omdat er 'geen mensenrecht op het verbergen van je identiteit' bestaat.

Duterte bereid tot 'overleg met terroristen'

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is naar eigen zeggen bereid te onderhandelen met de extremistische Maute-beweging, die op het eiland Mindanao verwikkeld is in zware gevechten met het leger. "Mijn boodschap aan de terroristen is dat we dit nog steeds kunnen oplossen door middel van overleg", zei Duterte.

De president deed die uitspraak terwijl hij militairen toesprak op Mindanao. Het leger probeert op het eiland al dagenlang de aan Islamitische Staat gelieerde extremisten van Maute te verdrijven uit de stad Marawi. Bij de gevechten zijn al tientallen mensen om het leven gekomen. Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen.

De plotse bereidheid van de autoriteiten tot een dialoog is opvallend. Duterte riep zijn strijdkrachten eerder deze week nog op geen enkele gewapende opstandeling in leven te laten. "Als ik denk dat je moet sterven, zal je sterven. Als je tegen ons vecht, zal je sterven", verkondigde de president woensdag.

Duterte bereid tot 'overleg met terroristen'
Duterte bereid tot 'overleg met terroristen' (Foto: ANP)

Ruim 20 doden bij aanslag op christenen Egypte

Een bus met Egyptische christenen is vrijdag onder vuur genomen bij de Egyptische stad al-Minya en daarbij zijn 23 doden en 25 gewonden gevallen, meldden de autoriteiten.

Het is niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden.

Ruim 20 doden bij aanslag op christenen Egypte
Ruim 20 doden bij aanslag op christenen Egypte (Foto: ANP)

Britse wil 'doodstraf voor zelfmoordaanslagen'

De Britse politica Janice Atkinson vindt dat de doodstraf, die sinds 1997 is afgeschaft in het Verenigd Koninkrijk, weer moet worden ingevoerd: voor de plegers van zelfmoordaanslagen.

Atkinson werd eerder uit de populistische partij UKIP geschopt en is nu onafhankelijk politicus. Ze vindt dat 'dit kwaad moet worden uitgeroeid' en dat daarom 'de doodstraf heringevoerd moet worden.'

Vanzelfsprekend zit er een logisch probleem in haar voorstel verscholen. Een boze meneer of mevrouw die zichzelf opblaast in een aanslag kan je immers lastig nogmaals vermoorden, en vóór een daad iemand voor het plegen van diezelfde daad veroordelen kan ook al niet (behalve in de excellente film Minority Report). 

Mogelijk bedoelt ze dan ook dat terroristen in de planfase van hun daden al ter dood veroordeeld dienen te worden. Ook daar zit een gat in de logica verscholen: "Er zullen mensen zijn die zeggen dat de doodstraf niet afschrikwekkend werkt [bij terroristen], omdat ze toch al dood willen." Maar 'al die argumenten tellen niet.' "Het is oorlog en oorlogsmisdaden en terreur mogen we niet laten winnen.

'Papademos herstelt voorspoedig na aanslag'

De voormalige Griekse premier Lukas Papademos herstelt voorspoedig van de verwondingen die hij opliep bij een bomaanslag. De 69-jarige econoom is volgens artsen bij bewustzijn en heeft al een kwartier gesproken met president Prokopis Pavlopoulos.

Papademos raakte donderdag gewond toen hij een bombrief opende in zijn auto. Volgens artsen moet de politicus nog zeker 48 uur op de intensive care doorbrengen, maar is zijn toestand niet levensbedreigend. "Er is geen reden tot bezorgdheid", benadrukte een medewerker van het ziekenhuis in Athene vrijdag.

De politie probeert te achterhalen wie het explosief heeft opgestuurd naar Papademos, die in 2011 en 2012 zes maanden premier was. De econoom was van 2002 tot 2010 vicevoorzitter bij de Europese Centrale Bank. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

'Papademos herstelt voorspoedig na aanslag'
'Papademos herstelt voorspoedig na aanslag' (Foto: ANP)

Wilders: benoem drie informateurs

PVV-leider Geert Wilders wil dat de drie grootste partijen - VVD, PVV en CDA - elk een informateur benoemen om uit de impasse te komen bij de kabinetsformatie. Hij heeft dat vrijdag voorgesteld aan informateur Edith Schippers. Zelf zou hij zijn fractiegenote Fleur Agema als informateur willen voordragen.

De drie informateurs zouden onderling en in overleg met andere partijen moeten proberen tot een meerderheidskabinet te komen. Wilders onderstreepte geen enkele blokkade te hanteren tegen anderen, al heeft hij wel zijn voorkeuren.

Wilders heeft naar eigen zeggen tegen informateur Schippers gezegd dat wat hem betreft "het speelkwartier voorbij is". Volgens de PVV-leider is het een "gênante vertoning dat partijen elkaar uitsluiten en Nederland nog steeds, hoewel er grote problemen zijn, niet tot een coalitie kan komen".

Buiten beeld
Wilders denkt dat het met het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aangevuld met een vierde partij nooit gaat werken. "Kom met een nieuw motorblok en kijk dan objectief naar de uitslag van de verkiezingen", zegt hij.

Top op heden is de PVV bij de pogingen om een nieuw kabinet te vormen buiten beeld gebleven. Geen van de andere grote politieke partijen wil met Wilders samenwerken.

Wilders: benoem drie informateurs
Wilders: benoem drie informateurs (Foto: ANP)

Bosbrand bij camping in Bornerbroek

Naast camping 't Grasbroek in Bornerbroek, bij Almelo, is vrijdag een bosbrand uitgebroken. Voor het bluswerk haalt de brandweer, die met veel eenheden is uitgerukt, water uit de recreatieplas die bij de camping hoort.

De camping zelf is niet getroffen. "De wind staat de goede kant op, de camping hoeft niet te worden ontruimd", zegt een woordvoerder. Inmiddels zou het vuur onder controle zijn. 

Bosbrand bij camping in Bornerbroek
Bosbrand bij camping in Bornerbroek (Foto: ANP)

Vrouwtjes doen het met de best luisterende mannetjes

Gratis tip voor een ieder die geen vrouw kan krijgen: wees heel gevoelig, luister goed en neem haar geuren goed in je op. Oh ja, en zorg dat je een zo groot mogelijke antenne hebt en een mannetjesmot bent, want het gaat hier over motten. De uraba lugens, om precies te zijn, voorkomend in Australië en Nieuw-Zeeland en doorgaans dood binnen een week.

Australische onderzoekers hebben namelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar de seksuele selectie onder de motten, zoals een ieder in zijn leven ooit zou moeten willen. Wat blijkt? Een weinig bekende theorie van niemand minder dan Charles Darwin lijkt wel eens te kunnen kloppen.

In 1871 kwam Darwin met de stelling dat de paringssignalen van mannetjes evolueerden aan de hand van de keuzes van de vrouwtjes, de 'pauwtheorie'. Om het even kort door de bocht uit te leggen: als menselijke vrouwen keer op keer helemaal wild worden van mannen met hele korte benen, zullen mannen met hele korte benen zich vaker voortplanten en zullen er uiteindelijk meer mannen met hele korte benen zijn. 

Darwin kwam echter ook met een theorie die stelt dat de seksuele selectie in het voordeel werkt van mannetjes die beter zijn in het opvangen van en reageren op signalen die de vrouwtjes de wereld in sturen. Nou is het voor menselijke mannen vaak bepaald geen sinecure om de signalen van de vrouwelijke medemens juist te interpreteren, maar voor motten is dat wat simpeler: het gaat om feromonen en een goede antenne.

De onderzoekers gingen in het Royal Park in Melbourne op onderzoek uit om Darwin's minder bekende theorie te testen. Ze vingen een flinke hoeveelheid vrouwtjesmotten en verdeelden die in vallen: een deel van de vallen had één hitsig vrouwtje, een ander deel werd bevolkt door twee dames. Ze lieten de vallen een nachtje in het park staan en kwamen 's ochtends naar de vangst kijken.

In alle vallen zaten mannetjes, maar er was één opmerkelijk verschil te ontdekken: in de vallen met één vrouwtjesmot zaten mannetjes met grotere antennes dan in de vallen met twee motten. De vrouwtjesmotten sturen volgens de onderzoekers op strategische wijze zeer kleine beetjes feromonen - een soort chemische geurstoffen om het andere geslacht aan te trekken - de wereld in om zo te proberen de mannetjes met de grootste en dus meest gevoelige antennes naar zich toe te lokken.

Alleen de mannetjes met de grote antennes zouden in staat zijn om het ene vrouwtje in een val te detecteren, terwijl de vallen met twee vrouwtjes - waar dus dubbel zoveel feromonen uit kwamen - ook gevonden konden worden door mannetjes met een zielig, klein antennetje. Professor Mark Elgar van de universiteit van Melbourne wil nu verder onderzoeken of de uitkomsten ook gelden voor andere diersoorten en waarom zo'n grote, gevoelige antenne zo aantrekkelijk is voor de vrouwtjes. 

In elk geval weten we nu hoe je als mannetjesmot je kansen op het krijgen van een vrouwtje in die ene week van je leven kunt vergroten, dat lijkt ons toch wel weer wat waard.

Mollema baalt van tijdverlies op directe concurrenten

Bauke Mollema keek tevreden terug op de achttiende etappe van de Giro d'Italia, maar baalde toch dat hij wat tijd verloor op zijn directe concurrenten in het algemeen klassement. "Jammer dat ik nog tijd verlies op Ilnur Zakarin en Thibaut Pinot. Die vertrokken met wat meer snelheid en konden wegblijven. Maar achter me zijn er ook weer jongens weggevallen, zoals Jungels."

Op de Passo Gardena had de renner van Trek-Segafredo het zwaar, nadat Nairo Quintana aanviel. "Het zwaarste moment van de dag was het moment waarop Quintana aanviel, en Tom Dumoulin in die laatste kilometers van de beklimming het gat moest dichten. Toen zat ik op mijn limiet om dat bij te houden.''

Er komen nog twee zware bergritten aan. Ik hoop nog op te schuiven in het klassement, maar iedereen rijdt heel hard", aldus Mollema tegen het AD.

May oefent druk uit op Facebook en Twitter

De Britse premier Theresa May wil de druk opvoeren op bedrijven als Facebook, Twitter en Google. Volgens May doen de internetdiensten veel te weinig om schadelijke, extremistische content van het web te weren. De premier luidde de noodklok voorafgaand aan de top van de G7 en naar aanleiding van de terroristische aanslag in Manchester.

May riep in het Siciliaanse stadje Taormina alle wereldleiders op meer druk uit te oefenen op internetbedrijven. Die moeten in de toekomst veel sneller en vaker schadelijke informatie van hun kanalen verwijderen. May wees de bedrijven op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Nu staan er volgens haar veel te vaak haatfilmpjes en berichten die geweld oproepen online.

In Taormina komen de leiders van zeven belangrijke industrielanden bijeen om met elkaar te spreken over onder meer de buitenlandse politiek en veiligheid van burgers.

May oefent druk uit op Facebook en Twitter
May oefent druk uit op Facebook en Twitter (Foto: ANP)

26 homo's afgeslacht in Tsjetsjenië

Enkele maanden geleden kwam de 'eindoplossing voor het homoprobleem' in de overwegend islamitische Russische regio Tsjetsjenië al in het nieuws. Voor het eerst in decennia worden in een Europees land homo's van hun bed gelicht en verdwijnen ze vervolgens in gevangenissen en concentratiekampen.

Nu is er volgens de Russische krant Novaya Gazeta een nieuw dieptepunt bereikt: minstens 26 homo's zouden zijn vermoord. Homo's worden in 'minstens zes geheime gevangenissen illegaal opgesloten', zonder verder proces of aanklacht.

De Tsjetsjeense autoriteiten riepen ouders eerder al op: "Dood je homozonen of wij gaan het doen." Ze lijken daar nu dus werk van te maken.

LGBT-organisaties ter plaatse stellen dat het heel lastig is om visa's te regelen voor vluchtende homo's. De VS zou volgens de organisaties hebben gezegd 'geen visa's te verstrekken aan inwoners van Tsjetsjenië.'

Geen campaign voor asmogendheden in CoD: WWII

De nieuwe Call of Duty-game, die zich op veler verzoek weer afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, krijgt geen campaign voor de asmogendheden. Dat maakte Michael Condrey bekend, mede-oprichter van ontwikkelaar Sledgehammer Games.

Call of Duty: WWII zal alleen te spelen zijn vanuit het perspectief van de geallieerden. Sinds de aankondiging van de nieuwe CoD is er aardig wat discussie opgelaaid over dit onderwerp. Call of Duty-games zijn niet vies van enige controverse, zoals we bijvoorbeeld zagen in de No Russian-missie uit Modern Warfare 2, waarin de speler op een druk vliegveld het vuur moet openen op een menigte onschuldige mensen. Een verhaallijn waarin je het Derde Rijk moet verdedigen behoort dus vooralsnog niet tot de mogelijkheden. 

CoD: WWII moet op 3 november dit jaar uitkomen voor pc, Xbox one en PlayStation 4.

Kruijswijk wil nog een keer proberen om voor een rit te gaan

Steven Kruijswijk werd donderdag zevende in de bergrit naar Ortisei. De prestaties van de kopman van LottoNL-Jumbo zitten in een stijgende lijn en de Nederlander hoopt in de komende ritten nog voor dagsucces te gaan.

"Ik word beter ten opzichte van de eerste week. Toen haalde ik dit niveau niet. De oorzaak daarvan ligt misschien bij die valpartij", refereert de Brabander aan zijn val in Yorkshire, waarbij hij een ribfractuur opliep.

"Gelukkig kan ik nu laten zien dat ik het niveau wel heb. Je kan zien dat het hier erg hoog is en dat alles redelijk aan elkaar gewaagd is", aldus Kruijswijk in het persbericht van de ploeg.

Halverwege de etappe van donderdag gingen de klassementsmannen in de aanval. "Movistar reed een hoog tempo en dan is het wachten op een aanval van Nairo Quintana. Vincenzo Nibali sprong er naar toe en Dumoulin reed het gat dicht. Ik kon goed volgen en in de laatste 25 meter van de klim sloten wij aan."

"Er bleven uiteindelijk nog twee man voorop. Dat is jammer, anders was het een mooie rit geweest om voor de ritzege te rijden. Je ziet dat wij kunnen profiteren van het gevecht tussen de drie podiumkandidaten. Dan is het een beetje gokken en is een ritzege zeker mogelijk."

In het algemeen klassement steeg Kruijswijk naar een achtste plek in het klassement, doordat Bob Jungels veel tijd verloor. In het klassement heeft Kruijswijk een achterstand van 2.31 op Bauke Mollema, de nummer zeven in het algemeen klassement. "Vandaag zie je dat ik die mannen er niet zo snel af kan rijden. Het wordt moeilijk om nog een plek te stijgen. Het is te hopen dat een ik de goede week door kan trekken".

Fransen decriminaliseren wiet

De nieuwe Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft aangegeven dat zijn land binnen enkele maanden het bezit en persoonlijk gebruik van cannabis zal decriminaliseren.

Frankrijk is daarmee het zoveelste land waar wiet niet langer tot stringente straffen leidt. De plannen zouden over drie tot vier maanden worden doorgevoerd.

Op dit moment heeft Frankrijk een zeer streng anti-wietbeleid. Er staat op wietbezit een maximumboete van 7,5 miljoen euro en een maximale celstraf van 10 jaar.

Eerder gaf president Macron tijdens de verkiezingen nog aan dat er een boete van €100 op wietbezit zou komen, maar die boete lijkt dus ook van de baan.

Er worden al druk grappen gemaakt over de blowende Fransen op het internet, waaronder 'smoke oui'd every day' en '80 blaze it', waarbij '80' in het Frans uitgesproken wordt als quatre-vingts, oftewel '4-20'.

'Turkije heeft rechterlijke macht gezuiverd'

De Turkse autoriteiten hebben meer dan 4000 rechters en aanklagers uit hun ambt gezet sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de couppoging, zei minister Bekir Bozdag van Justitie vrijdag.

Bozdag zei tijdens een toespraak in Ankara dat aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen uit de rechterlijke macht zijn verwijderd. De Turkse machthebbers houden de beweging van Gülen verantwoordelijk voor de couppoging, dit overigens zonder daarvoor ooit enig bewijs te hebben overlegd. De geestelijke, die in de Verenigde Staten woont, heeft alle betrokkenheid ontkend.

De Turkse autoriteiten voerden na de couppoging een grote zuivering door. Meer dan honderdduizend mensen zijn geschorst of ontslagen. Het gaat onder meer om politiemensen, ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven. Iedereen die niet volledig achter Erdogan staat lijkt doelwit te zijn.

'Turkije heeft rechterlijke macht gezuiverd'
'Turkije heeft rechterlijke macht gezuiverd' (Foto: ANP)

Concertgebouw zucht onder techno

Een technofeest in het Concertgebouw in Amsterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag voortijdig afgebroken. Het plafond boven het podium werd ,,onstabiel" en daarom vond organisator Audio Obscura het beter om het feest te beëindigen, zo staat te lezen op de Facebookpagina.

Volgens een woordvoerder van het Concertgebouw bestaat het plafond uit kwadranten die zijn omlijst met stucwerk. Een van die lijsten is losgekomen en daarbij is wat gruis naar beneden gevallen. Uit voorzorg is de hele lijst verwijderd. Over de oorzaak kan hij nog niets zeggen, daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Op het technofeest traden dj's Dixon en Job Jobse op. Het zou tot 03.00 uur duren en er waren zo'n duizend bezoekers. De ontruiming verliep zonder problemen.

Repetitie
De repetitie voor de zaterdagmatinee, die gepland staat voor vrijdagmiddag, gaat gewoon door, aldus de woordvoerder.

Het Concertgebouw wordt vaker verhuurd voor feesten en congressen. Technofeesten zijn er hooguit een à twee keer per jaar.

Concertgebouw zucht onder techno
Concertgebouw zucht onder techno (Foto: ANP)

Boze Dumoulin: "Hopelijk verliezen Quintana en Nibali hun podiumplek"

Wielrenner Tom Dumoulin was donderdag na afloop van de achttiende etappe van de Giro d'Italia niet blij. Niet met landgenoten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, maar ook niet met concurrenten Nairo Quintana en Vincenzo Nibali.

De Colombiaan en Italiaan, nummers twee en drie in het klassement, zaten in de slotfase vooral naar Dumoulin te kijken, ook al reden Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo - potentiële podiumklanten - in rap tempo weg. "Een rare tactiek", noemde de Nederlandse rozetruidrager het op Eurosport.

"Ik ben wel wat tijd kwijt, maar zij zaten alleen naar mij te kijken en dat is een rare tactiek wat mij betreft. Hun podiumplaats komt nu in gevaar, terwijl ik wel wat tijd kan verliezen op die jongens", aldus Dumoulin, die duidelijk was in zijn bewoordingen: "Ik hoop dat Quintana en Nibali hun podiumplek verliezen door dit gedoe."

"Zij wilden ervoor zorgen dat ik tijd zou verliezen in plaats van dat zij tijd zouden winnen. Ik zou het dan wel mooi vinden als zij straks in Milaan juist niet op het podium staan", liet de Nederlander weten.

Vooral Pinot is een gevaar voor Quintana en Nibali. De Fransman kan een prima potje tijdrijden en pakte donderdag een minuut op de twee mannen voor hem. Vooral Nibali voelt Pinot's hete adem in de nek, maar ook Quintana zal met een klein minuutje voorsprong op de Fransman toch niet met een gerust hart de tijdrit in gaan.

Dumoulin hoopt nog wel wat aan Pinot en diens sterke luitenant Sebastien Reichenbach te hebben. "Hij is een sterke tijdrijder, ik hoop vooral dat hij op het podium komt in Milaan." Gevraagd of een pact zoals dat van Nibali en Quintana mogelijk zou zijn tussen Dumoulin en Pinot klonk het duidelijk: "Ik hoop het!"

Moeten Mollema en Kruijswijk Dumoulin naar de Giro-winst helpen?

Tom Dumoulin was donderdag in de Giro d'Italia teleurgesteld in Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Volgens Dumoulin is het vreemd dat een Italiaan (Vincenzo Nibali) en een Colombiaan (Nairo Quintana) wel een verbondje kunnen sluiten, maar drie Nederlanders niet. Moeten Mollema en Kruijswijk, beiden rijdend voor andere teams, Dumoulin helpen zodat Nederland na 37 jaar een winnaar van een grote ronde kan krijgen, of moeten ze vooral op hun eigen resultaat letten?

Anderson verslaat Van Gerwen in finale met bizar hoge gemiddeldes

Gary Anderson heeft zijn titel van de Dubai Darts Masters succesvol weten te verdedigen. In de finale was hij met 11-7 te sterk voor Michael van Gerwen. In deze finale is geschiedenis geschreven. 

Gary Anderson en Michael van Gerwen lieten een zeer hoog niveau zien. Dat bleek ook uit de gemiddelden beide spelers. Beide spelers eindigden met een gemiddelde van boven de 110 en dat is voor het eerst dat op TV twee spelers in een finale uiteindelijk met deze score het podium konden verlaten.

In de finale bleek Anderson toch de beste en trok met 11-7 aan het langste eind. Voor de finale werden de halve finales nog gespeeld. Anderson was daarin met 11-8 te sterk voor Peter Wright en Van Gerwen won met 11-3 van debutant Gerwyn Price. Over twee maanden gaat de World Series of Darts verder in Shanghai met de Shanghai Darts Masters. 

Trump: Duitsers 'bad, very bad'

Bij een bijeenkomst met EU-leiders uitte de Amerikaanse president Donald Trump zijn ongenoegen over Duitsland, meldt Der Spiegel. Hij vindt de Duitsers 'slecht, erg slecht.'

De reden dat Trump pissig is op Duitsland is het handelsoverschot van onze oosterburen. Die produceren namelijk nog wél zelf hoogwaardige producten, in tegenstelling tot de VS, die hun hele industriële capaciteit in de jaren '80 bij het grof vuil zetten en een Motor City als Detroit lieten verleppen tot de bende die 't nu is.

Het gaat Trump hier dan ook voornamelijk over de Duitse auto's. "Kijk naar de miljoenen auto's die ze [jaarlijks] verkopen in de VS. Dat gaan we dus stoppen." Trump wijst daarmee in de richting van protectionistische, anti-Europese importheffingen, belastingen en regels. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker ging tegen Trump in en verdedigde de voordelen van vrije handel voor de wereldeconomie.

Gelukkig was Trump eerder deze week wel vol lof en liefde over zijn oliemakkers in Saoedi-Arabië. Niet alleen over Duitsland was men het oneens. Ook over klimaat, handel en Rusland was er onenigheid. EU-president Tusk gaf achteraf aan: "Ik ben niet 100 procent zeker dat we kunnen zeggen dat we dezelfde mening hebben over Rusland."

Update 10.05 uur 
Een saillant detail is dat het actief voorkomen of ontmoedigen van het kopen van Duitse auto's, tien- tot honderdduizenden banen zou kunnen kosten in de VS. Veel van de grootste Duitse autofabrieken staan namelijk in Amerika.

Zo staat 's werelds grootste BMW-fabriek in South Carolina. Ze produceren de X3, X4, X5 en X6 en doen dat met ongeveer 1400 stuks per dag, ofwel 511.000 per jaar. Ook produceert Mercedes-Benz z'n C- en GL-klasse-auto's in Alabama (rond de 200.000 per jaar) en rolt de Volkswagen Passat van de band in Tennessee (rond de 150.000 per jaar).


"It seems that the Germans are bad, very bad."

Elektrisch straks goedkoper dan benzine

Elektrische auto's zijn binnen tien jaar goedkoper dan wagens die op benzine rijden. Niet alleen in het verbruik, maar ook bij de dealer. Dat concludeert onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance vrijdag.

Op dit moment zijn elektrische auto's duurder dan benzineauto's bij aankoop. Dat komt door de batterij. Die bepaalt ongeveer de helft van de prijs. De accu's worden in de komende jaren veel goedkoper. Volgens het onderzoek zakt de prijs daarvan tussen 2016 en 2030 met 77 procent. Als gevolg worden ook de auto's goedkoper. En rond 2025 worden de elektrische auto's goedkoper dan benzinewagens.

Elektrisch straks goedkoper dan benzine
Elektrisch straks goedkoper dan benzine (Foto: BuzzT)

Frank Masmeijer: ik heb niet bekend

Frank Masmeijer ontkent dat hij heeft bekend betrokken te zijn geweest bij grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. "Dat ik heb bekend is fake news", stelt de oud-presentator in een interview met het AD.

De advocaat van de voormalig quizmaster zei eerder deze maand in de rechtbank dat Masmeijer zijn betrokkenheid bij de smokkel van 467 kilo cocaïne niet langer betwist. "Overal lees je dat ik zou hebben bekend. Niet waar!", zegt Masmeijer daarover in het AD. "Media hebben dat klakkeloos overgenomen. Ik ken een aantal mensen in dit dossier. Het enige is dat ik een paar mensen in mijn zaak bij elkaar heb gebracht."

Volgens de 55-jarige oud-presentator gaat het om "kennissen die in mijn zaak kwamen. Tot een neef van mijn vrouw aan toe". Zij zijn volgens Masmeijer "op een bepaald moment heel raar gaan doen". "Uit angst zijn ze gaan wijzen. Zo is men bij mij gekomen."

Niet onschuldig
Volgens Masmeijer "denkt heel Nederland nu dat ik een drugsbaron ben". Hij hoopt dat dat geen belemmering is voor een tv-comeback. "Ik denk niet dat mijn televisiecarrière nu voorbij is." Volgens Masmeijer zijn er plannen voor een film of documentaire over zijn leven en "is er gesproken over diverse tv-formats". "Maar dit kan allemaal pas concreet worden als de rechter uitspraak heeft gedaan en ik dit kan afsluiten."

Die uitspraak wordt over een paar weken verwacht. Tegen Masmeijer is zeven jaar cel en een boete van 24.000 euro geëist. "Ik zal niet onschuldig bevonden worden hoor. Dat gaat echt niet gebeuren. Er is zeven jaar geëist, dan gaat een rechter echt niet zeggen: gaat u maar."

Hoewel hij ontkent te hebben bekend, durft Masmeijer niet te zeggen dat hij 100 procent onschuldig is. "Ik denk, ik ben... Laat ik het zo zeggen: waar ik voor verdacht ben, daar ben ik onschuldig voor ja. Dat denk ik niet, dat is gewoon zo."

Frank Masmeijer: ik heb niet bekend
Frank Masmeijer: ik heb niet bekend (Foto: BuzzE)

'Selectiecriteria universiteiten deugen niet'

Een aantal universiteiten hanteert selectieprocedures die in strijd zijn met de wet. Onder meer de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen gaan in de fout bij de decentrale selectie van nieuwe studenten. Dat stellen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) vrijdag op basis van eigen onderzoek.

In 2014 besloot het kabinet de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfixusopleidingen) vanaf het studiejaar 2017/2018 af te schaffen. Dat universiteiten en hogescholen vanaf komend studiejaar niet meer mogen selecteren op basis van een loting, moet de kans vergroten dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt.

Maar het LSR en het ISO concluderen dat een aantal universiteiten alleen het intellect (de cognitieve vaardigheden) toetst en helemaal geen rekening houdt met iemands motivatie of persoonlijkheid. Zo vraagt de Universiteit van Amsterdam voor de bachelor Geneeskunde aspirant-studenten eerst een kennistoets te maken. Wie dat niet goed doet, mag niet door naar de tweede ronde in de procedure. Volgens de twee organisaties is dat onterecht.

"Het is verplicht dat aspirant-studenten op basis van verschillende criteria geselecteerd worden. We roepen studenten die onterecht afgewezen zijn op om zich bij ons te melden", aldus voorzitter Gabriël van Rosmalen van het LSR.

ISO-voorzitter Jan Sinnige noemt het "een kwalijke zaak dat universiteiten op deze manier de decentrale selectie misbruiken. Universiteiten krijgen vrijheid om het selectieproces te organiseren, maar het beleid van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) schept duidelijke grenzen en vereisten."

'Selectiecriteria universiteiten deugen niet'
'Selectiecriteria universiteiten deugen niet' (Foto: ANP)

Illegale peuken kosten UPS miljoenen dollars

Pakketbezorger UPS moet een boete van 247 miljoen euro betalen voor het toestaan van de invoer van illegale sigaretten. Volgens een rechter in de Amerikaanse staat New York deed het bedrijf niet genoeg om de zendingen te voorkomen.

De rechter zei dat een fikse boete op zijn plaats was vanwege de duur van de overtreding en de gevolgen van roken op de volksgezondheid. Ook de houding van UPS ten aanzien van de zaak - het bedrijf bleef ontkennen fouten te hebben gemaakt - speelde mee.

De sigaretten werden verzonden vanuit indianenreservaten in de Verenigde Staten, waar ze vanwege speciale regelgeving belastingvrij worden verkocht. Postorderbedrijven spelen daar op in door ze te versturen aan delen van het land waar hoge accijnzen gelden.

UPS verdiende naar eigen zeggen slechts een miljoen aan de verzendingen en vindt de boete excessief. Het bedrijf gaat in beroep.

Illegale peuken kosten UPS miljoenen dollars
Illegale peuken kosten UPS miljoenen dollars (Foto: ANP)

Motorcoureur Rossi gewond na trainingsongeluk

Motorcoureur Valentino Rossi is bij een trainingsongeluk gewond geraakt. De veelvoudig wereldkampioen in de MotoGP kwam ten val op het motorcrosscircuit van Cavallara, waar hij op de crossmotor aan het trainen was.

Volgens zijn team, Movistar Yamaha, wordt de 38-jarige Rossi behandeld aan verwondingen aan zijn borst en buik. Ernstige verwondingen heeft hij niet opgelopen bij zijn val en ook breuken zijn niet geconstateerd. 

Wel is het nog twijfelachtig of Rossi zondag over een week mee kan doen aan de Grand Prix van Italië op het circuit van Mugello. Vrijdag zal het team met meer informatie naar buiten komen over zijn fysieke gesteldheid. 

Neil deGrasse Tyson op E3 voor Space Odyssey

Op het E3-evenement volgende maand zal de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson aanwezig zijn om te praten over 'zijn' game, Space Odyssey. Space Odyssey is een real-time strategiegame waarin spelers planeten kunnen koloniseren en nieuwe soorten levensvormen opvoeden.

Dit jaar nieuw op E3 is het zogenaamde E3 Coliseum, een apart gedeelte van de show waarin verschillende panels en presentaties worden gehouden. Tijdens dit onderdeel zal deGrasse Tyson ook zijn praatje houden over Space Odyssey. Houd FOK! in de gaten voor alle ins en outs van E3 2017. Voor meer informatie over de game kun je ook de officiële website bekijken.

Giro: Etappe 19 - Wordt Dumoulin aangevallen?

De koninginnenrit in de Dolomieten heeft een Amerikaanse overwinning opgeleverd. Tejay van Garderen, aan de start verschenen een aantal weken geleden met klassementsambities, pakte vanuit een vroege vlucht de winst.

Een mooie winst voor hem, zeker nadat hij eerder in de ronde grandioos door het ijs zakte. Een klassement rijden lijkt niet zo zijn ding te zijn, maar rittenkapen gaat hem heel behoorlijk af. Hij versloeg in de straten van Ortisei Mikel Landa, die zich voor de tweede keer in een paar dagen tijd op een kinderlijke manier liet ringeloren. Hij ging weer op kop de sprint aan, liet weer heel veel ruimte aan zijn tegenstander en verloor weer kansloos. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar Landa wel.

In de achtergrond was er al vroeg in de rit een demarrage van Quintana. Op de Passo Gardena probeerde hij Dumoulin te verrassen met een vroege aanval. Twee van zijn knechten lieten zich terugzakken vanuit de kopgroep en moesten hem over de top van de klim helpen. Niet veel later ging Nibali achter hem aan en die kreeg steun van Cataldo, niet eens een ploeggenoot.

Dumoulin leek even een groot probleem te hebben, maar uiteindelijk reed hij zoals altijd op zijn eigen tempo weer naar zijn concurrenten toe. De Italiaan en de Colombiaan wisten toen wel hoe laat het was en durfden niets meer te ondernemen. Pas aan het eind van de slotklim probeerden ze weer wat, maar ze kwamen niet weg bij Dumoulin. Tom probeerde het toen zelf maar, ook dat slaagde niet.

Andere renners deden een poging om te profiteren en dat lukte wel. Pinot, Pozzovivo, Zakarin, Kruijswijk en Mollema, allemaal reden ze weg en Dumoulin reageerde niet. Hij vond het de verantwoordelijkheid van Quintana en Nibali, maar zo werkt dat niet. Alles is de verantwoordelijkheid van de roze trui. Dumoulin verloor wat tijd op een aantal van zijn concurrenten, maar zijn directe concurrenten hield hij af.

In de laatste kilometers kregen we een boeiend schouwspel te zien, met na de finish ook nog eens een behoorlijk geïrriteerde Dumoulin die zich niet in kon houden. Hij heeft Nibali en Quintana nu zeker op scherp gezet en deelde ondertussen ook nog een sneer uit aan zijn landgenoten. Met nog twee bergritten te gaan lijkt het nog heel boeiend te gaan worden. Iedereen is getergd, we kunnen op ieder moment actie verwachten. Daarom zou zelfs deze rit, die op papier niet geweldig is, toch leuk kunnen worden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De rit start in San Candido, een dorp met 3300 inwoners, op een kilometer of 100 van Ortisei, de finishplaats van de vorige rit. We zijn nog steeds in Zuid-Tirol, maar deze keer wel verduiveld dicht bij het echte Tirol. De start is op amper 10 kilometer van de grens met Oostenrijk.

San Candido, ook wel bekend als Innichen, is vooral een wintersportoord. Dat wordt ook wel duidelijk als je kijkt naar het lijstje met bekende mensen uit dit dorp. Daar staan een aantal biatleten, bobsleeërs en zelfs curlingspelers tussen. Zo schijnen de zusjes Santer uit dit dorp te komen. Ik kende ze niet, maar de oudste van de twee, Nathalie, schijnt nog getrouwd te zijn geweest met Ole Einar Bjørndalen. Zelfs als wintersportleek komt die naam me bekend voor.

Ook ene Christian Oberstolz komt uit Innichen, hij is een rodelaar en heeft in de loop der jaren meerdere medailles op allerlei Europese en wereldkampioenschappen bij elkaar weten te verzamelen. San Candido is geen dorp van wielrenners, dat blijkt ook wel uit het feit dat dit de eerste keer is dat ze Ronde van Italië hier komt.

We zitten hier nochtans in de buurt van het Parco Naturale Tre Cime, waar je natuurlijk de Tre Cime di Lavaredo vindt. Ook in de iets directe omgeving van San Candido kom je allerlei fraaie bergtoppen tegen, ook hier zijn de Dolomieten weer om door een ringetje te halen. Net buiten het dorp kan je in de skilift stappen naar het skigebied Baranci, maar je kan ook prima in het dorpje zelf blijven.

In het centrum kom je een aantal musea tegen, waaronder een museum over de geschiedenis van de Dolomieten. In het DoloMythos vind je allerlei fossielen, waaronder zelfs de resten van enkele dinosaurussen. Ook kom je er verschillende mineralen tegen, maar dat is dan toch net even wat minder boeiend.

Innichen heeft ook de eer gehad om als decor te dienen voor een tv-serie van de Rai. Un passo dal cielo, met Terrence Hill als hoofdrolspeler. Moet haast wel fantastisch zijn. De renners starten in het winkelcentrum van San Candido, dat vernoemd is naar Peter Paul Rainer. Dat schijnt dan weer een beroemde Oostenrijkse dichter te zijn geweest, die hier werd geboren in de tijd dat dit nog stukje van de planeet nog deel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije.

We beginnen weer in een mooie omgeving (Foto: Panoramio)
We beginnen weer in een mooie omgeving (Foto: Panoramio)

De route
Na een korte optocht door San Candido gaan de renners al snel op weg naar het zuidwesten. Niet lang na de start begint de eerste klim al meteen. De Passo Monte Croce Comelico gaat beklommen worden, nadat het in de eerste vijf kilometer van de rit al vals plat omhoog loopt.

De klim van de derde categorie die volgt is ook niet direct heel spannend, het is immers maar acht kilometer lang en 4,3% gemiddeld. In totaal is de Passo Monte Croce Comelico, of Kreuzbergpass, 15 kilometer lang en 3% gemiddeld, maar de eerste kilometers van de klim vallen nog in de neutralisatie en nog een aantal kilometer daarna nemen we niet mee in de overwegingen omdat het zo goed als vlak is.

Pas op vijf kilometer van de top begint de klim ergens op te lijken, het gaat dan 1000 meter omhoog aan negen procent. Dit stuk komt in het dorp Moso, maar buiten het dorp wordt het al snel weer wat makkelijker. Een kilometer aan 5,5% wordt gevolgd door een kilometer aan 2,5%. Richting de top blijft het vervolgens makkelijk, steiler dan 6% wordt het niet meer. Na 14 kilometer komen de renners boven op de Kreuzbergpass, verlaten ze Trentino-Alto Adige en rijden ze Veneto binnen.

Tijdens de klim hadden ze al een aantal keer uitzicht over wederom wat prachtige Dolomietenrotsen, maar hier op de top is het zicht helemaal wonderschoon. Ondanks het feit dat deze klim niet zo moeilijk is, zal dit toch een belangrijke klim zijn. De vluchters van de dag zullen hier wel weg gaan rijden.

Genoeg mooie Dolomietenrotsen te zien hier (Foto: Panoramio)
Genoeg mooie Dolomietenrotsen te zien hier (Foto: Panoramio)

De afdaling die volgt is 21 kilometer lang en niet enorm lastig. De renners rijden over een brede weg, hoewel deze weg wel af en toe wat scheuren vertoont. Er zijn alleen niet veel vervelende bochten, bijna alles is prima in te schatten. Een paar flinke haarspeldbochtjes nog wel, maar dat is alles.

Na tien kilometer in dalende lijn is het vier kilometer vlak en daarna gaat het nog acht kilometer verder naar beneden, richting Santo Stefano di Cadore. Dit laatste deel van de afdaling is helemaal makkelijk, er zijn bijna geen bochten meer en het gaat ook niet zo steil naar beneden. Eenmaal beneden slaan de renners linksaf en daarna begint de weg meteen weer omhoog te lopen.

De renners rijden langs de rivier Piave door wederom een stukje natuur dat zeker niet lelijk is. Het peloton zet koers richting Sappada, waar de eerste tussensprint van de dag zal zijn. Tussen het eind van de afdaling en de tussensprint zit 12 kilometer. Acht kilometer lang zal het vals plat omhoog gaan, of soms zelfs helemaal plat.

Pas in de omgeving van Sappada begint het serieus omhoog te lopen, met ongeveer 2,5 kilometer aan 6%. Na dit wat steilere stuk is het vlak tot Sappada, waar dan na 47 kilometer de tussensprint is. Van Sappada wordt er verder gefietst richting Cima Sappada, een klein dorpje dat ook weer is omgeven door veel opvallende bergen.

Geklommen wordt er bijna niet meer, het is drie kilometer lang zo goed als vlak. Alleen in het laatste stuk richting Cima Sappada gaat het nog een aantal hectometer aan 5% omhoog. Na 51 kilometer zijn de renners helemaal boven en begint een lange afdaling.

Genoeg uitzicht om van te genieten voor de verveelde renner (Foto: Panoramio)
Genoeg uitzicht om van te genieten voor de verveelde renner (Foto: Panoramio)

Deze lange afdaling begint vrij serieus. Het loopt een paar kilometer behoorlijk steil naar beneden, met ook een paar venijnige haarspeldbochten. Na dit lastige stuk verlaten de renners de regio Veneto en rijden ze Friuli-Venezia Giulia binnen. In Friuli is de afdaling een stuk makkelijker, er zijn geen haarspeldbochten meer en de overige bochten zijn prima te doen. Het gaat ook niet meer zo steil naar beneden, een aantal kilometer lang zal het zo goed als vlak zijn.

Na 65 kilometer passeert de koers het dorpje Rigolato en na dit dorpje gaat het weer wat steviger naar beneden. Toch zijn er ook nu bijna geen lastige bochten, waardoor dit deel van de rit mij een prima gelegenheid lijkt om nog wat boodschappen te gaan doen. Aan het eind van de afdaling rijdt het peloton door Ovaro, een dorpje dat bij alle wielerliefhebbers bekend moet zijn. Hier ligt namelijk de voet van de mythische Zoncolan.

De Monte Crostis is hier ook in de buurt, maar helaas slaan we al die geiligheid over en krijgen we in plaats daarvan nog meer vlakke kilometers. In Ovaro hebben de renners 73 kilometer afgelegd en zijn ze nog niet eens op de helft van de rit. Het wordt nog een lange en vervelende dag.

Bergen, overal bergen (Foto: Panoramio)
Bergen, overal bergen (Foto: Panoramio)

Van Ovaro fietsen de renners verder naar het zuiden, langs de rivier Degaro. Het is nu 20 kilometer lang zo goed als vlak, hoewel het profiel van de rit je nog doet geloven dat het hier behoorlijk naar beneden gaat. In de praktijk is het voornamelijk vlak, met een paar kleine knikjes naar boven en ook een paar stroken waar het wat steviger naar beneden gaat.

Het is hier wel behoorlijk bochtig, maar de weg is breed en er zijn geen gevaarlijke punten, dus rijdt men zonder verder noemenswaardigheden richting Tolmezzo. Het laagste punt wordt hier bereikt. Buiten de stad rijden de coureurs over de Ponte Avons en daarna begint de weg weer omhoog te lopen.

De volgende klim gaat beginnen, we gaan de Sella Chiantuzan bedwingen. Dit is een klim van de tweede categorie, ongeveer 12 kilometer lang en 5,5% gemiddeld. Door het gemiddelde lijkt dit geen moeilijke klim, maar dat komt omdat er halverwege de klim een kleine afdaling is. Deze col begint met een kilometer aan 6%, maar vervolgens wordt het weer even vlak. Na dit vlakke stukje volgt een kilometer aan 7%, maar daarna vlakt het weer af. Als dit vlakke stukje gedaan is loopt het zelfs een kilometer naar beneden.

We hebben dan vijf kilometer van de klim gehad, waarvan er maar twee lastig waren. Na dat stukje in dalende lijn begint de klim pas echt, het gaat een kilometer lang aan 8% omhoog met in die kilometer ook de steilste strook van 11%. Vervolgens blijft het richting de top tussen de 7 à 8% stijgen, zonder dat het nog veel makkelijker wordt. Na 105 kilometer komen de renners boven, nadat ze richting de top nog een laatste kilometer aan 7% hebben gehad.

Het profiel van de Sella Chianzutan (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Sella Chianzutan (Bron: Giro d'Italia)

Eenmaal boven zouden de renners hier een hapje kunnen eten (Foto: WikiCommons)
Eenmaal boven zouden de renners hier een hapje kunnen eten (Foto: WikiCommons)

De afdaling van de Sella Chianzutan begint makkelijk, maar na een aantal kilometer wordt het toch wat lastiger. De renners krijgen te maken met zeven haarspeldbochten op een rij. Deze bochtjes zijn op een onorthodoxe manier neergelegd, waardoor er hier anders gestuurd zal moeten worden dan normaal.

We rijden nu sowieso door een wat apartere omgeving. Het is hier nogal rotsachtig en er zijn een aantal grotten, bovendien ligt er hier ook nog een spookstadje om de hoek. Na de haarspeldbochten wordt de afdaling weer makkelijk en na elf kilometer is de afdaling voorbij. De renners rijden langs San Francesco en het zal nu een kilometer of 12 zo goed als vlak zijn. Het gaat af en toe een paar meter omhoog en daarna weer een paar meter naar beneden, maar we noemen het voor het gemak vlak.

Via een aantal tunneltjes komen de coureurs uit in Anduins, na 128 kilometer. In Anduins slaan we linksaf en begint een tweede deel van de afdaling. Dit tweede deel heeft kort achter elkaar acht haarspeldbochten, waardoor het toch weer even technisch wordt. De weg is dan wel weer breed en het wegdek is helemaal prima, dus ook dit stukje in dalende lijn mag geen problemen opleveren.

Na drie kilometer stevig dalen wordt het weer vlak en dat zal het voorlopig ook blijven. Het gaat af en toe een beetje op en af, maar over het algemeen is het niet heel lastig. Er is een klein knikje naar boven in het dorp Pinzano al Tagliamento, maar daar ligt niemand wakker van.

Na de passage in dit dorp is het 20 kilometer zo goed als vlak tot Maniago, waar de tweede tussensprint van de dag is. Deze tussensprint komt op iets meer dan 40 kilometer van de meet. Over brede en rechte wegen rijdt men richting deze stad, zonder nog veel obstakels tegen te komen. Alleen een brug over de niet zo goed gevulde rivier Meduna springt in het oog.

De Meduna komt wat water tekort (Foto: Panoramio)
De Meduna komt wat water tekort (Foto: Panoramio)

Richting Maniago liep het al een aantal kilometer vals plat omhoog en ook na de passage in deze stad blijft dat zo. Steil wordt het nooit, maar het loopt soms wel een beetje zeurend omhoog. Over het algemeen is het toch vooral vlak. Rechte wegen, brede wegen, vlakke wegen. Het is een behoorlijk saaie tussenfase in de rit.

Pas als we in de buurt komen van de slotklim gaat er iets veranderen. Richting de voet van de slotklim volgt er nog een korte afdaling in twee schuifjes. Wel weer een afdalinkje zonder moeilijke bochten, dus ook dit is saai. Het is maar goed dat de slotklim voor de deur staat.

Na 175 kilometer, als de renners door Aviano fietsen, begint de klim naar Piancavallo. Deze beklimming van de eerste categorie is 15,5 kilometer lang en 7,3% gemiddeld. Het is een klim die vooral in het begin enorm lastig is. In de eerste zes kilometer van de klim gaat het aan 9,4% gemiddeld omhoog. Hier zit ook de steilste strook van de berg, het gaat even aan 14% omhoog.

In de zesde kilometer van de klim gaat het aan bijna 12% gemiddeld omhoog, dit lijkt me toch wel een strook waar veel kan gebeuren. Na die zesde kilometer wordt de klim wat minder lastig, dus iedereen met ambities kan er beter vroeg aan beginnen. Tussen kilometer zes en kilometer elf van de klim gaat het gemiddeld aan 7,5% omhoog, met af en toe nog een uitschieter richting de 10%. Ook nog prima, lastig genoeg.

In de laatste vier kilometer van de klim gaat dat verhaal alleen veranderen. We beginnen met een kilometer die praktisch vlak is, daarna gaat het nog twee kilometer aan 7% omhoog, maar in de slotkilometer is het letterlijk vlak. In deze slotkilometer liggen nog wel behoorlijk wat bochten, waaronder ook weer een leuke bocht van 180 graden. Enige parcourskennis zal wederom geen overbodige luxe zijn. In de laatste meters richting de finish loopt het nog even vals plat omhoog.

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De Dolomietenrotsen zijn hier niet zo goed zichtbaar meer (Foto: Panoramio)
De Dolomietenrotsen zijn hier niet zo goed zichtbaar meer (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Piancavallo is een skiresort, dat pas in 1960 werd gecreëerd. Het is een dorpje met amper vaste inwoners, in de zomer wonen hier maar 43 mensen. Piancavallo was ooit het eerste Italiaanse skiresort waar sneeuwmachines werden ingezet om de pistes van kunstsneeuw te voorzien. Een heuse primeur, jawel.

Je vindt rond Piancavallo 25 kilometer aan piste. Dat blijkt genoeg te zijn om allerlei mooie wedstrijden binnen te halen, in de jaren '90 organiseerde men hier diverse wereldbekerwedstrijden voor vrouwen bij het alpineskiën. Dat is voor ons natuurlijk niet zo interessant, wij vinden het natuurlijk een stuk boeiender dat de Giro hier ook ooit is geweest.

In 1998, om precies te zijn. 1998 was het jaar van Marco Pantani. Na enkele jaren vol tegenslag was hij in 1998 in topvorm. Hij reed al sterk in de Giro, maar won nog geen rit. Dat veranderde tijdens de 14e rit, van Schio naar Piancavallo. Op de slotklim richting Piancavallo reed hij weg van Tonkov en Zülle en zo pakte hij zijn eerste rit van die Giro. Het roze bleef nog bij Zülle, maar daar zou een paar dagen later verandering in komen toen Pantani zijn tweede rit won. Il Pirata won de Giro, uiteraard.

Een paar maanden later won hij ook de Tour en daarmee is hij nog steeds de laatste renner die erin slaagde om die twee koersen in hetzelfde jaar te winnen. Pantani is al vaak genoemd tijdens deze 100e Giro en deze rit is duidelijk weer een extra ode aan hem. Ondanks alle fouten van de organisatie is het toch mooi om te zien dat ze Pantani zoveel mogelijk eren.

Na 1998 is de Giro hier nog één keer geweest. Dat was in 2011, tijdens de heroïsche rit richting Gardeccia. Piancavallo fungeerde toen als eerste klim van de dag, in een rit met vijf Dolomietenreuzen. Mikel Nieve zou de rit winnen, maar aangezien Piancavallo al helemaal in het begin kwam was de aandacht voor deze klim schaars. Dat zal nu anders zijn, op Piancavallo gaat alles bepaald worden. We gaan op zoek naar een opvolger voor Marco Pantani. En een opvolger voor Emanuele Sella, want die kwam hier in 2011 als eerste boven.

Het uitzicht is hier niet verkeerd (Foto: Panoramio)
Het uitzicht is hier niet verkeerd (Foto: Panoramio)

TV & het weer
De rit begint om 12:00 en de neutralisatie zal deze keer extreem kort zijn. Na amper vijf minuten op een toeristentempo zal de koers meteen in gang schieten. Ik denk dat Eurosport er om 13:15 weer bij zal zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Als ze er rond die tijd bij zijn hebben de renners al bijna 50 kilometer afgelegd en zijn ze in de buurt van de eerste tussensprint. We vallen dan eigenlijk net midden in een minder leuk deel van de rit, maar dat is voor Eurosport wel prettig want dan hebben ze een extra reden om nog meer breaks in te plannen. De finish wordt verwacht tussen 16:57 en 17:35.

Het weer zal in Piancavallo behoorlijk goed zijn. Zelfs boven op de berg nog 17 graden, zonder neerslag en met weinig wind. In de plaats van vertrek zal het nog wat warmer zijn, dik boven de 20 graden. Ook in alle valleien tussendoor zal de temperatuur flink oplopen, het wordt dus weer een warme dag voor de renners. Ook een droge dag, het lijkt een Giro zonder regen te gaan worden.

Favorieten & voorspelling
Op papier lijkt dit een rit voor de vluchters. Het is, op de slotklim na, niet lastig genoeg voor de klassementsrenners. Alleen als je op de Chianzutan iedereen kan lossen en dan in de vallei nog wat ploeggenoten voor je hebt rijden zou een vroege aanval ergens op slaan. Oftewel, dat gaat niet gebeuren.

Niemand zal ook zin hebben om die lange stukken in de vallei te controleren, dus gaan de vluchters er weer met de overwinning vandoor. De klassementsrenners zullen wachten op de slotklim, zeker als Dumoulin een normale dag heeft. Ze gaan hem vast onder druk proberen te zetten, maar als hij geen teken van zwakte vertoont gaat niemand iets ondernemen voor de eerste kilometers van Piancavallo.

Aangezien de rit begint met een klim gaan er wel weer wat sterke vluchters wegrijden. Een aantal namen kun je ondertussen wel invullen, hoewel ik dan alsnog altijd de verkeerde weet te kiezen.

1. Landa. Hij geeft iedere keer op een extreem knullige manier de overwinning weg, maar misschien dat driemaal scheepsrecht is. Hij heeft al aangegeven dat hij tijdens de laatste ritten van deze Giro steeds in de aanval wil gaan en met het oog op de bergtrui moet hij dat ook doen. Beschikt daarnaast ook over uitstekende benen, maar helaas een gebrekkig inzicht. Nu even zorgen dat hij niemand mee naar de finish neemt en dan moet het wel een keer gaan lukken.

2. Woods. Cannondale is ineens op dreef, daar moet Woods dan ook van gaan profiteren. Tijdens deze Giro is wel gebleken dat hij vooral goed is op de wat kortere klimmen, maar misschien dat hij in een kopgroepje toch wat verder kan komen. Dat het hier in de laatste kilometer vlak is beschouw ik als een voordeel voor hem. Hij is namelijk ook nog eens behoorlijk explosief.

3. Anton. Als IgorAntonN1Fan moet ik hem toch minstens één keer hebben genoemd, ook al is dat dan helemaal nergens op gebaseerd. We rijden door bekend terrein voor hem, hij won al eens op de Zoncolan, waar we tijdens deze rit nog langsrijden. Hij is ook, zoals veel renners in het peloton, idolaat van Marco Pantani. Weten dat Pantani de enige winnaar is in Piancavallo moet dan toch extra motivatie geven.

4. Costa. Rui is niet meer zo goed als een aantal jaar geleden, maar het blijft een jongen om rekening mee te houden. De zware slotklim is wat in zijn nadeel, dus een overwinning gaat opnieuw moeilijk worden. Mocht hij de slotklim toch overleven, dan geeft hij het vast ook wel weer weg in de sprint. Het zit hem allemaal net niet mee, arme jongen.

5. Sanchez. Gaat vast nog een keer aanvallen in een poging een gooi te doen naar de bergtrui. Op de slotklim lost hij dan vervolgens als een baksteen, maar dat mag de pret niet drukken.

Overigens is Eurosport een beetje bah.

Inge trekt naakt meer kijkers dan Sterretje

Het naakte lichaam van Inge de Bruijn heeft meer kijkers getrokken dan het adamskostuum van Tony 'Sterretje' Wyczynski. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Inge en Sterretje trokken hun kleren uit voor Adam zkt. Eva VIPS, waarin bekende Nederlanders naakt op een onbewoond eiland de liefde van hun leven hopen te vinden. Sterretje ging vorige week als eerste BN'er met de billen bloot en trok 690.000 kijkers. Deze week was Inge aan de beurt, op haar stemden 741.000 kijkers af.

Adam zkt. Eva VIPS verovert daarmee een plek bij de tien best bekeken programma's van de donderdagavond. De kijkcijfertop wordt aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur, dat 1,39 miljoen kijkers trok. Hart van Nederland en Shownieuws maken de top drie compleet met respectievelijk 1,02 miljoen en 890.000 kijkers.

Inge trekt naakt meer kijkers dan Sterretje
Inge trekt naakt meer kijkers dan Sterretje (Foto: BuzzE)

Zatlap jat tractor om niet te hoeven fietsen

De politie in Boekel deed afgelopen nacht een opmerkelijke ontdekking toen ze een tractor tegenkwamen met een fiets op de motorkap vastgebonden. Het bleek te gaan om een man die geen zin had om te fietsen en daarom maar een tractor had gejat.

Op Facebook maakte de politie van het plaatsje in Noord-Brabant melding van het bijzondere voorval. De dronken grapjas mocht een nachtje logeren bij de gerechtsdienaars en de tractor is teruggebracht naar de eigenaar.

Criminelen vluchten vaker na betaling borgsom

Criminelen die hun proces na het betalen van een borgsom thuis mogen afwachten, verdwijnen vaker van de radar. Dat meldt De Telegraaf vrijdag op basis van eigen onderzoek. Zeker 17 verdachten gingen de afgelopen drie jaar ervandoor.

Volgens de krant besluiten rechters steeds vaker om de verdachte een borgsom te laten betalen voor een schorsing van de voorlopige hechtenis. In 2014 waren dat 56 zaken en vorig jaar het dubbele daarvan. Het gaat meestal om drugszaken en vermogensdelicten.

Van de 232 borgstellingen in de afgelopen drie jaar, namen 17 verdachten de benen. Dat is ruim 7 procent van de gevallen. Bij elektronisch toezicht, waarbij de verdachte een enkelband krijgt, vlucht slechts 2 procent.

Volgens De Telegraaf zijn sommige borgsommen relatief laag en kunnen criminelen dat bedrag gemakkelijk missen. De herkomst van dat geld wordt ook niet direct gecontroleerd.

Criminelen vluchten vaker na betaling borgsom
Criminelen vluchten vaker na betaling borgsom (Foto: ANP)

Volleyballers winnen ook derde WK-kwalificatieduel

De Nederlandse volleyballers hebben tijdens het WK-kwalificatietoernooi gewonnen. In Koog aan de Zaan was Oranje met 3-0 ((25-13, 32-30, 25-16) te sterk voor Griekenland.

Alleen in de tweede set had Nederland moeite met de Grieken. Griekenland stond heel de tweede set op een voorsprong en hadden acht setpunten, maar de Grieken konden het niet afmaken. Op 31-30 kwam Oranje voor het eerst in de set op voorsprong en maakte het meteen af.

Oranje staat na drie speelronden bovenaan in poule B met nog twee wedstrijden te gaan. De groepswinnaar plaatst voor het WK van 2018 in Italië en Bulgarije, terwijl de nummer twee in augustus meedoet aan een laatste kwalificatietoernooi.

IS eist ook aanslag busstation Jakarta op

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele zelfmoordaanslag in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Drie agenten kwamen daarbij om het leven en twaalf mensen raakten gewond, onder wie nog eens zes politiemensen.

Volgens het aan IS gelieerde medium Amaq was de aanslag het werk van de terreurgroep. De daders zouden zichzelf woensdag enkele minuten na elkaar hebben opgeblazen bij een busstation. De Indonesische politie heeft donderdagavond drie mensen gearresteerd in verband met de aanslag. De aanhoudingen waren in het westen van Java, meldde de politie vrijdag.

De politie verdenkt de twee jaar oude beweging Jamaah Anshar Daulah Khilafah Nusantara (JADKN) van de aanslag. JADKN heeft banden met IS. Indonesië telt circa 260 miljoen inwoners van wie er 230 miljoenen moslim zijn. De islamieten zijn er over het algemeen gematigd, maar extremisme is de laatste jaren in opmars.

IS eist ook aanslag busstation Jakarta op
IS eist ook aanslag busstation Jakarta op (Foto: ANP)

Zaad donoren te vaak gebruikt bij spermabank

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft het sperma van vijftien donoren te vaak gebruikt. Een zaaddonor mag hooguit 25 kinderen verwekken, maar bij de spermabank in Arnhem kregen deze donoren gemiddeld iets meer dan 36 kinderen. Met het sperma van een van de donoren werden zelfs vijftig nakomelingen verwekt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de kliniek hiervoor in 2014 berispt, meldt de Volkskant vrijdag. De krant baseert zich op een vertrouwelijk IGZ-rapport dat ze in handen heeft. Rijnstate zou de richtlijn onder meer hebben genegeerd om bij vrouwen een tweede kind van dezelfde donor te verwekken. Ook was de administratie niet goed op orde. "Ons registratiesysteem was er destijds niet goed op ingericht om meerdere nakomelingen van een donor bij dezelfde vrouw te tellen", aldus Rijnstate in de Volkskrant.

Zaad donoren te vaak gebruik bij spermabank
Zaad donoren te vaak gebruik bij spermabank (Foto: ANP)

Beyond Good & Evil 2 niet aanwezig op E3

Michel Ancel, de man achter Ray-Man en Beyond Good & Evil, heeft op zijn Instagram aangegven dat Beyond Good & Evil 2 dit jaar niet aanwezig is op E3. Wel moeten we volgens de beste man dit jaar nog meer van de game horen en zien.

Ancel geeft aan dat hij niet zeker is of E3 wel de beste plaats is voor de onthulling. Wellicht is de game nog niet ver genoeg in ontwikkeling, aangezien de ontwikkeling afgelopen oktober pas weer echt van start ging. Nog even geduld dus beste fans, nieuws komt!

Beyond Good & Evil 2 tease

Monster Hunter XX komt naar Nintendo Switch

Capcom heeft aangekondigd dat Monster Hunter XX, een uitgebreide versie van Monster Hunter Generations voor Nintendo 3DS, naar Nintendo Switch komt. Vooralsnog is de game alleen aangekondigd voor Japan.

Meer details zijn er nog niet, al volgen deze wel snel: aanstaande zaterdag vindt het Monster Hunter Championship 2017 plaats, waar Capcom meer over de game gaat onthullen. De teasersite, die ongetwijfeld aangevuld gaat worden, is hier te vinden.

Klassieke Spanje-arena keert terug in Street Fighter V

De klassieke 'Spain' stage uit Street Fighter II maakt zijn terugkeer in Street Fighter V. Capcom maakte bekend dat de nieuwe oude arena vanaf 30 mei beschikbaar wordt onder de naam 'Flamenco Tavern'.

Spanje is de thuisbasis van de narcistische stierenvechter Vega, die ook ditmaal weer in staat is om het hek op de achtergrond te beklimmen, een unieke aanvalsmethode die in SFII ook al beschikbaar was. Spain kost €3,99 of 70.000 in-game fight money.

Misschien wel belangrijker is de de update aan het Capcom Fighters Network die ook lanceert op de dertigste. Deze update moet zorgen voor betere matchmaking en brengt een aantal veranderingen in balans. Tenslotte krijgen spelers die tussen 30 mei en 13 juni inloggen 50.000 fight money voor noppes.

Nibali: "Dumoulin praat te veel"

Vicenzo Nibali is niet blij met de kritiek van Tom Dumoulin op zijn rijden in de achttiende etappe van de Giro d'Italia. Dumoulin zei te hopen dat Nibali en Nairo Quintana hun podiumplek kwijtraken, omdat ze in de laatste vijf kilometer niks deden in de achtervolging op de andere klassementsmannen.

"Het maakt me niet uit wat Tom zegt. Ik vind hem een beetje te arrogant. Ik heb nooit zo over anderen gepraat. Hij is sterk, maar moet niet zoveel praten. Hij kan nog van het podium kukelen. Er kan echt nog van alles gebeuren. Hij moet met zijn beide benen op de grond blijven staan. Er is zoiets als karma", aldus Nibali bij de RAI.

"De Giro finisht pas in Milaan en ik rij niet voor de tweede of de derde plaats."

De Italiaan van Bahrain Merida staat op een derde plaats in het algemeen klassement op 1.12 van Dumoulin.

Buitenlandse terroristen bij gevechten Marawi

Bij gevechten tussen het leger en extremisten in de Filipijnse stad Marawi waren verschillende buitenlandse terroristen betrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger vrijdag laten weten. Onder de gedode jihadisten waren onder meer Indonesiërs en Maleisiërs.

De extremistische groep Maute, die eerder trouw zwoer aan de terreurgroep Islamitische Staat, heeft grote delen van de stad bezet en verschillende gebouwen in brand gestoken. Dar gebeurde na een mislukte inval van veiligheidstroepen in een van hun schuilplaatsen. Er werd eerst van uitgegaan dat het om lokale terroristen gaat, maar de groep blijkt een stuk internationaler en een geduchte tegenstander.

Het Filipijnse leger heeft ongeveer honderd militairen met helikopters naar Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao gestuurd. De gevechten kostten tot nu toe aan ten minste 46 mensen het leven.

Buitenlandse terroristen bij gevechten Marawi
Buitenlandse terroristen bij gevechten Marawi (Foto: ANP)

A4 zes weekenden dicht voor stiller asfalt

Rijkswaterstaat gaat de A4 voorzien van stiller asfalt. De werkzaamheden nemen tot en met oktober zes weekeinden in beslag. De snelweg wordt daarvoor steeds afgesloten tussen knooppunt Burgerveen en Leiden, in de richting Den Haag.

De werkzaamheden beginnen dit weekeinde. Vrijdagavond gaat de weg om 21.00 uur dicht en naar verwachting maandagochtend om 05.00 uur weer open. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de omleidingsroutes te volgen en rekening te houden met een extra reistijd van een uur.

De andere weekeinden dat aan de weg wordt gewerkt zijn die van 9 en 16 juni, 29 september en 6 en 13 oktober.

Rijkswaterstaat werkt zes weekeinden aan A4
A4 zes weekenden dicht voor stiller asfalt (Foto: ANP)

Vrouw rijdt met bromfiets op A20

Op de A20 hebben agenten een vrouw aangehouden die met haar bromfiets over de snelweg reed. Dat heeft de politie Westland in de nacht van donderdag op vrijdag getwitterd.

De vrouw zei dat ze haar TomTom volgde en dat dit de snelste route was. Bij haar aanhouding bleek ze onder invloed te zijn. Haar rijbewijs is ingevorderd.

Vrouw rijdt met bromfiets op A20
Vrouw rijdt met bromfiets op A20 (Foto: ANP)

Islamitische vastenmaand ramadan breekt aan

Een maand niet roken, drinken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang. De islamitische vastenmaand ramadan staat op het punt van beginnen.

Voor een deel van de moslims vangt de ramadan vrijdagavond aan, voor een ander deel zaterdag. Het exacte begin van de ramadan hangt af van de stand van de nieuwe maan. De islamitische vastenmaand wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. Er mag dan weer volop worden gegeten.

Wie ziek of zwanger is, hoeft niet mee te doen aan de ramadan.

Islamitische vastenmaand ramadan breekt aan
Islamitische vastenmaand ramadan breekt aan (Foto: ANP)

Brand in binnenstad Deventer

De brandweer in Deventer is vrijdagochtend druk met een brand in de binnenstad van de stad. De brand in de Spijkerboorsteeg brak rond 05.00 uur uit in een broodjeszaak en sloeg over naar een horecapand ernaast.

Bewoners van de bovengelegen appartementen hebben hun huis moeten verlaten. Uit voorzorg is ook een hotel in de straat ontruimd. Om te voorkomen dat het vuur nog verder om zich heen kan grijpen in de dichte bebouwing is de brandweer met groot materieel uitgerukt.

Brand in binnenstad Deventer
Brand in binnenstad Deventer (Foto: ANP)

Hoofddoek bij politie van de baan

De hoofddoek gaat voorlopig geen deel uitmaken van het politie-uniform. Dat heeft korpschef Erik Akerboom besloten, zo meldt het AD in de krant van vrijdag.

"Op dit moment constateer ik dat er duidelijk geen draagvlak is voor dit idee. De discussie polariseert de gelederen binnen en ook buiten de politie", reageert Akerboom op de kwestie.

Volgens de korpschef is de discussie over het plan ontspoord. "Zowel binnen als buiten onze organisatie ging en gaat het er fel aan toe, bij voor- en tegenstanders." Hij stelt dat de fatsoensnormen daarbij zijn overschreden.

Vorige week liet de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg weten dat het toelaten van de hoofddoek een serieuze optie is om meer allochtone agentes te werven. Op die manier wilde hij meer diversiteit bij de politie creëren, zodat het korps een beter afspiegeling zou zijn van de maatschappij.

Hoofddoek bij politie van de baan
Hoofddoek bij politie van de baan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zwembad in de tuin!

Als op het eind van mei d'eikels bloeien,
zal daar een vet boerenjaar uit groeien. 

Goedemorgen! Vandaag is géél! Geel van de zon, dus blaas het zwembad maar op en vul het gauw! Het wordt in het binnenland rond de 25 graden, in het noordelijk kustgebied is het iets koeler, maar nog steeds een zeer aangename 21 graden. De wind komt uit het (noord)oosten en is zwak tot matig van kracht. In de avond kan het mogelijk aan de kust wat harder gaan waaien. 

De zonkracht (zie tabel hieronder) komt vandaag uit op een 7, wat inhoudt dat je 'snel' verband in de open zon. Smeren is dus aan te raden.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:33
Zon onder: 21:41
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1805 In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
1938 Adolf Hitler legt in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de "Kraft durch Freude"-wagen, het huidige Volkswagen.
1969 Apollo 10 komt terug op aarde.
1970 De Toepolev 144 voert de eerste vlucht uit die sneller gaat dan Mach-2.
2003 Het Galileo plaatsbepalingssysteem wordt officieel aangenomen door de Europese Unie en de European Space Agency (ESA).

Iteejer maakte deze sprookjesachtige foto in het bos (Foto: Iteejer)
Iteejer maakte deze sprookjesachtige foto in het bos (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Viagra voor jonge pikkies

Luuk en Karel kenden elkaar al vanaf de basisschool. Ze gingen vaak samen naar muziekfestivals en dancefeesten. Ook dit keer hadden ze afgesproken voor het lepeltje lepeltje festival in Dordrecht. Maar eerst gingen ze even indrinken bij Luuk thuis. Meteen nadat ze een blikje Hertog Jan hadden opengetrokken had Karel zijn mobieltje klaar om Luuk een foto te laten zien van het meisje waar hij sinds twee weken een relatie mee had.

Gehandicapte vis krijgt tuigje om te kunnen zwemmen

Tijd om de dag af te sluiten met een mooi stukje dierennieuws. Een Zweedse vissenliefhebber heeft een heus tuigje gebouwd voor een van zijn vissen.

De in Lidingö woonachtige man zag dat een van zijn vissen het niet zo goed deed. "De vis lag constant op de bodem van het aquarium, vermoedelijk omdat zijn zwemblaas beschadigd was."

De handige Zweed ging aan de slag met wat touwtjes en wat stukjes kurk et voilà: een tuigje voor de vis was geboren. Op de beelden is te zien dat Blup weer prima kan zwemmen, ondanks zijn aandoening.

Een beschadiging aan de zwemblaas lijdt vaak tot hetzelfde soort problemen: een vis kan niet meer van de bodem komen of blijft juist vlak onder het wateroppervlak drijven, maar echt zwemmen zit er vaak niet meer in. Tenzij je natuurlijk even een tuigje bouwt.

Het visje en zijn tuigje (Bron: YouTube)

AZ bijna zeker van Europa League-ticket

Het lijkt erop dat AZ de Europa League niet meer kan ontgaan na de afschminking van FC Utrecht in eigen huis. In Alkmaar werd het maar liefst 3-0 voor de thuisclub, waardoor Utrecht zondag vol aan de bak moet om de achterstand ongedaan te maken.

In het AFAS Stadion waren het de bezoekers die als eersten de lakens uitdeelden, maar het overwicht niet wisten om te zetten in een doelpunt. Derrick Luckassen strafte die onzorgvuldigheid bijna af, maar zijn voorzet kon na een sterke individuele actie geen medespeler vinden.

Calvin Stengs blinkt uit

Toen er dik een kwartier op de klok stond nam AZ afstand van de Utrechtenaren. Een prachtige steekpass van Calvin Stengs, die ook al tegen FC Groningen zich liet zien met een assist, vond Joris van Overeem: 1-0.

Utrecht probeerde zich vervolgens terug te knokken in de wedstrijd, maar de gasten zagen tot overmaat van ramp Yassin Ayoub na (weer) een sublieme actie van Stengs, het leder achter zijn eigen doelman werken.

Goal Weghorst

Na de theepauze had AZ de touwtjes stevig in handen. Wout Weghorst bevestigde die suprematie door in de 64e minuut ook nog eens de 3-0 tegen de touwen te koppen. De Alkmaarders kregen zelfs nog kansen op de 4-0, maar dat leed bleef Utrecht bespaard.

De Europa League-voorronde is nog maar een wedstrijd verwijderd voor John van den Brom en zijn manschappen.

Italiaanse berg wint van teambus CCC

De wielrenners worden van en naar wedstrijden vervoerd met teambussen. Tussendoor moeten de chauffeurs hun best doen om het vehikel op tijd van de startstreep van een etappe naar een plek in de nabijheid van de finish te rijden. Voor de bestuurder van de bus van het Poolse CCC Pro Cycling Team liep het in de Giro d'Italia niet helemaal op rolletjes.

Oud-wielrenner Johan Museeuw legde vandaag met een aantal toeristen een deel van het parcours van de Giro d'Italia af en kwam de bus van CCC midden op een berg tegen. De achterzijde was op een berg in een bocht aan de grond gelopen en het is ons nog onduidelijk hoe lang het gekost heeft om het oranje gevaarte weer op weg te helpen.

MVV vergeet Roda JC pijn te doen

MVV Maastricht is ondanks voorbeeldige strijdlustigheid er niet in geslaagd om Roda JC in eigen huis te verslaan in de eerste play-off finale om een ticket in de Eredivisie. Het werd in de hoofdstad van Limburg 0-0. Zondag is de return in Kerkrade.

Het waren de Kerkradenaars die sterk startten in Maastricht. Dani Schahin kopte door op Tom van Hyfte, waarna de Belg zijn poging gekeerd zag worden door zijn landgenoot en MVV-doelman Bo Geens .

Kansen

Een vrije trap van Adil Auassar leek na een kwartier de kruising in te verdwijnen, maar Geens zag op het laatste moment de bal voorbij het doel suizen. N’Koyi antwoordde in de 23e minuut met een schot dat Benjamin van Leer stopte.

In de tweede helft probeerde MVV nadrukkelijk te zoeken naar een openingsdoelpunt. Dat gebeurde met veel passie en strijd. Echter, het was Roda dat een enorme kans kreeg via Van Hyfte in de 58e minuut, maar zag die poging geblokt zag worden.

Vruchteloos

Ondanks verwoede pogingen om in de slotfase er nog wat van te maken, bleef MVV vruchteloos inbeuken op de Roda-muur waardoor het 0-0 bleef in De Geusselt.

Carey: "21 F1-races in 2018"

Volgend jaar zullen er 21 races op de kalender staan, zo bevestigde Formule 1-baas Chase Carey aan het Duitse Auto Motor und Sport. De races in Duitsland en Frankrijk keren terug, terwijl de Grand Prix van Maleisië zal vervallen.

Carey: "Er staan volgend seizoen 21 races op de kalender." Over belangstelling heeft de sport in ieder geval niet te klagen. "Maar de lijst van geïnteresseerde circuits past op een hele pagina. We hebben vijf of zes steden in de Verenigde Staten die graag een Grand Prix willen organiseren."

De Grand Prix van Frankrijk zal worden gehouden op Paul Ricard dat dit jaar door Pirelli enkele malen gebruikt wordt om banden te testen. In Duitsland zal in 2018 weer worden gereden op Hockenheim. Het is onduidelijk of de race in het jaar erna ook door zal gaan, omdat de financiering van de race lastig blijkt te zijn en de Nürnbergring het voor dit jaar niet rond kreeg. Ook Maleisië haakt vanwege financiële redenen na dit jaar af.

Om de sport aantrekkelijk te houden voor circuits wil Carey meer waar voor het betaalde geld bieden. "Het is nu onze prioriteit om te zorgen dat we de 21 races die we hebben verbeteren. Het is niet genoeg om een contract te tekenen en dan te zeggen 'tot volgend jaar'. Er moet meer van onze kant komen. We moeten gaan zitten met organisatoren die problemen hebben, maar het is niet zo dat we gaan heronderhandelen over de huidige afspraken die al gemaakt zijn. Ons product heeft een bepaalde waarde en het is niet zo dat we geen alternatieven hebben."

Beam is nu Mixer

De streaming service Beam die in 2016 is overgenomen door Microsoft heeft de naam veranderd in Mixer. Dit om streamers en kijkers meer tot elkaar te brengen. Mixer zegt ‘sneller dan het licht’-technologie te gebruiken, zodat streamers minder dan één seconde vertraging hebben. Hierdoor kunnen ze bijna in real time communiceren met hun kijkers.

Mixer - Logo

Fans kunnen de streams volgen via Windows, Android en iOS. Natuurlijk klinkt een luttele seconde vertraging fantastisch en heb ik de service meteen geprobeerd. Het opzetten van een stream is redelijk eenvoudig, maar je moet wel steeds geduld hebben. Het is niet zo dat je wijzigingen snel worden verwerkt. Mij is het een aantal keren gebeurd dat inloggen niet kon, het wijzigen van mijn profielfoto niet lukte en het wijzigen van de streaminginstellingen niet werd verwerkt. Hopelijk zijn dit slechts kinderziektes, omdat de servers het waarschijnlijk nu zwaar hebben door hun promotiecampagne. De vertraging die ik bemerkte was 8 seconden. Niet erg traag, maar ook niet die ene seconde waar Mixer mee loopt te pronken. Dit alles kan komen doordat het nu druk is bij de servers, maar het staat niet erg mooi. Voor de techneuten: ik gebruikte Open Broadcaster Software (OBS), mijn upload is 15 Mbps en mijn download 150 Mbps.

Lafaard jat tasje van 80-jarige die graf van haar man bezoekt

We hebben weer eens een lafaard te pakken. De 80-jarige Anne Ogden uit het Amerikaanse Lawrence, Massachusetts bracht deze week een bezoekje aan de lokale begraafplaats, waar haar man begraven ligt, en werd daar plots beroofd.

De arme vrouw gaat elk jaar naar de begraafplaats en dat doet ze al van jongs af aan, 76 jaar om precies te zijn. Eerst toog men jaarlijks naar het graf van haar grootmoeder en tegenwoordig komt ze ook bij de laatste rustplaats van haar man kijken. De vrouw harkt de boel dan even aan, zorgt dat de geraniums er mooi bij staan en dat deed ze al jaren in haar eentje.

Tot het deze week dus fout ging. Christopher Ansara, de lafaard van de week, besloop haar van achteren en griste haar handtas heel stoer van de grond, alvorens hij er vandoor ging. De bejaarde vrouw vroeg hem nog om het geld eruit te halen, maar de tas bij haar te laten, maar dat mocht niet baten. 

Ogden was net naar de bank gegaan en had bijna duizend dollar bij zich, maar dat geld kon haar eigenlijk aan haar reet roesten. Waar ze vooral verdrietig om is is in totaal tachtig dollar, bestaande uit vier biljetten van twintig dollar, waar ze erg aan gehecht was. "Toen mijn echtgenoot overleed heb ik twintig dollar uit zijn portemonnee gehaald. Dat heb ik ook gedaan bij mijn moeder, mijn tante Julie en mijn peetmoeder Anna. Op die manier had ik het gevoel dat ze altijd bij me waren en dat gevoel wilde ik heel graag terug."

Ansara werd gegrepen en op het lokale politiebureau bekende hij de diefstal. Het tasje kreeg mevrouw Ogden terug, maar de waardevolle zaken, inclusief de voor haar zo belangrijke biljetten van twintig dollar, waren verdwenen. Ze blijft doorgaan met het verzorgen van de graven, maar gaat niet meer alleen. "Ik heb een goed leven gehad tot nu, hier doe je verder niks tegen."

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.