FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 november 2016

Starbucks belt 911 om 'Trump' op beker

Bij Starbucks vragen ze je doorgaans om je naam als je een warme drank bestelt. Een man die vorige week 'Trump' opgaf als naam kwam echter van de koude kermis thuis. In plaats van koffie voor hem te maken, belden de medewerkers de politie.

Een bij de koffieketen werkzame wereldverbeteraar weigerde pertinent 'Trump' op het kartonnen bekertje te schrijven. Twee andere medewerkers keken al even neerbuigend naar hun Trump-steunende klant. Ook toen de klant zijn barista wees op bedrijfsregels die stellen dat elke naam prima is op het bekertje, kreeg de man nul op het rekest. Hij filmde het voorval.

"[Trump] is de naam die ik vandaag wil gebruiken. Weiger je die [op te schrijven]?" "Ja, en we bellen de politie." Het voorval gebeurde op 7 november, de dag voor Trump tot president verkozen werd.

Als reactie laten Trump-fans bij Starbucks massaal de naam van hun president-elect op hun koffiebekertjes kalken. Ze posten vervolgens foto's op sociale media van hun Trumpiaanse koffie met de hashtag #TrumpCup.

Zwitsers verdedigen luchtruim adequaat

Zwitserland, de onneembare vesting vol zwaarbewapende Alpenmacho's die al sinds de Romeinen 'fuck you' roepen tegen alle omringende landen, heeft z'n luchtruim vrijdag heel degelijk verdedigd. Dat meldt Russia Today.

Een Russisch toestel 'vol journalisten' dat op weg was naar Peru werd exact vanaf het moment dat het boven Zwitserland kwam te vliegen, geëscorteerd door drie Zwitserse straaljagers.

Een Russische journalist postte een filmpje op Facebook en voegde toe: "We vlogen boven Zwitserland wanneer ons vliegtuig plots werd omsingeld door drie straaljagers. De [Zwitserse] vlaggen op de staarten en de raketten onder de vleugels waren goed zichtbaar."

De vliegtuigen kwamen zo dichtbij dat je "de strakke gezichten van de piloten kon zien." De journalist voegde toe: "Eén foute beweging tot een tragedie had kunnen leiden."

Na ongeveer tien minuten, toen het vliegtuig het Zwitserse luchtruim weer verliet, "verdwenen de straaljagers direct. Dat deden ze op een prachtige manier, moet ik zeggen."

Zikavirus is niet langer grote bedreiging

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt het zikavirus niet langer als een internationale bedreiging van de gezondheid. Wel ziet het WHO het virus en de aandoeningen die het kan veroorzaken als permanente bronnen van onderzoek en actie.

Daarmee heft de organisatie de noodtoestand rond het virus op. Zika breidt zich weliswaar nog uit, maar de situatie is beter onder controle, aldus David Heymann, de voorzitter van het WHO-noodcomité. Het belang van het bestrijden van virus en ziekte wordt hiermee absoluut niet onderschat, aldus het comité.

Zika is voor volwassenen niet erg gevaarlijk, maar wel voor een foetus. Het kind kan door het virus microcefalie oplopen: een kleine schedelomvang met ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook andere aandoeningen worden met zika in verband gebracht. Het virus wordt overgebracht door muggen. Het werd in 1947 in Afrika in het Zikawoud voor het eerst vastgesteld. Een effectieve behandeling is nog niet voorhanden.

Zwaar getroffen
Tussen 2010 en 2015 vermeerderde het aantal gevallen van microcefalie zich onverwacht. Met name Brazilië werd zwaar getroffen. Later volgden andere landen in Zuid- en Midden-Amerika. Azië, Europa en Noord-Amerika kregen later ook met het virus en de ziekte te maken, maar wel in veel geringere mate. In juli kwamen bij Amerikaanse wetenschappers antilichamen als bestrijdingsmiddel in beeld. Het zou ook helpen tegen knokkelkoorts.

Een land als Colombia telde een jaar geleden 12.000 besmettingen met het virus. Maar Brazilië telde toen al 3900 daadwerkelijke slachtoffertjes van microcefalie.

Zikavirus is niet langer grote bedreiging
Zikavirus is niet langer grote bedreiging (Foto: ANP)

Clarkson, May & Hammond zijn terug

We hoeven er niet al te veel woorden aan vuil te maken: het Top Gear-trio is vanaf heden weer terug. De nieuwe Amazon Prime-show The Grand Tour is vrijdag van start gegaan.

Het programma is reeds te bekijken voor iedereen met een Amazon Prime-abonnementje. Daarnaast is het vanzelfsprekend extreem betreurenswaardig dat er nu al, luttele uren nadat de aflevering online gemikt is, buiten de legaal gebaande wegen om HD-kopieën van de aflevering op het internet opduiken.

Schrijver dezes heeft zojuist (volstrekt legaal!) de eerste, glorieuze, 71 minuten durende aflevering bekeken en kan 'm iedereen aanbevelen. Er is nauwelijks wat veranderd! Dan nu het officiële lekkermaakfilmpje van het The Grand Tour-YouTube-account:

ProRail wil grondaankoop railovergang forceren

Spoorbeheerder ProRail gaat samen met de gemeente Winsum kijken of de omstreden spoorwegovergang aan de Voslaan eerder kan verdwijnen. Volgens directeur Pier Eringa duren de onderhandelingen over grondaankoop om dit mogelijk te maken veel te lang en moet er harde actie worden ondernomen.

"We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond", zei Eringa vrijdagmiddag op een persconferentie over het treinongeval in Winsum. De botsing tussen een trein en een tankwagen gebeurde op de onbewaakte spoorovergang waar in 2014 bij twee verschillende ongevallen al twee personen omkwamen. De grond is nodig voor aanleg van een alternatieve tijdelijke weg als de overgang wordt gesloten.

ProRail stelde eerder dat het besluit om de omstreden spoorovergang te sluiten, vertraging oploopt omdat een aanbod voor de opkoop van grond door de eigenaar is afgewezen. "Ik baal er als een stekker van dat dit ongeval is gebeurd", aldus Eringa. "We gaan nu kijken hoe we dit kunnen versnellen. Dit duurt veel te lang. Het moet gewoon afgelopen zijn."

Afwegen
Eringa wordt in zijn streven gesteund door de burgemeester van Winsum, Rinus Michels. "We gaan dit traject zeker afwegen als er niet snel overeenstemming komt."

Volgens ProRail is de betreffende grond eigendom van een lokaal boerenbedrijf. Naast een aanbod tot koop zou de eigenaar ook een aanbod om de grond te huren van de hand hebben gewezen.

Update 21:10 uur:
Volgens RTV Noord ligt het verhaal toch wat anders. "Ze wilden de grond huren en toen wij dachten dat alles rond was, wilden ze de grond opeens kopen. Dan heb je onderhandelingen te doen. Het laatste bericht was echter dat ze weer wilden huren. Wij weten ook niet meer waar we aan toe zijn", aldus dhr Stavenga, eigenaar van deze grond. (met dank aan Zolderkamer)

ProRail wil grondaankoop railovergang forceren
ProRail wil grondaankoop railovergang forceren (Foto: ANP)

Paris Hilton stemt Trump

Alweer 12 jaar na haar sekstape One Night In Paris probeert de 35-jarige Hilton-erfgenaam en socialite Paris Hilton nog altijd relevant te blijven. Wat blijkt? De steenrijke dame stemde bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de miljardair.

In Paris' boek Confessions of an Heiress (verschenen in 2004) komt de president-elect aan het woord. Hij stelt dat Paris' schoonheid niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant zit. Het citaat staat zelfs op de achterkant van het boek afgedrukt.

Hilton verklaarde deze week tegen het Australische tv-programma The Project: "Het is geweldig. Ik ken hem al mijn hele leven en hij heeft me altijd enorm gesteund, dus ik ben er trots op dat [die quote] op mijn boek staat." Gevraagd of ze Trump gestemd heeft, stelt ze: "Ik ken hem al sinds ik een kleine meid was, dus ja."

Het interview met de Australiërs tref je hieronder aan: 

Meer mogelijkheden voor politie in Benelux

De Benelux-landen gaan nog nauwer samenwerken bij het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Politiemensen uit Nederland, België en Luxemburg moeten daarbij meer mogelijkheden krijgen om op elkaars grondgebied actief te zijn in de jacht op criminelen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft daartoe vrijdag in Brussel een overeenkomst gesloten met zijn Belgische en Luxemburgse collega's.

"Criminelen houden zich niet aan grenzen, en dan moet de politie ook geen last hebben van die grenzen", aldus Van der Steur. De afspraken tussen de drie landen uit het bestaande Verdrag van Senningen over politiesamenwerking worden aangepast en uitgebreid. Het gaat vooral om het beter uitwisselen van gegevens, om meer mogelijkheden voor grensoverschrijdend achtervolgen van criminelen en het vergemakkelijken van politieonderzoek in een ander land.

Nederlandse agenten mogen ook nu al criminelen tot in heel België of Luxemburg achternazitten, maar alleen in beperkte gevallen en met vaak tijdrovende procedures. Dat zal nu worden vereenvoudigd. Ook zal de procedure in het geval bijvoorbeeld een Belgische rechercheur een verdachte in Nederland wil verhoren, versoepeld worden. "Dat kan dan zonder een ingewikkeld rechtshulpverzoek. Maar er moet dan wel altijd een Nederlandse agent meegaan", aldus Van der Steur. Verder wordt het de politie van de drie landen makkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot gegevens uit elkaars databanken.

De aanpassingen zullen nu door de drie landen worden uitgewerkt. Van der Steur verwacht dat ze na parlementaire goedkeuring over een jaar van kracht kunnen zijn.

Meer mogelijkheden voor politie in Benelux
Meer mogelijkheden voor politie in Benelux (Foto: ANP)

Infantino: WK clubteams met 32 ploegen

Als het aan FIFA-baas Gianni Infantino ligt zal het wereldkampioenschap voor clubteams fors uitgebreid worden. In plaats van zeven teams nu zouden er maar liefst 32 deelnemers moeten zijn. Eerder opperde de Zwitser al het idee om het WK voetbal uit te breiden naar 48 landen. Het plan zou in 2019 in moeten gaan.

Volgens Infantino wordt het WK clubbteams aantrekkelijker voor de media en de sponsoren door de uitbreiding. "De huidige voetbalwereld bestaat niet alleen uit Europa en Zuid-Amerika. De wereld is veranderd, daarom moeten we het WK voor clubs interessanter maken. We willen een toernooi organiseren dat veel attractiever is dan in de huidige opzet, met meer clubs en meer kwaliteit. Dat trekt ook meer sponsoren en meer media-aandacht."

Op dit moment spelen de kampioenen van de diverse continenten tegen elkaar, waarbij de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika pas in de halve finale instromen. Zij spelen daarna vaak ook de finale tegen elkaar.

'Derde huwelijk Katie Price voorbij'

Het lijkt erop dat ook het derde huwelijk van Katie Price geen stand heeft gehouden. Volgens Daily Star heeft het 38-jarige Britse glamourmodel geroepen dat haar huwelijk met Kieran Hayler voorbij is.

Tijdens een avondje stappen deze week zou Katie naar haar vriendinnen hebben geroepen: "Mijn huwelijk is voorbij, ik heb geen vrienden, f*** it." Deze onthulling kwam nadat ze eerder op de dag openhartig vertelde hoe haar seksleven met Kieran niet meer bestaat.

De voorheen seksverslaafde Hayler ging vorig jaar vreemd met de beste vriendin van Katie. In een poging zijn vrouw terug te winnen ging Kieran in therapie. En die therapie werkt blijkbaar iets te goed, want hij is volgens Price helemaal niet meer geïnteresseerd in seks.

Vorige maand vertrokken Katie en Kieran nog naar Barbados om hun huwelijksgeloften te hernieuwen. Maar dit mocht blijkbaar niet baten. Price en Hayler trouwden begin 2013 op de Bahama's. Eerder was de blondine getrouwd met zanger Peter André en kooivechter Alex Reid. De Britse heeft vijf kinderen van drie verschillende mannen.

'Derde huwelijk Katie Price voorbij'
'Derde huwelijk Katie Price voorbij' (Foto: BuzzE)

Overleden meisje (14) ingevroren na juridisch gevecht

Een Brits tienermeisje dat aan een zeldzame vorm van kanker leed, is na haar overlijden cryogenisch in de VS gepreserveerd. Dat is de uitkomst van een opmerkelijke zaak voor het hooggerechtshof, meldt de BBC.

Het ging om de laatste wens van de tiener, die hierin werd gesteund door haar moeder maar niet door haar vader. De rechtbank oordeelde dat de moeder mocht beslissen wat er met het lichaam zou gebeuren.

Over de merites van de controversiële procedure lieten de rechters zich dus niet uit. Mensen die zich cryogenisch laten invriezen hopen dat de wetenschap, in de mogelijk verre toekomst, in staat zal zijn ze weer tot leven te wekken. Wetenschappers achten die kans echter gering.

Het hooggerechtshof vroeg het meisje om haar wens in een brief op te schijven. Ook zocht een van de rechters haar in het ziekenhuis op. Ze liet de rechtbank het volgende weten.

"Er is mij gevraagd uit te leggen waarom ik deze ongebruikelijke actie wil laten uitvoeren. Ik ben maar 14 en ik wil niet dood maar ik weet dat ik doodga. Ik denk dat cryopreservering me een kans geeft te genezen en weer wakker te worden. Misschien pas over een paar honderd jaar. Ik wil niet onder de grond worden begraven. Ik wil leven en langer leven en denk dat ze in de toekomst misschien een manier vinden om me te genezen en wakker te maken. Ik wil deze kans hebben. Dat is mijn wens."

De ouders van de de tiener waren gescheiden en ze had haar vader al zes jaar niet gezien. De man zei tijdens de rechtszaak: "Zelfs als de behandeling succesvol is over zeg 200 jaar, vindt ze misschien geen familieleden meer en weet misschien niets meer, en zit ze daar wellicht in een wanhopige situatie als 14-jarige in Amerika."

Hij gaf zijn verzet uiteindelijk op en zei de wens van zijn dochter te willen respecteren. Na  het overlijden wilde de vader het lichaam zien, maar het meisje had vantevoren laten weten dat ze dat niet toestond.

Het benodigde bedrag voor de cryogenische preservering, circa 37.000 pond (zo'n 43.000 euro), is door haar familie bijeengebracht.

50 miljoen voor verkleinen melkveestapel

Er komt 50 miljoen euro beschikbaar voor de reductie van de melkveestapel. Dat is onderdeel van het pakket maatregelen om de mestcrisis in de melkveesector op te lossen. Vrijdag bereikten de partijen een definitief akkoord.

De overeenkomst kent drie pijlers, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Kamer. Er zijn afspraken gemaakt om het fosforgehalte in het mengvoer te verminderen. Boeren die al hun melkvee wegdoen, krijgen een premie. En zuivelbedrijven krijgen een strafkorting voor al de te veel aangeleverde melk.

Boeren hebben te veel koeien gekocht sinds het melkquotum vorig jaar werd afgeschaft. Zij produceren daardoor meer mest en dus fosfaat dan ons land mag produceren volgens afspraken met de Europese Unie. Als er geen akkoord was gekomen, dreigde Brussel met hard ingrijpen in de Nederlandse melkveesector.

50 miljoen voor verkleinen melkveestapel
50 miljoen voor verkleinen melkveestapel (Foto: ANP)

Trump en NAVO-chef bellen elkaar

Donald Trump en NAVO-chef Jens Stoltenberg zijn het eens dat het westerse militaire bondgenootschap NAVO belangrijk blijft. De twee hebben elkaar vrijdag gebeld en gesproken over de veiligheidssituatie, zoals de terroristische dreiging, en over de omvang van defensie-uitgaven. Ze zijn het ook eens dat er al veel vooruitgang is geboekt bij het spreiden van uitgaven, maar er is nog meer werk te doen op dat gebied, meldde de NAVO.

Trump, in januari de opvolger van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft er in zijn verkiezingscampagne op gewezen dat de Verenigde Staten erg veel geld kwijt zijn aan de veiligheid van anderen in het verre buitenland, terwijl die anderen zelf slechts mondjesmaat bijdragen. Trumps opmerkingen hebben tot onrust geleid in Europa. Dat is voor een belangrijk deel voor de veiligheid afhankelijk van het door de Amerikanen gedomineerde en voor een groot deel betaalde NAVO-bondgenootschap.

Trump en NAVO-chef bellen elkaar
Trump en NAVO-chef bellen elkaar (Foto: ANP)

Vaticaan weet wel raad met wijn

De ongeveer 840 bewoners van het Vaticaan weten wel raad met wijn. Ze drinken er jaarlijks per persoon 54 liter van en dat is twee keer zo veel dan de inwoners van Italië. Omgerekend werkt iedere inwoner van de gewijde Vaticaanse grond elk jaar 77 flessen weg.

Der Spiegel schrijft dat het Vaticaan daarmee de hoogste wijnconsumptie ter wereld kent. Het Duitse blad baseert zich op een telling van The Wine Institute in San Fransisco, in de Amerikaans staat Californië. Al jarenlang publiceert het instituut na onderzoek 'wie waar hoeveel drinkt'. Het onderzoek wordt wereldwijd uitgevoerd.

Vaticaan weet wel raad met wijn
Vaticaan weet wel raad met wijn (Foto: BuzzO)

Spoor Winsum nog dagen dicht

Het duurt nog zeker enkele dagen voordat het spoor in Winsum weer vrij is voor het treinverkeer. Vervoerder Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers tussen Groningen en Roodeschool te vervoeren.

De komende dagen moet de gehavende trein van het spoor worden getakeld. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

Spoor Winsum nog dagen dicht
Spoor Winsum nog dagen dicht (Foto: ANP)

Wiebes stelt zzp-wet uit tot zeker 2018

Zzp'ers en hun opdrachtgevers hoeven voorlopig niet te vrezen voor problemen met de Belastingdienst. De fiscus gaat de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) volgend jaar niet handhaven. De wet wordt uitgesteld tot ten minste 2018, liet staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes vrijdag weten.

De wet DBA was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Wie zich uitgeeft voor zelfstandige, maar feitelijk in dienst is van een werkgever, zou kunnen worden beboet. Er dreigden echter problemen omdat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit. Het aanpassen van die definitie kost tijd en komt op het bordje van het volgende kabinet, zei Wiebes.

In de tussentijd rekent de Belastingdienst zzp'ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding, belooft Wiebes. Hij maakt een uitzondering voor de "echte valsspelers", met praktijken die aan fraude grenzen.

Ruimhartig
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schiet Wiebes ook te hulp, liet de staatssecretaris weten. Hij is bereid sectoren die willen worden vrijgesteld van bepalingen uit zijn Wet werk en zekerheid, waarmee de wet DBA nauw samenhangt, ruimhartig tegemoet te komen.

De werkgevers vroegen Wiebes vrijdagochtend al de wet in de ijskast te zetten. Door de onduidelijkheid over de nieuwe regels deinsden opdrachtgevers terug voor het inhuren van zzp'ers, klaagden zij. Zzp'ers liepen daardoor opdrachten mis.

Blij
De VVD, de partij van Wiebes, is blij dat hij de wet DBA op de lange baan schuift. De partij vroeg de staatssecretaris al eerder geen boetes uit te delen zolang er onduidelijkheid heerst. Wiebes' vrijdag aangekondigde maatregelen "geven opdrachtgevers en zzp'ers in afwachting van een aanpassing van het arbeidsrecht weer lucht", aldus Tweede Kamerlid Erik Ziengs.

De ChristenUnie wil helemaal van de wet af. Zo alleen schept het kabinet duidelijkheid, stelt fractiewoordvoerster Carola Schouten. Zij heeft voorlopig liever de oude VAR-verklaring terug.

Ondernemers
Het uitstel is winst voor ondernemers. Dat stellen brancheorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP vrijdag in een gezamenlijke reactie.

"Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt", aldus de drie ondernemersorganisatie. "ZZP'ers kunnen weer ondernemen. Opdrachtgevers kunnen met een gerust hart zelfstandigen contracteren." De ondernemerslobby pleitte al langer voor uitstel.

Stichting ZZP Nederland is aanzienlijk minder enthousiast, teleurgesteld zelfs. "Dit is geen oplossing, dit is uitstel van een discussie."Zelfstandige ondernemers hebben hiermee nog steeds niet de eigen rechtspositie die zij behoren te krijgen, aldus de belangenorganisatie.'Uitstel zzp-wet winst voor ondernemers'

Wiebes stelt zzp-wet uit tot zeker 2018
Wiebes stelt zzp-wet uit tot zeker 2018 (Foto: ANP)

'Wilders moet open discussie kunnen voeren'

PVV-leider Geert Wilders moet als politicus en fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij "een open discussie kunnen voeren over maatschappelijke problemen".

De overheid heeft via het Openbaar Ministerie niet het recht om politieke speeches te interpreteren, zei Wilders' raadsman Geert-Jan Knoops vrijdagmiddag op de eerste dag van zijn pleidooi. "Dan komen we op het glijdende terrein van het interpreteren", waarschuwde de strafpleiter in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Daarnaast heeft de politicus bij het afleggen van de eed als lid van de Staten-Generaal de plicht om de wil van zijn kiezers te verwoorden. "Hij dient het partijprogramma uit te dragen, binnen en buiten parlement", sprak Knoops. Hij had de opdracht te handelen, zeker omdat in 2014 de instroom van migranten groot was. Knoops verwees naar een enquête waaruit zou blijken dat dat 43 procent van de bevolking het in mei 2014 eens zou zijn geweest was met de 'minder-Marokkanen'-uitspraken.

Stevige kritiek
Dat partijprogramma is bovendien niet strafbaar volgens het Openbaar Ministerie, stelde Wilders' raadsman. Politici moeten volgens Knoops stevige kritiek kunnen uiten. "Ook als die leidt tot onmin tussen bevolkingsgroepen, is dat geen reden tot strafvervolging", vindt hij.

Knoops zet maandag het pleidooi voort.

'Wilders moet open discussie kunnen voeren'
'Wilders moet open discussie kunnen voeren' (Foto: ANP)

Kabinet: geen nieuw onderzoek val Srebrenica

Er komt geen nieuw en groot onderzoek naar de val van Srebrenica. Dat heeft het kabinet vrijdag laten weten naar aanleiding van een verkennend onderzoek van het instituut NIOD. Dat heeft geen bewijs gevonden dat de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in 1995 geheime afspraken hadden die hebben voorkomen dat er tijdens de aanval op op de Bosnische enclave Srebrenica luchtsteun kwam voor het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat.

De onderzoekers hebben ook gekeken of er voorkennis bestond over de aanval door de Bosnische Serven op de moslimenclave. Volgens hen is niet gebleken dat bondgenoten of Nederland op de hoogte waren van een concreet plan om de 'veilige' enclave aan te vallen en geheel in te nemen.

Het NIOD stelt dat het wel van belang is om onderzoek te blijven doen. Maar ze vindt ook dat het op dit moment geen toegevoegde waarde heeft het verkennende onderzoek voort te zetten, omdat er geen onbelemmerde toegang bestaat tot alle vertrouwelijke of staatsgeheime informatie bij de partijen uit het conflict.

Gegijzeld
Het instituut was gevraagd nog een keer naar de kwestie te kijken naar aanleiding van een uitzending van het onderzoeksprogramma Argos in 2015. Daarin kwamen onder meer Amerikaanse documenten aan bod waaruit zou blijken dat er wel een internationale afspraak was om voorlopig geen vliegtuigen meer in te zetten voor luchtaanvallen of luchtsteun, omdat veel blauwhelmen gegijzeld waren.

Na de val van Srebrenica werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door de Bosnische Serven vermoord.

Kabinet: geen nieuw onderzoek val Srebrenica
Kabinet: geen nieuw onderzoek val Srebrenica (Foto: ANP)

Leonard Cohen boven aan Album Top 100

Leonard Cohen voert deze week de Album Top 100 aan met You Want It Darker. De aandacht voor de muziek van de eerder deze maand overleden zanger is groot. Zo werd zijn laatste album bij Bol.com bijna twee keer zo vaak verkocht.

Verder zijn er ook een heleboel nieuwkomers. De hoogste nieuwe naam is K3. Het tweede album van de nieuwe bezetting van de Belgische meidengroep is terug te vinden op de derde plek. Ook Sevn Alias en Sting dringen de top tien binnen met hun plaat.

Gordon komt samen met het Metropole Orkest binnen op de negende plek in de lijst met 'Compleet, volmaakt, het einde'. Dit is het allerlaatste album dat Gordon ooit zal maken. De zanger presenteerde de plaat vrijdagochtend tijdens een uitzending van radiozender 100% NL vanuit zijn eigen koffietent in Blaricum.

Album Top 10 week 47
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (5) Leonard Cohen - You Want It Darker
2. (2) Kensington - Control
3. (-) K3 - Ushuaia
4. (3) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! 37
5. (4) Frenna - Geen oog dichtgedaan
6. (-) Sevn Alias - Trap Grammy
7. (-) Sting - 57th & 9th
8. (1) Robbie Williams - The Heavy Entertainment Show
9. (-) Gordon ft. Metropole Orkest - Compleet, volmaakt, het einde
10. (7) Lijpe - Jackpot

Leonard Cohen boven aan Album Top 100
Leonard Cohen boven aan Album Top 100 (Foto: BuzzE)

Hagel raakt resultaat ASR

Verzekeraar ASR heeft in het derde kwartaal een iets minder resultaat geboekt dan een jaar geleden. Schadeclaims voor hagel- en waterschade uit de eerste helft van het jaar drukten het resultaat, hoewel dat effect grotendeels werd gecompenseerd door gunstige ontwikkelingen bij de levensverzekeringen.

ASR meldde vrijdag een operationeel resultaat van 150 miljoen euro over het derde kwartaal. Dat was 8 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf ontving wel bijna 10 procent meer aan premies.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten stelde dat de resultaten van ASR in 2016 voldoen aan de doelstellingen voor de langere termijn. Op diverse vlakken worden die volgens hem zelfs overtroffen.

Hagel raakt resultaat ASR
Hagel raakt resultaat ASR (Foto: ANP)

The Weeknd nieuwe leider in Single Top 100

Het gelegenheidsgezelschap Frenna, Jonna Fraser en Emms hebben niet lang van hun eerste plaats in de Single Top 100 kunnen genieten. Na een week moeten ze alweer plaatsmaken voor The Weeknd en Daft Punk. Zij houden met Starboy de opmars van James Arthurs Say You Won't Let Go tegen, die voorlopig genoegen moet nemen met de tweede plaats.

Voor zowel The Weeknd als Daft Punk is Starboy de eerste nummer 1-hit. Beide acts kwamen eenmaal dichtbij: The Weeknd kwam vorig jaar tot plaats drie met Can't Feel My Face en Daft Punks Get Lucky strandde in 2013 op nummer twee.

Net als in de albumlijst is ook in de Single Top 100 het effect van Leonard Cohens dood vorige week zichtbaar. De klassiekers Hallelujah en Suzanne komen de lijst binnen op respectievelijk 73 en 79, terwijl Cohens laatste plaat You Want It Darker op 76 binnentreedt. Die laatste single is afkomstig van zijn gelijknamige album die deze week opnieuw de eerste plaats bereikt.

Single Top 10 week 47
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
2. (5) James Arthur - Say You Won't Let Go
3. (1) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
4. (3) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
5. (4) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
6. (7) Shawn Mendes - Mercy
7. (6) Calvin Harris - My Way
8. (8) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
9. (10) Bruno Mars - 24K Magic
10. (9) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water

The Weeknd nieuwe leider in Single Top 100
The Weeknd nieuwe leider in Single Top 100 (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem: ontslagen ABN onvermijdelijk

De technologische veranderingen die de financiële sector momenteel doormaakt zijn onvermijdelijk en de sector kan niet anders dan zich aanpassen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd in een reactie op de nieuwe ontslagronde bij ABN AMRO. De overheid is de grootste aandeelhouder van de bank.

De bank liet deze week weten nog eens 1500 banen te schrappen. Een van de redenen die bestuursvoorzitter Gerrit Zalm noemde waren de technologische veranderingen in de sector. "Dit zijn geen processen die je kan stoppen, deze technologische veranderingen. Die verandering is gaande en Nederlandse banken zullen daar doorheen moeten", zei Dijsselbloem.

Volgens Zalm moet de nieuwe ontslagronde zo'n 400 miljoen euro opleveren.

Dijsselbloem: ontslagen ABN onvermijdelijk
Dijsselbloem: ontslagen ABN onvermijdelijk (Foto: ANP)

Soundos el Ahmadi alweer weg bij DWDD

Soundos el Ahmadi keert niet meer terug in De wereld draait door als huiscomedian. De cabaretière en het programma waren simpelweg geen goede match, zo vertelt ze aan Televizier.nl.

"Ik kwam erachter dat mijn comedystijl niet altijd matcht met het bespreken van de actualiteit. Wat goed werkt in een stand-upcomedyomgeving, sloeg soms niet goed aan tijdens de live-uitzending. Ik heb daarom in goed overleg besloten om niet verder gaan", verklaart Soundos.

Dat was overigens niet de enige reden om te stoppen. Het wekelijks schrijven en testen van het materiaal bleek te zwaar naast haar gewone werkzaamheden.

Soundos werd in september aangekondigd als de nieuwe huiscomedian van DWDD. Eerder waren onder meer Peter Pannekoek, Pieter Derks en Martijn Koning enige tijd vaste cabaretier in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk.

Soundos el Ahmadi alweer weg bij DWDD
Soundos el Ahmadi alweer weg bij DWDD (Foto: BuzzE)

Samenwerking met Jakarta over oorlogsschepen

Nederland en Indonesië gaan nauw samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee is gebeurd. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag. Hij vertrekt zondag voor een handelsmissie naar dat land.

Dan zal de kwestie ook aan de orde komen, zei de premier. "Indonesië ziet het belang van dit dossier zeer en ze willen ook graag met ons samenwerken." Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen "buitengewoon ernstig" en "diep ingrijpend".

Deze week kwam naar buiten dat de wrakken van de kruisers De Ruyter en Java en een groot deel van de torpedobootjager Kortenaer zijn verdwenen. Ze vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee. Het waren de graven van honderden opvarenden.

Samenwerking met Jakarta over oorlogsschepen
Samenwerking met Jakarta over oorlogsschepen (Foto: ANP)

Trump ontslaat lobbyisten

Om het ene presidentschap in het volgende over te laten vloeien, stelt een president-elect in de VS altijd een zogeheten transitieteam aan. Donald Trump heeft deze week de bezem door dat team laten halen: hij heeft zijn vicepresident Mike Pence alle lobbyisten uit het team laten schoppen. Dat meldt NBC.

#DrainTheSwamp

Een van Trumps campagneslogans was 'drain the swamp', oftewel, laten we het moeras van de Washingtioniaanse vriendjespolitiek droogleggen. Aanvankelijk lieten Pence en Trump hun collega Chris Christie (de gouverneur van New Jersey) het team samenstellen. Christie, die niet loyaal genoeg gevonden werd tijdens de campagne, werd ook ontslagen. Mike Pence vervangt Christie als hoofd van het team.

Anti-lobbyistenverklaring

Om te voorkomen dat er alsnog lobbyisten invloed hebben op het nieuwe kabinet, laat Trump zijn entourage verklaringen ondertekenen waardoor zij, na voor de regering-Trump gewerkt te hebben, vijf jaar lang geen lobbyistenwerk mogen verrichten.

Trein ontspoort na botsing met melktankauto

Rond het middaguur is bij Winsum een trein gedeeltelijk ontspoord na een botsing met een melktankauto. Dit melt RTV Noord op haar website. 

Het ongeluk gebeurde rond het middaguur. Bij de botsing vielen meerdere gewonden. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens de politie kwam de melktankauto van een boerenerf af en kwam bij een onbewaakte spoorwegovergang in botsing met de trein.

Update 16:00 uur:
Elf slachtoffers van het ongeval zijn naar het ziekenhuis gebracht. In een kazerne in de buurt worden 35 lichtgewonden opgevangen. Artsen, verplegend personeel en 8 medewerkers van het rode kruis bieden daar hulp. De machinist van de trein en de bestuurder van de tankauto bleven ongedeerd, de bestuurder van de tankauto is aangehouden.

Plannen om deze overweg af te sluiten liggen al klaar, volgens Prorail. "We staan klaar om de overweg te sluiten en een alternatieve weg aan te leggen. Een overgang iets verderop gaan we beveiligen, waardoor de situatie veiliger wordt. Een noodweg zorgt ervoor dat de boerderijen aan de Voslaan bereikbaar blijven", aldus een woordvoerder.

De onderhandelingen tussen ProRail en de eigenaar van de grond duren al een tijdje. De eigenaar heeft ook al een aanbod gehad, maar gaat daar niet mee akkoord. "Het is dan uiterst vervelend dat juist tijdens de onderhandelingen zo'n ernstig ongeval plaatsvindt."

Update 13:15 uur:
Het is niet de eerste keer dat er bij deze onbewaakte overweg ongevallen plaatsvonden. Op 2 april 2014 reed een trein op een auto, waarbij de 67-jarige automobilist om het leven kwam. Op 14 oktober in datzelfde jaar werd de auto van een 24-jarige man uit de gemeente Eemsmond geschept door een trein. Na dit laatste ongeval werd een handtekeningenactie georganiseerd om Prorail te bewegen de overweg veiliger te maken.

Update 13.02 uur:
Er is één gewonde overgebracht naar het ziekenhuis. De overige gewonden worden ter plaatse behandeld. Passagiers die niet gewond zijn worden opgevangen in een boerderij vlakbij de plaats van het ongeluk. De politiehelikopter zou inmiddels ook ter plaatse zijn.

Update 12.43 uur:
Volgens de politie is de chauffeur van de tankauto ongedeerd. De hulpdiensten zijn met groot materiaal ter plaatse.

Jouw foto bij dit bericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl !

Vernieuwing Buckingham Palace gaat 430 miljoen kosten

Urgente reparaties in Buckingham Palace gaan de komende jaren zeker 430 miljoen euro kosten. Dat is twee keer zo veel als de kosten van het onderhoud aanvankelijk waren geraamd. De Britse nieuwszender SkyNews berichtte vrijdag dat is besloten het uit 1703 stammende paleis zo op te knappen dat het "toekomstbestendig" wordt.

Om alle klussen die nodig zijn uit te laten voeren krijgt koningin Elizabeth II van de regering tijdelijk meer geld voor haar huishouding. Volgens een mededeling van het paleis is aan veel essentiële zaken zoals pijpleidingen, elektrische bedrading, kabels en boilers al in geen zestig jaar meer iets gedaan. Alles moet vernieuwd en de hele renovatie is naar verwachting pas over tien jaar klaar.

In november vorig jaar werd de zaal voor staatsdiners een half jaar gesloten, omdat gevreesd werd dat het plafond naar beneden zou storten als gevolg van achterstallig onderhoud.

De Britse koning George III kocht in 1761 het landhuis dat Buckingham Palace zou worden. Het werd pas bij de troonsbestijging van Victoria in 1837 de residentie van de Britse monarch in Londen.

430 miljoen voor 'bouwval' Buckingham Palace
430 miljoen voor 'bouwval' Buckingham Palace (Foto: ANP)

Liberty wil nachtrace F1 in Las Vegas

Als het aan Liberty Media komt er een nachtrace in Las Vegas. De nieuwe eigenaar van de Formule 1 wil de sport aantrekkelijker maken voor de fans en tegelijkertijd de inkomsten opkrikken. Liberty media-baas Greg Maffei opperde dit deze week tijdens de Morgan Stanley Technology, Media and Telecoms conferentie in Barcelona.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone sprak eerder dit jaar nog met vertegenwoordigers van een mogelijke race in Las Vegas, maar deze besprekingen kwamen niet verder dan een oriënterende fase. De Verenigde Staten herbergt met Austin momenteel al een race.

Dit jaar rijdende F1-coureurs 21 races en ook volgend jaar staan evenzovele wedstrijden op het programma, al staan achter de races in Duitsland en Brazilië nog wel vraagtekens. Liberty wil echter dat het niet bij 21 Grands Prix blijft, maar kijkt al verder.

Maffei: "Er ligt een grens aan hoeveel er mogelijk is. Je moet de auto's de wereld over slepen, maar een kleine uitbreiding van de kalender is zeker mogelijk. Tot een bepaalde grens is hier wel interesse voor. De FIA verdient zo meer, de teams verdienen meer en wij verdienen meer. Nieuwkomers betalen over het algemeen meer dan bestaande races."

Man opgelost na val in zuurpoel Yellowstone

De 23-jarige Colin Scott wilde een warm bad nemen in Yellowstone National Park in de VS, en dat liep niet goed af. Hij viel in het hete water met hoge zuurgraad en vervolgens bleef er vrijwel niets van hem over, meldt de BBC.

Het ongeval in het park met de ondergrondse supervulkaan gebeurde al in juni. De details kwamen echter nu pas aan het licht, na een verzoek in het kader van de Freedom of Information-wet door een tv-zender.

Hoewel Scotts zus het incident met haar telefoon filmde, valt er voor het televisiestation niets uit te zenden. Uit respect voor de familie zijn de beelden niet vrijgegeven, en dat is misschien maar goed ook.

Naar verluidt was het tweetal bewust van de aangewezen paden afgegaan. De onfortuinlijke man zou het water eerst even hebben willen testen. Hij gleed echter uit en viel erin.

Reddingswerkers vonden Scotts lichaam in eerste instantie wel, maar vonden het te gevaarlijk om hem direct te bergen omdat het donker werd en er een storm opstak. De volgende dag bleek er nagenoeg niets van de man over te zijn.

"Om een lang verhaal kort te maken, heeft er een behoorlijke mate van oplossing plaatsgehad", aldus parkwachter Lorant Veress.

Gameplayreview van Rollercoaster Tycoon World is hilarisch

De release van de 'officiële' opvolger in de Rollercoaster Tycoon franchise, Rollercoaster Tycoon World (RCTW), ging eergisteren voorbij zonder veel poeha of aandacht en is volledig overschaduwd door de release van de officieuze opvolger Planet Coaster, die gemaakt werd door het daadwerkelijke team achter het legendarische Rollercoaster Tycoon 3.

De reden daarvan moge duidelijke zijn; RCTW is niet best.

Een van de bekendere reviewers en gameplayers op YouTube, Nerd3 (spreek uit als Nerd Cubed), heeft zijn review afgerond. Zijn mening zie je - als je tijd hebt - in onderstaande video.  Mocht je nog twijfelen tussen RCTW en Planet Coaster?  Na deze video zijn al je twijfels weg.

Mocht dit niet overtuigend zijn, hier de reviews op Steam.

Bosz: "Ik heb geen pistool, dus kan Gudelj niet dwingen"

Het gesprek tussen Peter Bosz en Nemanja Gudelj heeft geen oplossing opgeleverd. De middenvelder sluit niet aan bij de A-selectie. Op de persconferentie van vrijdag gaf Bosz tekst en uitleg over het gesprek. "Vanochtend om 9 uur hebben we met hem gezeten. Het was niet een heel lang gesprek, waarin hij aangaf dat hij er nog hetzelfde in staat. En wij ook, dus dan is het geen lang gesprek"

Gudelj kon zich niet meer motiveren om op de bank te zitten, in aanloop naar het duel met AZ. "Dat zei hij niet met die woorden, maar hij vindt het moeilijk om dat op te brengen. En hij vindt het niet eerlijk om dan op de bank te gaan zetten naar zijn medespelers en de club toe." Voorlopig sluit Gudelj aan bij Jong Ajax. "Of hij daar gaat spelen weet ik niet, maar hij gaat daar in ieder geval meetrainen."

Een opmerkelijke situatie, waarin de speler dus duidelijk aangeeft dat hij niet op de bank wil zitten. "Dat vinden wij dus ook en ik heb het ook nog nooit meegemaakt. We hebben er uitgebreid over gesproken. Het is een prima jongen, traint goed. Maar hierin verschillen wij fundamenteel van mening. Hij vindt dat hij in de basis hoort."

Bosz kon Gudelj dus niet overtuigen om toch als wisselspeler te acteren. "Ik heb geen pistool, dus ik kan hem niet dwingen", aldus de Ajax-trainer.

Deze week verscheen in de Telegraaf een verhaal dat Gudelj een basisplaats was belooft en dat Hakim Ziyech niet naar Amsterdam zou komen in de zomer. "Grote onzin. Ik doe spelers geen toezeggingen die ik niet kan waarmaken. Dat heb ik hem ook gevraagd en hij zei ook dat het onzin was."

Het boek lijkt gesloten tussen beide partijen. "Als hij er zo over blijft denken, dan lijkt het over. Maar tot de winterstop zal hij bij Jong Ajax blijven."

Faam/schaamnaam 2016: Kenny Boeijen

"Mijn naam is Kenny Boeijen en dat maakt me helemaal geen fuck uit", aldus de reactie van de kersverse winnaar van de Faamnaam 2016. Het is de tweede keer dat die wordt toegekend.

De verkiezing van 3FM's Schaamnaam ging vorig jaar samen met dj's Coen en Sander onder de nieuwe noemer Faamnaam over naar Radio 538. Toen ging Ferry Kuhlman met de winst aan de haal.

Eerdere winnaars waren Till Bal, Con Domen, Wil Helmes, Hendy Keppy, Fokje Modder, Wil-Jannie Mostert-Uit de Fles en Stanley Messie.

Maria Juana moest bij de verkiezing van dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats. Op plek drie staat Loek Out.

'Ubisoft werkt aan Mario RPG voor Switch'

Wederom een gerucht uit de stallen van Letsplayvideogames. Volgens bronnen bij Ubisoft en Nintendo zouden de twee bedrijven samenwerken aan een Mario RPG met een rol voor de doldwaze Rabbids van Ubisoft.

De titel staat vooralsnog bekend onder de naam Mario RPG: Invasion of the Rabbids en staat gepland als launchtitel voor Switch in maart. De game is een turn-based RPG, waarin de Rabbids het Mario-universum infilteren. Sommige zijn slecht, sommige zijn goed en uiteraard neemt Bowser een nieuwe vorm aan gebaseerd op het design van de Rabbids.

Nintendo houdt de ontwikkeling onder toezicht, zodat de game de launch haalt en de richtlijnen worden gevolgd betreffende de iconografie van het Mario-universum. Wanneer Nintendo in januari meer informatie naar buiten brengt over Switch en haar games, zou Mario RPG: Invastion of the Rabbids één van de grotere steunpilaren moeten zijn.

Of het allemaal waar is of niet is nog afwachten. Een korreltje zout, in hoeverre je lichaam zout nog aankan met alle geruchten over Switch, kan geen kwaad.

Nintendo Switch

'Treinpassagiers hadden de angst in hun ogen'

De meeste inzittenden van de trein die vrijdag bij Winsum ontspoorde na een botsing met een tankauto van FrieslandCampina, hebben kneuzingen en snijwonden door rondvliegend glas. "Er was veel paniek. De mensen hadden angst in de ogen", zegt een vrouw die vrijwel direct na het ongeluk ter plaatse was. Ze komt uit Groningen en was op weg voor een dagje Schiermonnikoog.

In de trein zaten volgens haar dertig tot veertig mensen. "De inzittenden waren bang dat de ontspoorde trein zou omvallen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd." De vrouw kon de inzittenden helpen een ruit in te slaan om zo uit de trein te komen.

Twee gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht, hun toestand is niet levensbedreigend, meldden de hulpdiensten. Enkele tientallen lichtgewonden worden in een nabijgelegen boerderij en kazerne behandeld.

Informatienummer
Vervoersbedrijf Arriva heeft een telefoonnummer geopend voor informatie over het treinongeval bij Winsum.

Het bedrijf kan nog niets zeggen over de exacte toedracht van het ongeval. Volgens Arriva zijn er enkele gewonden gevallen. Het servicenummer 0800-0200746 is bedoeld voor familie en vrienden van reizigers die opheldering over het lot van hun geliefden willen krijgen.

'Treinpassagiers hadden de angst in hun ogen'
'Treinpassagiers hadden de angst in hun ogen' (Foto: ANP)

De top 40 van 12 november 1966

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat de Russen en de Amerikanen beiden voor de eerste keer een succesvolle onbemande zachte landing op de maan maken, John Lennon beweert dat de Beatles populairder zijn dan Jezus Christus, Prinses Beatrix trouwt met Claus van Amsberg en de eerste paal voor de Bijlmer wordt geslagen. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1966.

Amazon gaat wereldwijd strijd aan met Netflix

Amazon maakt zijn videostreamingdienst wereldwijd beschikbaar. Daarmee gaat de grootste webwinkel ter wereld de strijd aan met onder meer Netflix, dat al langer nagenoeg overal ter wereld actief is.

In een bericht over de nieuwe serie The Grand Tour, met de sterren van BBC-hit Top Gear, hintte Amazon op een verdere verspreiding naar in totaal "tweehonderd landen en gebieden". Het bedrijf heeft al miljarden uitgegeven aan licenties voor programma's en voor de productie van exclusieve films en series, zoals The Grand Tour.

De videodienst is onderdeel van een breder abonnement bij de webwinkel, dat onder meer muziek, e-books en snellere verzending van aankopen biedt. De gedachte daarachter is dat klanten die video's kijken via Amazon Prime, zoals de dienst heet, sneller geneigd zijn online aankopen te doen via de site.

Afgetroefd
Expliciete uitspraken over een komst van de videodienst naar Nederland heeft Amazon nog niet gedaan. RTL-directeur Bert Habets zei onlangs dat het mediabedrijf recent meerdere keren door Amazon is afgetroefd in de aankoop van licenties voor de Nederlandse markt.

Amazon lanceerde eerder al een webshop voor e-books in Nederland. Daarnaast werd de Duitse variant van de webwinkel, waar ook voor Nederlandse klanten een breder aanbod beschikbaar is, onlangs uitgebreid met Nederlandse vertalingen.

Amazon gaat wereldwijd strijd aan met Netflix
Amazon gaat wereldwijd strijd aan met Netflix (Foto: ANP)

Knoops: machtsmisbruik OM in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie heeft misbruik gemaakt van zijn vervolgingsrecht in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat stelde zijn raadsman vrijdag in verdediging van Wilders' 'minder-Marokkanen'-uitspraken. Strafpleiter Geert-Jan Knoops vroeg de Haagse rechtbank om het OM alsnog niet-ontvankelijk te verklaren wegens het misbruik van de scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Het proces symboliseert volgens Knoops dat anno 2016 in Nederland politieke processen nog steeds kunnen worden gevoerd. Hij hekelde de aanklagers omdat "het realiteit is dat het OM een politicus monddood wil maken". Hij stelde dat het OM selectief te werk gegaan is gegaan bij het interpreteren van de uitspraken, de wet en de 6474 aangiften. Daartoe zijn mensen "opgeroepen, aangespoord of geronseld".

Knoops hield de rechtbank voor dat een politiek oordeel wordt gevraagd. In het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp betoogde hij dat Wilders niet strafbaar is voor zijn gewraakte uitspraken in maart 2014. "U zult concluderen dat er geen zaak is tegen Wilders."

Context
De uitspraken van Wilders hebben niets te maken met verhuld racisme of intolerantie, maar geven volgens Knoops de mening weer van de bezorgde burgers en de oplossingen die de PVV-leider aandraagt. De uitlatingen in maart 2014 moeten alleen in politieke context worden beschouwd, vindt Knoops.

Hij schetste "uit fairness naar de verdachte" de gebeurtenis meteen na diens 'minder-Marokkanen'-uitspraak in een Haags café, toen hij werd geïnterviewd door de NOS.

Crimineel
Daarin plaatste Wilders de context van zijn uitspraken, zoals de vrijwillige remigratie van Marokkanen, het sluiten van de grenzen en het uitzetten van criminele Marokkanen. In een interview met RTL's Frits Wester stelde Wilders verder dat het hem niet ging "om Marokkanen met een winkeltje".

Die nuanceringen passen volgens Knoops niet in slogans tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Bovendien heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) het uitzetten van criminele vreemdelingen als Somaliërs, Irakezen en Marokkanen voor vergrijpen met een straf van meer dan zes maanden inmiddels tot beleid verklaard, aldus Knoops.

Knoops: machtsmisbruik OM in zaak-Wilders
Knoops: machtsmisbruik OM in zaak-Wilders (Foto: ANP)

'Nintendo Switch krijgt verbeterde Pokémon Sun en Moon'

De Nintendo Switch krijgt een verbeterde versie van Pokémon Sun en Moon. Dat meldt Eurogamer op basis van meerdere bronnen. Het gaat hier om een nieuwe 'derde versie', zoals Yellow, Crystal, Emerald en Platinum destijds. Deze derde versie wordt ontwikkeld onder codenaam Pokémon Stars.

Volgens Eurogamer werd Pokémon Stars gelijktijdig met Sun en Moon ontwikkeld. De ontwikkeling van Pokémon Stars werd vervolgens een paar maanden stopgezet om Sun en Moon op te poetsen en klaar te stomen voor de release, aankomende woensdag in Europa. Als de 3DS-games uit zijn wordt het werk aan Pokémon Stars weer hervat.

Nintendo zelf heeft eerder gezegd dat er een Pokémon-game uit zou komen voor Switch in het eerste jaar, het lijkt dus om deze game te gaan. Volgens Eurogamer moest Pokémon Stars eerst in de zomer van 2017 uitkomen, maar is recent naar het najaar verschoven. Behalve HD graphics bevat Pokémon Stars waarschijnlijk ook een paar nieuwe Pokémon.

Kun jij een extra jaar wachten? Wij vinden Pokémon Sun voor 3DS in ieder geval heel goed.

Schippers compenseert hogere zorgpremie niet

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid ziet geen ruimte om de forse verhoging van de zorgpremie voor komend jaar te compenseren. Ze vindt het 'heel jammer' dat de premieverhoging een stuk hoger uitvalt dan gedacht, maar wijst erop dat dat in voorgaande jaren juist andersom was.

Schippers herinnerde er vrijdag aan dat niet zij, maar de zorgverzekeraars zelf de premie bepalen. De meeste van hen schroeven de premie met zo'n 10 procent op. Volgens de minister hadden de zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten, maar hebben ze dat niet allemaal gedaan. Schippers bestrijdt dat lagere premies de kosten niet zouden dekken. Ze wijst erop dat de reserves van de verzekeraars vorig jaar juist groeiden, hoewel ze toen ook miljarden uittrokken om de premie te drukken.

Mensen met een laag inkomen hoeven zich geen zorgen te maken over een hogere zorgpremie, suste Schippers. Zij gaan er niets van merken, omdat de zorgtoeslag die zij ontvangen met de premie mee stijgt. Midden- en hogere inkomens moeten hopen dat een andere belasting, vergoeding of uitkering juist meevalt. Schippers heeft daar goede hoop op, omdat 'ramingen nu eenmaal heel betrekkelijk zijn'.

Vier van de vijf grote zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Alleen op VGZ is het nog wachten. De premie stijgt steevast ongeveer een tientje per maand, terwijl Schippers uitging van 3,50 euro.

Schippers compenseert hogere zorgpremie niet
Schippers compenseert hogere zorgpremie niet (Foto: ANP)

PostNL wijst Bpost opnieuw de deur

PostNL ziet geen reden om opnieuw met Bpost te gaan praten over het overnamebod dat het Belgische bedrijf op tafel wil leggen. Dat meldde PostNL vrijdag.

Bpost nodigde PostNL donderdag per brief nogmaals uit voor onderhandelingen. Daar ziet het Nederlandse bedrijf echter geen heil in, omdat Bpost niets heeft veranderd aan zijn ongevraagde bod, dat onlangs al werd afgewezen. Volgens PostNL is het bod van de Belgen onder meer te laag en krijgt de Belgische overheid een te groot belang in het nieuw te vormen fusiebedrijf.

PostNL wees in dat verband ook op de bezwaren in de Nederlandse politiek tegen een overname door de Belgen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft zijn Belgische collega Alexander De Croo deze week verteld dat hij niets ziet in de overnameplannen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vroeg de regering bovendien donderdag om via een aanpassing van de postwet meer obstakels op te werpen voor een ongewenste overname van het postbedrijf.

Het bestuur en de raad van commissarissen van PostNL gaven nogmaals aan vertrouwen te hebben in een zelfstandige toekomst van hun bedrijf. De beloftes die Bpost doet op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen en nieuwe banen vinden ze niet hard genoeg. Verder zou de nu door Bpost voorgestelde deal te veel onzekerheden bevatten, waaraan PostNL zijn aandeelhouders andere belanghebbenden niet wil blootstellen.

PostNL wijst Bpost opnieuw de deur
PostNL wijst Bpost opnieuw de deur (Foto: ANP)

Milde vogelgriep Deurne geweken

De milde vogelgriep die eind oktober toesloeg op een pluimveebedrijf in het Brabantse Deurne is de kop ingedrukt. Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) heeft de genomen veiligheidsmaatregelen donderdag ingetrokken.

De 11.000 kalkoenen, 3500 fazanten en 2000 eenden op het bedrijf zijn geruimd. Dat was nodig omdat het milde virus dat er rondwaarde zich kan ontpoppen tot een zeer besmettelijke en voor pluimvee dodelijke variant. Nu is gebleken dat het virus zich niet heeft verspreid, kunnen de buurboeren opgelucht ademhalen - al dreigt inmiddels gevaar uit andere hoek.

Pluimveehouders in heel Nederland houden hun hart vast, omdat afgelopen weken op meerdere plaatsen watervogels zijn gevonden die aan een gevaarlijke en zeer besmettelijke vogelgriepvariant zijn doodgegaan. De maatregelen die Van Dam heeft genomen om overslaan van dat virus te voorkomen, blijven wel van kracht.

Milde vogelgriep Deurne geweken
Milde vogelgriep Deurne geweken (Foto: ANP)

Skischoenen 's avonds taboe in Tirols skioord

Het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl in Tirol stelt paal en perk aan het gebruik van skischoenen na zonsondergang. Mensen die na acht uur 's avonds nog op het schoeisel rondlopen, riskeren voortaan een boete. Met de maatregel wil de gemeenteraad van het populaire skioord vooral de veiligheid bevorderen. Het boetebedrag bedraagt standaard 25 euro, maar kan voor notoire overtreders tot 2000 euro oplopen.

Skiën en snowboarden mag in Ischgl ook niet na achten, omdat dat in het donker gevaar oplevert voor anderen. Met het skischoenverbod wil het gemeentebestuur vooral de wintersporters tegen zichzelf in bescherming nemen. "Met skischoenen kan men op asfalt uitglijden", legde burgemeester Werner Kurz uit aan de Oostenrijkse omroep ORF. "Bovendien veroorzaken ze geluidsoverlast."

Wie na een dag op de piste tot na achten in de kroeg blijft plakken en geen gewone schoenen bij zich heeft, kan altijd nog een taxi nemen, redeneert de gemeente. Om legaal in te kunnen stappen blijft het toegestaan om maximaal 10 meter op skischoenen af te leggen.

Skischoenen 's avonds taboe in Tirols skioord
Skischoenen 's avonds taboe in Tirols skioord (Foto: ANP)

Bussemaker kort hogescholen met 7 miljoen

Zes hogescholen krijgen volgend jaar in totaal 7 miljoen euro minder van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De instellingen hebben de prestatieafspraken niet gehaald.

Dat heeft de bewindsvrouw donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Maar ze legt niet de volledige strafkorting op. Het gaat om InHolland, de Hogeschool Leiden, de Hogeschool Rotterdam, NHL, Vilentum en Fontys.

"Gezien de moeilijke opdracht waar alle hogescholen voor staan en de noodzaak dat ook deze zes hogescholen doorgaan op de door hen ingezette weg om het studiesucces te verhogen en gelijke kansen te bieden aan al hun studenten, zal ik hen de helft minder korten", aldus de minister.

De 7 miljoen gaat naar de andere hogescholen die wel de prestatieafspraken hebben gehaald. Het ministerie maakte in 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen om ze niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden.

Bussemaker kort hogescholen met 7 miljoen
Bussemaker kort hogescholen met 7 miljoen (Foto: ANP)

Aandeelhouders voor fusie Tesla-SolarCity

De aandeelhouders van Tesla hebben de overname van SolarCity door de automaker goedgekeurd. Dat meldt Tesla donderdag. Ruim 85 procent van de aandeelhouders stemde voor de fusie. De aandeelhouders van SolarCity keurden de overname al eerder goed.

SolarCity kondigde onlangs zonnepanelen verwerkt in dakpannen aan. Die kunnen gezamenlijk met de Tesla Powerwall-thuisbatterij worden verkocht. Tesla-baas Elon Musk, die ook al een groot deel van SolarCity in handen had, zei eerder nog meer synergie te verwachten.

Aandeelhouders voor fusie Tesla-SolarCity
Aandeelhouders voor fusie Tesla-SolarCity (Foto: BuzzT)

Reparatieprogramma voor iPhone 6 Plus

Apple heeft een speciaal reparatieprogramma opgezet voor de iPhone 6 Plus. Dat heeft het bedrijf uit Cupertino donderdag bekendgemaakt. Het probleem met de iPhone 6 Plus behelst het touchscreen dat in bepaalde gevallen niet meer reageert op aanrakingen. De reparatie is niet gratis: klanten moeten 167,10 euro betalen.

De eerste aanwijzingen dat er een probleem is met het toestel is een grijze, flikkerende balk bovenaan het scherm. Tegelijkertijd reageert het scherm steeds minder goed op aanrakingen. Volgens iFixit.org, een website die gericht is op de reparatie van Apple-apparaten, zit het probleem niet in het scherm, maar in twee chips die aan de bovenkant van het scherm zitten. Die kunnen defect raken als het toestel verbogen is.

Dat de iPhone 6 Plus verbogen kan raken werd al snel na de introductie van het toestel bekend. Nu blijkt het buigprobleem dus meer consequenties te hebben. iFixit spreekt van een ontwerpfout.

Reparatieprogramma voor iPhone 6 Plus
Reparatieprogramma voor iPhone 6 Plus (Foto: BuzzT)

Nieuwe partij sterk. gepresenteerd

Oud-wethouder Jan de Visser heeft vrijdag in Den Haag een nieuwe politieke partij met de naam sterk. gepresenteerd. De partij wil met lijsttrekker De Visser meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

De Visser, zelf afkomstig van het CDA en advocaat in Den Haag, presenteerde zijn partij als een 'inhoudelijk alternatief' voor de gevestigde partijen. Belangrijke thema's voor sterk. zijn hervorming van de arbeidsmarkt en privacy. Zo moet iedereen een vaste baan krijgen; flexcontracten moeten verdwijnen.

De privacy moet volgens sterk. veel beter worden beschermd. Als het aan De Visser en zijn partij ligt, komt er een stop op het verzamelen van persoonsgegevens. Iedere Nederlander bepaalt zelf aan wie hij of zij persoonsgegevens verstrekt.

Omdat 'niemand nog een touw kan vastknopen' aan hoe de zorg in Nederland is georganiseerd, moet daar een groot onderzoek naar komen. De bevolking moet nadat de uitkomsten zijn gepresenteerd in een referendum bepalen wat het juiste systeem is.

Nieuwe partij sterk. gepresenteerd
Nieuwe partij sterk. gepresenteerd (Foto: ANP)

'Huurprijzen vrije sector opnieuw gestegen'

Huurprijzen in de vrije sector zijn flink gestegen. In het derde kwartaal waren mensen gemiddeld 6,2 procent meer kwijt aan hun huur dan een jaar eerder, zo meldt verhuurbemiddelaar Pararius vrijdag.

De gemiddelde huurprijs steeg van 13,27 euro in 2015 naar 14,11 euro huur per vierkante meter. Vooral voor middeninkomens van 35.000 tot 50.000 euro is er in de Randstad een 'groot direct tekort aan huurwoningen', aldus directeur Jasper de Groot van Pararius. "Dat zorgt voor een sterke toename van de huurprijs."

De huurprijzen stegen het sterkst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Buiten de Randstad is ook sprake van groei, maar een stuk minder hard.

In de provincie Groningen constateerde de huurbemiddelaar wel een groeispurt. De prijzen stegen daar in een jaar met 16,8 procent. In de stad Groningen stegen de huren met 11,5 procent naar een prijs van 14,35 euro per vierkante meter.

'Huurprijzen vrije sector opnieuw gestegen'
'Huurprijzen vrije sector opnieuw gestegen' (Foto: ANP)

'Sint heeft het wat breder'

Sinterklaas geeft dit jaar naar verwachting meer geld uit aan cadeautjes en snoepgoed. Detailhandel Nederland verwacht dat de sinterklaasopbrengsten 2 procent hoger zullen uitvallen dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de aantrekkende economie en een opmaat voor feestmaand december, aldus de spreekbuis van Nederlandse winkeliers.

Op de verlanglijstjes nemen knutselspullen en bordspellen een prominente rol in. Ook Lego is traditiegetrouw favoriet bij de kinderen. Daarnaast is het elektronische bordspel 'Escape Room The Game' een hit. Doordat 5 december op een maandag valt hebben consumenten dit jaar het hele weekeinde om inkopen te doen. Detailhandel Nederland verwacht om die reden topdrukte op de zaterdag en zondag voorafgaand aan pakjesavond.

In november wordt volgens Detailhandel Nederland twee keer meer speelgoed verkocht dan in een gemiddelde maand. Circa de helft van het speelgoed wordt daarbij verkocht via de webwinkel.

De bevindingen van Detailhandel Nederland staan overigens haaks op de conclusie van Q&A. Op basis van een enquête waaraan ruim 1500 Nederlandse consumenten hebben meegedaan, concludeerde het onderzoeksbureau dat de totale bestedingen waarschijnlijk zo'n 2 procent lager zullen uitvallen. De groep mensen die zegt voor het kinderfeest cadeautjes te kopen is volgens het onderzoeksbureau wel iets groter geworden.

'Sint heeft het wat breder'
'Sint heeft het wat breder' (Foto: ANP)

Elon Musk en Talulah Riley weer gescheiden

Elon Musk is weer vrijgezel. De Tesla-baas is donderdag officieel gescheiden van de Britse actrice Talulah Riley. Dat meldt TMZ op basis van documenten.

Musk (45) en Riley (31) trouwen in 2010 en in januari 2012 maakte Musk bekend te gaan scheiden. In maart 2012 waren de scheidingspapieren getekend en ging het stel zijn eigen weg.

In 2013 worden de twee echter weer veelvuldig gespot en maken ze bekend opnieuw te gaan trouwen. Het huwelijk wordt in juli dat jaar voltrokken. Maar opnieuw houdt het huwelijk geen stand en in maart 2016 vraagt Riley de rechter in Los Angeles om het huwelijk te ontbinden.

De rechter heeft de scheiding donderdag bekrachtigd. Musk en Riley trouwden onder huwelijkse voorwaarden en de Britse actrice krijgt een onbekende som geld en geen partneralimentatie. Musk zit ondertussen niet stil: de ondernemer wordt de laatste tijd vaak gezien met actrice Amber Heard (30).

Elon Musk en Talulah Riley weer gescheiden
Elon Musk en Talulah Riley weer gescheiden (Foto: BuzzE)

Kanye West steunt Trump

De Amerikaanse rapper Kanye West legt regelmatig zijn show stil om lange tirades te houden. Ook donderdagavond deed hij dat op een podium in het Californische San Jose: hij erkende in zijn lange toespraak dat hij voor Trump is.

"Als ik had gestemd, had ik Trump gestemd", zei de rapper die vorige week ogenschijnlijk te druk was met het maken van nieuwe beats om zich richting het stemlokaal te begeven. Hij had verder nog gratis advies voor zijn Afro-Amerikaanse medemensen: ze mogen van Kanye best wel eens wat minder over rassen en racisme praten.

Volgens verschillende tweets vonden zijn fans het overigens maar niks dat hij lang over politiek bleef doorzagen en kwam er boegeroep uit het publiek. Ook gooide men dingen naar Kanye, maar daar trok hij zich niets van aan. De rapper onderbrak zijn show uiteindelijk om de paar nummers herhaaldelijk om telkens weer nieuwe politieke statements te maken.

Vanzelfsprekend is het opmerkelijk dat West zich achter Trump gooit: slechts een tiende van de Amerikaanse negers stemde op de Republikeinse president-elect. Ook zei West eerder dat hij in 2020 zelf een gooi wil doen naar het presidentschap. Dat zal hij dan zoals het er nu naar uitziet, in elk geval niet als concurrent van Trump gaan doen. Hij is het echter nog steeds stellig van plan en maakt reeds voorbereidingen zei hij donderdag.

Big Bang-actrice roemt plastische chirurgie

Kaley Cuoco, beter bekend als Penny in de comedyserie The Big Bang Theory, heeft goede ervaringen met plastische chirurgie. Dat zegt de actrice tegen tijdschrift Women's Health.

De 30-jarige actrice maakt er geen geheim van al een aantal ingrepen achter de rug te hebben. "Jaren geleden heb ik mijn neus laten corrigeren", vertelt Cuoco openhartig.

Ook heeft ze een borstvergroting laten uitvoeren en liet ze rimpels wegwerken. "Recent heb ik een lelijke rimpel in mijn nek laten wegwerken met een filler. Sorry maar ik wil er ook goed uitzien", aldus Cuoco.

Sterren praten steeds vaker openlijk over chirurgische ingrepen. Zo sprak Iggy Azalea vorig jaar met tijdschrift Vogue over haar borstvergroting en Kylie Jenner gaf toe haar lippen te hebben opgevuld.

Big Bang-actrice roemt plastische chirurgie
Big Bang-actrice roemt plastische chirurgie (Foto: BuzzE)

Zorgpremie Zilveren Kruis stijgt met 8 euro

De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis neemt met 8 euro toe naar 117,45 euro per maand. Door de inzet vanuit de reserves is de premiestijging beperkt gebleven, laat de zorgverzekeraar weten.

Andere (grote) zorgverzekeraars hebben al eerder ook behoorlijke verhogingen aangekondigd. Die stroken niet met de ramingen van de regering. Op Prinsjesdag werd nog verwacht dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen.

Eerder deze maand kondigde zorgverzekeraar CZ aan dat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar omhoog gaat met 7,90 euro tot 112,85 per maand, een stijging van 7,5 procent. Eind september kondigde DSW, een van de andere grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna een tientje aan

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vrijdag geen ruimte te zien om de forse verhoging te compenseren. Volgens haar hadden de zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten.

Zorgpremie Zilveren Kruis stijgt met 8 euro
Zorgpremie Zilveren Kruis stijgt met 8 euro (Foto: ANP)

Gulle Mick Jagger geeft flinke fooi

Mick Jagger was deze week in een gulle bui. De frontman van de Rolling Stones ging met een paar vrienden eten in een Chinees restaurant in New York. De fooi die hij achterliet na afloop was hoger dan de totale rekening.

Jagger ging met vijf vrienden en een lading bodyguards eten in het chique Philippe Chow. Ooggetuigen vertellen aan TMZ dat de groep heel veel bestelde. Van wraps, saté en garnalen als voorgerecht naar pekingeend, noedels en cake als hoofd- en nagerecht.

De rocker en zijn vrienden aten voor 478 dollar (446 euro). Mick nam alles voor zijn rekening en liet ook een fooi van 500 dollar (466 euro) achter.

Gulle Mick Jagger geeft flinke fooi
Gulle Mick Jagger geeft flinke fooi (Foto: BuzzE)

'Veiligheid Borssele niet in het geding'

De veiligheid bij de kerncentrale in Borssele is door het meningsverschil tussen het Rijk en de aandeelhouders van energiebedrijf Delta niet in het geding. Dat hebben ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag benadrukt.

De aandeelhouders van Delta wezen deze week een reddingsplan van het kabinet voor energiebedrijf af omdat ze dat te karig vonden. De suggestie dat het kabinet financieel over de brug moet komen omdat anders de veiligheid van de kerncentrale in het geding komt, noemt Dijsselbloem 'onnodig ongerust makend'. "Ik snap wel dat men probeert op die manier de druk op te voeren, maar die is echt ongepast."

Delta is wettelijk verplicht zijn netwerkbedrijf af te stoten, iets wat andere energiebedrijven eerder al moesten doen. Het kabinet wilde bepaalde staatsgaranties geven, omdat Delta ook nog met de centrale in Borssele zit opgescheept.

'Veiligheid Borssele niet in het geding'
'Veiligheid Borssele niet in het geding' (Foto: ANP)

Metallica maakt zich weer boos

Ze zijn inmiddels al over de vijftig, maar dat weerhoudt ze er niet van om nog een keer hun woede te delen met de rest van de wereld. Metallica komt vrijdag met een nieuw album, Hardwired... to Self-Destruct. Het is hun eerste studioplaat in acht jaar.

De dubbel-cd telt twaalf nummers en duurt 80 minuten. Voor elk lied is een videoclip gemaakt. Het album gaat over vernietiging, zoals de meeste nummers van Metallica. Zelfvernietiging bijvoorbeeld. Neem het nummer Moth into Flame, over de gevaren van roem. Zanger James Hetfield kreeg de inspiratie na het zien van een documentaire over Amy Winehouse. Hij noemt haar in het lied een 'blacked out pop queen', die verleid werd door de moordenaar die roem is, in een spiraal van drank en drugs terechtkwam en door de publiciteit ten onder ging voor het oog van de wereld.

Het titelnummer Hardwired gaat ook over vernietiging, maar dan van de mensheid: "Once upon a planet burning. Once upon a flame. Once upon a fear returning. All in vain. Do you feel that hope is fading? Do you comprehend? Do you feel it terminating? In the end." Die naderende ondergang komt doordat de mens wordt vervangen door machines, zoals Hetfield zingt in Spit out the bone: "Long live machine. The future supreme. Man overthrown. Spit out the bone." En volgens het nummer ManUNkind komt dat door hebzucht, die ons heeft weggevoerd uit het Hof van Eden.

Recensies
In Dream no more zingt de band over het monster Cthulhu, dat de aarde vernietigt. Metallica maakte eerder de nummers Call of Ktulu (1984) en The thing that should not be (1986) over hem.

De eerste recensies zijn wisselend. The Telegraph noemt het "zo'n album dat je zou kunnen laten happen naar adem. Het probleem is dat ze niet weten wanneer ze moeten stoppen, of ze horen de remmende invloeden niet meer". Zanger James Hetfield klinkt als een "melodramatische schurk die zijn woordenschat van dreigende termen oefent". Volgens Rolling Stone is Metallica terug bij zijn oorsprong, de band zoals die klonk in de jaren 80. NME concludeert dat de vijftigers "vitaal en innovatief blijven".

Metallica maakt zich weer boos
Metallica maakt zich weer boos (Foto: BuzzE)

Volkswagen schrapt 30.000 banen na dieselgate

Volkswagen heeft overeenstemming bereikt met de vakbonden over het schrappen van 30.000 banen in de komende vier jaar. De autobouwer creëert in dezelfde periode zo'n 9000 nieuwe banen door te investeren in onder meer elektrisch rijden. Dat bevestigde het concern vrijdagochtend in een persconferentie.

De reorganisatie moet na het recente dieselschandaal een jaarlijkse kostenbesparing van 3,7 miljard euro opleveren om de winstmarge op te krikken van 1,6 procent naar 4 procent. Volkswagen gaf vorig jaar toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om de uitstoot van dieselmotoren rooskleuriger voor te wenden. De nasleep daarvan kost vele miljarden euro's.

Bij Volkswagen werken wereldwijd zo'n 624.000 mensen. Het grootste deel van het banenverlies, zo'n 23.000 functies, zou in Duitsland plaatsvinden. De overige banen verdwijnen vooral in Argentinië en Brazilië.

Bonden
Met de banenreductie, die zonder gedwongen ontslagen moet worden behaald, wordt ook de transitie naar elektrische auto's en zelfrijdende voertuigen gefinancierd. De bonden hadden erop aangedrongen dat met die innovatie ook nieuwe banen in Duitsland worden gecreëerd.

Volkswagen gaat onder meer twee volledig elektrische auto's produceren in fabrieken in Wolfsburg en Zwickau. Het doel is om in 2025 jaarlijks 3 miljoen elektrische auto's van de lopende band te laten rollen. Daarnaast wordt ingezet op diensten als autodelen.

Volkswagen schrapt 30.000 banen na dieselgate
Volkswagen schrapt 30.000 banen na dieselgate (Foto: ANP)

Grote Xbox sale voor Black Friday - Batman: Realm of Shadows gratis

In de Verenigde Staten is binnenkort weer het wedstrijdje meeste spenderen en natuurlijk doet Xbox daar ook aan mee! Ter gelegenheid van Black Friday volgende week is er een extra grote uitverkoop.

Natuurlijk komen de grootste games weer aan bod, zo hebben Battlefield 1, FIFA 17, Mafia III en Titanfall 2 allemaal een korting van minimaal 25% gekregen. Ook bundels hebben flinke kortingen gekregen, zoals de Telltale Games Collection, vijf volledige games met 75% korting, of wat dacht je van een bundel met Saints Row IV inclusief stand-alone uitbreiding en beide remasters van de Metro-games met 80% korting? Mocht er op een of andere manier toch niets tussen staan, is het toch op zijn minst de moeite waard om de eerste aflevering van Batman - The Telltale Series gratis te downloaden, mocht je een Gold-abonnement hebben. Ook is NBA 2K17 dit weekend gratis te spelen.

De volledige lijst van sales is hier te vinden.

Broforce-dev komt met genitale partygame

Nee niet geniale, genitale. Genital Jousting is het nieuwste project van de Zuid-Afrikaanse ontwikkelstudio Freelives. De game gaat volgens de Steam-beschrijving over slappe lullen en beweeglijke anussen.

In Genital Jousting nemen tot acht verschillende peners het tegen elkaar op in tien verschillende gamemodi, zoals Penetrate or Be Penetrated en Obstacle Intercourse. Spelers besturen een losgekoppelde penis, compleet met testikels en een anus die zij volledig naar smaak kunnen customizen. Er zijn mogelijkheden voor local co-op alsook online multiplayer. Bekijk de Steam-pagina voor meer (lachwekkende) informatie.

Voor €4,99 kan dit pareltje van jou zijn. Momenteel is Genital Jousting alleen nog beschikbaar voor pc via Steam. Mocht er een PS4-versie komen dan is natuurlijk de vraag hoe PSN omgaat met het delen van screenshots.

Kramer verslaat Bergsma, Nederlands 1-2-3-4'tje

Schaatser Sven Kramer heeft op de 5000 meter zijn vijftiende World Cup-zege op rij geboekt. De Nederlander vocht in het Japanse Nagano een mooi duel uit met landgenoot Jorrit Bergsma, die echter niet opgewassen was tegen de wereldrecordhouder.

Het ging lang gelijk op tussen de twee, tot Kramer twee ronden voor het einde een rondje van 28,9 seconden in de strijd gooide. Bergsma brak niet, maar kon dat tempo niet aan. In de laatste twee ronden won Kramer nauwelijks tijd meer, maar het geslagen gat was groot genoeg om Bergsma met een dikke halve seconde te verslaan. Zijn tijd van 6:15,17 was tevens een verbetering van zijn eigen, uit 2008 stammende baanrecord in de M-Wave. 

Het werd een uitstekende wedstrijd voor de Nederlanders, want achter Kramer en Bergsma pakten Douwe de Vries en Erik Jan Kooiman de derde en vierde plek. Met name voor Kooiman scheelde dat overigens niet veel. De Nieuw-Zeelander Peter Michael liet maar weer eens zien een serieuze medaillekandidaat te worden op de Olympische Spelen van volgend seizoen: met 6:18,64 noteerde hij zijn beste tijd ooit op een laaglandbaan en bleef hij slechts 0,06 seconden achter Kooiman. Patrick Roest, de vijfde Nederlander, zette de zevende tijd neer.

World Cup Nagano - Uitslag 5000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sven Kramer NED 6:15.17  
2 Jorrit Bergsma NED 6:15.70 0.53
3 Douwe de Vries NED 6:17.65 2.48
4 Erik Jan Kooiman NED 6:18.58 3.41
5 Peter Michael NZL 6:18.64 3.47
6 Bart Swings BEL 6:21.21 6.04
7 Patrick Roest NED 6:21.55 6.38
8 Moritz Geisreiter GER 6:22.49 7.32
9 Alexis Contin FRA 6:23.74 8.57
10 Andrea Giovannini ITA 6:24.15 8.98
11 Patrick Beckert GER 6:24.98 9.81
12 Ted-Jan Bloemen CAN 6:25.64 10.47
13 Nicola Tumolero ITA 6:27.22 12.05
14 Shane Williamson JPN 6:30.00 14.83
15 Davide Ghiotto ITA 6:39.74 24.57
16 Nils van der Poel SWE DQ -

Raadsman Wilders begint aan verdediging

De raadsman van Geert Wilders, Geert-Jan Knoops, is vrijdag in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp begonnen aan zijn pleidooi namens de PVV-leider. Tegen Wilders is door het Openbaar Ministerie 5000 euro boete geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

De eis van het OM wegens diens 'minder-Marokkanen'-uitspraken leidde donderdag tot tumult, onder meer in het parlement. Wilders betitelde de verlangde straf van het OM als "een waanzinnige eis".

Knoops zei in zijn inleiding dat het pleidooi zich over twee dagen zal uitstrekken. Vrijdag houdt hij een 83 pagina's tellend pleidooi, maandag verwacht hij nog eens 100 pagina's juridische overwegingen voor te dragen. De rechtbank kreeg aan het begin van de verdediging alvast een dik boekwerk uitgereikt van het eerste deel van zijn pleidooi.

Raadsman Wilders begint aan verdediging
Raadsman Wilders begint aan verdediging (Foto: ANP)

The Game Awards 2016 maakt nominaties bekend

The Game Awards, de jaarlijkse gameshow van Geoff Keighley dat dit jaar op 1 december wordt gehouden, heeft zijn nominaties bekendgemaakt. De meest genomineerde games zijn Uncharted 4 en Firewatch, met ieder vijf nominaties. The Game Awards worden ook vaak door gameuitgevers gebruikt om tussen de prijzen door grote aankondigingen te maken.

Op 1 december is de show gratis live op YouTube te zien. Hier de volledige lijst van genomineerden:

Game of the Year

DOOM
INSIDE
Overwatch
Uncharted 4: A Thief's End
Titanfall 2

BEST STUDIO/GAME DIRECTION

Blizzard
DICE
id Software
Naughty Dog
Respawn


BEST NARRATIVE

Firewatch
Uncharted 4: A Thief's End
INSIDE
Mafia III
Oxenfree


BEST ART DIRECTION

Abzu
Firewatch
INSIDE
Overwatch
Uncharted 4: A Thief's End


BEST MUSIC/SOUND DESIGN

Battlefield 1
Doom
Inside
Rez Infinite
Thumper


BEST PERFORMANCE

Alex Hernandez as Lincoln Clay, Mafia III
Cissy Jones as Delilah, Firewatch
Emily Rose as Elena, Uncharted 4: A Thief’s End
Nolan North as Nathan Drake, Uncharted 4: A Thief’s End
Rich Summer as Henry, Firewatch
Troy Baker as Sam Drake, Uncharted 4: A Thief’s End


GAMES FOR IMPACT AWARD

1979 Revolution
Block’hood
Orwell
Sea Hero Quest
That Dragon, Cancer


BEST INDEPENDENT GAME

Firewatch
Hyper Light Drifter
Inside
Stardew Valley
The Witness


BEST MOBILE/HANDHELD GAME

Clash Royale
Fire Emblem Fates
Monster Hunter Generations
Pokemon Go
Severed


BEST VR GAME

Batman: Arkham VR
EVE Valkyrie
Job Simulator
Rez Infinite
Thumper


BEST ACTION GAME

Battlefield 1
Doom
Gears of War 4
Overwatch
Titanfall 2


BEST ACTION/ADVENTURE GAME

Dishonored 2
Hitman
Hyper Light Drifter
Ratchet & Clank
Uncharted 4: A Thief’s End


BEST ROLE-PLAYING GAME

Dark Souls 3
Deus Ex: Mankind Divided
The Witcher 3: Wild Hunt -- Blood and Wine
World of Warcraft: Legion
Xenoblade Chronicles X


BEST FIGHTING GAME

Killer Instinct Season 3
King of Fighters XIV
Pokken Tournament
Street Fighter V


BEST FAMILY GAME

Dragon Quest Builders
Lego Star Wars: The Force Awakens
Pokemon Go
Ratchet & Clank
Skylanders: Imaginators


BEST STRATEGY GAME

Civilization VI
Fire Emblem Fates
The Banner Saga 2
Total War: Warhammer
XCOM 2


BEST SPORTS/RACING GAME

FIFA 17
Forza Horizon 3
MLB The Show 16
NBA 2K17
Pro Evolution Soccer 2017


BEST MULTIPLAYER GAME

Battlefield 1
Gears of War 4
Overcooked
Overwatch
Rainbow Six Siege
Titanfall 2


FAN'S CHOICE


BEST ESPORTS PLAYER - Presented by HP OMEN

Faker [Lee Sang-hyeok] SK Telecom T1, League of Legends
Coldzera [Marcelo David] SK Gaming, Counter-Strike: Global Offensive
Byun–Hyun Woo Starcraft 2
Infiltration [Lee Seon-woo] Team Razer, Street Fighter V
Hungrybox [Juan Debiedma] Team Liquid, Super Smash Bros.


BEST ESPORTS TEAM

SK Telecom T1
Game: League of Legends

Wings Gaming
Game: DOTA2

SK Gaming

ROX Tigers
Game: League of Legends

Cloud 9


BEST ESPORTS GAME

Counter-Strike: Global Offensive
DOTA2
League of Legends
Overwatch
Street Fighter V


TRENDING GAMER - Presented by Intel

AngryJoeShow
Boogie2988
Danny O’Dwyer
JackSepticEye
Lirik


BEST FAN CREATION

Project A2MR
Pokemon Uranium
Brutal Doom 64
Enderal: The Shards of Order


MOST ANTICIPATED GAME

God of War
Horizon: Zero Dawn
Mass Effect: Andromeda
Red Dead Redemption 2
The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Gwyneth Paltrow: 'Ga met kerst naar seksclub'

Gwyneth Paltrow heeft op haar website Goop een aantal suggesties voor kerstcadeaus op een rijtje gezet. Naast een roeimachine en een jas van Burberry staat dit jaar wel iets heel opmerkelijks op het lijstje: een bezoekje aan een exclusieve seksclub.

De club Snctm is een ultra-exclusieve seksclub in de Amerikaanse stad Los Angeles. Er geldt een strikte dresscode en er vindt maar eens per maand een event plaats. Op het lijstje van Goop staat bij elke suggestie een prijs vermeldt behalve bij een bezoekje aan Snctm. "Op aanvraag", staat er bij de prijsvermelding.

Volgens kenners is de prijs van het lidmaatschap van een dergelijke club tussen de tien en vijftigduizend dollar per maand.

Het leeuwendeel van de Kerstcadeaus op het lijstje van Paltrow zijn prijzig te noemen. Een halsketting voor de hond of poes kost bij Goop al snel 6850 dollar.

Gwyneth Paltrow: 'Ga met kerst naar seksclub'
Gwyneth Paltrow: 'Ga met kerst naar seksclub' (Foto: BuzzE)

'Seksrabbijn' Berland veroordeeld in Israël

Rabbijn Eliezer Berland, in Nederland beter bekend als de 'seksrabbijn', is in Israël veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf voor mishandeling en aanranding. Hij heeft een deal gesloten met justitie, meldde The Jerusalem Post vrijdag. Berland (79) heeft onder meer bekend dat hij zijn positie heeft misbruikt door seksuele handelingen te verrichten met vrouwen die naar hem toekwamen voor advies en spirituele bijstand.

De prediker, die ook een tijd met volgelingen door Nederland trok, sloeg drie jaar geleden op de vlucht nadat hij was beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen uit zijn geloofsgemeenschap. Hoeveel strafvermindering het akkoord met justitie Berland heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

In Nederland kon de sekteleider vrij rondlopen zolang zijn juridische strijd om uitlevering te voorkomen zich voortsleepte. Met een schare van zo'n 250 volgelingen trok hij kriskras door het land: ze verbleven onder meer op Texel, de Veluwe, in Zeeland en in Limburg. De groep werd regelmatig weggestuurd vanwege overlast.

Uiteindelijk besliste de Hoge Raad vorig jaar definitief dat Berland aan Israël mocht worden uitgeleverd. Daarop verdween hij spoorloos, om later op te duiken in Zuid-Afrika. Dat land leverde hem afgelopen zomer uit aan Israël. Daarmee was zijn vlucht ten einde.

'Seksrabbijn' Berland veroordeeld in Israël
'Seksrabbijn' Berland veroordeeld in Israël (Foto: ANP)

Achterlijke anti-vaxxers aan tafel bij Pauw

Tenenkrommende televisie bij Pauw gisteravond. Aan tafel zaten drie 'bezorgde' ouders die hun kinderen niet vaccineren en aan de andere kant een jeugdarts. Deze drie anti-vaxxers zijn natuurlijk helemaal gehersenspoeld door de nepbronnen die ze op internet lezen, en probeerden hun zogenaamde 'waarheid' te propageren aan de rest van Nederland. Zin om je te ergeren aan deze 'hippe' ouders? Hieronder staat het item.

De Jong pakt knap World Cup-podium

Antoinette de Jong heeft voor de derde keer in haar loopbaan het podium gehaald tijdens een individuele World Cup-wedstrijd. De 21-jarige Nederlandse schaatster eindigde in Nagano als tweede op de 3000 meter, na twee derde plekken haar beste prestatie ooit. 

Op de olympische baan van 1998 zette De Jong in de voorlaatste rit met 4:04,53 minuten de snelste tijd neer - tevens goed voor een verbetering van het bijna negen jaar oude baanrecord van Kristina Groves. In de slotrit kwam Sablikova in actie en de Tsjechische zat aanvankelijk boven het schema van De Jong. Zoals voor haar te doen gebruikelijk zat de winst echter met name in de laatste twee ronden. Waar De Jong rondging in 32,6 en 32,7, liet Sablikova 32,0 en 32,4 noteren. Ze kwam zo uit op een tijd van 4:03,56.

De Russische Anna Yurakova maakte een sterke indruk in haar rit tegen Claudia Pechstein. Yurakova zegevierde in het duel tegen de oude Duitse en haar 4:05,24 bracht Yurakova haar eerste World Cup-podium ooit, enkele tienden voor Pechstein. Ireen Wüst begon weer snel, maar zakte in de slotrondes zoals wel vaker terug en werd vijfde. Marije Joling en Melissa Wijfje speelden met de achtste en negende plek een bijrol.

World Cup Nagano - Uitslag 3000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sábliková CZE 4:03.56  
2 Antoinette de Jong NED 4:04.53 0.97
3 Anna Yurakova RUS 4:05.24 1.68
4 Claudia Pechstein GER 4:05.51 1.95
5 Ireen Wüst NED 4:05.77 2.21
6 Bo-Reum Kim KOR 4:05.91 2.35
7 Miho Takagi JPN 4:06.19 2.63
8 Marije Joling NED 4:06.30 2.74
9 Melissa Wijfje NED 4:07.30 3.74
10 Francesca Lollobrigida ITA 4:07.39 3.83
11 Bente Kraus GER 4:08.52 4.96
12 Olga Graf RUS 4:09.11 5.55
13 Marina Zuyeva BLR 4:09.14 (6) 5.58
14 Misaki Oshigiri JPN 4:09.14 (7) 5.58
15 Isabelle Weidemann CAN 4:09.58 6.02
16 Fuyo Matsuoka JPN 4:13.16 9.60

'Tegenstem Oekraïne niet uit onvrede'

Nederlanders die bij het Oekraïne-referendum op 6 april tegen stemden, deden dat uit oprechte zorgen over corruptie in dat land. Ook waren veel nee-stemmers bang dat Oekraïne lid zou worden de Europese Unie. De tegenstem werd niet uitgebracht uit maatschappelijke onvrede. Dat blijkt uit het Nationaal Referendum Onderzoek dat is gedaan onder leiding van politicoloog Kristof Jansen van de Radboud Universiteit.

Nog geen kwart van de ondervraagden vond het associatieverdrag met Oekraïne een geschikt onderwerp voor een referendum. Toch wil een meerderheid dat de regering gevolg geeft aan de uitslag.

De initiatiefnemers hadden het Oekraïne-referendum op touw gezet uit onvrede over het vermeende gebrek aan democratie in de Europese Unie. Maar een heel klein deel van de voor- en tegenstemmers, respectievelijk 6,7 procent en 7,5 procent, heeft daadwerkelijk om die reden een stem uitgebracht.

'Tegenstem Oekraïne niet uit onvrede'
'Tegenstem Oekraïne niet uit onvrede' (Foto: ANP)

'Happy birthday'-jurk Marilyn Monroe geveild

De strakke, huidkleurige jurk waarin Marilyn Monroe in 1962 de jarige Amerikaanse president John F. Kennedy toezong voor zijn verjaardag, heeft donderdag op een veiling in Los Angeles 4,8 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) opgebracht. De naam van de koper is niet bekendgemaakt.

De actrice zong 'Happy Birthday to You' voor de president op 19 mei 1962 op een geldinzamelingsgala voor de Democratische Partij in Madison Square Garden in New York. Darren Julien van Julien's Auctions noemde het "een van de beroemdste spontane optredens uit de Amerikaanse geschiedenis". Nog geen drie maanden daarna overleed de filmster aan een overdosis drugs. Monroe had Kennedy alvast toegezongen voor zijn 45ste verjaardag op 29 mei. Anderhalf jaar later werd de president vermoord.

De komende dagen worden nog meer kledingstukken en andere gebruiksvoorwerpen van Monroe geveild. De actrice zou dit jaar negentig jaar zijn geworden.

'Happy birthday'-jurk Marilyn Monroe geveild
'Happy birthday'-jurk Marilyn Monroe geveild (Foto: BuzzE)

Eén kapitein op het spoor bij grote storingen

ProRail en de NS gaan binnen een centraal team intensief samenwerken om sneller te kunnen ingrijpen bij grote verstoringen op het spoor. ProRail krijgt de leiding over het team specialisten dat besluiten neemt over de dienstregeling als het mis is. Volgens beide organisaties is er één kapitein die verantwoordelijk is voor alle beslissingen bij een verstoring op het spoor - de zogenoemde officier van dienst-spoor.

De nieuwe werkwijze is bedacht door wetenschapper Dennis Huisman, die vrijdag bijzonder hoogleraar Openbaar Vervoer Optimalisatie wordt aan de Erasmus Universiteit. Hij analyseerde enkele winterse dagen in februari 2012, waarbij het behoorlijk mis ging op het spoor. Hij adviseerde NS en ProRail hoe zij het beter kunnen doen.

De verantwoordelijkheid voor keuzes in de dienstregeling na grote storingen ligt nu bij NS en ProRail samen. Per keer wordt in overleg gekeken welke treinen kunnen blijven rijden of worden opgeheven. In de nieuwe situatie kan er volgens de NS en ProRail slagvaardiger gewerkt worden om treinverkeer te herstellen. De nieuwe werkwijze wordt deze winter stapsgewijs ingevoerd. Een aantal medewerkers van NS zal hiervoor overstappen naar ProRail. De operatie moet in het voorjaar zijn afgerond.

Eén kapitein op het spoor bij grote storingen
Eén kapitein op het spoor bij grote storingen (Foto: ANP)

Maak kans op Game of Thrones prijzen!

FOK! zou FOK! niet zijn als je geen te gekke prijzen kunt winnen! Je maakt nu kans op prijzen van een van de hotste series op dit moment: Game of Thrones.

Seizoen 5 eindigde met een aantal schokkende ontwikkelingen: de bloederige moord op Jon Snow door zijn eigen mensen op Castle Black, de poging tot moord op Daenerys in de vechtkuilen van Meereen en Cersei's publiekelijke vernedering in de straten van King's Landing. Maar de overlevenden in Westeros en Essos herpakken zich. Ze moeten door, ieder in de richting van hun eigen, onzekere lot. Bekende gezichten vormen nieuwe allianties om hun strategische kansen op overleving te vergroten, terwijl nieuwe personages zich vanuit alle windstreken mengen in het machtsspel.

In samenwerking met Warner Bros. Home Entertainment mogen we 2x de blu-ray van het zesde seizoen van de serie weggeven 2x een Funko!POP. Doe dus snel mee met deze prijsvraag en maak kans. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag.

Hoe heet de Nederlandse acteur die de rol van Daario Naharis speelt in de serie?

- Barry Atsma

- Jeroen van Koningsbrugge

- Michiel Huisman

Geef je antwoord snel hier door!

Meisjes uit Bergen op Zoom verdwenen

De Nederlandse en Spaanse politie zijn op zoek naar 2 16-jarige meisjes uit Bergen op Zoom die sinds dinsdag vermist zijn. Femke Lucas en Sam Bruijs vertrokken dinsdag na school naar Eindhoven airport en stapten in een vliegtuig. Hierna zijn ze nog gezien op het vliegveld van Málaga.

"Sinds die avond is het stil. Het is een heel nare situatie. Je wilt je kind terug”, vertelt Angelica van der Heijden, woordvoerster namens de familie van Femke. "Het zijn twee vriendinnen en klasgenoten van elkaar, ze zitten op dezelfde middelbare school. Het zijn rustige meiden, met veel vrienden. Daarom is het voor ons ook een groot vraagteken wat er is gebeurd", vervolgt ze. Er was volgens haar geen enkele reden voor de meiden om naar Spanje te gaan. Ze liepen nooit weg en hebben ook geen link met Málaga. Ook hebben ze hun telefoon thuisgelaten en hebben ze geen bagage bij.

Alhoewel de politie niet uitgaat van iets ernstigs zit de familie uiteraard in angst. "het is heel emotioneel. We hopen dat alle media-aandacht, de posts op Facebook en de flyers die worden verspreid in Spanje snel meer aanwijzingen geven.”

Volgens de Telegraaf had de politie van Málaga gisteren nog geen foto van de meisjes gezien. "Oh, zijn dat ze? Dat is de eerste keer dat ik ze op beeld zie. Wat we wél hebben gehoord is dat ze niet veel geld bij zich hebben, dus dat ze waarschijnlijk niet in een hotel slapen. Maar als ze in de stad zijn, dan gaan we ze vroeger of later wel vinden hoor.”

Marcos herbegraven op heldenkerkhof

De voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos (1917-1989) is vrijdag met militaire eer herbegraven op het zogenoemde heldenkerkhof in de hoofdstad Manilla. Veel inwoners van de Filipijnen reageerden geschokt en boos dat de Marcos' familie het moment van het herbegraven geheim had gehouden.

"Als een dief in de nacht", omschreef vicepresident Lenie Robredo de ceremonie. "Dit is niets nieuws voor de familie Marcos, met haar verborgen rijkdom, verborgen mensenrechtenschendingen en nu een verborgen begrafenis met totaal geen respect voor de wet", verklaarde Robredo.

President Rodrigo Duterte had zijn fiat gegeven aan de herbegrafenis. Daarmee loste hij een verkiezingsbelofte in. Het hooggerechtshof had bezwaren van onder anderen mensenrechtenactivisten verworpen.

Marcos regeerde van 1965 tot 1986 met harde hand over de Filipijnen. Tienduizenden communistische rebellen en andere tegenstanders vonden tijdens zijn bewind de dood. Marcos stierf in 1989 in ballingschap. Na zijn dood werd zijn lichaam ingevroren.

Marcos herbegraven op heldenkerkhof
Marcos herbegraven op heldenkerkhof (Foto: ANP)

Nog geen winstpartij op WK schaken

Na vijf partijen in de stand op de wereldtitel in het schaken 2,5-2,5. Ook de vijfde partij in de strijd tussen Magnus Carlsen en Sergey Karjakin is in een remise geëindigd. Net als de vier voorgaande partijen tussen de Noorse titelverdediger en de Russische uitdager kwam er geen winnaar.

Net als een dag eerder werd het een lange partij waarin Carlsen met wit speelde en Karjakin een licht voordeel had. Na 51 zetten deelden de twee schakers alsnog het punt. Vrijdag is de zesde partij. 

De tweekamp bestaat uit maximaal twaalf partijen en duurt tot en met 30 november. De speler die als eerste 6,5 punten heeft, mag zich wereldkampioen noemen. 

Vernieler Hollywoodster Trump aangeklaagd

De 52-jarige James Otis, die op 26 oktober de ster van Donald Trump op de Hollywood Walk of Fame vernielde, is vandalisme en vernieling ten laste gelegd. Dat meldt Variety donderdag.

Otis bekende de ster van de aanstaande president te hebben vernield met een pikhouweel en een mokerhamer. "Hij is een pathologische leugenaar en vrouwonvriendelijk", gaf Otis als rede voor zijn daad.

Leron Gubler, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Hollywood die de Walk of Fame onderhoudt, was niet te spreken over de vernieling. "Als mensen het ergens mee oneens zijn kunnen ze door te stemmen zich uitspreken. Niet door de eigendommen van een ander te vernielen", aldus Gubler.

Op vandalisme en vernieling staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar, al verwachten weinig mensen dat Otis ook daadwerkelijk naar de gevangenis zal moeten. Juristen noemen een taakstraf waarschijnlijker.

Vernieler Hollywoodster Trump aangeklaagd
Vernieler Hollywoodster Trump aangeklaagd (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Goedemorgen.

Dinsdag plaatste ik nog een bericht op de FOK!-Frontpage dat er gisteren een storm zou komen. Daar is het hier gelukkig niet van gekomen, er stond een stevige wind, maar storm was het niet. Vannacht is dat front naar Duitsland weggetrokken, alhoewel de buien wel zijn gebleven en er op sommige plaatsen ook onweer was.

Van die buien en dat onweer blijven we vanmorgen nog even last houden. De buienactiviteit neemt in de middag af, maar helemaal droog zal het niet worden. Tussen de buien door is het wel goed mogelijk dat we de zon nog een paar keer te zien krijgen. Het warmt niet echt op, de afgelopen nacht zakte het kwik tot zo'n 5 graden en vandaag zal het kwik niet veel bewegen en maximaal op zo'n 7 graden uitkomen. De zuidwestenwind is matig en aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

De komende dagen zien de weerkaarten er beter uit. De temperaturen zouden wel eens omhoog kunnen gaan en de regenkans neemt af. Maar niets is zo veranderlijk als het weer, dus houd deze rubriek maar goed in de gaten.

Fijne dag en alvast een fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Zonsondergang van 3 jaar geleden (Foto: qltel)
Zonsondergang van 3 jaar geleden (Foto: qltel)                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1307 Willem Tell zou een pijl hebben geschoten door een appel op het hoofd van zijn zoontje.
1928 Mickey Mouse speelt in de eerste tekenfilm met synchroon geluid, Steamboat Willie van Walt Disney.
1944 Bombardement op de Maasbruggen in Rotterdam: omstreeks 14.00 uur worden door de geallieerden 72 bommen van 1000 pond en 92 bommen van 500 pond afgeworpen.
1973 Verkeersvrije zondag in België, naar aanleiding van de oliecrisis.
2002 Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties arriveren in Irak onder leiding van Hans Blix.

A20 bij Rotterdam weer open na ongeluk

De A20 is donderdagavond enige tijd dicht geweest bij Rotterdam na een ongeluk met een vrachtwagen. De weg richting Hoek van Holland werd donderdagavond rond 22.30 uur afgesloten tussen het Terbregseplein en Crooswijk en werd omstreeks 02.00 uur weer vrijgegeven.

Achter het ongeval stond het verkeer eerder op de avond in een lange rij. Ingesloten verkeer moest lang wachten, maar werd na anderhalf uur wachten weggeleid. Daarna bleef de weg nog lang dicht wegens opruim- en herstelwerkzaamheden.

De VerkeersInformatieDienst (VID) spreekt van een rommelige avond op de weg, met zelfs na het einde van de avondspits nog meerdere ongelukken. Harde wind en overvloedige regen hebben daarbij een rol gespeeld.

A2 weer open na ongeluk bij Breukelen

De A2 van Utrecht naar Amsterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd afgesloten geweest na een ongeluk ter hoogte van Breukelen.

Het verkeer werd wegens werkzaamheden in beide richtingen over een rijstrook geleid, wat al zorgde voor een file. Toen in de staart van de file omstreeks 01.30 uur een ongeluk gebeurde, moest de weg helemaal dicht. De Verkeersinformatiedienst (VID) raadde weggebruikers aan de weg te mijden. Nadat de weg weer was vrijgegeven en de auto's de plek van het ongeluk konden passeren, trok de VID de boodschap dat het verkeer beter kon omrijden weer in.

Sommige weggebruikers hebben geprobeerd te keren in het werkvak. Tenminste een bestuurder reed tegen het verkeer in over het werkvak terug richting Utrecht. Hij werd ter hoogte van Rijnsweerd aangehouden.

Unicef: stop met verhuizen asielkinderen

De opvang van kinderen in asielzoekerscentra moet beter. Stop met het verhuizen van deze kwetsbare kinderen, biedt ze stabiliteit op een kleinschalige permanente locatie waar ze met hun ouders toegang hebben tot alle noodzakelijke voorzieningen.

Dat is de kern van een advies van de werkgroep Kind in azc. Hierin werken Defence for Children, Kerk in Actie, Unicef Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en War Child samen.

Onrust en instabiliteit zijn een probleem voor de kinderen van vluchtelingen die in opvangcentra verblijven. Oorzaak zijn de vele gedwongen verhuizingen gedurende de asielprocedure, zegt de werkgroep.

Trauma's
"Gezinnen verhuizen minimaal drie keer en vaak nog enkele keren tijdens hun procedure. Het schooljaar van kinderen wordt onderbroken, medische behandelingen worden onnodig stopgezet, verwerking van trauma's lukt maar beperkt, het opbouwen van sociale contacten stokt en de integratie komt niet op gang", luidt de conclusie.

Het rapport beoogt de opvang kindvriendelijker te maken. Daarvoor heeft de werkgroep een aantal verbeterpunten geformuleerd: opvang op één locatie, goede toegang tot onderwijs, medische zorg en sport en spel, ondersteun ouders bij de opvoeding in de nieuwe situatie, informeer ouders over de voortgang van de asielprocedure en geef ze snel duidelijkheid over de uitkomst daarvan.

Zondag is de internationale Dag van de Rechten van het Kind. "We kiezen dit moment om te onderstrepen dat Nederland zichzelf verplicht heeft om de rechten van alle kinderen op ons grondgebied na te leven", zegt Helen Schuurmans, coördinator van de Werkgroep. "De behandeling van deze kwetsbare gevluchte kinderen schiet nu tekort."

Unicef: stop met verhuizen asielkinderen
Unicef: stop met verhuizen asielkinderen (Foto: ANP)

SBS6 'wijst niet met vingertje'

De kracht van SBS6 is dat de zender niet elitair met een opgeheven vingertje wijst en zijn kijkers van bovenaf van alles oplegt. En dat zal ook de reden zijn dat de commerciële zender de komende jaren alleen maar groeit. Dat voorspelt Remco van Leen, directeur content van de SBS-zenders.

De zendergroep presenteerde donderdagavond haar programmering voor 2017 aan trouwe adverteerders. In het statige Koninklijk Theater Carré in Amsterdam noemde Van Leen SBS6, het vlaggenschip van de groep, "een pretentieloze zender". "En daar schamen we ons niet voor. We maken programma's voor de gewone man. We brengen herkenbaarheid. What you see is what you get. De kloof tussen de burger en de politiek wordt steeds groter, juist vanwege dat opgeheven vingertje. Dat zijn mensen zat en wij ook. Wij doen daar niet aan mee."

Naast nieuwe titels als Ninja Warrior NL en De wereld rond met tachtigjarigen werkt de zender voor volgend jaar aan een grote nieuwe dramaserie. "In de lijn van Celblok H en Dokter Tinus moet dat onze derde klapper worden."

Die eerste twee series krijgen in 2017 een nieuw seizoen. Ook brengt SBS6 een nieuw programma met Frank Visser: mr. Frank Visser rijdt visite. Daarnaast keert De Smaakpolitie met Rob Geus terug en maakt Lucille Werner in februari na tien jaar weer De mis verkiezing.

Ook organiseert SBS6 op 27 november weer het Sinterklaasfeest in Slagharen. Mét zwarte hoofdpiet.

SBS6 'wijst niet met vingertje'
SBS6 'wijst niet met vingertje' (Foto: BuzzE)

Bobby Brown blij met veroordeling Nick Gordon

Bobby Brown is blij dat de rechter Nick Gordon heeft veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Dat meldt Brown op Twitter donderdag.

Een rechter in Atlanta heeft Gordon donderdag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 36 miljoen dollar (bijna 33,9 miljoen euro) aan haar familie.

"Ik ben blij dat met het vonnis van de rechter. Ik weet nu dat meneer Gordon de naam van mijn dochter niet langer door het slijk kan halen in de toekomst of munt kan slaan uit Krissy's naam", aldus vader Brown.

Bobbi Kristina, de dochter van Bobby Brown en Whitney Houston, overleed in juli 2015 nadat ze een halfjaar in coma had gelegen. Ze was bewusteloos in bad gevonden. Uit sectie bleek dat de doodsoorzaak een combinatie van drugsgebruik en verdrinking was.

Oproep
De familie van Bobbi Kristina is ervan overtuigd dat Nick, destijds het vriendje van Bobbi Kristina, iets met haar dood te maken heeft. Ze beschuldigen hem van mishandeling. Ook zou hij geld van haar achterover hebben gedrukt.

Bobby Brown riep donderdag de officier van justitie op om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de betrokkenheid van Gordon bij de dood van zijn dochter. "Ik roep de officier van justitie op nu te handelen en meneer Gordon aan te klagen. Het vertragen van de zaak is van groot belang voor mij en mijn familie", aldus Brown.

Nick Gordon heeft iedere betrokkenheid bij de dood van Bobbi Kristina ontkend.

Bobby Brown blij met veroordeling Nick Gordon
Bobby Brown blij met veroordeling Nick Gordon (Foto: BuzzE)

Airbnb wordt reisorganisatie

Huizenverhuursite Airbnb heeft zijn vizier gericht op de reisbranche. Met de lancering van een reisservice hoopt de onderneming zich meer als reisorganisatie in de markt te kunnen zetten.

Via Airbnb Trips wil het bedrijf reizigers wegwijs maken in de wereld van restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden. Via de site of de app kunnen klanten ook tickets boeken. Airbnb heeft daarvoor overeenkomsten gesloten met lokale touroperators en zal bemiddelingskosten in rekening brengen.

Trips werd donderdag door Airbnb-oprichter Brian Chesky onthuld tijdens een jaarlijkse conferentie van start-ups in Los Angeles. ,,Woningen zijn slechts een onderdeel van een grote reis", zei hij tijdens de presentatie. De service is dit jaar in twaalf steden beschikbaar. Volgend jaar moeten er dat er minstens vijftig zijn, waaronder Amsterdam.

Airbnb transformeert tot reisorganisatie
Airbnb transformeert tot reisorganisatie (Foto: BuzzT)

Rapper Ludacris opent kiprestaurant

Rapper Ludacris heeft donderdag zijn restaurant Chicken + Beer geopend op de luchthaven van Atlanta. Dat meldt de rapper trots op Instagram.

Chicken + Beer is genoemd naar het gelijknamige album Chicken-n-Beer van de rapper uit 2003. "Het kostte me drie jaar maar het is eindelijk gelukt", vertelt Ludacris in een video op zijn Instagram. De locatie is volgens Ludacris strategisch gekozen: de luchthaven van Atlanta is een van de drukste luchthavens in de VS.

Het is niet de eerste keer dat Ludacris zich in de gastronomie beweegt. In 2012 sloot hij na vier jaar de deuren van zijn Aziatische fusion restaurant in Atlanta vanwege een faillissement. Het weerhield de 39-jarige rapper er niet van het nogmaals te proberen.

Chicken + Beer serveert gefrituurde kip en bier, maar klanten kunnen ook traditionele Zuidelijke gerechten krijgen zoals gegrilde garnalen en zoete aardappelpuree. Als toetje staat op het menu een traditionele appeltaart uit Georgia, waarbij de appels kort worden gefrituurd.

Rapper Ludacris opent kiprestaurant
Rapper Ludacris opent kiprestaurant (Foto: BuzzE)

Man aangehouden na dreiging Rotterdam Airport

De politie heeft donderdagavond een verwarde man van 45 jaar aangehouden die mogelijk verantwoordelijk is voor de melding die eerder op de dag leidde tot extra beveiliging op Rotterdam The Hague Airport. Het is volgens de Koninklijke Marechaussee een ongewenste vreemdeling met een openstaande straf.

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft eerder valse meldingen gedaan bij de politie. Hij wordt verhoord.

Aan het begin van de middag werd de controle op de luchthaven aangescherpt na een anoniem dreigement. De hele middag en avond was er veel marechaussee op de been. Het vliegverkeer heeft geen vertraging opgelopen. Reizigers konden gewoon aankomen of vertrekken.

De maatregelen die politie en Koninklijke Marechaussee eerder op de dag hebben genomen, zijn of worden donderdagavond of -nacht afgeschaald.

Man aangehouden na dreiging Rotterdam Airport
Man aangehouden na dreiging Rotterdam Airport (Foto: ANP)

GSOD: Van Barneveld zegeviert tegen Durrant, Van de Pas en Noppert klaar

Voor Benito van de Pas is de tweede ronde van de Grand Slam of Darts uitgelopen op een deceptie. De Tilburger werd door James Wade verslagen met maar liefst 10-2. 

Van de Pas kwam in Wolverhampton geen moment in zijn spel en moest liefst vier breaks incasseren. Hij pakte bij een 8-0 achterstand pas zijn eerste leg van de partij. 

Later vanavond komen er nog twee Nederlanders in actie. Debutant Danny Noppert neemt het op tegen de Schotse wereldkampioen Gary Anderson en Raymond van Barneveld zal aantreden tegen de Engelsman Glen Durrant.

Update 23.00 uur

Danny Noppert heeft bijna voor een stunt kunnen zorgen door te winnen van Gary Anderson, echter in de slotfase ging het mis. Na een 4-6 voorsprong en een 9-6 achterstand liep het naar een allesbeslissende leg. Daarin was Anderson bij de les en gooide een 180’er en een 100-finish voor de zege. 

Update 00.00 uur

Raymond van Barneveld heeft de laatste BDO'er op de Grand Slam of Darts uitgeschakeld. Barney won van Glen Durrant, de nummer één van de BDO met 10-7.

Durrant speelde een sterke openingsfase en kreeg drie pijlen om in de elfde leg een break voor te komen. Hij miste, waarna Van Barneveld direct toe sloeg. Barney zorgde voor 8-5 en een solide leg ook 9-6. Durrant voerde nog één keer de druk op, maar twee beurten op rij zonder triple gaven Barney alle tijd om het vanaf 48 af te maken. In de kwartfinale zal Van Barneveld aantreden tegen Anderson. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.