Making a Murdererveroordeling ongedaan gemaakt

De neef van Steven Avery - hoofdverdachte uit de documentaire-serie Making a Murderer - moet worden vrijgelaten. De veroordeling van medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach in 2005 is door de rechtbank teruggedraaid.

Brendan Dassey, die ten tijde van de moord 16 was, zou de vrouw samen met zijn oom hebben verkracht, vermoord en vervolgens in stukken gehakt. De politie en rechtbank baseren zich op een bekentenis die de jongen deed. De rechter - en vele kijkers van de Netflix-documentaire - oordeelde echter dat deze bekentenis onvrijwillig was en behoorlijk rammelde.

"De ondervragers maakten de valse belofte dat Dassey zich geen zorgen hoefde te maken", aldus de rechter. "Tel daarbij op dat de jongen minderjarig en verstandelijk beperkt is en hij zonder begeleiding van een volwassene urenlang is ondervraagd en de bekentenis is ongeldig."

In de beelden van de ondervraging is ook te zien hoe de ondervragers Dassey woorden in de mond leggen.

Zowel Dassey als zijn oom Steven Avery werden in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Teresa Halbach. Zij verdween nadat zij op de autosloperij van de Avery-familie was geweest om foto's te maken van enkele auto's.

De serie van Netflix uit december 2015 over de moordzaak deed veel stof opwaaien. In de documentaire wordt de legitimiteit van beide veroordelingen in twijfel getrokken en wordt een duister beeld geschetst van de politie en justitiële macht. 

De enige mogelijkheid voor justitie om Dassey in de gevangenis te houden is door de rechtzaak in zijn geheel over te doen.

De tiendelige documentaire is te zien op Netflix.


Making a Murderer