VS: Fethullah Gülen wordt niet uitgeleverd

De Verenigde Staten (VS) levert Fethullah Gülen niet onvoorwaardelijk uit. De Turkse premier Yildirim had gesteld dat uitlevering de enige manier is om de relatie met de VS te verbeteren. De VS wil dat Turkije bewijs levert van de betrokkenheid van Gülen bij de poging tot een staatsgreep. De Turkse premier stelde echter dat dit niet onderhandelbaar is en eist onvoorwaardelijke uitlevering.

Fethullah zelf ontkent iets met de staatsgreep te maken te hebben. Volgens hem is de hele staatsgreep een opzet van Erdogan om zijn onverzadigbare machtshonger te stillen. Sinds de mislukte staatsgreep heeft Erdogan tienduizenden mensen zonder enige vorm van proces of onderzoek laten oppakken en uit functie gezet. Niet alleen in het leger, maar in alle lagen van de samenleving zijn mensen, waarvan Erdogan denkt dat ze tegen hem zijn, slachtoffer van zijn zuiveringsdrang.

De Turkse premier zegt dat het Gülenisten-netwerk uit 50.000 mensen bestaat, maar er zijn ondertussen al zeker 81.000 mensen opgepakt of ontslagen. Ook zijn de omstandigheden waarin de willekeurig opgepakte mensen worden gehuisvest tijdens hun detentie onmenselijk. Zo worden vermeende Gülenisten geboeid en als vee opgesloten in stallen. De Turkse premier stelde dat “Het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken. We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken.

Op 24 augustus bezoekt Vice-president Joe Biden Turkije om de kwestie te bespreken.