FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 november 2016

Djokovic walst over Nishikori heen en treft Murray

Tennisser Novak Djokovic kan morgen proberen de eerste plaats op de wereldranglijst terug te veroveren. Hiervoor moet de Serviër morgen in de eindstrijd van de ATP World Tour Finals wel winnen van de huidige nummer een Andy Murray.

Om tot het duel der giganten te komen moest Djokovic in Londen vandaag afrekenen met de Japanner Kei Nishikori. De Japanner had aan het begin van de week indruk gemaakt in de poulefase, maar Djokovic bleek vandaag duidelijk een maatje te groot. De Serviër liet geen spaan heel van zijn Japanse opponent: 6-1 en 6-1. Hij had slechts 67 minuten nodig om de nummer vijf van de mondiale ranking terug naar huis te sturen.

Wade stoomt door naar halve finales Grand Slam of Darts

James Wade heeft met ogenschijnlijk speels gemak de halve finales van de Grand Slam of Darts bereikt. De Engelsman was in de vorige ronde veel te sterk voor de Nederlander Benito van de Pas en dit keer moest Wade's jonge landgenoot Chris Dobey eraan geloven.

Wade liep al snel uit naar een 6-1 voorsprong, door een opvallend rijtje finishes: vanaf 1-1 won hij maar liefst vijf legs op rij met een finish van 40. Dobey kwam beter in zijn spel en twee uitstekende '13-darters' brachten hem terug tot 3-7. Hij miste echter een pijl op dubbel 16 om op 4-7 te komen en daar profiteerde Wade optimaal van. The Machine won nog eens zes legs op rij en liep in rap tempo weg naar 13-3, met een rijtje mooie finishes van onder meer 76 en 112.

Richting het einde slaagde Wade erin vijf pijlen op rij te missen op een dubbel, waardoor Dobey een mooie kans kon grijpen: hij gooide 152 uit en kon in elk geval met enigszins opgeheven hoofd de hal verlaten. Daar bleef het dan wel bij en via zijn succesvolle tops - dubbel 20 - maakte Wade de partij vakkundig af: 16-5. Dat was overigens een beeld wat niet uit de gemiddeldes viel te halen: Dobey kwam tot 92,00 punten, terwijl Wade maar 0,18 punten meer scoorde per beurt. 

Teamsprinters buiten podium in Nagano

De Nederlandse schaatsers hebben op de eerste teamsprint in het World Cup-seizoen niet kunnen overtuigen. Door het matige deelnemersveld werden de vrouwen nog derde, maar de mannen vielen buiten het podium.

Ronald Mulder, Kai Verbij en Lucas van Alphen dolven in de slotrit het onderspit tegen Rusland, dat zelfs met een val van Alexey Yesin drie tienden sneller was. De zege was voor de teamsprintspecialisten uit Canada, die vorig seizoen het World Cup-klassement wonnen. Zij waren met 1:20,52 driekwart seconde sneller dan Duitsland, terwijl Japan op iets meer dan een seconde voor eigen publiek brons pakte.

World Cup Nagano - Uitslag teamsprint mannen

# Land Tijd Verschil
1 Canada 1:20.52  
2 Duitsland 1:21.27 0.75
3 Japan 1:21.53 1.01
4 Rusland 1:21.85 1.33
5 Nederland 1:22.18 1.66
6 Kazakhstan 1:22.58 2.06
7 China 1:22.64 2.12

Lauren Jauregui: fuck Trump-stemmers

Fifth Harmony-zangeres Lauren Jauregui (20) gaat nogal tekeer in een rant over Trump-stemmers in een open brief op de website van Billboard, waarin ze onder andere zegt dat deze aanhangers o.a racistisch en onwetend zijn.

"Aan iedereen die gestemd heeft op Trump en beweert dat die stem niet betekent dat je racistisch, homofoob, seksistisch of xenofoob bent. Jullie woorden zijn waardeloos, want je stem leidt tot het vernietigen van de sociale vooruitgang van ons land", schrijft Jauregui in haar brief.

"Je bent onwetend en je weigert te begrijpen hoe de overheid en deze wereld werken. Daardoor kan een op macht beluste bedrijfstycoon de macht over de Verenigde Staten grijpen. Je hebt op iemand gestemd die achttien maanden campagne heeft gevoerd op basis van haat. Hij heeft jullie allemaal gemanipuleerd."

"Ik ben een biseksuele Cubaans-Amerikanse vrouw en daar ben ik trots op", schrijft Lauren. "Ik ben er trots op deel uit te maken van een gemeenschap die zich voornamelijk richt op liefhebben en onderwijs en het elkaar steunen. Ik ben er trots op een kleindochter en dochter te zijn van immigranten die de moed hadden huis en haard te verlaten en te emigreren naar een nieuwe wereld met een andere taal en cultuur, waar ze onbevreesd een nieuw leven begonnen voor zichzelf en de familie."

Lauren, die eerder deze maand al zoenend was gespot met een meisje, heeft een goede raad voor de Trump-aanhangers. Ze hoopt dat ze ruimdenkender worden. "Ga eens op reis en lees een geschiedenisboek. Kijk eens verder dan jezelf en besef hoe bekrompen je normen en waarden zijn als je ziet dat we hier niet alleen zijn."

"We zeuren niet over het verlies van de presidentsverkiezingen, maar we schreeuwen strijdkreten tegen mensen met politieke agenda's die een bedreiging vormen voor ons leven en gezond verstand", besluit de zangeres. "We zullen ervoor zorgen dat je ons hoort. Het maakt niet of hoeveel het je stoort, we bestaan."

Lauren Jauregui trots op seksuele geaardheid
Lauren Jauregui trots op seksuele geaardheid (Foto: BuzzE)

Berging trein Winsum afgerond

De berging van de trein die vrijdagmiddag in Winsum ontspoorde na een aanrijding met een melktankwagen is zaterdagmiddag afgerond. Omstreeks 16.30 uur is het laatste deel van de trein van het spoor gehaald en op een dieplader afgevoerd.

Als de tankwagen zaterdagavond is geborgen, beginnen de herstelwerkzaamheden aan het zwaar beschadigde spoor. Het werk gaat het hele weekeinde duren en volgens de huidige prognose rijden er maandagochtend weer treinen tussen Groningen en Roodeschool. Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers te vervoeren.

De trein van Arriva botste vrijdag op een tankwagen met melk. Door het ongeluk raakten achttien mensen gewond. Drie passagiers zijn er ernstig aan toe. De chauffeur van de tankwagen werd aangehouden en na verhoor vrijgelaten, en ook de machinist werd als verdachte verhoord.

Berging trein Winsum afgerond
Berging trein Winsum afgerond (Foto: ANP)

Bruno Mars rijdt mee met James Corden

James Corden heeft een nieuwe ster in zijn auto gekregen om een stukje mee te zingen tijdens Carpool Karaoke. De Late Late Show-presentator is volgens E! News gespot met Bruno Mars tijdens opnames in Los Angeles voor het populaire onderdeel van zijn show.

Een paar dagen eerder was Corden al gezien in New York toen hij met Madonna in de auto zong. Beide gasten werden al verwacht. De presentator had tijdens een event aan verslaggevers verklapt dat hij Madonna, Mars en Beyoncé nog op zijn verlanglijstje heeft staan. Dus nu is de vraag wanneer Queen B. een lift krijgt.

Tijdens Carpool Karaoke rijdt Corden met een celebrity meestal door Los Angeles terwijl hij diegene interviewt en ze samen zijn of haar grootste hits meezingen. In voorgaande edities reden onder anderen Britney Spears, Mariah Carey, Justin Bieber, Adele, Jennifer Lopez en Lady Gaga een stukje mee.

Uitslag Willem II - PSV

Om 19.45 uur begon de wedstrijd tussen Willem II en PSV. De Eindhovenaren slaagden er niet in te winnen in Tilburg, het werd 0-0. Hieronder vind je van deze wedstrijd de karakteristieken.

Willem II

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: , Arias, Willems, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.650
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Tshimanga (Falkenburg/46)
Heerkens
Ojo
Kali
Croux
Sol (Ogbeche/ 90 2)
Haye (Andrade/76)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet (Willems/56)
Zintsjenko (Pröpper/79)
Schwaab
Ramselaar
Narsingh (Bergwijn/67)
L.de Jong
Pereiro

Trump wil excuses musicalcast aan Pence

Donald Trump heeft excuses van de cast van de Broadway-musical Hamilton aan zijn running mate Mike Pence geëist. De aankomende vicepresident bezocht de musical vrijdagavond en was na afloop bezig te vertrekken, toen acteur Brandon Victor Dixon en namens de multiraciale en multiculturele cast het woord tot hem richtte.

In een verklaring sprak Dixon namens de medewerkers zorg en ongerustheid uit over de nieuwe regering. "Wij hopen dat deze show u inspireert om onze Amerikaanse waarden hoog te houden u in te zetten voor ons allemaal."

Aanstaand president Trump brieste zaterdag op Twitter dat Pence in het theater werd "lastiggevallen" en dat de cast zich tegenover hem "erg grof" had gedragen. Daarvoor verlangde hij excuses.

De musical, die dit jaar elf Tony Awards won, gaat over Alexander Hamilton, de persoonlijk assistent van George Washington in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Het verhaal gaat over de stichting van de Verenigde Staten, verbeeld door een multiculturele bezetting.

Trump wil excuses musicalcast aan Pence
Trump wil excuses musicalcast aan Pence (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 19/11/2016

Om 18.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. sc Heerenveen speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Vitesse terwijl Heracles Almelo met 2-1 won van Go Ahead Eagles.

sc Heerenveen

1 - 1

Vitesse

 84' Veerman    72' Baker
 
 Gele kaart: Thorsby, Mulder, (sc Heerenveen), Nakamba, (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.465
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
Namli (Thern/87)
Thorsby (v.Amersfoort/78)
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad (Veerman/78)
Larsson
  Room
Leerdam
Kasjia
Kruiswijk
Ota
Yeini
Baker
Nakamba
Foor (Rashica/ 88)
v.Wolfswinkel
Nathan (Tighadouini/ 35)

Heracles Almelo

2 - 1

Go Ahead Eagles

 68' Armenteros
 84' Armenteros
   17' Antonia
 
 Gele kaart: Duarte, (Heracles Almelo), Duits, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.853
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hoogma
Gosens
Bruns (Vermeij/ 66)
Pelupessy
Duarte
Kuwas (v.Ooijen/ 87)
Armenteros
Darri (Navrátil/90)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Nieveld (Teijsse/82)
Duits (Hendriks/88)
Suk
Antonia (De Kogel/61)
Maatsen
Wolters

Murray na thriller naar eindstrijd ATP Finals

Tennisser Andy Murray heeft na een thriller tegen Milos Raonic de eindstrijd van de ATP World Tour Finals bereikt. De nummer een van de wereld had het zwaar tegen de nummer drie, maar kon in de O2 Arena in Londen na 3,5 uur tennis toch als winnaar van de baan stappen: 5-7, 7-6(5) en 7-6(9).

Raonic begon sterk aan de wedstrijd en pakte de eerste set. Ook in het tweede bedrijf kwam de Canadees een break voor, maar Murray knokte zich terug tot een tiebreak. Daarin sloeg de Schot toe. In de derde en laatste set leek Murray met een break op 4-4 de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar ditmaal was het Raonic die terugvocht. Nog twee breaks volgden, waarna er een tiebreak noodzakelijk was om de wedstrijd te beslissen. Daarin was Murray met 11-9 te sterk.

In de andere halve finale nemen Novak Djokivic en Kei Nishikori het tegen elkaar op. Mocht Djokovic deze partij winnen, dan strijdt de Serviër morgen in de finale tegen Murray niet alleen om de winst in het eindejaarstoernooi, maar ook om de nummer één positie op de wereldranglijst.

FOK! sportfoto-onderschrift week 46

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is BB-King met het volgende onderschrift: "Gefeliciteerd mama Costa, het is een bal."

De opgave van deze week:

Batouwe-speelster Lisanne de Jonge lijkt op een bijzondere manier haar tegenstanders van Amazone afgeschud te hebben, wat is hier gebeurd? (Pro Shots / Erwin Spek)
Batouwe-speelster Lisanne de Jonge lijkt op een bijzondere manier haar tegenstanders van Amazone afgeschud te hebben, wat is hier gebeurd? (Pro Shots / Erwin Spek)

Hyperloop One schikt met oprichter

Hyperloop One heeft een schikking getroffen met zijn oprichter, Brogan BamBrogan. Dat laten beide partijen aan TechCrunch weten. BamBrogan had, met drie anderen, een aanklacht ingediend tegen mede-oprichter Shervin Pishevar. Die is volgens BamBrogan schuldig aan wanbestuur. Ook zou Pishevar geld van het bedrijf hebben weggesluisd naar zijn vriendin.

De inhoud van de schikking is niet bekendgemaakt. BamBrogan zei dat hij al langer klaagde en dat hij daarom een strop op zijn bureau had gevonden. Die zou er zijn neergelegd door een broer van Pishevar, die ook bij het bedrijf betrokken is. Ook zou hij zijn gedegradeerd.

De hyperloop, een razendsnelle 'pod' die zich in een bijna vacuumbuis van honderden kilometers lengte met de snelheid van het geluid voort zou moeten bewegen, is een meer dan honderd jaar oud idee dat door Elon Musk onder het stof vandaan is getrokken. Musk is de man achter PayPal, Tesla en SpaceX. Het is een dichte buis met lage luchtdruk, bijna vacuüm. Daarin zitten capsules met passagiers en vracht. Door de lage luchtdruk heeft de 'trein' haast geen wrijving en kan hij extra snel rijden, zo luidt de theorie.

Hyperloop One is een van de bedrijven die dat werkelijkheid willen maken. Zo wil de onderneming een lijn aanleggen tussen Melbourne en Sydney. Die rit, hemelsbreed ruim 700 kilometer, kan volgens Hyperloop One binnen een uur. Ook in Dubai is Hyperloop One aan het bouwen. Wel is er een groot probleem, namelijk de veiligheid en economische haalbaarheid van het plan. 

Politie Den Haag rekent demonstranten in

Enkele tientallen demonstranten zijn zaterdagmiddag door de politie in Den Haag ingerekend nadat zij weigerden hun gezichtsbedekking af te doen. De actievoerders mochten een route door het centrum van de stad lopen onder voorwaarde dat zij hun gezichten niet zouden bedekken. Daar hielden zij zich niet aan, waarop de burgemeester de demonstratie verbood.

Aan het bevel van de politie om het Kerkplein in Den Haag te verlaten, werd geen gehoor gegeven. De sfeer werd grimmig toen de politie begon met het arresteren van de demonstranten. Volgens een woordvoerster van de politie worden de actievoerders allen ingerekend en overgebracht naar het hoofdbureau.

De demonstratie van onder meer de Anti-Fascistische Actie was bedoeld om een vuist te maken tegen politiegeweld, racisme en de beperkingen die worden opgelegd aan demonstraties.

Politie Den Haag rekent demonstranten in
Politie Den Haag rekent demonstranten in (Foto: ANP)

Speech Rutte: alle anderen zijn waardeloos

Premier Mark Rutte heeft zaterdag als VVD-leider fel uitgehaald naar coalitiepartner PvdA en de oppositie. Hij had het over wegkijkers en weglopers.

Rutte sprak op een congres van de VVD in Noordwijkerhout, waar het verkiezingsprogramma voor volgend jaar werd vastgesteld. Hij zei dat de mogelijke PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher, nu minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onterecht in paniek is over robots in bedrijven. Terwijl er juist dankzij robots banen bijkomen, aldus Rutte.

De VVD-voorman plaatste CDA-kopstuk Sybrand Buma in het kamp van neezeggers, net zoals een 'pruilende peuter'. Ook haalde hij uit naar D66 als vermoeide en sombere partij.

Hij noemde PVV-leider Geert Wilders een wegloper, omdat die in 2012 op het laatste moment geen steun meer gaf aan de coalitie van VVD en CDA. En wat 50PLUS-leider Henk Krol betreft, die gaat helemaal niets voor ouderen doen, aldus Rutte: 'Henk Krol is alleen bezig met Henk Krol'.

Rutte haalt uit naar wegkijkers en weglopers
Rutte haalt uit naar wegkijkers en weglopers (Foto: ANP)

Volle zalen voor Nederlandse film Layla M

Verschillende bioscopen hebben de komende dagen extra voorstellingen bijgeboekt van de nieuwe Nederlandse film Layla M. In talloze grote steden was de film van regisseur Mijke de Jong de afgelopen dagen doorlopend uitverkocht, ook in grote Pathé-theaters als De Munt en Spuimarkt. Dat heeft distributeur Cinemien zaterdag gemeld.

Layla M vertelt over een 18-jarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. Het coming of age-drama kwam ondanks het relatief kleine aantal zalen waar hij draait binnen op de elfde plek in de bioscoop-top 20, met het op één na hoogste doekgemiddelde van alle films die op dit moment te zien zijn.

Layla M was eerder al te zien op grote festivals als Toronto, Londen en Chicago en kreeg vrijwel overal goede recensies. Ook Nederlandse critici prezen het "uitgesproken en actuele"verhaal en hoofdrolspeelster Nora El Koussour, die met de titelrol haar debuut maakt. Na het weekeinde wordt besloten of Layla M vanwege het succes in meer zalen gaat draaien.

Bekijk hier de trailer

 Volle zalen voor Nederlandse film Layla M
Volle zalen voor Nederlandse film Layla M (Foto: BuzzE)

Opnieuw harde aanval Asscher op Samsom

PvdA-lijsttrekkerskandidaten Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn zaterdag tijdens hun tweede debat in Tilburg opnieuw in aanvaring gekomen over arbeidsmigratie in de EU. Net als tijdens het eerste debat in Den Haag maandag sloeg Asscher daarbij een harde toon aan. Hij oogstte hiermee boegeroep uit de zaal, nadat had gezegd dat het zijn opponent blijkbaar "niet kan schelen" dat kiezers zich van de EU afkeren. Samsom concludeerde uiteindelijk dat de verschillen minder groot zijn dan ze lijken. "Volgens mij komen we er samen wel uit."

Asscher wil desnoods met het vrije verkeer van personen in de EU stoppen als er geen einde komt aan de benadeling van Nederlandse werknemers, die het slachtoffer worden van concurrentievervalsing door personeel uit andere lidstaten. Samsom vindt het dreigen met weglopen bij de onderhandelingen een 'loze belofte'. Hij wil altijd blijven 'doorknokken'. Inhoudelijk staan Asscher en hij voor hetzelfde: voor gelijk werk moet een gelijk loon worden betaald, aldus de huidige PvdA-leider.

Evenals in het eerste debat bleek dat Asscher en Samsom beleidsmatig weinig verschillen, maar probeerde vooral Asscher tegenstellingen te creëren. Op een publieksvraag of de beide heren niet beter samen op konden trekken in de aankomende verkiezingsstrijd reageerde Asscher afwijzend: "Het gaat om de toekomst van het land, verdorie! Dan mag je toch wel van mening verschillen?", en weet de slechte peilingen juist aan de bestaande status quo. 

Na het eerste debat beklaagde Samsom zich over de scherpe bewoordingen van zijn tegenstander. Maar volgens Asscher is het nodig dat bij de PvdA een wijziging van koers en stijl van leiderschap zichtbaar wordt. De partij staat er in de peilingen slecht voor en bij de verkiezingen dreigen premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders "het land te verdelen". Om die reden is er een krachtig "links blok" geboden, bepleitte de vicepremier zaterdag in een interview met Nu.nl.

Overigens blijft zowel Asscher als Samsom beschikbaar voor de PvdA als ze de strijd om het lijsttrekkerschap verliezen, onderstreepten beiden zaterdag. De winnaar moet dan bepalen welke rol de ander nog kan spelen. De partijvoorzitter, Hans Spekman, wilde niet reageren op de vraag of het niet verstandiger zou zijn dat de twee kandidaten het iets rustiger aan zouden doen. Het is maar de vraag of de partij veel kiezers voor zich weet te winnen als die een moddergevecht te zien krijgen.

Samsom en Asscher opnieuw in aanvaring
Samsom en Asscher opnieuw in aanvaring (Foto: ANP)

'Geen uitstel maar afstel zzp-wet'

De omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) moet niet worden uitgesteld, maar helemaal worden geschrapt. Dat zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw in reactie op het besluit van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) om de wet uit te stellen tot in ieder geval begin 2018.

Wiebes besloot vrijdag de wet op te schorten na een stortvloed van kritiek van zzp-organisaties, werkgeversorganisaties en vakbonden.

De uitgangspunten van de wet waren prima, aldus Verhoef, maar de uitwerking was dramatisch. Wat hem betreft moet het kabinet komen met een nieuwe definitie en wettelijke erkenning van het zzp-schap.

De wet DBA was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Wie zich uitgeeft voor zelfstandige, maar feitelijk in dienst is van een werkgever, zou kunnen worden beboet. Er dreigden echter problemen omdat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit. Het aanpassen van die definitie kost tijd en komt op het bordje van het volgende kabinet, zei Wiebes vrijdagmiddag.

Vrijdagochtend zegden de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP het vertrouwen in de wet al op. Inmiddels zitten er volgens de belangenvereniging voor zzp'ers al 40.000 zelfstandigen zonder opdrachtgevers door de problemen met de wet.

'Geen uitstel maar afstel zzp-wet'
'Geen uitstel maar afstel zzp-wet' (Foto: ANP)

De Harry Potter Pop Up Bookstore

Vrijdagavond laat werd op feestelijke wijze de Harry Potter Pop-Up Bookstore op Utrecht Centraal Station geopend ter ere van het nieuwste boek uit de Harry Potter reeks: Harry Potter en het vervloekte kind. De winkel is in een krappe twee maanden tijd uit de grond gestampt en kwam tot stand door een samenwerking tussen AKO, NS en De Harmonie. Om middernacht precies werd de winkel officieel voor geopend verklaard door Victor Mids, een bekende Nederlandse illusionist. 

Opening van de Harry Potter Pop Up Bookstore (Foto: DJMO)
Opening van de Harry Potter Pop Up Bookstore (Foto: DJMO)

Nieuw wereldrecord voor warpless Super Mario Bros.

Darbian is lekker bezig de laatste tijd. De speedrunner, vooral bekend van zijn runs in Super Mario Bros., brak in oktober het any% wereldrecord voor Super Mario Bros. Sinds kort bezit hij ook het wereldrecord voor de 'warpless' categorie (elk level moeten verslaan).

Dit deed hij in een tijd van 19:04.38, wat een verbetering is van zo'n 2,3 seconden. De run kun je hieronder bekijken.

VVD: beleid rond softdrugs op de schop

De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rond softdrugs "slimmer' wordt geregeld. Er moet een nieuwe, landelijke aanpak komen die een einde maakt aan de vreemde situatie dat verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar inkoop illegaal is.

Dat besloot de partij zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout. Het standpunt komt in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is verdeeld over de legalisering van softdrugs en het besluit van zaterdag geldt als een compromis.

Het voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden, haalde het niet. De indieners van het plan vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading niet. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die op het VVD-congres voor legalisering mocht pleiten, kon de meerderheid niet overtuigen.

VVD: beleid rond softdrugs op de schop
VVD: beleid rond softdrugs op de schop (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij

De politie roept mensen op die donderdagochtend mogelijk iets bijzonders hebben gezien op of in de omgeving van het Maldenhof, het Gaasperdammerpad en het Reigersbospad, in Amsterdam-Zuidoost. Daar werd die ochtend een vrouw doodgeschoten nadat ze haar dochtertje van zes naar school had gebracht.

Waarom dat is gebeurd en door wie is nog volslagen onduidelijk. Daarom hopen rechercheurs op getuigen die mogelijk iets hebben gezien, bijvoorbeeld of de vrouw werd gevolgd nadat ze haar kind had afgezet.

De 28-jarige Magdalena werd zwaargewond gevonden op het Maldenhof na een melding van een schietincident. Reanimatiepogingen haalden niets uit, ze overleed ter plaatse. De vrouw was geen bekende van de politie.

Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij
Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij (Foto: ANP)

Berging trein Winsum op schema

De berging van de trein die vrijdagmiddag in Winsum ontspoorde na een aanrijding verloopt volgens verwachting. De treinstellen worden zaterdag van het zwaar beschadigde spoor gehaald, op diepladers gehesen en afgevoerd.

De trein van Arriva botste vrijdag op een tankwagen met melk. Door het ongeluk raakten veel inzittenden gewond. Drie passagiers zijn er ernstig aan toe. De chauffeur van de tankwagen werd aangehouden.

ProRail verwacht dat de treindelen aan het eind van zaterdagmiddag zijn opgeruimd. Vervolgens kan de tankwagen weggehaald worden en met het herstel van het spoor worden begonnen. Het werk gaat het hele weekeinde duren en volgens de huidige prognose rijden er maandagochtend weer treinen tussen Groningen en Roodeschool, kondigde een woordvoerster aan. Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers te vervoeren.

Berging trein Winsum op schema
Berging trein Winsum op schema (Foto: ANP)

Verstappen over Red Bull van 2017: "Genieten met zoveel grip"

Het Formule 1-seizoen nadert zijn einde en dus wordt er al voorzichtig vooruitgeblikt naar volgend jaar. Door wijzigingen in de reglementen is de spanning groot voor wie dat goed uit zal pakken en wie de auto niet goed weet te krijgen. Max Verstappen is alvast positief gestemd over zijn Red Bull voor volgend jaar.

"Ik heb er nog niet veel van gezien, omdat die voortdurend in ontwikkeling is. Wat je vandaag ziet, zal niet de auto zijn die volgend jaar de baan op gaat. Natuurlijk blijf ik op de hoogte van de voortgang en iedereen is vol vertrouwen dat we volgend jaar een stap vooruit kunnen maken. We geloven erin en werken hard, zodat we volgend jaar hopelijk voor de wereldtitel kunnen strijden. Het enige dat ik over de nieuwe auto kan verklappen is dat ik er al in heb gereden in de simulator en dat het erg genieten was om zoveel grip te hebben." Zo verklaarde de Nederlander op zijn eigen site.

Maar eerst komt er volgend weekend een einde aan het huidige Formule 1-seizoen met de Grand Prix van Abu Dhabi, daar wil Verstappen strijden voor de vierde plaats in het WK-klassement: "Een erg goed resultaat scoren. Ik ben nog in gevecht voor de vierde plaats in het kampioenschap en hopelijk kunnen we daar een gooi naar doen. Hopelijk ligt het circuit ons, maar het is afwachten hoe het zal uitpakken. Ik zie het positief tegemoet."

Verstappen over Red Bull van 2017: "Genieten met zoveel grip" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over Red Bull van 2017: "Genieten met zoveel grip" (Pro Shots / Action Images)

Guardiola: "Ik zou seks nooit verbieden. Het maakt spelers juist beter."

Eerder deze week berichtten we dat volgens voormalig Manchester City-speler Samir Nasri de spelers van die club van hun trainer Pep Guardiola geen seks mogen hebben na middernacht. Dat zou namelijk niet bepaald bijdragen aan de fitheid van zijn spelers. Maar Guardiola heeft het bericht inmiddels met klem ontkent, het zou zelfs goed zijn voor zijn voetballers.

"Het is onmogelijk om een goede prestatie te leveren op het veld als je geen seks hebt met je partner", zo reageerde Guardiola op eerdere berichtgevind, lezen we op AD Sportwereld. "Zoiets zou ik nooit verbieden. Het maakt spelers juist beter."

Als we de voetballers van City hun wedstrijden dus ruim zien winnen dan weten we voortaan waaraan het ligt.

Guardiola: "Ik zou seks nooit verbieden. Het maakt spelers juist beter." (Pro Shots / Action Images)
Guardiola: "Ik zou seks nooit verbieden. Het maakt spelers juist beter." (Pro Shots / Action Images)

Nederlandse dames kansloos op slecht bezette teamsprint

De Nederlandse teamsprintsters hebben bij de World Cup schaatsen in Nagano weinig indruk gemaakt. De ploeg werd derde, maar de wedstrijd was zo slecht bezet dat dat gelijk stond aan de voorlaatste plaats.

Slechts vier ploegen hadden zich ingeschreven voor de teamsprint, wat net als bijvoorbeeld de massastart nog nauwelijks lijkt te leven onder de fans. Vorig jaar won China het klassement, met Nederland als tweede, waardoor die ploegen in de slotrit reden. Bo van der Werff, Floor van den Brandt en Sanneke de Neeling rekenden overtuigend af met China, maar de 1:29,78 was niet goed genoeg voor de winst. 

De zege was voor de Japanse ploeg met Erina Kamiya, Arisa Go en Maki Tsuji, die in 1:27,78 afrekenden met de Russinnen. 

World Cup Nagano - Uitslag teamsprint vrouwen

# Land Tijd Verschil
1 Japan 1:27.78  
2 Rusland 1:28.58 0.80
3 Nederland 1:29.78 2.00
4 China 1:32.34 4.56

Mourinho niet blij met uitspraken Koeman

Ronald Koeman heeft er geen geheim van gemaakt dat hij interesse heeft in Memphis Depay. José Mourinho is echter niet blij met de uitspraken van de Nederlandse trainer.

Depay zit bij Manchester United op een dood spoor en wordt de laatste weken regelmatig gelinkt aan een vertrek naar Everton. Koeman liet weten dat hij de oud-speler van PSV graag aan zijn selectie toevoegt, maar Mourinho is niet te spreken over het feit dat Koeman dit in de media vertelt.

"Ik doe dat soort uitspraken liever niet", vertelde de trainer van Manchester United tijdens een persconferentie. "Als iemand mij naar een speler vraagt die niet in mijn team speelt, dan zou ik zeggen dat hij niet in mijn team speelt."

"Hij is van een andere club, de speler speelt voor een andere trainer. Dan zeg je daar niets over. Dat is het meest ethisch verantwoord. Als ik zoiets over een speler van Everton had gezegd, dan was ik in de problemen gekomen", aldus Mourinho.

Riedewald: "Kan niet zeggen dat ik niet hard heb getraind"

Peter Bosz heeft dit seizoen veel Ajacieden moeten teleurstellen met een plek op de bank. Jaïro Riedewald baalt flink van de huidige situatie. Nemanja Gudelj werd door Bosz al uit de selectie gezet, terwijl Anwar El Ghazi na een opstootje teruggezet werd naar Jong Ajax.

Ook Riecheldy Bazoer, Kenny Tete en Riedewald hebben het moeilijk onder Bosz. Vorig seizoen maakte de talenten veel minuten, maar onder de nieuwe trainer moeten ze genoegen nemen met een reserverol.

Daar heeft Riedewald het af en toe erg moeilijk mee. "Ik heb niet honderd ballen bij de tegenstander ingeleverd, ik kan niet zeggen dat ik niet hard train en ik heb geen ruzie met de trainer. Eigenlijk heb ik geen verhaal", vertelde Riedewald tegenover Het Parool.

"Ik moet geduldig blijven en wachten op mijn kansen. Zo simpel is het. Emoties zie je bij mij niet aan de buitenkant en ik zal ze ook niet snel uiten", aldus Riedewald, die in tegenstelling tot Gudelj blijft vechten voor zijn minuten.

Brenet zag debuut in Oranje aankomen

Joshua Brenet debuteerde een week geleden voor het Nederlands elftal. Voor de verdediger gold dit als bevestiging voor zijn goede ontwikkeling, al verbaasde het hem niet.

Lang moest Brenet vanaf de bank toekijken hoe Santiago Arias en Jetro Willems in het veld presteerden, maar dit seizoen maakt de verdediger veel minuten bij PSV. Toch weet hij dat hij niet zeker is van een basisplaats.

"De trainer bekijkt per wedstrijd wie er op dat moment het belangrijkst kan zijn. Ik heb twee fantastische concurrenten", vertelde Brenet tegenover NOS. De rechtsback kwam dit seizoen tien competitiewedstrijden in actie voor PSV en voelt het vertrouwen van Phillip Cocu.

"Hij vertelde me dat ik een goede ontwikkeling doormaak en dat mijn momenten zeker zouden komen. Dus ik zag mijn debuut in Oranje wel aankomen. Ik ben zelfverzekerd en speelt met de borst vooruit. Ik ben nu international geworden. Dat moet je uitstralen."

Zaterdagavond neemt Brenet het met PSV op tegen Willem II. De club uit Eindhoven hoopt na het puntverlies tegen FC Twente weer drie punten mee naar huis te nemen.

Nieuw-Zeelandse schaatsers pakken medaille, Nederland domineert

Na de vrouwen hebben ook de Nederlandse mannen de ploegenachtervolging gewonnen tijdens de World Cup schaatsen in Nagano. Op het Japanse ijs kwam niemand echt in de buurt, maar de verschillen waren aanzienlijk kleiner dan vorige week in Harbin.

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Douwe de Vries - de gehele top-3 van de 5000 meter - rekenden in een rechtstreeks duel overtuigend af met Noorwegen, dat vorige week nog tweede werd. Met 3:42,65 werd de Zuid-Koreaanse ploeg van Lee Seung-hoon van de eerste plek gestoten, maar de aandacht ging vooral uit naar de winnaars van het brons. Reyon Kay, Shane Dobbin en Peter Michael bevestigden nog maar eens dat Nieuw-Zeeland een alsmaar sterker schaatsland wordt en wonnen de eerste World Cup-medaille van het land ooit in de ploegenachtervolging. Kay won vorig jaar al wel eens brons in een massastart. 

World Cup Nagano - Uitslag ploegenachtervolging mannen

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 3:42.65  
2 Zuid-Korea 3:44.38 1.73
3 Nieuw-Zeeland 3:45.03 2.38
4 Italië 3:45.21 2.56
5 Japan 3:45.44 2.79
6 Noorwegen 3:45.88 3.23
7 Rusland 3:46.00 3.35
8 Canada 3:46.09 3.44
9 Polen 3:46.77 4.12
10 China 3:55.79 13.14

Paus benoemt 17 nieuwe kardinalen

Paus Fransiscus benoemt zaterdag in de Sint Pieterskerk officieel zeventien nieuwe kardinalen. Het gaat om vijf Europeanen, vier Noord-Amerikanen, drie Afrikanen, twee Zuid-Amerikanen, twee Aziaten en een uit Oceanië.

Vier van de geestelijken, aldus het Vaticaan vrijdag, zijn ouder dan tachtig jaar. Dat houdt in dat ze bij de verkiezing van de volgende paus geen stemrecht hebben.

De benoeming van de pauselijke nuntius in de Syrische hoofdstad Damascus geldt als een verrassing. De betrokken aartsbisschop Mario Zenari zei tegen Radio Vaticana dat zijn bevordering mag worden opgevat als een teken van solidariteit met Syrië en zijn bevolking.

Op zondag sluit de paus het Heilige Jaar af dat in december 2015 begon.

Paus benoemt 17 nieuwe kardinalen
Paus benoemt 17 nieuwe kardinalen (Foto: ANP)

Soldaat van Oranje viert 2000e voorstelling

De musical Soldaat van Oranje wordt zaterdag voor de tweeduizendste keer opgevoerd. Dit is een prestatie die nog geen enkele theatervoorstelling ooit in Nederland heeft gepresteerd. Het stuk trekt al sinds de première, ruim zes jaar geleden, volle zalen.

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet. Het stuk is gebaseerd op zijn oorlogsmemoires.

De tweeduizendste voorstelling wordt niet met een groot feest gevierd, laat een woordvoerder weten. Onlangs pakte de productie al flink uit toen de musical zes jaar te zien was. Wel krijgen bezoekers die er zaterdagavond bij zijn een speciale jubileummok mee.

De titelrol in het stuk wordt momenteel gespeeld door acteur Valentijn Benard. De rol werd eerder gespeeld door Matteo van der Grijn, Julian Looman, Dragan Bakema, Dorian Bindels, Stefan Rokebrand en Thomas Cammaert. Soldaat van Oranje is voorlopig tot en met mei 2017 in de Theaterhangaar in Katwijk te zien.

Soldaat van Oranje viert 2000e voorstelling
Soldaat van Oranje viert 2000e voorstelling (Foto: BuzzE)

Oogletsel bij Laurel en Hardy ernstig bekeken

Oogletsel in de films van Laurel en Hardy. Naar dit ongebruikelijke onderwerp heeft de Utrechtse oogarts Richard Zegers samen met zijn nu veertienjarige dochter Lara een onderzoek gedaan dat is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke vakblad Scottish Medical Journal.

Vijf maanden lang bekeken vader en dochter 92 van de 106 films van het fameuze komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy, waarin 'de dikke en de dunne' altijd met elkaar overhoop lagen. De onderzoekers turfden de keren dat er oogletsel optrad (88 keer, vooral bij Hardy) en beschreven wat de gevolgen zouden zijn geweest als het letsel in het echt was toegebracht.

Het vaakst blijkt het slapstick-duo gebruik te maken van de 'eyepoke', waarbij de een zijn wijsvinger in het oog van de ander boort. Ook krijgen de ogen van de hoofdrolspelers het te verduren door stokken, rondvliegende champagnekurken, zwiepende takken, buskruit, een haarborstel en vogelpoep.

Blind
In de films veroorzaken de oogletsels geen blijvende schade. In het echt zouden in elk geval Hardy (de dikke) en in mindere mate Laurel (de dunne) slechtziend of zelfs blind zijn geworden.

Volgens Zegers, in het dagelijks leven oogarts in het Diakonessenhuis Zeist/Utrecht, hebben hij en zijn dochter het eerste medisch-wetenschappelijke artikel over Laurel en Hardy geschreven. Hij zegt dat het een spontaan idee was en niet bijvoorbeeld een schoolopdracht van zijn dochter. "Zelf doe ik vaker onderzoek naar minder alledaagse onderwerpen. Zo promoveerde ik op de ziekten en doodsoorzaak van Mozart en Bach", aldus Zegers.

Oogletsel bij Laurel en Hardy ernstig bekeken
Oogletsel bij Laurel en Hardy ernstig bekeken (Foto: BuzzE)

Facebook: waarschuwing bij nepnieuws

Facebook wil maatregelen nemen tegen nepnieuws dat op het netwerk wordt verspreid. Zo krijgen gebruikers mogelijk een waarschuwing te zien als ze een verhaal lezen dat onzin lijkt te zijn. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft dat zaterdag bekendgemaakt, uiteraard op Facebook zelf.

Facebook wil wellicht ook samenwerken met organisaties die berichten controleren, de factcheckers. "We hebben contact gezocht met een paar groepen en willen ook van anderen leren", schrijft Zuckerberg. Hij laat in het midden hoe dat eruit zou moeten zien. Verder wil Facebook voorkomen dat de makers van nepnieuws er geld aan verdienen, door het advertentiebeleid aan te passen.

Het gaat om ideeën, benadrukt Zuckerberg. "Sommige ideeën zullen werken, andere niet. Maar ik wil dat je weet dat we dit altijd serieus hebben genomen. We begrijpen hoe belangrijk dit is en we willen het goed doen."

Facebook ligt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder vuur. Het bedrijf zou niet genoeg hebben gedaan tegen nepnieuws. Volgens critici hebben sommige kiezers na het lezen van zulke berichten op Donald Trump gestemd. Zuckerberg wilde eerst niets weten van de kritiek. Hij zei dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen klopt, en dat de rest geen invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag.

Facebook: waarschuwing bij nepnieuws
Facebook: waarschuwing bij nepnieuws (Foto: BuzzT)

Achtervolgsters wederom de beste

Net als tijdens de World Cup vorige week in Harbin hebben de Nederlandse schaatsters in Nagano de ploegenachtervolging gewonnen. In de olympische M-Wave waren de Nederlandse dames wederom te snel voor de rest, hoewel Japan een sterk seizoensdebuut kende.

Marrit Leenstra, Marije Joling en Antoinette de Jong reden in de slotrit tegen Rusland, dat vorige week nog flink klop had gekregen. Voor Olga Graf, Natalya Voronina en supertalent Elizaveta Kazelina ging het dit keer niet veel beter: het trio moest ruim vier seconden toegeven op Nederland, dat in 2:58,69 minuten klaar was. Japan leverde een knappe prestatie door als tweede te eindigen. De ploeg was vorige week afwezig en dus moesten Miho en Nana Takagi en Ayana Sato in de eerste rit alleen rijden. Ze kwamen tot 2:59,74 minuten, ruim genoeg voor de tweede plek. 

World Cup Nagano - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 2:58.69  
2 Japan 2:59.74 1.05
3 Rusland 3:02.80 4.11
4 Duitsland 3:04.72 6.03
5 Zuid-Korea 3:05.01 6.32
6 Polen 3:05.69 7.00
7 China 3:07.06 8.37
8 Tsjechië 3:08.53 9.84
9 Verenigde Staten 3:11.12 12.43

Nuis weer de beste op 1000 meter, Kulizhnikov 'faalt'

Het tweede World Cup-weekeinde in het schaatsseizoen heeft opnieuw een zege opgeleverd voor Kjeld Nuis. Net als vorige week in Harbin was de Nederlander in Nagano de snelste op de 1000 meter.

Voor de laatste twee ritten begonnen had Kai Verbij de snelste tijd staan. De Nederlander met Japanse moeder kwam voor deels eigen publiek tot een tijd van 1:08,58, waarmee hij het meer dan acht jaar oude baanrecord van Shani Davis aan gort reed.

In de voorlaatste rit was Pavel Kulizhnikov hard onderweg, maar in de laatste bocht maakte de Rus een misslag waardoor hij veel tijd verloor. Toch kwam hij nog tot 1:08,80. Dat was goed voor de derde plek, want Nuis was in de slotrit weer de beste. Met 1:08,46 reed hij naar zijn negende World Cup-zege ooit, een evenaring van het aantal van Stefan Groothuis. De enige andere Nederlander in de A-groep, Thomas Krol, haalde de top-10 niet.

World Cup Nagano - Uitslag 1000 meter mannen

# Naam Land Tijs Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:08.46  
2 Kai Verbij NED 1:08.58 0.12
3 Pavel Kulizhnikov RUS 1:08.80 0.34
4 Joey Mantia USA 1:08.92 0.46
5 Nico Ihle GER 1:08.96 0.50
6 Vincent De Haitre CAN 1:09.33 0.87
7 Alexandre St-Jean CAN 1:09.42 (0) 0.96
8 Mitchell Whitmore USA 1:09.42 (1) 0.96
9 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:09.59 1.13
10 Mika Poutala FIN 1:09.61 1.15
11 Shani Davis USA 1:09.63 1.17
12 Jonathan Garcia USA 1:09.73 1.27
13 Takuro Oda JPN 1:09.80 1.34
14 Thomas Krol NED 1:09.89 (1) 1.43
15 Aleksey Yesin RUS 1:09.89 (2) 1.43
16 Sebastian Klosinski POL 1:10.32 1.86
17 Joel Dufter GER 1:10.36 1.90
18 Tae-Bum Mo KOR 1:10.87 2.41
19 Min-Kyu Cha KOR 1:10.98 2.52

Extra toezicht op Duitse kerstmarkten

De veiligheidsmaatregelen op de Duitse kerstmarkten zullen wegens de aanhoudende terreurdreiging in sommige steden nog strenger zijn dan vorig jaar. Toen werden de populaire evenementen zwaar overschaduwd door de aanslagen in Parijs. De politie zal op veel plaatsen extra mensen inzetten, zowel geüniformeerd als in burger. Bovendien zal een beroep worden gedaan op bewakers van particuliere diensten.

De organisatoren van de kerstmarkten verwachten volgens een rondvraag van persbureau DPA niet dat bezoekers uit angst voor geweld zullen wegblijven. "Veel mensen zeggen: Ik laat me het plezier niet vergallen", zei Frank Hakelberg namens de branche.

Volgens de burgemeester van Frankfurt Peter Feldmann is de veiligheidssituatie "iets rustiger" in vergelijking met vorig jaar toen de gewelddaden in Parijs op 13 november nog vers in het geheugen lagen. "Desalniettemin hebben we alle aspecten van wat ons te doen staat heel goed doorgenomen met de politie."

Keulen
Op de kerstmarkt bij de Dom van Keulen zal er meer toezicht zijn. Dat is onderdeel van nieuw beleid dat is ontwikkeld als reactie op de mensonterende toestanden tijdens de jaarwisseling. De patrouillerende agenten die extra worden ingezet, zijn ook bedoeld om diefstal te voorkomen.

Stuttgart houdt rekening met een toeloop van mogelijk vier miljoen bezoekers. Het veiligheidsplan is hetzelfde als in 2015. Omdat de markt op verschillende plekken in de binnenstad is, is controle bij de toegang ondoenlijk en kan ook een rugzakverbod niet worden gehandhaafd. In Karlsruhe, Mannheim, Heidelberg, Freiburg en Ulm wordt ditmaal een groter beroep gedaan op particuliere beveiligers

Extra toezicht op Duitse kerstmarkten
Extra toezicht op Duitse kerstmarkten (Foto: ANP)

'Opmars vuurwerkvrije zones stokt'

Er komen dit jaar niet meer vuurwerkvrije zones bij. Net als vorig jaar wijst een op de vijf gemeenten dit jaar gebieden aan waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Dat blijkt uit een rondgang van het AD onder 356 gemeenten. Die zeggen dat het handhaven van de vuurwerkvrije zones het grootste probleem is, omdat er niet genoeg agenten zijn.

Vorig jaar steeg het aantal vuurwerkvrije zones nog met enkele tientallen.

De meeste zones waar vuurwerk met oud en nieuw taboe is, liggen rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen en winkelgebieden.

'Opmars vuurwerkvrije zones stokt'
'Opmars vuurwerkvrije zones stokt' (Foto: ANP)

90 miljoen voor slimme verkeersoplossingen

De overheid en het bedrijfsleven gaan de komende vier jaar in totaal 90 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van innovatieve verkeersoplossingen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu zaterdag.

Eerste speerpunt van het partnerschap zal de ontwikkeling zijn van een nieuw soort stoplicht dat continu in contact staat met aankomende voertuigen en fietsers. Dankzij deze nieuwe techniek zal een automobilist niet langer 's avonds laat op een leeg kruispunt voor rood hoeven te wachten. Fietsers kunnen juist rekenen op langer groen licht wanneer ze met velen voor rood staan te wachten.

Het zogenaamde Partnership Talking Traffic is een samenwerkingsverband tussen het ministerie, lokale overheden en het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat de samenwerking toepassingen gaat opleveren waardoor weggebruikers beter kunnen anticiperen op verkeerssituaties. Dit moet de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid bevorderen.

90 miljoen voor slimme verkeersoplossingen
90 miljoen voor slimme verkeersoplossingen (Foto: BuzzT)

Effect slimme meter valt tegen

De energiebesparing door huishoudens met een slimme meter blijft achter bij de verwachting. Terwijl er werd gerekend op een besparing van 3,5 procent, blijft die steken op minder dan 1 procent, blijkt uit een studie die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag heeft gepubliceerd.

In 2015 werd besloten dat alle woningen een slimme energiemeter krijgen. Inmiddels is bij een ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens deze slimme meter geïnstalleerd.

Door het tegenvallende effect komt ook de beoogde financiële opbrengst onder druk te staan. De totale vervangingsoperatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Door 3,5 procent energiebesparing moest bijna 1,5 miljard euro worden terugverdiend, maar dat wordt dus niet gehaald.

Het PBL pleit voor een aanpassing van het beleid en wijst op digitale energieverbruiksmanagers als beste keuze om de energiebesparing zo groot mogelijk te maken.

Effect slimme meter valt tegen
Effect slimme meter valt tegen (Foto: BuzzT)

Bergsma verslaat Japanse dames, Nederlanders ver van podium

Schaatster Heather Bergsma heeft tijdens de World Cup in Nagano de 1000 meter gewonnen. De Amerikaanse zegevierde net als vorige week in Harbin, maar dit keer waren de verschillen met vooral de andere dames op het podium een stuk kleiner.

In de voorlaatste rit reden de Japanse vrouwen Nao Kodaira en Miho Takagi tegen elkaar en zij stuwden elkaar naar een sterk resultaat. Waar Kodaira vooral heel goed vertrok kende Takagi een beter slot, maar toch won 500 meter-specialiste Kodaira de rit in 1:15,18 minuten. In de slotrit liet Bergsma echter zien wederom de beste schaatster ter wereld te zijn als het om de 1000 meter gaat. Met een ijzersterke slotronde snelde ze naar 1:14,81 minuten, goed voor de winst en een nieuw baanrecord. 

Ruim achter Kodaira en Takaki ging de vierde plek naar de Chinese Hong Zhang, terwijl daarachter een fel duel om plek vijf werd gevochten. Die ging naar de Noorse Hege Bøkko, die daarmee haar beste World Cup-resultaat ooit boekte. Ze was drie duizendsten van een seconde sneller dan Ireen Wüst, de snelste Nederlandse. Marrit Leenstra, vorige week nog tweede, kwam niet verder dan plek acht, terwijl Sanneke de Neeling en Anice Das er helemaal niet aan te pas kwamen. 

World Cup Nagano - Uitslag 1000 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:14.81  
2 Nao Kodaira JPN 1:15.18 0.37
3 Miho Takagi JPN 1:15.32 0.51
4 Hong Zhang CHN 1:16.04 1.23
5 Hege Bøkko NOR 1:16.24 (4) 1.43
6 Ireen Wüst NED 1:16.24 (7) 1.43
7 Jing Yu CHN 1:16.46 1.65
8 Marrit Leenstra NED 1:16.50 1.69
9 Olga Fatkulina RUS 1:16.66 1.85
10 Maki Tsuji JPN 1:16.70 1.89
11 Arisa Go JPN 1:16.79 1.98
12 Yekaterina Shikhova RUS 1:16.83 2.02
13 Yekaterina Lobysheva RUS 1:16.88 2.07
14 Ida Njåtun NOR 1:16.91 2.10
15 Yekaterina Aydova KAZ 1:17.08 2.27
16 Gabriele Hirschbichler GER 1:17.63 2.82
17 Sanneke de Neeling NED 1:17.72 2.91
18 Roxanne Dufter GER 1:17.89 3.08
19 Martina Sábliková CZE 1:17.93 3.12
20 Anice Das NED 1:18.13 3.32

Uniek etiket van Titanic is duizenden waard

Het etiket meet niet meer dan enkele vierkante centimeters en de geadresseerde is de vrijwel onbekende Jack Phillips. Toch zal dit kleinood binnenkort omgerekend minstens 14.000 euro opbrengen bij het Australische veilinghuis Mossgreen. Het etiket zat namelijk op een pakket dat was gericht aan de marconist van de Titanic.

Het etiket is afgestempeld op 11 april 1912, vier dagen voor de ramp met het schip plaatsvond. De 25-jarige marconist Jack Phillips stuurde tot het allerlaatste moment SOS-berichten de wereld in. Hij verdronk en was een van de 1503 slachtoffers.

Zogenoemde memorabilia van de Titanic, de overblijfselen van het schip, worden gretig verzameld. Het groezelige etiket bevat een postzegel van 'six pence'. Het bewuste pakket werd vanuit Chelmsford verstuurd aan de White Star Line in Southampton, de rederij van de Titanic. Het zou door iemand van het zusterschip Olympic in New York aan Phillips worden overhandigd. Het bevatte vermoedelijk lege telegramformulieren.

Het etiket was jarenlang in handen van een particuliere verzamelaar.

Uniek etiket van Titanic is duizenden waard
Uniek etiket van Titanic is duizenden waard (Foto: ANP)

Coldplay weer op 1 in Q-Top 1000

Codplay is dit jaar opnieuw lijstaanvoerder in de Q-Top 1000. Voor de derde keer op rij is het nummer Fix You van de Britse band door de luisteraars van Qmusic uitgeroepen tot beste nummer dat ooit is gemaakt, zo bleek vrijdagavond tijdens de ontknoping van de lijst.

Fix You gaf opnieuw Queens Bohemian Rhapsody het nakijken. Dat nummer staat al voor de tiende keer sinds 2005, toen de lijst voor het eerst werd uitgezonden, op twee. Andere artiesten in de top vijf zijn: Snow Patrol (Chasing Cars), Billy Joel (Piano Man) en Coldplay (Viva La Vida).

De Q-Top 1000 werd de hele week uitgezonden op Qmusic. Zondag werd de aftrap gegeven met het nummer Song 2 van Blur.

Coldplay weer op 1 in Q-Top 1000
Coldplay weer op 1 in Q-Top 1000 (Foto: BuzzE)

Kojima krijgt (weer) prijs bij Game Awards

Vorig jaar werd het Hideo Kojima verboden om een prijs in ontvangst te nemen bij The Game Awards 2015. Dit jaar is hij weer uitgenodigd omdat hij de Industry Icon Award heeft gewonnen. De uitreiking is op 1 december. Kojima en Konami hebben nog niet gereageerd.

Kojima is de grote man achter onder andere de Castlevania- en Metal Gear-series. Vorig jaar moest hij na een ruzie vertrekken bij uitgever Konami. Op het moment werkt hij aan de open wereld-game Death Stranding, waar relatief weinig over bekend is.

Dishonored 2 krijgt grote gratis update

Dishonored 2 is een week uit en ontwikkelaar Arkane Studios belooft in December met een grote update te komen. Er worden haast geen details gegeven, maar in ieder geval krijgen we een ‘new game plus’-optie en meer moeilijkheidsgraden. Een precieze datum is nog niet vrijgegeven.

Voor degenen die meer willen weten over het ontwerpen van Dishonored 2, zoals het verhaal en de gameplay, is er een kijkje in de keuken van Arkane Studios. De optie om Dishonored 2 te spelen zonder enige bovennatuurlijke krachten wordt ook toegelicht.

 

Bergingswerkzaamheden Winsum gestart

In Winsum is in de nacht van vrijdag op zaterdag een begin gemaakt met het bergen van de trein die vrijdagmiddag ontspoorde na een aanrijding. Bij de onbewaakte overweg, waar een tankwagen met melk op de trein van vervoerder Arriva botste, staan kranen klaar om de wrakstukken van het spoor te hijsen.

Als de bergingsoperatie voorspoedig verloopt zal zaterdagochtend het voorste treindeel op een dieplader worden vervoerd naar Zuidbroek. Daarna volgen de andere treindelen. Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers tussen Groningen en Roodeschool te vervoeren. Het is nog niet duidelijk wanneer het spoor weer wordt vrijgegeven.

Bij het ongeluk raakten enkele treinpassagiers zwaargewond. De chauffeur van de tankwagen is aangehouden en wordt als verdachte gehoord.

De persoonlijke bezittingen die passagiers in de trein moesten achterlaten worden door Arriva-medewerkers uit de trein gehaald, geregistreerd en opgeslagen, meldt de vervoerder.

Bergingswerkzaamheden Winsum gestart
Bergingswerkzaamheden Winsum gestart (Foto: ANP)

Nieuwe Nokia-smartphone in 2017

De merknaam Nokia keert in 2017 terug op smartphones. Dat heeft het bedrijf bevestigd in een presentatie, ontdekte de website Nokiapoweruser.

De merknaam Nokia verdween van de telefoonmarkt toen het bedrijf aan Microsoft werd verkocht en de Amerikanen alleen de naam Lumia wilden blijven gebruiken. Eerder dit jaar kocht het door oud-Nokia-medewerkers opgerichte HMD Global het bedrijfsonderdeel dat Nokia-feauturephones maakte van Microsoft. Dat deed het samen met Foxconn-dochter FIH Mobile. HMD Global verkreeg ook een licentie op de Nokia-naam.

Wanneer en met wat voor toestellen Nokia de smartphonemarkt betreedt is nog niet duidelijk. Volgens Nokiapoweruser zou het bedrijf al op het Mobile World Congress in februari nieuwe telefoons willen presenteren.

Nieuwe Nokia-smartphone in 2017
Nieuwe Nokia-smartphone in 2017 (Foto: BuzzT)

Facebook koopt voor miljarden aandelen in

Facebook sluist in totaal 6 miljard dollar terug naar de eigen aandeelhouders door voor dat bedrag eigen aandelen in te kopen. Dat maakte het bedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk vrijdag bekend.

Het aandeleninkoopprogramma begint in het eerste kwartaal van volgend jaar en heeft geen vaste einddatum. De precieze timing van de aankopen hangt af van de koers, de marktomstandigheden en de eventuele aanwezigheid van alternatieve investeringsmogelijkheden, aldus Facebook.

Facebook koopt voor miljarden aandelen in
Facebook koopt voor miljarden aandelen in (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: Zeer wisselvallig

Goeiemorgen! Het weerbeeld is momenteel uiterst interessant. Persoonlijk misschien wel de leukste dagen van dit jaar. De regenmeters draaien overuren de laatste dagen en niet alleen dat, het kwam op een aantal plaatsen ook tot pittig onweer. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ik getrakteerd op een CG+ die hier op 100 meter afstand insloeg. Dat zijn de gevaarlijkste bliksems, zeker omdat de echte bui al gepasseerd was, en die bliksem dus buiten die bui om optrad. Het kwam zelfs in het regionale nieuws. Mensen dachten aan een explosie, zo heftig was die knal. Ik vond het natuurlijk schitterend, want ik wist al meteen dat het een positieve +ontlading was. Daarna volgde er nog één. Daar bleef het niet bij. Een paar uur later gebeurde het nog een keer.  Het was dus een ruig nachtje.

Verder trok er een actieve regenzone over een grote delen van het zuiden en midden. Daar viel tussen de 15 en 20 mm uit.

En gisteren overdag? Ook toen was er weer voldoende te beleven. Er waren enkele schuchtere opklaringen, maar het draaide zeker in een strook die liep van wederom Haarlem over Flevoland naar het noordoosten toe weer om buien. Dat waren opnieuw forse buien. Tussen half 1 en 1 uur waren er hier opnieuw fikse bliksemontladingen waar te nemen. En niet alleen dat, er vielen ook behoorlijk grote hagelstenen. Het werd zelfs even helemaal wit. Bij het wegtrekken van de buien waren de luchten werkelijk schitterend. Maar waarom trokken die actieve buien de hele dag over dezelfde gebieden? Nou, dat kwam door kustconvergentie. Een lange aanvoer die loopt vanaf het Kanaal tot ongeveer de kromming van de kust van Noord-Holland. De bovenluchten waren dermate koud en het zeewater nog relatief warm, zodat je precies op de langste aanvoer steeds buien zag ontwikkelen. Soms ontstonden ze letterlijk op het strand.

Maar er was nog meer! Boven het zuidwesten en zuiden trok een nieuwe storing over en dat leverde in met name Belgie op veel plaatsen natte sneeuw op. Niet direct verwacht, maar door de intensiteit en de koude bovenlucht kon de neerslag daar dus overgaan in natte sneeuw. Ook daar kwam onweer voor. Dit gebied trok ook deels over ons land heen en leverde opnieuw zo'n 10 tot 15 mm op. De temperatuur zakte daar naar 2 tot 3 graden.

Toch waren er ook nog wel een aantal regio's waar het allemaal wel mee viel. In het oosten bleef het aantal buien beperkt, terwijl het in het noorden meer om losse buien ging. Op de genoemde plekken scheen de zon ook het meest. In de middag raakte het ook daar bewolkt.

Hoe gaan we verder? De buien bleven in het zuiden nog even doorgaan, maar die trokken in de loop van de nacht naar Duitsland toe weg. In de kustprovincies bleven ze echter doorgaan. Opnieuw onder invloed van kustconvergentie. Misschien werd men opnieuw wakker van een kneiterende donderslag. In het noordoosten klaarde het vannacht wat op en kwam de minimumtemperatuur uit rond de 2 graden. Aan de grond vroor het lichtjes.

En dan vandaag. In de kustprovincies moet men de hele dag rekening houden met het doorgaan van de buien. Onweer en hagel blijven nog steeds mogelijk. In het binnenland lijkt het allemaal wat droger te gaan verlopen. De zon schijnt af en toe, al denk ik wel dat de bewolking de boventoon voert. In de middag is er ook daar een kleine kans op een bui.  Het wordt weer wat frisser met een graad of 7. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is landinwaarts meest matig. Langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

En dan morgen. Dat is ook een interessante dag. Een depressie diept verder uit en lijkt via het zuiden van Engeland naar de Noordzee te koersen. Daar behoort ook een sterk windveld bij. Hoe en wat is pas op het laatste moment duidelijk. Maar er bestaat een kans op zware windstoten tot ongeveer 85km/u. Langs de kust misschien 100 km/u. Een ding wat wel zeker lijkt, is dat het wel bewolkt is en er perioden met regen zijn.  Ik kom hier morgen uiteraard op terug.

Als liefhebber geniet ik echt van dit zeer afwisselende weer. Maar in de loop van volgende week is het gedaan met de pret en neemt een groot hogedrukgebied het roer over. Enfin, dat zien we dan wel.  

Fijne dag en tot morgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
File op de snelweg met een zonsondergang. (Foto: DJMO)
DJMO zag gisteren een zonsondergang tussen alle buien door. Ze stond gezellig in de file. (Foto: DJMO)              
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
461 Hilarius wordt Paus Hilarius.
1404 Eerste Sint-Elisabethsvloed
1421 Tweede Sint-Elisabethsvloed.
1424 Derde Sint-Elisabethsvloed.
1967 De Beatles LP Magical Mystery Tour komt uit in het Verenigd Koninkrijk.

Nog twee jaar voor uitwerking klimaatakkoord

Het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten moet over twee jaar volledig zijn uitgewerkt. Bijna 200 landen kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag tot dat besluit in de Marokkaanse stad Marrakesh. Daar vond de afgelopen twee weken een klimaattop plaats.

Uiterlijk december 2018 moet duidelijk zijn hoe het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk zijn uitwerking krijgt. De grote lijnen die in Parijs zijn uitgezet krijgen dan hun beslag in een officieel document waarin alle details zijn vastgelegd. Voorbeelden van deze details zijn de wijze waarop landen verslag gaan doen van hun maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en hoe ze dit moeten gaan controleren.

De toekomst is evenwel onzeker vanwege het aantreden in januari van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft tijdens zijn campagne meermaals gezegd snel van het akkoord af te willen. Desondanks deden de gedelegeerden in Marrakesh vooralsnog alsof er weinig aan de hand is.

Nog twee jaar voor uitwerking klimaatakkoord
Nog twee jaar voor uitwerking klimaatakkoord (Foto: ANP)

Oeuvreprijs voor Nile Rodgers

Gitarist, componist en producer Nile Rodgers is vrijdagavond in het zonnetje gezet tijdens RTL Late Night. In het programma kreeg hij uit handen van presentator Humberto Tan een Lifetime Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.

Nile Rodgers brak eind jaren 70 door met de funky discoformatie Chic, die wereldhits scoorde met Le Freak, I Want Your Love en Good Times. Later werkte hij als producer met ontelbare artiesten. Hij dook onder meer de studio in met David Bowie, Duran Duran en Madonna. In 2013 scoorde hij opnieuw een wereldhit met Get Lucky van Daft Punk en Pharrell Williams.

De 64-jarige Rodgers is in Nederland voor de Let's Dance-discofeesten in de Ziggo Dome.

Oeuvreprijs voor Nile Rodgers
Oeuvreprijs voor Nile Rodgers (Foto: BuzzE)

Waarschuwingsschoten bij aanhouding Rotterdam

De politie heeft vrijdag in Rotterdam twee waarschuwingsschoten gelost bij een aanhouding. Niemand raakte door de schoten gewond. Wel werd een arrestant gebeten door een politiehond.

De politie had 's middags een melding gekregen van een vechtpartij op de Gooilandsingel, waarbij mogelijk een vuurwapen gezien was. Korte tijd later trof de politie een auto aan op de Oldegaarde met daarin vier mannen die bij de vechtpartij betrokken waren.

Omdat de mannen de aanwijzingen van de agenten niet opvolgden en zich agressief gedroegen, zagen de agenten zich genoodzaakt waarschuwingsschoten te lossen en de hond in te zetten. Vervolgens konden de personen, twee jongens van 15 en 17 jaar uit Hoogvliet en Rotterdam en twee mannen van 35 en 36 jaar uit onbekende woonplaats, worden aangehouden. Of ze een vuurwapen hadden, is nog niet bekend.

Waarschuwingsschoten bij aanhouding Rotterdam
Waarschuwingsschoten bij aanhouding Rotterdam (Foto: ANP)

Miljoenenschikking Trump University-fraudezaak

Donald Trump heeft een schikking getroffen van 25 miljoen dollar (23,5 miljoen euro) inzake vermeende fraude bij zijn Trump University. Dat heeft heeft de procureur-generaal in New York vrijdag gezegd. Daarmee zijn drie dreigende rechtszaak van de baan.

De procureur wilde de komende president van de Verenigde Staten in een strafzaak voor de rechter brengen. Trump was aangeklaagd door studenten van de opleiding die 35.500 dollar neertelden om seminars over vastgoed bij te wonen, maar de opleiding bleek helemaal niet geaccrediteerd. Trump heeft zijn betrokkenheid overigens altijd ontkend. De verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de Trump University zou hij aan anderen hebben gedelegeerd.

Volgens de procureur hadden in het hele land meer dan 5000 studenten geld ingelegd, tot een totaal van 40 miljoen dollar. De zaak dateert al van enige tijd geleden, maar werd actueel gedurende Trumps campagne. Een rechter, wiens ouders uit Mexico kwamen, drong tijdens de behandeling van twee gevallen aan op een schikking. Daarop zei Trump dat de rechter wel partijdig moest zijn vanwege zijn eigen opmerkingen over het bouwen van een muur tussen de VS en Mexico.

De aankomend president zou geadviseerd zijn om tegen zijn gewoonte in te schikken, om zich te kunnen richten op de aanstaande machtsovername.

Trump schikt in onderwijsfraude
Miljoenenschikking Trump University-fraudezaak (Foto: ANP)

Wat doe je als....?

Wat doe je als...?


Wat doe je als de dijken doorbreken? Als aliens arriveren en ons proberen te vernietigen? Als een supervulkaan ontploft? Als een kerncentrale de lucht ingaat? Als een asteroïde de Aarde raakt? Als er een kernoorlog uitbreekt? Als WOIII uitbreekt? Als er een wereldwijde dodelijke epidemie uitbreekt? Als zombies de wereld overnemen? Ik vraag me dit soort dingen soms af. Ik ben nu eenmaal gek op rampenfilms en -series. En ik vraag me dus soms af wat ik dan zal doen.

Van Gerwen walst over Dolan heen

Michael van Gerwen heeft zonder zelf goed te spelen zich geplaatst voor de halve finale van de Grand Slam of Darts. De nummer een van de wereld bij de PDC was in Wolverhampton met 16-3 te sterk voor Brendan Dolan. Zijn volgende opponent wordt Peter Wright die Phil Taylor met 16-10 opzij zette.

Van Gerwen schoot tegen Dolan uit de startblokken en had na vijf legs al een 5-0 voorsprong met onder meer finishes van 104 en 121. Dolan kon daarna eindelijk een leg pakken, maar was niet bij machte om het zijn Nederlandse opponent lastig te maken. Van Gerwen liep zelfs eenvoudig uit naar een 13-1 voorsprong, voordat Dolan nog twee legs pakte. Drie legs later was de partij voorbij.

Na afloop besefte Van Gerwen dat zijn niveau voor de halve eindstrijd omhoog moet. De Nederlander gooide 'slechts' 97,33 punten per drie pijlen en had een finishpercentage van dertig procent. Dolan kwam slechts tot 88,24 punten per drie pijlen.

Wright leek op papier een lastige klus te hebben aan Taylor, maar de Schot stond na de eerste vijf legs al met 5-0 voor tegen de dartslegende. Taylor vocht zich terug tot 6-4, waarna Wright zorgde dat hij de voorsprong behield. Taylor vocht met finishes van 152, 101 en 143 terug tot 9-8 voordat hij zich gewonnen moest geven. Wright denderde met onder meer finishes van 141 en 121 door naar een 13-8 voorsprong. Taylor mocht nog even tegenstribbelen, maar kon niet voorkomen dat hij met een 16-10 nederlaag huiswaarts mocht keren. Wright gooide met 103,37 per drie pijlen net als in de vorige wedstrijden uitstekend. Taylor scoorde drie punten lager.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.