Rusland pakt goud op schermen na grote comeback

Het Russische schermenteam heeft goud gewonnen op het onderdeel floret op de Olympische Spelen. Artur Akhmatkhuzin, Alexey Cheremisinov en Timur Safin wonnen van de Fransen Erwan le Pechoux, Enzo Lefort, Jeremy Cardot en Jean-Paul Tony Helissey. Na negen periodes, drie per persoon, stond het scorebord op 45-41.

Bij deze discipline wordt er na elke periode van drie speelminuten gewisseld van schermer, zo speel je tegen elke tegenstander. De Fransen begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Le Pechoux speelde tegen Akhmatkhuzin en kwam al snel met 5-1 voor te staan. In de tweede periode speelde Lefort tegen Cheremisinov en ook deze periode was met 5-3 voor de Fransen, waardoor de voorsprong uitgebreid werd naar 10-4.

De Russen gaven echter niet op, want Safin won nipt van Cadot met 5-4. De tweede beurt voor Lefort leverde hem een 6-5 overwinning op en ook Le Pechoux won zijn periode ruim met 5-2. De tussenstand na vijf periodes was 25-16 voor Frankrijk. Tijd voor de comeback van Rusland. Cheremisinov speelde tegen Cadot en maakte een groot deel van de achterstand ongedaan door te winnen met 9-5 en zo de stand op 30-25 te zetten.

De volgende periode ging tussen Safin en Lefort. Hun eerste periode hadden ze allebei gewonnen en nu waren ze gewaagd aan elkaar. De strijd leverde geen winnaar op, want beiden wisten vijf keer te scoren. Cadot werd na zijn nederlaag tegen Cheremisinov omgewisseld voor de vierde schermer van Frankrijk, Jean-Paul Tony Helissey. Veel zin had deze wissel niet, want Tony Helissey werd met 10-3 ingemaakt door Akhmatkhuzin. Zo werd in één klap de Russische achterstand omgezet in een kleine voorsprong (40-38), waardoor het de laatste periode beslissend zou zijn voor de olympische titel.

Rusland hoefde nog maar vijf punten te maken en leek hard op weg om dat ook waar te maken. Cheremisinov speelde tegen Le Pechoux en het ging redelijk gelijk op, waarbij Rusland steeds voor lag. Het beslissende punt op 4-3 werd gemaakt door de Rus, waardoor de eindstand op 45-41 kwam en zo de comeback beloond werd met de gouden medaille.