Iraans goud na schitterend gewichtheffen

heywoodu

Iran heeft de eerste medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen en direct was het goud. Gewichtheffer Kianoush Rostami 'faalde' vier jaar geleden nog door zilver te pakken, waar het hele land op goud had gehoopt.

Het trekken leverde direct een flinke strijd op tussen de twee absolute topfavorieten: Rostami en de Chinees Tian Tao. Tao faalde bij zijn poging op 173kg en ging daarna gelijk door naar 178kg, ook zonder succes. Past in zijn laatste poging lukte het toch nog om het gewicht omhoog te tillen, waarmee hij in één klap weer meedeed in de strijd om goud. Rostami kreeg daarentegen wel 179kg boven zijn hoofd en nam de leiding, terwijl Denis Ulanov uit Kazakhstan met 175kg plek drie in beslag nam.

Tao was de eerste van de grote drie die bij het stoten aan de beurt was, maar zijn poging op 210kg ging de mist in. Ulanov begon met 215kg, een enorme gok voor hem, en dat ging gelijk twee keer fout. Rostami lukte het na twee keer wel, waarna Ulanov het bij zijn derde poging toch nog voor elkaar kreeg. Tao was er echter nog: voor zijn laatste poging ging hij voor 217kg, goed om de leiding te pakken. Tot ieders verbazing lukte dat wél en dus moest Rostami nog volop aan de bak. Met een uiterste krachtsinspanning kreeg hij 217kg eveneens omhoog en zo pakte hij alsnog het goud.

Ondertussen leek het brons voor Ulanov binnen, maar dat was buiten de Roemeen Gabriel Sincraian gerekend. Hij tilde 217kg eveneens omhoog en maakte zijn achterstand van twee kilo op Ulanov zo goed. Omdat Sincraian een lichter lichaamsgewicht had werd de gelijke stand in zijn voordeel beslist. 

Rostami zorgt voor feest in Iran met olympisch goud in een van de grote sporten aldaar (PROSHOTS/Action Images)
Rostami zorgt voor feest in Iran met olympisch goud in een van de grote sporten aldaar (PROSHOTS/Action Images)