FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 augustus 2016

Messi bedenkt zich en blijft international

Lionel Messi zal zich weer beschikbaar stellen voor het nationale elftal van Argentinië. De sterspeler maakte dat vrijdagavond bekend middels een statement. De Barcelona-ster heeft besloten om terug te komen op zijn beslissing om te stoppen als international van Argentinië. Na een gesprek met de nieuwe bondscoach van de Argentijnen, Edgardo Bauza, is Messi tot inzicht gekomen.

“Ik zie dat er veel problemen zijn binnen het Argentijnse voetbal, en ik wil geen nieuwe creëren. Ik wil geen problemen veroorzaken en heb altijd geprobeerd om het tegenovergestelde daarvan te doen. Ik wil helpen waar ik kan. We moeten veel zaken binnen het Argentijnse voetbal zien op te lossen. Maar ik doe dat liever actief dan dat ik van buitenaf kritiek ga lopen geven”, laat Messi weten in een statement.

Zijn liefde voor zijn land zorgt er nu voor dat hij wil meedoen aan de WK-kwalificatiecampagne met de Argentijnse ploeg voor het eindtoernooi in Rusland. "Er hebben veel zaken door mijn hoofd gespookt de laatste dagen. Ik heb serieus gedacht om te stoppen. Maar ik houd zielsveel van mijn land."

“Ik wil iedereen bedanken die mij graag wilden behouden voor de nationale ploeg. Ik hoop dat ik hen binnenkort veel plezier kan leveren."

Badmintonners Piek/Arends uitgeschakeld

Het gemengde duo Selena Piek en Jacco Arends zijn uitgeschakeld in het badmintontoernooi. Ondanks dat het koppel nog een wedstrijd moet spelen in de groepsfase, spelen ze geen rol van betekenis meer. Piek/Arends verloor van het Zuid-Koreaanse duo Ko Sung-hyun en Kim Ha-na en daarmee is een plek in de kwartfinales uit het zicht.

Ondanks de nederlaag kan er niet van schande gesproken worden. De Zuid-Koreanen staan namelijk tweede op de wereldranglijst, dat is vijftien plaatsen hoger dan het Nederlandse duo. Binnen een half uur was de wedstrijd gespeeld in 10-21, 10-21. 

Om een plek in de kwartfinales te halen moesten de badmintonners bij de beste twee in hun groep eindigen. Gisteren verloren de Nederlanders al van de Japanners Kenta Kazuno en Ayane Kurihara, die vandaag ook hun wedstrijd tegen de Amerikaanse Phillip Chew en Jamie Subandhi wonnen.

Morgen komt het Nederlandse duo nog in actie tegen Chew en Subandhi. Voor Arends zitten de Spelen er dan op. Piek komt nog uit in het vrouwendubbeltoernooi, samen met Eefje Muskens hebben zij zich wel geplaatst voor de kwartfinales. 

Volleybalvrouwen in drie sets langs Puerto Rico

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun groepswedstrijd tegen Puerto Rico gewonnen. Oranje won in drie straight sets.

Puerto Rico begon prima aan de wedstrijd en nam gelijk een voorsprong maar Oranje kwam sterk terug en pakte een voorsprong van zes punten. Die voorsprong wisten ze verder uit te bouwen en ze trokken de set met 25-14 naar zich toe. In de tweede set was het Puerto Rico die een voorsprong pakte. Oranje wist echter weer langszij te komen en de set met 25-22 te winnen.

In de derde set ging het aanvankelijk gelijk op. Maar net als in de eerdere sets pakte Oranje halverwege een voorsprong en die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. De set werd met 25-16 gewonnen en daarmee de wedstrijd.

De Graafschap onderuit bij Den Bosch, hattrick Zivkovic bij Jong Ajax

De Graafschap heeft vrijdagavond een nederlaag moeten incasseren op bezoek bij FC Den Bosch. De degradant uit de Eredivisie verloor met in De Vliert met 2-1. 

De Superboeren begonnen goed aan de wedstrijd. De treffer van Dean Koolhof leek de opmaat voor een mooie avond voor de bezoekende club. De avond liep echter anders voor de Doetinchemmers. FC Den Bosch kwam langszij via een omstreden strafschop van Romero Regales. Ze kregen de strafschop na een vermeende handsbal van Tim Keurntjes. Arda Havar besliste het duel na rust in het voordeel van de thuisploeg.

Jong Ajax kende een makkelijke avond op bezoek bij Almere City FC. Het werd 1-4. Grote man bij de Jonge Ajacieden was Richairo Zivkovic met drie treffers. Na een half uur opende hij op aangeven van Abdelhak Nouri de score om acht minuten later de marge te verdubbelen. In de tweede helft stond de spits aan de basis van de 0-3 van Vaclav Cerny. Een kwartier voor tijd was hij zelf goed voor de vierde treffer. Gaston Salasiwa redde de eer van Almere City FC door de 4-1 te maken.

Uit de eerste twee speelronden in de Jupiler League hebben alleen NAC Breda en VVV-Venlo het maximale resultaat behaald. Op doelsaldo is NAC koploper na de 1-2 winst Achilles '29. VVV versloeg MVV in Maastricht met dezelfde cijfers.

Baansprinter Hoogland naar achtste finales

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland heeft zich na de deceptie van de teamsprint uitstekend herpakt op de olympische wielerbaan in Rio de Janeiro. De Nederlander rekende in de individuele sprint in de eerste ronde overtuigend af met de Fransman François Pervis.

Pervis, de wereldkampioen van 2014, had het voordeel dat hij achter Hoogland aan kon rijden. Hij kon echter niet genoeg snelheid verzamelen om er in de laatste meters nog voorbij te gaan en dus gaat de Nederlander naar de achtste finales. Die worden zaterdag verreden, net als de kwartfinales. 

Hilarische blunder doelman Fortuna bezorgt Telstar punt

Fortuna Sittard had de drie punten al bijna ingepakt en kon met een 0-1 zege uit Velsen-Zuid vertrekken. Fortuna-doelman Leon ter Wielen gooide echter bal voor zich uit, maar wist niet dat Telstar-speler Donny van Iperen nog achter hem stond. 

De middenvelder sprint van achteren stiekem langs de doelman, pikt de bal op en scoort: 1-1! Kijk het doelpunt terug in de video hieronder. 

Fortuna was de betere ploeg maar kwam niet tot scoren. pas in de 90e minuut kwam er verandering in. Invaller Djibril Dianessy scoorde de 0-1. Daarna ging het echter toch nog mis voor Fortuna, zoals hierboven te zien. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 32

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was d3zeeee met het volgende onderschrift: "Riciardo presenteert nieuw design redbull blikje."

De opgave van deze week:

De Amerikaanse turnster Simone Biles is met iets anders bezig dan turnen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
De Amerikaanse turnster Simone Biles is met iets anders bezig dan turnen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Zweedse voetbalsters sturen titelverdedigsters VS naar huis na strafschoppen

De Zweedse voetbalsters hebben voor een gigantische stunt gezoergd door de Verenigde Staten na strafschoppen te verslaan. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1. De strafschoppen werden beter benut door de voetbalsters uit Zweden. 

Stina Blackstenius scoorde na een uur spelen het eerste doelpunt van de wedstrijd. De Zweedse wist de Amerikaanse doelvrouw Hope Solo te verschalken. Alex Morgan scoorde een kwartier later de gelijkmaker. De Amerikenen wonnen vier van de vijf eerdere edities van het olympisch voertbaltoernooitoernooi. In 1996, 2004, 2008 en 2012 was het land het beste. In 2000 haalden ze de finale maar werd er verloren van Noorwegen. 

Morgan nam de eerste strafschop namens de Verenigde Staten, maar zag dat de Zweede doelvrouw Hedvig Lindahl haar inzet keerde. Solo redde nog een strafschop van Linda Sembrant, maar daarna was het de Amerikaanse Christen Press die hoog over schoot. Lisa Dahlkvist benutte de beslissende strafschop en zorgde voor een grote stunt. Niet eerder werd een olympisch voetbalduel bij de vrouwen beslist vanaf de strafschopstip.

Zweden neemt het in de halve finale op tegen of Brazilië of Australië. Duitsland heeft inmiddels China met 1-0 verslagen en zal in de halve finale aantreden tegen de winnaar uit het duel Canada - Frankrijk. 

Freitag zonder moeite naar halve finale drie meter plank schoonspringen

Schoonspringster Uschi Freitag heeft in de voorronde van de drie meter plank tijdens de Olympische Spelen de halve finale gehaald. De Maastrichtse deed precies wat er verwacht werd en maakte geen fouten in haar sprongen. Met constante scores van 64.50, 65.10, 63.00, 61.50 en 63.00 en in totaal 317.10 punten sprong Freitag naar een elfde plaats. Voor een plek in de halve finale moest Freitag bij de beste achttien horen.

Om naar de finale te kunnen is een plek bij de beste twaalf nodig. Morgen om 21:00u Nederlandse tijd wordt de halve finale afgewerkt. Jennifer Abel uit Canada plaatste zich als eerste met een totaal van 373.00 punten, gevolgd door de Chinezen Zi He en Tingmao Shi. 

Nog volop medaillekansen voor Oranje-zeilers

Buiten het goud van Dorian van Rijsselberghe is Nederland nog op meerdere vlakken in de race om de medailles bij het zeilen. Marrit Bouwmeester staat na acht races op de tweede plaats in de Laser Radial-klasse, tien punten achter de leidster Anne-Marie Rindom.

De Deense moet alleen wel op haar tellen letten, ze is nameijk in één race gediskwalificeerd geweest en kan zich geen slecht resultaat meer veroordelen. Datzelfde geldt trouwens voor Bouwmeester, die met een zesde en dertiende plek vandaag toch veel ruimte prijsgaf. Ze staat zelf wel vier punten voor op plek drie en ruim dertien op de vierde plek.

In de Laser-klasse bij de mannnen kan het voor Rutger van Schaardenburg nog alle kanten op. Het is zonde dat hij vandaag een 22e plek noteerde in de eerste race, maar hij herstelde zich goed in race twee (4e). De zeiler staat nu op de vijfde plaats, op dertien punten van het zilver en zestien van het brons. ook hier zijn, net zoals bij Bouwmeester, nog drie races te gaan.

Ook in de Finn-klasse zijn er nog medaille kansen met Pieter-Jan Postma. Die hadden vandaag een rustdag en daardoor bleef Postma, vierde op de Spelen van Londen, staan op plaats vijf. Voor Lilian de Geus wordt het al wel moeilijk om nog een medaille te halen. Ze werd vandaag knap tweede, zevende en vijfde, maar enkele eerdere slechte prestaties lijken haar de nek om te doen.

De medaillekansen voor de boten in de 470 en 49er FX klasse bij de vrouwen lijken na enkele races al nihil. Overigens werden enkele races door de late aanvangstijd van de eerdere races verplaatst naar morgen.

De Geus staat nu zevende in het klassement met tien punten achterstand op brons en slechts dertien op goud. Maar met enkel de medalrace nog voor de boeg, wordt dat een lastig verhaal.

Nog volop medaillekansen voor Oranje-zeilers (Pro Shots / Action Images)
Nog volop medaillekansen voor Oranje-zeilers (Pro Shots / Action Images)

Rio 2016, de leukste tweets van 12 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Het was een gouden dag vandaag:

Over goud gesproken, deze kleine Phelps-telg steunt natuurlijk zijn vader:

Voor de pers is het nog niet zo makkelijk, vindt maar eens een plekje in al dit geweld:

Het gevoel lijkt te kantelen voor Oranje na de moeizame dagen zoals hieronder beschreven:

Dit is pijnlijk:

En dit pijnlijk grappig:

Tijd voor poëzie:

Sport inspireert:

Oranje houdt Rio schoon:

Goed idee voor een alternatieve loopbaan voor beiden:

Roeister Ilse Paulis heeft blijkbaar een bijnaam die ze in het HHH goed kan gaan uitleven:

Het judotoernooi zit erop dus deze mannen zijn klaar:

Voor deze man gaat het beginnen:

Nederland leeft mee met TeamNL:

Annemiek van Vleuten is weer goed op de been, ze was Nederlandse sporters aan het supporteren:

Roy Meyer kwam ons al zo bekend voor:

Ai:

IS-leider Afghanistan en Pakistan gedood

De leider van terreurbeweging Islamitische Staat in Afghanistan en Pakistan is gedood door een Amerikaanse drone. Dat heeft de Afghaanse ambassadeur in Pakistan vrijdag gezegd. Een bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde het bericht.

Hafiz Saeed Khan kwam 26 juli aan zijn einde in Kot, een district in de Afghaanse provincie Nangarhar, aldus de ambassadeur. Het is de tweede keer in enkele maanden dat een hooggeplaatste extremist in de regio wordt uitgeschakeld. In mei kwam de leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Akhtar Mansour, om bij een droneaanval in Pakistan.

Hoe sterk IS precies is in Pakistan en Afghanistan is niet duidelijk. De terreurbeweging eiste deze week de verantwoordelijkheid voor een aanslag op een Pakistaans ziekenhuis op, die aan 74 mensen het leven kostte. Dezelfde aanslag werd echter ook geclaimd door de Pakistaanse Taliban.

IS-leider Afghanistan en Pakistan gedood
IS-leider Afghanistan en Pakistan gedood (Foto: ANP)

Nederlander gezant IMF in Griekenland

De Nederlandse econoom Dennis Botman wordt de hoogste vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland. Hij neemt volgende maand het stokje over van de Amerikaanse afgevaardigde Wes McGrew.

Botman werkt sinds 2002 bij het IMF en is gespecialiseerd in financiële crises. Hij was eerder voor het instituut onder meer werkzaam op de Filipijnen. Botman heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Het IMF was betrokken bij de onderhandelingen over de steunprogramma's die Griekenland heeft gekregen van de Europese Unie en is een van de geldschieters van het land.

Nederlander gezant IMF in Griekenland
Nederlander gezant IMF in Griekenland (Foto: ANP)

Minder dan miljoen analoge telefoonaansluitingen

Steeds minder Nederlanders hebben een analoge vaste aansluiting voor telefonie. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Mensen gebruiken niet langer hun analoge verbinding, maar stappen over naar bellen via de internetverbinding.

De reden dat het aantal analoge aansluitingen daalt is dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor complete paketten met internet, televisie en (mobiel) bellen. Uit de cijfers van de ACM blijkt dat steeds meer consumenten een dergelijk pakket hebben aangeschaft. In het eerste kwartaal van 2016 steeg het aantal mensen met een 'triple play-pakket' met 5 procent. Het aantal 'quad play-pakketten' steeg zelfs met 11 procent.

Uit het onderzoek is ook duidelijk geworden dat Nederlanders steeds meer data verbruiken en dat doen ze steeds vaker via 4G in plaats van het langzamere 3G. Sinds 4G begin 2015 voor het eerst werd gebruikt, is het dataverbruik met een kwart toegenomen.

Minder dan miljoen vaste aansluitingen
Minder dan miljoen analoge telefoonaansluitingen (Foto: BuzzT)

Eerste Noord-Koreaanse goud op Spelen Rio

Gewichthefster Rim Jong-sim heeft Noord-Korea het eerste goud van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bezorgd. In de klasse tot 75 kilogram was de vicewereldkampioene een klasse apart. Vier jaar eerder had Rim in Londen al goud gewonnen in de klasse tot 69 kilogram. 

Rim sloeg bij het eerste onderdeel, trekken, al gelijk een gat van vijf kilo met de rest: zij tilde 121 kilogram boven haar hoofd, terwijl Darya Naumava uit Wit-Rusland en de Spaanse publiekslieveling Lidia Valentin Perez tot 116 kilogram kwamen. Wereldkampioene junioren Iryna Dekha leek de vierde die om de medailles mee kon gaan strijden en met 114kg maakte ze dat voorlopig waar.

Bij het stoten ging het in eerste instantie om het zilver, waar Dekha af moest haken. Valentin tilde 135, 138 en 141 kilo op, maar Naumava volgde haar keer op keer met één kilo extra en pakte zo het zilver. Rim had daarna aan één poging genoeg op het goud te pakken en na 145 tilde ze ook 153 kilogram nog boven haar hoofd. 

Aan Rim zit overigens nog een opvallend verhaal vast. Vorig jaar raakte ze op het WK in Houston ernstig geblesseerd, maar toch werd ze - zo leek het althans - door haar coaches 'gedwongen' om maar door te gaan, wat haar toch nog zilver opleverde. Daarover valt hier meer te lezen.

Rim pakte met ogenschijnlijk speels gemak het olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Rim pakte met ogenschijnlijk speels gemak het olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Judotoernooi voorbij, opnieuw Frans goud

Hirayoshi Harasawa is er niet in geslaagd topfavoriet Teddy Riner te verslaan in het judo voor zwaargewichten bij de mannen. De Fransman wint hierdoor het laatste goud van het judotoernooi.

Riner was vanaf het begin agressief tegen de Japanner, die ook al heel vroeg in de partij tegen een strafje aan keek. Dit nadeel verdubbelde zich al na een ruimte minuut, waardoor de Fransman zijn duidelijke favorietenrol waar leek te gaan maken. Hij kreeg nog wel een bestraffing, maar dit mocht niet baten in opnieuw een saaie finale. Een Israeliër en een Braziliaan namen het brons mee naar huis

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

sc Heerenveen en FC Utrecht openden vanavond de tweede speelronde van de Eredivisie. Heerenveen kwam na ruim tien minuten op voorsprong door een doelpunt van Slagveer. Twintig minuten later kreeg Utrecht een strafschop, die benut werd door Haller. De bezoekers zetten door en maakten amper twee minuten later de 1-2. 

In de tweede helft kwam Heerenveen via een fout van doelman Ruiter op 2-2 door een doelpunt van aanwinst Ghoochannejhad.

Haller schiet de penalty achter doelman Mulder (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Haller schiet de penalty achter doelman Mulder (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

sc Heerenveen

2 - 2

FC Utrecht

 12' Slagveer
 69' Ghoochannejhad
   33' Haller (pen)
 35' Ramselaar
 
 Gele kaart: St. Juste (sc Heerenveen), Amrabat (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St. Juste
Van Anken
Bijker
Van Amersfoort (Veerman/65)
Schaars
Namli
Slagveer (Thorsby/84)
Reza (Thern/87)
Zeneli
  Ruiter
Troupée
Leeuwin
Janssen
Conboy
Ramselaar
Strieder
Ayoub (Ludwig/90+2)
Amrabat
Rubin (Joosten/73)
Haller

Saai judoduel zorgt voor Frans goud

Emilie Andeol heeft Idalys Ortiz weten te verslaan in de laatste judofinale voor zwaargewichten bij de vrouwen. Het was allerminst een boeiende finale, maar na 7 minuten kwam er uiteindelijk een winnaar.

Andeol en Ortiz erg passief, wat zorgde voor een strafje voor beiden vroeg in de partij. Helaas voor de kijker bleef de partij doodsaai, ondanks dat er een paar aanvalletjes te zien waren. Zodoende gingen we naar de golden score, waarin pas na 3 minuten een houdgreep te zien was voor Andeol. Zodoende laat het eerste goud nog op zich wachten voor Cuba. De bronzen plakken gingen naar Japan en China.

Hoogland door naar 1/16 finales individuele sprint

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland reed tijdens de kwalificatie voor de individuele sprint een achtste tijd, waarmee hij zich zonder al te veel problemen heeft gekwalificeerd voor de 1/16 finale. Met een 9,837 kwam hij 0,286 te kort op de Brit Jason Kenny, die met een olympisch record de concurrentie ver achter zich liet. Theo Bos kwam niet verder dan een 21e plek en is uitgeschakeld.

In de 1/16 finale, waarin de langzaamste van een duo dat tegen elkaar racet wordt uitgeschakeld, treft Hoogland de Fransman Francois Pervis, die zich als elfde kwalificeerde met 9,898. De twee treffen elkaar later vanavond om 22:51.

Goud zeker voor Van Rijsselberghe in RS:X-klasse

Dorian van Rijsselberghe kan net als vier jaar geleden al voor de medalrace het goud veiligstellen. De windsurfer won de eerste twee races van vandaag en heeft nu een voorsprong van achttien punten op zijn naaste belager Nick Dempsey.

Als Van Rijsselberghe, die in Londen goud won, vanavond al zeker van de gouden medaille wil zijn, dan dient hij in de laatste race van vandaag nog minstens één punt uit te lopen op de Brit Dempsey. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld bij een zege hij zich zondag zich voor de tweede als olympisch kampioen zou kunnen laten huldigen.

De derde en laatste race van vandaag kan elk moment beginnen. 

Update 21.58 uur

Dorian van Rijsselberghe heeft zijn olympische titel geprolongeerd. De windsurfer finishte in de twaalfde race als zesde en finishte daarmee voor zijn enig overgebleven concurrent Dempsey. Zijn voorsprong van 21 punten kan hij zondag tijdens de medalrace niet meer kwijtraken en daarom is Van Rijsselberghe nu al zeker van het goud.

Vier jaar geleden wist hij nog een race eerder het goud binnen te halen. Bij deze Spelen ging het in het begin iets minder, maar vanaf de tweede dag was Van Rijsselberghe niet meer uit de top weg te slaan. Langzaam maar zeker zette hij de Brit Dempsey verder op achterstand en deze is nu dus groot genoeg zodat hij zondag freewheelend de medalrace kan uitvaren. 

Opnieuw olympisch goud voor Van Rijsselberghe (Pro Shots/Action Images)
Opnieuw olympisch goud voor Van Rijsselberghe (Pro Shots/Action Images)

Van den Berg eindigt net naast podium in boogschiettoernooi

Sjef van den Berg is bij het boogschieten doorgedrongen tot de halve finale. In de kwartfinale won de Nederlander met 6-4 van de Zuid-Koreaan Seung-yun Lee. 

De eerste set ging met 29-28 naar de Koreaan. De tweede werd vervolgens met dezelfde cijfers gewonnen door Van den Berg. De derde set ging ook naar de 21-jarige Nederlander, omdat Lee twee mindere scores had: 29-28, waardoor de stand 4-2 was. Van den Berg had dus in de vierde set de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar zijn drie negens waren niet genoeg voor de setwinst. Lee scoorde 29 en trok de tussenstand naar 4-4.

In de laatste en beslissende set begon Van den Berg met twee tienen. Ook Lee opende met dezelfde score, waardoor het aankwam op de laatste pijl. Van den Berg schoot nogmaals een tien, zodat de druk volledig op de schouders van de Koreaan kwam te liggen. Hij scoorde echter een 9, niet genoeg voor de winst. Van den Berg speelt over ongeveer veertig minuten de halve finale. Ook de aansluitende finale is vanavond.

Update 21.10 uur
Van den Berg heeft de halve finale tegen Jean-Charles Valladont met 7-3 verloren. De eerste set ging makkelijk met 28-26 naar de Nederlander, mede dankzij twee tienen. In de tweede set hadden beide schutters last van de wind, want scores zoals een 7 en een 8 passeerden de revue. Valladont ging aan de leiding, maar de laatste pijl van Van den Berg zorgde voor een gelijke score: 25-25.

De derde set ging naar de Fransman, hij scoorde twee negens en een tien. Deze score was al na twee pijlen van Van den Berg onoverbrugbaar, omdat hij een negen en een acht schoot. Eindstand in de set was 28-25 voor de Valladont, wat de tussenstand op 3-3 zette. Ook in de vierde set scoorde Van den Berg niet genoeg om op voorsprong te komen. Drie keer een acht voor de Nederlander was minder dan de 26 die Valladont neerzette. Zo verdween de 3-1 voorsprong als sneeuw voor de zon en werd het een 3-5 achterstand. 

De eerste pijl in de vijfde set was voor Van den Berg. De tendens van de vorige set zette zich door, want hij begon met een 6. De twee volgende pijlen waren met een tien wel goed, maar toen stond de Fransman al ruim voor. De beslissende set ging met 29-26 naar Valladont. 
Van den Berg speelt iets voor half tien de wedstrijd om de bronzen medaille. 

Update 21.45 uur
De strijd om de derde plaats heeft Van den Berg verloren. Hij verloor de wedstrijd tegen de Amerikaan Brady Ellison met 6-2, waardoor hij uiteindelijk als vierde eindigt in het toernooi. Van den Berg begon de wedstrijd met een slechte zes, gevolgd door twee tienen. De Amerikaan schoot 27, waardoor hij de eerste set wist te winnen. In de tweede set ging de Nederlander beter van start door een negen te schieten. Hij vervolgde met nog twee negens en Ellison kwam één puntje te kort om gelijk te maken. De set ging naar Van den Berg om zo de stand gelijk te trekken: 2-2.

De derde set werd gewoon door de Amerikaan. Hij schoot drie tienen en dat was iets meer dan de 28 van Van den Berg. Het was dus in de vierde set aan de Nederlander om de set te winnen om zo nog kans te maken op een medaille. Hij begon de set weer met een mindere pijl, een zeven. De tweede pijl was goed met een tien, maar de derde pijl was weer een zeven. Zo kreeg de Ellison zijn kansen om de bronzen medaille te veroveren en deed dat ook. Met 28-25 won hij de laatste set en zette de eindstand op 6-2. 

Van den Berg halvefinalist na winst op Koreaan (PRO SHOTS/Action Images)
Van den Berg eindigt als vierde (PRO SHOTS/Action Images)

Nederland als vijfde gekwalificeerd voor teamsprint vrouwen

Wielrensters Laurine van Riessen hebben zich als vijfde gekwalificeerd voor de teamsprint van vanavond. Het Nederlandse duo ging tweemaal de baan rond in 33,189, waarmee ze zich ruim kwalificeerden voor de eerste ronde, waar een top acht-klassering voor nodig was.

China was het rapste in de sessie. Het Chineze duo Gong en Zhong zetten een tijd neer van 32.305, ruim drie tienden sneller dan de nummer twee Rusland en een olympisch record. Duitsland finishte als derde, gevolgd door Australië. Nieuw-Zeeland eindigde als negende en zal niet deelnemen aan de eerste ronde.

MacLennan prolongeert titel trampolinespringen

Rosannagh MacLennan heeft op de Olympische Spelen op het onderdeel trampolinespringen haar titel geprolongeerd. De Canadese was met een score van 56.456 te sterk voor de rest van het veld. Haar moeilijkheidsgraad was met 15.000 niet de hoogste, die eer ging naar de Chinese He Wenna met 15.200, maar haar uitvoering was wel veel beter dan de rest.

Het zilver ging naar de Britse Bryony Page, die 56.040 nodig had om het zilver voor de Chinese Li Dan weg te kapen. He werd ondanks haar moeilijkheidsgraad vierde, de uitvoering van haar sprongen waren niet goed genoeg voor een medaille. 

Chinezen snelwandelen naar goud en zilver

China heeft op de 20 kilometer snelwandelen op de Olympische Spelen goud en zilver veroverd. Dankzij een razendsterk slot wandelde Zhen Wang naar het goud, voor zijn landgenoot Zelin Cai. 

Lang was het de Brit Tom Bosworth die de wedstrijd maakte: hij pakte vroeg de leiding en wandelde kilometers op kop. De Keniaan Samuel Gathimba volgde een tijd in zijn voetsporen, maar hij zakte ver terug en haalde uiteindelijk de finish niet. Drie kilometer voor de finish plaatsten Zhen en Zelin de aanval en daar kon niemand volgen. De Australiër Dane Bird-Smith slaagde er tot verdriet van het publiek in de Braziliaan Caio Bonfim in de slotmeters van zich af te houden en het brons te pakken.

De Japanners lieten weer het gebruikelijke riedeltje zien op de 20 kilometer: vroeg in het seizoen waren ze zo snel dat ze ver bovenaan de wereldranglijsten staan, maar zoals altijd ging het op het moment supreme weer grandioos mis. Daisuke Matsunaga werd nog wel zevende, zijn landgenoten werden 21e en 42e. Wereldkampioen Miguel Angel Lopez kwam tot de elfde plek. 

Het peloton vertrekt voor een 20 kilometer lange wandeltocht (PROSHOTS/Action Images)
Het peloton vertrekt voor een 20 kilometer lange wandeltocht (PROSHOTS/Action Images)

Dressuurruiters grijpen naast medaille op teamevenement

De Nederlandse dressuurruiters hebben voor het eerst sinds 2004 naast een medaille gegrepen bij het teamevenement. De vier ruiters, bestaande uit Adelinde Cornelissen, Edward Gal, Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud staat op dit moment vierde en zullen al zeker naast een medaille grijpen.

Na de Grand Prix van gisteren en eergisteren stond het team al vierde. Het verloor al snel Cornelissen met haar paard Parzival, die was gebeten door een spin en kon zich geen fouten permiteren. Dit gebeurde eigenlijk ook niet, maar het niveau van de combinaties was net niet hoog genoeg.

Mindere scores van de Verenigde Staten gaven de ploeg nog hoop voor een derde plaats, maar de laatste ruiter Laura Graves zette met een uitstekende Grand Prix Special de Amerikanen op de derde plaats. Het teamevenement is nog niet over, maar het goud gaat zo goed als zeker naar Duitsland, voor Groot-Brittannië en dus Amerika.

Roy Meyer ook eruit in herkansingen

Na Tessie Savelkouls heeft ook Roy Meyer geen kans gekregen om voor de bronzen medaille te vechten op het judotoernooi. Meyer verloor op straffen van Rafael Silva. Ook hij is daardoor gedeeld 7e geworden op het olympisch toernooi.

Meyer was te passief in de wedstrijd en kreeg daardoor het eerste strafje. Ook daarna duurde het lang voordat hij aanzette en oordeelde de scheidsrechter dat ze allebei passief waren. Uiteindelijk probeerde hij het nog wel, maar het leverde eigenlijk niets meer op. Zelfs een strafje voor de Braziliaan zat er niet in en zo is ook Meyer uitgeschakeld.

Bacosi wint in Italiaanse skeetfinale

Op het onderdeel skeet in de schietsport bij de vrouwen is de titel naar de Italiaanse Diana Bacosi gegaan. In de finale wist zij slechts één doelwit te missen en won hiermee van haar landgenote Chiara Cainero, die één misser extra nodig had. 

De bronzen medaillewedstrijd werd gewonnen door de Amerikaanse Kimberley Rhode. Zij moest Mang Wei verslaan. In de reguliere schoten lukte dit niet en kwamen de dames op een gelijke stand met maar één misser, 15-15.. In de shoot-off was uiteindelijk Rhode sterker door zeven keer het doelwit te raken tegenover zes van de Wei. 

Savelkouls uitgeschakeld in herkansingen

Tessie Savelkouls is uitgeschakeld in de herkansingen. Ondanks een vroeg strafje van de Koreaanse opponent Minjeong Kim had Savelkouls geen enkele kans.

Savelkouls kon de pakking nooit goed krijgen en ondanks twee strafjes voor de Koreaanse en 1 voor haar vanwege foutjes in het begin kon Savelkous daardoor eigenlijk nooit kans op de winst krijgen. Eerst waren er twee yukos voor de Koreaanse, gevolgd door een houdgreep die ippon opleverde. Savelkouls eindigt hierdoor het olympisch toernooi als 7e.

Blizzard verhoogt de tick rate van Overwatch naar 60

Bij de lancering van Overwatch werd er veel gesproken, meestal in negatieve zin, over de tick rate van de game. Deze was slechts 20, in tegenstelling tot het breder ondersteunde 60, wat het bloed onder de nagels van veel gamers haalde.

Een hogere tick rate zorgt voor een nauwkeurigere speelervaring, doordat de servers jouw input sneller registreren en verwerken. Hoewel Overwatch al ondersteuning had voor 60 tick rate, was dit beperkt tot een optie in custom games. Blizzard heeft vandaag weten te melden dat ze in het proces zijn om dit clientwijd door te voeren op pc. Dit betekent dat ook Quick Play, Competitive Play en de wekelijkse Brawls gaan draaien met een 60 tick rate.

Blizzard houdt wel rekening met gamers met een mindere internetverbinding. Wanneer het systeem opmerkt dat jouw internetverbinding niet snel genoeg is voor een 60 tick rate, wordt deze automatisch verlaagd. In de toekomst hoopt Blizzard een optie toe te voegen waarmee men zelf een limiet kunnen invoeren.

Overwatch

Hockeyers komen te kort tegen Duitsland

De hockeyheren hebben hun laatste groepswedstrijd niet met een positief resultaat kunnen afsluiten. In de strijd om de groepswinst tegen de Duitsers werd mede dankzij een zeer beroerde eerste helft verloren met 2-1 (1-0, 0-0, 1-1, 0-0).

De Duitsers zijn zeker geen onbekenden voor Nederland op de Olympische Spelen. In 2012 troffen de twee teams elkaar twee keer: de eerste keer in de groepsfase won Nederland, de tweede keer in de finale won Duitsland. Beiden staan tevens op zeven punten in de poule, waardoor de winnaar van dit duel als groepswinnaar naar de finales gaat. Nederland leek echter geen serieuze gooi te doen naar de overwinning; in de hele eerste helft waren het constant de Duitsers die gevaarlijk werden. Nederlandse keeper Jacob Stockmann hield zijn team in de wedstrijd door zeer sterk te keepen, slechts één bal belandde in het doel.

Ook in de tweede helft begon Nederland niet van harte. De Duitsers waren duidelijk bijgekomen in de rust en rekenden bijna meteen af met de zwakke Nederlandse verdediging en scoorden de 2-0. Na dit doelpunt begon Nederland eindelijk in de wedstrijd te komen en werden de eerste kansen gecreëerd. Uit een overtalsituatie waarin de Duitsers het met twee spelers minder moesten doen maakte Severiano van Ass na twee missers op de paal dan eindelijk het eerste doelpunt voor Oranje.

Ook in het laatste kwart was Nederland de sterkere van de twee, maar mede door vier gemiste strafcorners en het verliezen van de videoscheidsrechter werd er niet meer gescoord. Nederland speelt nu tegen de nummer drie van de andere poule. Momenteel lijkt dat wereldkampioen Australië te worden, maar nog niet alle wedstrijden zijn gespeeld. Voor Nederland is het te hopen dat Australië ontlopen wordt zo vroeg in het toernooi.

Opscheppende IS-fan opgepakt in Italië

De Italiaanse politie heeft een 26-jarige Tunesiër opgepakt die via Facebook nogal de aandacht op zichzelf had gevestigd. Eerst verheerlijkte hij aanslagen die uit naam van Islamitische Staat (IS) zijn gepleegd, vervolgens plaatste hij foto's van mogelijke doelwitten voor nieuwe aanslagen, waaronder de toren van Pisa, meldde het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag.

Toen de man een lijst plaatste met de namen van 'martelaren', eindigend met zijn eigen naam, besloot de politie maar eens in te grijpen. De man is opgepakt. Kennelijk waren er geen concrete aanwijzingen dat hij echt op het punt stond een aanslag te plegen; de autoriteiten sturen volgens ANSA aan op uitzetting naar zijn geboorteland.

Pochende 'martelaar' opgepakt in Italië
Pochende 'martelaar' opgepakt in Italië (Foto: ANP)

IS trekt zich terug uit Manbij

Na een wekenlange strijd heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zich uit de strategisch belangrijke stad Manbij in het noorden van Syrië teruggetrokken. Syrisch-Koerdische troepen kondigden vrijdag de complete "bevrijding" van de stad aan.

De jihadisten hebben zich teruggetrokken naar de stad Dscharablus, ten noorden van Manbij. Een woordvoerder van de Militaire Raad van Manbij zegt dat de IS-strijders ongeveer 2000 inwoners van de stad hebben ontvoerd als schild. "We hebben niet op ze geschoten, omdat ze burgers als menselijk schild bij zich hadden."

Eerder wisten meer dan 2500 burgers te ontsnappen uit de laatste door IS gecontroleerde wijk in het noorden van de stad. Het ging vooral om vrouwen en kinderen, werd gezegd in kringen van de Democratische Krachten van Syrië (DFS). In Manbij wordt nu in eerste instantie naar mijnen gezocht, meldt het pro-Koerdische persbureau Firat.

Meer dan twee maanden hebben Koerdische strijders van de DFS met luchtsteun van de Amerikanen geprobeerd Manbij in te nemen. De stad werd in 2014 door de jihadisten veroverd en gold als belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar IS-bolwerk al-Raqqa.

IS trekt zich terug uit Manbij
IS trekt zich terug uit Manbij (Foto: ANP)

Rusland plaatst raketsysteem op de Krim

Rusland heeft zijn geavanceerde S-400 raketsysteem voor luchtverdediging op het geannexeerde schiereiland de Krim geplaatst. Dit meldden Russische media vrijdag, verwijzend naar een verklaring van het ministerie van Defensie.

De aankondiging komt twee dagen nadat president Vladimir Poetin had beloofd tegenmaatregelen te nemen na wat hij noemde gevechten tussen Russische troepen en Oekraïense saboteurs in het noorden van de Krim.

Oekraïne ontkende dat de schermutselingen plaatsvonden. Het land heeft zijn leger aan de grens met de Krim wel in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland in 2014.

Rusland plaatst raketsysteem op de Krim
Rusland plaatst raketsysteem op de Krim (Foto: ANP)

Kuijken en Vastenburg twijfelen over bizar wereldrecord

Hardloopsters Jip Vastenburg en Susan Kuijken werden vrijdag in de olympische finale op de 10 kilometer volledig weggevaagd en kwamen slechts tot 28e en 14e plekken. Goud was er voor de Ethopische Almaz Ayana, die het 23 jaar oude en zeer dubieuze wereldrecord van de Chinese Wang Junxia verpulverde. Dat leek de Nederlandse dames niet helemaal lekker te zitten.

Gevraagd of Vastenburg een tijd van 29:17 minuten - het nieuwe wereldrecord - als onmogelijk zag antwoordde ze op opvallende wijze. "Nou ja, misschien denk ik nog steeds wel dat het onmogelijk is, maar ja, het gebeurt hier...ik weet het niet. Ik ga hier niet op tv zeggen dat ik er twijfels bij heb, maar het is wel heel hard, laat ik het zo zeggen", aldus Vastenburg.

"Nou, nee", antwoordde Kuijken duidelijk op de vraag of ze 29:17 voor mogelijk had gehouden. "Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken, want ze hebben in Ethopië en Kenia natuurlijk niet de infrastructuur om al die atleten gewoon goed op doping te testen. Ik geef wél altijd op waar ik ben en ik kan wél op elk moment getest worden, maar daar gaat het anders. Dan krijg je 's avonds een belletje dat je de volgende dag getest wordt en kun je aan een of ander infuus gaan hangen om het allemaal weer schoon te maken. Je kunt niet iedereen verdenken, maar je weet ook niet zeker of ze schoon zijn."

Dat laatste geldt uiteraard voor sporters uit alle landen, hoewel die dan weer niet genoemd worden door het duo. Zo was er vorig jaar op het WK een niet nader te noemen Europese sprintster die de toptijden van tot aan de nok met doping volgespoten Oost-Duitse dames aan gort liep, zo mogelijk nog opvallender dan de tijd van Ayana op de 10 kilometer. Daar worden overigens niet openlijk twijfels over geuit door de Nederlandse atletes. 

Almaz Ayana liep naar het goud in een nieuw wereldrecord (Pro Shots / Action Images)
Almaz Ayana liep naar het goud in een nieuw wereldrecord (Pro Shots / Action Images)

Handbalsters spelen opnieuw gelijk na thriller

Voor de tweede maal op rij hebben de handbalsters een wedstrijd afgesloten met een gelijkspel. Ditmaal niet doordat een strafworp in de laatste seconde gemist werd, maar dankzij een fraai doelpunt in de laatste seconde waarmee de 29-29 tegen Zweden gescoord werd.

De handbalsters komen, in tegenstelling tot eerdere toernooien dit jaar, maar moeizaam in het toernooi. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Zweden balanceren de dames op het randje van uitschakeling met twee punten voorsprong op Zuid-Korea. Vandaag moest dan ook absoluut gewonnen worden om niet te hoeven vrezen om de vierde plek in poule B.

De wedstrijd begon gelijkwaardig. Zowel Nederland als Zweden maakten weinig fouten en de stand ging lange tijd gelijk op. Met nog tien minuten op de klokken in de eerste helft begon Zweden op gang te komen en werd een kleine voorsprong opgebouwd. Nederland herstelde zich, maar ging wel met een achterstand van drie punten de rust in.

In de tweede helft was het juist Nederland dat de overhand had. De voorsprong van de Zweden werd wel vergroot naar vier punten, maar hier was na tien minuten spelen niks meer van over. Uit paniek werd er een time-out aangevraagd om een grote achterstand te voorkomen, wat ook zijn vruchten afwerkte: opnieuw was er geen duidelijke ploeg met de overhand meer.

Met nog anderhalve minuut te spelen waren het dan alsnog de Zweden die na een Nederlandse fout hun voorsprong vergrootten naar twee punten. Nederland gaf zich echter niet gewonnen en scoorde bijna direct opnieuw. Met nog een minuut te spelen mocht Zweden in de aanval en het begon erop de lijken dat een verlies onvermijdelijk was. De Zweedse aanval mislukte echter compleet en Nederland had nog een halve minuut om de gelijkmaker te maken. Keepster Jasmin Jankovic werd gewisseld voor een veldspeelster voor wat een alles of niets-aanval zou worden. Oranje maakte geen fouten en dankzij een geweldig schot van Danick Snelder scoorde Nederland de broodnodige gelijkmaker.

Nederland heeft nog maar één poulewedstrijd te gaan, zondag tegen huidige leider Rusland. Grootste concurrent om een plek in de knock out-fase Zuid-Korea speelt vannacht tegen Frankrijk. Alleen als Nederland van Rusland verliest en Korea tegen zowel Frankrijk als zondag tegen Argentinië wint, kan er nog verandering komen in de rangorde.

De handbalsters lijken op weg naar een nipte vierde plek
De handbalsters lijken op weg naar een nipte vierde plek

Kromowidjojo en Dekker halen halve finale 50 meter vrije slag

Op de zevende dag van de Olympische Spelen hebben Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker zich weten te plaatsen voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo, de regerend olympisch kampioene op dit onderdeel deed dit in een tijd van 24,57, welke goed was voor een gedeelde achtste plaats.

Dekker zwom naar een prima 24,77 (gedeeld dertiende). Na een enerverend jaar waarin ze te horen kreeg dat ze baarmoederhalskanker kreeg en hiervoor geopereerd werd staat de 30-jarige Dekker weer op tijd fit aan de start. Vannacht in de halve finales om 4:00u Nederlandse tijd wordt bekend wie in de finales mogen starten. De Deense Pernille Blume in 24.23 heeft zich als eerste geplaatst, gevolgd door Francesca Halsall (GBR) in 24.26. 

Moeilijke hoogspringcompetitie voor Nederlandse zevenkampsters

De Nederlandse dames hebben met pijn en moeite de schade beperkt weten te houden op het onderdeel hoogspringen. Nadine Visser had slechts 1 geldige poging met 1.68 en laat veel liggen, net als Nadine Broersen. Anouk Vetter kan wel positief terugkijken, zij deed het beter dan in Amsterdam.

Visser was vroeg in de competitie in de gevarenzone door twee keer de aanvangshoogte te missen, maar in de derde poging ging ze alsnog over 1.68. Daarna ging het alsnog mis voor haar. Vetter en Broersen kwamen over 1.77. Voor Broersen is dat opnieuw ver verwijderd van haar NR, voor Vetter is dat 3 cm hoger dan tijdens het NR zevenkamp vorige maand.

In de top viel Laura Ikauniece opnieuw tegen, terwijl Carolin Schafer tot 1.83 kwam en zich zo ook mengt in de strijd om de medailles. De toppers op het hoogspringen deden dat ook. Brianne Theisen-Eaton kwam tot 1.86, licht tegenvallend voor haar. Jessica Ennis-Hill deed dat een stuk beter met 1.92, waardoor zij in pole position kwam voor het goud. Het was daarmee echter nog niet voorbij, Nafissathou Thiam en Katharina Johnson-Thompson deden pogingen om over 2.01 te komen nadat ze allebei over 1.98 heen waren gekomen. Dit lukte niet, maar het was toch een extreem knappe prestatie van beide deelneemsters, nog nooit werd er zo hoog gesprongen door beiden.

Hugh Grant herkent Renée Zellweger niet

Ze stonden meer dan eens met elkaar op de set, maar donderdag moest Hugh Grant toch toegeven dat hij collega Renée Zellweger niet direct herkende toen hem een foto van haar werd getoond. De Britse acteur kreeg in een Amerikaanse tv-show een aantal foto's te zien van vrouwelijke collega's, maar vroeg om extra uitleg bij het plaatje van Renée, 'want die vrouw heb ik nog nooit in mijn leven gezien'.

E! News schrijft vrijdag dat Grant zich snel herpakte toen hem werd verteld dat de dame op de foto Zellweger was. "Oh natuurlijk, Renée!"

De Brit, die samen met Zellweger te zien was in de eerste twee Bridget Jones-films, gaf toe geen contact te onderhouden met de vrouwen met wie hij ooit een filmset deelde. "Ik denk dat ze mij allemaal haten."

Onlangs barstte een storm van kritiek los op het voorkomen van Zellweger, die volgens fans wel erg heftig aan zichzelf heeft laten sleutelen. Zelf ontkent ze dat ten stelligste.

Vier zwaargewonden door explosie kelderbox

Door een explosie in een kelderbox aan de Donker Curtiusstraat in Schiedam zijn vrijdagmiddag vier zwaargewonden gevallen. Een van de slachtoffers zou een kindje zijn.

De vier gewonden zijn inmiddels allemaal naar ziekenhuizen vervoerd. De slachtoffers liepen ernstige brandwonden op. Twee traumahelikopters en een politiehelikopter zijn in de straat geland.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De brand die na de klap ontstond, was snel onder controle.

In de Donker Curtiusstraat staan portiekflats van vier hoog met op de begane grond kelderboxen.

Hockeyvrouwen spelen gelijk tegen Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben vanmiddag de groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland gelijkgespeeld. Het werd 1-1. Het is het eerste puntverlies deze Spelen voor Oranje. De regerend olympisch kampioen blijft wel eerste in de poule.

In het tweede kwart opende Maartje Paumen de score door een strafcorner te benutten. Een minuut voor het einde van de wedstrijd was het Kayla Whitelock die voor Nieuw-Zeeland de gelijkmaker maakte.

Morgen spelen de Nederlandse vrouwen tegen Duitsland. Overigens was Oranje al zeker van een plek in de kwartfinales

Weer Duits goud op olympische schietbaan

Het schieten op de Olympische Spelen heeft opnieuw een gouden medaille voor Duitsland opgeleverd. Na Barbara Engleder donderdag was het vrijdag de beurt aan geweerschutter Henri Junghänel op het onderdeel 50 meter liggend. 

De 28-jarige Junghänel had de finale maar nipt gehaald door in de kwalificaties als achtste te eindigen. In die finale liet hij zich echter van zijn allerbeste kant zien. Van begin tot eind bleef hij overtuigend schieten, met slechts één of twee iets mindere schoten tussendoor. De Zuid-Koreaan Kim Jong-hyun ging prima mee, maar kon net niet aan het niveau van de Duitser komen en moest genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Rus Kirill Grigoryan, die van Kim verloor in de shoot-off om voor het goud te mogen strijden. 

Condooms met chili houden olifant op afstand

Natuurbeschermers in Tanzania hebben een onorthodoxe methode ontwikkeld om te voorkomen dat olifanten te dicht bij menselijke nederzettingen komen: condooms gevuld met chilipoeder en een rotje.

De Honeyguide Foundation, een stichting die zich inzet voor natuurbehoud, vatte het idee enkele jaren geleden al op, maar de verspreiding van de methode komt nu echt op gang. Samen met de Amerikaanse organisatie Nature Conservancy wordt de methode nu aan vrijwilligers bijgebracht.

Als een olifant te dichtbij komt wordt eerst geprobeerd het dier met een zaklamp en een toeter te verjagen. Werkt dit niet, dan grijpt men naar het gevulde condoom. De lont van het rotje, die net buiten het voorbehoedsmiddel uitsteekt, wordt aangestoken, waarna het condoom richting de olifant wordt geworpen. Als het rotje ontploft verspreidt het poeder zich. In de meeste gevallen maken de dikhuiden rechtsomkeert zodra ze het poeder ruiken.

Voor de hardnekkigste olifanten worden Romeinse kaarsen gebruikt, die zowel veel herrie als een felle flits produceren.

Condooms met chili houden olifant op afstand
Condooms met chili houden olifant op afstand (Foto: BuzzO)

Ook judoka Savelkouls naar herkansingen

Tessie Savelkouls heeft bij de zwaargewichten voor vrouwen de kwartfinales bereikt. Svetlana Iaromka uit de Oekraïne werd met een ippon verslagen. In de eerste twee rondes had de Nederlandse een bye.

Savelkouls werd in 2014 Europees kampioene onder 23 jaar. Ook won ze vorig jaar zilver op de Grand Prix in Zagreb en Grand Slam in Abu Dhabi.

Update 17:08 uur

Savelkouls is er net als Meyer niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De Japanse Kanae Yamabe versloeg Savelkouls met een ippon. Wat rest voor de Nederlandse judoka zijn de herkansingen voor een bronzen plak.

Judoka Meyer naar herkansingen

Op de laatste dag van het olympisch judotoernooi is Roy Meyer doorgedrongen tot de volgende ronde  bij de zwaargewichten. Deo Gracia Ngokaba uit Congo werd met een houdgreep verslagen.

Meyer won in 2015 zilver op de Grand Slam in Bakoe en brons op de Grand Prix Zagreb, Grand Slam Parijs en de World Games.

Update 16:01 uur

Roy Meyer heeft de kwartfinales bereikt. Meyer versloeg de Koreaan Sungmin Kim, net als in de eerste ronde, door een houdgreep.

Update 16:59 uur

Meyer heeft de halve eindstrijd niet bereikt. De Nederlander verloor in de kwartfinales van Or Sasson uit Israël met een waza-ari. Meyer moet nu via de herkansingen proberen om een bronzen plak te bemachtigen.

Bizar wereldrecord in eerste atletiekfinale Spelen

De eerste atletiekfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft direct een bizar wereldrecord opgeleverd. De Ethiopische Almaz Ayana brak op de 10 kilometer bij de vrouwen een schier onbreekbaar record, dat al sinds 1993 op naam stond van de Chinese Wang Junxia. Die liep op de Nationale Spelen destijds in enkele dagen tijd allerlei wereldrecords, naar eigen zeggen - en zoals iedereen stiekem al wel wist - met behulp van doping. 

Na ruim vijf kilometer nam Ayana het heft over van de Keniaanse Alice Aprot en vanaf dat moment ging het alsmaar harder. Ayana lag na zeven kilometer zelfs meer dan een halve minuut onder het recordschema van Wang en hoewel ze daar nog wel iets op moest inleveren was er geen houden meer aan: na een magistrale tijd van 29:17,45 minuten kwam Ayana als winnares en houdster van het nieuwe wereldrecord over de streep, veertien seconden onder het stokoude record van Wang. 

Zilver was er op gepaste afstand voor wereldkampioene Vivian Cheruiyot uit Kenia, die met 29:32,53 minuten bijna ook nog onder het oude wereldrecord van Wang dook. De legendarische Tirunesh Dibaba, landgenote van Ayana, snelde over de finish in 29:42,56 minuten, tot vandaag goed voor de tweede tijd ooit. 

Susan Kuijken en Jip Vastenburg liepen ook mee, zij werden veertiende en 28e. 

Het was een flink startveld op de 10km in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Het was een flink startveld op de 10km in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Vier zonder stuurman naast medailles

De Nederlandse vier-zonder-stuurman heeft op de Olympische Spelen geen medaille kunnen pakken. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever eindigden bij het olympisch debuut van de boot in de finale als vijfde.

De overwinning ging naar Groot-Brittanië, net als vier jaar geleden. Alex Gregory was er destijds ook al bij en won dus voor de tweede keer het goud, terwijl Mohamed Sbihi, George Nash en Constantine Louloudis in 2012 in Londen al in een bronzen boot zaten. De Australische boot moest net als vier jaar geleden het hoofd buigen en werd, net als op het WK vorig jaar, weer tweede. De Italianen pakten het brons. 

Het goud in de lichte dubbel-twee bij de mannen ging naar de Fransen Pierre Houin en Jérémie Azou, de regerend wereldkampioenen. Ze rekenden in een razendspannende finale af met de Ierse broers Gary en Paul O'Donovan, de Europees kampioenen. Kristoffer Brun en Are Strandli uit Noorwegen gingen met het brons aan de haal. 

Fotospecial: San Diego Comic-Con 2016

Het jaarlijkse nerdfestijn in San Diego krijgt steeds meer navolging in de rest van de wereld, zoals over twee weken in Amsterdam. Maar door zijn omvang in bezoekersaantallen, reputatie door de lange leeftijd en diversiteit in het aanbod is Comic-Con International nog altijd een must see voor wie zichzelf een lid van de geek-community acht. FOK! reisde opnieuw af naar San Diego en selecteerde weer wat opvallende beelden van de conventie en haar bezoekers.

Rutte beslist snel over VVD-lijsttrekkerschap

Mark Rutte beslist op korte termijn of hij zich opnieuw beschikbaar stelt als lijsttrekker van de VVD bij de verkiezingen in maart 2017. "Eind augustus, begin september ga ik een besluit nemen", zei Rutte vrijdag.

Hij gaf aan dat hij nog volop nadenkt over zijn politieke toekomst. Welke zaken daarbij een rol spelen, houdt Rutte voor zich. "Ik neem een besluit over mijn eigen toekomst, voor zover ik daar over ga. Het is een drietrapsraket. Eerst moet ik zelf besluiten of ik weer beschikbaar ben als lijsttrekker voor mijn partij. Dan moet de partij besluiten of ze dat een goed idee vindt. En dan komen natuurlijk nog de verkiezingen van 15 maart wanneer Nederland er iets van gaat vinden."

Bij de verkiezingen van 2006, 2010 en 2012 voerde Rutte de lijst met VVD-kandidaten aan. Sinds 2010 is hij minister-president.

Rutte beslist snel over VVD-lijsttrekkerschap
Rutte beslist snel over VVD-lijsttrekkerschap (Foto: ANP)

Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd

De beslissing van sportkoepel NOC*NSF om turner Yuri van Gelder naar huis te sturen, was een terechte beslissing. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag bepaald.

Van Gelder had een kort geding aangespannen om een plek in de ringenfinale aanstaande maandag af te dwingen, nadat hij eerder deze week naar huis was gestuurd na een nacht stappen, waarbij hij ook alcohol had gedronken.

Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd
Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd (Foto: ANP)

Badminstonsters Muskens/Piek naar kwartfinales

Badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek hebben ook hun tweede duel op de Olympische Spelen gewonnen. In het vrouwendubbel gaan de twee daardoor aan de leiding in groep A, met nog één wedstrijd te spelen. 

Tegen Jwala Gutta en Ashwini Ponnappa uit India werd het een bijzonder spannende wedstrijd. Het Nederlandse topduo won de eerste game met 21-16, maar eenzelfde score leverde de Indiase dames de tweede game op. In de beslissende game hadden Muskens en Piek dan toch de overhand, wat na een wedstrijd van een uur resulteerde in een 2-1 zege. 

Door hun overwinning zijn Muskens en Piek al zeker van een plekje in de kwartfinales. Ze moeten nog wel spelen tegen het Japanse duo Matsutomo/Takahashi, de nummers één van de wereld. 

The Witcher duikt op tijdens de olympische spelen

Onze collega's op de sportredactie hadden al eerder bericht over de uitslagen van het evenement 10 meter luchtpistool op de olympische spelen - het was het eerste goud voor China in Rio - maar onze aandacht gaat eerder uit naar de winnares van het zilver, de Russische atlete Vitalina Batsarashkina. Batsarashkina blijkt tijdens het evenement haar liefde voor The Witcher niet onder stoelen of banken te steken.

Op close-ups is onder andere het Witcher-medaillion van Geralt op de schietbril van Batsarashkina te zien. Ook hing er tijdens het evenement hetzelfde medaillion nonchalant uit haar trainingsbroek. De foto's zijn hieronder te zien:

WitcherRio1

TheWitcherRio2

Het team van CD Projekt Red, de makers van The Witcher, waren in ieder geval enthousiast:

Een Game of the Year-Editie van The Witcher 3: Wild Hunt plus alle uitbreidingen komt uit op 30 augustus. Deze is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Goud voor lichte dubbeltwee Head en Paulis

De Nederlandse lichte dubbeltwee vrouwen heeft de Olympische titel veroverd. Maaike Head en Ilse Paulis kwamen na een krachtige race in de regen als eerste over de meet.

De Nederlandse boot, dit jaar Europees kampioen en deze Spelen erg sterk, gingen ook vandaag goed van start. Na 500 meter lagen ze op een derde plaats. In het tweede deel van de race stoomden ze op en dat bracht ze aan de leiding net voor China en Zuid-Afrika. Die drie leken om de medailles te gaan strijden. In het laatste stuk bleef Oranje de leiding vasthouden en daarmee wonnen ze de tweede gouden medaille voor Nederland deze Spelen.

Lindsay Jennerich en Patricia Obee brachten door hun sterke eindsprint het zilver naar Canada, terwijl Huang Wenyi en Pan Feihong uit China nog vol wisten te houden voor het brons. 

Goud voor lichte dubbeltwee (PRO SHOTS/Action Images)Goud voor lichte dubbeltwee (Foto: Pro Shots / Action Images)

Poetin 'zuivert' top

Vladimir Poetin heeft zijn stafchef, Sergej Ivanov, de laan uit gestuurd. Dat is opmerkelijk omdat de stafchef en Vladimir elkaar al kennen sinds hun werkzaamheden voor de KGB. Zo was Sergej Poetin’s plaatsvervanger toen deze hoofd van de KGB werd. Waarom de ‘vriendschap’ bekoeld is, is onbekend.

Wel is zichtbaar dat in de Russische militaire en bestuurlijke top een ontslaggolf gaande is en er mensen voor in de plaats komen waar Poetin kennelijk meer vertrouwen in heeft.

Een andere president die op dit moment regelmatig het nieuws haalt met grootscheepse ‘zuiveringen’ is de Turkse Recep Tayyip Erdogan die onlangs de banden met Poetin weer aanhaalde na een periode van onmin.

Update 15,15 uur
De nieuwe man op deze post is de 44-jarige Anton Vajno. Anton werkte voor deze promotie op de Russische ambassade in Japan. Anton is nu de verbindingsman tussen Poetin en parlement. Tevens analyseert hij binnenlandse en buitenlandse vraagstukken.

Update 15.32 uur
De 63-jarige Ivanov zegt dit op eigen verzoek te doen. Tevens legt hij ook zijn functie binnen de Russische veiligheidsraad neer en gaat zich voortaan bezighouden met natuur- en vervoerskwesties.

Zevenkamp prima gestart voor Nederlandse dames

De Nederlandse dames zijn goed begonnen aan de zevenkamp op het atletiektoernooi. Tijdens het eerste loopnummer, de 100m horden hielden Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser de schade beperkt in matige omstandigheden.

Broersen klokte een tijd van 13.56 en laat zo zien toch wel aardig in vorm te zijn voor loopnummers. Ook de Belgische Nafissathou Thiam klokte die tijd en haalde zo een PR op een regenachtige baan met ook nog een matige reactietijd. Laura Ikauniece liep 13.33 en hield daarmee de schade beperkt ten opzichte van Vetter en Katherina Johnson-Thompson, twee andere belangrijke kandidaten voor een medaille. Vetter bleef iets achter op haar tijd in Amsterdam in 13.47 en Johnson-Thompson bleef daar 1 honderdste achter. In de laatste heat kwam hordenloopster bij uitstek Visser tot 13.02, de derde tijd. Bij de strijd om de titel deelde Jessical Ennis met 12.84 een gevoelige tik uit aan Brianne Theissen-Eaton, die 3 tienden achter bleef.

Over ongeveer 45 minuten gaan de dames hoogspringen. Voor Theissen-Eaton en Johnson-Thompson is het zaak om hier hun slag te slaan. Voor de Nederlandse dames is dit niet het beste onderdeel de laatste paar jaren.

Broersen klokte een tijd van 13.56 en laat zo zien toch wel aardig in vorm te zijn voor loopnummers (Pro Shots / Action Images)
Broersen klokte een tijd van 13.56 en laat zo zien toch wel aardig in vorm te zijn voor loopnummers (Pro Shots / Action Images)

Van den Berg door naar kwartfinale boogschieten na spannende shoot-offs

Sjef van den Berg heeft de kwartfinales gehaald bij het boogschieten. De Nederlander won na twee bloedstollende shoot-offs van de Chileen Ricardo Soto. Na de reguliere vijf sets stond de stand gelijk: 5-5.

Van den Berg begon de wedstrijd met een gelijkspel, na drie pijlen was de score gelijk (27-27). De tweede en derde set gingen naar de Nederlander met 29-26 en 29-28, waardoor hij uitliep naar een 5-1 voorsprong. In de twee sets daarna zou hij genoeg hebben aan een gelijkspel om meteen door te gaan naar de kwartfinale. Het liep echter anders. Soto won de vierde set met de maximum score van 30 en ook de vijfde set ging naar de Chileen (28-26).

Wat volgde was een shoot-off, waarbij elke speler één pijl mag schieten. Zowel Soto als Van den Berg scoorden 9, waarbij vervolgens naar de afstand tot de roos wordt gekeken. Dit was in het voordeel van de Chileen, met een verschil van een halve millimeter. De scheidsrechters gaven door het minieme verschil aan dat het gelijk was, waardoor er nog een shoot-off plaats moest vinden. Ook hier scoorden ze allebei een 9, maar het verschil naar de roos was nu in het voordeel van de Nederlander.

Van den Berg door naar kwartfinale (PRO SHOTS/Action Images)
Van den Berg door naar kwartfinale (PRO SHOTS/Action Images)

GeenStijl vs Jozias van Aartsen: 2-0

GeenStijl hoeft van de rechter het item over de vermeende bestuursassistente van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen niet te rectificeren. Het proces was aangespannen naar aanleiding van de duiding door GeenStijl dat de dronken bestuursassistente niet integer was omdat zij haar kennis wilde behoeden voor een arrestatie.

Later bleek dat de vrouw had gelogen en zij helemaal niets is. Het lamme vrouwspersoon lalde in de video uitlatingen tegen de politie als “Van Aartsen is mijn baas” en “Dont worry. Ik ben de bestuursassistent van burgemeester Van Aartsen.

Volgens de gemeente kreeg de echte bestuursassistent daarop nog al wat kritische opmerkingen in de mailbox. Daarop besloot men om rectificatie te eisen van GeenStijl. Bij geen gehoor werd 10.000 euro per dag geëist dat er geen rectificatie had plaatsgevonden.

Volgens de rechter viel het allemaal wel mee qua impact die de publicatie van het item teweeg heeft gebracht en sprak GeesStijl vrij van de aanklachten. De gemeente Den Haag mag tevens de kosten van deze rechtszaak betalen.

Eerder verloor Jozias ook al een rechtszaak over een 'walgelijke' fotomontage tegen het weblog.

De top 40 van 10 augustus 1985

Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar van Live Aid, het jaar waarin Evert van Benthem voor de eerste keer de Elfstedentocht wint, waarin het eerste Nederlandstalige bericht op Usenet wordt geschreven, Michael Gorbatsjov aan de macht komt in Rusland, waarin televisiezender Filmnet wordt opgericht, waarin het Heizeldrama plaatsvindt waarbij 39 mensen om het leven komen, waarin de stoffelijke resten van Josef Mengele worden gevonden, het verdrag van Schengen wordt gesloten, Boris Becker voor de eerste keer Wimbledon wint, de Rainbow Warrior tot zinken wordt gebracht, het wrak van de Titanic wordt ontdekt, de bende van Nijvel actief wordt, Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte is, de eerste PIN-betaling wordt gedaan en we allemaal kijken naar de komeet van Halley. Weet je al welk jaar het is??? Het is nu... 1985.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 30 en 31 - 3DS aan de top

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 30 in 2016 (25 juli tot en met 31 juli) en week 31 in 2016 (1 augustus tot en met 7 augustus).

Nintendo 3DS verkoopt deze weken steeds meer, terwijl de overige consoles iets ingeven. De stijgende verkoop zorgt ervoor dat Nintendo 3DS sinds de lancering in Japan meer dan 21 miljoen keer is verkocht.

Week 30:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 100.105 -41% 901.023
2 Puzzle & Dragons X: God Chapter / Dragon Chapter 3DS 87.510 x 87.510
3 The Idolm@ster: Platinum Stars PS4 76.165 x 76.165
4 Toukiden 2 PSV 59.032 x 59.032
5 Toukiden 2 PS4 46.334 +3% 46.334
6 Ys VIII: Lacrimosa of Dana PSV 13.860 -68% 57.613
7 Kirby: Planet Robobot 3DS 11.141 +83% 367.615
8 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS  10.220 +43% 2.841.216
9 Minecraft: Wii U Edition Wii U  7.333 -13% 66.672
10 Sumikko Gurashi: Mura o Tsukurundesu 3DS  7.161 -65% 27.777
11 Toukiden 2 PS3  6.222 x 6.222
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 5.783 +1% 835.762
13 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U  5.697 -24% 59.095
14 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 4.957

-18%

167.522
15 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 4.425 -5% 200.586
16 Overwatch PS4 3.611 -14% 128.317
17 Splatoon Wii U 3.424 -53% 1.433.985
18 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS  2.866 -12% 67.299
19 The Longest 5 Minutes PSV  2.767 x 2.767
20 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4 2.731  -4% 139.131

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 29.043 26.732 796.005 20.982.007
PS4 20.567 20.021 760.380 3.061.460
PSV 11.016 11.363 516.726 5.110.124
Wii U 5.228 5.864 211.988 3.232.651
PS3 1.049 1.006 41.468 10.429.548
Xbox One 68 55 3.492 67.383

Week 31:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Etrian Odyssey V: The End of the Long Myth 3DS 92.518 x 92.518
2 Dragon Ball: Fusions 3DS 77.509 x 77.509
3 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 64.179 -36% 965.202
4 Puzzle & Dragons X: God Chapter / Dragon Chapter 3DS 20.870 -76% 108.380
5 12-Sai. Koisuru Diary 3DS 14.803 x 14.803
6 Toukiden 2 PSV 13.407 -77% 72.439
7 Genkai Tokki: Seven Pirates PSV 12.264 x 12.264
8 Kirby: Planet Robobot 3DS  11.856 +6% 379.471
9 Toukiden 2 PS4  11.548 -75% 57.882
10 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS  10.432 +2% 2.851.648
11 Minecraft: Wii U Edition Wii U  6.631 -10% 73.304
12 Ys VIII: Lacrimosa of Dana PSV 6.577 -53% 64.190
13 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U  6.302 +11% 65.397
14 The Idolm@ster: Platinum Stars PS4 6.207

-92%

82.372
15 Dynasty Warriors: Ei Ketsu Den PS4 6.084 x 6.084
16 Splatoon Wii U 6.025 +76% 1.440.010
17 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 5.562 +26% 206.148
18 Wasteland 2: Director's Cut PS4  5.471 x 5.471
19 Sumikko Gurashi: Mura o Tsukurundesu 3DS  5.164 -28% 32.941
20 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 5.072  -12% 840.834

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 31.549 29.043 827.554 21.013.556
PS4 16.469 20.567 776.849 3.077.929
PSV 10.005 11.016 526.731 5.120.129
Wii U 4.435 5.228 216.423 3.237.086
PS3 1.120 1.049 42.588 10.430.668
Xbox One 45 68 3.537 67.428
 

Chinese zwemster betrapt op doping

De Chinese zwemster Chen Xinyi is betrapt op het gebruik van doping. Eerder vanochtend meldden we al dat er geruchten gingen over de Chinese, maar de Chinese zwembond heeft dat nu tegenover het Chinese persbureau Xinhua bevestigd.

Op 7 augustus leverde Chen een positieve plas in. Een dag later werd ze vierde in de finale van de 100 meter vlinderslag. Ze kwam 0,09 tekort voor het brons.

Onduidelijk is welk verboden middel Chen heeft gebruikt.

Drugs kostte Tom Chaplin bijna het leven

Het had niet veel gescheeld of Tom Chaplin was er niet meer geweest. De voormalige frontman van Keane ging bijna ten onder aan drugs.

"Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik had dat gevoel al eens eerder maar dit keer was het menens", zegt Tom in een openhartig interview met The Telegraph. Op die avond begin 2015 bereikte de zanger het dieptepunt. Hij merkte het ook aan zijn omgeving. "De mensen van wie ik hield gingen zich anders gedragen. Ze begonnen het op te geven. Mijn vrouw zei: ik wil dat je weet dat ik van je hou omdat ik niet weet of ik nog de kans krijg het ooit tegen je te zeggen."

Tom worstelde jarenlang met zijn drugsverslaving. Iets wat hij nu omschrijft als 'een ware hel'. Het enige dat hem op de been hield was het feit dat hij wist dat hij er uiteindelijk bovenop kon komen. "Een deel van mij dacht continu: je moet het proberen en jezelf herpakken", aldus de zanger. Dat kwam allemaal bij elkaar op die bewuste avond dat hij bijna stierf. "Ik had er genoeg van. Ik kon het niet meer."

Inmiddels is de Brit er zo goed als bovenop en is hij eindelijk toegekomen aan zijn langverwachte solodebuut. In het najaar verschijnt het album The Wave. Hoewel Keane nooit officieel uit elkaar is gegaan, is een comeback voorlopig niet aan de orde. Al sluit Tom niets uit. "Ik kan en wil niet de toekomst voorspellen", zegt hij.

Drugs kostte Tom Chaplin bijna het leven
Drugs kostte Tom Chaplin bijna het leven (Foto: BuzzE)

Twee verdachten aanslagen Thailand opgepakt

De Thaise politie heeft twee personen opgepakt die zij verdenkt van betrokkenheid bij de aanslagen van de afgelopen dagen. De politie wil niet meer kwijt dan dat enkele verdachten worden verhoord, maar Thaise media melden dat het om twee mannen gaat.

De aanslagen van donderdag en vrijdag kostten vier mensen het leven. Een dertigtal anderen raakte gewond.

De politie denkt niet dat zij de daders moet zoeken bij een internationale terreurgroep of de radicaalislamitische rebellen die in Zuid-Thailand tegen de regering vechten. Mogelijk verdenkt de politie medestanders van oud-premier Thaksin Shinawatra, die door de junta zijn uitgerangeerd.

De politie onderzoekt nog of enkele branden die ongeveer tegelijkertijd uitbraken verband houden met de bomaanslagen, meldt de Bangkok Post.

Twee verdachten aanslagen Thailand opgepakt
Twee verdachten aanslagen Thailand opgepakt (Foto: ANP)

Bijna 6 miljoen kijken dagelijks naar Spelen

Bijna zes miljoen Nederlanders volgen dagelijks de Olympische Spelen. Volgens de NOS kijken zij gemiddeld zo'n twee uur en een kwartier naar de uitzendingen over de prestaties van onze sporters in Rio de Janeiro. Opvallend is dat ook 's nachts veel mensen voor de buis zitten. Zo trokken de Nederlandse beachvolleybalmannen in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 00.30 en 01.30 bijna een half miljoen kijkers.

De Olympische Spelen zijn nu een week in volle gang. Vooral de wedstrijden met medaillekansen voor ons land werden goed bekeken. Zo trok de wegrace wielrennen voor dames afgelopen zondag bijna 3,1 miljoen kijkers en zaten er 2,8 miljoen mensen voor de tv toen judoka Anicka van Emden brons won.

Ook het turnen donderdagavond (meerkampfinale dames) was populair, met 2,6 miljoen kijkers.

Bijna 6 miljoen kijken dagelijks naar Spelen
Bijna 6 miljoen kijken dagelijks naar Spelen (Foto: BuzzE)

Leo Alkemade in nieuw seizoen Kanniewaarzijn

Acteurs Leo Alkemade en Bart Rijnink zijn de nieuwe gezichten van het VARA-programma Kanniewaarzijn. Ze vervangen in het nieuwe seizoen de opzij geschoven Martin van Waardenberg en Patrick Stoof.

Van Waardenberg en Stoof vormden in de satirisch-informatieve show seizoenenlang een kwartet met Plien van Bennekom en Annick Boer. Zij kregen eerder dit jaar te horen dat er voor hen geen plek meer was bij het programma. De 60-jarige Van Waardenberg sprak zich daarna in de Volkskrant woedend uit over zijn ontslag. Hij vermoedde dat hij weg moest omdat de NPO hem te oud vond.

In het nieuwe seizoen van Kanniewaarzijn, dat op 23 augustus begint, keren Van Bennekom en Boer wel terug. Ook is presentatrice Astrid Joosten weer van de partij.

Leo Alkemade in nieuw seizoen Kanniewaarzijn
Leo Alkemade in nieuw seizoen Kanniewaarzijn (Foto: BuzzE)

Van Gelder dronk bier maar ging niet stappen

Yuri van Gelder is geen nachtclub in Rio binnengegaan. Wel heeft hij bij een club diep in de nacht zijn vriendin en mede-turner Jeffrey Wammes opgehaald. Hij stond ze buiten, bij de kassa's op te wachten. Dat vertelde zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag tijdens het kort geding voor de rechtbank in Arnhem, waar Van Gelder zijn finaleplek in de Olympische ringenfinale terug eist.

Eerder tijdens de gewraakte zaterdagavond heeft Van Gelder wel enkele biertjes gedronken, in het Holland Heineken Huis. Verscheidene mensen waren daar volgens zijn advocaat getuige van. Ook waren mensen, onder wie zijn trainer, ervan op de hoogte dat de turner niet voor half twaalf 's avonds thuis zou zijn.

Van Gelder dronk bier maar ging niet stappen
Van Gelder dronk bier maar ging niet stappen (Foto: ANP)

KPN en XS4ALL gingen fout in met kijkcijfers

KPN en XS4ALL hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens een tik op de vingers gekregen voor de manier waarop ze met kijkgegevens van hun afnemers van digitale televisie omgingen. Ze stelden zonder toestemming van klanten kijkcijfers op over het tv-kijkgedrag voor onder meer marktonderzoek, terwijl die gegevens nog herleidbaar waren. Zowel KPN als XS4ALL hebben inmiddels hun systemen en de informatie in hun privacyverklaringen aangepast.

De toezichthouder kwam er tijdens onderzoek achter dat beide aanbieders geen duidelijke informatie gaven over de gegevens die zij verzamelden over het kijkgedrag van hun klanten. Ook bleek dat de kijkcijfers die werden verstrekt aan andere partijen niet helemaal anoniem waren, aangezien KPN nog over de oorspronkelijke persoonsgegevens beschikte in de eigen systemen. Een en ander was in strijd met de wet, aldus de toezichthouder.

KPN en XS4ALL gingen fout in met kijkcijfers
KPN en XS4ALL gingen fout in met kijkcijfers (Foto: ANP)

Vier Nederlanders gewond bij aanslag Thailand

Bij de bomexplosie in de Thaise badplaats Hua Hin zijn donderdag vier Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Het gaat om drie vrouwen, van wie er twee (23 en 49 jaar oud) ernstig gewond zijn. Een 18-jarige vrouw raakte lichtgewond maar ligt wel in het ziekenhuis. Een 72-jarige man heeft zich laten behandelen en kon het ziekenhuis weer verlaten.

"Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun dierbaren", zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. "De Nederlandse ambassade doet er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen en steun te bieden." De minister veroordeelt de bomaanslagen in Thailand "ten zeerste".

Vier Nederlanders gewond bij aanslag Thailand
Vier Nederlanders gewond bij aanslag Thailand (Foto: ANP)

Darth Vader duikt op in trailer Rogue One

Lucasfilm heeft donderdag een nieuwe trailer online gezet van de Star Wars-spin-off Rogue One. Daarin is een oude bekende te zien: Darth Vader keert voor het eerst sinds Revenge of the Sith uit 2005 terug op het witte doek. De ruim twee minuten durende trailer eindigt met een kort shot van de ruimteschurk.

Rogue One speelt zich af voor de gebeurtenissen uit Episode IV: A New Hope uit 1977 en is de eerste film uit een reeks losstaande Star Wars-films. De film is vanaf december te zien in de bioscoop. De nog naamloze achtste episode, de opvolger van Episode VII: The Force Awakens uit 2015, wordt in 2017 verwacht.

De hoofdrol in Rogue One, geregisseerd door Gareth Edwards, wordt gespeeld door Felicity Jones. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor onder meer Diego Luna, Riz Afmed, Ben Mendelsohn en Forest Whitaker.

Release Bad Boys 3 uitgesteld

Het derde deel van de Bad Boys-filmreeks laat langer op zich wachten. De verwachte release is door Sony met een halfjaar verschoven naar januari 2018, meldt Deadline.

De terugkeer van het agentenduo Mike Lowrey en Marcus Burnett, gespeeld door Will Smith en Martin Lawrence, krijgt de naam Bad Boys For Life. De voorgangers, Bad Boys en Bad Boys II, stammen uit 1995 en 2003. Toen speelden Smith en Lawrence ook al de hoofdrol.

De regie is in handen van Joe Carnahan. Hij volgt Michael Bay op, die verantwoordelijk was voor de eerste delen. Jerry Bruckheimer is wel weer als producent bij de film betrokken.

Release Bad Boys 3 uitgesteld
Release Bad Boys 3 uitgesteld (Foto: BuzzE)

Boerkini verboden op het strand van Cannes

De burgemeester van de Franse mondaine badplaats Cannes heeft het zwemsters verboden om "badkleding te dragen die getuigt van een religieuze overtuiging, terwijl Frankrijk nu doelwit is van terroristische acties". Daarbij gaat het met name om de boerkini, de lichaamsbedekkende badkleding die strenggelovige moslima's dragen.

Burgemeester David Lisnard zei tegen de krant Nice-Matin dat hij de beslissing heeft genomen in het kader van de noodtoestand, die sinds november in het land van kracht is. "We hebben niet de sluier verboden, niet het keppeltje, niet het kruis, er is simpelweg een verbod op het symbool van het islamitisch extremisme."

Moslimorganisaties hebben opgeroepen om gezamenlijk in beroep te gaan tegen eventuele boetes.

Boerkini verboden op het strand van Cannes
Boerkini verboden op het strand van Cannes (Foto: ANP)

De Hollanders Bingo

Ruben L. Oppenheimer heeft de Hollanders Bingo bedacht. Altijd een succes op vakantie met je caravan en buideltassie! Wil je 'm uitknippen voor op de camping? Geen probleem, in de Nieuwe Revu staat ie paginagroot op bladzijde 12. Have fun!
 

Eerst huis kopen, dan verkopen wordt gewoonte

Door de schaarste op de woningmarkt en doordat er bij verkopers meer vertrouwen is dat hun huis wel verkocht zal worden, kopen woningbezitters steeds vaker een 'nieuw' huis om pas daarna hun 'oude' huis te verkopen. Dat geldt met name in Utrecht en Amsterdam, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen peiling onder consumenten.

Volgens de Eigen Huis Marktindicator is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt onverminderd hoog, vooral door de lage rente. Maar ook de toegenomen verkoopbaarheid van de eigen woning draagt bij aan het optimisme bij huiseigenaren, aldus VEH. Aan de andere kant zien steeds meer consumenten dat het aanbod aan geschikte koopwoningen schaars begint te worden.

Volgens de vereniging willen kopers in de meest gewilde gebieden het risico uitsluiten dat ze niet tijdig een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren.

Eerst huis kopen, dan verkopen wordt gewoonte
Eerst huis kopen, dan verkopen wordt gewoonte (Foto: ANP)

Evers moet aan de bak in Rio

Het bijwonen van de Olympische Spelen is voor Edwin Evers niet zomaar een snoepreisje. De Radio 538-dj moet flink aan de bak, zegt hij vrijdag in Metro.

"Radiomaken is hier in Rio de Janeiro tien keer zo vermoeiend als in Nederland", aldus Evers. Dat komt volgens hem vooral door de constante rumoer om hem heen. "We hebben twee à drie gasten per uur, er staat een band te soundchecken en ik moet gewoon mijn kop erbij houden. Van sommige sporten weet ik simpelweg niet genoeg af om even uit de losse pols een interview te doen", geeft hij eerlijk toe. "Er komt in die drie uur ontzettend veel op mij af."

Wellicht gaan ook de jaren tellen voor de inmiddels 45-jarige Evers. Hij gaat dan ook niet meer als een jonge hond elke avond op stap. "We hebben nu minder de behoefte om elke avond in het Holland Heineken House te hangen", zegt de dj. "In Sydney was ik 29 jaar, toen lag ik geen enkele avond vóór zes uur op bed. Nu zijn we drie keer uit eten geweest en dat is het wel. Tja, we worden gewoon ouder, haha."

Het zijn al de negende Spelen voor Evers en zijn team. Sinds Sydney in 2000 is hij er elke keer bij.

Evers moet aan de bak in Rio
Evers moet aan de bak in Rio (Foto: BuzzE)

Barcelona pakt Airbnb aan

Airbnb dreigt een boete te krijgen in Barcelona. De Catalaanse hoofdstad vindt dat de dienst te weinig doet tegen illegale verhuur en wil daarom een boete van 30.000 euro opleggen. Dat kan oplopen tot 600.000 euro. Die straf dreigt ook voor concurrent HomeAway.

Mensen in Barcelona moeten een vergunning hebben om hun onderkomen te kunnen verhuren. De gemeente laat 256 "illegale toeristenflats"sluiten. De uitbaters krijgen een boete van 30.000 euro. Extra controles moeten duidelijk maken wie zich nog meer niet aan de regels houden.

Barcelona pakt Airbnb aan
Barcelona pakt Airbnb aan (Foto: BuzzT)

Trump: nederlaag? Dan ga ik op vakantie

Donald Trump blijkt al een plan te hebben voor als hij de presidentsverkiezingen verliest. "Dan ga ik op een erg prettige en lange vakantie", zei de Republikeinse presidentskandidaat donderdag tegen nieuwszender CNBC.

De vastgoedmagnaat denkt overigens dat hij na de verkiezingen in het Witte Huis kan plaatsnemen. "Ik denk dat we gaan winnen, maar we zien wel", stelde Trump in het telefonisch interview.

De mogelijkheid dat hij verliest van Democrate Hillary Clinton lijkt Trump weinig angst aan te jagen. "Als ik tekortschiet is dat prima. Ik ga terug naar een hele goede levensstijl."

De uitgesproken Republikein lijkt ondanks kritiek van partijgenoten in elk geval niet van plan te zijn om voortaan een blad voor de mond te nemen. "Ik ben iemand die de waarheid spreekt", aldus Trump. "Alles wat ik doe, is de waarheid spreken."

Trump: nederlaag? Dan ga ik op vakantie
Trump: nederlaag? Dan ga ik op vakantie (Foto: ANP)

Anne van Egmond stopt met tegenzin met radio

Anne van Egmond (69) heeft er grote moeite mee dat ze stopt met radiomaken en met pensioen moet. Zaterdag presenteert zij voor het laatst haar radioprogramma Egmond Binnen bij RTV NH, waarin ze wekelijks op zoek gaat naar vergeten muziek.

Anne van Egmond was negentien jaar lang te horen bij de regionale zender in Noord-Holland, waar ze terechtkwam na haar vertrek bij de KRO waar ze jarenlang Adres Onbekend presenteerde. Als het aan Anne had gelegen, gaat ze nog niet met pensioen. "Ze willen verjongen, dus ik moet op mijn 69e weg. Geloof me, dit raakt me", vertelt de radiopresentatrice in De Telegraaf.

"Toen ik te horen kreeg dat ze van me af wilden, was ik lamgeslagen. Ik voelde even niets meer." Ze wijst op de hoge luistercijfers van haar programma. "Ik begrijp het gewoon niet. De luisteraars begrijpen het ook niet. Het maken van radioprogramma's is voor mij een manier van leven geworden. De radio is mijn leven. Ik kan denk ik niet zonder, na vijftig jaar."

Zaterdag 20 augustus volgt nog een bijzondere radio-uitzending die drie uur lang geheel in het teken zal staan van Annes afscheid. In dit programma kijkt Anne van Egmond samen met NH-presentator Karin Douma, gasten, familie en collega's terug op de afgelopen jaren.

Schiphol maakt zich op voor drukste dag

Hoewel het in de zomer elke dag druk is op Schiphol, is vrijdag de drukste dag van het jaar. De luchthaven verwacht dat er 222.261 passagiers aankomen, vertrekken of overstappen. Dat is een record, liet een woordvoerder weten.

Het aantal reizigers dat op het vliegveld aankomt, is iets groter dan de hoeveelheid mensen die vertrekt of overstapt. Ook de rest van het weekend is het druk op Schiphol. In totaal reizen van vrijdag tot en met zondag naar verwachting 644.754 mensen via de luchthaven.

Reizigers krijgen het advies op tijd naar het vliegveld te komen. Op de toegangswegen staan geregeld files vanwege de extra veiligheidscontroles die nog altijd plaatsvinden. Die zijn twee weken geleden ingevoerd, nadat er een signaal was binnengekomen dat betrekking had op de luchthaven. De maatregelen gelden tot nader order, zei de zegsman. Passagiers moeten een half uur extra reistijd rekenen.

Schiphol maakt zich op voor drukste dag
Schiphol maakt zich op voor drukste dag (Foto: ANP)

Minder vliegtuigcrashes door apps

Er gebeuren steeds minder dodelijke ongelukken met kleine sportvliegtuigen en privévliegtuigen. Dat is mede te danken aan de opkomst van apps. Piloten weten daardoor bijvoorbeeld beter met wat voor weer ze te maken krijgen. Door betere technologie zijn de vliegtuigen ook makkelijker te besturen.

In de afgelopen drie jaar waren er gemiddeld 180 dodelijke ongelukken per jaar met zulke vliegtuigen. Dat is 18 procent minder dan in de jaren ervoor, blijkt uit cijfers van de internationale vliegtuigvereniging AOPA.

Minder vliegtuigcrashes door apps
Minder vliegtuigcrashes door apps (Foto: BuzzT)

Ontslagen om gruwelijke kippenmishandeling

De Amerikaanse vleesproducent Tyson Foods heeft tien medewerkers ontslagen nadat een video was opgedoken waarop te zien was hoe kippen werden mishandeld. Het pluimvee werd geschopt, geslagen en door de lucht geslingerd.

De activistische groep Compassion Over Killing plaatste de beelden op internet. In het filmpje was onder meer te zien hoe een medewerker van Tyson het hoofd van een levende kip verpletterde onder zijn laars.

"Tyson moet aansprakelijk worden gesteld voor de gruwelijke behandeling van deze dieren", zei het hoofd van de dierenbeschermingsorganisatie. Tyson liet weten "te walgen van de acties van de individuen uit de video".

Het bedrijf beloofde medewerkers die werken met pluimvee beter te gaan trainen in de omgang met de dieren. De organisatie broedt nog op andere maatregelen.

Zowel het vleesbedrijf als de activisten hebben contact opgenomen met de autoriteiten. Die moeten besluiten of de betrokken medewerkers ook worden vervolgd.

Ontslagen om 'gruwelijke' kippenmishandeling
Ontslagen om gruwelijke kippenmishandeling (Foto: ANP)

Rio Vandaag - vrijdag 12 augustus

160802_134184_riovandaag_12-8.jpg

Wedstrijddag nummer zeven in Rio de Janeiro tijdens deze Olympische Spelen. Vandaag start het atletiektoernooi met ook de eerste wedstrijddag voor Dafne Schippers, die in de eerste ronde van de 100 meter in actie komt.

Nederlanders in actie

Een drukke dag voor de Nederlanders, met medaillekansen in de paardensport, boogschieten, roeien, judo en baanwielrennen. De lichte dubbel twee vrouwen bij het roeien zouden zelfs een gouden medaille kunnen opleveren. Maaike Head en Ilse Paulis waren tot op dit moment oppermachtig in het seizoen en starten als favoriet om 15.30 uur bij de finale. Verder komt ook de Holland vier in actie in hun finale en zijn daarin outsider voor een medaille.

Ook boogschutter Sjef van den Berg komt in actie. Vandaag wordt daarin alle partijen gespeeld tot en met de finale. Als nummer vier op de plaatsingslijst heeft Van den Berg een goede uitgaanspositie om ver te komen. De dressuurruiters kunnen een bronzen medaille veroveren na de Grand Prix Special. Op de laatste dag van het judo komen Roy Meyer en Tessie Savelkous in actie en zij zouden de Nederlandse eer op de tatami nog kunnen verdedigen.

Van den Berg in actie tijdens een eerdere ronde. (Pro Shots/Action Images)
Van den Berg in actie tijdens een eerdere ronde. (Pro Shots/Action Images)

Bij het atletiek komen de zevenkampsters in actie. Daarin is Nederland goed vertegenwoordigd met Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser. In de kwalificaties van het kogelstoten doet Melissa Boekelman een gooi naar de finale en in de nacht lopen Sifan Hassan, Maureen Koster (1.500 meter) en Schippers (100 meter) hun eerste ronde. Jip Vastenburg en Susan Kuijken komen s'-mddags in actie in de finale van de 10.000 meter.

Voor de teamsporters is het ook een drukke dag, want de hockeymannen, hockeyvrouwen, handbalsters en de volleybalsters komen allemaal in actie in een groepsduel. Ook de zeilers zijn nog druk bezig met hun races, waar de plankzeilers hun laatste races hebben voor de medalrace. 

Zoals we al zeiden, een drukke dag dus voor de Nederlanders. In tabelvorm zou het hier een beetje onoverzichtelijk worden, daarom verwijzen we jullie graag naar dit Google Docs document van user TheArt. Deze wordt voor elke wedstrijddag bijgewerkt!

Bijzonderheid van de dag

De Canadese snelwandelaar Evan Dunfee komt vandaag in actie op de 20 kilometer. Hij was de man die eind 2014 door het bestuderen van foto's op Russische social media aan het licht bracht dat de geschorste Russische Elena Lashmanova 'gewoon' wedstrijden liep in eigen land, tegen de regels in. Dit leidde tot een waar domino-effect waarin allerlei wereldtoppers uit Rusland stiekem geschorst bleken te zijn.

Dunfee's inzet was uiteindelijk van groot belang in de hele strijd tegen het Russische staatsdopingprogramma. Vorig jaar won hij goud op de Pan-Amerikaanse Spelen, in Rio gaat hij naar eigen zeggen vooral voor een medaille op het koningsnummer, de 50 kilometer.

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
15.00 uur Paardensport Dressuur - team*
15.32 uur Roeien Lichte dubbel twee vrouwen*
15.44 uur Roeien Lichte dubbel twee mannen
16.00 uur Schieten 50m kleinkaliber liggend mannen
16.04 uur Roeien Twee-zonder vrouwen
16.10 uur Atletiek 10.000 meter vrouwen
16.24 uur Roeien Vier-zonder mannen*
19.30 uur Atletiek 20km snelwandelen mannen
20.25 uur Schieten Skeet vrouwen
20.30 uur Gewichtheffen -75 kg vrouwen
20.42 uur Turnen Trampoline vrouwen
21.40 uur Judo Vrouwen +78 kg *
21.43 uur Boogschieten Individueel mannen *
22.01 uur Judo Mannen +100 kg *
22.30 uur Tennis Dubbelspel mannen
23.04 uur Baanwielrennen Teamsprint vrouwen *
23.30 uur Schermen Floret team mannen
23.42 uur Baanwielrennen Ploegenachtervolging mannen*
00.00 uur Gewichtheffen -85 kg mannen
03.00 uur Atletiek Kogelstoten vrouwen *
03.03 uur Zwemmen 200 meter rugslag vrouwen
03.12 uur Zwemmen 100 meter vlinderslag mannen*
03.20 uur Zwemmen 800 meter vrije slag vrouwen
03.44 uur Zwemmen 50 meter vrije slag mannen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Weer bomaanslagen in Thailand op Phuket

Het zuiden van Thailand is vrijdag opnieuw opgeschrikt door een serie bomaanslagen. De explosieven ontploften op het eiland Phuket, in de provincie Surat Thani en in de stad Hua Hin, waar donderdag ook al een dode viel bij een aanslag.

Thaise autoriteiten en media spreken over meerdere slachtoffers. Volgens de Bangkok Post kwam zeker een persoon om het leven toen explosieven afgingen bij politiebureaus in Surat Thani. Ten minste drie omstanders raakten gewond.

In Hua Hin raakten vrijdag volgens een getuige zeker drie mensen gewond. Dat gebeurde toen explosieven afgingen bij een klokkentoren. De stad werd donderdag ook al opgeschrikt door twee explosies. Toen kwam een Thaise verkoopster om het leven en raakten zeker 21 mensen gewond, onder wie een Nederlandse vrouw.

Op het onder toeristen populaire eiland Phuket gingen vrijdag volgens de politie twee kleine bommen af. Daar zou alleen een taxichauffeur gewond zijn geraakt.

Weer bomaanslagen in Thailand
Weer bomaanslagen in Thailand (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: opklaringen

In het noordoosten en oosten van het land kan nog wat lichte regen vallen, de rest van het land blijft grotendeels droog. In de loop van de dag klaart het vanuit het westen op en is er plaats voor zon. Dat is meteen terug te zien in de temperaturen: het wordt rond de 21 graden op de wadden, tot 24 graden in het zuiden van het land. De wind komt uit het westen is overwegend matig. 

Zon op 06:20
Zon onder 21:08
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Bloemetje in de heemtuin in Rucphen (Foto: qltel)
Bloemetje in de heemtuin in Rucphen (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1883 De laatste levende Quagga (een zebra-soort) stierf in dierentuin Artis
1944 Van het Italiaanse dorpje Sant'Anna werden vrijwel alle burgers, in totaal 560, door de 16e Panzergrenadierdivisie van de Duitse SS, vermoord.
1945 Japan capituleerde na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
1960 Met een Thor-Delta-raket lanceerden de Amerikanen de eerste communicatiesatelliet "Echo I".
1975 De MV Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica werd de haven van Amsterdam binnengesleept en direct in beslag genomen.
1981 IBM lanceerde een nieuw kantoor- en consumentenproduct: de PC.
2000 De Russische atoomonderzeeër Koersk zonk in de Barentszzee; alle 118 bemanningsleden kwamen om.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'18-jarige topzwemster betrapt op doping'

De Chinese topzwemster Chen Xinyi zou betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen. De 18-jarige Chinese zou volgens het Braziliaanse Estadão een positieve bloedtest hebben afgeleverd voor ze naar Rio vertrok, waarvan uiteraard pas na aankomst in Rio bekend werd dat het resultaat positief was.

Chen zou dinsdag op de hoogte zijn gebracht van de positieve test en heeft volgens Estadão al beroep aangetekend bij het internationaal sporttribunaal CAS. Daar zou donderdagavond een beslissing door genomen worden, maar daar is op het moment van schrijven nog niks over bekend.

Chen werd in de finale van de 100 meter vlinderslag in Rio vierde en gaat normaal gesproken ook de 50 meter vrije slag nog zwemmen, afhankelijk van de uitspraak van CAS. 

Chinees tafeltennisgoud na matige finale, veteraan grijpt naast brons

Tafeltennisser Ma Long heeft in Rio de Janeiro zijn landgenoot Zhang Jike onttroond als olympisch kampioen in het enkelspel. De 27-jarige Ma, regerend wereldkampioen, had nog geen veertig minuten nodig om af te rekenen met zijn één jaar oudere landgenoot.

Het duel begon met een spannende game, wat een voorbode leek te zijn voor een prachtige finale: 14-12. Daarna kakte het spel van Zhang echter volledig in. De tweevoudig wereldkampioen kon geen enkele vuist meer maken en Ma speelde de daardoor zwaar tegenvallende finale simpel uit: 14-12, 11-5, 11-4, 11-4. 

De strijd om brons was een stuk spannender. De 40-jarige Wit-Russische veteraan Vladimir Samsonov nam het daarin op tegen de Japanner Jun Mizutani, die met 11-4 en 11-9 prima uit de startblokken kwam. Samsonov kwam beter in zijn spel, wat tot 11-6 gamewinst leidde, maar met 14-12 bracht Mizutani de stand op 3-1. In de vijfde game ging het een tijd gelijk op, maar Samsonov kon zijn briljante carrière - vanaf 1996 staat hij bijna onafgebroken in de top-10 van de wereld - niet bekronen met een olympische medaille: Mizutani won met 4-1. 

Ma Long werkt zich een weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Ma Long werkt zich een weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Oleksiak en Manuel delen goud in thriller, 'Kromo' vijfde

De 100 meter vrije slag finale bij de vrouwen is uitgelopen op een ware thriller. Vooraf stond Cate Campbell als topfavoriet voor het goud, maar het liep allemaal anders. Campbell vertrok als een raket en wist als eerste te keren. Tot tien meter voor de finish leek het er nog op dat Campbell met het goud er vandoor ging maar niets was minder waar. Het veld schoof in elkaar en uiteindelijk kwamen de Amerikaanse Simone Manuel en de pas 16-jarige Penny Oleksiak uit Canada als winnaressen uit het water, in een olympisch record van 52,70. Het brons ging naar de Zweedse Sarah Sjöström in 52,99. Ranomi Kromowidjojo eindigde als vijfde in haar snelste seizoenstijd van 53,08, nog voor Cate Campbell die zesde werd en slechts een tijd van 53,24 wist te zwemmen. 

Michael Phelps heeft wederom geschiedenis weten te schrijven. Op de 200 meter wisselslag wist hij als eerste zwemmer op vier Spelen achter elkaar dezelfde afstand te winnen. Na zijn titels in 2004, 2008, 2012 wist hij ook nu zijn slag te slaan. Tot 150 meter ging het nog aardig gelijk op samen met de andere Amerikaan Ryan Lochte en de Braziliaan Thiago Pereira maar op de laatste baan werd al gauw duidelijk dat Phelps er met de titel vandoor ging en daarmee zijn 22ste goud. Zijn tijd werd uiteindelijk 1:54,66. Het zilver ging naar de Japanner Kosuke Hagino die een ijzersterke laatste baan zwom en finishte in 1:56,61. Het brons was er voor de Chinees in 1:57,05. Lochte eindigde als vijfde. 

De 200 meter schoolslag bij de vrouwen werd niet zo spannend als de startlijst vantevoren deed vermoeden. Er stonden zeven vrouwen binnen de seconde, maar uiteindelijk pakte Rie Kaneto uit Japan ruim de overwinning in 2:20,30. In de laatste baan leek het er op dat Yulia Efimova de Japanse nog ging achterhalen maar Efimova stortte in de laatste 20 meter in. De Russische wist haar tweede zilveren medaille van dit toernooi te pakken met een tijd van 2:21,97. Het brons was er voor de Chinese Jinglin Shi, die zes honderdste voor de Britse Chloe Tutton bleef (2:22,28).

De Amerikaan Ryan Murphy heeft zijn tweede rugslagtitel weten te pakken. Op de 200 meter rugslag was Murphy met 1.53.62 te snel voor de Australiër Mitch Larkin (1.53.96) en de Rus Evgeny Rylov (1.53.97). Hiermee is Murphy de zesde zwemmer die de combinatie 100 meter en 200 meter rugslag weet te winnen.

Muskens/Piek beginnen Spelen met knappe zege

Badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro begonnen met een knappe zege in het vrouwendubbelspel. Met hun elfde plek zijn de twee het op één na hoogst geplaatste Europese team op de wereldranglijst en ze namen het op tegen de mondiale nummers zestien: Puttita Supajirakul en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand.

Muskens en Piek kwamen al gelijk goed uit de startblokken en lieten hun voorsprong geen moment meer in gevaar komen: met 21-13 was de eerste game binnen, waarin wel een prachtige rally van bijna honderd slagen te zien was. De tweede game was een stuk spannender, maar ook daar kon het Nederlandse duo het in haar voordeel beslissen: 22-20 en dus was de partij gewonnen en gaan Muskens en Piek aan kop in hun groep.

Shroud of the Avatar wordt aangevallen

De geestelijke opvolger van Ultima en crowdfunding succes Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues wordt op dit moment aangevallen door hackers. Gisteren viel DOTA2 al ten prooi en dat maakt ze extra nerveus. Leden van de fora en iedereen die geniet van de early access wordt dan ook dringend verzocht hun wachtwoord te wijzigen.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues wordt ontwikkeld door de bedenker van de Ultima-serie Richard “Lord British” Garriott en de regisseur van Ultima Online Starr Long. Fantasyauteur Tracy Hickman van de Dragonlance Novels en meerdere Dungeons & Dragons-modules is verantwoordelijk voor het verhaal en de quests. Je mag veel ethische en morele keuzes verwachten op je pad.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues is een bijzondere MMORPG omdat er ook een offline modus is. Je kunt gewoon van het verhaal genieten in een open wereld in je eentje. Als je online gaat, dan kun je kiezen of je alleen, met vrienden of met iedereen wilt spelen. Er zijn geen classes, maar wel 20 verschillende skilltrees. De economie draait op ingame geld en objecten die door de spelers zelf worden gemaakt. Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues is pay-to-play. Je betaalt dus een bedrag en kunt naar hartenlust spelen. De spanning tussen free-to-play en pay-to-win gamers is dus helemaal afwezig.

Shroud of the Avatar draait op de community en deze kan ook zelf content verzinnen in Unity en voorleggen aan de makers. Zodra iets is goedgekeurd, komt het in de game. Dit kan variëren van een stoel, muziek en geluidseffecten tot een huis of een jukebox.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues - jukebox

De kritieken op deze vroege versie van de game zijn erg wisselend. Sommige fans zijn lyrisch en anderen zijn boos dat ze er überhaupt een cent in hebben gestoken. Als je dus geen oprechte fan bent, dan kun je beter even wachten tot de game verder ontwikkeld is. Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues komt uit op pc, MacOS en Linux. Het is nog steeds mogelijk de game met crowd funding te steunen of om early access aan te schaffen.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues - vechten

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues - omgeving

Golfer Luiten begint olympische medaillejacht matig

Golfer Joost Luiten is niet erg lekker begonnen aan het eerste olympische golftoernooi in 112 jaar. De Nederlander kende een wisselvallige eerste dag en sloot dat af met een gedeeld 34e plek.

Luiten liet op de achttien holes nabi Rio de Janeiro vier bogeys noteren, wat staat voor het afwerken van een hole in één slag meer dan het vooraf vastgestelde baangemiddelde - één boven par. Hij wist zijn foutjes wel deels te herstellen, want hij stelde er ook drie birdies tegenover: één slag onder par. Het bracht Luiten een totaalscore van +1, één slag boven par aan het einde van de dag.

Marcus Fraser uit Australië kende een fantastische eerste dag en gaat met acht slagen onder par aan de leiding. De Canadees Graham DeLaet en de Zweed Henrik Stenson volgen op drie slagen afstand. 

De Brit Justin Rose deed op de vierde hole van zich spreken: hij sloeg de bal in één keer vanaf de afslag in de hole en tekende dus voor een hole-in-one, voor zover bekend de eerste in de olympische geschiedenis. 

De Brit Justin Rose sloeg op dag één een hole-in-one op de olympische golfbaan (PROSHOTS/Action Images)
De Brit Justin Rose sloeg op dag één een hole-in-one op de olympische golfbaan (PROSHOTS/Action Images)

Bokser Müllenberg krijgt zege niet toegewezen

Bokser Peter Müllenberg is uitgeschakeld op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de klasse tot 81 kilogram ging de 28-jarige Nederlander na een ogenschijnlijk gelijkwaardige partij onderuit tegen Teymur Mammadov, afkomstig uit Azerbeidzjan en volgens velen dus op voorhand al favoriet: al jaren wordt er vanover de hele wereld geklaagd dat Azeri's in het boksen toch wel erg vaak de jury mee hebben, hoewel bepaald niet duidelijk te zien was of dat hier ook het geval was.

Müllenberg gaf in zijn gevecht goed partij tegen de vijf jaar jongere Mammadov, die vier jaar geleden in Londen al brons won. Het duel leek behoorlijk gelijk op te gaan, maar Mammadov kreeg unaniem de eerste ronde toegewezen. Ondanks een aantal rake klappen van Müllenberg kreeg de boomlange Azeri ook ronde twee op zijn naam.

In de derde ronde zat het wederom erg dicht bij elkaar, maar dit keer was het de Nederlander die de ronde op zijn naam kreeg. Dat was echter niet genoeg om de partij nog te winnen en dus is de olympische droom van Müllenberg voorbij.

De verzekerde als melkkoe

Vorig jaar april kreeg ik tijdens het hardlopen met de hardloopgroep op zaterdagmorgen wat druk op de borst. Ik moest stoppen, ging even zitten en daarna was het weer weg. Onze trainer vond het toch verstandig als ik het ziekenhuis zou bellen om te vragen of ik langs kon komen voor een controle. Dus ik ging naar huis en belde het ziekenhuis in Delft, waar ik al eens had gelegen toen mijn quadricepspees was afgescheurd tijdens een potje zaalvoetbal.

Britse baansprinters naar goud in zinderende finale

De Britse baanwielrenners hebben op de Olympische Spelen het goud gewonnen op de teamsprint. Philip Hindes, Jason Kenny en Callum Skinner rekenden in een zinderende finale af met de op voorhand favoriete Nieuw-Zeelanders Ethan Mitchell, Sam Webster en Ed Dawkins. 

In de hele finale zat het verschil vrijwel constant op enkele honderdsten van een seconde. Pas aan het eind kon de jonge Skinner definitief het goud binnenhalen door Dawkins met één tiende van een seconde van zich af te houden. Voor Kenny is het al de derde keer op rij dat hij goud wint op de teamsprint, nadat hij in 2008 en 2012 ook deel uitmaakte van de Britse ploeg.

Brons was voor Frankrijk, dat in een eveneens bijzonder spannende strijd afrekende met Australië.

De Britse ploeg op weg naar het goud op de teamsprint (PROSHOTS/Action Images)
De Britse ploeg op weg naar het goud op de teamsprint (PROSHOTS/Action Images)

Rugbyers Fiji bezorgen land eerste gouden medaille ooit

Fiji heeft zijn eerste medaille op de Olympische Spelen binnen. Het is direct een gouden medaille, aangezien de rugbyspelers uit het land in de finale van de Rugby Sevens competitie geen spaan heel hielden van Groot-Brittannië; 43-7.

Fiji nam een snelle voorsprong. Na drie minuten stond er een 12-0 voorsprong op het bord via tries van Osea Kolinisau en Jerry Tuwai. Ook maakte Kolinisau een van de twee conversies. De Britten wisten niet onder de druk uit te komen van de snelle en sterke Fijiërs en werden voor rust al vernederd. Er worden nog drie tries gescoord door de spelers van Fiji, waarna een 29-0 ruststand volgde in de allereerste olympische finale bij de rugby sevens voor mannen.

De Britten probeerden nog met diverse wissels in de rust voor een ommekeer te zorgen, maar de tweevoudig winnaar van de Rugby Sevens World Series wist makkelijk stand te houden. Terwijl de eerste wisselspelers van Fiji al aan het huilen waren op de bank, werd de score in eerste instantie alleen nog maar vergroot tot 36-0. Met nog een kleine vier minuten te gaan kwamen de Britten, bestaande uit een team met voornamelijk Engelsmannen, eindelijk op het scorebord. Een try van Dan Norton en conversie van Marcus Watson bracht de score tot 36-7.

In de slotfase werd er nog een try gescoord door Viliame Mata, wat de eindstand bracht op 43-7 voor Fiji, dat daarna uitgebreid zijn allereerste olympische (gouden) medaille kon gaan vieren.

In de strijd om het brons was het één helft lang spannend. Het leek al snel een eenzijdige partij te worden, waar Zuid-Afrika snel een 14-0 voorsprong nam via tries van Juan De Jongh en Rosko Specman. Japan kwam aan het slot van de eerste helft nog terug via Yusaku Kuwazuru, maar een late try van opnieuw Specman zorgde voor een marge van veertien punten.

Vlak na de rust kon Japan nog één keer scoren, maar daarna was het over. Via vijf tries, onder meer twee van Cecil Afrika, brachten ze de eindscore naar een ruime 54-14 en daarmee de bronzen medaille.

Eerste Roemeens goud bij schermen

Roemenië heeft het eerste goud van deze Olympische Spelen te pakken. Het vrouwelijke degenteam pakte de plak bij het schermen in een wedstrijd tegen China.

Roemenië scoorde de eerste treffer in de eerste wedstrijd. Het was ook gelijk de enige treffer in een matige confrontatie. Ook in de tweede van negen wedstrijden scoorde Roemenië de eerste treffer. Toch ging het gelijk op en werd het 4-4, waardoor de Roemenen op een kleine voorsprong bleven. In het derde gedeelte liepen de Roemenen echter uit naar 9-6, nog altijd geen allesbeslissende voorsprong. Dat bleek wel in de vierde periode, waarin China alweer tot 10-9 terugkwam. De twee teams waren duidelijk aan elkaar gewaagd. In de vijfde periode bleek dat Popescu, die net als in de tweede periode schermde, belangrijke punten bleef pakken voor de Roemenen. Daardoor stond het opeens 14-9, en Roemenie bleef doorgaan. Met nog 3 periodes te gaan leek Roemenie al onklopbaar.

China moest met nog 3 partijen te gaan een achterstand van 7 treffers goedmaken. Dit gebeurde niet. In de eerstvolgende periode liep China tegen nóg een treffer meer achterstand aan te kijken. In de achtste periode kwamen ze wel iets terug, het werd 30-25. Toch leek de opgave onmogelijk voor China. Popescu stond namelijk ook nog eens in de baan. Ze liep niet echt uit in 3 minuten met niet minder dan 27 treffers. Ze werden echter vrij gelijkmatig verdeeld: 14-13. Genoeg voor Roemeens goud. Achter de Roemenen en Chinezen wist Rusland het brons te pakken

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.