Overleden meisje (14) ingevroren na juridisch gevecht

Een Brits tienermeisje dat aan een zeldzame vorm van kanker leed, is na haar overlijden cryogenisch in de VS gepreserveerd. Dat is de uitkomst van een opmerkelijke zaak voor het hooggerechtshof, meldt de BBC.

Het ging om de laatste wens van de tiener, die hierin werd gesteund door haar moeder maar niet door haar vader. De rechtbank oordeelde dat de moeder mocht beslissen wat er met het lichaam zou gebeuren.

Over de merites van de controversiële procedure lieten de rechters zich dus niet uit. Mensen die zich cryogenisch laten invriezen hopen dat de wetenschap, in de mogelijk verre toekomst, in staat zal zijn ze weer tot leven te wekken. Wetenschappers achten die kans echter gering.

Het hooggerechtshof vroeg het meisje om haar wens in een brief op te schijven. Ook zocht een van de rechters haar in het ziekenhuis op. Ze liet de rechtbank het volgende weten.

"Er is mij gevraagd uit te leggen waarom ik deze ongebruikelijke actie wil laten uitvoeren. Ik ben maar 14 en ik wil niet dood maar ik weet dat ik doodga. Ik denk dat cryopreservering me een kans geeft te genezen en weer wakker te worden. Misschien pas over een paar honderd jaar. Ik wil niet onder de grond worden begraven. Ik wil leven en langer leven en denk dat ze in de toekomst misschien een manier vinden om me te genezen en wakker te maken. Ik wil deze kans hebben. Dat is mijn wens."

De ouders van de de tiener waren gescheiden en ze had haar vader al zes jaar niet gezien. De man zei tijdens de rechtszaak: "Zelfs als de behandeling succesvol is over zeg 200 jaar, vindt ze misschien geen familieleden meer en weet misschien niets meer, en zit ze daar wellicht in een wanhopige situatie als 14-jarige in Amerika."

Hij gaf zijn verzet uiteindelijk op en zei de wens van zijn dochter te willen respecteren. Na  het overlijden wilde de vader het lichaam zien, maar het meisje had vantevoren laten weten dat ze dat niet toestond.

Het benodigde bedrag voor de cryogenische preservering, circa 37.000 pond (zo'n 43.000 euro), is door haar familie bijeengebracht.