FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 mei 2017

Barça geeft Alavés geen kans en wint Copa del Rey

FC Barcelona heeft het seizoen afgesloten met het winnen van de Copa del Rey. De ploeg won in de finale met 3-1 van Alavés. Luis Enrique stond zaterdagavond voor het laatst aan het roer bij Barcelona. De trainer vertrekt bij de Catalanen en kon met een overwinning op Alavés afscheid nemen met het pakken van een prijs.

Na een half uur spelen leek Barcelona daar in te slagen. Lionel Messi opende de score met een typische Messi-goal. De aanvaller ging een combinatie aan met Neymar, waarna hij de bal met zijn linkervoet in de verre hoek krulde.

Alavés kwam echter met een snel antwoord en kwam drie minuten na de openingstreffer op gelijke hoogte. Theo Hernández liet Jasper Cillessen kansloos met een perfecte vrije trap. Daarmee keerde de spanning terug in de wedstrijd. Toch slaagde Barcelona er voor rust in om de wedstrijd te beslissen. Vlak voor rust scoorde Neymar de 2-1, waarna Paco Alcácer in de blessuretijd de 3-1 voor zijn rekening nam.

Hierdoor was er voor Barcelona geen vuiltje voor de lucht. Tijdens de tweede helft was het zaak om de score verder uit te breiden. Dat gebeurde echter niet. Barcelona bleef de betere partij, maar dit resulteerde niet in meer treffers.

De score bleef beperkt tot 3-1, waarmee Barcelona de winst van de Copa del Rey veiligstelde. Hierdoor heeft Enrique zijn laatste wedstrijd voor de Catalanen kunnen belonen met een prijs.

Paco Alcácer viert het derde doelpunt met Andre Gomes. (PRO SHOTS/Action Images)
Paco Alcácer viert het derde doelpunt met Andre Gomes. (PRO SHOTS/Action Images)

Eigen goal Angers schenkt PSG Coupe de France

Paris Saint-Germain heeft de Franse Coupe de France gepakt na een benauwde overwinning op Angers. In de slotminuten viel de beslissing. Het werd 1-0. 

Paris Saint-Germain was er door het mislopen van de landstitel veel aan gelegen om de Franse beker te winnen. De grootmacht kon er lange tijd echter geen wedstrijd van maken. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gelijk.

Ook in de tweede helft kon PSG de wedstrijd niet naar zich toe trekken. Aan beide kanten waren er wat kansen, maar die werden niet benut. Pas in de slotminuten kon PSG de beslissing brengen.

De goal kwam onfortuinlijk tot stand: Issy Cissokho maakte een eigen goal. De verdediger werkte een corner van Angel Di Maria in zijn eigen doel. Er was daarna niet genoeg tijd over voor Angers om die klap nog te boven te komen.

Honda: "MGU-H gaat maar twee races mee"

Het lijkt erop dat de Formule 1-coureurs van McLaren dit jaar nog vele malen tegen een gridstraf aan zullen gaan lopen. Motorenfabrikant Honda heeft laten weten dat de MGU-H van het merk maar betrouwbaar geacht wordt voor twee races.

De MGU-H is geplaatst tussen de turbo en compressor van een Formule 1-bolide. Via de turbo zorgt de MGU-H ervoor dat de batterijen opgeladen worden, waarna in een later stadium van een ronde de MGU-H de compressor aan kan drijven. Hierdoor verdwijnt het turbogat en kan de auto sneller accelereren.

Honda heeft dit jaar veel problemen met het onderdeel en in Bahrein bereikte dit een dieptepunt toen er in een weekend bij McLaren drie MGU-H's sneuvelden. Honda paste hierop het ontwerp van het onderdeel aan, maar betrouwbaar is de MGU-H niet geworden. Sterker nog, Honda weet nog steeds niet waar de betrouwbaarheidsproblemen vandaan komen.

De laatste keer dat de MGU-H sneuvelde was in Monaco, waardoor Jenson Button bij zijn terugkeer in de Formule 1 achteraan moet starten vanwege een gridstraf. Honda-baas Yusuke Hasegawa is dan ook verre van blij met de problemen. "Elke twee races moeten wij het onderdeel vervangen, dat is onacceptabel. We moeten meer aanpassingen maken, vooral aan de bewegende onderdelen. Op dit moment zijn we bezig met het beheersbaar houden van de temperaturen of het gedrag. Hierdoor kunnen we de betrouwbaarheid verbeteren. Qua gereden kilometers gaat het een stuk beter, maar de betrouwbaarheid zorgt nog voor problemen."

De race in Monaco werd gezien als de beste mogelijkheid voor punten dit jaar en daarom wilde Honda geen wissel van de MGU-H doorvoeren, maar moest wel bij Button, omdat niet gegarandeerd kon worden dat de Brit met het onderdeel de race uit zou kunnen rijden. Volgens Hasegawa werd er wat frictie binnen de MGU-H geconstateerd, waardoor de kans op een vastloper aanwezig is. Omdat de MGU-H 100.000 toeren per minuut maakt is de kans dat het snel fout gaat reëel.

Ridderkerkse demente bejaarden in snikhete cabines

Familieleden van een aantal dementerende ouderen uit Ridderkerk hebben vandaag aan de alarmbel getrokken. Zo'n 31 demente bejaarden zijn namelijk door zorgverlener Aafje ondergebracht in kunststof bouwketen in verband met de verbouwing van hun normale woningen. Vanwege de weersomstandigheden van de afgelopen dagen waren de leefomstandigheden in de cabines vrij ondraaglijk geworden en dan al helemaal voor een oudje van een jaar of 90.

De portacabins met plat dak zouden volgens zorgverlener Aafje aan alle voorschriften voldoen. Bezorgde familieleden zijn echter bang dat er doden gaan vallen. Elly Piersons, wiens moeder in het complex verbleef, vertelt in het AD over de zweetketen: "Bewoners raken oververhit en leggen bijna het loodje. Op de tweede verdieping is het net een sauna." Persons heeft haar moeder inmiddels weggehaald uit haar snikhete verblijf. "Nee, niet van Aafje".

Zorgverlener Aafje heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Viermaal is scheepsrecht voor Borussia Dortmund, Aubameyang heft bekervloek op

Borussia Dortmund heeft na drie verloren DFB-Pokal-finales weer eens aan het langste eind getrokken in een eindstrijd. Eintracht Frankfurt werd zaterdagavond in Berlijn op een nederlaag getrakteerd: 1-2. Pierre-Emerick Aubameyang besliste de finale in wat zijn laatste duel voor Dortmund kan zijn.

Borussia Dortmund kwam al in de achtste minuut op voorsprong via Ousmane Dembele. De aanvaller scoorde op aangeven van Lukasz Piszczek. Eintracht liet zich niet kisten. Binnen een half uur na het eerste fluitsignaal stond de gelijkmaker op het scorebord. Ante Rebic werd gevonden door Mijat Gacinovic en de 22-jarige Serviër mikte de 1-1 binnen.

Aubameyang maakte eerst bijna met een omhaal de 1-2, maar zijn inzet werd via de lat van de lijn gehaald door Marco Fabián. Enkele minuten later viel de goal alsnog. Invaller Christian Pulisic werd neergelegd door Frankfurt-goalie Lukas Hrádecky en met een Panenka maakte Aubameyang zijn veertigste goal van het seizoen.

Aubameyang is de laatste weken hoofdonderwerp in de transfergeruchten. Volgens de wandelgangen zijn diverse topclubs uit Europa en China geïnteresseerd zijn in de goaltjesdief. Frankfurt gooide na de 1-2 een extra aanvaller in de strijd en kreeg kansen op een tweede doelpunt, maar gescoord werd er niet meer in Berlijn. 

Dortmund mag eindelijk de beker omhoog houden. (PRO SHOTS/Witters)
Dortmund mag eindelijk de beker omhoog houden. (PRO SHOTS/Witters)

Starttijden afsluitende tijdrit Giro d'Italia

De Giro d'Italia eindigt morgen met een individuele tijdrit van 29,3 kilometer van Monza naar Milaan. De Italiaan Giuseppe Fonzi van Wilier Triestina – Selle Italia zal om 13.45 aan zijn tijdrit beginnen. Rozetruidrager Nairo Quintana zal om 16.56 als laatste van het startpodium afgaan. De Colombiaan verdedigt een voorsprong van 39 seconden op Vincenzo Nibali en 43 seconden op Thibaut Pinot.

Dumoulin zal om 16.47 starten. De Nederlandse klassementsrenner van Sunweb moet 53 seconden goed maken op de Colombiaan Quintana. Bauke Mollema zal negen minuten eerder starten dan Dumoulin. Tussen elke renner zit één minuut verschil, bij de beste vijftien renners van het klassement is dat verschil drie minuten.

Schippers in actie op zeer sterk bezette 200 meter

In de atletiekwereld is het zaterdag tijd voor de derde Diamond League-wedstrijd van het seizoen. In het Amerikaanse Eugene komt onder meer Dafne Schippers in actie en de Nederlandse krijgt het bijzonder zwaar.

De 200 meter in Eugene kent namelijk een enorm sterk bezet deelnemersveld. Als eerste zien we Elaine Thompson, de Jamaicaanse die in Rio olympisch goud veroverde op de 100 en 200 meter. Vervolgens komt dus Schippers, de wereldkampioene, op twee na snelste vrouw ooit en goed voor olympisch zilver op de 200 meter.

Daar blijft het niet bij, want ook Tori Bowie is van de partij. De Amerikaanse won olympisch brons op de 200 meter en was dit seizoen met 22,09 - net als Thompson - al sneller dan Schippers. Ook de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou doet mee, de nummer vier van de Spelen op beide sprintafstanden. 

Tot slot komen we bij de Amerikaanse Allyson Felix, met 21,69 de op vijf na snelste vrouw ooit, en Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's, olympisch kampioene op de 400 meter en in het bezit van een ijzersterke 200 meter. Jenna Prandini uit de VS en Ivet Lalova-Collio hangen er wat bij en dat zegt genoeg: Lalova werd vorig jaar toch achtste op de Olympische Spelen.

Vanaf 22.00 is het atletiekavondje te volgen op Ziggo Sport, de 200 meter staat voor 23.45 uur gepland. 

Catsburg schrijft historie in Nederlandse autosportgeschiedenis

Nicky Catsburg heeft zaterdag de hoofdrace van het WTCC op de Nürburgring Nordschleife gewonnen. De Volvo-coureur reed de gehele race op de eerste plaats. Mede dankzij deze zege neemt Catsburg de leiding in de tussenstand van het WTCC en is daarmee de eerste Nederlander die aan de leiding gaat in een officieel FIA wereldkampioenschap.

Catsburg had zich als tweede gekwalificeerd en mocht daarom vanaf de eerste startrij vertrekken. Bij het groene licht kwam hij beter weg dan pole-sitter Norbert Michelisz. In de tweede bocht maakten Catsburg en Rob Huff contact. Huff viel terug naar de vierde plaats maar wist al snel de derde plaats op de Zweed Thed Björk te heroveren.

Op het 25 kilometer lange circuit reed Catsburg vervolgens weg bij zijn achtervolgers en had op de finish drie seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Michelisz en Huff vochten een duel uit voor de tweede plaats dat uiteindelijk gewonnen werd door Honda-coureur Michelisz.

De eerste race van de dag werd gewonnen door Volvo-coureur Björk voor Mehdi Bennani en Huff. Liggend op de zesde plaats kreeg Tiago Monteiro een lekke band en scoorde daardoor geen punten voor het kampioenschap. Ook in de hoofdrace scoorde de Portugees geen punten met als gevolg dat zijn voorsprong in het kampioenschap als sneeuw voor de zon verdwenen was. In de nieuwe tussenstand heeft Catsburg 127 punten. Op twee punten volgt Tiago Monteiro en op zes punten Björk.

Uitslag race 1
1. Thed Björk (SWE) 3 Laps
2. Mehdi Bennani (MAR) +2.538
3. Robert Huff (GBR) +3.096
4. Tom Chilton (GBR) +3.732
5. Esteban Guerrieri (ARG) +8.487
6. Nicky Catsburg (NED) +8.910
7. Norbert Michelisz (HON) +16.496
8. Tom Coronel (NED) +16.796
9. Yann Ehrlacher (FRA) +19.481
10. John Filippi (FRA) +22.889

Uitslag race 2
1. Nicky Catsburg (NED) 3 Laps
2. Norbert Michelisz (HON) +3.065
3. Robert Huff (GBR) +3.401
4. Thed Björk (SWE) +4.167
5. Tom Chilton (GBR) +5.763
6. Mehdi Bennani (MAR) +11.239
7. Tom Coronel (NED) +14.614
8. Esteban Guerrieri (ARG) +14.939
9. Yann Ehrlacher (FRA) +20.540
10. John Filippi (FRA) +21.928

G7 dreigt Rusland met meer sancties

De grote industrielanden hebben Rusland met verdere sancties gedreigd. In de slotverklaring van de bijeenkomst van de G7-landen op Sicilië dringen zij aan op de uitvoering van het Minsk-vredesakkoord voor Oost-Oekraïne.

"Sancties kunnen worden afgebouwd als Rusland aan zijn verplichtingen heeft voldaan", aldus de verklaring. "Maar we zijn ook bereid verdere beperkende maatregelen te nemen, om de kosten voor Rusland te verhogen, als de situatie dat vereist."

De inspanningen om een oplossing te vinden in het conflict tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen zijn al jaren verzand. Als gevolg van de annexatie van het schiereiland de Krim is Rusland in 2014 uit de toenmalige G8 gezet. De G7-landen Frankrijk en Duitsland bemiddelen in het Oekraïne-conflict, maar tot nu toe zonder doorslaand succes.

G7 dreigt Rusland met meer sancties
G7 dreigt Rusland met meer sancties (Foto: ANP)

14-jarige zwemmer overleden na botsing met jetski

Een jongen van 14 uit Helmond is vandaag om het leven gekomen nadat hij tijdens het zwemmen werd overvaren door een waterscooter. Het ongeval gebeurde op de Maas nabij het gehucht Well, in de Gelderse gemeente Maasdriel.

De aanvaring gebeurde rond vijf uur vanmiddag. De hulpdiensten rukten massaal uit, en na ongeveer een uur werd de jongen door duikers gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

De politie heeft enige jetski's in beslag genomen, en ook een verdachte aangehouden. Of dit de bestuurder van de betrokken waterscooter is, is niet bekend gemaakt. Op het gedeelte van de Maas rond Ammerzoden en Well is snelvaren toegestaan. Zwemmen mag er ook, maar wordt wel afgeraden door Rijkswaterstaat.

Arsenal houdt Chelsea af van dubbel, Wenger schrijft geschiedenis

Arsenal heeft zaterdagavond verrassend de FA Cup veroverd. De ploeg won de finale met 2-1 van landskampioen Chelsea. Het elftal van Arsène Wenger moest winnen van Chelsea om het seizoen nog enigszins kleur te geven. Arsenal werd dit jaar vroeg uitgeschakeld in de Champions League en The Gunners eindigden in de Premier League op een teleurstellende vijfde plek.

Het winnen van de FA Cup zou een mooie opsteker zijn voor Arsenal en al vroeg in de wedstrijd zette de ploeg een goede stap richting de overwinning. Binnen vijf minuten spelen kwam Arsenal op voorsprong, toen Alexis Sánchez het net wist te vinden.

De treffer werd in eerste instantie afgekeurd wegens buitenspel, maar na kort overleg wees de scheidsrechter alsnog naar de middenstip. Hiermee had Arsenal een vroege voorsprong te pakken en kon het op zoek naar meer. De nummer zes van de Premier League kende een geweldige openingsfase en kreeg kans op kans. Chelsea mocht van geluk spreken dat het met een achterstand van slechts 1-0 richting de kleedkamer vertrok, want via Mesut Özil en Sánchez had de score verder uitgebreid moeten worden.

Tijdens de tweede helft kwam Chelsea beter in de wedstrijd. Het elftal liet een stroeve start achter zich en begon scherp tijdens het tweede bedrijf. Het resulteerde in kansen voor Diego Costa en Victor Moses, maar het duo bleek het vizier niet op scherp te hebben. Ook Pedro was onrustig voor de goal, waardoor het lang 1-0 bleef.

Een kwartier voor tijd kwam Chelsea alsnog op gelijke hoogte. De ploeg stond inmiddels met tien man op het veld, vanwege een tweede gele kaart voor Moses, maar Costa bracht zijn club op 1-1 na een passje van Willian.

Daarmee leken beide ploegen te gaan verlengen, maar Arsenal slaagde er vlak voor tijd in om de overwinning alsnog veilig te stellen. Aaron Ramsey tekende voor het slotakkoord en bezorgde Arsenal de FA Cup. 

Arsenal wint voor de dertiende keer in de historie de FA Cup en scherpt de club het eigen record aan. Net als in 2014 en 2015 mag Wenger de trofee de lucht insteken op Wembley. De Fransman heeft daarmee een record in hangen. Hij is de enige trainer die deze prijs zeven keer won. Hij moest dit record delen met George Ramsey die met Aston Villa zes keer succesvol was. 

Arsenal wint derde FA Cup in vier jaar. Wenger schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)
Arsenal wint derde FA Cup in vier jaar. Wenger schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)

Grote brand Westelijk Havengebied Amsterdam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam woedt een grote brand. Zwarte rookwolken zijn te zien. De brand ontstond rond 19.30 uur bij het bedrijf Icova aan de Kajuitweg.

Dit bedrijf is actief in afvalverwerking. Vanwege de omvang van de brand worden meerdere brandweerteams ingezet.

Zwaarste aardbeving sinds 2015 in Groningen

Inwoners van de provincie Groningen hebben zaterdagmiddag rond 15.30 uur een aardbeving gevoeld. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Slochteren, de beving had daar een kracht van 2,6, op een diepte van 3 kilometer.

Volgens Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI, is dit de zwaarste beving in het gebied sinds 30 september 2015. Die beving had een kracht van 3,1. Daarna waren er wel bevingen boven de 2,0 maar nog niet zo zwaar als zaterdagmiddag. "Vanaf magnitude 2 voelen mensen de beving goed en kan schade ontstaan."

De aardbevingen in Groningen ontstaan door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

Zwaarste aardbeving sinds 2015 in Groningen
Zwaarste aardbeving sinds 2015 in Groningen (Foto: ANP)

Pinot: "Ik heb niet genoeg tijd gepakt op Dumoulin"

Thibaut Pinot heeft de twintigste etappe gewonnen van de Ronde van Italië. De kopman van FDJ was in de laatste bergrit de snelste in de sprint voor Ilnur Zakarin en Vicenzo Nibali. De Fransman staat in het algemeen klassement op een derde plaats met een achterstand van 43 seconden op Nairo Quintana.

"Tot 3 kilometer voor de finish dacht ik vandaag alleen maar aan tijdwinst", aldus Pinot in het flashinterview na afloop van de etappe. "In de laatste 3 kilometer had ik echt de ritwinst in mijn hoofd. Het is niet makkelijk om als klassementsrenner een etappe te winnen en dit was mijn laatste kans."

"De 25 seconden die ik in totaal pak op Dumoulin gaat niet genoeg zijn. De tijdrit van morgen is hem op het lijf geschreven, maar ik ga mijn best doen om de schade te beperken en het beste mogelijke resultaat te behalen."

De Vries met overmacht naar F2-zege in Monaco

Nyck de Vries heeft met overmacht de sprintrace in de Formule 2 in Monaco gewonnen. De 22-jarige Nederlander mocht na zijn knappe zevende plek van vrijdag als tweede vertrekken, naast Rapax-teamgenoot Johnny Cecotto.

De Vries kende een geweldige start en verschalkte de Venezolaan nog voor de eerste bocht. Dat de Nederlander rapper is dan zijn teamgenoot was snel duidelijk: hij sloeg een gaatje en dat werd richting de finish alsmaar groter. De Vries reed zo naar zijn eerste Formule 2-zege in een debuutseizoen waarin hij het tot dusverre niet heel makkelijk heeft.

Cecotto moest ondertussen alle zeilen bijzetten om Gustav Malja achter zich te houden, maar de Zweed kwam er niet voorbij en dus werd het een dubbelslag voor het team van Rapax. Kampioenschapsleider Charles Leclerc haalde uitgerekend in zijn Monaco - hij is ook daadwerkelijk een Monegask en niet iemand die er toevallig woont - in beide races de finish niet. Oliver Rowland kwam zaterdag echter niet verder dan plek negen en kon zo ondanks zijn winst van vrijdag niet de leiding in het kampioenschap overnemen. 

Het was overigens al meer dan vier jaar geleden dat het Wilhelmus klonk na een race in de klasse direct onder de Formule 1, tot dit jaar nog GP2 geheten. Op 11 mei 2013 zegevierde Robin Frijns in Barcelona. De Vries won vorig jaar nog de voorlaatste race van het GP3-seizoen. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Hans hoe groot is de plaat voor je kop?"

De opgave van deze week:

Bayern München-speler David Alaba bezorgt Arjen Robben een flinke bierdouche, wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Witters)
Bayern München-speler David Alaba bezorgt Arjen Robben een flinke bierdouche, wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Witters)

Theater Londen ontruimd om verdacht object

Het Old Vic theater in Londen is zaterdagmiddag ontruimd nadat veiligheidsmedewerkers een 'verdacht object' aantroffen. Alle aanwezigen moesten het theater verlaten en werden naar een verzamelpunt geloodst. 

De wegen rondom het theater zijn afgesloten en de politie doet onderzoek, onder meer met politiehonden. Er waren iets meer dan 1000 bezoekers aanwezig voor de voorstelling Woyzeck, een drama dat zich afspeelt tijdens de koude oorlog. 


 

Gras is groen; hockeydames Den Bosch zijn opnieuw kampioen

Met de achttiende landstitel sinds het seizoen 1997/1998 en de vierde op rij heeft Den Bosch als vanouds zijn suprematie in het vaderlandse dameshockey onderstreept. We zetten de imposante cijfers van de Bossche dames op een rij.

Sinds de jaargang 1997/1998 hield alleen Amsterdam Den Bosch van de landstitel af. Dat gebeurde in 2009 en 2013. Tussen 1997 en 2008 kroonde de Brabantse ploeg zich liefst elf keer op rij tot landskampioen. Den Bosch heeft sinds de oprichting van de Hoofdklasse (1981/1982) net zoveel landstitels veroverd als alle andere clubs bij elkaar. Amsterdam (acht), HGC (acht) en Kampong (twee) komen samen tot achttien kampioenschappen.

Den Bosch bleef zaterdagmiddag tegen Amsterdam voor de veertigste keer op rij ongeslagen in een vaderlands competitieduel. Sinds de thuisnederlaag tegen Amsterdam (0-2) van 15 november 2015 wonnen de Brabantse dames 36 wedstrijden in de reguliere competitie én play-offs en speelden er vier gelijk. Inclusief de strijd om de EHCCC bedraagt de reeks wedstrijden zonder verlies zelfs al 42 duels (W37, G5).

Amsterdam begon goed, maar Den Bosch nam al snel de regie over. Amsterdam-goalie Anne Veenendaal bracht redding bij een tip-in van Sian Keil, een inzet van Van der Hoek en een corner van Paumen, maar moest vissen bij een tip-in van Imme van der Hoek. Na de rust maakte Marlies Verbruggen er na een fraaie solo 2-0 van. Amsterdam kwam op 2-1 uit zijn vierde strafcorner (tip-in Charlotte Vega), waarna Julia Müller in de laatste minuut nog een enorme kans miste om de stand gelijk te trekken.

Den Bosch boekte tegen Amsterdam zijn twaalfde opeenvolgende zege in de play-offs. De laatste keer dat de ploeg een playoff-duel verloor was op bezoek bij SCHC in het seizoen 2013/2014 (3-1). In de laatste negen playoff-wedstrijden incasseerde Den Bosch slechts twee doelpunten: tegen Laren in het seizoen 2015/2016, 3-1 zege) en in het duel van vandaag (2-1).

Als we de gehele historie van het dameshockey bekijken (sinds 1913), dan is Den Bosch met achttien landstitels het nationale record van Amsterdam tot op één titel genaderd. De club uit de hoofdstad kroonde zich in de periode vóór de oprichting van de Hoofdklasse elf keer tot kampioen en voegde daar sinds de jaargang 1981/1982 nog acht landstitels aan toe. In totaal wonnen vijftiende verschillende clubs in 89 seizoenen minimaal één keer het landskampioenschap.

Mollema: "Ik denk dat Dumoulin de Giro gaat winnen"

Bauke Mollema had een lastige dag vandaag. De kopman van Trek-Segafredo had het op de voorlaatste klim van de Giro d'Italia al moeilijk, maar kon de schade beperken. In het algemeen klassement blijft de Nederlander op een zevende plaats staan.

"Op de Monte Grappa had ik het lastig, de laatste klim ging beter. Toen heb ik met Dumoulin, Jungels en Yates goed samen kunnen werken", aldus Mollema tegenover de NOS.

Mollema blikte alvast vooruit na de tijdrit van zondag. "Ik denk dat Dumoulin de Giro gaat winnen. Hij heeft een goede uitgangspositie. Ik vrees dat Nairo Quintana het podium niet gaat halen."

Boasson Hagen pakt weer de winst in Noorwegen, Roosen vierde

Edvald Boasson Hagen heeft nadat hij vrijdag de derde etappe, ook de vierde etappe gewonnen in de Tour des Fjords. De Noor van Dimension Data wist nog net voorbij zijn landgenoot Torkil Veyhe te sprinten. Veyhe maakte deel uit een van een vroege vlucht.

Timo Roosen, die eerde de tweede etappe won werd vierde op drie seconden van Boasson Hagen. Naast Roosen was er nog een Nederlander in de top tien van de dag uitslag. Nick van der Lijke van Roompot - Nederlandse Loterij werd zesde.

In het algemeen klassement blijft de Dries van Gestel aan de leiding staan. De Belg van Sport Vlaanderen - Baloise heeft in het klassement nog een voorsprong van acht seconden op de Boasson Hagen.

Interview: radeloze bestolen imker

Update 18.18 uur
Dankzij dit interview en de roep om te doneren, hebben sinds gisteren opnieuw vier users geld gedoneerd of andere hulp toegezegd. Zij voegen zich bij een glorierijke rij van liefst 115 andere FOK!users die dat eerder deden.  

Bijna een miljoen gedoneerde bijen en tig koninginnen en bijenkasten verder helpt men nu weer een andere imker: dit keer met het vervangen van zijn gestolen bijtjes (zie het interview hieronder) en het fiksen van een GPS-systeem in z'n kasten. Dat gaat ongeveer €800 tot €900 kosten, en we hebben maar €600. Elke euro is dus mer dan welkom! Meer info hier. Voor details voor betaling kan je je in het bijentopic melden of superworm een pm/dm sturen. 

Wég zijn je pronkstukken
Imker Dorus Liefting (68) is woedend. Na 'een heleboel bijensterfte' zette hij in maart acht bijenvolken neer in Oost-Groningen. In twee bijenkasten zaten zijn allerbeste bijen: teeltvolken met zogeheten p-moeren, dure raszuivere koninginnen die op de juiste eigenschappen zijn gefokt (aantallen eitjes, gezondheid, vriendelijkheid enzovoorts) en daarmee de crème de la crème van bijenhoudend Nederland zijn.

Hij zag het weer helemaal zitten. Maar toen hij in april terugkwam waren juist díe twee bijenkasten gestolen. "Het is zó erg, hè. Het móet een collega zijn, een kenner. Mensen die geen verstand van bijen hebben zijn er bang voor, die schoppen er hooguit tegenaan of rijden met de auto tegen een kast aan. Ik ben nog steeds super gedupeerd, kwaad en verdrietig." Hij vertelt: "De schade loopt in de vele honderden euro's. Zo'n volk is heel duur en de kast kost ook tussen de 150 en 200 euro."

"Alles valt en staat in een bijenvolk bij de koningin. Alles draait daar om. Na veel bijensterfte, waaronder mijn teeltvolk, heb ik nieuwe koninginnen moeten kopen", de genoemde teeltdames, "heel duur zijn die – rond de honderd euro per stuk. Dan had ik ook nog twee vrijwel nieuwe bijenkasten met twee broedkamers en twee honingkamers."

Hoe voorkom je zoiets in de toekomst?
"Wat ik me afvraag is hoe je dit voorkomt in de toekomst." Omdat de locaties afgelegen zijn en er vaak een paar weken niemand komt, zijn camera's onhandig. Liefting denkt zelf aan een GPS-trackertje in elke kast. "Met een soort Track & Trace-chip met bewegingssensor, die begint met uitzenden zodra de kast beweegt, bijvoorbeeld. Of een gewone GPS-chip die je kunt volgen met een app op je mobiel."

Lieve lezer: heb jij enig idee wat voor zendertjes daar ideaal voor zouden zijn? Dat een leek gemakkelijk kan zien waar de kasten zijn via pc of telefoon, zendertjes die minstens drie of vier maanden standbyduur hebben, en die klein genoeg zijn om weggewerkt te kunnen worden zonder dat een dief ze er als eerste uit gaat slopen? Laat het weten! Link verkoopssites met die shit in het bijentopic of in een pm naar superworm. Zo helpen we samen voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

De politie helpt niet: geen prioriteit
"In de bijenwereld gaan geruchten als een olievlek door het land." In no time wisten honderden imkers dat de twee pronkjuwelen misten, inclusief hoe de kasten eruit zagen. "Ik kreeg een top dat ze in Noord-Groningen waren gezien. Maar dan ga je naar de politie om hulp te vragen, “dan kan ik ze mee terug nemen." Zegt die agent: "U kunt dat wel doen, maar dan kan een eventuele dief of heler ook claimen dat ú de dief bent." Als je niet kan bewijzen dat het jouw bijen zijn, helpt de politie kortom niet.

FOK!: "En met zo'n chipje zou u kunnen bewijzen dat het uw kasten zijn?"
Liefting: "Precies! In een vroeg stadium kan je dat goed volgen en dan kan je ook actie ondernemen. Dat wil de politie namelijk ook graag, harde bewijzen."
FOK!: "De politie wíl dus wel helpen?" 
Liefting: "Nou... de bijen staan naast een overslagstation van de NAM, met aardgas, en alle objecten van de NAM worden met peperdure HD-camera's die ook infrarood filmen beveiligd." Liefting legt uit dat hij bij de politie vroeg om de camerabeelden van een aantal dagen na te gaan op beweging: er komt daar immers echt nooit iemand. Ook zouden de camera's op de enige toegangsweg goed nummerborden hebben kunnen filmen van alle auto's die langsrijden – een handvol, hooguit. De wijkagent reageerde dat 'wij daar geen tijd in gaan steken' en noemde een voorbeeld van een recente diefstal waar veel meer geld en waarde was ontvreemd, "dus daar ligt de prioriteit. U als imker krijgt geen voorrang."

"Het zou én én moeten zijn. Én de grote diefstallen, én de bijenkasten. Maar het is wat het is."

FOK!bijenactie 'maakt zijn weekend goed' – help mee!
Aan het eind van het gesprek beloven we de imker over enkele dagen terug te bellen en in elk geval íéts voor 'm te gaan doen: bijenkasten, nieuwe volken, koninginnen, of GPS-trackers om de volgende keer een dief op heterdaad te kunnen betrappen.

Liefting: "Oooooh, dat zou zó mooi zijn! Als u mij iets wil vergoeden, wat dan ook, dan zou dat echt bijzonder welkom zijn. U maakt mijn hele weekend goed, weet u dat?"

Al met al zou dat veel meer geld zijn dan FOK!bijenactie nog heeft (vervanging van al die zaken zou zo €1000 kosten en we hebben nog ongeveer €580), dus mocht je iets willen doneren – geld, tijd, expertise qua GPS, of anderzijds? Laat het dan weten via het bijentopic, hieronder in de reacties, of in een PM naar superworm.

Mede dank aan het NRC, dat dit excellente artikel schreef over imker Liefting. 

Dumoulin: "Ik zal echter gaan vechten voor iedere seconde"

Tom Dumoulin wil zichzelf na de laatste bergrit nog niet bestempelen als grote favoriet voor de eindzege in de Giro d'Italia. De Nederlander van Sunweb moet in de tijdrit van 29,3 kilometer 53 seconden goed maken op Nairo Quintana. Ook moet de voormalig rozetruidrager ook nog tijd winnen op Vicenzo Nibali en Thibaut Pinot.

"De tijdverschillen zullen zondag lang niet zo groot zijn als in de eerste tijdrit'', aldus de Nederlander na de finish tegenover de pers. "Ik zal echter gaan vechten voor iedere seconde.''

Dumoulin moest in de slotfase in de achtervolging, toen zijn belangrijkste concurrenten ervandoor gingen op de laatste klim van de Giro d'Italia. De Nederlander verloor uiteindelijk vijftien seconden op zijn directe concurrenten.

Op het laatste vlakke stuk vroeg hij om steun van de andere renners in zijn groep en kreeg deze ook. Daardoor bleef de schade binnen de perken. "Ik ben Bauke Mollema, Bob Jungels en Adam Yates voor eeuwig dankbaar voor hun hulp."

British Airways annuleert alle vluchten

British Airways annuleert zaterdag alle vluchten van de luchthavens Heathrow en Gatwick in Londen als gevolg van een wereldwijde computerstoring.

Eerder liet de luchtvaartmaatschappij al weten door IT-problemen tot het eind van de middag alle vluchten van deze luchthavens te schrappen. British Airways zegt dat de meeste langeafstandsvluchten op zondag volgens planning in Londen zullen aankomen, maar verwacht nog wel verdere vertragingen en verstoringen van de dienstregeling.

Volgens de maatschappij zijn er geen aanwijzingen dat het computerprobleem is veroorzaakt door een cyberaanval. Passagiers meldden op sociale media grote vertragingen van vluchten aan het begin van een lang weekend in Groot-Brittannië. Ook zeiden passagiers dat ze niet online konden inchecken via de app en dat onderdelen van de website van British Airways onbereikbaar zijn.

"Wij maken onze verontschuldigingen aan klanten die vertragingen hebben vanwege een uitval van het IT-systeem", liet een woordvoerster weten. "We werken eraan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen."

British Airways annuleert alle vluchten
British Airways annuleert alle vluchten (Foto: ANP)

Lammertink pakt de winst in de vierde etappe van de Ronde van België

Maurits Lammertink heeft de vierde etappe in de Ronde van België gewonnen. De renner van Katusha-Alpecin maakte deel uit van een vroege vlucht. In de slotfase was de Nederlander samen met Ruben Guerreiro van Trek-Segafredo samen weggereden uit een kopgroep. Lammertink won vervolgens de sprint van de Portugees.

Rémi Cavagna is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Fransman van Quick Step Floors maakte net zoals Lammertink deel uit van een kopgroep van twaalf renners. Cavangna heeft in het algemeen klassement een voorsprong van één seconde op Jens Keukeleire. De Belg maakte ook deel uit van de vroege vlucht en werd derde in de etappe.

Lijsttrekker AfD wil grootschalig hoofddoekverbod

De Duitse politica Alice Weidel, een van de twee lijsttrekkers van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), wil het dragen van een hoofddoek op sommige plekken verbieden. Dat heeft ze gezegd in een interview met de Berlijnse 'Tagesspiegel' (zondageditie). Geheel gesluierd door het dagelijks leven gaan, is absoluut onbestaanbaar.

Weidel is van mening dat een hoofddoekje de apartheid van mannen en vrouwen uitdraagt en daarom een volstrekt seksistisch symbool is. "Hoofddoeken moeten uit het straatbeeld en de publieke ruimtes verdwijnen. Dat zou wettelijk moeten worden vastgelegd." Het dragen van een nikab of boerka moet zelfs overal worden verboden. Op overtreding van de regel zou een fikse geldboete moeten komen.

Met haar opmerkingen gaat Weidel verder dan het verkiezingsprogramma van de AfD. Daarin wordt alleen gepleit voor een verbod op volledige versluiering in de openbaarheid en in publieke dienst. Bovendien mogen werkneemsters van de overheid geen hoofddoekje op.

Lijsttrekker AfD wil verbod op hoofddoek
Lijsttrekker AfD wil verbod op hoofddoek (Foto: ANP)

Sykes wint World Superbikes Donington, concurrenten crashen

Tom Sykes heeft de eerste Superbikerace van dit weekend gewonnen. Op het Britse circuit van Donington Park kwam Michael van der Mark als vijfde onder de geblokte vlag door. Ook werd de onlangs overleden Nicky Hayden geëerd.

Een uur voor aanvang van de Superbikerace verzamelden fans, crewleden en teams zich op de grid van Donington Park om The Kentucky Kid te herdenken met onder andere een minuut stilte. De 35-jarige Hayden bezweek 22 mei in een ziekenhuis in het Italiaanse Cesena aan verwondingen die hij opliep na een fietsongeval. Aanstaande maandag zal zijn begrafenis via zijn Facebookpagina live te volgen zijn.

Om 16.00 uur (Nederlandse tijd) gingen de groene lichten aan en de hele front row kwam goed weg. Ducati-rijder Chaz Davies pakte gelijk de leiding en reed naar de koppositie. Regerend wereldkampioen Jonathan Rea kende vanaf de tweede positie een redelijke start maar kwam de bocht door als derde, net achter polesitter Tom Sykes. 

De tweelingbroer van GP-coureur Sam Lowes, Alex, ging in de eerste bocht gedwongen wijd waardoor hij zijn vierde plek verloor en de eerste sector doorkwam als 22e. Vanaf de derde rij op de grid vocht wildcardrijder Leon Haslam zich snel naar een vierde plaats, net voor Marco Melandri en Argentijn Leandro Mercado. Nederlander Michael van der Mark zagen we bij de eerste tijdmeting op een achtste positie.  

Na twee rondes werd Sykes al ingehaald door teamgenoot Rea en ging toen ook nog wijd waardoor hij zijn tweede plek verloor aan de 33-jarige Haslam. Lang duurde dit overigens niet, en de Brit claimde snel weer zijn runner-up positie. Davies reed ondertussen nog steeds op kop en probeerde een gaatje te slaan richting Rea, wat hem niet echt leek te lukken. Yamaha-rijder Lowes vocht zich zo snel als hij kon terug naar voren en had in twee rondes al vier plekken ingehaald. En ook teamgenoot Magic Michael werkte zich langzaam maar zeker in de tijdlijsten naar boven. Van der Mark zou uiteindelijk als vijfde over de streep komen. 

Zeven rondes in de race ontstond er een drama: Davies verloor de achterkant in bocht 12 en crashte uit de leiding. De Brit wist zijn Ducati wel weer aan de praat te krijgen, maar de nummer-één-positie was hij kwijt aan Rea, die gelijk een snelste ronde eruit knalde. Op 1,7 seconden van de huidig wereldkampioen reed Sykes, op de hielen gevolgd door Haslam. 

Halverwege de wedstrijd streden Melandri en Mercado om de vierde positie; een strijd waarbij de Italiaan na wat getouwtrek uiteindelijk als overwinnaar uit de bus kwam. Sykes kwam ondertussen steeds meer naar voren en met nog twaalf rondes te gaan, zat de 31-jarige al in het achterwiel van raceleider Rea. Twee rondes daarna barstte het gevecht los en Sykes raasde de Noord-Ier op het rechte stuk voorbij, om in de eerstvolgende bocht direct weer ingehaald te worden. Voormalig leider van de wedstrijd Davies reed zich ondertussen alweer bijna de top-10 binnen en ook Lowes ging als een warm mes door boter over de baan: met nog zeven laps te gaan reed hij op de zevende positie.
 
Enkele rondes na hun eerdere strijd probeerde Sykes het opnieuw en ditmaal met succes: de Brit hield na zijn inhaalactie de deur dicht waardoor Rea niet meteen kon counteren, en bouwde snel een voorsprong van ruim een seconde op. 
Vervolgens ontvouwde zich een tweede drama: huidig leider in het kampioenschap Rea crashte door een highsider waardoor zijn race meteen voorbij was. Overigens staat hij nog steeds met 50 punten voorsprong bovenaan in het klassement. Sykes maakte geen fouten meer en kwam als winnaar over de streep met Haslam op ruim 16 seconden achter zich. Lowes zal ook niet ontevreden zijn met zijn hardbevochten derde positie, net voor Melandri en Van der Mark. Davies vinden we terug op een achtste positie. Tijdens de ceremonie op het podium droegen de coureurs shirts met het racenummer van Hayden, nummer 69.
 

Morgenmiddag vindt de tweede race plaats.

Pinot wint laatste bergrit, Dumoulin verliest 15 seconden

Thibaut Pinot heeft de twintigste etappe op zijn naam geschreven. De Fransman was op de slotklim weggereden met Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Domenico Pozzovivo. Tom Dumoulin verloor vijftien seconden op Quintana, waardoor de Nederlander op 53 seconden staat van de Colombian met nog een tijdrit van dertig kilometer te gaan.

Snel na de start kozen zes renners voor de vroege vlucht. Daarbij zat met Tom-Jelte Slagter één Nederlander. De renner van Cannondale-Drapac had het gezelschap van Dylan Teuns (BMC), Matthieu Ladagnous (FDJ), Filippo Pozzato (Wilier Triestina), Dries Devenyns (Quick-Step Floors) en Maxim Belkov (Katusha-Alpecin). De zes zouden een maximale voorsprong van de acht minuten pakken op het peloton waar Movistar het tempo tempo aangaf.

Op de Monte Grappa de eerste van de twee zware beklimmingen van de dag nam Katusha-Alpecin het werk van Movistar over. Dankzij het harde werk bleven nog maar acht renners over van het peloton: Ilnur Zakarin en Robert Kišerlovski van Katusha-Alpecin ook Quintana, Dumoulin, Vincenzo Nibali, Pinot, Domenico Pozzovivo en Bob Jungels. Bauke Mollema moest de voorste groep even laten rijden, maar kon nog net voor de top terug komen doordat het tempo wat was gezakt vooraan.

Bij de vluchters was de kopgroep ook uit elkaar gespat. Devenyns kwam als eerste boven net voor Teuns. De rest van de kopgroep was al ingelopen door de voorwacht van het peloton.

Op de laatste beklimming van de Giro d'Italia bleek Theuns de beste vooraan, maar de Belg van BMC zou ook gegrepen worden door de favorieten. Nibali was de eerste van de favorieten die aanviel op de Asiago. Dumoulin moest passen toen de andere favorieten achter de Italiaan aan gingen, maar Nederlander kon terugkomen toen het vooraan stilviel.

Zakarin was de volgende die aanviel. De Rus van Katusha-Alpecin kreeg Pozzovivo met zich mee. In de achtergrond plaatste de Fransman Pinot een versnelling. De renner van FDJ kreeg op zeventien kilometer van de streep meteen Nibali en Quintana met zich mee. Dumoulin moest voor zijn eigen tempo kiezen.

Op de top hadden Zakarin en Pozzovivo twaalf seconden voorsprong op Nibali, Pinot, Quintana en de groep van Dumoulin kwam een halve minuut later over de top. In de groep van Dumoulin was ook Mollema aanwezig.

In de afdaling kwam de groep van Quintana snel bij Zakarin en Pozzovivo. Ook Dumoulin kwam met zijn groepje wat dichter, maar moest op de streep toch vijftien seconden toegeven op de winnaar. Pinot won de sprint voor Zakarin en Nibali. Daardoor staat Dumoulin nu vierde in het klassement op 53 seconden van Quintana. Nibali staat tweede met 39 seconden achterstand, terwijl de Fransman Pinot derde staat op 43 seconden van Quintana.

Van Baalen bepleit aanschuiven PvdA

VVD, CDA en D66 moeten nu eerst eens met de PvdA gaan bespreken of zij niet gevieren een nieuw kabinet kunnen vormen. Dat vindt Hans van Baalen, de voorman van de VVD in het Europees Parlement.

Van Baalen vindt het verstandig om zo mogelijk een meerderheidskabinet te vormen. Omdat aanschuiven van de ChristenUnie wordt geblokkeerd door D66 en SP niet met de VVD in zee wil, blijft de PvdA volgens hem over. VVD-leider Mark Rutte koos vooralsnog niet tussen ChristenUnie, SP en PvdA als vierde partner.

Niet deelname aan een nieuw kabinet, maar juist kiezen voor de oppositie zou volgens Van Baalen weleens politieke zelfmoord voor de PvdA kunnen betekenen. Als de sociaaldemocraten in de oppositie terechtkomen met de grotere rivalen GroenLinks en de SP dreigen ze uit zicht te raken, zei hij zaterdag in radioprogramma Kamerbreed.

Lukt het niet met de PvdA, dan ziet Van Baalen VVD en CDA liefst een minderheidskabinet vormen.

Van Baalen bepleit aanschuiven PvdA
Van Baalen bepleit aanschuiven PvdA (Foto: ANP)

Onrust Roda raakt Hendriks: "Kan wel huilen"

Nol Hendriks baalt als geen ander van het wanbeleid bij Roda JC. De voormalige investeerder van de Limburgers haalt fel uit naar Ton Caanen.

Roda ontsloeg eerder deze week trainer Yannis Anastasiou en een paar maanden geleden werd technisch directeur Caanen al op straat gezet. Hij heeft er volgens Hendriks een rotzooi van gemaakt. "Caanen heeft geld gekregen voor spelers waar ik nog geld op toegelegd zou hebben om ze kwijt te raken", vertelt hij aan 1Limburg.

"Om spelers te kopen, daarvoor heeft Ton geen kwaliteiten." Roda haalde in de winterstop een vracht nieuwe spelers binnen, maar toch eindigde de club uit Kerkrade in de nacompetitie. Zondag moet MVV worden verslagen om niet te degraderen naar de Jupiler League.

Voor eigen publiek moet Roda zich zien te redden met Huub Stevens als coach, want Anastasiou werd dus ontslagen. "Ik kan wel huilen", aldus Hendriks. "De mensen die aan het roer staan bij Roda vormen een fantastische vriendenclub, maar kennis van voetbal hebben ze totaal niet."

Nol Hendriks, (voormalig) suikeroom van Roda JC. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Nol Hendriks, (voormalig) suikeroom van Roda JC. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Eerste tropische dag van 2017 is een feit

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. Om 15.30 uur steeg het kwik in De Bilt boven de 30 graden, aldus Weeronline. De teller gaf 30,1 graden aan, nipt voldoende.

De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd, was op 14 september 2016. Toen beleefden we een recordlate tropische dag.

Regionaal werd op 17 mei al de tropische grens van 30 graden gepasseerd. Weerstation Volkel had de primeur, maar later in de middag volgden Hoek van Holland, Ell (Limburg), Eindhoven en Gilze-Rijen. In De Bilt werd het toen 28,2 graden. Deze dag ging ook de boeken in als de warmste 17 mei ooit gemeten.

Normaal is in begin juli pas de eerste officiële tropische dag. De vroegste officiële tropische dag ooit werd op 9 mei 1976 gemeten.

Eerste tropische dag van 2017 is een feit
Eerste tropische dag van 2017 is een feit (Foto: ANP)

Ruziënde Karissa en Kristina Shannon gepakt

De voormalige playmates Karissa en Kristina Shannon zijn gearresteerd nadat ze elkaar in de haren waren gevlogen. Volgens de politie van Los Angeles waren de zussen na een alcoholische avond verwikkeld in een vechtpartij.

De politie vertelt aan TMZ dat agenten in de nacht van woensdag op donderdag naar het huis van de glamourtweeling in West-Hollywood zijn gegaan om orde op zaken te stellen. Kristina zou Karissa in haar gezicht hebben geslagen. Karissa liet het daar niet bij zitten en gooide een beeldscherm van de beveiligingscamera's naar haar zus, die daarbij een paar tanden is verloren.

De Girls Next Door zijn ter plaatse gearresteerd op verdenking van huiselijk geweld. Beide dames hadden zichtbare verwondingen, maar Kristina was er het slechtst aan toe.

Ruziënde Karissa en Kristina Shannon gepakt
Ruziënde Karissa en Kristina Shannon gepakt (Foto: BuzzE)

Krab schaart kut, BFF's likken wond schoon

Een 28-jarige freule die poedelnaakt met haar vriendinnen lag te zonnebaden op een strand in Singapore, schrok na nog geen kwartier op uit haar slaap toen ze een heftig stekende pijn in haar vagina voelde. Aan haar flamoes hing een flinke krab.

De inheemse krabbensoort (de 'horn-eyed ghost crab'), die verzot is op oesters, moet de opengesperde genotsgrot van de dame aangezien hebben voor zijn lievelingseten, waarna hij haar vakkundig begon te scharen.

De twee vriendinnen van de wetsovertreder (naakt zonnebaden is illegaal in Singapore) hielpen haar het beest van haar vagijn af te trekken en boden direct eerste hulp. Daarbij zagen ze ook eindelijk een kans om hun aantrekkelijke BFF eens flink in het zonnetje te zetten.

"We waren bang dat er gif in de scharen van het beest zat", vertelt een bezwete vriendin. Ja, dan heb je geen keus, natuurlijk: gretig doken de dames de nederlanden van hun vriendin in, om zo hard mogelijk eventueel gif uit de snee te sabbelen. Dat deden zij zeer gedegen om de beurt.

Een bioloog stelt: "Op veel manieren, zowel qua hoe ze eruit zien als hoe ze ruiken, lijken vrouwelijke genitaliën erg op oesters. Hoorn-ogige krabben zijn normaal erg verlegen en komen niet bij mensen in de buurt, dus het beest móet zich vergist hebben."

De verwonde dame heeft een diepe snee tussen haar benen zitten, maar zal er snel weer bovenop komen. Ze wordt geadviseerd om voortaan niet meer naakt te zonnebaden. Of haar vriendinnen daar ook zo over denken, laat zich raden.


De geile beer in kwestie (Wikimedia: Creative Commons-licensie)

Bertens wint toernooi Nürnberg

Kiki Bertens heeft net als vorig jaar het WTA toernooi van Nürnberg op haar naam geschreven. In de finale was ze veel te sterk voor de Tsjechische qualifier Barbora Krejciková. Het werd 6-2 en 6-1.

De als eerste geplaatste Bertens was in de finale geen moment in de problemen. Krejciková, die op de wereldranglijst de 254e plaats bezet, kon alleen in het begin van de wedstrijd even meekomen met de mondiale nummer negentien. Na de eerste break was het echter gedaan met de tegenstand.

Bertens, die al een drukke maand achter de boeg had, twijfelde lang of ze haar titel moest verdedigen. "Het was heel leuk alle bekende gezichten weer te zien", aldus Bertens tijdens de prijsuitreiking. "Ik kom hier zeker terug, want ik kan hier blijkbaar niet verliezen. Vandaag ga ik dit goed vieren en morgen reizen we af naar Parijs."

Vanaf volgende week komt Bertens in actie op Roland Garros, waar ze vorig jaar de halve finales haalde. Ze treft daar in de eerste ronde de Kroatische Ajla Tomljanovic

Kiki Bertens wint opnieuw in Nürnberg. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Kiki Bertens wint opnieuw in Nürnberg. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Räikkönen na 9 jaar weer op pole, Verstappen vierde

Voor het eerst sinds de Grand Prix van Frankrijk in 2008 heeft Kimi Räikkönen weer eens een poleposition in de Formule 1 veroverd. De Finse Ferrari-coureur was in de straten van Monaco de snelste in een bijzonder spannende kwalificatie.

In het eerste deel van de kwalificatie was Esteban Ocon het voornaamste slachtoffer. De Franse Force India-coureur was in de derde training stevig gecrashed en kon pas halverwege de eerste kwalificatiesessie inhaken, maar verder dan plek zestien kwam hij niet. 

De tweede sessie kende echter een nog veel groter slachtoffer. Niemand minder dan Lewis Hamilton haalde de top-10 niet. De Brit kwam geen moment lekker op gang en in zijn laatste mogelijk snelle rondje stuiterde Stoffel Vandoorne de muur in, waardoor Hamilton zijn rondje af moest breken en genoegen moest nemen met plek veertien.

Voor Vandoorne was de crash bijzonder zuur, want hij stond dik in de top-10, maar kon in Q3 uiteraard niet meer in actie komen. Tijdelijke teamgenoot Jenson Button liet zien snel aan de nieuwe McLaren gewend te zijn en ook hij werkte zich Q3 in, uiteindelijk resulterend in een knappe negende plek - hoewel hij zondag vijftien plekken gridstraf te verwerken krijgt.

Voorin was de strijd om de poleposition razendspannend. Räikkönen won door zijn teamgenoot Sebastian Vettel slechts 0,043 seconden voor te blijven. Dat was nog een groot verschil vergeleken met de achterstand van Valtteri Bottas op Vettel: 0,002 seconden, goed voor plek drie. Op ruim drie tienden van Räikkönen was Max Verstappen de best of the rest met plek vier, een goede halve seconde voor teamgenoot Daniel Ricciardo.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Monaco

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:12.178   8
2 S. Vettel Ferrari 1:12.221 +0:00.043 8
3 V. Bottas Mercedes 1:12.223 +0:00.045 10
4 M. Verstappen Red Bull 1:12.496 +0:00.318 7
5 D. Ricciardo Red Bull 1:12.998 +0:00.820 6
6 C. Sainz Toro Rosso 1:13.162 +0:00.984 10
7 S. Perez Force India 1:13.329 +0:01.151 8
8 R. Grosjean Haas F1 1:13.349 +0:01.171 6
9 J. Button McLaren 1:13.613 +0:01.435 6
10 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 0
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.516   9
12 N. Hülkenberg Renault 1:13.628 +0:00.112 9
13 K. Magnussen Haas F1 1:13.959 +0:00.443 9
14 L. Hamilton Mercedes 1:14.106 +0:00.590 9
15 F. Massa Williams 1:20.529 +0:07.013 6
16 E. Ocon Force India 1:14.101   7
17 J. Palmer Renault 1:14.696 +0:00.595 11
18 L. Stroll Williams 1:14.893 +0:00.792 7
19 P. Wehrlein Sauber 1:15.159 +0:01.058 11
20 M. Ericsson Sauber 1:15.276 +0:01.175 11

IS claimt aanslag op koptische christenen

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van vrijdag op twee bussen met koptische christenen in Egypte opgeëist. Dat deed de terreurgroep zaterdag in een verklaring.

Bij de aanslag in de Egyptische provincie al-Minya vielen zeker 29 doden. De christenen waren onderweg naar het Sint Samuelklooster in de woestijn ten noordwesten van de stad al-Minya. Ze werden beschoten vanuit drie terreinwagens.

In de streek van al-Minya, ongeveer 220 kilometer ten zuiden van Caïro, is er een relatief grote christelijke minderheid. Er zijn daar vaker botsingen tussen de islamitische en de koptische bevolkingsgroepen.

Christenen in Egypte zijn het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen door twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. IS eiste daar ook de verantwoordelijkheid voor op. IS dreigde begin deze maand met meer aanslagen op christenen en westerlingen.

De Egyptische luchtmacht voerde vrijdagavond vergeldingsacties voor de aanslag uit in Libië. Volgens de militaire autoriteiten betrof het zes aanvallen op kampen waar militanten worden opgeleid.

IS claimt aanslag op koptische christenen
IS claimt aanslag op koptische christenen (Foto: ANP)

Ontsnapte gevaarlijke gevangene opgepakt

De Duitse politie heeft de 35-jarige man die donderdagavond ontsnapte uit een psychiatrische inrichting in de buurt van Kleef, niet ver van Nijmegen, zaterdagmiddag in de stad Bonn opgepakt.

Een voorbijganger had de man op straat herkend en waarschuwde de politie. Volgens de politie bood de man geen tegenstand, zo meldt de omroep WDR.

De politie in Kleef waarschuwde vrijdag voor de man, die als gevaarlijk te boek staat en mogelijk gewapend was. Hij had donderdagavond andere gedetineerden in de kliniek in Bedburg-Hau aangevallen en wist vervolgens te ontsnappen door over een 4 meter hoge muur te klauteren.

Bronnen in de psychiatrische inrichting betitelden de voortvluchtige Krischan Fischer als onberekenbaar en gevaarlijk.

Ontsnapte gevaarlijke gevangene opgepakt
Ontsnapte gevaarlijke gevangene opgepakt (Foto: ANP)

Bijensterfte VS 1 op 3

Al bijna twintig jaar is bijensterfte een wereldwijd probleem. In het jaar april 2016-april 2017 kwam in de VS een derde van de volken te overlijden, schrijft USA Today.

Hoewel het beter gat dan vorig jaar (40% sterfte) en veel beter dan in 2012-'13 (50%) is het alsnog een bizar hoog aantal, ook vergeleken met bijvoorbeeld Nederland. In het jaar 2016-2017 ging het in Nederland met één op zeven dode bijenvolken redelijk oké vergeleken met enkele jaren terug, toen soms één op vier tot één op vijf volken stierf.

Professor aan de Universiteit van Maryland Dennis van Engelsdorp stelt: "Ik zou het geen goed nieuws noemen. Meer dan 30% verliezen in een jaar is heel hoog. Een boerenbedrijf zou failliet gaan met zulke consistent hoge verliezen."

'Opeens zijn ze dood. Ik stop ermee.'
Er zijn heel veel oorzaken aan te wijzen voor bijensterfte, van pesticiden tot voedselgebrek en van temperaturen tot de dodelijke varroamijt. Een Amerikaanse imker reageert: "Op 1 maart waren mijn bijen nog springlevend. Drie weken later waren ze allemaal dood. Genoeg honing, milde temperaturen, geen mijt. Geen oorzaak aan te wijzen. De korf was volledig leeg, op een klein hoopje dode bijen in een hoekje na. Heel vreemd."

Een ander stelt: "Zonder duidelijke reden al mijn volken in één week verloren. Ik stop ermee tot er een werkbare oplossing is."

Kolonieën kwijtraken betekent niet altijd dat alle bijen dood zijn. Soms kan er wat van een stervende kolonie getransplanteerd worden naar een ander, gezond, volkje. De wintersterfte nam dit jaar iets af in de VS, van 26% naar 22%.

Ook op FOK! aandacht voor bijen
De volledig door FOK!'ers bij elkaar gedoneerde FOK!bijenactie helpt wegens vandalisme, bijensterfte en bijendiefstal al drieënhalf jaar succesvol allerlei imkers met hun problemen, van Zeist tot Brabant, van Gelderland tot Vlaanderen en van Hilversum tot Groningen. Doneren is zeer effectief: er is 0,0 overhead en 100% komt bij getroffen imkers terecht.

Bijna een miljoen gedoneerde bijen en tig koninginnen en bijenkasten verder helpt men nu weer een andere imker: dit keer met het vervangen van zijn gestolen bijtjes en het fiksen van een GPS-systeem in z'n kasten. Geld, tijd, tips en/of expertise zeer gewenst; meer info hier en onderaan ons interview met de desbetreffende imker

Zware gridstraf voor Button bij tijdelijke comeback in Monaco

Jenson Button zal bij zijn tijdelijke terugkeer in de Formule 1 vanaf achteraan de grid moeten beginnen. De Britse McLaren-coureur, die Fernando Alonso vanwege diens uitstapje naar de Indy 500 vervangt, heeft een gridstraf van vijftien plekken aan de broek gekregen.

Voorafgaand aan de derde training werd de zogenaamde MGU-H, een motoronderdeel, van Button's McLaren vervangen nadat er een probleem geconstateerd was. Aangezien het in principe de auto van Alonso is, en die al de nodige onderdelen gebruikt heeft, betekent het gelijk een straf voor Button.

Teamgenoot Stoffel Vandoorne heeft zaterdag eveneens een andere motor in zijn McLaren gekregen, maar daarbij zijn onderdelen gebruikt die al eerder in het seizoen gebruikt zijn, waardoor de Belg vooralsnog geen straf krijgt. 

Van der Mark 11e in kwalificatie World Superbikes

Michael van der Mark heeft zich tijdens het World Superbikes-weekeinde op Donington Park gekwalificeerd als elfde. De Nederlander had het tempo geen moment lekker te pakken in Superpole 2 en kon ook teamgenoot Alex Lowes niet volgen.

Met 1:28,533 kwam Van der Mark niet verder dan plek elf, alleen Lorenzo Savadori was in Superpole 2 langzamer. Aan de Yamaha zou het in principe niet gelegen moeten hebben, want temagenoot Lowes was een seconde sneller en mag zaterdagmiddag vanaf een hele nette vierde plek vertrekken.

Tom Sykes was op zijn Kawasaki oppermachtig, bijna twee seconden voor Van der Mark. Teamgenoot Jonathan Rea zal naast hem starten op de eerste rij, Chaz Davies maakt die eerste rij met zijn Ducati compleet. De volledige startopstelling is hier te vinden.

Om 16.00 uur gaat de eerste race in Donington van start, maar de liefhebber kan een uur eerder al inschakelen. Dan staan de coureurs uitgebreid stil bij het overlijden van hun collega Nicky Hayden, eerder deze week.

Verschoor knap 5e in Monaco in Formule Renault

Richard Verschoor is uitstekend begonnen aan het Eurocup Formule Renault 2.0-weekeinde in Monaco. De 16-jarige Nederlander sloot de eerste race, zijn eerste op het stratencircuit, als vijfde af.

De rijder van het Red Bull Junior-programma mocht als zesde vertrekken en had Red Bull-collega Dan Ticktum na een paar meter al te pakken. Een verdere verbetering van zijn positie zat er eigenlijk geen moment meer in, maar door een strakke race te rijden kwam Verschoor ook niet meer in gevaar.

De winst was voor Will Palmer, het jongere broertje van de volgens velen minst getalenteerde coureur in de Formule 1: Jolyon. Hij vertrok vanaf poleposition en had vooral in het eerste deel van de race Sacha Fenestraz in zijn nek hijgen, maar daar bleef het bij. Kampioenschapsleider Robert Shwartzman zag in de slotfase Max Defourny zijn derde plek afpakken met een prachtige inhaalactie buitenom bij het casino, waardoor Palmer de leiding in de titelstrijd over heeft genomen. 

Jarno Opmeer, de andere Nederlander in de klasse, vertrok als dertiende en eindigde daar ook. 

Vettel domineert laatste training, Verstappen vierde

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Monaco zal Sebastian Vettel veel vertrouwen gebracht hebben. De Duitser was in het prinsdom ruimschoots de snelste in zijn Ferrari.

Vettel was de enige die een snellere tijd reed dan zijn eigen snelste tijd van de donderdagmiddag en met 1:12,395 was hij ruim sneller ook. Het dichtst in de buurt bleef teamgenoot Kimi Räikkönen, die ruim drie tienden toe moest geven. 

Valtteri Bottas was iets langzamer dan zijn landgenoot en Max Verstappen was de laatste die onder de 1:13 dook op het stratencircuit. De Toro Rosso's maakten net als donderdag een sterke indruk, dit keer met de zevende en achtste plek als resultaat.

Om 14.00 uur gaat de kwalificatie van start in Monaco.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Monaco

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:12.395   23
2 K. Räikkönen Ferrari 1:12.740 +0:00.345 26
3 V. Bottas Mercedes 1:12.830 +0:00.435 29
4 M. Verstappen Red Bull 1:12.940 +0:00.545 27
5 L. Hamilton Mercedes 1:13.230 +0:00.835 27
6 D. Ricciardo Red Bull 1:13.392 +0:00.997 24
7 C. Sainz Toro Rosso 1:13.400 +0:01.005 27
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.563 +0:01.168 23
9 K. Magnussen Haas F1 1:13.596 +0:01.201 21
10 S. Vandoorne McLaren 1:13.805 +0:01.410 21
11 S. Perez Force India 1:13.936 +0:01.541 23
12 J. Button McLaren 1:13.976 +0:01.581 26
13 E. Ocon Force India 1:14.072 +0:01.677 21
14 F. Massa Williams 1:14.072 +0:01.677 28
15 N. Hülkenberg Renault 1:14.283 +0:01.888 24
16 R. Grosjean Haas F1 1:14.547 +0:02.152 23
17 L. Stroll Williams 1:14.675 +0:02.280 35
18 J. Palmer Renault 1:15.164 +0:02.769 25
19 P. Wehrlein Sauber 1:15.291 +0:02.896 29
20 M. Ericsson Sauber 1:15.863 +0:03.468 26

Anti-westerse folders in moskee Manchester

In het BBC-programma Question Time vertelde donderdagavond een man dat hij een foldertje met daarop anti-westerse propaganda in zijn handen gedrukt kreeg in de moskee in Manchester waar terrorist Salman Abedi ook veel rondhing. Dat schrijft de Telegraph.

Volgens de man staat er in de flyer dat er voor 'bescheidenheid, schaamte en eergevoel geen plaats is in de westerse cultuur.' De man vertelt: "Dit foldertje komt direct uit de Didsbury-moskee. (...) Ik kreeg het op een open dag." In de folder staat geschreven dat een samenleving waarin mensen de westerse cultuur uitleven, overal waar je kijkt diep onzedelijk is.

"Het was een heel duur pakketje, inclusief dvd's", gaat de man verder. Een vrouw in het publiek gaat er tegenin. "Ik ga al 30 jaar naar deze moskee en het is een heel multiculturele gemeenschap, waar vrouwen, mannen en mensen van alle geloven en nationaliteiten welkom zijn. Waar die folder vandaan komt, geen idee."

De vrouw vervolgt: "Het is geen officieel Didsbury-foldertje. Als je twee regeltjes uit hun verband rukt over de Didsbury-moskee is dat oneerlijk." De man reageert: "Sorry, maar hoe is dat 'uit verband gehaald'? Hoe? Het gaat over de Britse beschaving, over de westerse beschaving."

De presentator stelt vervolgens dat 'we niet weten wie het heeft geschreven, dat is het punt', maar de man wil daar niks van weten: "Het is een foldertje dat officieel wordt uitgedeeld in die moskee samen met veel andere foldertjes. Wat wil je nog meer?"

'Man belaagt moslima's en steekt twee mensen dood'

In het Amerikaanse Portland, in de staat Oregon, zijn vrijdag twee mensen overleden na een steekpartij in een drukke trein. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie was een man van alles aan het schreeuwen richting twee vrouwen, vermoedelijk moslima's - één van hen droeg een hijab. De woordvoerder beschreef het geroep van de gek als 'anti-moslim en anti-alles'. De twee vrouwen zijn zelf nog niet gevonden en zijn dus nog niet beschikbaar voor een verklaring.

Een aantal mannen probeerde de schreeuwlelijk tot bedaren te brengen, maar voor twee van hen was dat het laatste wat ze in hun leven deden. Een van de mannen werd in zijn nek gestoken en overleed ter plaatse, nadat de hulpdiensten hem niet meer konden redden. Een tweede man, eveneens neergestoken, overleed in het ziekenhuis. Nog een derde man raakte gewond, maar hij lijkt er genadig vanaf te komen. 

"We weten niet of de verdachte dronken of onder invloed van medicatie was of psychische problemen had", aldus politiechef Pete Simpson. 

Opnieuw drukte richting de stranden

Door het zomerse weer zijn er zaterdagochtend opnieuw files ontstaan naar de stranden. De ANWB meldt grote drukte bij Bergen op Zoom, door verkeer dat de A58 richting Vlissingen op wil. Ook op de N59 naar Zierikzee en de N57 op Voorne-Putten staat het strandverkeer vast.

In Noord-Holland is het filerijden op de wegen naar Zandvoort en Bloemendaal. De NS laat extra treinen rijden van Amsterdam naar Zandvoort. .

Naast strandfiles zijn er ook files die samenhangen met werkzaamheden, onder meer op de A44 bij Wassenaar (omleiding voor werk aan de A4) en de A1 en A6, door werk aan de knooppunten Muiderberg en Diemen.

Opnieuw drukte richting de stranden
Opnieuw drukte richting de stranden (Foto: ANP)

Nieuwe trailer Extremely Large Telescope

FOK!nu schreef er drie jaar geleden al uitgebreid over, maar de bouw van de Extremely Large Telescope is nu echt hard bezig. Het ding zal over zeven jaar af zijn. Dankzij goed samenwerken van tientallen Europese landen (en 1,1 miljard euro) zullen we 15 keer betere beelden gaan krijgen dan van de Hubble-telescoop. Het ding gaat evenveel licht opvangen als alle andere telescopen wereldwijd bij elkaar opgeteld. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht heeft een nieuwe trailer online gemikt voor het epische monsterding:

Slap lullen met Verstappen en Ricciardo in Monaco

Het is kwalificatiedag in Monaco, waar zondag dé klassieker van het Formule 1-seizoen op het programma staat. Op de Facebookpagina van de Formule 1 ging men zaterdagochtend al live en kwamen Daniel Ricciardo en Max Verstappen aanschuiven.

Tot een lekker inhoudelijk interview met het immer vrolijke Red Bull-duo kwam het niet, het was vooral een kwestie van slap lullen en lachen. Het ging over jetski's, comedy, vakantie en meer van dat moois. Enkele seconden ging het over de race, met de vraag of beide Red Bull-coureurs zondag op het podium komen te staan. "Waarschijnlijk wel", antwoordde Ricciardo met een strak gezicht.

Wie de derde vrije training aan het kijken is, maar dat ook wel zonder geluid kan doen en liever wat licht vermaak erbij heeft, klik hier voor het 'interview'.

Irak begint aanval op laatste IS-wijken Mosul

De Iraakse strijdkrachten zijn zaterdag een offensief begonnen om de laatste door Islamistische Staat bezette wijken in de stad Mosul weer in handen te krijgen. Dat meldt het leger in een verklaring.

De Iraakse luchtmacht dropte vrijdag pamfletten boven de tweede stad van het land. Daarin werden burgers opgeroepen de betreffende wijken te verlaten.

Het gebied dat de terreurgroep nog in handen heeft, omvat de Oude Stad van Mosul, waar ook de al-Nuri-moskee staat waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 een kalifaat in Irak en Syrië uitriep, en drie aangrenzende wijken.

Irak begint aanval op laatste IS-wijken Mosul
Irak begint aanval op laatste IS-wijken Mosul (Foto: ANP)

Zidane: "Buffon is een geboren leider"

Gianluigi Buffon hoopt volgende week eindelijk de Champions League aan zijn erelijst toe te voegen. Zinédine Zidane heeft veel respect voor hem.

De coach van Real Madrid noemt Buffon een 'uitzonderlijke speler'. "Hij is een geboren leider. Een leider op het veld en een geweldige aanvoerder", zegt de Fransman op de officiële website van de UEFA. Zidane ging net bij Juventus weg toen Buffon er in de zomer van 2001 arriveerde.

Onlangs stuurde het icoon van Juve een videoboodschap naar Bayern München waarin hij mooie woorden sprak over Philipp Lahm. De Duitser had net zijn carrière beëindigd. Zidane: "Dat geeft aan wat voor persoon hij is, los van de geweldige keeper die hij is."

Real Madrid en Juventus ontmoeten elkaar volgende week zaterdag in de Champions League-finale. De ploeg van Zidane kan het toernooi als eerste twee keer op rij winnen, terwijl Buffon de trofee nog niet eerder pakte. Hij verloor met de Oude Dame de finale in 2003 en 2015.

May en Macron ruzieën over Brexit

Vrijdag spraken de Franse president Macron en de Britse premier May voor het eerst serieus over Brexit. Daarbij waren ze het direct totaal met elkaar oneens.

Macron wil (net als de andere 26 EU-leiders) dat er éérst een officiële 'exitwet' wordt doorgevoerd, waarmee de Britten onder andere vaststellen hoeveel geld ze de EU nog schuldig zijn en andere praktische EU-zaken afhandelen.

Daarna pas is er ruimte voor andere onderhandelingen aangaande economie, handel en het lot van de drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, alsook de miljoen Britten in de EU.

May weigert deze volgorde van zaken -eerst eruit, dan onderhandelen- en wil beide zaken tegelijkertijd regelen. Mogelijk gebruiken de Britten dan een soort hefboom waarbij ze een exitwet soepeler kunnen krijgen als de handelsovereenkomsten streng zijn en omgekeerd.

Dolfijntje geboren in Dolfinarium

Bezoekers van het Dolfinarium in Harderwijk kunnen een nieuwe aanwinst aanschouwen. Vrijdagavond is in het Dolfinarium een dolfijntje geboren.

Moeder en kalfje maken het goed, meldt het Dolfinarium zaterdag op de website. Publiek kan de jonge dolfijn zien zwemmen. Om te zorgen dat moeder en jong ook hun rust krijgen, worden bezoekers wel een beetje op afstand gehouden.

Hoe het dolfijntje gaat heten, is nog niet bekend. Het Dolfinarium heeft daarvoor een wedstrijd uitgeschreven.

Dolfijntje geboren in Dolfinarium
Dolfijntje geboren in Dolfinarium (Foto: ANP)

Hassan verplettert Nederlands record op 5 kilometer, wereldtijd voor tiener

Atlete Sifan Hassan heeft vrijdagavond het Nederlands record op de 5000 meter verpletterd. De tegenwoordig bij de wat schimmige coach Alberto Salazar trainende Hassan snelde op de vooravond van de Diamond League in Eugene naar de derde plek.

Met een tijd van 14:25,22 was de zege voor de Ethiopische Genzebe Dibaba, die daarmee de twintigste tijd ooit liep. De jonge Keniaanse Lilian Rengeruk werd op ruim tien seconden tweede, waarna Hassan in 14:41,24 over de streep kwam. Daarmee was ze een dikke vijftien seconden sneller dan Lornah Kiplagat, die in Stockholm in 2003 het uit 1992 stammende record van Christine Toornstra verbrak. 

De meeste indruk werd in Eugene gemaakt door een jonge Keniaanse. Celliphine Chepteek Chespol, een kleine maand verwijderd van haar 19e verjaardag, snelde in 8:58,78 minuten naar de winst op de 3000 meter steeplechase. Daarmee versloeg ze onder meer olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Ruth Jebet, terwijl ze de tweede tijd ooit liep en pas als derde vrouw in de geschiedenis onder de negen minuten dook.

Dat Chepsol een groot talent is was al geruime tijd duidelijk. In 2015 pakte ze de wereldtitel bij de jeugd, vorig jaar was ze op het WK bij de junioren ongenaakbaar. Tijdens de Diamond League-wedstrijden in Doha en Shanghai was ze met vierde en derde plekken al bijzonder sterk, maar de wedstrijd in Eugene lijkt de definitieve doorbraak te zijn van een nieuwe wereldtopper en mogelijke kandidaat voor het goud op het WK later dit jaar.

Palestijnen beëindigen hongerstaking

Honderden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hebben zaterdag na veertig dagen hun hongerstaking beëindigd. Dat melden de Israëlische gevangenisdienst en een Palestijse overheidsfunctionaris.

Ongeveer elfhonderd gevangenen deden aanvankelijk mee met de hongerstaking, die op 17 april begon en tot spanningen leidden tussen Israël en de Palestijnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever en langs de grens tussen Israël en de Gazastrook werd geprotesteerd uit solidariteit met de gevangenen.

Ruim achthonderd gevangenen die in hongerstaking waren, beëindigden zaterdag hun actie. Zij protesteerden tegen de in hun ogen slechte omstandigheden in de gevangenissen in Israël. Na onderhandelingen tussen de Israëlische gevangenisautoriteiten, het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Autoriteit is overeengekomen dat Israël de gevangenen op enkele punten tegemoetkomt.

Weer eten
Issa Karaka, voorzitter Gevangeniswezen bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), bevestigde dat de gevangenen besloten hadden om weer te gaan eten.

Woensdag drong de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, er nog bij Israël op aan om de omstandigheden voor Palestijnen in Israëlische gevangenissen te verbeteren.

Karaka noch de Israëlische gevangenisdienst maakte verdere details van de overeenkomst bekend. De gevangenisdienst meldde echter dat een tweede maandelijks familiebezoek weer zou worden ingevoerd nadat het in verleden was geschrapt.

Palestijnen beëindigen hongerstaking
Palestijnen beëindigen hongerstaking (Foto: ANP)

Kruijswijk niet meer van start door maagproblemen

Steven kruijswijk gaat niet meer van start in de twintigste etappe van de Giro d'Italia. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg vrijdag last van maagproblemen en is vannacht alleen maar erger geworden.

De renner kende moest vrijdag al veel toegeven op de andere favorieten op de slotklim naar Piancavallo. Daardoor zakte de Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo naar een tiende plaats in het algemeen klassement.

Vorig jaar schreef Kruijswijk de Giro bijna op zijn naam, maar dit jaar loopt het een stuk minder voor Kruijswijk. Dat begon al in Yorkshire, waar de renner bij een valpartij een scheurtje in zijn ribben op liep.

Davide Formolo van Cannondale-Drapac is de nieuwe nummer tien in het algemeen klassement.

Kerley snelt naar wereldtijd op 400 meter

Atleet Fred Kerley heeft wederom flink van zich doen spreken. De 22-jarige Amerikaan snelde eerder in de maand al heel soepel naar een tijd van 44,09 seconden op de 400 meter - 's werelds snelste tijd dit jaar - maar vrijdagavond deed hij daar nog een stevige schep bovenop.

Tijdens de NCAA West Prelims in het Texaanse Austin, kwalificatiewedstrijden voor de nationale collegekampioenschappen in de VS, had Kerley slechts 43,70 seconden nodig voor een vol rondje. De sporter van de Texas A&M University voegt zich daarmee definitief bij de wereldtop en behoort niet alleen tot de snelste 400 meter-lopers van het moment, maar zelfs tot de allersnelsten ooit.

Met zijn weergaloze tijd springt Kerley namelijk naar de zevende plek op de wereldranglijst aller tijden. Alleen de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder Wayde van Niekerk en de Amerikaanse grootheden Michael Johnson, Butch Reynolds, Jeremy Wariner, Quincy Watts en LaShawn Merritt waren ooit sneller dan Kerley vrijdagavond was. De student is nu ook de vijftiende man ooit die onder de 44 seconden is gedoken.

Kerley snelt naar een absolute wereldtijd (Bron: YouTube)

Macron disst Trump

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron windt geen doekjes om zijn nonverbale communicatie aangaande Trump. Hij heeft 'm na het handschudincident van enkele dagen geleden, donderdag opnieuw gedisst. Dit keer door hem straal te negeren.

Macron komt een halve kilometer lang aanlopen richting een roedel NAVO-leiders. Daarbij loopt hij regelrecht op de Amerikaanse president af, claimt de Britse krant Telegraph, tot een paar meter vóór aankomst. Hij gaat plots naar rechts en geeft Merkel een paar dikke smakken.

Vervolgens schudt hij de handen van twee andere hotemetoten naast Merkel, voor hij eindelijk Trumps hand schudt. Trump probeert hem vervolgens te domineren door Macrons hand zoals alleen Trump dat doet, op alphadogwijze naar zich toe te trekken (de zogeheten 'yank and pull').

Macron neemt dit niet en trekt Trumps arm vervolgens half uit de kom in een reactie die lijkt te zeggen: "Wat jij kan, kan ik ook." Vervolgens legt hij ook nog zijn hand op Trumps arm -nog een teken van dominantie- én geeft hij Trump na de handdruk een klopje op z'n bovenarm -opnieuw neerbuigende nonverbale communicatie-.

FOK! durft daarom te voorspellen dat Trump over niet al te lange tijd allerlei negatieve dingen over Macron zal gaan uiten.

Serven vernielen moskee

Het vrijdaggebed bij een moskee in Belgrado werd deze week in de open lucht gehouden. Dit omdat de lokale autoriteiten de moskee zelf hebben gesloopt.

Volgens de Serven was het gebouw neergezet zonder bouwvergunning, maar de moslims stellen dat de halve wijk op die manier gebouwd is en dat daar geen haan naar kraait.

Als er inderdaad een anti-islamitisch tintje zit aan het weghalen van de moskee, zou dat heel vreemd zijn. Serven hebben immers een smetteloze reputatie als het gaat om goed nabuurschap.

Ook Apple werkt aan speciale ai-chip

Apple werkt aan een gespecialiseerde chip voor kunstmatige intelligentie-toepassingen. Dat bericht Bloomberg vrijdag op basis van een bron die weet heeft van de plannen van de techreus. De chip, die intern bekendstaat als Apple Neural Engine, moet de ai-taken zoals gezichtsherkenning en spraakherkenning efficiënter uitvoeren.

Het is de bedoeling dat de nieuwe chip in veel Apple producten wordt toegepast. Zaken als augmented reality en zelfrijdende auto's, twee gebieden waar Apple interesse in heeft, leunen zwaar op ai. Of de chips, die al in iPhone-prototypes getest zijn, nog dit jaar gereed zijn is niet duidelijk.

Apple zou niet het eerste bedrijf zijn met een eigen ai-chip. Qualcomms laatste Snapdragon chip, waar veel Android-telefoons op draaien, heeft een aparte module voor ai-taken. Google kondigde in 2016 al een ai-chip aan voor in zijn eigen datacentra. Tijdens de I/O-conferentie eerder deze maand werd een opvolger van deze Tensor Processing Unit aangekondigd die nu ook beschikbaar is voor klanten van Googles clouddiensten. Chipmaker Nvidia heeft een vergelijkbare chip voor cloudklanten.

Ook Apple werkt aan speciale ai-chip
Ook Apple werkt aan speciale ai-chip (Foto: BuzzT)

Ramadan begint bloedig in Afghanistan

De eerste dag van de islamitische maand Ramadan is in Afghanistan bloedig begonnen. Zeker veertien mensen werden gedood door een zelfmoordaanslag en bij gevechten tussen militanten en Afghaanse veiligheidstroepen sneuvelden 36 mensen.

In de oostelijke provincie Khost liet een terrorist een autobom ontploffen bij een voetbalveld, dicht bij een legerbasis. Artsen telden veertien doden en acht gewonden. Volgens een van de artsen is het niet duidelijk of het gaat om burgers of militairen, omdat de lichamen te verminkt zijn.

In de noordwestelijke provincie Badghis vielen militanten veiligheidstroepen aan. Daarbij kwamen 22 extremisten, zes veiligheidsmedewerkers en acht burgers om het leven.

De door het Westen gesteunde Afghaanse regering voert door het hele land strijd met de Taliban en extremisten van Islamitische Staat.

Ramadan begint bloedig in Afghanistan
Ramadan begint bloedig in Afghanistan (Foto: ANP)

Giro: Etappe 20 - Alles of niks voor Dumoulin

Lang reed Dumoulin in het roze, maar met twee ritten te gaan is hij de trui weer kwijt. Het was niet zijn dag, dat werd al snel duidelijk. In het begin van de rit, tijdens een lichte afdaling, was hij totaal niet aan het opletten.

Ergens aan de achterkant van het peloton was hij moppen aan het tappen met Tejay van Garderen, Laurens ten Dam en ook Bauke Mollema. Zijn ploeggenoten wisten dat niet en reden hard op kop, hoewel niemand weet waarom. In ieder geval zag Rojas, die namens Movistar Dumoulin moest schaduwen, dat Dumoulin achterin zat en dat het tempo al werd opgedreven. Snel gaf hij door dat de ploeg moest gaan rijden en voor we het wisten reden Bahrain en Movistar kop over kop, terwijl Dumoulin in geslagen positie leek te zitten.

Gelukkig waren er meer renners die de slag hadden gemist, waaronder Kruijswijk, Mollema en Yates. LottoNL-Jumbo, Trek en Orica staken een handje toe en zo bleef het ontstane gat beperkt, ondanks het feit dat de GPS ons wilde doen geloven dat het in de minuten liep. Op een lastige klim in het midden van de rit reden de slapers weer naar de kop van de koers.

Toch was daar al een indicatie dat het niet zo goed ging met Tom. Er werd zo hard gereden dat de kopgroep van de dag halverwege de rit al ingelopen was, maar nadat Dumoulin en co weer aansloten viel het stil en dus reed er weer een nieuwe groep weg. In die groep zaten weer dezelfde renners als altijd. Rui Costa, Pierre Rolland en Mikel Landa, het zijn geen verrassingen meer.

Landa was getergd na twee tweede plaatsen en wilde dan nu eindelijk voor de overwinning gaan. Dat lukte hem, na goed werk van ploeggenoot Sebastian Henao reed hij op de slotklim naar de eerder gedemarreerde Costa toe en liet hem al snel ter plaatse. In de achtergrond moest Dumoulin al snel lossen, eigenlijk meteen in de eerste meters van de klim. Hij had slechte benen, kon niet volgen en mocht nog blij zijn dat Simon Geschke wel goede benen had.

Geschke sleepte hem lang naar boven, maar het laatste deel moest Dumoulin toch echt zelf doen. In de groep der favorieten gebeurde verrassend weinig, zelfs het feit dat de roze trui moest lossen leverde geen spervuur aan aanvallen op. Quintana en Nibali hadden duidelijk niet de benen, maar het duurde even voor de andere renners dat in de gaten houden. Daarom vielen Pinot, Zakarin en Pozzovivo pas laat aan.

De aanval van Pinot was dan wel weer behoorlijk sterk, hij pakte voor de tweede dag op rij redelijk wat tijd op de rest. Vooraan kwam in de tussentijd Mikel Landa als eerste aan de streep, hij won met een ruime voorsprong op de andere vluchters. De derde Baskische ritzege deze Giro, het is wel een feestje. Voor Landa na meerdere teleurstellingen eindelijk een reden om te juichen. Als je hem tijdens deze rit zag rijden had hij zonder die valpartij mee kunnen doen voor het roze.

Dumoulin verloor uiteindelijk meer dan een minuut op Quintana, Nibali en de rest. Hij is de roze trui kwijt en staat nu 38 seconden achter op Nairo Quintana. Er is nog niks aan de hand, in de tijdrit kan hij dat nog rechtzetten. Dan moet hij alleen nog wel de laatste bergrit overleven en dat gaat geen sinecure worden. De laatste bergrit van deze 100e Giro is zwaar, heel zwaar.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De voorlaatste rit van de 100e Giro start in Pordenone, een stad met 51.000 inwoners in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het is de geboortestad van Davide Cimolai, een renner van FDJ. Hij is een beetje een atypische Italiaan, want hij rijdt ieder jaar de Tour en heeft zelfs nog nooit de Giro gereden. Het is een renner die op een goede dag iedereen kan verslaan in een sprint als de aankomst een beetje lastig is, maar zijn goede dagen lijkt hij alleen te beleven tijdens de Ronde van Catalonië. Een vreemde patriot dus.

De Giro is twee keer aangekomen in Pordenone. Voor het eerst in 1974, toen Enrico Paolini naar de winst reed. Een dag daarna zou er ook een rit vertrekken vanuit Pordenone, met aankomst op Rifugio Auronzo. Die rit zou gewonnen worden door de grote Spaanse klimmer José Manuel Fuente. Eén jaar later kwam de Giro terug naar Pordenone, met weer een aankomst in de stad en de dag erna een vertrek.

De rit met aankomst in deze stad werd gewonnen door de Colombiaan Martín Emilio Rodríguez, waar verschillende sterke verhalen over zijn verschenen. Zo schijnt hij een van de betere klimmers van zijn generatie te zijn geweest, maar kon hij dat nooit laten zien omdat hij pas op zijn 30e naar Europa kwam. In de paar jaar dat hij in Europa reed was hij vooral vaak de knecht van Felice Gimondi, die zonder de hulp van Rodríguez een aanzienlijk kleinere erelijst had gehad. Volgens Rodríguez zelf dan, tenminste.

Rodríguez cijferde zichzelf steeds weg voor Gimondi en kon daarom maar sporadisch zelf voor de winst rijden. In Pordenone lukte hem dat dan toevallig wel. Vervelend vond hij het niet, dat knechten. Naar eigen zeggen werkte hij voor twee, maar werd hij ook voor twee betaald. Aparte jongens wel, die Colombianen.

In 1975 zou er ook nog een rit vertrekken vanuit Pordenone en deze rit met aankomst in Allego werd gewonnen door niemand minder dan Roger De Vlaeminck. De stad Pordenone zelf is niet bijzonder boeiend. Het schijnt in de tijd van de Romeinen al bewoond te zijn geweest, maar in de eeuwen daarna gebeurde er niet veel.

Pas in de middeleeuwen was er weer wat te beleven in deze stad. In de oude binnenstad vind je nog wel wat overblijfselen uit vervlogen tijden, waaronder een aardige kerk. Ook is er nog een archeologisch museum, maar verder zijn er maar weinig redenen te bedenken om lang in Pordenone te verblijven.

Het kerkje in Pordenone (Foto: Panoramio)
Het kerkje in Pordenone (Foto: Panoramio)

De route
De renners starten in het centrum van Pordenone en via allerlei smalle straatjes met kasseien rijden ze langs alle fraaie gebouwen van de stad. Eenmaal buiten de stad begint de koers echt. Het peloton rijdt over rechte en brede wegen door het Italiaanse platteland. In de eerste kilometers van de rit is er echt helemaal niets te beleven, dus rijdt men zonder verdere noemenswaardigheden richting Conegliano.

In deze stad is na 30 kilometer al de eerste tussensprint van deze rit. Ondertussen hebben we dan ook Friuli verlaten en zijn we weer terug in Veneto. In Conegliano is de Giro de laatste jaren een aantal keer geweest, zo startte hier de epische rit naar Gardeccia in de Giro van 2011. Ook in de Giro van 2015 speelde de stad nog een rolletje, in de tijdrit naar Valdobbiadene werd Conegliano gepasseerd.

In deze stad zijn meerdere grootheden geboren. Zo komt Alessandro Del Piero hier vandaan, net als Marzio Bruseghin. Daarnaast zag ook de immer teleurstellende Sacha Modolo hier het eerste levenslicht. Na een omslachtige tocht door Conegliano fietsen de renners een aantal kilometer richting het noorden over een rechte weg. Het blijft nog even vlak, maar daar gaat snel verandering in komen.

Na 36 kilometer koers verlaat het peloton de rechte en brede weg, slaan ze linksaf en beginnen ze aan de eerste klim van de dag. Uit het niets komt er een stevige muur tevoorschijn, de Muro di Ca' del Poggio. Dit muurtje, een klim van de vierde categorie, is 1,1 kilometer lang en 12,2% gemiddeld. Het is een verschrikkelijk zwaar ding, vooral omdat er ook een paar stroken aan 16 en 18% bij zijn. Deze extreem steile muur werd voor het eerst in de Giro van 2014 gebruikt, in een rit met aankomst in Vittorio Veneto.

Het zou een rit voor de vluchters worden en op deze steile muur reed Stefano Pirazzi met een aantal anderen weg. In de straten van Vittorio Veneto zou hij het klusje vervolgens klaren en zo won Pirazzi na ontelbare mislukte aanvallen dan eindelijk een keer een koers. Hij gaf zijn criticasters de middelvinger. Die middelvinger kreeg hij vlak voor het begin van deze Giro terug, toen hij werd samen met ploeggenoot Ruffoni werd betrapt. Tutti Pazzi per Pirazzi!

De eerste korte, maar pittige beklimming van de dag (Bron: Giro d'Italia)
De eerste korte, maar pittige beklimming van de dag (Bron: Giro d'Italia)

Het is een stevig muurtje (Foto: Panoramio)
Het is een stevig muurtje (Foto: Panoramio)

Na 37 kilometer komen de renners boven op deze beestachtige muur. Vooral het begin van de muur werkt nogal demoraliserend, omdat de weg een aantal hectometer rechtdoor loopt terwijl het al aan meer dan 10% stijgt. Je kijkt echt letterlijk tegen een muur aan. Richting de top van de klim wordt het dan weer wat bochtiger, wat ook mooie plaatjes oplevert, vooral omdat we in de omgeving van de processo zijn. De wijnranken zijn hier overal te vinden.

Boven op de muur slaat het peloton rechtsaf en gaan ze op weg naar San Pietro di Filetto. Richting San Pietro loopt het nog één kilometer vals plat omhoog aan amper twee procent en daarna volgt er een korte afdaling van een kilometer, waarna het weer even een paar meter vals plat omhoog loopt. We doen er nog een vlakke kilometer bij en dan gaat het drie kilometer naar beneden, zonder veel moeilijkheden.

Tussen de wijnranken door fietst men richting Pieve di Soligo en na de passage in dit dorp wordt er even richting het noorden gefietst, over vlakke en rechte wegen. Het is acht kilometer vlak, tot Follina. In dit dorpje slaat de hele karavaan linksaf en beginnen ze aan een ongecategoriseerde klim van vier kilometer aan 5%.

Het gaat drie kilometer lang vrij geleidelijk omhoog, maar in de laatste kilometer van dit klimmetje wordt het serieus. Het gaat dan zelfs aan 10% omhoog. Dat zijn van die leuke, typisch Italiaanse verrassingen. Niks in het roadbook zetten en er ook geen bergprijs van maken, waardoor de renners niks verwachten. Krijg je ineens zoiets in je smoel.

Enfin, in Combai bereikt de klim z'n hoogtepunt en daarna loopt het nog twee kilometer lichtelijke vals plat verder omhoog. Een afdaling van drie kilometer met een aantal scherpe bochten volgt. De koers komt door het dorpje Guia en vanaf dat moment zullen sommige renners het gevoel krijgen dat ze op een bekende weg zitten. We volgen vanaf Guia dezelfde weg richting Valdobbiadene als in de tijdrit van 2015.

Buiten Guia loopt de weg weer twee kilometer vals plat omhoog en vervolgens wordt er twee kilometer gedaald richting Valdobbiadene, zonder veel lastige bochten. Na 68 kilometer bereikt het peloton dit stadje, waar dus in 2015 een tijdrit eindigde. Die tijdrit werd gewonnen door Vasil Kiryienka, voor Luis Leon Sanchez.

De wijnranken bedekken het landschap (Foto: Panoramio)
De wijnranken bedekken het landschap (Foto: Panoramio)

We fietsen dwars door het land van de prosecco, maar buiten Valdobbiadene gaat dat veranderen. Na Valdobbiadene blijft de weg nog een aantal kilometer licht naar beneden lopen, terwijl de weg redelijk smal is. Er zijn ook nog een paar bochtjes, daardoor is dit niet direct het meest aangename deel van de rit. Dit duurt niet lang, al snel komt men weer op een brede weg terecht, aan de oevers van de rivier Piave.

Het is nu even een aantal kilometer vlak. De renners rijden richting Fener, nadat ze eerst over de Pieva fietsen. In Fener begint het volgende klimmetje wel weer, er wordt twee kilometer geklommen aan ongeveer 4% richting Quero. Als dit klimmetje achter de rug is wordt er weer gedaald richting de Piave, over een rechte weg. Dit afdalinkje is maar twee kilometer lang en vervolgens fietst men zes kilometer langs de Piave over een weg die een beetje glooiend is.

Helemaal vlak wil het hier niet worden, het gaat steeds een aantal meter omhoog en dan weer naar beneden. Na 88 kilometer koers laten we de Piave achter ons en fietsen we via Anzù richting Feltre, waar de tweede tussensprint van de dag is. Feltre is een stad waar de Giro nog wel eens wil passeren. Zo was hier in 2011 nog de start van een rit.

De renners Davide Malacarne en Alberto Cecchin zijn hier geboren, maar dat zijn bepaald geen grootheden. Malacarne is ondertussen gestopt en Cecchin fietst bij Wilier Triestina, maar ondanks het totale gebrek aan kwaliteit bij die ploeg wist hij er alsnog in te slagen om niet voor deze Giro geselecteerd te worden.

De tussensprint in deze stad komt na 91 kilometer. Richting Feltre loopt de weg al steeds een beetje omhoog en dat gaat ook buiten de stad zo blijven. We gaan op weg naar de eerste echte klim van de dag, het is bijna tijd voor de Monte Grappa.

Oude gebouwen in Feltre (Foto: Panoramio)
Oude gebouwen in Feltre (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint in Feltre duurt het nog zeven kilometer voor de klim naar Monte Grappa begint. In deze kilometers loopt het een klein beetje omhoog, maar het is eigenlijk zo goed als vlak. Zeker vergeleken met dat wat na 98,5 kilometer komt. De beklimming van de Monte Grappa begint.

Van deze kant is deze berg van de eerste categorie 24 kilometer lang en 5,3% gemiddeld. Qua gemiddelde klinkt dat niet zo interessant, maar door een aantal stukjes vals plat en een tweetal korte afdalingen tussendoor lijkt het makkelijker dan het is. De klim begint in het dorpje Caupo en het gaat meteen serieus omhoog. Het eerste deel van de klim is het meest consistent, het gaat 8,5 kilometer omhoog aan 7,8%. De steilste strook zit meteen in de eerste kilometer, het gaat direct aan 11% omhoog.

Na die eerste kilometer wordt het niet meer zo steil, maar toch blijft het steeds tussen aan zes tot negen procent stijgen. Dit is het spannendste stuk van de klim, hier kan de koers meteen ontploffen. Na 8,5 kilometer klimmen volgt een stuk van vier kilometer aan 3% gemiddeld. Het gaat even vals plat omhoog, een mooi moment om even op adem te komen.

Dat zal ook wel nodig zijn, want daarna gaat het weer 3,5 kilometer aan 8% omhoog, met stroken richting 10%. Na dit stuk van de klim moet er nog acht kilometer worden afgelegd tot de top. Dit zijn de makkelijkste kilometers van de klim, hoewel de onregelmatigheid wel nog voor wat verrassingen kan zorgen. Het zal 2,5 kilometer vlak zijn, met zelfs nog een kort afdalinkje, maar daarna gaat het 500 meter aan 10% omhoog.

Na dit steile stukje gaat het weer even naar beneden, in dit stuk zit ook nog een lastige bocht. De renners komen dan langs een berghut en gelijk gaat het weer aan 10% omhoog, wat vervolgens snel afzwakt richting 7%. Op drie kilometer van de top loopt het aan 6,5% omhoog, vervolgens wordt het weer wat vlakker en gaat het een kilometer omhoog aan 4%. Richting de top wordt het dan weer even steil, met een laatste kilometer aan 7% en een laatste strook aan 9%. Na 122 kilometer, op minder dan 70 kilometer van de streep, komt iedereen boven.

Het profiel van de Monte Grappa (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Monte Grappa (Bron: Giro d'Italia)

Mooi uitzicht vanaf de Monte Grappa (Foto: Panoramio)
Mooi uitzicht vanaf de Monte Grappa (Foto: Panoramio)

De Monte Grappa heeft een grote naam, maar is eigenlijk nog niet eens zo gek vaak beklommen in de Giro. In totaal maar vijf keer zelfs. Je kan de Monte Grappa van drie kanten beklimmen en de kant die nu wordt beklommen is eigenlijk de minst lastige. Alsnog heel lastig, maar het had dus nog erger kunnen zijn.

De kant die we nu doen is alleen in 1974 al een keer beklommen. In 1968 kwam de klim voor het eerst langs in de Giro, toen werd het beklommen van de zijde die nu gaat dienen als afdaling. In 2010 en 2014 werd de klim bedwongen van een derde zijde, vanuit Semonzo.

In 2010 volgde na de klim dezelfde afdaling als tijdens deze rit. Een toen nog jonge Vincenzo Nibali, die vooral als knecht van Ivan Basso fungeerde, reed weg in deze afdaling en kwam uiteindelijk solo aan in Asolo. Dit was misschien wel de afdaling waar hij zijn status als meesterdaler aan heeft te danken.

In 2014 was er geen afdaling, toen werd er zelfs helemaal richting de top gereden, naar de Cima Grappa. Die rit in 2014 was een MTT, een tijdrit met aankomst bergop. Nairo Quintana reed toen op de flanken van de Monte Grappa iedereen op een hoop. Alleen Aru kon enigszins in de buurt blijven, de rest werd gekleineerd.

De Monte Grappa is een berg die buiten het wielrennen ook veel geschiedenis heeft. Op de top is een reusachtig monument te vinden, ter ere van de soldaten die op deze plaats het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de flanken van de Grappa werd veelvuldig gevochten, de Italianen namen het in 1917 en 1918 op tegen de Oostenrijkers en de Hongaren.

Meer dan 23.000 soldaten kwamen tijdens deze gevechten om het leven. Over het monument is goed nagedacht, de Italiaanse slachtoffers liggen aan de zuidkant, richting het land dat ze verdedigden. De Oostenrijkers liggen dan weer aan de noordkant, richting het land waar ze vandaan kwamen.

Het prachtige monument op de Grappa (Foto: Panoramio)
Het prachtige monument op de Grappa (Foto: Panoramio)

De afdaling richting Romano d'Ezzelino is 26 kilometer lang en in die kilometers gaat het gemiddeld aan 6% naar beneden. Het is een verschrikkelijk lastige en technische afdaling. Niet voor niets reed Vincenzo Nibali hier in 2010 weg van de rest, met een beetje zin voor risico kan je hier het verschil maken. De weg is smal, het wegdek is op sommige plaatsen heel slecht en er zijn enorm veel vervelende bochten.

De eerste negen kilometer van de afdaling gaat het stevig naar beneden, met stroken aan 10%. Er zijn een aantal haarspeldbochten, maar vooral veel korte en scherpe bochtjes. Dit is het deel van de afdaling waar je op je hoede moet zijn, hier kan veel gebeuren. Na dit eerste deel volgt een tussenstuk van vijf kilometer. Het is zo goed als vlak en soms loopt de weg zelfs nog een beetje omhoog, maar het blijft wel bochtig.

De weg blijft ook smal, dus een opgelopen achterstand even inhalen is niet zo evident. Na dit tussenstuk loopt het weer steiler naar beneden. Richting het eind van de afdaling komen de renners nog in een fase met talloze haarspeldbochten terecht. Een aantal van deze bochtjes zijn behoorlijk pittig, enige stuurmanskunst is zeker geen overbodige luxe.

Het blijft stevig dalen tot Romano d'Ezzelino, in de laatste tien kilometer van de afdaling is er bijna geen rustmoment meer. Na 148 kilometer, op iets meer dan 40 kilometer van de streep, komen de renners beneden en maken ze zich op voor een tocht van 13 kilometer door de vallei van de rivier Brenta.

Van Romano d'Ezzelino rijden ze over wat smallere wegen richting Pove del Grappa, waar ze de smalle wegen even hebben gehad en over de snelweg langs de Brenta komen de fietsen. Het gaat een aantal kilometer bijna volledig rechtdoor en het is volledig vlak. Het dal van de Brenta is prachtig, dat merken de renners vooral in Valstagna. Hier ligt de voet van de slotklim.

We rijden even door de mooie vallei van de Brenta (Foto: Panoramio)
We rijden even door de mooie vallei van de Brenta (Foto: Panoramio)

Na de lange en lastige afdaling en de tocht door de vallei gaat na 161 kilometer de allerlaatste klim van deze Giro beginnen. Een vreemde klim, want het is de eerste keer dat deze klim deel uitmaakt van de Giro. Tijdens de 100e editie van deze prachtige koers is de laatste berg dus geen mytische col, maar een debutant.

Er wordt geklommen naar het dorpje Foza. De klim is 14 kilometer lang en 6,7% gemiddeld, wat het een beklimming van de eerste categorie maakt. De strijd om de bergtrui is overigens al lang beslist, dus veel maakt dat niet meer uit. Het gaat richting Foza behoorlijk gelijkmatig omhoog, hoewel de klim nog wel makkelijk begint. Het stijgt anderhalve kilometer aan 4%, maar daarna gaat het een aantal kilometer omhoog aan 7%.

Na vier kilometer volgt er dan weer een wat makkelijker stuk, met een aantal kilometer aan 6%, maar daarna gaat het weer braaf verder omhoog aan 7%. Halverwege de klim is er een lastige strook aan 8%, maar de lastigste strook van de klim komt pas na 10 kilometer klimmen. Het gaat even aan 9% omhoog, met een uitschieter naar 11%. In de laatste drie kilometer van de klim blijft het stijgen aan 6 à 7%, het wordt nooit meer makkelijk, maar echt veel lastiger ook niet.

Het is een beklimming met ontzettend veel haarspeldbochten, in een aantal kilometer komen er achter elkaar een stuk of 20 voorbij. Een aantal van die haarspeldbochen zijn zo scherp neergelegd dat er bergop geremd gaat moeten worden, anders zijn deze bochten niet te nemen. Het maakt de klim toch nog een tikkeltje lastiger. Ondanks de gelijkmatige stijging kan je hier door de vele scherpe bochten niet één tempo rijden. Het gaat hier tempowisselingen regenen.

Positionering is ook belangrijk, want bijna alle haarspeldbochten liggen in het eerste deel van de klim. Het tweede deel van de klim heeft minder haarspeldbochten, het gaat nu wat meer rechtdoor. Ondanks het feit dat je de 100e Giro misschien liever afsluit met een legendarische col, is deze berg wat mij betreft een mooie ontdekking. De klim is lastig genoeg en het uitzicht dat de renners bijna de hele beklimming zullen hebben is op sommige momenten spectaculair te noemen.

Het profiel van de slotklim van de 100e Giro d'Italia (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotklim van de 100e Giro d'Italia (Bron: Giro d'Italia)

De haarspeldbochten zijn hier bijzonder scherp neergelegd (Foto: Panoramio)
De haarspeldbochten zijn hier bijzonder scherp neergelegd (Foto: Panoramio)

Na 175 kilometer, op 15 kilometer van de streep, komen de fietsende lijken aan in Foza. Na de passage door dit dorpje gaat het drie kilometer licht naar beneden, over een brede weg. Er zijn een aantal bochten, maar niets om wakker van te liggen. Als dit afdalinkje voorbij is wordt het zo goed als vlak, met af en toe nog wat meters in stijgende lijn.

De coureurs blijven over dezelfde brede en bochtige weg fietsen, die ze rechtstreeks naar Asiago brengt. Op negen kilometer van de streep begint het langzaam weer een beetje omhoog te lopen, tot op vijf kilometer van de streep. In die vier kilometer gaat het grotendeels vals plat omhoog, met maar twee stroken van een paar honderd meter die wel serieus te nemen zijn qua stijgingspercentage. Voor de rest kan je het ook net zo goed vlak noemen.

Op vijf kilometer van de streep rijdt men door Gallio en na een laatste hellende strook aan het eind van dat dorp gaat het in dalende lijn verder richting de finish in Asiago. Tot de finishplaats komen de renners geen bochten meer tegen, maar de Giro zou de Giro niet zijn als ze toch nog wat leuks hadden bedacht voor het slot van deze rit.

Bij het binnenrijden van Asiago, op anderhalve kilometer van de streep, ligt een rotonde en hier volgt een scherpe bocht naar links. Vervolgens volgt er bij de boog van de laatste kilometer een scherpe bocht naar rechts en dan gaat het even een aantal meter stevig naar beneden. Op 600 meter van de streep krijgen we dan een scherpe bocht naar links en dan gaat het rechtdoor tot op 350 meter van de streep.

Met nog 350 meter te gaan krijgen we te maken met de laatste bocht van de rit, deze keer een zeer scherpe bocht naar rechts. Het loopt nog lichtjes naar beneden, tot op 150 meter van de streep. In de allerlaatste meters van deze laatste bergrit van de Giro gaat het nog aan 5% omhoog. Na 190 kilometer koers finishen we dan voor de deur van een of andere potsierlijke woning.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De weinig idyllische finishstraat (Foto: Google Maps)
De weinig idyllische finishstraat (Foto: Google Maps)

De finishplaats
Asiago is een dorp met 6400 inwoners in de provincie Vicenza, regio Veneto. Het is ook een kaassoort, maar dat boeit dan weer helemaal niemand natuurlijk. Asiago ligt op een hoogvlakte en is eigenlijk vooral een wintersportoord.

Bekende wielrenners komen er niet uit dit dorp, maar wel een bekende schaatser. Asiago is het dorp van Enrico Fabris, zo'n Italiaantje dat een aantal jaar geleden z'n best deed om de Nederlandse dominantie bij die afgrijselijke G-sport te doorbreken. Geen idee of ie nu nog actief is trouwens, ik kijk al jaren niet meer naar die parodie op een sport.

Ondanks het feit dat hier niet veel wielrenners vandaan komen is de Giro hier toch regelmatig geweest. Asiago is dus zo'n wintersportoord waar ze graag met geld wapperen, want anders komt de koers niet. Dat is ook te zien aan het uiterlijk van het dorp, er staan een aantal bijzonder fraaie en statige gebouwen in het centrum. Er staat overigens ook wel wat kitsch tussen, maar dat is niet strafbaar.

In 1930 kwam de Ronde van Italië hier voor het eerst, de overwinning was toen voor Antonio Pesenti. Deze jongen zou twee jaar later de Giro winnen, in die tijd dus geen kleine naam. 42 jaar later kwam de koers pas weer terug naar dit dorp en Roger De Vlaeminck boekte bij die gelegenheid maar weer eens een overwinning.

Daarna duurde het weer lang voor de Giro opnieuw naar Asiago kwam. In 1993 pas weer, de winst was toen voor Dimitri Konyshev. Deze 100e Giro is overigens een ode aan Konyshev. De Rus heeft tijdens zijn carrière vier ritten gewonnen in de Giro. In Terme Luigiane, waar de zesde rit van deze Giro eindigde, in Castrovillari, waar dan weer de zevende rit begon, in Vasto, waar we tijdens de negende rit onderweg passeerden en dus ook in Asiago, waar we nu eindigen. Dat kan geen toeval meer zijn, iemand bij RCS heeft een zwak voor Konyshev.

Goed, de laatste keer dat de Giro Asiago aandeed was in 1998. Fabiano Fontanelli, die later ook nog een slecht plasje inleverde, versloeg toen onder meer Paolo Bettini. Nu, bijna 20 jaar later, zijn we weer terug en gaat het dorp een grotere rol spelen dan ooit tevoren.

Het centrum van Asiago (Foto: Panoramio)
Het centrum van Asiago (Foto: Panoramio)

TV & het weer
In Asiago wordt het 's middags 19 graden, met een klein beetje kans op neerslag en weinig wind. Asiago ligt op 1000 meter hoogte, dus daarom dat het er niet zo warm is. Beneden in het dal zal het een stuk warmer zijn, zo is het in startplaats Pordenone 28 graden in de middag. Tussen de beklimmingen door gaat het dus weer een warme dag worden voor de renners.

De rit begint om 11:55 en tien minuten later hebben de renners de keitjes in de straten van Pordenone gehad en gaan ze door de vallei fietsen, richting de laatste beklimmingen van deze Giro. Als mijn gids klopt is Eurosport er pas relatief laat bij, om 13:50. Ze zullen eerst vast nog een of andere C-sport moeten uitzenden waar geen hond naar kijkt, maar waar ze toch de rechten van hebben omdat ze zo megalomaan zijn dat ze alle rechten willen hebben.

Enfin, rond 13:50 zitten we in een vlak stuk van de rit en zijn we op weg naar Monte Grappa. Die klim gaan we niet missen, in ieder geval. Hoewel we het natuurlijk wel voor de helft missen omdat Eurosport toch weer naar de break moet. Net zoals ze tijdens de vorige rit even een aantal keer naar de break gaan terwijl Dumoulin op achterstand rijdt. Echt geweldig. Tussen 16:56 en 17:33 worden de renners trouwens aan de finish verwacht, tegen die tijd zal dan wel duidelijk zijn of er misschien voor het eerst in de historie een Nederlander de Giro gaat winnen.

Favorieten & voorspelling
De laatste bergrit en dus ook de laatste kans voor de mindere tijdrijders om voor de best mogelijke uitgangspositie te rijden met het oog op de afsluitende tijdrit. De vlakke aanloop is in het voordeel van de vluchters, maar de Monte Grappa is zwaar genoeg om alles nog terug te halen. Ook de klim naar Foza is nog zwaar, dus als bepaalde ploegen nog eens een keer hun mannen op kop laten rijden krijgen we een rit waar de klassementsrenners het uit gaan vechten.

Er zijn veel renners die er belang bij hebben om de koers hard te maken. Nibali, Pinot en Quintana moeten nog veel tijd pakken op Dumoulin om zeker te kunnen zijn van hun zaak. Ik verwacht weer een snelle rit, die gaat ontploffen op de Monte Grappa. Er is nu geen tijd meer om te wachten op de laatste klim.

Movistar en Bahrain gaan weer ouderwets mannetjes in de vroege vlucht sturen, die dan hun rol moeten gaan spelen aan het eind van de rit. Voor Dumoulin de taak om nu wel alert te zijn, hoewel de benen dan ook beter zullen moeten zijn dan tijdens de vorige rit.

Deze rit heeft enorm veel potentie, het kan een waar spektakel worden. Waarschijnlijk niet met de afloop waar iedereen op hoopt, maar objectief gezien mag dat de pret niet drukken. Nibali gaat in de afdaling van de Monte Grappa weer aanvallen, dat kan bijna niet anders. Hij kent de afdaling en hij weet dat hij daar het verschil kan maken.

Bergop ziet het er misschien niet altijd even indrukwekkend uit, maar dit is een afdaling waar hij weg kan rijden. Als hij dan vervolgens in de vallei daarna nog een ploegmaat bij zich heeft die zich terug heeft laten zakken uit de kopgroep, dan kan hij de Giro op z'n kop zetten. Het is Nibali en het is de laatste bergrit, dus je kan iets verwachten. Ook Movistar moet je nooit onderschatten, die jongens gaan nog dingen doen.

1. Hirt. Deze Tsjechische god van CCC is al dagen aan het schroeien. De derde week is zijn week, hij is dus eigenlijk een soort van Kruijswijk. Maar dan wel een Kruijswijk met betere benen, want Hirt kan steeds volgen. Tijdens deze rit gaat hij alleen niet volgen, hij gaat in de aanval. Jan Hirt gaat mensen om hun moeder laten roepen. Het wordt een prachtige overwinning.

2. Nibali. Lo Squalo gaat in de afdaling van de Monte Grappa naar beneden vliegen. Het is voor hem de beste mogelijkheid om een gat te slaan, want bergop heeft hij moeite om Pellizotti te volgen. Toch kan dat bij Nibali een dag later ineens helemaal anders zijn, hij heeft wat dat aangaat wel wat weg van Landis. Biertje drinken en daarna vliegen, niks mis mee.

3. Zakarin. De Tartaar uit Tatarije is in topvorm. Hij gaat de laatste dagen steeds in de aanval en pakt ook steeds wat tijd terug. De afdaling van de Monte Grappa ligt hem iets minder, maar als hij die afdaling weet te overleven gaat niemand hem lossen op die laatste klim. Met het oog op de tijdrit die daarna nog volgt ziet het er dan goed uit voor onze Russische anabolenkameraad.

4. Quintana. Niet in topvorm, maar toch in de roze trui. Eigenlijk is het een beetje een belediging voor de koers. Iemand die dit meer ziet als een voorbereiding op de Tour, die dan met de winst gaat lopen. Kan eigenlijk helemaal niet. Mag van mij dus best wat tijd verliezen tijdens deze rit. Zou ook niet eens zo onlogisch zijn, het ziet er een beetje flets uit de laatste ritten. Geen splijtende demarrages, zelfs niet als hij ziet dat Dumoulin moet lossen.

5. Pozzovivo. Kleine Domenico rijdt misschien wel zijn beste Giro ooit. Goed, hij werd ooit al eens vijfde, maar na een paar mindere jaren is het wel leuk om hem nu weer zo aanvallend en sterk te zien koersen. Het laatste deel van deze rit is alleen een beetje in zijn nadeel, maar verder kan hij best nog een plekje gaan stijgen in het klassement, want Dumoulin of Pinot gaat sowieso wel wegvallen. Pinotje krijgt nu natuurlijk ineens weer druk vanuit Frankrijk en dan weet je wat er gaat gebeuren.

Overigens begin ik last te krijgen van hooikoorts, maar zelfs dat is minder vervelend dan Eurosport.

'Politie werkt met geheime dienst Rusland'

De Nederlandse politie werkt nauw samen met de Russische geheime dienst FSB. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag, die vertrouwelijk heeft gesproken met negen betrokkenen. Volgens de krant leiden de ontmoetingen tot zorgen bij de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken

Sinds 2009 komen FSB'ers regelmatig naar Nederland voor overleg met de Amerikaanse FBI en de politie. De ontmoetingen zijn bedoeld om internetcriminelen aan te pakken, maar zitten het ministerie en de AIVD niet lekker. Vooral nu de relaties tussen de landen gespannen zijn, sinds de annexatie van de Krim en het neerschieten van MH17.

De politie moet de AIVD informeren als er mensen van de FSB langskomen en achteraf daarover verslag uitbrengen, zo is afgesproken. Ook mogen sinds MH17 de ontmoetingen niet meer plaatsvinden in Driebergen, waar het strafrechtelijk onderzoek naar het neergehaalde vliegtuig loopt. Zo moet worden voorkomen dat FSB'ers te dicht in de buurt komen.

'Politie werkt met geheime dienst Rusland'
'Politie werkt met geheime dienst Rusland' (Foto: ANP)

Leagoo M7 - Dual-cam, Android 7, fingerprint....68 dollar

Het wordt steeds gekker in het land der Chinese smartphones. Nu is Leagoo gekomen met de M7, een budget toestel met interessante specificaties als je kijkt naar de prijs. Zelfs Android 7.0 is aanwezig op het toestel. 

leagooad-1 (Foto: Redactie)

Maar laten we eerst even ingaan op de specificaties, het gaat hier om een budget telefoon, dus houdt dat even in je achterhoofd. Aan de achterzijde een 8MP+5MP camera, selfiecam is 5MP. Het is een 5.5-inch HD scherm (720p dus). Verder nog een vingerafdruksensor, dual-led flash, 3000mAh accu met 5V1.5A quick-charge, Android 7.0 en dit alles draait op een MT6580A processor met 1GB werkgeheugen, 16GB opslag (uitbreidbaar via micrcoSD). 

leagooad-2 (Foto: Redactie)

leagooad-3 (Foto: Redactie)

Voor de camera heb je dus zowel de 8MP als de 5MP aan de achterzijde, om te zorgen voor betere foto's en waar Leagoo vooral op heeft ingezet zijn betere nachtopnames. De praktijk moet uitwijzen hoe dit echt zal presteren natuurlijk.

leagooad-6 (Foto: Redactie)

leagooad-7 (Foto: Redactie)

leagooad-8 (Foto: Redactie)

leagooad-5 (Foto: Redactie)

Dit alles is te krijgen tijdens de snap-deal voor 68 dollar, 10 dollar goedkoper dan de normale prijs dus. Leagoo heeft deze snap-up onder gebracht bij Gearbest met een limiet van 1000 stuks dus wees er snel bij hieerrrrrrrrr.

Trailer en bundel voor Monster Hunter XX Switch

Zoals eerder deze week bekend werd gemaakt heeft Capcom vandaag een trailer en meer informatie vrijgegeven over de Switch-versie van Monster Hunter Generation, oftewel: Monster Hunter XX.

De Switch-versie is opgeschaald naar 1080P en ziet er daardoor uiteraard een stuk scherper uit. De game kent crossplay met de 3DS-versie en save files zijn over te zetten van de 3DS-versie naar de Switch-versie. In Japan lanceert de game op 25 augustus. Ook komt er een bundel met een Nintendo Switch met speciale Dock en de game.

Over een release in het Westen is nog niets gemeld, maar aangezien de game gebaseerd is op een game die hier wel is uitgekomen, zijn de kansen aanzienlijk dat we de game ook hier mogen verwelkomen. Tot die tijd kunnen we genieten van onderstaande trailer en vergelijkings-screenshots.

Monster Hunter XX Special Edition

Pathé draait oude Bondfilm vanwege dood Moore

Bioscoopexploitant Pathé draait op 5 juni eenmalig de Bondfilm For Your Eyes Only, waarin acteur Roger Moore de rol van 007 vertolkt. De vertoning in zestien steden vindt plaats als eerbetoon aan Moore, die dinsdag op 89-jarige leeftijd overleed.

In For Your Eyes Only uit 1981 moet Bond proberen een geheime decodeermachine op te sporen die verdwenen is nadat een Brits schip is gezonken. Hij werkt samen met de dochter van een Griekse archeoloog, die op wraak zint voor de moord op haar ouders. Het was de vijfde van zeven films waarin Moore de rol van de wereldberoemde geheim agent speelde.

Producenten EON en MGM organiseren begin juni wereldwijd vertoningen van For Your Eyes Only en The Spy who Loved me (1977) als eerbetoon aan Roger Moore. De opbrengst van de vertoningen gaan naar UNICEF, waar Moore tientallen jaren ambassadeur van was.

Het is nog niet bekend of The Spy who Loved me ook in Nederland te zien zal zijn.

Oud-veiligheidsadviseur Brzezinski overleden

Zbigniew Brzezinski, voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Jimmy Carter, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Mika op sociale media bekendgemaakt. "Mijn vader is vanavond vredig heengegaan", schrijft ze op Instagram. Het is niet bekend wat de precieze doodsoorzaak is.

Brzezinski was de Nationale Veiligheidsadviseur van 1977 tot 1981 en als zodanig onder meer betrokken bij de Camp Davidakkoorden die tussen Israël en Egypte zijn gesloten. Ook had tijdens zijn aanstelling de Iraanse Revolutie plaats, waarbij het land zich tegen het Westen keerde.

In 1981 kreeg hij een presidentiële prijs voor de rol die hij heeft gespeeld om de betrekkingen tussen de VS en China te normaliseren. Brzezinski werd in 1928 in de Poolse hoofdstad Warschau geboren.

Oud-veiligheidsadviseur Brzezinski overleden
Oud-veiligheidsadviseur Brzezinski overleden (Foto: ANP)

'Moslimdiabeten slaan ramadanadvies in de wind'

Artsen en patiëntenverenigingen hebben moeite om moslims met suikerziekte af te laten zien van de ramadan of in elk geval hun medicatie te laten aanpassen. Ondanks dat ze al jarenlang waarschuwen voor de gevolgen van het vasten, leidt de ramadan nog steeds tot extra ziekenhuisopnamen. De islamitische vastenperiode begint dit weekend.

"Tijdens de ramadan verandert er van alles voor de patiënten", zegt directeur Olof King van de Diabetesvereniging Nederland. "De tijd van opstaan, de etenstijden en de maaltijden zelf zijn anders. Dat geeft risico's als het medicijngebruik hetzelfde blijft, want spuiten is gekoppeld aan eten. Als je spuit zonder te eten, krijg je een zware hypo." De beroepsorganisatie voor apothekers KNMP constateert dat veel patiënten hun overdagdosis lukraak overslaan of alle medicijnen 's avonds tegelijk innemen. Dat leidt tot onvoldoende werking of bijwerkingen.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft een speciale brochure uitgebracht voor chronisch zieke moslims. Daarin wordt benadrukt dat de Koran hen vanwege hun aandoening vrijstelling geeft om het vasten over te slaan. "Vraag advies aan de imam als u het moeilijk vindt zelf een beslissing hierover te nemen", schrijft het ziekenhuis. Maar een van de problemen is dat veel moslims lastig te bereiken zijn, zegt King. "Daar komt bij dat patiënten zichzelf vaak minder druk maken dan hun naasten. Ze gaan de discussie niet aan. We moeten dus ook hun omgeving zien te bereiken, maar dat is lastig."

De KNMP wijst op de mogelijkheid om medicijnpleisters te maken of medicijnen te vervangen door alternatieven die minder vaak te hoeven worden ingenomen. Suikerziekte komt onder allochtonen veel vaker voor dan onder Nederlanders, bij Turken en Marokkanen bijvoorbeeld vier tot zes keer zo veel. Volgens cijfers van de Nederlandse Diabetes Federatie nemen 70.000 moslims met suikerziekte in ons land toch deel aan de ramadan.

'Moslimdiabeten slaan ramadanadvies in de wind'
'Moslimdiabeten slaan ramadanadvies in de wind' (Foto: ANP)

Locoburgemeester dook onder om No Surrender

Locoburgemeester van Emmen Bouke Arends heeft enkele maanden geleden moeten onderduiken in het buitenland nadat hij besloten had het clubhuis van motorclub No Surrender te sluiten. Arends laat vrijdag in een interview in NRC weten dat het onderduiken hem niet in de koude kleren is gaan zitten. "Ik ben mijn onbevangenheid verloren."

Arends kreeg het advies van de politie om onder te duiken in het buitenland. Bij politie en justitie waren signalen binnengekomen dat mensen het op Arends gemunt hadden. De dreiging had te maken met zijn besluit het clubhuis te sluiten. Het is in Nederland slechts één keer eerder gebeurd dat een bestuurder de wijk moest nemen naar het buitenland.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat op basis van onderzoek van justitie en politie aan Arends is geadviseerd onder te duiken. De zegsman voegde eraan toe dat het onderzoek sinds dat advies is voortgezet en dat dit duidelijk heeft gemaakt dat er nu geen dreiging meer is voor de locoburgemeester.

Inmiddels is Arends teruggekeerd.

Locoburgemeester dook onder om No Surrender
Locoburgemeester dook onder om No Surrender (Foto: ANP)

Grote brand bij afvalverwerker Varsseveld

In de Gelderse plaats Varsseveld (Oude IJsselstreek) staat in de nacht van vrijdag op zaterdag een afvalverwerkingsbedrijf in brand dat zich aan de Aaltenseweg bevindt. Vlammen slaan uit diverse opslagplaatsen van het bedrijf van de Ter Horst Groep, meldt de brandweer.

Een woordvoerder laat weten dat de brand is 'ingepakt' en dat van alle kanten het vuur wordt bestreden. Het is nog onduidelijk wat precies in het pand ligt opgeslagen. Een meetploeg is onderweg en de brandweer adviseert ramen en deuren gesloten te houden in verband met rookontwikkeling.

'Karbaat verwekte ook kinderen in ziekenhuis'

De omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat heeft ook in zijn tijd bij het Zuiderziekenhuis in Rotterdam kinderen verwekt met zijn eigen zaad. Dat meldt het AD in de krant van zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht, waar hij vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad. Van zeker negentien mensen is bekend dat ze de biologische kinderen zijn van Karbaat. AD meldt dat minstens drie daarvan geboren zijn na inseminatie met donorzaad in het Zuiderziekenhuis, waar Karbaat 15 jaar lang medisch directeur was tot eind 1979.

Tussen 1973 en 1978 zijn in het gemeentelijke ziekenhuis 659 vrouwen geïnsemineerd. Daaruit zijn 338 donorkinderen geboren, blijkt uit een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (1980). Tevens is het donorzaad van de IVF-kliniek vaak doorverkocht aan Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, en zelfs geëxporteerd naar het buitenland.

'Karbaat verwekte ook kinderen in ziekenhuis'
'Karbaat verwekte ook kinderen in ziekenhuis' (Foto: ANP)

'Belastingtoezicht moet op de schop'

De toezicht op bedrijven door de Belastingdienst moet anders worden georganiseerd. Dat stelt de nieuwe directeur-generaal Jaap Uijlenbroek in een interne brief aan de medewerkers, die in het bezit is van Trouw, het Financieele Dagblad en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Het zogenoemde 'horizontaal toezicht' is toe aan vernieuwing, meent Uijlenbroek. Bij deze vorm van toezicht geeft de fiscus een belastingplichtige meer vertrouwen en verantwoordelijkheid om zijn belastingzaken te regelen. Daarover worden afspraken gemaakt en controleert de Belastingdienst nauwelijks meer aangiften. Sinds 2005 hanteert de fiscus deze werkwijze.

Volgens Uijlenbroek is het onduidelijk wanneer bedrijven het vertrouwen verliezen en weer vallen onder het oude systeem. 'De interventieladder van horizontaal toezicht naar verticaal toezicht is onvoldoende kenbaar waardoor een of-of-discussie ontstaat, terwijl het een glijdende schaal is', schrijft hij.

'Belastingtoezicht moet op de schop'
'Belastingtoezicht moet op de schop' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Tropisch heet en aanhoudend zonnig

Onweer in mei, gras in de wei. 

Welkom! We kunnen kort maar krachtig zijn. Het wordt een zonnige en hete dag vandaag. De temperaturen lopen op naar 29 in het noorden tot 32, misschien wel 33 graden in het zuiden van het land. Ook langs de kust is de 30 graden goed mogelijk, want er staat een zuidoostenwind. Héél misschien komt er even een zeewindje te staan waardoor het wat afkoelt, maar die kans acht ik erg klein.

Gisteren zagen we een storing liggen die boven het noordwesten van Spanje en Portugal onweer gaf. Deze storing komt langzaamaan dichterbij. Maar ook ervoor zit een zwak frontje. Waarschijnlijk ontstaan er boven Frankrijk vanmiddag een aantal onweersbuien, maar de kans is uitermate klein dat die ons land gaan bereiken. Héél misschien dat een pittige bui met ambitie net tot aan de grens met Zeeland komt, maar nogmaals, die kans acht ik niet groot. 

De kansen op onweer nemen morgen wel iets toe, maar ook nu lijkt het er niet op dat het tot grootschalig onweer gaat komen. De beste papieren op zo'n bui hebben het oosten en zuiden. De wind draait even naar het westen toe, zodat het langs de kust nog maar 24 graden wordt. In het binnenland kan het nog wel 30 graden worden.

Maandag wordt het overal weer erg warm, want het koufront komt pas later op de dag door. Ook nu is nog de vraag of, wanneer en waar het tot onweer komt. Daar weet ik zondag pas meer over te vertellen. Het is dus uitermate onzeker en waarschijnlijk houden veel plaatsen het ook de komende 5 tot 10 dagen gewoon droog.

Geniet van het mooie weer!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:30
Zon onder: 21:43
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1937 De Golden Gate Bridge opent voor het verkeer.
1964 Radio Sutch begint met uitzenden vanaf een fort in de Theemsmonding.
1972 In Belgie bepaalt de Nederlandse Cultuurraad dat in het Nederlandstalige landsgedeelte alleen de eed in het Nederlands geldt.
2006 Opening van het NS-station Amersfoort Vathorst.
2006 Aardbeving Java.

Kerk in Tallinn (Foto: qltel)
Collega qltel is momenteel op reis. In Tallinn maakte hij deze foto van een prachtige kerk in zonnige omstandigheden. (Foto:qltel.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie Mexico vindt vijf onthoofde lichamen

De Mexicaanse politie heeft vrijdag de lichamen gevonden van vijf onthoofde mannen. De lugubere vondst werd gedaan in de door drugs- en mensensmokkelaars geteisterde kuststaat Veracruz aan de Golf van Mexico.

De lichamen waren gedumpt in een open veld in een buitenwijk van de stad Juan Rodriguez Clara in het zuiden van Veracruz. De slachtpartij is mogelijk het werk van het kartel Jalisco Nieuwe Generatie, dat door middel van een brief de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Politie Mexico vindt vijf onthoofde lichamen
Politie Mexico vindt vijf onthoofde lichamen (Foto: ANP)

Extra trekking voor 2,8 miljoen deelnemers

Ruim 2,8 miljoen (oud-)spelers doen zaterdag mee met de extra trekking van de Staatsloterij. De trekking maakt deel uit van het akkoord dat is gesloten met de Stichting Staatsloterijschadeclaim.

In de prijzenpot zit 13,5 miljoen euro met vijf hoofdprijzen van een miljoen euro. In totaal zijn onder de deelnemers circa 8 miljoen loten verdeeld.

De Staatsloterij hoopt met de trekking het vertrouwen te herstellen in verband met de jarenlange misleiding over de winkansen. De Staatsloterij vermeldde tussen 2000 en 2008 niet dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.

Extra trekking voor 2,8 miljoen deelnemers
Extra trekking voor 2,8 miljoen deelnemers (Foto: ANP)

Kruijswijk: "Ik had geen goede dag"

Steven Kruijswijk is twee plaatsten gezakt in het algemeen klassement en staat nu tiende. De Kopman van LottoNL-Jumbo verloor in de bergrit van vrijdag naar Piancavallo veel tijd op zijn concurrenten.

"Ik had geen goede dag", aldus Kruijswijk op de website van zijn ploeg. "Na gisteren dacht ik dat ik wel in orde was. Dit zag ik niet echt aankomen. In de finale zat ik aan mijn limiet. Ik voelde al snel dat het niet meer ging. Ik moest snel een eigen tempo kiezen en dat was veel te vroeg".

Op zeven kilometer moest Kruijswijk de andere favorieten laten gaan. "Pas op de slotklim naar Piancavallo moest Kruijswijk de klassementsmannen laten gaan.“Ik voelde mij tijdens de rit wel goed, maar op de klim voelde ik al vrij snel dat het niet zo ging als gisteren."

Mollema: "Dit is mijn plek in het klassement"

Bauke Mollema kwam vrijdag in de negentiende etappe in dezelfde tijd als Vicenzo Nibali binnen, toch verloor de rennner van Trek-Segafredo weer enkele seconden op zijn directe concurrenten in het algemeen klassement.

Daardoor blijft de Nederlander op een zevende plaats staan in het algemeen klassement. "Jammer dat die mannen weer zo hard reden en wat tijd op me pakten. Daarom denk ik dat dit mijn plek in het klassement is."

Eerder moest de Groninger samen met Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk in de achtervolging op het eerste deel van het peloton. "Halverwege brak het in de afdaling en toen was het alle hens aan dek", aldus Mollema tegenover de Telegraaf.

"Het ging op het klimmetje ervoor heel rustig, we gingen naar beneden en ik hoorde dat iemand een gat had laten vallen. Voordat we het door hadden, was het verschil al een minuut. En toen moesten we volle bak in de achtervolging. Het was onoplettendheid, we zaten te slapen."

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.