FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 augustus 2016

Hoogland: 'Alle dromen kapot'

Jeffrey Hoogland ging met grote ambities naar de  Olympische Spelen, maar die zijn voor de sprinter uitgelopen op een grote teleurstelling. Nadat hij gisteren al buiten de medailes viel op de teamsprint ging het vandaag ook individueel mis op de sprint, waar hij in de achtste finale werd uitgeschakeld.

"Alle dromen zijn naar duigen, kapot en naar de klote", aldus Hoogland kort na zijn uiteindelijke elfde plaats. "Het leek wel alsof ik niet klaar voor de Zomerspelen was, terwijl ik hier hard voor heb gewerkt. De afgelopen jaren zag je continue een stijgende lijn in mijn prestaties en resultaten. Op het WK in Londen in maart waren mijn tijden ook gewoon top. Nu lijkt het wel of ik stil heb gestaan of zelfs achteruit ben gegaan."


Waar het team jarenlang een vaste samenstelling had, moest er dit jaar door de komst van Theo Bos onderling geknokt worden voor de beschikbare plaatsen.  "Eerder was ons sterke punt dat alle koppen altijd dezelfde kant op stonden. Misschien is dat toch enigszins verwaterd. We zijn ons individueel drukker gaan maken om onze eigen posities. Misschien heeft ons dat op de kop gezet. Maar dan nog is dat steeds mijn eigen schuld. Ik had me daardoor niet mogen laten afleiden. Er zijn sporten waar de selectie nog strikter is en waar nog meer mensen om een positie vechten. Ik had hier gewoon mijn kans moeten pakken."

Gary Lineker lost belofte in en presenteert MOTD in onderbroek

Een man een man, een woord een woord. Dit geldt ook voor Gary Lineker. Hij hield zich aan zijn woord en presenteerde de eerste Match of the Day van het seizoen in zijn onderbroek. 

Het ging goed met Leicester City, de ploeg waar Lineker debuteerde en zeven seizoenen voor speelde. Waarna Lineker in december vorig jaar het volgende op Twitter plaatste. 

Het bleef goed gaan met Leicester en de ploeg werd met tien punten voorsprong kampioen van Engeland. De afgelopen dagen ging het op de de sociale media al los, zoals deze tweet. 

Voor Leicester City was het geen beste start van het seizoen. De ploeg verloor namelijk met 2-1 van het gepromoveerde Hull City. De ploeg van Claudio Ranieri is de eerste regerend kampioen in de geschiedenis van de Premier League (sinds 1994), die zijn eerste competitiewedstrijd verloor.

Rio 2016, de leukste tweets van 13 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Nog net op tijd voor de deadline van deze rubriek kwam de vierde gouden medaille binnen voor Nederland. Elis Ligtlee verrastte in de finale van de keirin en pakte goud!

Eerder op de dag ging het nog bijna mis met collega Laurine van Riessen. Op specaculaire wijze wist ze een valpartij te voorkomen.

Overigens wordt de nieuwe derny waar de dames achter reden niet heel erg gewaardeerd.

Eerder op de dag werd er door de roeiers van de Holland acht ook nog brons behaald. De heren waren zelf niet tevreden, maar op de tribune des te meer.

Soms, zo heel soms, zijn olympiërs net mensen.

Joseph Schooling versloeg afgelopen nacht zijn voorbeeld Michael Phelps op de 100 meter vlinderslag. Hij ontmoette hem al in 2008

Sommige gouden medaille winnaars zijn alweer thuis. Zo ook Fabian Cancellara, die daar wel verder kan feesten.

Soms wordt het wel heel spannend..

Mooi om te zien dat sporters ook idolen in andere sporten hebben.

Nathan Baily had wel een hele speciale volger vandaag.

Niet verkeerd.

Waarom vier jaar hard werken, als je ze ook op straat kan kopen.

Bradley Wiggins staat bekend als een feestbeest en zuiplap. Zijn Britse collega's werden bij thuiskomst alvast op de juiste weg geholpen.

Jaloers op heywoodu die alles op vijf schermen bijhoudt? Er is een overtreffende trap.

Als afsluiter. Grappige beelden uit de regiekamer.

 

De sfeer is opperbest in de regie van pitch 2 field hockey 😂

Een video die is geplaatst door @coppola_77 op13 Aug 2016 om 4:45 PDT

Del Potro, Murray gaan strijden om olympisch goud

Juan Martin Del Potro heeft de finale bereikt van het olympisch tennistoernooi. De Argentijn versloeg Rafael Nadal met 5-7, 6-4 en 7-6.

In de derde set bij de stand 5-4 kreeg Del Potro de kans om de wedstrijd uit te serveren. Nadal brak hem echter op love. In de elfde game kreeg de Argentijn drie kansen om Nadal te breken. Del Potro leek zijn zenuwen echter niet in bedwang te hebben en Nadal won vijf punten op rij.

In de tiebreak gaf de Argentijn Nadal vooral het nakijken met zijn machtige forehand. Del Potro sloeg vervolgens op zijn tweede matchpoint toe.

In de andere halve finale versloeg Andy Murray, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, eerder vandaag de Japanner Kei Nishikori met 6-1 en 6-4.

Juan Martin Del Potro na fraaie zege naar tennisfinale (Pro Shots/Action Images)
Juan Martin Del Potro na fraaie zege naar tennisfinale (Pro Shots/Action Images)

Uitslag PEC Zwolle - Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft in de Eredivisie een fraaie overwinning geboekt tegen PEC Zwolle. In de Hanzestad werd het 0-3 voor de Rotterdammers die een foutje van PEC hard afstraften en daarna nog tweemaal koelbloedig toe konden slaan.

PEC Zwolle

0 - 3

Sparta Rotterdam

    40' Brogno
58' Goodwin
87' Brogno
 
  Gele kaart: Marcellis, (PEC Zwolle), Dijkstra, Spierings, Brogno, Pinteaux, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12800
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Van de Pavert
Verdonk
Thomas (Sandler/67)
Brama
Menig
Ehizibue (Nijland/63)
Achahbar
Mokhtar (Mastour/73)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer
Van Drongelen
Pinteaux
Sanusi
Dijkstra (Dougall/78)
Spierings (Stokkers/90)
Brogno
El Azzouzi
Goodwin (Floranus/86)

Freitag mist finale drie meter plank schoonspringen

Uschi Freitag heeft helaas de finale van de drie meter plank bij het schoonspringen niet weten te halen. De dochter van een Nederlandse moeder en een Duitse vader kwam met een totaalscore van 298.95 niet verder dan de veertiende plaats, waar de beste twaalf doorgaan naar de finale.

Freitag begon goed en wist de eerste drie sprongen weer constant te springen, zoals Freitag ook deed in de voorronde. Haar vierde sprong was wat minder doordat Freitag wat minder hoogte wist te pakken en daardoor net iets te kort kwam om de sprong goed af te maken. Die score van 52.50 viel buiten haar scores van rond de 62.00 op de andere sprongen en zorgde er uiteindelijk voor dat ze de finale mist.

De Chinese Tingmao Shi en Zi He, gouden medaille winnaressen op de drie meter plank synchroon nemen plek één en twee in beslag met scores van respectievelijk 364.05 en 385.00. De Italiaanse Tania Cagnotto en de beste Europese bezet de zevende plaats met een totaalscore van 324.40. 

Baanrenster Ligtlee stunt en pakt olympisch goud

Elis Ligtlee heeft in de olympische keirinfinale voor een daverende stunt gezorgd. De baanrenster veroverde op de olympische wielerbaan in Rio de Janeiro op fenomenale wijze het goud.

De 22-jarige Ligtlee ging in de finale al bijzonder vroeg aan en nam een ruime voorsprong. Het leek wellicht wat te vroeg, maar niemand kwam de geblokte Nederlandse meer voorbij. De Britse Becky James en de Australische wielergrootheid Anna Meares kwamen nog in de buurt, maar moesten op ruim drietienden van een seconde genoegen nemen met zilver en brons.

"Ik heb geen idee wat er gebeurd is", aldus een dolgelukkige Ligtlee. "Maar wat doen mijn benen een pijn zeg, man.." 

Sprintster Elis Ligtlee stunt in de keirin en pakt goud (Pro Shots/Action Images)
Sprintster Elis Ligtlee stunt in de keirin en pakt goud (Pro Shots/Action Images)

Fenomenale Britse baanrensters winnen in eenzijdige finale

De ploegenachtervolging bij de vrouwen heeft op de olympische wielerbaan in Rio de Janeiro goud opgeleverd voor Groot-Brittannië. In een eenzijdige finale wist de Britse ploeg het goud van vier jaar geleden te verdedigen en wel in een nieuw wereldrecord.

Katie Archibald, Laura Trott, Elinor Barker en Joanna Rowsell hadden het in het begin even moeilijk met het Amerikaanse kwartet, maar met 4:10,236 minuten en een nieuw wereldrecord was het goud toch ruimschoots binnen. De Amerikaanse ploeg eindigde op ruim twee seconden op zilver, even nadat Canada in de strijd om brons gehakt maakte van Nieuw-Zeeland. 

Badmintonners Piek/Arends winnen laatste groepsduel

Jacco Arends en Selena Piek hebben hun laatste groepswedstrijd in het gemengd dubbel bij het badminton gewonnen. Het Nederlandse koppel versloeg de Amerikanen Philip Chew en Jamie Subandhi met 21-15 en 21-19.

Arends en Piek waren overigens al uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales. Ze verloren eerder van het Koreaanse koppel Ko en Kim en van de Japanners Kazuno en Kurihara. Die twee duo's gaan wel door.

Olympisch gewichthefkampioen betrapt op doping, weer een Pool

Weer is een Poolse gewichtheffer die mee zou doen aan de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van doping. Adrian Zielinski zag eerder zijn broer Tomasz al naar huis gestuurd worden vanwege een plasje waar nandrolon in gevonden werd en zelf mag hij nu ook naar huis.

Zielinski is niet bepaald een kleine naam: vier jaar geleden won hij in Londen olympisch goud in de klasse tot 85 kilogram. Sindsdien is hij uit gaan komen in een zwaardere klasse, die tot 94 kilogram. Daarin zou hij zaterdag in actie gaan komen, maar dat zit er uiteraard niet meer in. 

Alle 135 winkels MS Mode maandag weer open

De winkels en de webshop van MS Mode gaan maandag weer open. Dit is mogelijk nu de curatoren en Rabobank een akkoord hebben gesloten over de voortzetting van MS Mode tijdens het faillissement. Curator en bank hebben dat zaterdagavond in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Het gaat om 135 winkels door heel Nederland waar in totaal ongeveer 880 mensen werken (660 fulltimebanen).

Dameskledingketen MS Mode vroeg vrijdag 5 augustus surseance van betaling aan en is donderdag failliet verklaard. Er is de afgelopen dagen stevig onderhandeld over een oplossing.

Alle 135 winkels MS Mode maandag weer open
Alle 135 winkels MS Mode maandag weer open (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 13/08/2016

Ajax is al in de tweede speelronde in de Eredivisie tegen averij aangelopen. De Amsterdammers speelden ondanks een groot overwicht in eigen huis met 2-2 gelijk tegen Roda JC dankzij een goal van Van Hyfte in blessuretijd. ADO Den Haag heeft voor een grote verrassing gezorgd door met 1-2 te winnen van Vitesse. Kastaneer was de grote man bij de Hagenezen met twee goals.

AFC Ajax

2 - 2

Roda JC

8' Dolberg
44' Dolberg
  17' Auassar
90+1' Van Hyfte
 
Gele kaart: Riedewald, Klaassen, (AFC Ajax), Gullón, (Roda JC)
Rode kaart: , Ananou (90+4/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.383
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Sánchez
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Cassierra/82)
Dolberg (Traoré/63)
Sinkgraven (Younes/46)
  Van Leer
Milec (Brouwers/57)
Ananou
Kum
Van Peppen
Auassar
Gullón (Noor/66)
Ajagun
Van Hyfte
Boysen (Paulissen/76)
Rosheuvel

Vitesse

1 - 2

ADO Den Haag

22' Van Wolfswinkel   31' Kastaneer
61' Kastaneer
 
Gele kaart: Kruiswijk, (Vitesse), Duplan, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 11.615
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kashia
Van der Werff
Kruiswijk
Nakamba
Qazaishvili (Zhang/61)
Baker (Osman/87)
Rashica
Van Wolfswinkel
Nathan (Van Bergen/62)
  Setkus
San Román
Meißner
Beugelsdijk
Kanon
Trybull
Duplan
Meijers
Schaken (Jansen/79)
Havenaar (Van der Heijden/88)
Kastaneer (Marengo/83)

VS: Fethullah Gülen wordt niet uitgeleverd

De Verenigde Staten (VS) levert Fethullah Gülen niet onvoorwaardelijk uit. De Turkse premier Yildirim had gesteld dat uitlevering de enige manier is om de relatie met de VS te verbeteren. De VS wil dat Turkije bewijs levert van de betrokkenheid van Gülen bij de poging tot een staatsgreep. De Turkse premier stelde echter dat dit niet onderhandelbaar is en eist onvoorwaardelijke uitlevering.

Fethullah zelf ontkent iets met de staatsgreep te maken te hebben. Volgens hem is de hele staatsgreep een opzet van Erdogan om zijn onverzadigbare machtshonger te stillen. Sinds de mislukte staatsgreep heeft Erdogan tienduizenden mensen zonder enige vorm van proces of onderzoek laten oppakken en uit functie gezet. Niet alleen in het leger, maar in alle lagen van de samenleving zijn mensen, waarvan Erdogan denkt dat ze tegen hem zijn, slachtoffer van zijn zuiveringsdrang.

De Turkse premier zegt dat het Gülenisten-netwerk uit 50.000 mensen bestaat, maar er zijn ondertussen al zeker 81.000 mensen opgepakt of ontslagen. Ook zijn de omstandigheden waarin de willekeurig opgepakte mensen worden gehuisvest tijdens hun detentie onmenselijk. Zo worden vermeende Gülenisten geboeid en als vee opgesloten in stallen. De Turkse premier stelde dat “Het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken. We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken.

Op 24 augustus bezoekt Vice-president Joe Biden Turkije om de kwestie te bespreken.

Ligtlee met puur geluk naar keirinfinale

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zich met enorm veel geluk geplaatst voor de keirinfinale op de Olympische Spelen. De 22-jarige Nederlandse leek in de halve finales in kansloze positie te liggen, maar een valpartij opende plotseling toch nog de deur richting de finale.

De Russische Anastasia Voinova ging in de fout, waardoor zich een kettingreactie ontketende die de Colombiaanse Martha Bayona ten val bracht. Ligtlee kon er onderdoor duiken en pakte achter de Duitse Kristina Vogel de tweede plek, waardoor ze samen met Vogel en Voinova naar de finale gaat.

Laurine van Riessen is er niet in geslaagd de finale te bereiken. In haar halve finale ging de Hong Kongse Lee Wai Sze - vier jaar geleden goed voor brons - onderuit, maar Van Riessen lag al te ver achter om nog mee te kunnen strijden om een finaleplek. Ze werd nog wel vierde, achter Anna Meares uit Australië, de Britse Becky James en Liubov Basova uit Oekraïne. Die drie zullen Ligtlee tegenkomen in de strijd om de medailles.

Om grofweg 22.30 uur Nederlandse tijd wordt de finale gereden. 

Bouwmeester dicht bij goud, vrijwel zeker van medaille

Marrit Bouwmeester kan aankomende maandag de eerste Nederlander worden sinds 1936 die olympisch goud pakt in een zeilboot. In de Laser Radial-klasse nam ze vandaag na een vijfde en tweede plaats de leiding over van de Deense Anne-Marie Rindom, die met een 22e plaats in de negende race haar koppositie vergooide.

Met alleen de medalrace nog voor de boeg heeft Bouwmeester een voorsprong van acht punten op Rindom en tien op de Ierse Annalise Murphy. Dit betekent dat Bouwmeester aan een vierde plek in de medalrace, waar dubbele punten worden uitgedeeld, genoeg heeft om goud te behalen. Ze moet in ieder geval zorgen dat Rindom maximaal drie plaatsen voor haar finisht en Murphy vier. Een medaille is inmiddels al zeker, mits ze niet wordt gediskwalificeerd in de slotrace en de Belgische Evi Van Acker die slotrace wint.

Pieter-Jan Postma ligt in de Finn-klasse ook nog op medaillekoers. Hij lag in de eerste race van vandaag erg goed, maar viel uiteindelijk terug naar plek veertien. Hij won wel knap de achtste race en staat met nog twee reguliere races te gaan op de vierde plek. Hij staat op zes punten van de derde plek en vijftien van zilver.

Rutger van Schaardenburg vergooide vandaag zijn medaillekansen in de Laser-klasse. Hij stond lang op een positie voor een medaille, maar met twee races buiten de top twintig wist hij zich nog net voor de medal race te plaatsen van aankomende maandag. Hij is echter wel kansloos voor een medaille.

In de 49'er klasse bij de vrouwen werden vandaag vier races gevaren. Annemiek Bekkering en Annette Duetz begonnen slecht, maar herstelden zich vandaag enigszins met een twaalfde, achtste en twee derde plekken. Ze staan nu zevende in het klassement met nog zes reguliere races te varen.

In de Nacra-klasse blijven Mandy Mulder en Coen de Koning wisselvallig presteren. Ze werden vandaag 7e, 21e en 6e en staan nu op plaats 14. Een medaille halen is onmogelijk.

Wit-Russisch goud bij trampolinespringen

Ulazdislau Hancharou uit Wit-Rusland heeft goud gepakt bij het trampolinespringen voor mannen op de Olympische Zomerspelen. Hij deed dit door twee Chinezen te verslaan, die toch favoriet waren voor het goud.

De competitie begon met de Nieuw-Zeelander Dylan Schmidt, die 57.140 scoorde. Hij belandde twee keer op de rand van de trampoline en kwam dus goed weg. Daarna mochten twee Japanners het proberen. Ginga Munetomo deed het beter en kwam tot 59.535, onder andere omdat hij een stuk beter in de trampoline bleef. Zijn landgenoot Masake Ito deed het iets minder. Daarna bracht de Rus Andrey Yudin wat spektakel, maar niet waar hij op hoopte. Hij viel aan de zijkant van de trampoline en kon een goede score zo wel vergeten. Een andere Rus, Dimitri Ushakov deed het beter en ging naar de tweede plaats.

Daarna was het tijd voor de drie favorieten. Dong Dong liet een mooie oefening zien met weinig foutjes. Hij scoorde daarmee ook een punt meer dan de Japanner die op dat moment leidde. Hij was zo verzekerd van een medaille voor China. Hancharou ging daar echter nog een keer duidelijk overheen met een nog betere oefening. Het was echter nog niet zeker dat hij het goud ging pakken. Lei Gao was de grote favoriet en die moest als enige nog. Met een mooie hoogte en sprongcombinatie deed hij een gooi naar de titel. Hij haalde het echter niet en moest zelfs zijn landgenoot achter zich laten.

Uitslag Excelsior - FC Groningen

Excelsior heeft de goede competitiestart in de Eredivisie in eigen huis een vervolg gegeven. De Rotterdammers boekten een 2-0 zege op FC Groningen dat na twee duels nog puntloos is en nog niet gescoord heeft. Met name de slotminuut was spektaculair met Groningen-doelman Padt die op de paal kopte en Vermeulen die vervolgens met een schot van ver de 2-0 in het lege doel maakte.

Groot feest bij Excelsior na de tweede zege op rij (Pro Shots/Erwin Spek)
Groot feest bij Excelsior na de tweede zege op rij (Pro Shots/Erwin Spek)

Excelsior

2 - 0

FC Groningen

2' Mattheij
90+3' Vermeulen
   
 
Gele kaart: Fredy, Ondaan, Hadouir, (Excelsior), Jenssen, Hateboer, Hiariej, (FC Groningen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Drost
Mattheij
Kuipers
Vermeulen
Koolwijk (Hadouir/84)
Bruins
Elbers (Ondaan/65)
Hasselbaink (Badjeck/65)
Fredy
  Padt
Hateboer
Reijnen
Maduro (Memisevic/28)
Van Nieff (Idrissi/56)
Hiariej
Drost (Hoesen/68)
Jenssen
Antonia
Van Weert
Rusnák

Rossetti wint skeetfinale, weer medaille voor onafhankelijke atleet

In de finale op het schietonderdeel skeet heeft de Italiaan Gabriele Rossetti het goud weten te winnen. Zijn tegenstander, de Zweed Marcus Svensson, miste één keer een doelwit van de zestien schoten, terwijl de 20-jarige Rossetti wel alle doelwitten wist te raken. 

Abdullah Al-Rashidi wist de wedstrijd om de bronzen medaille te winnen nadat hij een shoot-off moest schieten tegen de Deen Jesper Hansen en de Zweed Stefan Nilsson. Alle drie de heren schoten in de reguliere serie veertien keer raak. In de shoot-off was de atleet die uitkomt voor de Independent Olympic Athletes te sterk en mocht het om het brons gaan opnemen tegen de Oekraïener en olympisch kampioen van 2000 in Sydney Mikola Milchev. Al-Rashidi raakte uiteindelijk twee keer vaker het doelwit dan Milchev (16-14). 

Al-Rashidi, van oorsprong een atleet uit Kuweit, pakte na zijn wereldtitels in 1995, 1997 en 1998 dan eindelijk een olympische medaille. 

2e Aarde gevonden op 4 lichtjaar afstand

Proxima Centauri is voor ons de dichtstbijzijnde ster (op de zon na dan). Volgens de Duitse krant Spiegel gaat de European Southern Observatory (ESO) binnenkort bekend maken dat er rond deze ster waarschijnlijk een op de aarde lijkende planeet draait. De planeet, die nog geen naam heeft beweegt zich vermoedelijk op zo'n gunstige afstand van de ster dat er op zijn oppervlak vloeibaar water zou kunnen voorkomen. Water is belangrijkste voorwaarde voor leven.

Nog nooit hebben wetenschappers een "tweede aarde" ontdekt die zo dichtbij is als deze. De ontdekking is gedaan met een spiegeltelescoop die op de berg La Silla in Chili staat. "Dit kleine object vinden was heel erg lastig," bevestigde een wetenschapper aan Spiegel. "Deze waarneming ligt op de grens van wat meettechnisch mogelijk is."

Bij vorige waarnemingen zijn er slechts kleine aanwijzingen voor planeten rond Proxima Centauri gevonden, volgens de ESO. Wetenschappers gaan nu proberen om kleine afwijkingen in de baan van deze planeet vast te stellen om zo meer te weten te komen over deze "buurplaneet".

Er even naartoe vliegen is voorlopig niet mogelijk. Proxima Centauri staat op 4,22 lichtjaar van ons vandaan en het snelste ruimteschip wat ooit is gelanceerd (Helios II) zou er 18.000 jaar over doen om er te komen.

R2-D2 is niet meer

Kenny Baker, de acteur die in Episodes IV, V, VI, I, II, III van Star Wars de rol van de droid R2-D2 speelde, is na een lange ziekte overleden. Dit meldt The Guardian.

In het zevende deel, The Force Awakens, was het niet meer Baker zelf die de rol speelde, dat voor een groot deel te wijten was aan zijn ziekte. Hij vervulde voor die film de rol van adviseur en gaf zijn mening over de uitvoering van de nieuwe R2-acteur, die de rol nu zal overnemen voor de nog aankomende films. Zijn nicht verklaarde: "Hij had problemen met zijn longen en zat steeds vaker in een rolstoel. We verwachtten het, maar het is nog steeds heel erg pijnlijk. Hij heeft veel blijdschap gebracht voor veel mensen en heeft een mooi leven mogen meemaken. We zijn allemaal enorm trots op hem". Het verschrikkelijke nieuws komt twee weken voordat de acteur Amsterdam Comic-Con zou verblijden met zijn komst.

Baker, een graag geziene gast op conventies en Star Wars-fangelegenheden, is 81 jaar oud geworden. 

Kenny Baker, in 2007 (Foto: BBC)Kenny Baker, in 2007 (Foto: BBC)

Hockeysters winnen vierde wedstrijd en zijn groepswinnaar

De Nederlandse hockeydames hebben op de Olympische Spelen hun laatste groepswedstrijd tegen Duitsland weten te winnen met 2-0. Met vier zeges en een gelijkspel is de winst in groep A overtuigend. 

Aankomende maandag zijn de kwartfinales en zoals het nu lijkt komt Nederland daarin de nummer vier tegen uit de andere groep, namelijk aartsrivaal Argentinië. 

De wedstrijd tegen Duitsland begon voortvarend. Al in de vijfde minuut kwam Nederland op een 1-0 voorsprong door een goal van Xan de Waard. De aanvalster draaide in de cirkel goed om haar as en en wist met haar backhand de bal in de Duitse goal te krijgen. Een minuut later was daar bijna de kans op 2-0 maar De Waard kreeg de bal niet snel genoeg onder controle om te scoren. 

Verder in de wedstrijd liet Nederland verscheidene kansen liggen om de wedstrijd te beslissen. Net als in de vorige wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland waarbij de voorsprong werd weggegeven, werden de kans niet afgemaakt. Uiteindelijk scoorde Kitty van Male de 2-0 aan het einde van het derde kwart. 

Amerikaanse vicepresident Biden naar Turkije

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt een bezoek aan Turkije. Het Witte Huis liet zaterdag weten dat Biden op 24 augustus naar Ankara reist.

Het is voor eerst sinds de mislukte coup in Turkije dat een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering Turkije bezoekt.

Sinds de mislukte staatsgreep op 15 en 16 juli is de relatie tussen de Verenigde Staten en de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verslechterd. Erdogan houdt de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Turkije wil de uitlevering van Gülen, maar tot grote ergernis van Erdogan dringen de VS aan op een eerlijk proces en een formeel verzoek met bewijs.

Amerikaanse vicepresident Biden naar Turkije
Amerikaanse vicepresident Biden naar Turkije (Foto: ANP)

Debuterende Janssen pakt met Spurs punt tegen Koeman

Ronald Koeman heeft in zijn eerste Premier League-wedstrijd als manager van Everton op eigen veld met 1-1 gelijkgespeeld tegen Tottenham Hotspur. De Londenaren kwamen kort na de invalbeurt van de debuterende Vincent Janssen op gelijke hoogte, maar daar bleef het bij.

Bij Tottenham Hotspur kwam naast het verwachte debuut van Vincent Janssen kwam ook Michel Vorm in het stuk voor tegen Everton. De bezoekers, met Maarten Stekelenburg op doel, schoten uit de startblokken tegen Tottenham. Al na vijf minuten werd onoplettendheid in de verdediging van Tottenham afgestraft door Ross Barkley. Die schoot een vrije trap langs allerlei voeten heen tegen de touwen.

Al na 35 minuten kwam het moment of fame voor Vorm. De Nederlander mocht zich klaarmaken toen Hugo Lloris met, zo leek het, een hamstringblessure van het veld moest. Vorm weerde zich kranig tegen het aanvalsgeweld van Everton. Tien minuten na de rust kwam de volgende Nederlander het veld in. Vincent Janssen debuteerde in de 56ste minuut met een invalbeurt. Eric Dier ging voor hem naar de kant. Kort daarna kwam het duel los en trok Tottenham de score gelijk.

Dat had te maken met een doortastend optreden van vleugelverdediger Kyle Walker. Hij stoomde op en gaf de assist op Erik Lamela, die zijn hoofd tegen de voorzet zette en doel trof. Janssen bleef ondertussen hard werken voorin, maar hij miste ook een opgelegde kans voor de winnende goal.

Everton dankte Stekelenburg voor het beperken van de schade. De Toffees houden een goed gevoel over aan de wedstrijd tegen Tottenham, de nummer twee van vorig seizoen.


Southampton en Watford hebben de punten tijdens de eerste speelronde in de Premier League gedeeld. In het St. Mary's Stadium bleef het bij 1-1.

De nieuwe manager van Southampton, na het vertrek van Ronald Koeman naar Everton, Claude Puel gaf Virgil van Dijk een basisplaats, maar Jordy Clasie begon op de bank. De middenvelder mocht ook niet invallen van de Fransen.

Al vroeg in de wedstrijd kwamen de gasten, waar Nordin Amrabat de hele wedstrijd speelde, op voorsprong. Een schot van Troy Deeney werd eerst nog geblokt, maar Etienne Capoue kon volgens met een prachtig schot wel na negen minuten voor de 0-1 zorgen. De thuisploeg had een optisch overwicht in het restant van de eerste helft, maar kon nog niet scoren.

Southampton deed deze zomer flink zaken op de transfermarkt. De ploeg zag Victor Wanyama, Graziano Pellè en Sadio Mané voor veel geld vertrekken en trok zelf onder andere Nathan Redmond en Pierre Emile Højbjerg aan. Beide spelers kregen direct speeltijd in het eerste Premier League-wedstrijd.

De van Norwich City overgekomen Redmond zorgde binnen het uur voor de gelijkmaker. De Engelse aanvaller zorgde met een volley voor de 1-1. Watford kwam een kwartier voor tijd met een man minder te staan, toen Ben Watson met direct rood werd weggestuurd, maar daar konden The Saints in de slotfase niet van profiteren waardoor het bij 1-1 bleef.

Explosie Schiedam eist tweede leven

De explosie in een kelderbox in Schiedam van vrijdag heeft een tweede leven geëist. De achttienjarige jongen die zwaargewond raakte, is zaterdag overleden, meldde de veiligheidsregio.

Eerder was al bekend dat een vierjarige jongen die zwaargewond was geraakt bij de explosie aan de Donker Curtiusstraat in Schiedam is aan zijn verwondingen is overleden.

De andere twee slachtoffers, twee mannen van vijfentwintig, liggen nog in het ziekenhuis.

De slachtoffers liepen ernstige brandwonden op. De brand die na de klap ontstond, was snel onder controle. De explosie gebeurde doordat er benzinedampen vrijkwamen tijdens het sleutelen aan een brommer.

Explosie Schiedam eist tweede leven
Explosie Schiedam eist tweede leven (Foto: ANP)

Reitz goud, zeer spannende strijd om zilver bij 25 meter snelvuurpistool

Christian Reitz heeft op de Olympische Spelen in de sport schieten tijdens de finale van het 25 meter snelvuurpistool het goud weten te pakken. De Duitser was veruit de sterkste en miste per serie van 5 schoten maximaal één keer het doelwit. 

Daarvoor was de strijd om het zilver nog spannend en ging tussen de Fransman Jean Quiquampoix en de Chinees Yuehong Li. Na de reguliere series stonden Li en Quiquampoix beide op 27 punten. Na de eerste shoot-off wisten beide heren vijf keer het doelwit te raken en moest er een tweede shoot-off komen. Ook die shoot-off was niet genoeg om te bepalen wie er door mocht voor de strijd om het goud. In de derde shoot-off schoot Li slechts drie keer raak; de Fransman wist wel alle vijf de doelwitten te raken. 

In de strijd om het goud was Quiquapoix al gauw kansloos, Reitz schoot meteen alle vijf de doelwitten raak waardoor de voorsprong van de Duitser groot genoeg was om het goud te pakken. 

'Onzekerheid voor sporters na uitspraak-Yuri'

Zonder een "gedegen en professioneel feitenonderzoek en volledige toetsing door een rechterlijke instantie" - zoals het internationaal sporttribunaal CAS - kan topsporters op toekomstige Olympische spelen hetzelfde gebeuren als Yuri van Gelder. Dat stelt advocaat Geert-Jan Knoops zaterdag.

Hij maakt zich zorgen over de rechtspositie van topsporters die in de toekomst te maken krijgen met uitsluiting van een groot sportevenement. Volgens Knoops was hier sprake van een uitsluiting "op grond van onvoldoende feitenonderzoek en een juridisch volstrekt ondoorzichtige procedure".

Deze week stuurde NOC*NSF de turner naar huis wegens ontoelaatbaar gedrag. Van Gelder vocht dat in een kort geding aan maar de rechtbank oordeelde vrijdag dat het verwijderen van de Olympische Spelen terecht was geweest.

'Onzekerheid voor sporters na uitspraak-Yuri'
'Onzekerheid voor sporters na uitspraak-Yuri' (Foto: ANP)

Thiam doet gooi naar zevenkamptitel, rol Vetter voorbij

Nafissatou Thiam heeft voor een daverende verrasing gezorgd door de verspringcompetitie op de zevenkamp te winnen. Hierdoor lijkt zij serieuze aanspraak te maken op het goud, wat na de eerste dag toch eigenlijk wel voor Jessica Ennis-Hill vergeven leek.

De verspringcompetitie verliep voor velen teleurstellend. Er zijn veel punten te verdienen voor kleine afstanden: Het verliezen van 20 cm kost al bijna 100 punten, wat Anouk Vetter dan ook gebeurde toen ze maar 6.10 sprong. Ennis-Hill en ook Brianne Theissen-Eaton kunnen met gemak over 6.5 meter, maar dat was vandaag even niet zo. Hierdoor maakte Ennis het ogenschijnlijk weer spannend met Katharina Johnson-Thompson, die ook minder ver kwam dan normaal maar desalniettemin er redelijk uit leek te komen met 6.52. Nadine Broersen en Nadine Visser hielden de schade enigszins beperkt, al waren ook hun pogingen niet wat ze normaal kunnen. Zij speelden echter al niet meer mee in de top van het klassement, al zal Broersen nog op een top 10 hopen.

Thiam begon zelf eigenlijk ook heel matig, met een foutpoging waar ze de lijn volledig leek te missen en vervolgens 6.18, voor haar an sich een redelijke poging, met heel veel ruimte over. Die ruimte pakte ze precies op de laatste sprong om naar 6.58 te gaan. Dit zorgde ervoor dat Thiam met 5 punten aan de leiding gaat, net boven Ennis. De vraag is wie van de twee de laatste onderdelen het best afwerkt. Thiam is beter op het speerwerpen, maar loopt een matige 800 meter. Ook Johnson-Thompson mag blijven hopen op haar sterke 800 meter.

Martina uitgeschakeld op 100 meter, Bolt overtuigend

De briljante reeks olympische finales van Churandy Martina is ten einde. De sprinter haalde in 2008 en 2012 de finales van zowel de 100 als 200 meter, iets wat alleen Usain Bolt ook lukte. In Rio de Janeiro werd de Nederlander echter uitgeschakeld in de series.

Martina kwam in een sterk bezette heat met 10,22 tot de vijfde plek. Nadat in de volgende heat drie atleten die buiten de top-2 eindigden onder zijn tijd doken was duidelijk dat hij niet als tijdsnelste naar de volgende ronde zou gaan. Solomon Bockarie, de andere Nederlander, werd met 10,36 eveneens vijfde in zijn heat en haalde het ook niet. 

Usain Bolt kon wel overtuigen. De regerend kampioen snelde opzij kijkend en met speels gemak naar 10,07 seconden. Dat was niet de snelste tijd, want zijn Amerikaanse rivaal Justin Gatlin was met 10,01 nog sneller. 

Mel C. overweegt rechtszaak om reünie

Er hangen donkere wolken boven de voorgenomen reünie van The Spice Girls. Na Victoria Beckham heeft ook Mel C. laten weten niet van de partij te zijn. Volgens The Sun wil Sporty Spice de andere Spice Girls zelfs voor de rechter slepen.

Mel C. vindt dat zij muzikaal zo veel heeft bijgedragen aan de meidengroep dat het onmogelijk is om zonder haar een reünie van The Spice Girls te houden. Ze wil dan ook niet dat Mel B., Emma en Geri als The Spice Girls optreden. En dat terwijl het drietal juist een spetterend optreden in gedachten heeft vanwege de 21ste verjaardag van Wannabee, de grootste hit van de Britse meidengroep.

Emma, Geri en Mel B. laten zich volgens The Sun niet afschrikken door een eventuele gang naar de rechter. Ze gaan gewoon door met de voorbereiding voor het grote concert dat juli volgend jaar in Hyde Park moet plaatsvinden. Overigens heeft Victoria Beckham, in de jaren negentig vooral bekend als Posh Spice, geen problemen met de plannen van haar vroegere bandmaatjes.

Mel C. overweegt rechtszaak om reünie
Mel C. overweegt rechtszaak om reünie (Foto: BuzzE)

Bizarre ontknoping bij discuswerpen geeft Duits goud

Bij het discuswerpen voor mannen op de Olympische Spelen was er Duits goud op te tekenen, net als vier jaar geleden. Toen deed Robert Harting het, maar nu was het zijn broer Christoph die de medaille mee naar huis nam. Dat terwijl Piotr Malachowski lang aan de leiding ging.

De Pool Malachowski gooide meteen de discus over de 67 meter en deed dat in de twee pogingen daarna ook. Christoph Harting, wiens broer de finale overigens miste, en zijn landgenoot Daniel Jasinski stonden er ook aardig voor met worpen over 66 meter na drie ronden. Voor Philip Milanov, een Belgische outsider, was het toen al voorbij, hij kwam niet voorbij 62 meter.

In de vierde en vijfde beurt gebeurde er weinig, maar in de laatste werpbeurt ging het ineens los. De Est Martin Kupper gooide 66.55, goed voor de tweede plaats. Hierdoor leken de Duitsers met een 3e en 4e plaats naar huis te gaan, maar Daniel Jasinskigooide 67.05, een halve meter achter Malachovski. Harting ging nog veel beter en wierp over 68 meter, voldoende voor olympisch goud.

Olympisch brons voor Holland Acht

De Nederlandse mannenacht heeft op de Olympische Spelen brons veroverd. Op het Lagoa Rodrigo de Freitas in Rio de Janeiro hoorde de boot vooraf bij de drie voornaamste favorieten en dat maakten ze waar.

Al snel in de race gingen de Britten er razendsnel vandoor, wat erop leek te duiden dat ze mogelijk wel iets te snel vertrokken waren. Het duurde niet lang voor zich een duidelijke hiërarchie aftekende, want alleen Nederland en Duitsland konden in de buurt blijven. De Britten vielen aan het einde niet meer terug en hielden genoeg over voor goud, terwijl de uittredend kampioenen uit Duitsland continu nipt de overhand hielden ten opzichte van de Nederlanders en dus zilver pakten. 

De vrouwenacht leverde zoals vooraf al werd verwacht goud op voor de oppermachtige Amerikaanse boot. Nederland begon ijzersterk en lag zelfs even op kop, maar de gok betaalde zich niet uit en aan het eind van de wedstrijd viel de ploeg terug tot de laatste plek. De Britse boot stoomde op naar het zilver, voor de verrassend sterke Roemeense dames. 

Ajax-hooligan krijgt klap: lekker rustig

Crimineel Martin 'Polletje' van de Pol was jarenlang leider van de harde kern van Ajax. Maar een andere supportersbaas was hem zat en Polletjes maten blijkbaar ook. Hij gaf Van de Pol een vuistslag in het gezicht. Inmiddels is het opvallend rustig rond wedstrijden van Ajax, aldus Het Parool.

Bij de uitwedstrijd tegen Feyenoord zwaaiden de supporters de spelersbus uit, en zou Van de Pol de voorzitter van de AFCA Supportersclub hebben geduwd. Deze 'Seal', een Molukker met vechtsportervaring, sloeg Polletje vervolgens neer. Andere harde kerners namen het niet voor hem op en Van de Pol droop af.

Een en ander gebeurde al op 8 november, maar blijkbaar is nu pas het verband gelegd met de betrekkelijke rust rond Ajax-wedstrijden.

Drugshandel
Volgens Het Parool genoot Polletje al een tijd weinig aanzien meer vanwege zijn onberekenbare karakter. Vanuit de vorig jaar afgebrande supportershome zou hij een lucratief drugshandeltje hebben gerund en perste hij verschillende mensen af. Van de Pol zou daarmee weinig respect voor de clubcultuur hebben getoond.

De vuistslag was aanleiding voor een versplintering van de harde kern, en een nieuwe leider diende zich tot nu toe niet aan. Maar zaterdag speelt Ajax tegen Roda JC zijn eerste thuiswedstrijd. Dus letten betrokkenen extra op of er een nieuwe hooligan-voorman opstaat die supporters kan verleiden om te gaan knokken en rellen.

Open plekken in de hooliganwereld zouden nooit lang onvervuld blijven. Maar de oudere F-siders moeten van Ajax voortaan een statribune delen met de jonge fanatieke Vak 410-fans. Dit kan van grote invloed zijn op de groepsdynamiek. Ajax hoopt blijkbaar dat het positief uitpakt, maar dat zal moeten worden afgewacht.

Marechaussee vindt wapen in auto bij Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol in een auto een vuurwapen en munitie gevonden. Een 21-jarige man uit Amsterdam is aangehouden.

Marechaussees controleerden donderdagavond de man die met zijn auto bij de vertrekpassage van Schiphol stond. In het handschoenenvak werd een handvuurwapen gevonden. Op een andere plaats in het voertuig lag munitie.

Een onderzoek in de woning van de man leverde niets strafbaars op. Vooralsnog is niets gebleken van terroristische motieven volgens de marechaussee.

Rond Schiphol gelden sinds enige tijd verscherpte veiligheidsmaatregelen en wordt intensief gecontroleerd door de marechaussee. Een woordvoerster zei dat de vondst nu pas bekend is gemaakt, omdat het onderzoek nog liep.

De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

Marechaussee vindt wapen in auto bij Schiphol
Marechaussee vindt wapen in auto bij Schiphol (Foto: ANP)

EU-subsidies na brexit uit Britse schatkist

De Britse regering neemt na de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie voorlopig de uitbetaling van EU-subsidies aan onder andere Britse boeren en wetenschappers over. Dat gaat de schatkist ongeveer 4,5 miljard pond (5,2 miljard euro) kosten, meldt de BBC.

Londen springt in de bres tot 2020, maakte minister van Financiën Philip Hammond bekend. De maatregel moet de Britten zekerheid bieden in de aanloop naar het vertrek van hun land uit de EU, zei hij.

Schotland, Wales en Noord-Ierland, die veel Brusselse subsidies opstrijken, vinden de handreiking uit Londen niet genoeg.

EU-subsidies na brexit uit Britse schatkist
EU-subsidies na brexit uit Britse schatkist (Foto: ANP)

Agressieve Johnny Depp vastgelegd op video

Er is een video opgedoken waarin een agressieve Johnny Depp te zien is. Het filmpje is volgens TMZ gemaakt door zijn ex Amber Heard. Depp wordt witheet als ze vraagt of hij wijn heeft gedronken.

Volgens de showbizzsite is de video opgenomen enkele maanden voordat de bom tussen Depp en Heard echt barstte. Dat gebeurde na een incident op 21 mei. Sindsdien zijn de twee in een vechtscheiding beland.

Aan het begin van het filmpje vraag Heard of Depp wijn heeft gedronken. De acteur wordt woedend en gooit een glas en een fles stuk. Daarna probeert hij de telefoon uit de handen van Heard te pakken.

Vrienden van Depp zeggen dat Heard flink heeft zitten knippen in het filmpje. Volgens hen is de opname een valstrik van Heard. Intussen wordt ook betwijfeld of de video in de rechtszaak tussen de twee gebruikt kan worden als bewijsmateriaal. Niet alleen omdat het onduidelijk is of er in het materiaal is geknipt maar ook omdat Depp niet weet dat hij wordt gefilmd.


Politiehelikopter volgt Pokémon-spelende zondagsrijder

Eerder deze week berichtten we al over het feit dat 1 op de 10 Pokémon-spelers de game wel eens achter het stuur speelt. De regionale politie in het plaatsje Vaughan, Canada, ondervond dit aan den lijve toen hun helikopterpiloot een automobilist was opgevallen die er wel een erg eigenaardige rijstijl op nahield.

De beelden van de camera aan boord van de helikopter laten perfect zien hoe een Pokémon-speler rijdt tijdens het vangen van het virtuele ongedierte. Te zien is hoe de bestuurder van een Mercedes buitengewoon langzaam rijdt, onnodig van rijbaan wisselt, geheel willekeurig op de weg stopt en vreemde bochten maakt. Dergelijk onregelmatig rijgedrag valt natuurlijk op bij de waakzame blauwpetten van de York Regional Police die besloten om het voertuig te volgen.

Na enige tijd de auto te hebben gevolgd zetten de grondtroepen het voertuig vervolgens aan de kant om verhaal te halen. Via de radiocommunicatie tussen de helikopterpiloot en de agenten ter plaatse is vervolgens te horen wat de daadwerkelijke reden was van het merkwaardige rijgedrag, namelijk "gotta catch 'em all". De bestuurder kwam er in dit geval vanaf met een ferme waarschuwing. De York Regional Police waarschuwt Poké-jagers tenslotte nog over de gevaren van afleidingen tijdens het besturen van een auto.

Van Riessen op 0,001 seconde naar halve finale keirin

Baanwielrenster Elis Ligtlee is de keirin op de Olympische Spelen uitstekend begonnen. De Nederlandse snelde in haar heat overtuigend naar de zege, waardoor ze direct in de halve finales staat. Ligtlee rekende af met Simona Krupeckaite uit Litouwen, die ook meegaat naar de halve finales. 

Laurine van Riessen kende een stuk mindere eerste ronde. Ze lag prima op koers, maar de Française Virginie Cueff maakte een grote stuurfout, schoof naar boven in de baan en drukte Van Riessen bijna de tribunes in. Alleen door wat bijzonder acrobatisch stuurwerk kon de Nederlandse een zware val voorkomen. Tania Calvo uit Spanje en de Nieuw-Zeelandse Olivia Podmore waren minder gelukkig en haalden de finish niet. 

Update 16.22 uur

Van Riessen heeft zich via de herkansingen op bijzonder knappe wijze alsnog geplaatst voor de halve finales. Helemaal makkelijk ging het niet, want de Nederlandse hield aan de finish exact één duizendste van een seconde over op de Nieuw-Zeelandse Natasha Hansen. 

Spelen voorbij voor sprinter Hoogland

Baansprinter Jeffrey Hoogland zal zich via de herkansingen moeten plaatsen voor de kwartfinales van het olympische sprinttoernooi. De Nederlander dolf in de achtste finales het onderspit tegen de Franse veteraan en regerend wereldkampioen Gregory Baugé.

Hoogland leek een tactische meesterzet te plaatsen, maar dat kwam veel te vroeg en de ervaren Baugé hield zich kalm. Op het moment supreme maakte hij een vergelijkbare move en dat leverde hem de winst op. Hoogland zal later op zaterdag in de herkansingen af moeten rekenen met Patrick Constable uit Australië en de Duitser Maximilian Levy, geen makkelijke opgave. 

Update 16.20 uur

Het is Hoogland niet gelukt om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Hij nam vroeg de leiding, maar zag Constable ruimschoots voorbij knallen. Voor hem zijn de Spelen nu voorbij, want Theo Bos en Matthijs Büchli rijden de keirin. 

Roeilegende Drysdale via fotofinish alsnog naar goud

De Nieuw-Zeelandse roeigrootheid Mahe Drysdale heeft na een zinderende finale alsnog het olympisch goud gewonnen in de skiff. De 37-jarige vijfvoudig wereldkampioen verdedigt zo zijn gouden medaille die hij vier jaar geleden won, nadat hij in 2008 al brons pakte.

Drysdale keek lang tegen een achterstand aan op de Kroaat Damir Martin, die zijn olympische debuut in de skiff maakte. In de slotmeters kwam Drysdale echter terug, maar het leek niet genoeg te zijn. De twee kwamen nagenoeg gelijk over de finish en Martin werd als winnaar gegeven. Niet veel later kreeg hij het slechte nieuws en kon Drysdale alsnog juichen: na bestudering van de finishfoto bleek de Nieuw-Zeelander alsnog de winnaar. Ondrej Synek uit Tsjechië pakte het brons.

Bij de vrouwen ging het goud via een oppermachtige Kim Brennan naar Australië. De wereldkampioene hield de Amerikaanse Genevra Stone achter zich, terwijl Duan Jingli namens China verrassend brons pakte. De Nieuw-Zeelandse Emma Twigg, wereldkampioene van 2014, viel verrassend buiten de prijzen. 

Marechaussee beboet lopers op A4

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagochtend zestien mensen beboet die bij Schiphol op de A4 liepen.

Sinds enige weken heeft de marechaussee de veiligheidsmaatregelen en controles rond de luchthaven verscherpt. Hierdoor ontstaan op de A4 lange files richting Schiphol. Omdat mensen hun vlucht willen halen, stappen ze uit om via de vluchtstrook lopend naar de luchthaven gaan, aldus de woordvoerster.

Mensen die zijn gesnapt krijgen een boete van 110 euro. Volgens de marechaussee ontstaan levensgevaarlijke situaties als mensen op de snelweg gaan lopen.

Marechaussee beboet lopers op A4
Marechaussee beboet lopers op A4 (Foto: ANP)

DICE pronkt met voertuigen in Battlefield 1

Ontwikkelaar DICE heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van Battlefield 1 waarin de voertuigen uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog centraal staan. Naast de uitleg van enkele medewerkers van DICE, zijn er nieuwe gameplaybeelden te zien van de land- en luchtvoertuigen in actie.

De Battlefield-franchise heeft altijd sterk geleund op het gebruik van voertuigen en dat is in Battlefield 1 niet anders. Voor de verschillende voertuigen zijn specifieke classes benodigd om ze te kunnen besturen. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Xbox One-spelers kunnen vanaf 13 oktober meedoen aan een Early Access-periode.

Hull City verrast kampioen Leicester City in seizoensopener

Hull City heeft bij de aftrap van het nieuwe Premier League-seizoen meteen voor een verrassing gezorgd. De promovendus zette op eigen veld landskampioen Leicester City opzij. Het werd 2-1.

Hull begon goed aan de wedstrijd en via Curtis Davies kreeg de thuisploeg na zes minuten al een aardige mogelijkheid. Zijn kopbal uit een vrije trap van Robert Snodgrass verdween maar net langs de verkeerde kant van de paal. Na bijna twintig minuten werd ook Leicester City gevaarlijk, maar Jamie Vardy kreeg de bal niet op doel.

Even later was ook de volgende kans voor de bezoekers. Riyad Mahrez vond Danny Drinkwater, die net naast schoot. Beide teams leken met 0-0 te gaan rusten, totdat Abel Hernández daar in blessuretijd anders over dacht. Met een spectaculaire omhaal scoorde hij via de onderkant van de lat, vanuit een rebound.

De tweede helft was echter amper begonnen, of het stond alweer gelijk. Demarai Gray versierde een strafschop voor The Foxes en Mahrez wist met dat buitenkansje wel raad: 1-1. Ruim tien minuten later konden de fans van Hull toch weer juichen. Snodgrass schoot hard en laag in de hoek raak.

Leicester zette een slotoffensief in en het kwam een paar keer gevaarlijk voor Eldin Jakupović te staan, maar het bleef bij 2-1. Een uitstekend begin dus voor The Tigers en een valse start voor Leicester, de kampioen die vorig seizoen maar drie keer verloor. Voor het eerst in 27 jaar gaat een kampioen onderuit op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen.

Cuba viert verjaardag Castro (90) uitbundig

Cuba viert de negentigste verjaardag van de gepensioneerde 'comandante' Fidel Castro uitbundig. De nacht van vrijdag op zaterdag stond in de hoofdstad Havana al geheel in het teken van Castro's negentigste, met vuurwerk, muziek en dans. Tal van Cubanen proostten op "nog eens negentig jaar" onder de hoede van de hoogbejaarde communist, die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat.

Cuba loopt al dagen warm voor het verjaarsfeest. Dat werd luister bijgezet met de zoveelste fototentoonstelling over Castro's jonge jaren als rebellenleider, maar bijvoorbeeld ook met een recordsigaar van 90 meter ter ere van de bekendste sigarenroker ter wereld. Zaterdag moeten de feestelijkheden een hoogtepunt bereiken.

Het is de vraag of de jarige zich op het feest laat zien. Castro's gezondheid is broos en hij verschijnt nog maar zelden in het openbaar.

Castro lijkt nog altijd een zekere populariteit te genieten, al zijn veel Cubanen ook zeer ingenomen met de ontspanning die zijn pragmatische broer heeft gebracht. Raúl heeft onder meer toenadering gezocht tot de VS, de aartsvijand.

Cuba viert verjaardag Castro (90) uitbundig
Cuba viert verjaardag Castro (90) uitbundig (Foto: ANP)

Steinmeier wil luchtbrug naar belegerd Aleppo

Er is een luchtbrug nodig om de benarde inwoners van Aleppo van broodnodige hulpgoederen te voorzien. Dat vindt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Hij wijst erop dat de Contactgroep voor Syrië, waarin de belangrijkste bij Syrië betrokken landen zitting hebben, eens heeft afgesproken dat "een luchtbrug kan worden overwogen als humanitaire hulp stelselmatig wordt tegengehouden".

Steinmeier voerde om zijn pleidooi kracht bij te zetten aan dat eerder ook de inwoners van het Oost-Syrische Deir ez-Zor door hulpvluchten uit de brand zijn geholpen. De toestand in de al jaren belegerde miljoenenstad Aleppo zou nog nijpender zijn.

Rebellen houden nog steeds stand in het oosten van Aleppo, al hebben regeringstroepen hen vrijwel omsingeld. Opstandelingen wisten afgelopen week door de linies te breken, maar het deel van de stad dat in hun handen is moet het nog zonder een veilige bevoorradingsroute stellen.

Berlijn wil luchtbrug naar belegerd Aleppo
Berlijn wil luchtbrug naar belegerd Aleppo (Foto: ANP)

België is booslim kwijt

De Brusselse politie is superbooslim Oussama Atar kwijt. De Marokkaan is spoorloos verdwenen. De gendarmen hadden groots uitgepakt met invallen op acht adressen in Laken, Evere en Anderlecht. Helaas was Atar net niet thuis toen de theevisite binnenviel.

De Franse veiligheidsdienst vreest dat Atar ergens in Europa op pad is om nog meer vrede te brengen. De Belgische politie denkt dat hij ergens in Brussel verstopt zit.

Misschien moet de politie even in het nabij gelegen Molenbeek navraag doen. Daar weten ze dat soort zaken. Zo wist heel de moslimgemeenschap vredebrenger Salah Abdeslam 126 dagen onderdak te verlenen pal onder de neus van politie en journalisten. De toen intensief gezochte Salah kuierde zelfs op zijn gemak langs het politiebureau aldaar.

Badmintonsters Piek/Muskens verliezen laatste groepswedstrijd

De laatste groepswedstrijd bij het badmintontoernooi op de Olympische Spelen heeft het vrouwendubbelteam van Nederland verloren. Selena Piek en Eefje Muskens verloren van het Japanse duo Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi met 21-9 en 21-11. 

Deze wedstrijd was slechts een formaliteit omdat Piek en Muskens zich al hebben geplaatst voor de kwartfinales. Gisteren wonnen de Nederlandse dames al van het Indiase duo Jwala Gutta en Ashwini Ponnappa. Eerder deze week waren Piek/Muskens ook al te sterk voor het Thaise duo Putitta Supajirakul en Sapsiree Taerattanach. Een plaats bij de beste twee in de groep was genoeg voor de kwartfinale. 

Maandag 15 augustus om 16:30u Nederlandse tijd gaat de eerste kwartfinale van start. In welke kwartfinale Piek/Muskens uitkomen en tegen wie is nog niet bekend. 

Deelnemer zwemtocht naar Texel overleden

Een man die zaterdagochtend meedeed aan een zwemtocht van Den Helder naar Texel is overleden. De man werd tijdens de vier kilometer lange tocht onwel. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak hiervan is, zei een woordvoerder van de organisatie na een bericht in het Noordhollands Dagblad.

Ook de identiteit van de zwemmer is nog niet bekend.

De organisatie omschrijft de tocht als extreem zwaar en waarschuwde deelnemers dat doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding noodzakelijk zijn. In het traject is een sterke zeestroming.

Deelnemer zwemtocht naar Texel overleden
Deelnemer zwemtocht naar Texel overleden (Foto: ANP)

Katy Perry pakt zangcarrière weer op

Katy Perry gaat haar muzikale loopbaan nieuw leven inblazen. In de herfst verschijnt er na drie jaar eindelijk weer een album van haar, weet Heat Magazine.

Na Prism en de daaropvolgende wereldtournee in 2014 heeft Katy het rustig aan gedaan. Ze was nog wel enkele keren te zien, bijvoorbeeld als gastspreker bij de Democratische conventie. Daarnaast maakte ze een nummer voor de Olympische Spelen in Rio. Die song zal vrijwel zeker niet op haar nieuwe plaat verschijnen.

Sinds mei werkt Katy vol overgave aan haar vijfde studioalbum. Ook heeft ze ruimte in haar agenda gemaakt voor een nieuwe wereldtournee. "Ze is er helemaal klaar voor om weer groot te worden in de popmuziek", zegt een bron.

Katy Perry pakt zangcarrière weer op
Katy Perry pakt zangcarrière weer op (Foto: BuzzE)

Drukste zaterdag op Franse wegen deze zomer

Tegen de verwachting in is deze zaterdag uitgedraaid op de drukste zaterdag voor het vakantieverkeer op de Franse wegen. Rond 13.00 uur stond er in totaal 830 kilometer file, meldt de verkeersinformatiedienst VID. Dat is ruim 200 kilometer meer dan vorige week zaterdag rond het middaguur.

De afgelopen twee zaterdagen stonden te boek als 'zwarte' zaterdagen op de Franse wegen, maar toen viel de filelengte mee vergeleken met de voorspellingen. Deze zaterdag werd een 'rode' zaterdag voorspeld, dat wil zeggen: druk, maar niet de topdrukte van een zwarte zaterdag.

Dat het nu toch enorm druk is, is te verklaren doordat veel Fransen een lang weekend hebben vanwege de katholieke feestdag Maria-Tenhemelopneming. In combinatie met veel vertrekkend vakantieverkeer leidt dit tot de grootste drukte van deze zomer. Vooral op de Autoroute du Soleil (A7) is het aanschuiven geblazen. De extra reistijd tussen Lyon en Orange bedraagt dik drie uur.

Ook in andere landen is grote verkeersdrukte ontstaan. Vooral in Italië, Zwitserland en Duitsland lopen de wachttijden op, aldus de VID.

Drukste zaterdag op Franse wegen deze zomer
Drukste zaterdag op Franse wegen deze zomer (Foto: ANP)

Trump op verlies in drie cruciale staten

De herhaaldelijk in opspraak gekomen Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump staat op verlies in drie staten die mogelijk cruciaal zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. Dat blijkt uit een peiling die vrijdag werd gepubliceerd door de Wall Street Journal, NBC News en Marist.

De voorsprong van de Democratische kandidate Hillary Clinton in Colorado, Virginia en North Carolina bleek te zijn gegroeid, terwijl ze in Florida haar leidende positie wist te behouden. Een zege in die staten kan van cruciaal belang zijn om de verkiezingszege binnen te halen. Anders dan in veel andere staten blijft het in deze zogenoemde 'swing states' naar verwachting tot op het laatste moment spannend welke kandidaat de voorkeur krijgt van de kiezers.

Trump, die woensdag Clinton en president Obama medeoprichters van terreurgroep IS noemde, krabbelde vrijdag enigszins terug van zijn beschuldiging. Tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania noemde hij zijn opmerking "waar, maar enigszins sarcastisch".

Trump op verlies in drie cruciale staten
Trump op verlies in drie cruciale staten (Foto: ANP)

Meeste integriteitsonderzoeken in Rotterdam

De Rotterdamse politie-eenheid heeft vorig jaar van alle eenheden de meeste integriteitsonderzoeken uitgevoerd. Dat blijkt uit een analyse van Trouw. De krant beriep zich op de Wet openbaarheid van bestuur om de Nationale Politie te dwingen cijfers vrij te geven over integriteitshandhaving.

De eenheid in de havenregio deed in 2015 onderzoek naar 300 incidenten waarbij mogelijk sprake was van integriteitsschending. Dit betekent dat in Rotterdam ruim drie keer zo vaak een onderzoek werd ingesteld als in Den Haag, waar 95 incidenten werden onderzocht, terwijl de politie-eenheid in de hofstad met 6379 medewerkers groter is dan die van Rotterdam. In Amsterdam deed de politie 67 keer onderzoek, blijkt uit de cijfers waarover Trouw beschikt en zaterdag over publiceert.

Het verschil wordt grotendeels verklaard doordat de Rotterdamse politie elke overschrijding registreert en zo geen enkele ruimte laat voor niet integer gedrag.

Meeste integriteitsonderzoeken in Rotterdam
Meeste integriteitsonderzoeken in Rotterdam (Foto: ANP)

Aanhouding om verkrachting meisje op camping

De Franse politie heeft een man aangehouden die zij verdenkt van de verkrachting van een 8-jarig Nederlands meisje op een camping in de Ardèche. De 32-jarige verdachte werd vrijdag opgepakt in Lyon, melden Franse media. Hij zou geen strafblad hebben.

Het meisje zou in de nacht van maandag op dinsdag zijn verkracht op camping Du Vieux Pont in Saint-Alban Auriolles, een door veel Nederlanders bezochte plaats vlakbij het beroemde Vallon Pont d'Arc. Het meisje sliep in een tent apart van haar ouders. Haar ouders hoorden het meisje in de nacht, omstreeks 3 uur, gillen. De dader ontkwam.

De politie zette een dertigtal rechercheurs op de zaak. Wat hen op het spoor van deze verdachte heeft gezet is nog onduidelijk.

Aanhouding om verkrachting meisje op camping
Aanhouding om verkrachting meisje op camping (Foto: ANP)

'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak'

De Nederlandse instanties zijn zorgvuldig omgegaan met een Irakese asielzoeker die zichzelf in januari van het leven beroofde. Dat is de conclusie van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie die onderzoek heeft gedaan. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) had verzocht om het onderzoek. De zelfdoding leidde begin dit jaar tot veel vragen.

De man zou volgens mediaberichten gefrustreerd door de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag naar Ter Apel zijn gereisd om daar zijn paspoort terug te krijgen en terug te keren naar zijn gezin Irak, wat niet zou zijn gelukt. Maar volgens de inspectie had hij geen paspoort en heeft de IND ook nooit een document van de man in bezit gehad.

Signalen over dat de man zichzelf mogelijk iets aan zou doen, zijn doorgegeven. Daarop is een gesprek gevoerd, waarna echter de conclusie werd getrokken dat hij niet suïcidaal was.

De inspectie heeft wel geconstateerd dat de informatievoorziening verbeterd kan worden aan asielzoekers over bijvoorbeeld wachttijden, de duur van de procedures en uitleg over de uitgebreide mogelijkheden om zelf vrijwillig terug te keren naar het land ver herkomst.

De man maakte een einde aan zijn leven in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. De politie moest er aan te pas komen om de gemoederen daar na de zelfmoord tot bedaren te brengen.

'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak'
'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak' (Foto: ANP)

Makers Making a Murderer missen uitspraak

Na de vrijspraak van Brendan Dassey, bekend van de Netflix-documentaire Making a Murderer, was iedereen benieuwd hoe de makers van de documentaire zouden reageren. Een reactie bleef uit en volgens showbizzsite TMZ komt dat omdat ze de hele uitspraak gewoon gemist hebben.

Het gaat overigens te ver om de makers van een blunder te betichten. Volgens TMZ had de dienstdoende rechter niemand voorbereid op het feit dat er een uitspraak zou komen. Er werd al maanden aan de zaak gewerkt en het was heel moeilijk te voorspellen wanneer het eindoordeel zou komen.

De documentairemakers zitten nu met een probleem. Ze moeten op de een of andere manier de uitspraak van de rechter in beeld brengen. Het is nog onduidelijk hoe ze dat gaan doen.

Dassey zit een levenslange gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij de moord in 2005 op fotograaf Teresa Halbach. In Making A Murder, een grote hit op Netflix, bleek dat er nogal wat schortte aan de juridische houdbaarheid van de veroordeling van, in ieder geval, de verstandelijk beperkte Dassey.

Makers Making a Murderer missen uitspraak
Makers Making a Murderer missen uitspraak (Foto: BuzzE)

Maatregelen na Zoetermeerse gevangenismoord

Na de Zoetermeerse gevangenismoord in september vorig jaar zijn veiligheidsmaatregelen genomen om de kans op een soortgelijk drama te verkleinen. Dat blijkt uit interne correspondentie over de nasleep.

Door justitie is gekeken of dader Johannes R. wel op de afdeling had mogen zitten waar hij was geplaatst. Uit de documenten blijkt dat weliswaar aan de "formele eisen is voldaan in het selectie- en plaatsingsproces", maar dat wel maatregelen zijn genomen om het delen van informatie over gedetineerden te verbeteren, voordat ze in een gevangenisregime worden geplaatst. Ook zijn in de Zoetermeerse gevangenis in mei een aantal sloten van celdeuren vervangen.

De doorgedraaide R. viel het slachtoffer Elbert G. (82) aan in diens cel. De 25-jarige R. had het cilinderslot onklaar gemaakt. Het gevangenispersoneel kon door het luikje zien wat er gebeurde, maar kon niet ingrijpen.

Maatregelen na Zoetermeerse gevangenismoord
Maatregelen na Zoetermeerse gevangenismoord (Foto: ANP)

Thaise oppositie ontkent aandeel in aanslagen

De Thaise partij die door de regerende junta aan de kant is gezet ontkent de hand te hebben gehad in de bomaanslagen van afgelopen week. Die verdenking klonk sinds de aanslagen, die vier levens eisten en onder meer vier Nederlandse toeristen verwondden, steeds luider, onder meer doordat een politiecommissaris daarop vrijdag zinspeelde. De Puea Thai-partij spreekt van "laster en smaad".

De politie liet vrijdag weten dat zij de daders niet zoekt bij een internationale terreurgroep of de radicaal-islamitische rebellen die in Zuid-Thailand tegen de regering vechten. Zij sprak van "lokale saboteurs", maar lichtte niet toe wie zij daarmee bedoelde. De beweegreden van de daders is volgens de politie wel duidelijk: ze zouden uit zijn op chaos en onrust.

Thaise oppositie ontkent aandeel in aanslagen
Thaise oppositie ontkent aandeel in aanslagen (Foto: ANP)

Slachtoffertje explosie Schiedam overleden

Een vierjarige jongen die vrijdagmiddag zwaargewond raakte bij een explosie in een kelderbox in Schiedam, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de veiligheidsregio zaterdag gemeld. De andere slachtoffers, drie volwassenen van achttien en vijfentwintig, liggen nog in het ziekenhuis.

De slachtoffers liepen ernstige brandwonden op. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De brand die na de klap ontstond, was snel onder controle.

In de Donker Curtiusstraat in Schiedam staan portiekflats van vier hoog met op de begane grond kelderboxen.

Slachtoffertje explosie Schiedam overleden
Slachtoffertje explosie Schiedam overleden (Foto: ANP)

'België joeg op belangrijke terreurverdachte'

De Belgische politie was vrijdag, toen zij huiszoekingen verrichtte op zes plaatsen, op zoek naar 'topterrorist' Oussama Atar. De 32-jarige Atar, die geldt als de pionier van de Belgische Syriëgangers, ontsprong echter de dans, schrijft de Gazet van Antwerpen.

Atar is een neef van de broers El Bakraoui, die zich in maart opbliezen op het Brusselse vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. Hij maakte al vlak na de Amerikaanse inval in Irak in dat land kennis met Abu Bakr al-Baghdadi, tegenwoordig de leider van Islamitische Staat. Sindsdien is hij volgens de Vlaamse krant een belangrijke IS-pion in België.

De politie pakte vrijdag onder anderen de moeder en zus van Atar op, maar zij kwamen enkele uren later alweer vrij. Explosieven, wapens of andere belastende zaken zijn in de woningen niet gevonden.

'België joeg op belangrijke terreurverdachte'
'België joeg op belangrijke terreurverdachte' (Foto: ANP)

Zware schade winkelpand door plofkraak

Een pand van sigaretten- en tijdschriftenwinkel Primera aan het Kennedyplein in Nieuwkoop is zaterdag zwaar beschadigd door een plofkraak. Onbekenden hadden het voorzien op de pinautomaat in de gevel. De hele voorpui van de zaak is weggeblazen.

Een getuige zag drie mannen geld rapen. Ze zouden er op een rode scooter vandoor zijn gegaan richting Aarlanderveen.

Volgens de politie is het Kennedyplein voorlopig afgesloten. Ze vraagt getuigen zich te melden.

Rio Vandaag - zaterdag 13 augustus

Wedstrijddag nummer acht in Rio de Janeiro tijdens deze Olympische Spelen. Een dag na het goud van de lichte dubbeltwee bij het roeien en de titelprolongatie van Dorian van Rijsselberghe.

Nederlanders in actie

Joost Luiten komt vanmiddag in actie op de derde dag van het golftoernooi. Badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens spelen hun derde groepswedstrijd in het vrouwendubbel tegen de nummers één van de wereldranglijst, Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi uit Japan. In het gemengddubbel speelt Piek samen met Jacco Arends hun laatste groepswedstrijd.

Solomon Bockarie en de altijd goedlachse Churandy Martina komen in actie op de 100 meter bij het atletiek. Dag twee van de zevenkamp voor vrouwen zal ook de beslissing gaan brengen. Voor ons land komen Europees kampioen Anouk Vetter, Nadine Visser en Nadine Broersen in actie.

Op het onderdeel keirin voor vrouwen bij het baanwielrennen kome Els Ligtlee en Laurine van Riessen in actie. Van Riessen deed als langebaanschaatsster al mee aan de Winterspelen van 2010 en 2014. In 2010 won ze toen brons op de 1.000 meter. Op de roeibaan staan zowel de mannen- als de vrouwenacht in de finale op de laatste roeidag.

Pakt de vrouwenacht vandaag een medaille? (Foto: Pro Shots / Action Images)


Prominenten

Voor Usain Bolt gaan de Spelen vandaag echt van start. De snelste man ooit gaat op jacht naar zijn derde olympische titel op rij op de 100 meter. Vier jaar geleden was Bolt de eerste atleet die tijdens twee opeenvolgende Spelen zowel op de 100 als de 200 meter en de 4 x 100 m zegevierde. De 200 meter en de 4x100 meter zijn later deze Spelen.

Bolt is al in de stemming (Foto: Pro Shots / Action Images )

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
15.32 uur Roeien Finale skiff vrouwen
15.45 uur Roeien Finale skiff mannen
15.50 uur Atletiek Finale discuswerpen mannen
16.06 uur Roeien Finale vrouwenacht
16.27 uur Roeien Finale herenacht
17.30 uur Schieten finale 25m snelvuurpistool mannen
20.00 uur Schieten Halve finales + finales skeet mannen
20.42 uur Turnen Finale trampoline mannen
21.00 uur Baanwielrennen M sprint + V keirin t/m finales
22.00 uur Schermen Finales vrouwen team sabel
22.07 uur Baanwielrennen Finales ploegachtervolging vrouwen
00.00 uur Gewichtheffen Mannen -94 kg
01.00 uur Atletiek Finale zevenkamp vrouwen *
01.53 uur Atletiek Finale verspringen mannen
02.27 uur Atletiek Finale 10km mannen
03.37 uur Atletiek Finale 100 meter vrouwen *
04.03 uur Zwemmen Finale 50 meter vrije slag vrouwen*
04.11 uur Zwemmen Finale 1.500 meter vrije slag mannen
04.49 uur Zwemmen 4x100m wisselslag vrouwen
05.04 uur Zwemmen 4x100m wisselslag mannen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Making a Murdererveroordeling ongedaan gemaakt

De neef van Steven Avery - hoofdverdachte uit de documentaire-serie Making a Murderer - moet worden vrijgelaten. De veroordeling van medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach in 2005 is door de rechtbank teruggedraaid.

Brendan Dassey, die ten tijde van de moord 16 was, zou de vrouw samen met zijn oom hebben verkracht, vermoord en vervolgens in stukken gehakt. De politie en rechtbank baseren zich op een bekentenis die de jongen deed. De rechter - en vele kijkers van de Netflix-documentaire - oordeelde echter dat deze bekentenis onvrijwillig was en behoorlijk rammelde.

"De ondervragers maakten de valse belofte dat Dassey zich geen zorgen hoefde te maken", aldus de rechter. "Tel daarbij op dat de jongen minderjarig en verstandelijk beperkt is en hij zonder begeleiding van een volwassene urenlang is ondervraagd en de bekentenis is ongeldig."

In de beelden van de ondervraging is ook te zien hoe de ondervragers Dassey woorden in de mond leggen.

Zowel Dassey als zijn oom Steven Avery werden in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Teresa Halbach. Zij verdween nadat zij op de autosloperij van de Avery-familie was geweest om foto's te maken van enkele auto's.

De serie van Netflix uit december 2015 over de moordzaak deed veel stof opwaaien. In de documentaire wordt de legitimiteit van beide veroordelingen in twijfel getrokken en wordt een duister beeld geschetst van de politie en justitiële macht. 

De enige mogelijkheid voor justitie om Dassey in de gevangenis te houden is door de rechtzaak in zijn geheel over te doen.

De tiendelige documentaire is te zien op Netflix.


Making a Murderer

Meer vrijwilligerswerk voor vluchtelingen

De komende jaren krijgen meer vluchtelingen de mogelijkheid vrijwilligerswerk te doen in Nederland. Twee succesvolle proeven daarmee worden uitgebreid en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt daarvoor een miljoen euro beschikbaar, zo heeft het ministerie zaterdag gemeld.

De bedoeling is om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven, met en zonder verblijfsstatus, te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. Bij wijze van proef gebeurde dit al in Nijmegen en Utrecht. Het komende jaar volgen opvanglocaties in tien andere gemeenten. Over tweeëneenhalf jaar moet dat zijn uitgebreid naar 25 opvanglocaties.

Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die een organisatie normaal gesproken onbetaald laat uitvoeren. Het werk mag dus niet in de plaats van een betaalde baan komen. Het gaat om 14.000 klussen.

Meer vrijwilligerswerk voor vluchtelingen
Meer vrijwilligerswerk voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Tienduizenden kijkers vuurwerk Scheveningen

In Scheveningen is vrijdagavond onder massale belangstelling de 37e editie van het vuurwerkfestival van start gegaan. Zeker 180.000 belangstellenden waren naar de badplaats gekomen, zeiden de organisatoren. Het weer werkte prima mee. De temperatuur was aangenaam en het waaide licht.

Op de eerste avond lieten Nederland en België hun mooiste vuurwerk zien. Zaterdag en volgend weekeinde zijn er nog een aantal vuurwerkshows. Op 20 augustus is bekend welk land het spectaculairste vuurwerk de lucht in liet gaan.

De organisatie had extra verkeersregelaars ingezet om de verkeersstroom in goede banen te leiden. Ook reden er extra bussen en trams naar Scheveningen.

Tienduizenden kijkers vuurwerk Scheveningen
Tienduizenden kijkers vuurwerk Scheveningen (Foto: ANP)

Lisa Marie Presley opgenomen in afkickkliniek

Lisa Marie Presley is opgenomen in een afkickkliniek om van haar medicijnverslaving af te komen. Volgens US Magazine zocht de dochter van Elvis Presley zelf steun bij het luxueuze Hills Treatment Center in Los Angeles, waar voor verblijf en behandeling zo'n 400.000 dollar per maand moet worden neergeteld.

Lisa Marie sprak in het verleden openlijk over haar verslavingsgevoeligheid en de periode in haar jeugd waarin ze worstelde met drugs en alcohol. Zo gebruikte ze al sinds haar tienerjaren cocaïne, verdovende middelen, wiet en drank om maar te zorgen dat ze niet nuchter door het leven hoefde. Op een zeker moment vond ze steun bij de Scientology-kerk en kickte ze af, zo vertelde ze in 2013 aan People.

Volgens een bron probeert Presley (48) nu van een langdurige afhankelijkheid van pijnstillers af te komen. Onlangs maakte ze bekend na meer dan tien jaar huwelijk te gaan scheiden van haar echtgenoot Michael Lockwood. Samen hebben zij twee dochters van zeven, de tweeling Finley en Harper. De zangeres heeft ook twee kinderen van 27 en 23 uit een eerder huwelijk.

Lisa Marie Presley opgenomen in afkickkliniek
Lisa Marie Presley opgenomen in afkickkliniek (Foto: BuzzE)

Leonard Cohen kondigt nieuw album aan

De Canadese zanger Leonard Cohen brengt komend najaar een nieuw album uit. De 81-jarige singer-songwriter legt op dit moment de laatste hand aan You Want it Darker, dat wordt geproduceerd door zijn zoon Adam.

De veertiende studioplaat van Cohen telt negen nieuwe nummers en is de opvolger van het in 2014 uitgekomen Popular Problems.

Platenlabel Sony bracht vrijdag de tracklist van het album naar buiten. Het is nog niet bekend wanneer You Want it Darker precies in de winkels ligt.

Leonard Cohen kondigt nieuw album aan
Leonard Cohen kondigt nieuw album aan (Foto: BuzzE)

Mohammed Bouyeri verwend

Nee, geen 72 maagden voor Mohammed Bouyeri, maar als levenslang gestraften dan toch niet geresocialiseerd kunnen worden is het wel zo wenselijk om het ze in ieder geval zo aangenaam als mogelijk te maken. De nog immer extreem radicale islamitische moordenaar, Mohammed (niet de beruchte profeet), verhuist van eenzame isolatie in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, naar de meer gelijkgezinden en mensvriendelijker terroristenafdeling.

Voor Mo, die Theo van Gogh beestachtig afslachtte uit naam van de islam, heeft de verhuizing vele voordelen. Zo mag hij een uur bezoek per week ontvangen. Is de moordenaar niet meer gescheiden door een kille glazenwand van zijn visite, maar mogen ze gezellig over het verderfelijke ongelovige westen aan een tafeltje raascaliseren. Ook mag hij nu in plaats van 20 wel 40 minuten bellen met andere radicalen. Die zijn héél erg blij dat ze nu meer contact met hun grote held kunnen hebben.

Werken? Ik ben moslim, niet gek
Uiteraard hoeft hij, net als vele andere moslims, niet te werken op de islamafdeling van Vught. Wel mag hij nu 21 uur per week uit zijn hok om te sporten, chillen, tv-kijken, gezellig halal koken of een potje tafeltennissen met mede islamietjes. Of op de tafeltennisballetjes nou het hoofd van Theo van Gogh of Geert Wilders is geprint, ter extremistische vergroting van het moslimgenot, is niet bekend.

Islamitisch verwennen
Hij krijgt verder, net als alle andere moslims op de afdeling, de beschikking over een comfortabel bidkleedje, nieuwste versie koran en trendy islamitische gebedswekker. Deze heeft de vorm van een minaret, modern lcd afteldisplay en digitaal imamgejammer als alarmtoon. In te stellen naar eigen behoefte om Allah te eren.

Halal en haram
Elk voordeel hep natuurlijk ook zo ze nadeel. Zo is het verplicht dat na elk ontvangen bezoek die westerse varkens in alle lichaamsholtes, dus ook anaal, van Mo wroeten. Dit ter controle op zaken die de infidel nou eenmaal als haram beschouwen voor moslims die menen dat moorden uit naam van Allah halal is.

Dat is dúúr mattie
Uiteraard wordt het deradicaliseringsprogramma niet goedkoper van al die verwennerij. Tevens verlengt dit het deradicaliseringsproces aanzienlijk. Dat iedere moslimradicaal zijn eigen, nauwelijks effectieve, individuele behandeling krijgt, jaagt de kosten aanzienlijk op.

Andere moslims op de afdeling doen er acht tot tien jaar over voordat ze kunnen veinzen minder radicaal te zijn. Tot nu toe echter heeft dat bij Theo’s moordenaar in ieder geval niet dat effect. Mo is nog steeds een goede moslim en trouw aan Allah en zijn profeet, naar wie hij vernoemd is.

België levert moordverdachte Youssef C. uit

België gaat Youssef C. uit Antwerpen, die in Nederland wordt verdacht van betrokkenheid bij een dubbele moord in het Brabantse Hooge Zwaluwe, uitleveren aan Nederland. Dat heeft de Belgische rechter vrijdag bepaald. Wanneer C. precies naar Nederland wordt gestuurd, kon zijn Nederlandse advocaat Johan Mühren nog niet zeggen.

C. werd vorig weekeinde aangehouden in België. Hij wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Brian Dalfour, toenmalig voorman van motorclub No Surrender, en Muljaim Nadzak uit Macedonië. De lichamen van de slachtoffers werden vorig jaar oktober gevonden in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Ze zouden zijn vermoord bij een zogenoemde ripdeal, waarbij drugs afhandig werden gemaakt.

Volgens Vlaamse media is C. een bekende drugscrimineel in Antwerpen, een aantijging die hij zelf stellig tegenspreekt.

België levert moordverdachte Youssef C. uit
België levert moordverdachte Youssef C. uit (Foto: ANP)

'Duitsland gewaarschuwd voor dader Ansbach'

De Duitse autoriteiten waren gewaarschuwd dat als ze de dader van de aanslag in Ansbach zouden proberen uit te zetten, hij mogelijk een "spectaculaire" zelfmoordpoging zou ondernemen. Dat meldt het BBC-programma Newsnight vrijdag.

De Syriër Mohammed Daleel stak in 2013 de grens tussen Turkije en Bulgarije over en belandde uiteindelijk in Duitsland. Daar was hij tot januari van dit jaar onder behandeling bij een traumaspecialist in het stadje Lindau. In zijn beoordeling schreef psycholoog Axel von Maltitz dat Daleel een "extremistische geest" had en dat uitzetting tot een spectaculaire zelfmoordpoging kon leiden. Het rapport werd naar de federale dienst voor migratie en vluchtelingen doorgestuurd. BBC Newsnight heeft het verslag ingezien.

Daleel probeerde op 24 juli een openluchtconcert in Ansbach binnen te komen, maar werd tegengehouden door een bewaker omdat hij geen kaartje had. Hij blies zich buiten het evenement op, maar beroofde alleen zichzelf van het leven. Tien dagen eerder had Daleel te horen gekregen dat hij zou worden uitgezet naar Bulgarije. De Europese Dublinverordening schrijft voor dat het land waar een migrant als eerste asiel aanvraagt zijn of haar zaak moet behandelen.

'Duitsland gewaarschuwd voor dader Ansbach'
'Duitsland gewaarschuwd voor dader Ansbach' (Foto: ANP)

Acteur Criminal Minds ontslagen (mogelijke spoiler)

Thomas Gibson is niet meer welkom op de set van de langlopende tv-serie Criminal Minds. Zijn schorsing van twee weken is omgezet in een ontslag. Dat melden studio's CBS en ABC vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

Eerder op de dag lieten de makers van de populaire serie al doorschemeren te overwegen Gibsons personage Aaron Hotchner uit de reeks te schrappen, nadat hij enkele weken terug een van de schrijvers een trap had verkocht. Inmiddels is de knoop doorgehakt en is het contract van de acteur ontbonden. "Details over hoe we het personage uit het verhaal schrijven, komen later", aldus de verklaring.

De 54-jarige acteur kreeg twee weken geleden op de set ruzie met een van de schrijvers, waarbij hij hem tegen de benen schopte. Dat leverde hem direct een schorsing op. Een aantal jaar geleden was Gibson ook al betrokken bij een geweldincident op de set. Destijds werd hij gedwongen in agressieregulatietherapie te gaan nadat hij een assistent-regisseur had geslagen.

Geweldige fans

Gibson is al sinds het begin van de serie in 2005 een van de vaste gezichten in Criminal Minds als Aaron Hotchner. Seizoen 12 van de reeks begint eind september op de Amerikaanse zender CBS.

In een reactie aan TMZ laat de ontslagen acteur weten: "Ik hou van Criminal Minds en heb de afgelopen twaalf jaar mijn ziel en zaligheid in de serie gestoken. Ik hoopte er tot het einde bij te mogen zijn, maar dat blijkt mij niet gegund. Ik wil de schrijvers, producers, acteurs, fantastische crew en bovenal de meest geweldige fans ter wereld bedanken voor alles."

Gibson niet meer welkom bij Criminal Minds
Gibson niet meer welkom bij Criminal Minds (Foto: BuzzE)

Noodtoestand Puerto Rico wegens zika

In Puerto Rico is de noodtoestand uitgeroepen doordat de wijdverbreide verspreiding van het zikavirus een ,,substantiële bedreiging" vormt voor de volksgezondheid in het Amerikaanse gebiedsdeel. Dat verklaarde de Amerikaanse minister voor Volksgezondheid vrijdag (lokale tijd).

Het virus verspreidt zich snel over de Caribische archipel waar honderden zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's risico lopen besmet te raken. De gouverneur van Puerto Rico had verzocht om de noodtoestand, die het Amerikaanse ministerie de mogelijkheid geeft meer steun te bieden aan Puerto Rico om de uitbraak te bestrijden.

De autoriteiten van Puerto Rico meldden vrijdag dat er 10.690 officieel vastgestelde gevallen van besmetting met zika bekend zijn. Ruim duizend daarvan betreffen zwangere vrouwen. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger, doordat veel Puerto Ricanen geen last hebben van de symptomen die bij het virus horen en zich daardoor niet laten testen.

Mensen die met zika besmet zijn kunnen last krijgen van onder meer lichte koorts, huiduitslag, pijn in spieren en gewrichten en vermoeidheid. De klachten kunnen twee tot zeven dagen aanhouden, maar 80 procent van de mensen die besmet raken met het virus heeft nergens last van.

Tot nu toe zijn in 55 landen en gebiedsdelen uitbraken van het virus gemeld, waarvan de meeste in Noord- en Zuid-Amerika, aldus het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie. Brazilië is het zwaarst getroffen.

Noodtoestand Puerto Rico wegens zika
Noodtoestand Puerto Rico wegens zika (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: valt de zomer dit weekend?

De weersverwachting voor vandaag ziet er heel aardig uit. Er trekken vandaag wat stapelwolken over en in het noorden kan nog wat lichte motregen vallen. In het midden en zuiden van het land wordt het zonnig. De middagtemperatuur loopt uiteen van zo'n 19 graden in het noordwesten tot 24 graden in het zuidoosten. De westenwind is vrij krachtig bij de kust en matig in het binnenland. In de avond neemt de wind geleidelijk af.

Het ziet er voor de komende dagen ook goed uit. Er komen enkele droge dagen aan met wellicht woensdag zo'n 25 graden en maar een kleine kans op neerslag.

Zon op 06:22
Zon onder 21:07
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Bloemetje in de heemtuin in Rucphen (Foto: qltel)
Bloemetje in de heemtuin in Rucphen (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1672 Christiaan Huygens observeert als eerste de zuidelijke poolkap van Mars.
1847 Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
1940 Begin Operatie Adelaar tijdens de Slag om Engeland.
1961 Op gezag van Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov wordt begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur.
1992 De eerste dag van de inkshandigen wordt gevierd.
2005 Talpa (Talpa ), de tv-zender van de John de Mol begint met uitzenden.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Tennisster Puig stunt en staat in olympische finale

Tennisster Monica Puig heeft in Rio de Janeiro voor een flinke stunt gezorgd. De Puerto Ricaanse schakelde in de halve finales van het olympisch damesenkeltoernooi de Tsjechische Petra Kvitova uit. Puig, de mondiale nummer 34, rekende in drie sets af met de nummer veertien van de wereld: 6-4, 1-6, 6-3. In de finale strijdt Puig om het goud tegen Angelique Kerber. De Duitse was na anderhalf uur klaar met de Amerikaanse Madison Keys: 6-3, 7-5. 

Het damesdubbel leverde een matige dag op voor Tsjechië. In beide halve finales stond een Tsjechisch duo, maar allebei verloren ze. Lucie Safarova en Barbora Strycova gingen met 6-7, 4-6 onderuit tegen de Russinnen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina. Later op de dag was het met een 7-5, 6-7, 2-6 nederlaag ook gedaan voor Andrea Hlavackova en Lucie Hradecka. Zij gingen onderuit tegen het Zwitserse duo Timea Bacsinzsky en Martina Hingis.

Puig schreeuwt het uit van gelijk nadat de olympische finale binnen is (PROSHOTS/Action Images)
Puig schreeuwt het uit van geluk nadat de olympische finale binnen is (PROSHOTS/Action Images)

Na acht jaar weer olympisch goud voor Nadal

Rafael Nadal heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan olympisch goud gewonnen. Nadat de Spanjaard in 2008 in Beijing goud won in het enkelspel was hij in Rio de Janeiro de beste in het dubbelspel, samen met Marc Lopez.

De Spanjaarden namen het in de finale op tegen de Roemenen Florin Mergea en Horia Tecau, doorgaans de dubbelpartner van de Nederlander Jean-Julien Rojer. De eerste set werd een simpele prooi voor Nadal en Lopez, maar het Roemeense duo draaide de wedstrijd in de tweede set weer helemaal om. In set drie hadden de Spanjaarden de overhand en bij het derde match point was het raak: 6-2, 3-6, 6-4. 

De wedstrijd om het brons was aanzienlijk minder spannend. De Amerikanen Jack Sock en Steve Johnson rekenden in twee sets af met Vasek Pospisil en Daniel Nestor uit Canada: 6-2, 6-4. Voor de 43-jarige veteraan Nestor kwam er zo geen tweede olympische medaille: hij won al eens olympisch goud in het dubbelspel in 2000 in Sydney. 

Nadal en Lopez vallen compleet uitgeput naar de grond nadat het goud binnen was (PROSHOTS/Action Images)
Nadal en Lopez vallen compleet uitgeput naar de grond nadat het goud binnen was (PROSHOTS/Action Images)

Gouden stunt Amerikaanse kogelstootster

Kogelstootster Michelle Carter heeft op de Olympische Spelen voor een enorme sensatie gezorgd. De Amerikaanse wist tegen alle verwachtingen in het goud te pakken, onder meer door favoriete Valerie Adams te verslaan op ongelooflijke wijze.

De 30-jarige Carter lag op koers voor brons met een beste stoot van 19,87 meter, maar haalde in haar zesde en laatste poging ongenadig hard uit. Met 20,63 meter verpletterde ze haar eigen drie jaar oude persoonlijk record en, belangrijker nog, nam ze de leiding over van Adams.

De Nieuw-Zeelandse was tot enkele jaren geleden nagenoeg onklopbaar, maar kampt al tijden met flinke blessures. Nu leek ze weer terug in redelijke vorm en met 20,42 meter leek ze voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken. Na de onwaarschijnlijke worp van Carter moest ze echter nog één keer vol aan de bak en dat lukte niet: 20,39 meter en dus zilver. 

Met een nationaal record van 19,87 meter zorgde de Hongaarse Anita Marton eveneens voor een grote stunt. Vooraf werd naast Adams vooral de Duitse Christina Schwanitz en de Chinese Gong Lijao gezien als medaillefavorieten, maar die twee kwamen niet verder dan plek zes en vier. 

Carter stoot zich naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Carter stoot zich naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Schippers overtuigend door op 100 meter

Dafne Schippers heeft zich op de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 100 meter. De Nederlandse was ingedeeld in een op papier vrij simpele serie en ze hoefde dan ook niet het onderste uit de kan te halen.

Schippers kwam in 11,16 seconden over de streep, voor de Duitse Tatjana Pinto (11,31). Regerend kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce zette de snelste tijd neer: de Jamaicaanse kwam tot 10,96 seconden, haar op één na beste tijd van het jaar. Michelle-Lee Aye uit Trinidad & Tobago was met 11,00 seconden eveneens al erg rap, net als de Ivoriaanse Marie-José Ta Lou met 11,01. 

Schippers overtuigt in de series van de 100 meter (PROSHOTS/Action Images)
Schippers overtuigt in de series van de 100 meter (PROSHOTS/Action Images)

Kromowidjojo als derde naar finale 50 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo heeft zich solide geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. Haar tijd van 24,39 was sneller dan in de middagsessie en was goed voor een derde plaats. Inge Dekker werd helaas laatste in 25,31, nadat ze vanochtend nog 24,77 zwom. 

De Deense Pernille Blume gaat als eerste door naar de finale in een tijd van 24,28, gevolgd door Cate Campbell in 24,32. Opmerkelijk aan deze finale was dat hij drie kwartier werd uitgesteld omdat een Braziliaanse buschauffeur de verkeerde route nam zodat een deel van de zwemsters te laat in het zwembad aankwam. 

Morgen om 03:00u Nederlandse tijd komt Kromowidjojo als laatste Nederlandse in actie in het zwembad op de laatste dag in het zwemtoernooi. 

Wereldrecord voor Ledecky op 800 meter vrije slag

Op de zevende dag van de Olympische Spelen heeft Katie Ledecky tijdens het zwemtoernooi het wereldrecord van de 800 meter vrije slag verbroken. Haar tijd van 8:04,79 was een verbetering van haar eigen record met twee seconden en zorgde voor Ledecky haar derde individuele titel en haar vijfde in totaal. De concurrentie tikte pas twaalf seconden later aan. Het zilver ging naar de Britse Jazmin Carlin in 8:16,17. Het brons was er voor Boglarka Kapas uit Hongarije in 8:16,37.

Op de 200 meter rugslag bij de vrouwen stond Katinka Hosszu vooraf op papier als topfavoriete. Na haar drie gouden medailles op de 200 en 400 meter wisselslag en de 100 meter rugslag lag voor haar hier de vierde gouden medaille klaar. Maar niet was minder waar. De Amerikaanse Maya Dirado kwam Hosszu in de laatste meters voorbij en pakte de titel in 2:05,99. Hosszu werd uiteindelijk tweede in 2:06,05 en kon het kwartet niet compleet maken. Canda pakte het brons in de persoon van Hilary Caldwell met een tijd van 2:07,54. 

Ervin pakt na zestien jaar tweede olympische titel op 50 vrij

Anthony Ervin heeft zestien jaar na zijn olympische titel op de 50 meter vrije slag tijdens de Spelen van Sydney in 2000 dit keer weer de 50 meter vrije slag weten te winnen. De Amerikaan was iedereen te snel af in een tijd van 21,40, eveneens een persoonlijk record van 0,02 seconden. 

De regerend olympisch kampioen Florent Manaudou (FRA) moest genoegen nemen met het zilver in 21,41, slechts één honderdste seconde van het goud. Het Amerikaanse feestje werd compleet met het brons van Nathan Adrian in 21,49. 

De 35-jarige Ervin stopte in 2004 met zwemmen, maar maakte in 2011 zijn comeback. In 2012 wist Ervin zich weer te kwalificeren voor de Spelen in Londen en werd daar vijfde op de 50 meter vrije slag, de race waarin Manaudou olympisch kampioen werd. 

Iraans goud na schitterend gewichtheffen

Iran heeft de eerste medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen en direct was het goud. Gewichtheffer Kianoush Rostami 'faalde' vier jaar geleden nog door zilver te pakken, waar het hele land op goud had gehoopt.

Het trekken leverde direct een flinke strijd op tussen de twee absolute topfavorieten: Rostami en de Chinees Tian Tao. Tao faalde bij zijn poging op 173kg en ging daarna gelijk door naar 178kg, ook zonder succes. Past in zijn laatste poging lukte het toch nog om het gewicht omhoog te tillen, waarmee hij in één klap weer meedeed in de strijd om goud. Rostami kreeg daarentegen wel 179kg boven zijn hoofd en nam de leiding, terwijl Denis Ulanov uit Kazakhstan met 175kg plek drie in beslag nam.

Tao was de eerste van de grote drie die bij het stoten aan de beurt was, maar zijn poging op 210kg ging de mist in. Ulanov begon met 215kg, een enorme gok voor hem, en dat ging gelijk twee keer fout. Rostami lukte het na twee keer wel, waarna Ulanov het bij zijn derde poging toch nog voor elkaar kreeg. Tao was er echter nog: voor zijn laatste poging ging hij voor 217kg, goed om de leiding te pakken. Tot ieders verbazing lukte dat wél en dus moest Rostami nog volop aan de bak. Met een uiterste krachtsinspanning kreeg hij 217kg eveneens omhoog en zo pakte hij alsnog het goud.

Ondertussen leek het brons voor Ulanov binnen, maar dat was buiten de Roemeen Gabriel Sincraian gerekend. Hij tilde 217kg eveneens omhoog en maakte zijn achterstand van twee kilo op Ulanov zo goed. Omdat Sincraian een lichter lichaamsgewicht had werd de gelijke stand in zijn voordeel beslist. 

Rostami zorgt voor feest in Iran met olympisch goud in een van de grote sporten aldaar (PROSHOTS/Action Images)
Rostami zorgt voor feest in Iran met olympisch goud in een van de grote sporten aldaar (PROSHOTS/Action Images)

Vetter scherp op 200 meter zevenkamp

De eerste dag van de zevenkamp is voorbij en de dames kunnen op een redelijke dag terugkijken. Het laatste onderdeel, de 200 meter, is niet het domein van de Nederlandse dames, maar Vetter scoorde goed.

Vetter ging naar een tijd van 23.93 en was daarmee de snelste in haar serie. Ze klom op tot een zevende plek in de stand. Nadine Broersen deed het voor haar doen aardig met 24.94 en Nadine Visser kon het weer niet laten zien met een tijd die niet onder de 24 seconden was, voor haar tegenvallend. Jessica Ennis-Hill liep naar 23.46 maar verloor zowaar op haar concurrente Katarina Johnson-Thompson die 23.29 noteerde. Brianne Theissen-Eaton liet opnieuw veel liggen en moet vrezen voor plaats 3, net als Carolin Schäfer. Nafissathou Thiam deed wat er van haar verwacht werd, de 200 meter is haar nummer niet. Daardoor gaf ze in de tussenstand wel de eerste plaats uit handen, maar in werkelijkheid is ze eerder aan het afkoersen op een derde of vierde plaats. 

Allereerste goud voor Singapore in zinderende finale 100 meter vlinderslag

Op de zevende dag van het zwemtoernooi bij de Olympische Spelen hebben de eerste zwemfinales al weer voor enorme verrassingen gezorgd. In de 100 meter vlinderslag finale werd de Singaporese Joseph Schooling olympisch kampioen in 50,39. Die tijd was goed voor een olympisch record, een wereldrecord in textiel en de allereerste gouden medaille voor Singapore op de Olympische Spelen. 

Maar dat was niet het enige. De zilveren medaille ging niet naar één iemand, niet naar twee mannen, maar naar drie zwemmers. Michael Phelps, Laszlo Cseh en Chad le Clos pakten alle drie het zilver in een tijd van 51,14. Ook dat is nog nooit voorgekomen. Nooit eerder wonnen drie atleten tegelijk dezelfde medaille in een individueel evenement op de Spelen. Phelps pakte hiermee een historische medaille omdat zijn mede zilveren medaille winaars eveneens de mannen zijn die hem in de afgelopen carrière het moeilijk hebben gemaakt op de vlinderslag. 

Bonevacia door naar halve finales 400 meter

Liemarvin Bonevacia heeft het weten te redden tot de halve finales op de 400 meter. De Nederlander snelde naar een tijd van 45.49. Een knappe prestatie in een sterk bezette serie. 

Bonevacia startte in de buitenbaan, allerminst de gemakkelijkste baan. Hij werd voorbij gesneld door Ali Khamis Khamis in de baan naast hem, maar kon zich daar aan optrekken. Dit was gunstig voor hem, want zo kwam hij als tweede uit de laatste bocht. In het laatste deel verkrampte hij licht, maar toch kwam hij tot een tijd van 45.49, de derde tijd in zijn serie. Dat is voldoende voor een halve finale.

Tafeltennissters onderuit in landenwedstrijd, einde carrière Jiao

De Nederlandse tafeltennisdames zijn in de olympische landenwedstrijd gelijk in de achtste finales uitgeschakeld. Oostenrijk was met 3-1 te sterk voor het team van Elena Timina, waarin Li Jiao haar laatste wedstrijd speelde.

In het eerste duel pakte Li Jie met pijn en moeite de winst tegen Sofia Polcanova: 3-2. Li Jiao speelde vervolgens de laatste enkelspelwedstrijd uit haar loopbaan, waarin ze verloor van Liu Jia: 3-1. Britt Eerland mocht vervolgens haar olympische debuut maken, want samen met Jie nam ze het op tegen Li Qiangbing en Polcanova. Ondanks gamewinst in de eerste game en het dicht bij blijven in de rest werd dat geen succes: 3-1.

Eerland speelde vervolgens in het enkelspel tegen Liu en de jonge Nederlandse maakte het haar ervaren opponente - een van de absolute toppers in Europa - bijzonder moeilijk. 's Lands toptalent liet verre weg de beste partij zien van het hele Nederlandse team, maar na bijna een uur en een razendspannend duel ging ze toch met 3-2 ten onder, wat het einde van de wedstrijd betekende. 

Eerland (rechts) verloor weliswaar, maar mag na een indrukwekkend optreden trots terugkijken (PROSHOTS/Action Images)
Eerland (rechts) verloor weliswaar, maar mag na een indrukwekkend optreden trots terugkijken (PROSHOTS/Action Images)

Matig kogelstoten op zevenkamp, ook van Nederlanders

Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser hebben de goede lijn op de zevenkamp op de Olympische Spelen nog niet helemaal kunnen vinden. Op het onderdeel kogelstoten kwamen ze alle drie niet in de buurt van hun beste noteringen. Dit gold ook voor de meeste anderen.

Vetter, een goede stoter, kwam tot 14.78, wat voor haar niet bijzonder goed is. Broersen bleef daar 74 centimeter achter terwijl Visser niet tot 13 meter kwam. Ook in de top viel het tegen. De Britse dames kwamen allebei niet over 14 meter, wat licht tegenvallend is en Katharina Johnson-Thompson kwam zelfs niet over 12 meter, maar is dan ook geen goede kogelstootster. Twee dames die voor Vetter mogelijk concurrenten zijn kwamen wel tot goede pogingen: Carolin Schafer en Nafissatou Thiam zorgden voor een goede notering. Thiam wierp 14.91 en leidt nu de zevenkamp.

Betere olympische dag golfer Luiten

Golfer Joost Luiten heeft zich op de Olympische Spelen een klein beetje kunnen herstellen van zijn wat matige eerste dag. Op dag twee ging de Nederlander de achttien holes van de olympische baan rond in één slag onder par, het baangemiddelde. 

Luiten liet drie bogeys noteren - één slag boven het gemiddelde - maar stelde daar ook vier birdies tegenover, die dan weer staan voor één slag onder par. Het betekent dat hij na de +1 van gisteren nu precies op par staat en dat is goed voor een gedeeld dertigste plek. 

De Australiër Marcus Fraser gaat nog altijd aan de leiding. Hij kende na zijn ronde van 63 slagen een iets mindere dag, maar met 69 slagen en twee onder par kwam hij op een totaal van -10 uit, goed genoeg voor de leiding. De Belg Thomas Pieters volgt op één slag, met de Zweed Henrik Stenson daar weer één slag achter.

Luiten, weer getooid met zijn kekke baard, kijkt de bal na op de derde hole (PROSHOTS/Action Images)
Luiten, weer getooid met zijn kekke baard, kijkt de bal na op de derde hole (PROSHOTS/Action Images)

Hassan door op 1500m, Koster eruit

Sifan Hassan was de snelste in haar heat op de 1500 meter en heeft zich zo geplaatst voor de halve eindstrijd. Voor Maureen Koster is de strijd op deze afstand voorbij.

Maureen Koster mocht in de eerste serie, maar dat was geen heel succesvolle onderneming. In een race die werd gedomineerd door Genzebe Dibaba wist Koster slechts de achtste tijd te noteren en dus moest ze hopen dat het voldoende was om na de tweede heat als een van de tijdsnelsten door te gaan. Sifan Hassan ging wel door, zij was de snelste in de tweede heat, na een moeilijke race. Ze liep lang achteraan, maar door een eindsprint en een uitlopende Keniaanse kon zo toch van achteruit naar voren lopen. Koster zag toen ook al dat ze niet meer bij de drie tijdsnelste hoorde en was dus uitgeschakeld.

Nummerdor/Varenhorst gemakkelijk door naar kwartfinale beachvolleybal

On de achtste finales van het beachvolleybaltoernooi bij de heren hebben Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zich vrij makkelijk weten te plaatsen voor de kwartfinales. De Nederlanders wonnen de wedstrijd tegen de Mexicanen Rodolfo Lombardo Ontiveros Gomez en Juan Ramon Virgen Pulido in 21-18 en 21-15. 

De Nederlanders begonnen voortvarend, maar op 5-5 stond het alweer gelijk met het Mexicaanse duo. Vanaf daar ging het de hele set gelijk op en via 17-17 begonnen Nummerdor/Varenhorst beter te serveren en konden ze met 21-18 de eerste set binnenslepen.

Ook in de tweede set ging het gelijk op. Tot aan 7-7 wisten de twee duo’s bij elkaar te blijven. Vanaf 9-13 werd er een gaatje geslagen. Dit gat werd alleen maar groter en uiteindelijk werd ook de tweede set met gemak gewonnen. 

In de kwartfinale kunnen Nummerdor/Varenhorst het andere Nederlandse duo Brouwer/Meeuwsen tegenkomen. Daarvoor moeten de wereldkampioenen van 2013 eerst de Canadezen Chaim Schalk en Ben Saxton verslaan in hun achtste finale morgen om 0:00u Nederlandse tijd. 

Rusland pakt goud op schermen na grote comeback

Het Russische schermenteam heeft goud gewonnen op het onderdeel floret op de Olympische Spelen. Artur Akhmatkhuzin, Alexey Cheremisinov en Timur Safin wonnen van de Fransen Erwan le Pechoux, Enzo Lefort, Jeremy Cardot en Jean-Paul Tony Helissey. Na negen periodes, drie per persoon, stond het scorebord op 45-41.

Bij deze discipline wordt er na elke periode van drie speelminuten gewisseld van schermer, zo speel je tegen elke tegenstander. De Fransen begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Le Pechoux speelde tegen Akhmatkhuzin en kwam al snel met 5-1 voor te staan. In de tweede periode speelde Lefort tegen Cheremisinov en ook deze periode was met 5-3 voor de Fransen, waardoor de voorsprong uitgebreid werd naar 10-4.

De Russen gaven echter niet op, want Safin won nipt van Cadot met 5-4. De tweede beurt voor Lefort leverde hem een 6-5 overwinning op en ook Le Pechoux won zijn periode ruim met 5-2. De tussenstand na vijf periodes was 25-16 voor Frankrijk. Tijd voor de comeback van Rusland. Cheremisinov speelde tegen Cadot en maakte een groot deel van de achterstand ongedaan door te winnen met 9-5 en zo de stand op 30-25 te zetten.

De volgende periode ging tussen Safin en Lefort. Hun eerste periode hadden ze allebei gewonnen en nu waren ze gewaagd aan elkaar. De strijd leverde geen winnaar op, want beiden wisten vijf keer te scoren. Cadot werd na zijn nederlaag tegen Cheremisinov omgewisseld voor de vierde schermer van Frankrijk, Jean-Paul Tony Helissey. Veel zin had deze wissel niet, want Tony Helissey werd met 10-3 ingemaakt door Akhmatkhuzin. Zo werd in één klap de Russische achterstand omgezet in een kleine voorsprong (40-38), waardoor het de laatste periode beslissend zou zijn voor de olympische titel.

Rusland hoefde nog maar vijf punten te maken en leek hard op weg om dat ook waar te maken. Cheremisinov speelde tegen Le Pechoux en het ging redelijk gelijk op, waarbij Rusland steeds voor lag. Het beslissende punt op 4-3 werd gemaakt door de Rus, waardoor de eindstand op 45-41 kwam en zo de comeback beloond werd met de gouden medaille.

Chinese sprintsters maken gehakt van Rusland

Het baanwielrennen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft Chinees goud opgeleverd. Nadat Gong Jinjie vier jaar geleden zilver veroverde op de teamsprint was er nu goud voor de Chinese, die dit keer samen reed met Zhong Tianshi.

Eerder in het toernooi had het Chinese duo met 31,928 seconden nog een nieuw wereldrecord gereden, de eerste keer dat een team onder de 32 seconden dook. Dat lukte in de finale niet, maar toch werd Rusland met drie tienden op een voor teamsprintbegrippen forse achterstand gezet. Miriam Welte en Kristina Vogel konden hun gouden medaille van 2012 niet verdedigen: het Duitse duo versloeg Australië in de strijd om het brons. 

De Chinese dames op weg naar olympisch goud, getooid met een stel prachtige helmen (PROSHOTS/Action Images)
De Chinese dames op weg naar olympisch goud, getooid met een stel prachtige helmen (PROSHOTS/Action Images)

Britse achtervolgers pakken goud in heroïsche finale

De Britse achtervolgingsploeg heeft op de olympische wielerbaan in Rio de Janeiro na een bloedstollende finale opnieuw goud gewonnen. Ed Clancy, Steven Burke, Owain Doull en Bradley Wiggins namen het namens de Britten op tegen de Australiërs: Alexander Edmondson, Jack Bobridge, Michael Hepburn en Sam Welsford.

De Aussies begonnen bijzonder sterk en namen zelfs een brutale voorsprong op de Britse favorieten. Toen de Australiërs hun eerste man kwijtraakten begonnen ze pas in de problemen te komen en een kilometer voor het einde namen de Britten het roer in handen. In de laatste ronden leken de Australiërs weg te zakken en aan de finish moesten ze driekwart van een seconde toegeven. 

Het is de derde keer op rij dat de Britten goud winnen op de ploegenachtervolging. Wiggins mag zich nu officieel de succesvolste Britse olympiër ooit noemen: sinds 2004 won hij vijf keer goud, één keer zilver en twee keer brons. 

Het brons op de achtervolging ging naar de jonge Deense ploeg, die geen spaan heel lieten van de Nieuw-Zeelanders. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.